Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : problem v zdravstvu, ki se tiče nas vseh!


alpina
11.01.2007, 05:29
Ste zasledili ta problem?

http://med.over.net/phorum/read.php?f=19&i=108163&t=108163

zato, ker je okolje, v katerem sem delal in sem v dopoldnskem času še vedno primoran delati, nestimulativno, tako po opremi kot po ostalih delovanih pogojih in ker ni na obzorju opaziti nobenega aktivnega interesa po izboljšanju. Poleg tega pa je po zakonu do 31.12.2006 potekajoča oblika dela itak nelegalna, saj smo v KC zaposleni zdravniki delali na podlagi pravno spornih podjemnih pogodb za dopolnilno delo v KC, kjer smo kot javni uslužbenci že redno zaposleni.Takšna oblika dela je z zakonom jasno prepovedana. Če jo izvršna veja oblasti tolerira, pa le zato, ker neumnosti zakonodajne veje oblasti ni sposobna obvladovati. V tej igri nejasnosti in "lovljenja v kalnem" nisem več pripravljen sodelovati in se mi zdi škoda lastnih živcev ter energije, ker mi tega preprosto ni več treba.

stvar je zelo preprosta: če bi vseh 300 delujočih ginekologov in verjetno še katerih predstavnikov kake druge specialistične veje medicine v Sloveniji povzdignilo svoj glas ali bi celo prišli s transparenti pred parlament, bi se nam verjetno celo vsa vesolna Slovenija smejala, pa nas ne bi iz najrazličenjkših "lastnih interesov" bilo verjetno niti 100. Če bi namesto nas protestiralo vsaj 15.000 prizadetih žensk ali pa bi vse, ki imajo kakšen vpliv, storile le delček tega, pa bi lahko nastala "zdravstveno-politična afera stoletja". Zato je žal res, da nima nobenega smisla, da se zdravniki stalno nekaj šopirimo v imenu svojih pacientov izpostavljamo, potem pa se vsa razprava sprevrže le v "gostilniško debato" o tem ali si kot poklicna skupina sploh zaslužimo svojo plačo ali ne. Naj že enkrat končno protestirajo tisti, ki jih zadeva najbolj prizadane in ki menijo, da nas potrebujejo. Meni se zdi škoda vsake minute, zapravljene na brezplodnih sestankih, kjer v nedogled razpravljajo, kaj je treba storiti, da bi bilo to in ono boljše, ko pa se nabolj kompetentnih in onih, ki smo v neposrednem stiku s pacienti nikoli ničesar ne vpraša in ko se pravila igre kar naprej spreminjajo tako, kot pokaže dnevnopolitični barometer oziroma kakor ta hip ustreza vladajoči politiki, ki se ni ne v prejšnjem ne v tem sistemu nikoli vprašala, kaj določen zakon ali administrativni ukrep prinaša konkretnim ljudem v realnem živeljenju. ...ali na kratko: "dost mam!In tako bo v najkrajšem času razmišljal vsakdo, kdor želi dobro delati, pa za to ne dobi ustreznih pogojev za delo ali pa si deli prostor s kolegi, ki zgolj hodijo v službo.
Mimogrede naj vam zaupam še to, da so sredstva, ki so namenjena koncesijskim storitvam tudi tako oderuško odmerjena in zanje zavarovalnica zahteva toliko, da bodo po mojih grobih ocenah kmalu obsedele na kocesijah kar same, saj so večinoma čista izguba. Zgolj iz koncesijskih sredstev namreč niti slučajno ni mogoče vdrževati vseh potrebnih elementov dobre medicine kot so ustrezno izbrana in servisirana medicinska oprema, prostori in infrastruktura, potrošni materijal in oprema, sodobno in stalno obnavljano znanje, vsi potrebni in dovolj kakovostni člani zdravstvenega tima, komunikacijske in dokumentacijske potrebe, laboratoriji, zavarovalnine proti odškodninam in še marsikaj. Pri tem, da nam predpisujejo skoraj vsak gib naj bi mi "gospodarili". Kakšna nesramna neumnost! Kot bi lahko lutke v gledališču "gospodarile"! Res smešno! Slej ko prej si bomo vsi skupaj morali priznati, da je medicina, ki jo pričakujemo, dražja od tistega, kar ji namenjamo in kasneje ko bomo to spoznali, večji bodo "penali" za napake iz sedanjosti, preteklosti in kot kaže še vedno, celo bližnji prihodnosti.

************************************************** ********************************

To izpoved zdravnika sem zasledila na nekem forumu. Zdravnika poznam osebno, in lahko garantiram, da je zaupanja vreden.

Zdravnik je sicer ginekolog, zato ve, kaj se dogaja na svojem področju, problem pa zajema širše področje zdravstva, zato se to tiče nas vseh. Se še spomnite, kako je nek kardiolog objavil pismo, v katerem je opisoval, v kakšnih (nemogočih) pogojih mora delati?

Dragi ljudje, bomo spet tiho in ponižno požrli vse, kar nam servirajo, zraven pa bomo bentili, kako je zmeraj težje živeti, kako je vse dražje? Spet ne bomo nič ukrepali? Zakaj se o tem ne govori? Zakaj če že omenijo take stvari na dnevniku, jih omenijo le bežno in sploh ne povejo realno, kakšne bodo posledice? Večina ljudji sploh nimajo pojma, kaj se dogaja okoli njih, čeprav take spremembe bodo radikalno spremenile kvaliteto življenja.

Naj vas samo spomnim, kako potiho so sprejeli nov zakon o delu preko študentskega servisa. Nekaj se je šušljalo, a nihče ni videl nič konkretnega. Še celo na ministrstvu za šolstvo in šport mi niso znali povedati, če bodo sploh sprejeli kakšen zakon v zvezi s študentskim delom, pa sem jih kontaktirala na začetku decembra (na samih študentskih servisih so vedeli še manj - poklicala sem jih takoj po novem letu, pa na dveh servisih so rekli, da ostaja vse tako, kot je). Dvomim pa, da bi se odločili sprejeti zakon v roku dveh tednov.

Torej, bomo tokrat tudi tiho? Ali bomo končno udarili s pestjo po mizi?

zlato
11.01.2007, 05:55
Žal ne bomo, ker imajo tisti, ki so na kakšnem koli položaju osebne interese in če bi za kaj se morali boriti sindikati, je zdaj to priložnost, da se izkažejo za kaj so ali so zgolj svojemu namenu ali dela jo za delavce in v imenu ljudstva. Zopet bo nastal problem vodstvo sindikata ima žal prvo osebne interese pa čeprav se napajajo iz naših članarin. Vodstvo sindikata bo organizeralo shod za nepomembne obrobne stvari in bo dejalo saj se borimo za vas v resnici pa se borijo za svoj obstoj in svoje preživetje mi smo pa navadne ovce in jim nasedamo na to. Javno POZIVAM GOSPODA sEMULUČA DA ODSTOPI S POLOŽAJA IN OMOGOČI SPOSOBNIM LJUDEM, DA SE BODO BORILI ZA PRAVE STVARI.

monster
11.01.2007, 06:03
gopsod Semuluč že osdtopa, ker tako želi zlazo

zlato
11.01.2007, 06:24
gopsod Semuluč že osdtopa, ker tako želi zlazo
:censored:

lupus is back
11.01.2007, 07:39
Denar za zdravstvo je ( v veliki meri ) javen. Bručan hoče zdravstvo sprivatizirati=zdravnike hoče v bistvu ločiti od problemov zdravstvenega sistema, ne pa rešiti probleme zdravstva. Ali drugače-že slabo delujoči sistem želi razsuti namesto, da bi ga popravil za vse udeležence.

Vsak dan s tem ministrom je kotastrofa za vse nas!

Jelengar
11.01.2007, 08:10
1. Pridem k zobozdravniku, da mi zamenja "krono" in pravi, da mu je zmanjkalo koncesijskih točk. Lahko me da na čakalno listo, na vrsto bom prišel čez 3 leta.

2. Nekdo mi sesuje avto, grem v zavarovalnico in takoj uredim, da mi brezplačno popravijo škodo. Ne čakam skoraj nič.

Ali kdo vidi analogijo? V obeh primerih igrajo vlogo zavarovalnice. Mehaniki so itak privatizirani, zakaj ne bi privatizirali še zdravnikov? Prvatiziranje zdravstva NE POMENI, da bomo morali pa zdaj plačevati zdravstvo več kot doslej. Tako kot doslej bi ga naj še naprej plačevalo zdravstveno zavarovanje. Vsaj tako si jaz to predestavljam. :dontknow:

strašljivka
11.01.2007, 09:02
jp. sploh ko te bo poslal na slikanje v 50km oddaljen rentgen kjer te bodo naročil čez 1 leto. al pa ko se boš zarad bolečin v nedeljo vozil 100 km.... temu se reče prelaganje odgovornosti za to plačane države in administracije na uporabnika...sprejmem samo če skrčijo javno upravo za 50.000 delovnih mest...

Medved Pu
11.01.2007, 09:37
Ste zasledili ta problem?

http://med.over.net/phorum/read.php?f=19&i=108163&t=108163

zato, ker je okolje, v katerem sem delal in sem v dopoldnskem času še vedno primoran delati, nestimulativno, tako po opremi kot po ostalih delovanih pogojih in ker ni na obzorju opaziti nobenega aktivnega interesa po izboljšanju. Poleg tega pa je po zakonu do 31.12.2006 potekajoča oblika dela itak nelegalna, saj smo v KC zaposleni zdravniki delali na podlagi pravno spornih podjemnih pogodb za dopolnilno delo v KC, kjer smo kot javni uslužbenci že redno zaposleni.Takšna oblika dela je z zakonom jasno prepovedana. Če jo izvršna veja oblasti tolerira, pa le zato, ker neumnosti zakonodajne veje oblasti ni sposobna obvladovati. V tej igri nejasnosti in "lovljenja v kalnem" nisem več pripravljen sodelovati in se mi zdi škoda lastnih živcev ter energije, ker mi tega preprosto ni več treba.

stvar je zelo preprosta: če bi vseh 300 delujočih ginekologov in verjetno še katerih predstavnikov kake druge specialistične veje medicine v Sloveniji povzdignilo svoj glas ali bi celo prišli s transparenti pred parlament, bi se nam verjetno celo vsa vesolna Slovenija smejala, pa nas ne bi iz najrazličenjkših "lastnih interesov" bilo verjetno niti 100. Če bi namesto nas protestiralo vsaj 15.000 prizadetih žensk ali pa bi vse, ki imajo kakšen vpliv, storile le delček tega, pa bi lahko nastala "zdravstveno-politična afera stoletja". Zato je žal res, da nima nobenega smisla, da se zdravniki stalno nekaj šopirimo v imenu svojih pacientov izpostavljamo, potem pa se vsa razprava sprevrže le v "gostilniško debato" o tem ali si kot poklicna skupina sploh zaslužimo svojo plačo ali ne. Naj že enkrat končno protestirajo tisti, ki jih zadeva najbolj prizadane in ki menijo, da nas potrebujejo. Meni se zdi škoda vsake minute, zapravljene na brezplodnih sestankih, kjer v nedogled razpravljajo, kaj je treba storiti, da bi bilo to in ono boljše, ko pa se nabolj kompetentnih in onih, ki smo v neposrednem stiku s pacienti nikoli ničesar ne vpraša in ko se pravila igre kar naprej spreminjajo tako, kot pokaže dnevnopolitični barometer oziroma kakor ta hip ustreza vladajoči politiki, ki se ni ne v prejšnjem ne v tem sistemu nikoli vprašala, kaj določen zakon ali administrativni ukrep prinaša konkretnim ljudem v realnem živeljenju. ...ali na kratko: "dost mam!In tako bo v najkrajšem času razmišljal vsakdo, kdor želi dobro delati, pa za to ne dobi ustreznih pogojev za delo ali pa si deli prostor s kolegi, ki zgolj hodijo v službo.
Mimogrede naj vam zaupam še to, da so sredstva, ki so namenjena koncesijskim storitvam tudi tako oderuško odmerjena in zanje zavarovalnica zahteva toliko, da bodo po mojih grobih ocenah kmalu obsedele na kocesijah kar same, saj so večinoma čista izguba. Zgolj iz koncesijskih sredstev namreč niti slučajno ni mogoče vdrževati vseh potrebnih elementov dobre medicine kot so ustrezno izbrana in servisirana medicinska oprema, prostori in infrastruktura, potrošni materijal in oprema, sodobno in stalno obnavljano znanje, vsi potrebni in dovolj kakovostni člani zdravstvenega tima, komunikacijske in dokumentacijske potrebe, laboratoriji, zavarovalnine proti odškodninam in še marsikaj. Pri tem, da nam predpisujejo skoraj vsak gib naj bi mi "gospodarili". Kakšna nesramna neumnost! Kot bi lahko lutke v gledališču "gospodarile"! Res smešno! Slej ko prej si bomo vsi skupaj morali priznati, da je medicina, ki jo pričakujemo, dražja od tistega, kar ji namenjamo in kasneje ko bomo to spoznali, večji bodo "penali" za napake iz sedanjosti, preteklosti in kot kaže še vedno, celo bližnji prihodnosti.

************************************************** ********************************

To izpoved zdravnika sem zasledila na nekem forumu. Zdravnika poznam osebno, in lahko garantiram, da je zaupanja vreden.

Zdravnik je sicer ginekolog, zato ve, kaj se dogaja na svojem področju, problem pa zajema širše področje zdravstva, zato se to tiče nas vseh. Se še spomnite, kako je nek kardiolog objavil pismo, v katerem je opisoval, v kakšnih (nemogočih) pogojih mora delati?

Dragi ljudje, bomo spet tiho in ponižno požrli vse, kar nam servirajo, zraven pa bomo bentili, kako je zmeraj težje živeti, kako je vse dražje? Spet ne bomo nič ukrepali? Zakaj se o tem ne govori? Zakaj če že omenijo take stvari na dnevniku, jih omenijo le bežno in sploh ne povejo realno, kakšne bodo posledice? Večina ljudji sploh nimajo pojma, kaj se dogaja okoli njih, čeprav take spremembe bodo radikalno spremenile kvaliteto življenja.

Naj vas samo spomnim, kako potiho so sprejeli nov zakon o delu preko študentskega servisa. Nekaj se je šušljalo, a nihče ni videl nič konkretnega. Še celo na ministrstvu za šolstvo in šport mi niso znali povedati, če bodo sploh sprejeli kakšen zakon v zvezi s študentskim delom, pa sem jih kontaktirala na začetku decembra (na samih študentskih servisih so vedeli še manj - poklicala sem jih takoj po novem letu, pa na dveh servisih so rekli, da ostaja vse tako, kot je). Dvomim pa, da bi se odločili sprejeti zakon v roku dveh tednov.

Torej, bomo tokrat tudi tiho? Ali bomo končno udarili s pestjo po mizi?
Podobna štala je povsod, kjer priteka proračunski denar in velmožje percipirajo, da je to denar za njihov fevd...
Slepi vrhovi cehovskih establishmentov dajejo vtis, da stvar deluje, vmes pa izumljajo pravila dihanja in prdenja na delovnem mestu...
V takem je težko celo rutinsko delati, na kreativno delo pa sploh pomisliti ni, jate cepcev na položajih si kimajo drug drugemu kot kraljevski pingvini in jasno, da z podjemnimi pogodbami, ki so odraz njihovega neznanja in slepega pohlepa mirno rušijo in zlorabljajo sistem...
Pravniki v institucijah se samo drže za glavo, ko taki velmožje pridejo k njim in ZAHTEVAJO, da naj jim ustvarjajo pogodbena čudesa, ki nimajo zakonske podlage...Samo zato, ker imajo velmožje le še apetite, se obnašajo kot vaški posebneži, še bolj neproduktivno, že kar nevarno pa je, ko se začno tako trmasto in nedosledno obnašati, ko gre za stroko v kateri delajo in jo rinejo v šamanizem kjer imajo vsi šamani akademsko predpono DR ali Mag..
Moje sožalje...
Žal sta zarjavela avtokratska nestrokovnost in akademski slepi pohlep nevidna očem zunanjih opazovalcev, vidijo le nastopača, ki naj bi bil tisto, kar že zdavnaj ni...
In karavana s proračunskimi cekini po katerih se pasejo črede takih Ostapov Benderjev slepo rine dalje, ne glede na trenutno politiko.:(

Jelengar
11.01.2007, 10:18
jp. sploh ko te bo poslal na slikanje v 50km oddaljen rentgen kjer te bodo naročil čez 1 leto. al pa ko se boš zarad bolečin v nedeljo vozil 100 km.... temu se reče prelaganje odgovornosti za to plačane države in administracije na uporabnika...sprejmem samo če skrčijo javno upravo za 50.000 delovnih mest... To, kar ti vidiš kot prihodnost je že danes realnost, ki jo je prav zato potrebno spremeniti.

Pred kratkim sem ze znajdel nekje v Nemčiji in rabil pomoč zobozdravnika. Oglasil sem se v neki vasi (vasi - ne mestu), kjer je bila ordinacija v pritličju neke stanovanjske hiše. Poleg zobozdravnice je bila tam samo še receptorka / telefonistka. Zobozdravnica mi je na licu mesta napravila Ortopan sliko, jo shranila na PC in natiskala na printer. Nikamor me ni pošiljala.

Država je bila še vedno slab gospodar. Če za zdravje naših avtomobilov (ki jih Slovenci nadvse čislamo) lahko skrbe sprivatizirani mehaniki (in to očitno počno dobro, ker se nihče ne pritožuje), bodo za naše zdravje lahko skrbeli sprivatizirani zdravniki.

DrOnyx
11.01.2007, 10:27
Denar za zdravstvo je ( v veliki meri ) javen. Bručan hoče zdravstvo sprivatizirati=zdravnike hoče v bistvu ločiti od problemov zdravstvenega sistema, ne pa rešiti probleme zdravstva. Ali drugače-že slabo delujoči sistem želi razsuti namesto, da bi ga popravil za vse udeležence.

Vsak dan s tem ministrom je kotastrofa za vse nas!

Problem je nekoliko širši. zdravniki javnega zdravstva so tretirani kot državni uradniki, to je pa seveda obsojeno na propad, ker če ne bi zadeve privatizirali, bi večina odšla čez mejo.

Samo to je povsem napačen način reševanja problema, ker nekdo bo moral še vedno plačevati dražje tarife, torej zdravstvena blagajna bo zaradi tega samo boj obremenjena.

Druga možnost je, kar ap se že dogaja, da se pravice bolnikov in način obravnave v janem sistemu bistveno zmanjšajo, ne predpisuje se več zdravil, bolniške se omeji na minimum itd.

Zdravstveni sistem pred očmi dr. bručana sicer razpada in verjetno nihče dejansko ne ve, kaj bo čez leto ali dva. Danes je nesporno dejstvo, da če si resno bolan, potem je ač potrebno imeti denar in zadevo izplačati na roko. Tak sistem imajo tudi ponekod v tujini, samo to ap dejansko pomeni, da ima zdravstveno varstvo recimo 20% ljudi, ki si to lahko privošči.

čudežni
11.01.2007, 10:30
To, kar ti vidiš kot prihodnost je že danes realnost, ki jo je prav zato potrebno spremeniti.

Pred kratkim sem ze znajdel nekje v Nemčiji in rabil pomoč zobozdravnika. Oglasil sem se v neki vasi (vasi - ne mestu), kjer je bila ordinacija v pritličju neke stanovanjske hiše. Poleg zobozdravnice je bila tam samo še receptorka / telefonistka. Zobozdravnica mi je na licu mesta napravila Ortopan sliko, jo shranila na PC in natiskala na printer. Nikamor me ni pošiljala.

Država je bila še vedno slab gospodar. Če za zdravje naših avtomobilov (ki jih Slovenci nadvse čislamo) lahko skrbe sprivatizirani mehaniki (in to očitno počno dobro, ker se nihče ne pritožuje), bodo za naše zdravje lahko skrbeli sprivatizirani zdravniki.


Jelengar, bojim se,da gremo ( smo že ) po stopinjah usa.
Veš kako gredo tam stvari glede zdravja.Če si npr. zlomiš nogo in imaš denar, ti jo lepo "naglihajo".Če pa nimaš denarja, potem je že to druga zgodba.
Jelengar, poznam ljudi, ki so v USA in poznam ceno zdravnikov oz. zobozdravnikov. verjemi mi, vem, koliko te stane samo en neobvezen pregled in cifra ni nič kaj lepa.
Ampak zanimivo je to,da zdravniki bodo pa itak govorili, lobirali, podpirali to,da se podeli čim več koncesij. Oni bodo s tem mastno služili. Boli njih. vlado, Bručana in še koga glavo za tiste, ki si tega ne morejo privoščiti.:censored:
Pa še nekaj, mi smo zadnja leta kljub velikim kritikom imeli za zdravje poskrbljeno super! Naj gredo ti posamezniki recimor malce pogledati v Švico, pa naj se še tam pozanimajo o cenah.:2thumbs:

Jelengar
11.01.2007, 10:43
Čudežni, se mi zdi, da ne veš o čem govoriš. V Ameriki nimajo obveznega zdravstvenega zavarovanja kot ga imamo pri nas. Tam se vsak sam, svobodno odloči ali se bo zdravstveno zavaroval ali ne. Mnogi se ne. Tisti potem direktno plačujejo (samoplačniško) zdravstvene usluge. Če si pa zavarovan je pa druga pesem. Torej, prosim ne kvasi traparij.

čudežni
11.01.2007, 11:12
Čudežni, se mi zdi, da ne veš o čem govoriš. V Ameriki nimajo obveznega zdravstvenega zavarovanja kot ga imamo pri nas. Tam se vsak sam, svobodno odloči ali se bo zdravstveno zavaroval ali ne. Mnogi se ne. Tisti potem direktno plačujejo (samoplačniško) zdravstvene usluge. Če si pa zavarovan je pa druga pesem. Torej, prosim ne kvasi traparij.


Jelengar, v USa tudi nimajo neto plač, ampak poznajo samo bruto.
To,da tam nimajo obveznega zavarovanja, vem! Kar želim povedati je to,da nisem zagovornik, da se zdravstvo privatizira, kajti takrajše bomo potegnili mi.Če ti je pa tebi všeč to,da boš plačeval bistveno viškje za zdravstvene storitve ( KOLIKO ŽE STANE ENA PLOMBA NPR. ? ) za to,da boš kao prišel prej na vrsto, potem se bojim, da bo bolj malo ljudi prišlo hitro na vrsto,saj bo tukaj predvsem težava v tem, kako vse to draginjo plačevati!

Jelengar
11.01.2007, 11:38
Kar želim povedati je to,da nisem zagovornik, da se zdravstvo privatizira, kajti takrajše bomo potegnili mi.Če ti je pa tebi všeč to,da boš plačeval bistveno viškje za zdravstvene storitve ( KOLIKO ŽE STANE ENA PLOMBA NPR. ? ) za to,da boš kao prišel prej na vrsto, potem se bojim, da bo bolj malo ljudi prišlo hitro na vrsto,saj bo tukaj predvsem težava v tem, kako vse to draginjo plačevati! Spet mešaš jabolka in hruške. :nonono: Pomisli malo v čem je smisel privatizacije. Zdravstvene storitve bo še naprej plačevala zavarovalnica. Ampak ne v veliko državno črno luknjo kjer se ne ve kdo pije in kdo plača. Poznam cel kup ljudi, ki tako kot ti, nočejo nobenih sprememb, pri tem pa neumorno iščejo zveze in poznanstva v zdravstvu. :nonono: Le zakaj jih iščejo, če je pa zdravstvo tako krasno cvetoče in nočejo sprememb? :hammer:

čudežni
11.01.2007, 11:50
Spet mešaš jabolka in hruške. :nonono: Pomisli malo v čem je smisel privatizacije. Zdravstvene storitve bo še naprej plačevala zavarovalnica. Ampak ne v veliko državno črno luknjo kjer se ne ve kdo pije in kdo plača. Poznam cel kup ljudi, ki tako kot ti, nočejo nobenih sprememb, pri tem pa neumorno iščejo zveze in poznanstva v zdravstvu. :nonono: Le zakaj jih iščejo, če je pa zdravstvo tako krasno cvetoče in nočejo sprememb? :hammer:

Jelengar, jaz hočem spremembe, ampak ne na slabše! Mogoče imaš prav, ko pišeš, da slabo poznam situacijo v zdravstvu.sam sem mnenja,da bi morali v določene spremmebe, reforme ali bilo kaj že vključiti tudi zaposlene, kateri se vsakodnevno soočajo s težavami, poznajo porbleme itd...
Ne vem pa, če je to res dobro, ko vidim, kako se stvari vedno bolj pritiskajo na ljudi, cene rastejo.
Poglej npr, primer Finske. Tam pri njih stvari kar uspešno delujejo in med drugimi so tja odšli ta "fenomen" raziskovati nekateri posamezniki.Med drugim so ugotovili,da so razlike v plačah dokaj majhne. Kot veš, so pa skandinavci na področju sociale daleč daleč pred drugimi državami in živijo zelo zelo solidno ( ok, tukaj so še drugi pogoji, ki jim to omogočajo ).

Jelengar
11.01.2007, 12:07
Jelengar, jaz hočem spremembe, ampak ne na slabše! Mogoče imaš prav, ko pišeš, da slabo poznam situacijo v zdravstvu.sam sem mnenja,da bi morali v določene spremmebe, reforme ali bilo kaj že vključiti tudi zaposlene, kateri se vsakodnevno soočajo s težavami, poznajo porbleme itd...
Ne vem pa, če je to res dobro, ko vidim, kako se stvari vedno bolj pritiskajo na ljudi, cene rastejo.
Poglej npr, primer Finske. Tam pri njih stvari kar uspešno delujejo in med drugimi so tja odšli ta "fenomen" raziskovati nekateri posamezniki.Med drugim so ugotovili,da so razlike v plačah dokaj majhne. Kot veš, so pa skandinavci na področju sociale daleč daleč pred drugimi državami in živijo zelo zelo solidno ( ok, tukaj so še drugi pogoji, ki jim to omogočajo ).
Ko avtomobilske zavarovalnice povišajo cene, država jim pa to požegna, pa nikoli nihče ne skoči v luft. Preberi še enkrat (če sploh si prebral že enkrat) kaj je Medo Pu napisal, dokler ne boš razumel. Isti ljudje, ki iščejo zveze in poznanstva, mi zatrjujejo isto kot ti, in to je, da nočejo na slabše. Prihodnost pa vidijo samo v zvezah in poznanstvih. To je nepošteno!!! Finskega primera ne poznam. Kakšen fenomen je tam? A ima tam država vse v lasti in vse komandira? Sicer dvomim v to, ampak daj, prosim, razsvetli nas.

čudežni
11.01.2007, 12:25
Ko avtomobilske zavarovalnice povišajo cene, država jim pa to požegna, pa nikoli nihče ne skoči v luft. Preberi še enkrat (če sploh si prebral že enkrat) kaj je Medo Pu napisal, dokler ne boš razumel. Isti ljudje, ki iščejo zveze in poznanstva, mi zatrjujejo isto kot ti, in to je, da nočejo na slabše. Prihodnost pa vidijo samo v zvezah in poznanstvih. To je nepošteno!!! Finskega primera ne poznam. Kakšen fenomen je tam? A ima tam država vse v lasti in vse komandira? Sicer dvomim v to, ampak daj, prosim, razsvetli nas.

jelengar, kje pa piše,da nihče ne skoči v luft?1?!? Jaz kakršnokoli neupravičeno povšico kritizujem!
Zadnja izmed naših cvetk in "balkanskih poslova" je uvedba evra. pa kako so nap sprepričevali,dase pri nas pa res ne bo nič podražilo oz., da se bodo cene celo nižale.:censored:
Jaz ne iščem nikakršnih vez in poznanstev, niti jih nimam. Mi ni pa vseeno s tem,kaj se bo dogajalo in zgodilo v zdravstvu.namreč zdravje se mi zdi pomembnejše od avtomobilskega zavarovanja, kar pa ne bi mogel reči za tebe. No, kakorkoli že, jaz v zdravstvu ne delam, zato slabše poznam zadeve.Zdi se mi ,da ljudje, ki so tam, vedo več povedati na omenjen problem.
Glede finskega primera se je šlo za to,da tam ni takšnih velikanskega razslojevanja, kot se dogaja drugod, med drugim tudi pri nas. Jelenga, pa povej ti meni, kako si bo nekdo lahko privoščil npr. popravilo plombe, če pa še za nakup najnujnejših potrebščin v trgovini nima.Očitno ti ne spadaš v ta rang in te tudi ne zanima.

P.s.: Če pa bo zdarvstvo zares plačljivo, potem naj se zaposlenim lepo začne izplačevati bruto plače brez raznih prispevkov, saj bo za slednje lahko vsak posameznik namenil toliko, kolikor bo hotel.S tega vidika jaz ne bi bil na slabšem, celo na boljšem.
kar je napisal Medo Pu bom prebral.

Jelengar
11.01.2007, 12:42
jelengar, kje pa piše,da nihče ne skoči v luft?1?!? Jaz kakršnokoli neupravičeno povšico kritizujem!
Zadnja izmed naših cvetk in "balkanskih poslova" je uvedba evra. pa kako so nap sprepričevali,dase pri nas pa res ne bo nič podražilo oz., da se bodo cene celo nižale.:censored:
Jaz ne iščem nikakršnih vez in poznanstev, niti jih nimam. Mi ni pa vseeno s tem,kaj se bo dogajalo in zgodilo v zdravstvu.namreč zdravje se mi zdi pomembnejše od avtomobilskega zavarovanja, kar pa ne bi mogel reči za tebe. No, kakorkoli že, jaz v zdravstvu ne delam, zato slabše poznam zadeve.Zdi se mi ,da ljudje, ki so tam, vedo več povedati na omenjen problem.
Glede finskega primera se je šlo za to,da tam ni takšnih velikanskega razslojevanja, kot se dogaja drugod, med drugim tudi pri nas. Jelenga, pa povej ti meni, kako si bo nekdo lahko privoščil npr. popravilo plombe, če pa še za nakup najnujnejših potrebščin v trgovini nima.Očitno ti ne spadaš v ta rang in te tudi ne zanima.

P.s.: Če pa bo zdarvstvo zares plačljivo, potem naj se zaposlenim lepo začne izplačevati bruto plače brez raznih prispevkov, saj bo za slednje lahko vsak posameznik namenil toliko, kolikor bo hotel.S tega vidika jaz ne bi bil na slabšem, celo na boljšem.
kar je napisal Medo Pu bom prebral.
Spet si natresel celo kopico nesmisla brez repa in glave. Neprestano mešaš jabolka in hruške, Finskega modela pa niti približno nisi opisal. Poveš samo, da tam ni velikanskega razslojevanja. Daj ti meni raje povej, ZAKAJ GA NI? Ampak od tebe itak ni pričakovati odgovora. Na koncu pa spet zaključiš z eno nebulozo. Privatizacija zdravstva še ne pomeni, da bo zdravstvo izključno plačljivo. Za končnega uporabnika zdravstvenih storitev, torej za pacienta, sploh ne bi smelo biti važno v čigavi lasti je zdravniška ustanova. Zdravniki so zato, da zdravijo, zavarovalnice pa so tiste, ki naj plačujejo te storitve, seveda za tiste, ki smo zavarovani (v tem sistemu kolektivne solidarnosti). V tem sistemu smo pa zaenkrat obvezno zavarovani vsi, kar je nasprotje od ameriškega sistema zavarovanja, ne pa zdravstva. Zato tudi ne dobiš bruto plače, itd. itd. itd..... Mah, se mi ne da več. Vse je bob ob steno. :nonono:

lila5
11.01.2007, 12:53
Spet si natresel celo kopico nesmisla brez repa in glave. Neprestano mešaš jabolka in hruške, Finskega modela pa niti približno nisi opisal. Poveš samo, da tam ni velikanskega razslojevanja. Daj ti meni raje povej, ZAKAJ GA NI? Ampak od tebe itak ni pričakovati odgovora. Na koncu pa spet zaključiš z eno nebulozo. Privatizacija zdravstva še ne pomeni, da bo zdravstvo izključno plačljivo. Za končnega uporabnika zdravstvenih storitev, torej za pacienta, sploh ne bi smelo biti važno v čigavi lasti je zdravniška ustanova. Zdravniki so zato, da zdravijo, zavarovalnice pa so tiste, ki naj plačujejo te storitve, seveda za tiste, ki smo zavarovani (v tem sistemu kolektivne solidarnosti). V tem sistemu smo pa zaenkrat obvezno zavarovani vsi, kar je nasprotje od ameriškega sistema zavarovanja, ne pa zdravstva. Zato tudi ne dobiš bruto plače, itd. itd. itd..... Mah, se mi ne da več. Vse je bob ob steno. :nonono:

Samo v takem primeru ti bodo zavarovalnice servirale spisek, ki bo obsegal kakih 100 strani ,vsez poškodb, bolezni, raznih hospitalizacij in ti se boš ob sklenitvi zavarovanja odločil (in plačal) za kakšno poškodbo ali bolezensko stanje se boš zavaroval.....in preden boš šel k zdravniku, boš preveril, če ti bo zavarovalnica krila belo plombo ali le ono drugo, ali zavarovanje vključuje ultrazvok ali le rentgen.......

Jelengar
11.01.2007, 13:32
Samo v takem primeru ti bodo zavarovalnice servirale spisek, ki bo obsegal kakih 100 strani ,vsez poškodb, bolezni, raznih hospitalizacij in ti se boš ob sklenitvi zavarovanja odločil (in plačal) za kakšno poškodbo ali bolezensko stanje se boš zavaroval.....in preden boš šel k zdravniku, boš preveril, če ti bo zavarovalnica krila belo plombo ali le ono drugo, ali zavarovanje vključuje ultrazvok ali le rentgen.......
Vsaj nekdo, ki razume. :) Upam, da ne bo tako hudo. Vsaj na Nizozemskem ni tako, pa imajo tam vse sprivatizirano. Da sploh ne omenjam bolnišnic, ki so v lasti Cerkve. :veryevil: Jaz seveda ne poznam vseh detaljev in ostalega bla bla bla, ampak končno sva prišla na stopnjo in k debati o zavarovalnici, ne pa o temu kdo bo lastnik zdravstvene ustanove. V državah po Evropi je to različno rešeno in jaz vem samo en malček kako je s tem na Nizozemskem, ker imam tam pač sestro, ki mi marsikaj pove. Tam že danes splošno zdravstveno zavarovanje (ki ni tako natančno, kakršen primer si ti navedla) ne vključuje zobozdravstvenih uslug, kar je za mene totalno mimo. Ja, tam se moraš za zobe posebej zavarovati, ampak to spet nima zveze s tem kdo je lastnik zobozdravstvenih ustanov. Vsi vemo, da zastonj kosila ni. Vedno ga nekdo plača. Tudi tu je tako. Ali plača uslugo pacient sam ali pa zavarovalnica. Zavarovalnica se seveda mora čimbolj otepati stroškov in pri tem siliti zdravnike, k čimbolj racionalni porabi sredstev, ki so seveda omejena. Država pa mora poskrbeti edino, da sta obe strani realni. Jaz seveda ne poznam odgovorov na številna vprašanja, ampak, kot ponavadi, se mi zdi, da pri nas delajo zakone in spreminjajo sistem najbolj zaplankani ljudje, ki nikoli ne preverijo, kako tem stvarem strežejo drugod po EU. Bručan se mi pa sploh zdi katastrofa ...

lila5
11.01.2007, 15:06
Vsaj nekdo, ki razume. :) Upam, da ne bo tako hudo. Vsaj na Nizozemskem ni tako, pa imajo tam vse sprivatizirano. Da sploh ne omenjam bolnišnic, ki so v lasti Cerkve. :veryevil: Jaz seveda ne poznam vseh detaljev in ostalega bla bla bla, ampak končno sva prišla na stopnjo in k debati o zavarovalnici, ne pa o temu kdo bo lastnik zdravstvene ustanove. V državah po Evropi je to različno rešeno in jaz vem samo en malček kako je s tem na Nizozemskem, ker imam tam pač sestro, ki mi marsikaj pove. Tam že danes splošno zdravstveno zavarovanje (ki ni tako natančno, kakršen primer si ti navedla) ne vključuje zobozdravstvenih uslug, kar je za mene totalno mimo. Ja, tam se moraš za zobe posebej zavarovati, ampak to spet nima zveze s tem kdo je lastnik zobozdravstvenih ustanov. Vsi vemo, da zastonj kosila ni. Vedno ga nekdo plača. Tudi tu je tako. Ali plača uslugo pacient sam ali pa zavarovalnica. Zavarovalnica se seveda mora čimbolj otepati stroškov in pri tem siliti zdravnike, k čimbolj racionalni porabi sredstev, ki so seveda omejena. Država pa mora poskrbeti edino, da sta obe strani realni. Jaz seveda ne poznam odgovorov na številna vprašanja, ampak, kot ponavadi, se mi zdi, da pri nas delajo zakone in spreminjajo sistem najbolj zaplankani ljudje, ki nikoli ne preverijo, kako tem stvarem strežejo drugod po EU. Bručan se mi pa sploh zdi katastrofa ...

Res sem verjetno dala hud primer, vendar nekako tako si jaz to predstavljam......še posebej, če pogledam nazaj na Triglav, ko je "novačil" zavarovance v sistem dodatnega zavarovanja........moja mama je bila zelo užaljena, ker jo je referentka zavarovalnice po telefonu vprašala, če je mlajša od, zdi se mi, da je bilo 50 let......in ko je rekla, da ni, je prosila na telefon osebo, ki je mlajša, ker bi ji ponudila dodatno zavarovanje (neumna referentka je še to jasno in glasno povedala)......to je recimo eden od zelo učinkovitih načinov otepanja stroškov, humanost pa je pri zniževanju stroškov zelo postranska zadeva.......zavarovati mlade in zdrave ljudi, starejši, ki so veliki uporabniki zdravstvenih storitev pa naj ostanejo državi oz. Vzajemni........

Kar se pa zadnje čase dogaja v zdravstvu pa je itak pesem zase........nikoli mi ne bo jasno, kaj lahko pripomore en zdravnik onkolog kot koncesionar z ordinacijo nekaj kvadratnih metrov k izboljšanju sistema v zdravstvu in zmanjševanju čakalnih vrst.....na onkologiji, kjer bi pa bil dosti bolj potreben pa se srečajo s pomanjkanjem zdravnikov........

Jelengar
11.01.2007, 15:29
Pred dvema tednoma sem dobil od svoje zavarovalnice ponudbo za še eno dodatno/nadstandardno zavarovanje (poleg obveznega in dodatnega) s katerim si bi kupil čakalni rok manj kot mesec dni. Da se mi upajo poslati kaj takega!!! da jih ni sram !!! .

lupus is back
11.01.2007, 21:15
Zdravje je vrednota in velik denar. zdravniki se vidiji v sistemu kot žrtve, ki so premalo nagrajene za svoje delo. Štartajo seveda iz dejstva, da so licenco za opravljanje poklica pridobili osebno z lastnim trudom. To, da ji je cela družba plačevala šolanje in specializacije je za njih nerelevantno. V ZD zdravniki pravijo, da jim sestre odžirajo od plače, žal je resnica v tem, da zdravniki odtojujejo material in hodijo na specializacije, seminarje itd. na njihove oz. naše stroške. Direktor ZD lahko vzdržuje red z zavarovalnicami, pogodbe o delu pa so kriminalne, saj recimo za pet let specializacije ( med delom, da ne bo pomote ) zdravniku ni potrebno oddelati v domu, ki mu je to specializacijo na račun bolnikov seveda omogočil. Podeljevanje koncesij povprek pomeni razbijanje zdravstva, ker že tako minimalna kontrola in odnos do zdravnikov kot malih bogov onemogočajo učinkovito 'upravjanje', z zdravniki s koncesijo, ba bo kontrola le še na zavarovalnici in samokontrola. Posledično bo seveda potrebnih preiskav pri koncesionarjih malo ali pa nič, ker potem on od tega ne bo imel nič-preiskave bo prepustil še preostalim javnim zavodom oz. jih bomo bolniki morali sami plačati neposredno.

V glavnem dobro bi bilo, če:
bi obstajala večja kontrola s strani zavarovalnic, s strani države in strani bolnikov,
da se primarno zdravstvo ohrani v meri, ki bo zadoščala standardom, ki se bi sproti prverjali in oblikovali z vplivom vseh prizadetih in jo tud finačno pokrita s strani vseh,
da zdravniki dobijo koncesijo po točno določenih pravilih kot priznanje za opravljeno delo,
da se poveča število zdravnikov,
in seveda da se poveća denar v zdravstvu z načini zavarovanja, ki omogočajo višje standarde storitev.

Žal bručan vidi obstoječi sistem kot produkt komunističnih časov in je zato apriori potreben uničenja. Meni , da ga vodi sveti duh in se zato hahlja vsem obupnim klicem, ki ga moledujejo za zakonitost, pretehtano razpravo in pazljivo ukrepanje. Bručan je NERESEN, NE UPOŠTEVA ZAKONOV, STVARI SE LOTEVA NESISTEMSKO, PARCIALNO IN BREZ KONSENZA VSEH PRIZADETIH. Jaz mu že ne bi več zaupal našega denarja in zdravja!

Jelengar
11.01.2007, 21:28
Zdravje je vrednota in velik denar. zdravniki se vidiji v sistemu kot žrtve, ki so premalo nagrajene za svoje delo. Štartajo seveda iz dejstva, da so licenco za opravljanje poklica pridobili osebno z lastnim trudom. To, da ji je cela družba plačevala šolanje in specializacije je za njih nerelevantno. V ZD zdravniki pravijo, da jim sestre odžirajo od plače, žal je resnica v tem, da zdravniki odtojujejo material in hodijo na specializacije, seminarje itd. na njihove oz. naše stroške. Direktor ZD lahko vzdržuje red z zavarovalnicami, pogodbe o delu pa so kriminalne, saj recimo za pet let specializacije ( med delom, da ne bo pomote ) zdravniku ni potrebno oddelati v domu, ki mu je to specializacijo na račun bolnikov seveda omogočil. Podeljevanje koncesij povprek pomeni razbijanje zdravstva, ker že tako minimalna kontrola in odnos do zdravnikov kot malih bogov onemogočajo učinkovito 'upravjanje', z zdravniki s koncesijo, ba bo kontrola le še na zavarovalnici in samokontrola. Posledično bo seveda potrebnih preiskav pri koncesionarjih malo ali pa nič, ker potem on od tega ne bo imel nič-preiskave bo prepustil še preostalim javnim zavodom oz. jih bomo bolniki morali sami plačati neposredno.

V glavnem dobro bi bilo, če:
bi obstajala večja kontrola s strani zavarovalnic, s strani države in strani bolnikov,
da se primarno zdravstvo ohrani v meri, ki bo zadoščala standardom, ki se bi sproti prverjali in oblikovali z vplivom vseh prizadetih in jo tud finačno pokrita s strani vseh,
da zdravniki dobijo koncesijo po točno določenih pravilih kot priznanje za opravljeno delo,
da se poveča število zdravnikov,
in seveda da se poveća denar v zdravstvu z načini zavarovanja, ki omogočajo višje standarde storitev.

Žal bručan vidi obstoječi sistem kot produkt komunističnih časov in je zato apriori potreben uničenja. Meni , da ga vodi sveti duh in se zato hahlja vsem obupnim klicem, ki ga moledujejo za zakonitost, pretehtano razpravo in pazljivo ukrepanje. Bručan je NERESEN, NE UPOŠTEVA ZAKONOV, STVARI SE LOTEVA NESISTEMSKO, PARCIALNO IN BREZ KONSENZA VSEH PRIZADETIH. Jaz mu že ne bi več zaupal našega denarja in zdravja!
Aha samo zdravniki so imeli brezplačno šolanje v tej družbi, a ne!? Vsi ostali ga plačujejo!?!? :nonono:
A lahko malo obrazložiš to kar sem poudaril z zeleno? Kje potem delajo, če ne delajo tam? Po eni strani praviš, da je njihova specializacija delo (kar je res) po drugi strani pa trdiš, da ne delajo tam kjer bi morali. Verjetno delajo potem na Marsu.
Skratka, po tvojem pisanju kaže, da bi ti rad podredil zdravnike v suženjski odnos, kjer jih bodo vsi komandirali: država, zavarovalnica in bolniki. Za tak odnos, seveda, upam da se bodo zdravniki vsi pobrali v tujino. :nonono: Pa naj te zdravi kdor hoče.

čudežni
11.01.2007, 23:48
Spet si natresel celo kopico nesmisla brez repa in glave. Neprestano mešaš jabolka in hruške, Finskega modela pa niti približno nisi opisal. Poveš samo, da tam ni velikanskega razslojevanja. Daj ti meni raje povej, ZAKAJ GA NI? Ampak od tebe itak ni pričakovati odgovora. Na koncu pa spet zaključiš z eno nebulozo. Privatizacija zdravstva še ne pomeni, da bo zdravstvo izključno plačljivo. Za končnega uporabnika zdravstvenih storitev, torej za pacienta, sploh ne bi smelo biti važno v čigavi lasti je zdravniška ustanova. Zdravniki so zato, da zdravijo, zavarovalnice pa so tiste, ki naj plačujejo te storitve, seveda za tiste, ki smo zavarovani (v tem sistemu kolektivne solidarnosti). V tem sistemu smo pa zaenkrat obvezno zavarovani vsi, kar je nasprotje od ameriškega sistema zavarovanja, ne pa zdravstva. Zato tudi ne dobiš bruto plače, itd. itd. itd..... Mah, se mi ne da več. Vse je bob ob steno. :nonono:

Glej ,Jelengar, jaz sem napisal, da zelo malo vem o tem in da je vse kar vidim to,da se pod sedanjo vlado dodeljuje preveč koncesij in da cene gredo gor. Dobro je prebrati še nekoga, ki ve malce več o temo kot jaz sam.
S finskim modelom sem želel povedatit o,da je tudi dostopnost v zdravstvu omogočena vsem ravno zaradi ne tako enormnih razlik ot so pri nas. Se ti ne zdi tebi zanimivo ,da so tja odšl istrokovnjaki analizirati njihov sistem vodenja države in zakaj jim gre tako dobro? Že sam razlog je očitno zanimiv.
Jelengar, brez zamere, si ti zaposlen kot zdravnik, zobozdravik ali kaj podobnega?

Jelengar
12.01.2007, 00:23
Glej ,Jelengar, jaz sem napisal, da zelo malo vem o tem in da je vse kar vidim to,da se pod sedanjo vlado dodeljuje preveč koncesij in da cene gredo gor. Dobro je prebrati še nekoga, ki ve malce več o temo kot jaz sam.
S finskim modelom sem želel povedatit o,da je tudi dostopnost v zdravstvu omogočena vsem ravno zaradi ne tako enormnih razlik ot so pri nas. Se ti ne zdi tebi zanimivo ,da so tja odšl istrokovnjaki analizirati njihov sistem vodenja države in zakaj jim gre tako dobro? Že sam razlog je očitno zanimiv.
Jelengar, brez zamere, si ti zaposlen kot zdravnik, zobozdravik ali kaj podobnega?
:D Ne, nisem nič od naštetega. Tako kot ti, sem samo (nemočni) uporabnik zdravstvenega sistema s katerim nisem niti približno zadovoljen. :dontknow: Zdi se mi, da samo plačujem, ko pa redkokdaj (na srečo) rabim kaj, je pa čakanje, letanje naokoli in podobne oslarije. Zdravniški poklic je treba sneti z oblakov in ga obravnavati pač kot enega od poklicev in ga temu primerno tudi plačati. Ti ljudje nonstop delajo, stalno imajo dežurstva, pripravljenost na domu, in podobno. Plačani pa niso temu primerno. Dovolj imajo tudi tega, da drugi razpolagajo z njimi kot z državnimi uslužbenci. Pa jaz ne razumem, zakaj se ljudji bojite, da ni dobro dati vsem koncesije? Jaz bi jih dal vsem. A mislite, da se bodo potem v zemljo vdrli in ne bodo več delali. Al se bojite, da bodo delali pod drugimi pogoji, v škodo pacientov. :dontknow: Men se zdi, da se ena taka panika zganja, da če se pa zdravstvo sprivatizira, potem pa je konec vsega in sveta. :dontknow: Jaz imam občutek, da je treba marsikaj spremenit. Eni sicer temu pravijo, da je to sesuvanje dobrega sistema, edinega, ki je deloval dobro, ampak jaz osebno se s stem ne strinjam. Sistem je deloval dobro za nepoučene, za laike, ki itak niso nikoli okusili nič drugega alji boljšega, bojijo se pa sprememb, ker mislijo, da bodo spremembe na slabše. Jaz pa vendar menim, da bi moralo priti do sprememb, čeprav dvomim, da je Bručan taprava oseba za kaj pametnega. :dontknow:

freya
12.01.2007, 06:26
še ena obetavna novica iz zdravstva za vse zavarovance Vzajemne ....obetajo se nam doplačila za zdravila,. ker Vzajemna že preveč dolguje lekarnam
http://www.dnevnik.si/novice/dnevnik/222266/

očitno so zdravstvo pustili propadu, važno da se bo naša vojska dičila s patriami in da bodo cerkvi vrnili vse nepremičnine ter odplačali vse odškodnine, ki si jih zamisli

Arc
12.01.2007, 12:26
še ena obetavna novica iz zdravstva za vse zavarovance Vzajemne ....obetajo se nam doplačila za zdravila,. ker Vzajemna že preveč dolguje lekarnam
http://www.dnevnik.si/novice/dnevnik/222266/

očitno so zdravstvo pustili propadu, važno da se bo naša vojska dičila s patriami in da bodo cerkvi vrnili vse nepremičnine ter odplačali vse odškodnine, ki si jih zamisli
Freya, poglej malo čez klišeje - bistvo spora je višina provizije lekarnam, pri čemer Celjske lekarne zahtevajo nekajkrat večjo provizijo od tiste ki je bila usklajena z vsemi ostalimi lekarnami. Kar pomeni da bi ravno to, da bi se pristalo na plačevanje tako velikih provizij, pomenilo da je zdravstvo prepuščeno propadu.
Del lekarniškega ceha pač še vedno noče spoznati, da so udobni časi mimo in da je trg segel tudi do včeraj zaščitenih trdnjav.

In verjamem da je Vzajemna življensko zainteresirana za podatke ki omogočajo kontrolo izravnalnih shem, in se mi to zdi tudi povsem upravičeno. Saj so prav njej še vedno ostali najstarejši zavarovanci, ki so za zdravstveni sistem najdraži - novi zavarovalnici sta se seveda usmerili predvsem na najbolj dobičkonosne mlade zavarovance, kot je že Lila napisala v izkušnji.

Vse tiste pa ki v zadnjem času izražate tako veliko skrb za zdravstvo, sprašujem - kako to da se nobeden ne obregne ob sistem prostovoljega zdravstvenega zavarovanja nasploh? Vsem je jasno da brez prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja praktično ne gre, ker je vedno manj pravic v celoti kritih iz obveznega zavarovanja. Zato je velika večina obvezno zavarovanih hkrati tudi prostovoljno zavarovanih. Ja hudiča - zakaj pa potem enostavno ne ukinemo prostovoljega zdravstvenega zavarovanja, in tisto kar vsak sam "prostovoljno" plača za dopolnilno zavarovanje ne prenesemo v sistem obveznega zavarovanja??? Saj je vseeno ali plačaš sam po položnici ali ti pa kar trgajo pri plači kot ostale prispevke...
In bi se znebili ogromne administracije in treh zavarovalnic ki so je zaredila okrog "prostovoljnega" zavarovanja, stroškov trženja in reklam, dobičkov teh zavarovalnic... - in bi kar zajeten kup denarja ostal namenjen dejansko zdravstvu in zdravljenju zavarovancev...

Nekateri se še spomnimo da je Keber ob pripravi njegovih reform (bele knjige) najprej pripravil ravno takšen predlog. Le zakaj je v nadaljevanju potem skrivnostno poniknil? Pa ja ne zato ker je bil takrat na čelu Triglava Kebrov kolega Lenič, in je Triglav le malo kasneje prišel ven z novo ponudbo prostovoljnega zavarovanja?

Ne sprašujem zaradi Kebra ali prepucavanja naši/vaši - samo razmišljanje o dejanskih mehanizmih (in rezervah) v zdravstvu bi rad vzpodbudil.

lupus is back
12.01.2007, 14:16
:2thumbs: Nihče ne ščiti staro samo po sebi, vsak se pa upira rušenju iz ideoloških razlogov, kar počne Bručan. Jasno je da mora prisilo nadomestiti stimulativen - konkurenčen sistem , ki pa mora imeti učinkovito javno in državno kontrolo v okviru pravne države ( koliko zdravnikov pa je bilo do danes obsojenih za njihovo šlamparijo ). Sistem mora zagotavljati primarno raven, ki je vsem dostopna in se financira iz obveznih prispevkovin ostale ravni, ki jih financirajo zavarovalnice. In pomembno je, da se koncesije podelijo na podlagi določenih kriterijev: eden pomembnejših bi bil tudi npr. 20 letno uspešno delo v javnih zdravstvenih ustanovah.

čudežni
13.01.2007, 08:05
:D Ne, nisem nič od naštetega. Tako kot ti, sem samo (nemočni) uporabnik zdravstvenega sistema s katerim nisem niti približno zadovoljen. :dontknow: Zdi se mi, da samo plačujem, ko pa redkokdaj (na srečo) rabim kaj, je pa čakanje, letanje naokoli in podobne oslarije. Zdravniški poklic je treba sneti z oblakov in ga obravnavati pač kot enega od poklicev in ga temu primerno tudi plačati. Ti ljudje nonstop delajo, stalno imajo dežurstva, pripravljenost na domu, in podobno. Plačani pa niso temu primerno. Dovolj imajo tudi tega, da drugi razpolagajo z njimi kot z državnimi uslužbenci. Pa jaz ne razumem, zakaj se ljudji bojite, da ni dobro dati vsem koncesije? Jaz bi jih dal vsem. A mislite, da se bodo potem v zemljo vdrli in ne bodo več delali. Al se bojite, da bodo delali pod drugimi pogoji, v škodo pacientov. :dontknow: Men se zdi, da se ena taka panika zganja, da če se pa zdravstvo sprivatizira, potem pa je konec vsega in sveta. :dontknow: Jaz imam občutek, da je treba marsikaj spremenit. Eni sicer temu pravijo, da je to sesuvanje dobrega sistema, edinega, ki je deloval dobro, ampak jaz osebno se s stem ne strinjam. Sistem je deloval dobro za nepoučene, za laike, ki itak niso nikoli okusili nič drugega alji boljšega, bojijo se pa sprememb, ker mislijo, da bodo spremembe na slabše. Jaz pa vendar menim, da bi moralo priti do sprememb, čeprav dvomim, da je Bručan taprava oseba za kaj pametnega. :dontknow:

Jelengar,tukaj ti dam prav,da je potrebno zdravniški poklic obravnavati bolj " humano" in ga tudi primerno plačati.Težave bi potem lahko nastopile, ko bi se še druge državne službe vzdignile,da hočejo tudi oni boljšo plačo.Pravt ako lahko nastopi težava v temu,da je veliko poklicev, ki niso primerno plačani, so pa prav tako mastno obdavčeni!
Jaz nevarnost ( mogoče neupravičeno ) v koncesijah vidim v temu, da lahko nastanejo "dogovorjeni oligopoli", kjer se bodo slednji med seboj dogovorili za določeno ceno, ki bo lahko izredno visoka. najboljši zdravniki bodo odšli drugam ( razumljivo ), kakovost in kvaliteta bo padla, ostali bodo le povprečni ali podpovrpečni zdravniki ( kdo bo sploh hodil k njim - predvidevam,da tisti,ki ne bodo imeli $ ).
Čeprav je mogoče to malce spropagandirano, se bojim,da omenjeni scenarij ni nemogoč.
http://www.mladina.si/tednik/200646/clanek/slo-tema--ursa_marn/
Torej bojim se slednjega.

lupus is back
13.01.2007, 09:58
V prejšnem sistemu je vladala prisila, tada zdravniki so bili bogovi , sestre pa njihovi sužnji. Sedaj, ko hočejo zdravniki še veliko denarja, bi bilo prav, da iz bogov postanejo končno tudi PRAVNI SUBJEKTI-torej da končno odgovarjajo za svoje šlamparije.

Jelengar
16.01.2007, 06:12
Ne boste verjeli....Poleg Predsednikovega gubanja za bla bla bla bla bla, obstaja tudi Gubanje za ohranitev javnega zdravstva (http://www.ohranimo.si:80/). :rolling:

freya
16.01.2007, 06:19
gubanje ali gibanje
:D

freya
16.01.2007, 06:34
Freya, poglej malo čez klišeje - bistvo spora je višina provizije lekarnam, pri čemer Celjske lekarne zahtevajo nekajkrat večjo provizijo od tiste ki je bila usklajena z vsemi ostalimi lekarnami. Kar pomeni da bi ravno to, da bi se pristalo na plačevanje tako velikih provizij, pomenilo da je zdravstvo prepuščeno propadu.
Del lekarniškega ceha pač še vedno noče spoznati, da so udobni časi mimo in da je trg segel tudi do včeraj zaščitenih trdnjav.

In verjamem da je Vzajemna življensko zainteresirana za podatke ki omogočajo kontrolo izravnalnih shem, in se mi to zdi tudi povsem upravičeno. Saj so prav njej še vedno ostali najstarejši zavarovanci, ki so za zdravstveni sistem najdraži - novi zavarovalnici sta se seveda usmerili predvsem na najbolj dobičkonosne mlade zavarovance, kot je že Lila napisala v izkušnji.

Vse tiste pa ki v zadnjem času izražate tako veliko skrb za zdravstvo, sprašujem - kako to da se nobeden ne obregne ob sistem prostovoljega zdravstvenega zavarovanja nasploh? Vsem je jasno da brez prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja praktično ne gre, ker je vedno manj pravic v celoti kritih iz obveznega zavarovanja. Zato je velika večina obvezno zavarovanih hkrati tudi prostovoljno zavarovanih. Ja hudiča - zakaj pa potem enostavno ne ukinemo prostovoljega zdravstvenega zavarovanja, in tisto kar vsak sam "prostovoljno" plača za dopolnilno zavarovanje ne prenesemo v sistem obveznega zavarovanja??? Saj je vseeno ali plačaš sam po položnici ali ti pa kar trgajo pri plači kot ostale prispevke...
In bi se znebili ogromne administracije in treh zavarovalnic ki so je zaredila okrog "prostovoljnega" zavarovanja, stroškov trženja in reklam, dobičkov teh zavarovalnic... - in bi kar zajeten kup denarja ostal namenjen dejansko zdravstvu in zdravljenju zavarovancev...

Nekateri se še spomnimo da je Keber ob pripravi njegovih reform (bele knjige) najprej pripravil ravno takšen predlog. Le zakaj je v nadaljevanju potem skrivnostno poniknil? Pa ja ne zato ker je bil takrat na čelu Triglava Kebrov kolega Lenič, in je Triglav le malo kasneje prišel ven z novo ponudbo prostovoljnega zavarovanja?

Ne sprašujem zaradi Kebra ali prepucavanja naši/vaši - samo razmišljanje o dejanskih mehanizmih (in rezervah) v zdravstvu bi rad vzpodbudil.

Hotela sem povedat samo to, da odkar sem zaposlena, redno, brez zamude ali izjeme, plačujem zdravstveno zavarovanje, obvezno in prostovoljno( hvala bogu ga skorajda še nisem koristila) in od države pričakujem, da bom lahko koristila zdravstvene usluge, ko jih bom potrebovala. Ne zanima me lobiranje, izsiljevanje...od države pričakujem, da je njena prvenstvena naloga poleg zagotavljanja možnosti za delo tudi zdravje državljanov, šele za tem napihovanje z za naše razmere nepotrebno in predrago vojaško opremo in vračanje objektov in izplačevanje odškodnin cerkvi, ki jih je "pobrala" obubožanim državljanom.

Jelengar
16.01.2007, 07:12
gubanje ali gibanje
:D
Uh se opravičujem. :angel: u in i sta si tako blizu. :D

Jelengar
16.01.2007, 07:29
Vse tiste pa ki v zadnjem času izražate tako veliko skrb za zdravstvo, sprašujem - kako to da se nobeden ne obregne ob sistem prostovoljega zdravstvenega zavarovanja nasploh? Vsem je jasno da brez prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja praktično ne gre, ker je vedno manj pravic v celoti kritih iz obveznega zavarovanja. Zato je velika večina obvezno zavarovanih hkrati tudi prostovoljno zavarovanih. Ja hudiča - zakaj pa potem enostavno ne ukinemo prostovoljega zdravstvenega zavarovanja, in tisto kar vsak sam "prostovoljno" plača za dopolnilno zavarovanje ne prenesemo v sistem obveznega zavarovanja??? Saj je vseeno ali plačaš sam po položnici ali ti pa kar trgajo pri plači kot ostale prispevke...
In bi se znebili ogromne administracije in treh zavarovalnic ki so je zaredila okrog "prostovoljnega" zavarovanja, stroškov trženja in reklam, dobičkov teh zavarovalnic... - in bi kar zajeten kup denarja ostal namenjen dejansko zdravstvu in zdravljenju zavarovancev...
Se ne strinjam. Če bi združili obvezno in prostovoljno, bi se slej ko prej spet pojavili apetiti po novem dodatnem prostovoljnem zavarovanju. Ravno konec prejšnjega leta sem dobil ponudbo iz svoje zavarovalnice, kjer mi za novo - dodatno (tretje po vrsti) zavarovanje ponujajo tisto, kar bi mi že osnovno-obvezno zavarovanje moralo nuditi, pa mi ne. :nonono: To javno zdravstvo očitno ni v redu, oziroma je v redu samo za tiste (privilegirane?), ki se borijo, da se ne bi nič spremenilo. Država bi morala spraviti "v red" zdravstvo in zavarovalništvo.

človek
16.01.2007, 11:49
Hotela sem povedat samo to, da odkar sem zaposlena, redno, brez zamude ali izjeme, plačujem zdravstveno zavarovanje, obvezno in prostovoljno( hvala bogu ga skorajda še nisem koristila) in od države pričakujem, da bom lahko koristila zdravstvene usluge, ko jih bom potrebovala. Ne zanima me lobiranje, izsiljevanje...od države pričakujem, da je njena prvenstvena naloga poleg zagotavljanja možnosti za delo tudi zdravje državljanov, šele za tem napihovanje z za naše razmere nepotrebno in predrago vojaško opremo in vračanje objektov in izplačevanje odškodnin cerkvi, ki jih je "pobrala" obubožanim državljanom.

Se takoj podpišem pod tvojo izjavo!:2thumbs:

V kapitalizmu se obveznosti do državljanov kar prehitro pozabljajo. Tako kakor si omenila, nekateri plačujete že zelo dolgo in koristite relativno manj! Pravičnosti očitno ni! Če se je z manj denarja dalo včasih narediti veliko več, zakaj se sedaj več ne da? Kam gre ves ta denar? So večje plače? Imamo več pravic?
Definitivno pa imamo veliko več koncesionarjev in očitno so oni odtok, ki z velikim vrtincem požira denar!

Ovčke pa še vedno pridno in tiho kakajo na skupno gnojno jamo, ki hrani debele svinje!
Ovčarji se pa zadovoljijo s kostmi in mesom enkrat na leto!

lila5
16.01.2007, 12:14
Se ne strinjam. Če bi združili obvezno in prostovoljno, bi se slej ko prej spet pojavili apetiti po novem dodatnem prostovoljnem zavarovanju. Ravno konec prejšnjega leta sem dobil ponudbo iz svoje zavarovalnice, kjer mi za novo - dodatno (tretje po vrsti) zavarovanje ponujajo tisto, kar bi mi že osnovno-obvezno zavarovanje moralo nuditi, pa mi ne. :nonono: To javno zdravstvo očitno ni v redu, oziroma je v redu samo za tiste (privilegirane?), ki se borijo, da se ne bi nič spremenilo. Država bi morala spraviti "v red" zdravstvo in zavarovalništvo.

Izgleda, da so se ti apetiti zavarovalnic že pojavili, pa sta obvezno in prostovoljno zavarovanje kao ločena........:dontknow:

nattka
16.01.2007, 12:22
Hotela sem povedat samo to, da odkar sem zaposlena, redno, brez zamude ali izjeme, plačujem zdravstveno zavarovanje, obvezno in prostovoljno( hvala bogu ga skorajda še nisem koristila) in od države pričakujem, da bom lahko koristila zdravstvene usluge, ko jih bom potrebovala. Ne zanima me lobiranje, izsiljevanje...od države pričakujem, da je njena prvenstvena naloga poleg zagotavljanja možnosti za delo tudi zdravje državljanov, šele za tem napihovanje z za naše razmere nepotrebno in predrago vojaško opremo in vračanje objektov in izplačevanje odškodnin cerkvi, ki jih je "pobrala" obubožanim državljanom.

:approve: :approve: :2thumbs:

Arc
16.01.2007, 17:36
Hotela sem povedat samo to, da odkar sem zaposlena, redno, brez zamude ali izjeme, plačujem zdravstveno zavarovanje, obvezno in prostovoljno( hvala bogu ga skorajda še nisem koristila) in od države pričakujem, da bom lahko koristila zdravstvene usluge, ko jih bom potrebovala. Ne zanima me lobiranje, izsiljevanje...od države pričakujem, da je njena prvenstvena naloga poleg zagotavljanja možnosti za delo tudi zdravje državljanov, šele za tem napihovanje z za naše razmere nepotrebno in predrago vojaško opremo in vračanje objektov in izplačevanje odškodnin cerkvi, ki jih je "pobrala" obubožanim državljanom.
To si res tako lepo povedala, da tudi mene mika da bi spodaj priepil nekaj smeškotov v znak strinjanja. Pravzaprav imajo tvoje besede eno samo pomanjljivost: preveč naivne so...

Naj te najprej potolažim: jaz tudi odkar sem zaposlen redno plačujem prispevke za zdravstvo - pa ravno tako pristanem v čakalnih vrstah če kdaj kaj rabim. Pa prispevke za pokojninsko zavarovanje tudi plačujem (tako kot ti) - pa mi je vseeno vedno bolj jasno da čez leta, ko bom zrel za penzijo, penzij pravzaprav ne bo več...

Ampak drugo je pa vprašanje zakaj je tako. Po eni strani resda tudi zaradi oklepnikov in vračanja cerkvi, kot pišeš, pa še preseravanja okrog EU bi dodal - ampak na drugi strani tudi zato ker se naša življenska doba podaljšuje (hvalabogu, poreče vsak zase, kajne?), ker vsak aktivni s svojim delom "preživlja" vedno več neaktivnih (spomni se kako smo koncem osemdesetih let masovno upokojevali zaradi stečajev podjetij, pa še kakšnega 40-letnega policaja Klavoro zraven - za vse to zdaj prihajajo računi). In na tretji tudi zato ker se znotraj lobija, ki se mu reče zdravstveni sistem, skriva kar precej gnilega. Od profitov iz "prostovoljnega" zavarovanja, ki se samo zaradi takega sistema zdravstvenega zavarovanja kot ga imamo pretakajo v žepe zavarovalnic, namesto da bi ostali v zdravstveni blagajni. Do ekstra profitov lobijev pri dobavah zdravstvene opreme (kar se je lepo pokazalo pri razpisu za operacijske mize) in profitov iz dobavljanja precenjenih zdravil (le zakaj imajo ravno farmacevtska podjetja največje profite, kaj?).

Rešitev iz tega je zato precej bolj zamotana kot je samo malo ponergat čez vlado in koncesije.

To je dimenzija, ki sem jo želel nakazat s postom. Ampak pustmo stat...

Arc
16.01.2007, 17:49
Se ne strinjam. Če bi združili obvezno in prostovoljno, bi se slej ko prej spet pojavili apetiti po novem dodatnem prostovoljnem zavarovanju. Ravno konec prejšnjega leta sem dobil ponudbo iz svoje zavarovalnice, kjer mi za novo - dodatno (tretje po vrsti) zavarovanje ponujajo tisto, kar bi mi že osnovno-obvezno zavarovanje moralo nuditi, pa mi ne. :nonono: To javno zdravstvo očitno ni v redu, oziroma je v redu samo za tiste (privilegirane?), ki se borijo, da se ne bi nič spremenilo. Država bi morala spraviti "v red" zdravstvo in zavarovalništvo.
Nič hudega če se ne strinjaš - saj midva itak ne bova rešila ničesar.

Žal mi je samo ker vidim da kar dobro razumeš funkcioniranje zdravstvenega sistema, pa verjameš da je tako prostovoljno zdravstveno zavarovanje, kot ga imamo danes, garancija za to da ne bomo dobili še tretjega "prostovoljno-prostovoljnega zavarovanja"...

No, dejansko je bilo to pravzaprav že ves čas tu - v obliki "nadstandardnega" zavarovanja. In sedaj se bo, kot že sam ugotavljaš, samo še širilo. In kar sem hotel povedat: v sedanjih okoliščinah se bodo z njim širili tudi profiti zavarovalnic - namesto da bi z drugačno prerazporeditivjo pravic med obveznim/prostovoljnim, del teh dobičkov zadržali v fondu obveznega (=javnega) zdravstva...

Jelengar
16.01.2007, 18:02
Nič hudega če se ne strinjaš - saj midva itak ne bova rešila ničesar.

Žal mi je samo ker vidim da kar dobro razumeš funkcioniranje zdravstvenega sistema, pa verjameš da je tako prostovoljno zdravstveno zavarovanje, kot ga imamo danes, garancija za to da ne bomo dobili še tretjega "prostovoljno-prostovoljnega zavarovanja"...

No, dejansko je bilo to pravzaprav že ves čas tu - v obliki "nadstandardnega" zavarovanja. In sedaj se bo, kot že sam ugotavljaš, samo še širilo. In kar sem hotel povedat: v sedanjih okoliščinah se bodo z njim širili tudi profiti zavarovalnic - namesto da bi z drugačno prerazporeditivjo pravic med obveznim/prostovoljnim, del teh dobičkov zadržali v fondu obveznega (=javnega) zdravstva...
Narobe si me razumel. Jaz bi cel sistem sesul, ga dal tujcem za ponovno izgradit, potem naj nam ga tujci vzdržujejo, dokler se Slovenci ne otresemo balkanskih in komunajzarskih navad, potem pa bi morda zalaufalo. Samo, smo pa nesposobni. Dokaz pa je trenutna in pretekla situacija. Evo, toliko na bzino. ;)

Arc
16.01.2007, 18:04
V kapitalizmu se obveznosti do državljanov kar prehitro pozabljajo.
:rolling: Zanimiva ugotovitev.
S tem si najbrž hotel povedat da v socialističnem samoupravljanju so bile pa obveznosti do državljanov na prvem mestu. Ali pa na Kubi so še danes. In v islamskih državah, če že govorimo o ostalih družbenih sistemih... In na afriškem rogu...

A lahko poveš za družbeni sistem, za katerega tvoja ugotovitev ne velja (ok, razen Drnovškove družbe)?
Tako kakor si omenila, nekateri plačujete že zelo dolgo in koristite relativno manj! Pravičnosti očitno ni! Če se je z manj denarja dalo včasih narediti veliko več, zakaj se sedaj več ne da? Kam gre ves ta denar? So večje plače? Imamo več pravic?
Definitivno pa imamo veliko več koncesionarjev in očitno so oni odtok, ki z velikim vrtincem požira denar!
No, saj me ne brigajo kaj zelo koncesionarji ali javni zavodi, ampak tole je vseeno preveč mimo: cene zdravstvenih storitev so namreč določene s strani ZZZS enako za vse izvajalce, in obseg storitev, ki se dovoljujejo določenemu izvajalcu (javnemu zavodu ali koncesionarju) tudi...
Bi bilo pa vseeno preveč enostavno, če bi bil ves problem zdravstvenih financ samo v tem.

človek
16.01.2007, 22:20
:rolling: Zanimiva ugotovitev.
S tem si najbrž hotel povedat da v socialističnem samoupravljanju so bile pa obveznosti do državljanov na prvem mestu. Ali pa na Kubi so še danes. In v islamskih državah, če že govorimo o ostalih družbenih sistemih... In na afriškem rogu...

A lahko poveš za družbeni sistem, za katerega tvoja ugotovitev ne velja (ok, razen Drnovškove družbe)?

No, saj me ne brigajo kaj zelo koncesionarji ali javni zavodi, ampak tole je vseeno preveč mimo: cene zdravstvenih storitev so namreč določene s strani ZZZS enako za vse izvajalce, in obseg storitev, ki se dovoljujejo določenemu izvajalcu (javnemu zavodu ali koncesionarju) tudi...
Bi bilo pa vseeno preveč enostavno, če bi bil ves problem zdravstvenih financ samo v tem.

V prejšnjem sistemu smo imeli več pravic kakor sedaj, pa še zmanjšujejo se! - ni pa bil idealen, niti zelo dober!

Ne ni ves problem javnih financ v tem. Je tudi v tem, da ni nobenega posla ne da bi nekateri potegnili v lastne žepe mnogo mnogo denarja! Da se pediatrična klinika gradi celo večnost (poslednično večji stroški).
Pa verjetno je še mnogo dejavnikov, ki jih ne poznam.

Kakor sem že omenil, preveč denarja je v igri in zzzs(vodstvo - interesni lobiji) ima tudi svoje apetite!

Imaš pa prav, ko praviš, da bi bilo preveč enostavno če bi bil ves problem zdr. financ samo v oblik rganiziranja izvajanja zdr. storitev. Problematika je veliko bolj kompleksnejša!

Arc
18.01.2007, 12:30
A se vam ne da več debatirat o zdravstvu...?

Računsko sodišče je ob revidiranju pravilnosti poslovanja javnega zavoda Klinični center Ljubljana za leto 2005 ugotovilo, da je bilo to v pomembnem neskladju s predpisi...
http://novice.siol.net/default.aspx?site_id=1&page_id=2&article_id=1207011812402567&cid=100

Med nepravilnostmi na področju stroškov dela državni revizorji navajajo .... Skupni znesek ugotovljenih nepravilnosti znaša slabih 31 milijonov tolarjev oz. slabih 129.000 evrov...
...Skupna vrednost nepravilno oddanih naročil po ugotovitvah računskega sodišča znaša skoraj 19 milijard tolarjev oz. skoraj 79 milijonov evrov in so bila oddana le z naročilnico....
...Računsko sodišče je tako ocenilo, da znaša izguba potencialnega prihodka KC zaradi pomanjkanja ustreznih kontrol, ki bi preprečile nepooblaščeno razpolaganje s sredstvi, najmanj 9,5 milijona tolarjev oz. skoraj 40.000 evrov....

V Žalskih lekarnah domnevno kruptivna dejanja
http://novice.siol.net/default.aspx?site_id=1&page_id=2&article_id=1207011720473168&cid=100&pgn=1

V oči najbolj bodejo številna potovanja farmacevtov in njihovih prijateljev, ki so pod krinko strokovnih ekskurzij na račun kupcev zdravil dopustovali v tujini, med drugim tudi v Južni Ameriki.

Aja: Klinični center in Žalske lekarne sta javna zavoda, ne koncesionarja.

strašljivka
18.01.2007, 12:37
bravo Bručan in vlada Janeza Janše ! upam da bodo zbrani dokazi doživeli tud epilog na sodišču ;)

Jelengar
18.01.2007, 12:53
V oči najbolj bodejo številna potovanja farmacevtov in njihovih prijateljev, ki so pod krinko strokovnih ekskurzij na račun kupcev zdravil dopustovali v tujini, med drugim tudi v Južni Ameriki .
Zakaj si pa tole zraven pritaknil, saj nima nič z javnim zdravstvom? :dontknow: Je pa res, da farmacevtski koncerni organizirajo konference po eksotičnih krajih (Kenija, Južna Afrika, itd.) ter tja vabijo zdravnike, da se jih udeležujejo. O tem je bil že pred leti prispevek v TV tedniku. :dontknow:

freya
18.01.2007, 12:56
Ima...ker so zaradi tega zdravila dražja po trditvah direktorja Vzajemne.
beri Finance.

Jelengar
18.01.2007, 13:05
Drži. V končni fazi je res tako. Ampak na tak način potem lahko obravnamo čisto vse. Recimo, kdo pa plačuje vse reklame? V končni fazi kupec. Farmacija je biznis, tako kot vsak drug. Pravzaprav se čudim, da se v debato še ni vključil Anarchy :veryevil: in postavil tezo, da so zdravniki v službi farmacevtske industrije in ne obratno. Meni se vseeno zdi, da se oddaljujemo od teme. :dontknow:

Arc
18.01.2007, 16:03
Zakaj si pa tole zraven pritaknil, saj nima nič z javnim zdravstvom? :dontknow: Je pa res, da farmacevtski koncerni organizirajo konference po eksotičnih krajih (Kenija, Južna Afrika, itd.) ter tja vabijo zdravnike, da se jih udeležujejo. O tem je bil že pred leti prispevek v TV tedniku. :dontknow:
Žalske lekarne so javni zavod ki je člen v verigi javnega zdravstva. Kako torej dogajanje v takem zavodu že v načelu ne bi imelo nič z javnim zdravstvom?

Na konkretni ravni pa - a ti res verjameš, da je mehiško lekarnarstvo referenčna točka, na katero so se šli naši lekarnarji učit napredka svoje dejavnosti??? Jaz ne; jaz sem prepričan da je šlo za sponzoriran turizem, ki naj se odrazi v subjektivnem odločanju farmacevtov - npr. zamenjevanju zdravil ker drugih "trenutno ni na zalogi", favoriziranju enih zdravil na račun drugih - kar pa vse posledično vpliva tudi na izdatke iz javne zdravstvene blagajne.

Pa tudi če bi bil tako naiven da bi bil pripravljen verjeti da gre res samo za brezmadežno sponzoriranje: javni zavodi morajo vse presežke svojih sredstev usmerjati nazaj v samo dejavnost - zakaj torej zavod, če si je že res pridobil sponzorska sredstva, teh sredstev ni plasiral v laboratorijsko opremo, morda za investicijo v izboljšanje prostorov. Ali pa morda za kakšen "rezervni sklad" da potem npr. ne bi bilo treba učenkam plačevat celotnega cepljenja proti raku materničnega vratu...? Ali pa da bi kakšna zdravila razdelil tudi npr. brezdomcem brez zdravstvenega zavarovanja???
Ker kam misliš da grejo drugače javni zavodi ko rabijo investicijo ali opremo - k ustanovitelju. V proračun. Kar torej še kako vpliva na javno zdravstvo. In ker potem seveda tam zmanjka za druge potrebe, tudi na javne zadeve nasploh.

Dejstvo da se tako dela ne samo pri farmacevtih ampak tudi v zdravstvu, prav nič ne spremeni zadeve. Povsod kjer gre za javni sektor bi bilo treba to preganjati.
Kos taprvi, namesto da šteje število ovc v poročilu šestnajstega občinskega svetnika v Spodnjem Dupleku...

zlato
19.01.2007, 09:08
Zdravstvo je pa druga mafija v državi. Prideš na orgenco z reševalnim vozilom in prijazna fantame odpeljeta v ordinacijo in vprašanje zdravnice fantoma je bilo a je ta tudi zadet, Tako poniževalen je odnos zdravnice, ki je bila na orgenci iz torka na sredo.

Jelengar
19.01.2007, 09:54
zlazo, ali lahko poveš kaj je orgenca? :nonono:

Jelengar
19.01.2007, 10:10
Žalske lekarne so javni zavod ki je člen v verigi javnega zdravstva. Kako torej dogajanje v takem zavodu že v načelu ne bi imelo nič z javnim zdravstvom?

Na konkretni ravni pa - a ti res verjameš, da je mehiško lekarnarstvo referenčna točka, na katero so se šli naši lekarnarji učit napredka svoje dejavnosti??? Jaz ne; jaz sem prepričan da je šlo za sponzoriran turizem, ki naj se odrazi v subjektivnem odločanju farmacevtov - npr. zamenjevanju zdravil ker drugih "trenutno ni na zalogi", favoriziranju enih zdravil na račun drugih - kar pa vse posledično vpliva tudi na izdatke iz javne zdravstvene blagajne.

Pa tudi če bi bil tako naiven da bi bil pripravljen verjeti da gre res samo za brezmadežno sponzoriranje: javni zavodi morajo vse presežke svojih sredstev usmerjati nazaj v samo dejavnost - zakaj torej zavod, če si je že res pridobil sponzorska sredstva, teh sredstev ni plasiral v laboratorijsko opremo, morda za investicijo v izboljšanje prostorov. Ali pa morda za kakšen "rezervni sklad" da potem npr. ne bi bilo treba učenkam plačevat celotnega cepljenja proti raku materničnega vratu...? Ali pa da bi kakšna zdravila razdelil tudi npr. brezdomcem brez zdravstvenega zavarovanja???
Ker kam misliš da grejo drugače javni zavodi ko rabijo investicijo ali opremo - k ustanovitelju. V proračun. Kar torej še kako vpliva na javno zdravstvo. In ker potem seveda tam zmanjka za druge potrebe, tudi na javne zadeve nasploh.

Dejstvo da se tako dela ne samo pri farmacevtih ampak tudi v zdravstvu, prav nič ne spremeni zadeve. Povsod kjer gre za javni sektor bi bilo treba to preganjati.
Kos taprvi, namesto da šteje število ovc v poročilu šestnajstega občinskega svetnika v Spodnjem Dupleku...
Arc jaz te ne razumem. Kaj za vraga ima "podkupovanje" zdravnikov s strani farmacevtske industrije opraviti z žalskimi lekarnami? O čem sploh debatiramo tukaj? Sem šel še enkrat preverit link v prvem postu od Alpine, ampak link je mrtev. :dontknow:

zlato
19.01.2007, 10:25
zlazo, ali lahko poveš kaj je orgenca? :nonono:

TO DA ČAKAŠ OD ŠEST DO OSEM UR, DA UGOTOVIJO, DA SI ZDRAV.:mad:

Jelengar
19.01.2007, 10:45
V čem pa je problem čakat 8 ur, če si zdrav? Zakaj sploh delat dren, če si zdrav? Na vrsto naj vendarle pridejo najprej urgentni (ne orgentni :nonono: ) primeri, ne pa simulanti, zlazo..... :nonono:

zlato
19.01.2007, 12:00
V čem pa je problem čakat 8 ur, če si zdrav? Zakaj sploh delat dren, če si zdrav? Na vrsto naj vendarle pridejo najprej urgentni (ne orgentni :nonono: ) primeri, ne pa simulanti, zlazo..... :nonono:

Ti moraš pa res že imeti skisane možgane, verjetno ne bi rešilec prišel pome in me otpeljal če mi nič ne bi bilo.

Arc
19.01.2007, 12:44
Arc jaz te ne razumem. Kaj za vraga ima "podkupovanje" zdravnikov s strani farmacevtske industrije opraviti z žalskimi lekarnami? O čem sploh debatiramo tukaj? Sem šel še enkrat preverit link v prvem postu od Alpine, ampak link je mrtev. :dontknow:
V tem primeru ni govora o podkupovanju zdravnikov, ampak o podkupovanju farmacevtov.

Lekarne so integralni sistem zdravstva. In javni lekarniški zavodi so integralni del javnega zdravstva.

Tu debatiramo o zdravstvu. Začelo se je s "problemom ki se tiče nas vseh", in že kmalu po začetku prešlo v polemiko javni zavodi / koncesije, se pravi na širši nivo. In tile dve zadevi (klinični center in žalske lekarne) osvetljujejo prepričanje mnogih da je samo v javnih zavodih vse "najbolj pravično"...

Jelengar
19.01.2007, 18:21
Arc, midva se ne razumeva zaradi semantike. Drugače povedano:

Zame so farmacevti - tovarne zdravil. Farmacevtska industrija. Upam, da se sedaj razumeva.

Lekarna je zame trgovina, kjer kupujemo ali dobimo zdravila (bodisi na recept, bodisi brez recepta) Skratka - trgovina.

Tisti, ki podkupujejo zdravnike z eksotičnimi počitnicami niso lekarne (trgovine) ampak farmacevtska industrija. Zelo močna (in vplivna) je ta industrija.

Upam, da se sedaj malce bolje razumeva. Če ne, se vdam. :D

Arc
19.01.2007, 19:06
Arc, midva se ne razumeva zaradi semantike. Drugače povedano:

Zame so farmacevti - tovarne zdravil. Farmacevtska industrija. Upam, da se sedaj razumeva.

Lekarna je zame trgovina, kjer kupujemo ali dobimo zdravila (bodisi na recept, bodisi brez recepta) Skratka - trgovina.

Tisti, ki podkupujejo zdravnike z eksotičnimi počitnicami niso lekarne (trgovine) ampak farmacevtska industrija. Zelo močna (in vplivna) je ta industrija.

Upam, da se sedaj malce bolje razumeva. Če ne, se vdam. :D
O farmacevtih in lekarnah:
Farmacevti (po stroki) so tudi v lekarnah.
In lekarne niso (samo) trgovine. Oziroma so trgovine samo če tudi zdravstvenim domom in bolnišnicam rečeš "servis osebkov".
Ampak zaenkrat smo v naši družbi rekli da zdravstveni domovi niso (samo) servis osebkov, ampak -ker je zdravje občanov v javnem interesu- predvsem izvajalci javne službe, ki se ji reče zdravstvo. In lekarne niso javni zavodi (ali pa koncesionarji, kar je načeloma isto -izvajalci javne službe) zato ker bi bili navadni trgovci, ampak zato ker so kot "podaljšek" zdravstva tudi oni javna služba.

O podkupovanju:
Še enkrat: ni govora o podkupovanju zdravnikov. Govora je o podkupovanju lekarnarjev (izvajalcev javne službe) s strani farmacevtske industrije.

Pa če se ne strinjaš se ne tudi vdat. Vsaj vsake toliko je lepo s kom resno podebatirat, ne pa samo prebirat splošne puhlice.

Jelengar
20.01.2007, 07:48
Vdam se. :dontknow: Čisto nič od tega kar trdiš ne razumem. Zato ti tudi nimam kaj odgovoriti. :dontknow:

evajet
20.01.2007, 10:11
..... na kratko

V javnem zdravstvu imamo ZZZS, ki naj bi zagovarjala interes vseh zavarovancev, javne zavode in zasebnike in državo- ministrstvo za zdravje.
V tej tripartitni druščini potekajo skladno z veljavno zakonodajo dogovori ( kot nekakšni socialistični SISi ), kako bodo davkoplačevalski denar 400MLR SIT vsako let več, med seboj razdelili, čeprav vsi kot pravijo delujejo v javnem interesu pa jih najbolj skrbi kako čim več denarja spraviti, na legalen način, v svoj žep.:2thumbs:

strašljivka
20.01.2007, 10:21
jp. ukint to socialno zalego. pa naj se vsak državljan sam po svojih sposobnostih in znanju dogovarja za ceno zdravil s farmacevtskimi giganti in privatnimi dohtarji. pač po logiki kupovanja z nogami....

zakon močnejšega = zakon desnice

evajet
20.01.2007, 10:36
...... v tem dogovarjanju za javni zdravstveni denar, bolj natančno rečeno verbalno boj, partnerji ne izbirajo sredstev kako eden drugega ponižati, umazati in na koncu eliminirati na poti do svojega cilja, čimveč denarja zame. Ta "BOJ" je za tiste ki poznamo razmere veliko bolj "zakon desnice" kot je tam kjer je desnica že pred 100 leti uredila razmerja v javni zravstveni mreži.:2thumbs:

lila5
20.01.2007, 12:22
Zdravstvo je pa druga mafija v državi. Prideš na orgenco z reševalnim vozilom in prijazna fantame odpeljeta v ordinacijo in vprašanje zdravnice fantoma je bilo a je ta tudi zadet, Tako poniževalen je odnos zdravnice, ki je bila na orgenci iz torka na sredo.

Ponoči na urgenco pripeljejo precej "zadetit" ljudi, ki so zboleli po svojo lastni krivdi, vendar so vseeno potrebni zdravniški pomoči in jim zdravniki tudi pomagajo....in tudi zaradi njih nek drug bolnik čaka tam od pet do osem ur......verjamem pa, da je bilo zate, ki nisi bil "zadet", tako vprašanje s strani zdravnice poniževalno, verjetno bi bilo tudi zame, vendar poskušaj razumeti, da je pred tabo mogoče morala obdelati vsaj kakih deset "zadetih" pacientov ostali pacienti pa so morali v čakalnici, prav tako bolni, čakati........

Jelengar
20.01.2007, 16:07
Ponoči na urgenco pripeljejo precej "zadetit" ljudi, ki so zboleli po svojo lastni krivdi, vendar so vseeno potrebni zdravniški pomoči in jim zdravniki tudi pomagajo....in tudi zaradi njih nek drug bolnik čaka tam od pet do osem ur......verjamem pa, da je bilo zate, ki nisi bil "zadet", tako vprašanje s strani zdravnice poniževalno, verjetno bi bilo tudi zame, vendar poskušaj razumeti, da je pred tabo mogoče morala obdelati vsaj kakih deset "zadetih" pacientov ostali pacienti pa so morali v čakalnici, prav tako bolni, čakati........
:approve: Še en aspekt naj dodam. Kdorkoli koristi zdravstvene usluge za take stvari, naj se mu usluga zaračuna po komercialni ceni, ali se mu poviša cena zavarovanja, itd itd. ;)

lila5
20.01.2007, 17:54
:approve: Še en aspekt naj dodam. Kdorkoli koristi zdravstvene usluge za take stvari, naj se mu usluga zaračuna po komercialni ceni, ali se mu poviša cena zavarovanja, itd itd. ;)

A ni že pumpanje želodca (pri vinjeni osebi) že dandanes plačljivo......? nisem sicer sigurna....zdi se mi pa, da zavarovanje tega ne krije, zdravnik pa taki osebi vseeno mora nuditi pomoč.....

Medved Pu
21.01.2007, 07:22
Pri ZZZS je čedalje bolj očitno, kot pri drugih segmentih socialne države, da se bonitete za uporabnike rapidno manjšajo, da denar večininoma odteka v njihov aparat, tako žal sami sprožajo vprašanja o smiselnosti svojega nadalnjega obstoja.
Ker sem po prepričanju socialdemokrat, v takih avtarkično delujočih predragih gigantih tudi sam ne vidim več kakega smisla.(sem spada tudi Univerza)
Torej ostane liberalizacija, vprašanje je kakšna...
Morda v kombinaciji z ukinitvijo dela njihove avtonomije in prehodom pod regulativo države...Se motim?

evajet
21.01.2007, 07:44
NE !

Bolj malo nas je, ki se strinjamo s teboj ? Na tem področju je moje mnenje še bolj liberalno - radikalno. Jaz sem za ukinitev obveznega plačevanja - odtegovanja za ZZZS iz bruto plače zaposlenih. Plače naj se nakazujejo v brutto zneskih potem pa naj se državljani odločajo in izberejo iz palete raznovrstnih zavaravanj in zavarovalnic, kaj je v njihovem interesu, sem ZELO proti da država skrbi za zdravje posameznika. Vsak posameznik je sam odgovoren za svoje zdravje razen v primeru višje sile, (nezgode, katastrofe).:2thumbs:

strašljivka
21.01.2007, 07:45
jp. bolj se nagibam za skandinavski model plačila po efektu in realiziranih projektih (in smiselnih študijah). prehod pod aktualno politiko državnih jasli pa absolutno ni priporočljiv (vsaj še 2 generaciji ne, da se celovito zamenja in prečisti "vaško modrijanstvo" parlamenta). zato že obstaja zakonska podlaga ki jo lahko efektivno nadgradimo s primeri podobnih držav (pa ne nemčije z 80 milj. prebivalci...). tu napake in neskladja zadrže vsaj DS in US in je kasnejše odplačevanje grehov iz skupnoskledne blagajne za povzročitelja brez efekta...

general lavine eccentric
21.01.2007, 10:17
Glede urgence je ZZZS ustvarila navodilo, da so storitve v dežurni službi v zvezi s posledicami prekomernega pitja alkohola plačljive (zadeti od heroina nimajo časa plačat računa, ker pogosto prej nehajo dihat in hitro postanejo nujni.). Avtor predpisa nima pojma o medicini, ker mu je jasno, kdo je nenujen pacient, zdravniku pa sploh ne, dokler pacienta ne pregleda. Sledil naj bi pogovor, nekako takole: zgledate kr dobr, pravte pa, da vas po želodcu šraufa, ker ste popil dve golidi pira. Vas bom pregledu, pa še ene štiri ure boste počakal, de bom dobu vse izvide in pol, če bo vse v redu, boste pregled plačal, če pa boste med čakanjem padel v nezavest, vas pa časti ZZZS.
Krleža je napisal: nikad nije bilo, da nekak nije bilo. Tudi pri nas bo nekako, imamo Avstrijski model, kjer je v osnovnem zdravstvu 100% koncesionarjev in Švedskega, kjer jih sploh ni. Pa ne bo enostavno, Nemcem se je njihov sistem pravkar sesul, Amerike pa sploh nebi omenjal, kdor bi v Ameriki delavcu od plače, ne da bi ga vprašal, vzel tolikšen delež za zdravstvo, kot to počnejo pri nas, bi se mu slabo godilo. Še Schwarzenegger, ki hoče vzpostaviti v Kaliforniji zdravstveno zavarovanje za vse prebivalce, računa na državna sredstva.
Lep pozdrav, general

Medved Pu
21.01.2007, 10:39
NE !

Bolj malo nas je, ki se strinjamo s teboj ? Na tem področju je moje mnenje še bolj liberalno - radikalno. Jaz sem za ukinitev obveznega plačevanja - odtegovanja za ZZZS iz bruto plače zaposlenih. Plače naj se nakazujejo v brutto zneskih potem pa naj se državljani odločajo in izberejo iz palete raznovrstnih zavaravanj in zavarovalnic, kaj je v njihovem interesu, sem ZELO proti da država skrbi za zdravje posameznika. Vsak posameznik je sam odgovoren za svoje zdravje razen v primeru višje sile, (nezgode, katastrofe).:2thumbs:
Bila so razmišljanja, v nasprotju z večino sonarodnjakov raje povem, da o nečem vem premalo, bi pa rad podiskutiral, da bi vedel več, hvala vsem...:2thumbs:
Skandinavski model je simpatičen, vsaj model, ki ukinja ZZZS kot je danes, je simpatičen..:angel:

lila5
21.01.2007, 10:54
Idealnega "zdravstvenega modela" sigurno ni.......in dokler smo zdravi oz. uporabljamo zdravstvene storitve le za popravilo kakega zoba, pregleda pri zdravniku zaradi gripe, predpisanih zdravil kot so Daleron in Lekadol, se nam zdi naš model, ko nam za zdravstene storitve odtegujejo od bruto plače 6,36 % vsak mesec potraten in imamo občutek, da nam država krade......

Vendar, ko človek resneje zboli in potrebuje kak mesec hospitalizacije in zdravljenja v bolnišnici, po možnosti še kakšno kemoterapijo.....takrat pa verjetno tak človek začne to ceniti, ko ti praktično zavarovanje krije skoraj vse in ti ni potrebno prej klicati zavarovalnice ali si lahko "privoščiš" mesec dni zdravljenja v bolnišnici.....

In pri takem sistemu kjer bi se sami odločali, kaj bomo z denarjem od bruto plače me res zanima, kako bi se zdravstveno zavaroval človek, ki danes prejema plačo na ravni minimalne.....verjetno se ne bi, ker bi raje tistih 150 ali 200 EUR na mesec, ki bi mu šlo za zdravstveno zavarovanje porabil za kaj drugega......a nimajo nekako tako urejeno v Ameriki zato pa pol prebivalstva sploh nima zdravstvenega zavarovanja.....?:dontknow:

lila5
21.01.2007, 10:58
A lahko nekdo na kratko pove, kakšen je skandinavski model zdravstvenega zavarovanja......ko vsi govorite le o njem kot "skandinavskem modelu".....?

yamamoto
21.01.2007, 21:56
A lahko nekdo na kratko pove, kakšen je skandinavski model zdravstvenega zavarovanja......ko vsi govorite le o njem kot "skandinavskem modelu".....?

Tudi jaz bi rad vedel. :)
Še bolj me pa zanima ameriški, glede na to, da ga bomo kmalu imeli. :angel:
Italijanski je pa nekje med obema. :veryevil:

http://www.foxnews.com/wires/2007Jan11/0,4670,ItalyDirtyHospitals,00.html

:nonono:

general lavine eccentric
22.01.2007, 00:20
Zanimiv link. Italijanski minister za zdravje pa ne bo odstopil, še interpelacije ne bodo vložili. LDS bi morala dati kolajno Bručanu glede na to, kako pelje naše zdravstvo. Kardeljeva shema solidarnosti ( kdor več zasluži, mu vzamejo večji prispevek za zdravstvo, pa če je bolan, ali ne) je omogočala vsem enako dostopnost do zdravstvenih storitev, ki so pa bile bolj poceni, saj se je še sam Kardelj šel operirat v Nemčijo, ko ga je en prjatu na lovu baje zamenjal za jelena in ga šicnu v zadnjo plat. Danes pa se krajšajo čakalne dobe za operacije na srcu, ena stane nekaj milijonov SIT (preračunite v EU) in kako to Bručan doseže, mi ni jasno. Nekaj tudi na račun kirurgov, ki dobijo za naduro 3800 sit neto ( preračunite v EU), na Švedskem pa kirurg zasluži 5000 EU in več na mesec (preračunite v SIT). Pa kaj bi gledali Švedsko, poglejte packarijo v Hrvaških bolnicah, razen Zagreba, za operacijo žolčnih kamnov pa moraš plačati 1000 kun (preračunite v SIT al pa v EU), pa če si zavarovan, ali ne.
Z Ameriko je pa takole. Nihče ti od plače ne trga ničesar, zavaruješ se sam, stopnje zavarovanja so različne, zavarovalnic je malo morje.Zavaruješ se lahko za kakršenkoli poseg, premija je seveda višja. Nekatera podjetja zavarujejo svoje uslužbence za osnovno zdravstveno varstvo, ostalo doplačaš sam, če hočeš.Večina noče, zato v primeru daljše hospitalizacije ali zahtevne operacije postrgajo prihranke, če jih imajo, sicer operacija odpade. Imajo pa Medicare, za starejše od 65 let in dializne bolnike, ki imajo zdravstveno pomoč zastonj. Ameriškega sistema v Sloveniji ne bo niloli, ker smo majhni ( včasih to ni slabo) in si lahko privoščimo tak standard. V Sloveniji so tri bolnice, kjer izvajajo operacije na srcu, Slovencev je 2 milijona, toliko Američanov se vsak dan pripelje na delo v Manhattan.
Lep pozdrav, general

strašljivka
22.01.2007, 07:26
jp. recimo nemški sistem. zavarovanje za posameznika nekaj čez 200 evrov. to kar hoče pri nas dr. Bručan.
pa mamo 4-člansko družino ki za dragoceno zdravje mora potem dat 800 evrov...na mesec...

strašljivka
24.01.2007, 10:40
problem v zdravstvu so tud odkrite nepravilnosti v Kliničnem centru. gre za strašne denarje s katerimi bi več kot samo odpravili napake na toplovodnem sistemu nove Onkologije... mi pa kar tiho...

zlato
28.01.2007, 06:28
Ponoči na urgenco pripeljejo precej "zadetit" ljudi, ki so zboleli po svojo lastni krivdi, vendar so vseeno potrebni zdravniški pomoči in jim zdravniki tudi pomagajo....in tudi zaradi njih nek drug bolnik čaka tam od pet do osem ur......verjamem pa, da je bilo zate, ki nisi bil "zadet", tako vprašanje s strani zdravnice poniževalno, verjetno bi bilo tudi zame, vendar poskušaj razumeti, da je pred tabo mogoče morala obdelati vsaj kakih deset "zadetih" pacientov ostali pacienti pa so morali v čakalnici, prav tako bolni, čakati........


Lila če je ona profesionalka in povrhu še plačana za svoje delo za katerega se je sama odločila, vsaj v pričo mene tega ne bi nikakor smela storiti. Pa čeprav bi imela že deset takih primerov, ko bi me vsaj pogledala, ne pa kar na suho je ta tudi zadet.:mad:

paradox
28.01.2007, 09:53
Idealnega "zdravstvenega modela" sigurno ni.......in dokler smo zdravi oz. uporabljamo zdravstvene storitve le za popravilo kakega zoba, pregleda pri zdravniku zaradi gripe, predpisanih zdravil kot so Daleron in Lekadol, se nam zdi naš model, ko nam za zdravstene storitve odtegujejo od bruto plače 6,36 % vsak mesec potraten in imamo občutek, da nam država krade......

Vendar, ko človek resneje zboli in potrebuje kak mesec hospitalizacije in zdravljenja v bolnišnici, po možnosti še kakšno kemoterapijo.....takrat pa verjetno tak človek začne to ceniti, ko ti praktično zavarovanje krije skoraj vse in ti ni potrebno prej klicati zavarovalnice ali si lahko "privoščiš" mesec dni zdravljenja v bolnišnici.....

In pri takem sistemu kjer bi se sami odločali, kaj bomo z denarjem od bruto plače me res zanima, kako bi se zdravstveno zavaroval človek, ki danes prejema plačo na ravni minimalne.....verjetno se ne bi, ker bi raje tistih 150 ali 200 EUR na mesec, ki bi mu šlo za zdravstveno zavarovanje porabil za kaj drugega......a nimajo nekako tako urejeno v Ameriki zato pa pol prebivalstva sploh nima zdravstvenega zavarovanja.....?:dontknow:...:2thumbs:

zlato
29.01.2007, 17:48
Kaj porečete na to da dobite tak meil, kot sem ga dobil jaz meil je spodaj moj odgovor zgoraj.
Gospod minister Bručan tak je način dela nekaterih vaših strokovnih ljudi, ki so jim zaupana naša življenja.

Spoštovana

Najprej bi vas povprašal od kod vam moji osebni podatki, in če se oseba, ki vam jih je posredovala zaveda, da ve v prekršku, ker je postedovala moje osebne podatke brez moje privolitve.

V nadaljevanju pa bi povedal naslednje glede pisanja na forum. Nisem imel namena se izpostavljati in pisati bilokakšne pritožbe, a sem jo žal moral. ko sem na balkonu državnega zbora poslušal odgovore na interpelacijo gospoda ministra Bručana mi žilica ni dala miru in sem sklenil to moram napisati na forum. KO JE RAZLAGAL, DA JE V ZDRAVSTVU VSE V NAJLEPŠEM REDU IN DA VSE FUNKCIONIRA IN DELUJE BREZHIBNO SO MI ŠLI LASJE POKONCI.

Zdaj pa k konkretnim primerom. Na oddelku za diabetes sem bil sprejet 20.11.2006 in sem bil tam do 23.11.2006. in v tem času nimam nobene pripombe na delo zravnikov in sester v dopoldanski in popoldanski izmeni. imam pa pripombe na delo sester v nočni izmeni, ki nekorektno opravljajo svoje delo in zanemarjajo svoje dolžnosti. V teh treh nočeh sem samo enkrat dobil inzulin, ki sem ga moral dobiti ob polnoči. Poleg v sobi je bil pacijent, ki je imel strašne bolečine in je jamral cele noči, zakar tudi sam nisem mogel spati. in sem večkrat šel na hodnik in kaj sem ugotovil, da naše sestre, ki bi morale biti dežurne lepo mirno spijo in se ne zmenijo za nič, pri tem stanju, pa so vrata hodnika zaklenjena. Sprašujem se in sprašujem vas kaj bi se zgodilo, z vsemi nepokretnimi, če bi v tem trenutku prišlo do požara. vam povem prišlo bi do neznatne panike in ker bi bila vrata zaklenjena, bi ta bila še večja sestre bi pa lepo mirno spale, kot so to počele. Če že imate inšpektorico naj si vzame čas ali pa pošlje koga drugega v nenapovedan nadzor in naj se prepriča nad dejanskim stanjem. Tudi sam sem delal ponoči kot varnostnik, in če sem morda kdaj zadremal za par minut in me je dobil nadzornik, ki je vsakodnevno hodil v kontrole ob različnih urah sem bil ob procente plače in še na disciplinsko sem moral iti pa nisem odgovarjal za ljudi, kot to počno vaše sestre. To bi bilodovolj glede tega primera.

Drugi primer pa se mi je zgodil pred par dnevi točno 17.01.2007, ko so me z reševalnim vozilom pripeljali na SNMP, KER ME JE DUŠILO IN ZELO MOČNO SEM KAŠLJAL PRI TEM PA SO MI NOGE ZATEKLE KOT HLEBCI. moram povedati, da sta reševalca, ki sta me pripeljala, zelo korektno in profesionalno postopala do mene, a žal se je zgodilo, ko sta me pripeljala na SNMP ju je zdravnica Buić Rerečić Dajana ne da bi me pogledala vprašala reševalca, če sem tudi jaz zadet. Vidite tak je dejanski odnos nekaterih ne vseh v zdravstvu do pacijentov. Po štiriurnem čakanju na izvide, mi je dejala saj vam nič ni izvidi so vredu. Nakar sem se oblekel in hotel zapustitizdravniško sobo, če ne bi prišel medicinski brat in mi rekel, da moram počakati, ker bom dobil napotnico za IPP. Počakal sem in z ženo, ki je bila zunaj sva počakala na pregled na ipp, kjer pa je res profesionalen pristop in pogovor z pacientom. Vse pohvale dr. medicine Bor Antoliču in pa dr. medicine Damjan Grencu. Na IPP sem še moral počakati na dodatne preiskave približno tri ure. Ne moreš verjeti če tega ne doživiš, kako različni so lahko pristopi in način dela naših zdravnikov. Odškodninska tožba sledi. RES ČE IMATE INŠPEKTORJE IN JIH PLAČUJETE POŠLJITE JIH KDAJ PA KDAJ NENAPOVEDANO TUDI NA ORGENCO IN NAJ POVPRAŠAJO LJUDI KAKO SO ZADOVOLJNI Z USLUGAMI, PA BODO DOBILI DEJANSKO SLIKO.

LEP POZDRAV IN ŽELIM VAM LEP IN USPEŠEN DAN.


----- Original Message -----
From: Liza.Zorman@gov.si
To: drago.ivanovic@planet.si
Cc: Janez.Remskar@gov.si
Sent: Friday, January 26, 2007 8:47 AM
Subject: Odgovor na pritožbo dela v Kliničnem centruSpoštovani.

Glavna zdravstvena inšpektorica nam je posredovala vašo pritožbo glede dela v nočni izmeni na Kliničnem centru v Ljubljani. Za pojasnila smo prosili Predstojnika Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni prof.dr.Janeza Preželja, dr.med., višjega svetnika, ki je pojasnil, da ima zaklepanje vrat v nočnih urah vsaj dva razloga. V času majhnega števila zaposlenih se preprečuje prihajanje na oddelek nepooblaščenim osebam (v KC je mnogo kraj), preprečuje pa se tudi nekontrolirano odhajanje pacientov na stopnišča in v dnevne prostore, kjer v nočnih urah kadijo (nevarnost požarov!). V vsakem nadstropju pa so požarne stopnice, ki so vedno odklenjene.
O nepravilnostih se lahko obvesti vodjo oddelka in nato ev. predstojnika klinike. Če bolnik ne želi neposrednega pogovora oz. kontaka, pa so možne pisne pritožbe, ki jih sprejema posebna služba KC.
Zavedamo se, da se nepravilnosti lahko dogajajo in jih ob dobronamernih kritikah skušamo odpravljati. Pavšalne kritike nam niso v pomoč, pač pa proučimo vsak konkreten primer, zato vas prosimo, da navedete vsaj datum, ko ste opazili nepravilnosti, da lahko preučimo konkreten primer in tudi ukrepamo.

S spoštovanjem.


prim.Janez Remškar, dr.med.,
generalni direktor Direktorata za zdravstveno varstvo
Ministrstvo za zdravje