Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : discworld review


Tanatie
08.01.2007, 06:23
no, ker sem obseden s to serijo in sem jo celo brebral ze malo vec kot dvakrat sem se odlocil malo razsirit popularnost in tukaj napisat kratke obnove posameznih knjig in dat zraven mojo oceno. knjig ni treba brat v kakem posebnem vrstnem redu, je pa priporocljivo da zadnjih 5-10 knjig preberete proti koncu, ker se liki vseeno razvijajo skozi knjige...mimogrede, na tem linku se najde par napotkov za priporocen vrstni red branja...avtor serije Discworld je Terry Pratchett, knjige se da kupiti v Konzorciju al pa sposodit (vecino) v Prezihovem Vorancu. najlazje pa se serijo opise na sledec nacin: kar je Douglas Adams za znanstveno fantastiko (sci/fi) naredil s stoparskim vodnikom po galaksiji, dela Terry Pratchett se danes z Discworldom za fantasy. Humorna in satiricna fantazijska serija postavljena na planet v obliki pice, ki ga na hrbtih nosijo stirje sloni, ki stojijo na ogromni zelvi (spol neznan), ki plava skozi vesolje. stvar je napisana kot nekaksno zrcalo nasega sveta, tko da se veliko vecino tematike brez problema preslika v nas svet in nase dogodke. no pa zacnimo:

The color of magic:
prva knjiga nam predstavi nesposobnega carovnika Rincewinda (ki se ne more nauciti niti najosnovnejsih carovnij, ker je kot mlad student pogledal v najvecjo carobno knjigo Octavo in se mu je v mozgane zazgala ena izmed osmih najmogocnejsih carovnij. sicer nihce ne ve kaj carovnija dela, je pa knjigo na Disku pozabil baje sam stvarnik) in prvega turista na Disku, stiriocesnega TwoFlowerja, ki prihaja iz bogatega Counterweight kontinenta in je prisel v mesto pogledat zanimivosti. Twoflower je preprican, da se njemu ne more zgoditi nic slabega, ker on sam nikomur noce nic slabega in koneckoncev vedno samo opazuje pretepe, zmaje ipd. Rincewind dobi nalogo postati turisticni vodic Twoflowerju, ki je Diskova verzija japoncka s fotoaparatom (fotoaparat je seveda naprava, ki ima v sebi malega demona, ki v trenutku narise vse kar vidi. ker nima domisljije se ne zna zlagati). Zgodba se zacne v najvecjem mestu na Disku, Ankh-Morporku in to mesto za na zacetku zacne goreti, ker Twoflower mescanom predstavi idejo pozarnega zavarovanja. Ko tako bezita v spremstvu Twoflowerjeve prtljage (luggage - skatla iz posebnega magicnega lesa, ki ni samo inteligentna ampak zlobno inteligentna. ima na stotine nogic in lastniku sledi tudi v najgloblje brezne pekla in ob tem poje hudica, ce je treba. ob vsem tem pa ti se vedno postreze s sveze zlikanim preilom z vonjem po limeti), zvemo, da sta le kmeta na veliki sahovnici Diskovih nestetih bogov (oz. bi bila sahovnica, ce bi bogovi znali igrati sah, ampak ga ne ker jih naceloma taksne cloveske stvari ne zanimajo in so nasploh po vecini preneumni, da bi ga dojeli). konec knjige nas pusti viseti v zraku (dobesedno), ko Rincewind in Twoflower padeta z roba diska in zgodba se nadaljuje v...

The light fantastic
...se zacne v Unseen Universityju, univerzi in sedezu vseh carovnikov na Disku, kjer so se carovniki zbrali pred vrati sobe, v kateri je priklenjena najvecja carovna knjiga Octavo. opazijo, da se nad Disk sprosca carovnija, ki bo nekako spremenila svet in v strahu cakajo, kaj se bo zgodilo. na sreco se zgodita le dve stvari: Rincewind in Twoflower pristaneta v gozdu, kjer drevesa govorijo (ampak onadva ne govorita z njimi, ker z drevesi govorijo samo norci, onadva pa ocitno NISTA nora) in univerzitetni knjiznjicar izgine, zamenja pa ga velik oranguran (ki je, moramo priznati, sumljivo podoben knjiznjicarju. pod nobenim pogojem mu ne reci opica). Knjiga med drugim predstavi najstarejsega heroja na Disku (tudi heroji se postarajo in ugotovijo da si v zivljenju zelijo dobrih zobozdravnikov, mirnih noci in mehkega toaletnega papirja) Cohena Barbariana. V nekem trenutku Twoflower uci Smrt (Death - antropomorfirana osebnost, v obliki visokega okostnjaka s koso, ki se trudi biti bolj cloveski) in ostale jezdece apokalipse igrati Bridge. Na nebu se pojavi rdeca zvezda, ki izgleda zelo nevarno in se priblizuje Disku veliko prehitro. Na koncu Rincewind pove svojo edino carovnijo, si jo tako skoraj spravi z glave ampak se mu zatakne, ker jo izgovori narobe...

Equal rites
Eskarina je osmi sin osmega sina, kar na Disku normalno pomeni, da bo fant postal carovnik. Ampak stvar se zaplete, ko fant ni fant ampak punca. Pod svoje okrilje jo vzame Granny Weatherwax, najmogocnejsa carovnica na Disku (carovniki in carovnice sta dve popolnoma drugacni rasi. medtem, ko carovniki hodijo po svoji univerzi obleceni v blescece halje, prirejajo ogromne pojedine, in za najpreprostejso carovnijo rabijo crne svece, nagacene aligatorje, disece palcke, okultne simbole in vse ostalo kar pase zraven, carovnice zivijo v lesenih kocah sredi gozda, se ne znajdejo najboljse kadar so vec kot tri na kupu in za caranje potrebujejo naceloma le lonec in zlico) in jo hoce izuciti za carovnico ampak ji ne uspeva najbolje, zato se odloci, da jo bo kot prvo zensko vpisala na Unseen University.

Mort
Mort je mlad fant, ki izgleda kot kup komolcev. ZA razmere na Disku mnogo prevec bere in je nasploh pol taksnih norih idej. Zato se njegov oce odloci, da ga bo na naslednjem sejmu probal nekomu podtakniti za vajenca. Tocno ob polnoci ga za vajenca vzame sam Smrt. Zgodba o tem, kako ni pametno mesati custev in dela, o Smrtovem neuspesnem smislu za humor, o Smrtovi posvojeni hcerki in o dejstvu da tudi Smrt potrebuje semintja kaksen dopust in zabavo s koktajlom.

nadaljevanje v naslednjem postu kak drug dan... :) ce me ne boste spljuval ze takoj na zacetku:)

Tanatie
08.01.2007, 06:29
http://www.lspace.org/ftp/images/bookcovers/uk/the-colour-of-magic-1.jpg

http://www.lspace.org/ftp/images/bookcovers/uk/the-light-fantastic-1.jpg

http://www.lspace.org/ftp/images/bookcovers/uk/equal-rites-1.jpg

http://www.lspace.org/ftp/images/bookcovers/uk/mort-1.jpg

mrjerry
08.01.2007, 12:09
Jaz sem prebral samo Piramide in pa polovico ene nekoliko kasnejse (se ne morem spomniti naslova). Piramide so se mi zdele fenomenalne, tista druga pa niti ne tolk...

So se v planu, ampak bo to zgleda zivljenjski projekt.

clea
12.01.2007, 19:45
Jst sem začela brat Kamionarje, pa me ni kej preveč pritegnil. Mogoče zarad slovenskega prevoda. Mejbi se pa kdaj spravim še v originalu brat.

Tanatie
12.01.2007, 20:38
kamionarji niso del discworlda...to so tri posebne serije namenjene otrokom (bromeliad trilogy, johnny maxwell trilogy & wee people)...tko da beri tele ki jih bom slejkoprek tlele opisu:)

sem bral drgac tut to, in v bistvu sploh ni slaba v originalu, prevodi pa res zgubijo ful cara...sem bral en del v slo ostale pa v ang in je neprimerljivo...je pa se bolj neprimerljivo s pravim discworldom...

clea
12.01.2007, 20:46
kamionarji niso del discworlda...to so tri posebne serije namenjene otrokom (bromeliad trilogy, johnny maxwell trilogy & wee people)...tko da beri tele ki jih bom slejkoprek tlele opisu:)

sem bral drgac tut to, in v bistvu sploh ni slaba v originalu, prevodi pa res zgubijo ful cara...sem bral en del v slo ostale pa v ang in je neprimerljivo...je pa se bolj neprimerljivo s pravim discworldom...
Ja sej se mi je zdel mal čudn k sem jih našla na oddelku za mladino(13-15 let recmo). Sam sem rekla bom vseen poskusla. drgač pa v naši knjižnjici majo sam te tri za otroke. Bom še mal kje drugje pogledala.

Teo
12.01.2007, 23:35
joj, discworld je ena zadeva, ki jo mam vsako leto na agendi, pa se mi je še ni ratalo lotit. qrc je najti čas za branje ob vsej literaturi za faks... včasih sem prebral vse kar mi je šlo pod prste in je dišalo po zf ali fantasy, zdej pa je katastrofa.
enkrat sem na mah prebral triologijo o unih tamalih v slovenščini in sem bil kar zadovoljen.
si me pa zdej zrajcal, da se bom resno discworlda lotil. obnov pa nočem brat:)

torej se lotim pri The colour of magic?

Teo
12.01.2007, 23:36
clea, če se ne motim, so v slovenščini le tiste tri. za ostale boš mogla vtaknit v uho babilonko, ter se jih lotiti v angleščini:)

clea
13.01.2007, 09:57
clea, če se ne motim, so v slovenščini le tiste tri. za ostale boš mogla vtaknit v uho babilonko, ter se jih lotiti v angleščini:)
Ne rabim babilonke, ker angleščino obvladam u nulo:rolling: :rolling:

Tanja.C
06.03.2007, 22:24
clea, če se ne motim, so v slovenščini le tiste tri.
+ Barva magije.
Check your local library. ;)

Teo
06.03.2007, 23:16
a res?

najs

btw, sem šel v konzorcij z namenom kupiti The Colour Of Magic, pa ga niso meli:(

eisenhower
08.03.2007, 08:14
prebral sem prve štiri, ki si jih opisal, pol pa še Feet of Clay.

Moram se enkrat spravit, pa ga prebrat do konca, ker je svinjsko dober:2thumbs::2thumbs::2thumbs:

Tanatie
14.01.2008, 22:44
uh, mal sem zgleda popustu tle...pa obnov se mi tut ne da pisat...je pa tko da zdej spet berem...teo, js na tvojem mestu ne bi zacel niti s prvo niti z drugo knjigo...sta edini dve povezani, liki pa se niso tok zivljensko dodelani kot postanejo kasneje...drugac pa karkoli...mogoce je fajn edin pri knjigah o city watchu pazit da gres po vrsti ker se liki razvijajo...drugac je pa za zacetek verjetn fajn kaka ki ma cist svoje like (recimo the truth, small gods itd.) al pa kaka o deathu ker je zabaven:)

Aldebaran
15.01.2008, 09:18
knjig sicer nisem bral, obstaja pa zelo všečna PC igrica poimenovana Discworld in je narejena zgleda po teh knjigah... enivej najbolj kul karakter je Smrt, hehe... in ker se le-ta odloči, da ne bo več lovila mrtvih oziroma ''ubijala'' ljudi, mora Rincewind prevzeti njegovo oziromanjeno vlogo ... nadvse zabaven in dokaj miselni špil:)
pa hvala za tele naslove in knjige... se jih lotim v kratkem, ... seveda bi jih bilo fino imeti kar v izvirniku, ...prevedene knjige me ne prepričajo, ker se ponavadi veliko stvari zgubi v prevodu...

Tanatie
16.01.2008, 19:21
v vorancu jih majo velik za sposodit, sam mors veckrat pridt, pa v konzorciju se jih da dost kupit, sam tut nimajo vseh vedno...kar se pa spila tice je pa to kar si opisal drugi del od treh, ce se prov spomnim...sam ga je na danasnjih racunalnikih skor nemogoce igrat ker je prestar...aja pa Death je moskega spola...

Tanatie
29.03.2008, 10:28
izsla je nova knjiga discworlda: making money...sem nekje na polovici, gre se pa o izumu papirnatega denarja, namesto staromodnega pozlacenega okroglega zeleza (ki vsebuje malo manj zlata kot zlicka morske vode)...

khat
26.10.2008, 23:48
Jaz bi tisto otroško/mladinsko trilogijo podaril vsem otrokom za prebrat. Fantastično!!

Hrushka
02.11.2008, 11:07
Hohohoooo še so Discworld loverji na svetu ;) Že dolgo nisem nobenega novega spoznala. Berem pa tako ali tako stalno. Meni je ravno to všeč, da lahko prebereš, pa greš direkt nazaj na začetek, ker ne gre toliko za to, kaj se dogaja, kot za to, kako je povedano. Človek je fantastičen pripovedovalec ... Upam, da mu jih vsaj še 10 uspe, čeprav je upanje jalovo ...

Khat, si imel v mislih Johnny trilogijo? Ta je tudi fantastična, ja. :2thumbs: