Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Formatiranje


genetik
31.12.2006, 16:14
Zdravo!

Trenutno imam v compu ob primarnem disku (XP pro) še en dodaten, star disk, na katerem so prav tako naloženi XPji...zanima me, kako bi ta disk popolnoma formatiral, da bi ga potem lahko uporabljal v vsej njegovi veličini kot data disk.

hvala za pomoč pa LP

genetik
31.12.2006, 16:27
eh, sem že poštimu...sem najprej zagnal nov setup XPjev in tam izbral formatiranje, pol pa setup prekinu...po novem zagonu sem disk formatiral v computer managementu...a je to pravilna pot al se da še kako drugače???

joe
31.12.2006, 20:13
eh, sem že poštimu...sem najprej zagnal nov setup XPjev in tam izbral formatiranje, pol pa setup prekinu...po novem zagonu sem disk formatiral v computer managementu...a je to pravilna pot al se da še kako drugače???


Klikneš na ikono moj računalnik, poiščeš črko pogona. klikneš na desno miškino tipko in izbereš format.

Vsemogočni
31.12.2006, 23:44
Ampak še vedno sem prepričan, da je formatiranje iz bootanja tisto pravo formatiranje. :2thumbs: brez, da bi te pol računalnik zafrkaval s čudnimi dejanji.

joe
01.01.2007, 09:08
Ampak še vedno sem prepričan, da je formatiranje iz bootanja tisto pravo formatiranje. :2thumbs: brez, da bi te pol računalnik zafrkaval s čudnimi dejanji.

Pravzaprav ni razlike.

mico1
27.04.2007, 09:09
Pozdravljeni!

Imam Windows XP sp2 in me zanima , zakaj mi noče, ko dam v CMD ukaz X, ne formatira računalnika...
napiše, da ukaz ni prepoznaven... nekaj takega...

Hvala za pomoč!

pinky
27.04.2007, 09:10
kdo ti je pa rekel, da ukaz x formatira računalnik?

mico1
27.04.2007, 09:12
nekje sem to slišal... kateri ukaz pa, če ne X ?

pinky
27.04.2007, 09:15
kot prvič - formatiraš disk, ne računalnik

disk z oznako d na primer formatira ukaz "format d:"

ne formatira se pa tako c diska, kjer je sistem - ker ne more sam sebe zbrisati. C disk formatiraš z inštalacijskega CDja za windowse, ko pred nalaganjem izbereš še formatiranje

nani
27.04.2007, 10:53
C diska sploh ne moreš formatirati na ta način ker je na njem sistem, ostale particije pa komot. Desni klik nanj, formatiraj...

http://shrani.si/files/formz2si.jpg

zeriX
27.04.2007, 13:36
C disk formatiraš z inštalacijskega CDja za windowse, ko pred nalaganjem izbereš še formatiranje
jaz sem ga formatiral brez inštalacijskega CDja :P
Slax LiveCD :P

glede formatiranja
mam eno vprašanje za winXP
mam Virtual Machine in ko sem nameščal XP na njega sem imel not samo en disk, torej samo en image disk
na primary master
zdaj sem na secondary master dodal drug disk in zagnal moj Virtual Machine
windows disk prepozna, ampak ni particije na njem, logično...ker je popolnoma "novi" disk
obstaja kak windows tool ki lahko formatira nov disk ki še nima particije?

edit:
stupid me...
never mind
zbootam samo Virtual Machine z LiveCDjem in sformatiram ntfs particijo na novem disku :D

pinky
27.04.2007, 13:48
ja, obstaja tud windows tool - v Computer management/Disk management ga lahko formatiraš

zeriX
27.04.2007, 16:18
sem rešil kar z slax live
ustvaril ntfs particijo
in jo potem sformatiral

Vsemogočni
27.04.2007, 23:57
Lahko formatiraš tudi C: particijo s diskete na kateri imaš datoteko format.exe Vendar je dobro, če pri formatiranju particije C: izprazniš še spomin. Ampak nikar z delete, ker je potem plata za v smeti, (to je prišlo v upoštev še z winsi98 in prej, kasneje pa ne večl). Ja kar nekaj načinov je bilo na razpolago. Danes je najboljše in najlažje tako, kot je že prej zapisano.

Paganini
28.04.2007, 10:05
Lahko formatiraš tudi C: particijo s diskete na kateri imaš datoteko format.exe Vendar je dobro, če pri formatiranju particije C: izprazniš še spomin. Ampak nikar z delete, ker je potem plata za v smeti, (to je prišlo v upoštev še z winsi98 in prej, kasneje pa ne večl). Ja kar nekaj načinov je bilo na razpolago. Danes je najboljše in najlažje tako, kot je že prej zapisano. ta delete in plata v smeteh pa si zaslužita pojasnilo !

pliz, čakam. thx.

zeriX
28.04.2007, 10:52
tudi jaz čakam :D

disketo pa si lahko dam v omaro za spomin in gor napišem na njo
tukaj prebiva format.EXE
lol

Paganini
28.04.2007, 22:35
Lahko formatiraš tudi C: particijo s diskete na kateri imaš datoteko format.exe Vendar je dobro, če pri formatiranju particije C: izprazniš še spomin. Ampak nikar z delete, ker je potem plata za v smeti, (to je prišlo v upoštev še z winsi98 in prej, kasneje pa ne večl). Ja kar nekaj načinov je bilo na razpolago. Danes je najboljše in najlažje tako, kot je že prej zapisano.
ta delete in plata v smeteh pa si zaslužita pojasnilo !

pliz, čakam. thx.
zgolj v vednost in ravnanje :2thumbs:

male počitnice so tukaj, mnogi bodo imeli željo (potrebe pa sploh ne :) ), da ''počistijo'' svojo gajbico :blush:
pa še dopisnik mico1 bo mirno prepeval na juriš :rolling:

delete in format sta ukaza, ki ''obdelejeta'' disk in s plato nimata nič (''plata'' kot matična plošča ali kot tisto čipovje na samem disku) :angel:
glavna razlika je naslednja:
delete vsaki datoteki in/ali imeniku prvo črko imena spremeni v ? (vprašaj), kar je znak za windoze, da je to prosto področje
format pa zbriše particijo (s tem tudi vse datoteke in imenike) in naredi novo particijo ali particijev obeh primerih gre vsebina v maloro (s posebno telovadbo in ustreznimi programi se pod določenimi pogoji lahko naredi ''undo'') :veryevil:

še 1x: delete ali format zagotovo ne pošljeta plato v smeti :nonono:

zeriX
29.04.2007, 13:37
v obeh primerih gre vsebina v maloro (s posebno telovadbo in ustreznimi programi se pod določenimi pogoji lahko naredi ''undo'') :veryevil:


in to zato ker format NE izbriše podatkov iz diska
format samo označi vse dele kjer so podatki z "available" in potem OS to prikaže kot da tam ni več podatka in ga prosto prepiše, takrat pa starega podatka res ni več

če imaš pa pravi software pa lahko poiščeš podatke ki so bili označeni kot "available" in jim zbripe ta "available flag", in podatek se čudežno spet prikaže na disku...WHOA!!! čarovnija, zbrišeš totalno in spet je tu
isto tak je z brisanjem podatkov iz samega sistema
če npr. po pomoti zbrišeš nek ful pomemben dokument ki ti bo napolnil denarnico tako da bodo šivi pokali se ta dokument še lahko reši, če le nisi po izbrisu tega dokumenta spet prevozil z čim drugim(npr. nameščanje kakega software-a)

če pa hočeš cel disk popolnoma izbrisat, tako da ni nič več na njem, in res popolnoma nič
pa moraš ves disk prepisati z binarnimi ničlami (0)
takrat pa res več ni pomoči tvojim podatkom
ampak je pa pain in the ass ta proces
ker traja in traja in traja...
če prepišeš ves disk (20GB) z ničkami traja približno tako kot da bi formatiral 1TB RAID npr...

nisem pa še slišal da bi delo po disku(ker dejansko format in delete sta samo delo na disku) uničilo plato
slišal in doživel sem že sesutje diska ob formatiruanju ampak to še pa ne

Vsemogočni
01.05.2007, 00:43
Če se prav spomnim pač po nekaj letih in po takratnem nasvetu prijatelja, ki je obvladal vse:

Vstavi disketo v računalnik in zapiši: FDISK /mbr + enter

In na katerem koli servisu sem vprašal, kako se da zadevo rešiti, če se da, je bil edini način: kupi novo plato :2thumbs:

joe
01.05.2007, 07:45
Če se prav spomnim pač po nekaj letih in po takratnem nasvetu prijatelja, ki je obvladal vse:

Vstavi disketo v računalnik in zapiši: FDISK /mbr + enter

In na katerem koli servisu sem vprašal, kako se da zadevo rešiti, če se da, je bil edini način: kupi novo plato :2thumbs:


Ma to ti sformatira samo boot sektor. Res ne vem zakaj bi zaradi tega kupoval novo plato??????? :rolling: :rolling:

zeriX
02.05.2007, 23:36
zbrisal si mbr
http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_format
preberi
psoebaj ta del:
High-level formatting

ti boš rekel če si jaz sposodim tvoj disk da ti spucam dol OS in vso ostalo nesnago in ko bom formatiral tvoj disk
lahko uničim svojo plato?
ma ja...
preveč risanke gledal?

kaj ma pa plata med formatiranjem?
nič, razen prenos podatkov...
zgradba računalnika:
procesor <-procesorsko vodilo-> north bridge <-IDE vodilo-> disk
spustimo ram in vse ostale zadevice
mislim da je north bridge IDE controler
ali je south? malo pozabil že
torej maš procesor ki dejansko dela in pošilja sužnje po procesorskem vodilu do south/north bridge-a
v katerem IDE kontrolnik prevzame sporočilo in pošlje naprej po pravem IDE vodilu
kar na koncu pride do diska in se tam nekaj zgodi, ali se kaj zapiše, ali se pa iz diska prebere in vrne nazaj prebran podatek, spet north bridge prestreže in pošlje naprej, ampak to je že druga zgodba
formatiranje je/je enako/je natanko PISANJE po disku

torej kar ti trdiš je
da ko nek mul iz neta vlači porniče lahko uniči plato
če je računalnik tako slab, da se lahko uniči del ki je le prenosnik in posredovalnik sporočil uniči
potem pa res nevem zakaj imamo ta čuda doma, če so pa tako lahko pokvarljiva...

Shotky
04.05.2007, 13:45
Če se prav spomnim pač po nekaj letih in po takratnem nasvetu prijatelja, ki je obvladal vse:

Vstavi disketo v računalnik in zapiši: FDISK /mbr + enter

In na katerem koli servisu sem vprašal, kako se da zadevo rešiti, če se da, je bil edini način: kupi novo plato :2thumbs:

HAHAHAHAAAAHAAHAA:rolling:

kaj to so ti na comtronu povedali -hahaaa

zeriX
04.05.2007, 16:30
ja in potem je kupil plato in še vedno ni nič delalo
pa kako če so mi na comtronu tako rekli? o.O

Vsemogočni
04.05.2007, 22:16
zeriX, mislim, da bi bil svet brez tebe prav žalosten. Še sreča, da si prišel na forum, drugače bi bili vsi še nepismeni v računalništvu :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

zeriX
04.05.2007, 23:51
aneda?
še dobro da živim...

times like this I feel really proud about my self

miha-b
23.05.2007, 18:14
men pa noče pr visti formaterat.Napiše mi formating not allowed al neki tazga
lahko kdo pove kaj narest?

zeriX
23.05.2007, 21:46
kaj in kje bi pa formatiral?
M$ apps in sistemi so tako narejeni da ti pol stvari ne dovolijo početi z svojim računalnikom oz. z drugimi besedami microsoft manipulira z tabo in tvojim računalnikom, ker je zdaj to njihov sistem in ne tvoj...
z tem se kar sprijazni
najlažje ti bo če scukaš kak Linux LiveCD in od tam formatiraš disk
priporočam kakšen takšen ki že ima vgrajeno NTFS-3G podporo, npr. GPartEd Linux LiveCD
da boš lahko ustvaril tudi NTFS particijo kar iz Linux-a

_tinchek_
30.06.2007, 18:14
HAY!!! jaz pa imam en problem pri rač. oz. ko formatiram!!!
ko mi pač rač. je pri onem ko setup is copying files se mi enostavno pri fajlu ustavi in mi napiše da ga ne more prekopirati in potem dam ukaz da naj poskusi še enkrat pa ne gre potem pa dam naj preskoči ta fajl in kopira dalje to naredim okoli šestkrat pol pa pač sformatiram do konca ampak mi računalnik zelo šteka pa ni onega Floppy (A:) pa teh ikon ni ko kliknem na moj računalnik aia pa sformatirala sem samo en disk d disk je ostal ker mam pač nekšne podatke ... nevem kaj naj naredim plijs!!help!!

zeriX
30.06.2007, 20:37
Format ne kopira, Paganini in jaz sva napisala že postopek formatiranja in kaj je formatiranje ene 10x na tem forumu.
Če ne verjameš nama še lahko malo pobrskaš po netu.

Zakaj ti pa to napiše je pa preprosto. Umazan/popraskan CD plošček. Probaj ga pobrisat z fajno krpo blaga, tista ki je za očala je najboljša. Če je morda samo umazan in na njem polno prstnih oddtisov. Če je pa pokrampan pa mu ni več pomoči.

_tinchek_
11.07.2007, 15:31
deluje krpa hehe tnx vse je okey

GruberTD
12.07.2007, 09:24
Lahko formatiraš tudi C: particijo s diskete na kateri imaš datoteko format.exe Vendar je dobro, če pri formatiranju particije C: izprazniš še spomin. Ampak nikar z delete, ker je potem plata za v smeti, (to je prišlo v upoštev še z winsi98 in prej, kasneje pa ne večl). Ja kar nekaj načinov je bilo na razpolago. Danes je najboljše in najlažje tako, kot je že prej zapisano.

Dej mi pls povej kam ti mečeš te stvari! vrjamem da bi se dalo z tabo še kej zaslužit :veryevil:

nejcvajda
30.09.2007, 20:50
Kako formatiram disk, na katerem je windows? Če grem format..., mi napiše da je disk v uporabi al nekaj takega...pa če ga formatiram, bom potem samo moral bootat iz cd.ja in insalirat windows al še kaj drugega? tnx:2thumbs:

Gamer_freak
08.05.2008, 11:32
Kako formartiraš računalnik in kako lahko naložiš windows( kaj vse potrebuješ za nalaganje)

Jaz samo vem da pri inštalaciji windowsa da rabiš cd motherboard in še nekaj cd-jev

HOLLAND
08.05.2008, 13:02
Kako formartiraš računalnik in kako lahko naložiš windows( kaj vse potrebuješ za nalaganje)

Jaz samo vem da pri inštalaciji windowsa da rabiš cd motherboard in še nekaj cd-jev

Kako sformatiraš si preberi malo po tej temi! Za inštalacijo pa seveda rabiš cd od Windowsov in ko naložiš Windowse naložiš še driverje za grafično, matično...