Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : komunikator za linux?


jan1024188
17.12.2006, 19:55
imam dva problema:

- ne najdem siolovega komunikatorja za linux

- vsi ki jih klicem preko siol -ovega komunikatorja pravijo da me ne slišijo (da prekinja povezavo_) a je to zaradi preobremenjenega neta?

storz
18.12.2006, 06:46
imam dva problema:

- ne najdem siolovega komunikatorja za linux
ga ni

- vsi ki jih klicem preko siol -ovega komunikatorja pravijo da me ne slišijo (da prekinja povezavo_) a je to zaradi preobremenjenega neta?
najlažje bo da ustaviš drug promet.

schnapsi
19.12.2006, 07:23
Ceprav komunikatorja za Linux ni, pa lahko poskusis z Ekigo : www.ekiga.org. Ce imas Ubuntu Edgy Eft, potem jo bos nasel ze namesceno med programi. Kako jo nastaviti, poglej temo pod Siol komunikator, kjer govorijo, kako nastaviti SK za druge odjemalce.

Username: 599xxxxx
Password: <geslo>
Registry: voip.siol.net
STUN: pozabil

Povezava se bo normalno vzpostavila, saj vsi odjemalci in strezniki uporabljajo SIP. Problem nastane pri izboru kodeka za prenos govora in videa. Ekiga pa tudi vecina drugih odjemalcev, ki so zastonj, namrec ne podpirajo dragih licencnih kodekov: G729 za zvok in pa H264 za video. (Za vsako preneseno kopijo SK-ja Siol najbrz placa, kar nekaj € lastnikom licenc.) Boljsi od G729 za prenos govora je iLBC (oba zahtevata priblizno 30kbps v vsako smer), ki je poleg tega tudi odprt kodek, in ga vkljucujejo skoraj vsi soft telefoni. Problem je le, da iLBC ni podprt na strojni opremi, ki jo Siol dobavlja, prav tako pa ga tudi ne podpira SK. Iz tega sledi, da ce povezujes Ekigo s SK ali pa Ekgio s Sinope ali Sagem komunikatorjem, potem imata edini skupni jezik PCMA in PCMU kodek, ki pa zahteva vsaj 100 kbps pasovne sirine v vsako smeri. Najbrz je OK, ce klices lokalno, ce pa kje od dalec, potem pa lahko pricakujes motnje. Pa tudi skoda pasovne sirine je.

S

schnapsi
19.12.2006, 07:31
Preveril sem se Counterpathov X-LIte oziroma EyeBeam http://www.counterpath.com , in zadeva je taka, da obstaja Linux samo XLite (zsatonj), Eyebeam pa ne. Seveda XLIte ne podpira G729, tako da smo na istem...

Mogoce pa bo kdaj kak neuradni heck za G729 (tako kot za mpeg2 in pa h264) za Ekigo: http://www.google.si/search?hl=sl&q=ekiga+g729&meta=