Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Port forwarding - PAZI modem=router


gregor212
11.01.2007, 23:08
OK imam en problem in me zanima ali se je že kdo ukvarjal s tem.

Port forwarding.

V ponedeljek so mi nadgradili povezavo in mi prinesli novi “modem” Ganymede, mene takrat ni bilo doma, tako da mu je punca odprla in podpisala zadevo. Potem pridem domov in rečem super, inštaliram Azureus za download in štartam. Povezava štarta do 20kB/s in pade na 20b/s, OK si rečem moj router Linksys WRT52GS – imam wireless dostop prejšni prastari siolov modem je imel en izhod midva pa imava vsak svoj laptop – ga blokira bom očitno moral odpreti porte.

Ravno sem prešel na Linux, na Windowsih sem uporabljal Bitlord in nisem imel teh težav.
Preberem navodila, nastavim in nič, celo firewall na Linsys routerju ustavim pa nič. OK malce se razburim in ker je pozna ura grem spat. Naslednji dan ponovno probam – nastavim router nazaj na default – pa mi Azureus javi da je njegov port rezerviran za drug IP? Kako za drug IP saj sem vse dal na 0? Moj računalnik ima ta dan drug IP kot prejšnji. OK ni mi jasno kako je to možno in iščem po forumih, kje bi lahko ostale včerajšnje nastavitve - nakar naletim na ta biser

http://forum.portforward.com/YaBB.cgi?board=Knowledge;action=display;num=113920 3841

Če tole skrajšamo, to pomeni da internet ponudniki nameščajo svoje “modeme”, ki pa so v večini routerje in čeprav ta zadeva dela toliko da lahko surfaš in mailaš brez problema, se baje zatakne pri bolj kompliciranih zadevah kadar imaš postavljen še svoj router.

Super, grem pogledat kaj so mi pravzaprav prinesli (ta “modem” imam v kotu in ga nisem niti pogledal) – odlično, 4 povezave, torej Siol mi je inštaliral router, jaz pa imam še enega?!? :nonono:

Tokrat TEMELJITO preberem članek – očitno bo ****... tole nastaviti. Preden nastavim pa me prešine, kaj če jih jaz pokličem in tole zamenjam. No prvo dobim neko študentko, ki pove da imajo oni samo routerje – ki pa niso routerji ampak po defaultu modemi – Kako modemi, če mi stvar ne dela! :censored:

Pokličem ponovno – preverim še koliko so mi zaračunali za ta modem – in sproti povprašam modela ali on kaj ve oz. komu in kje se lahko pritožim.

Nakar mi tip suvereno začne, da to pa ja ni problem in da ima on že šest let nekih osem računalnikov prevezanih čez dva routerja in da vse dela.

Poleg tega pravi tole ni router, po defaultu je modem – pa kako je modem če so nastavitve očitno nekje ostale? :censored:

Ne, vse kar morem naresti je da, zamenjam porta na mojem routerju (Linksys), ki se trenutno tepe z Siolovim (isti IP imata po defoultu) in to je to.

Ampak OK, bom probal sej ne da verjamem ampak nikoli ne veš.

Spremenil sem IP Linksys (sedaj 192.168.1.2), internet mi dela normalno(tako kot prej), vendar se mi 192.168.1.1 ne javi – loada v nedogled.

Za danes imam dovolj, jutri po službi pa bom probal še nekaj zadev.:dontknow:

No, glede na splošno visoko znanje SIOLovih expertov in na to, da sem linke na zgorjni naslov dobil z priporočene z Ubuntu forumov mi trenutno ne kaže preveč rožnato. Zato me zanima ali je kdo izmed vas tole že počel? Ste forwardirali kake porte za igre ali kaj podobnega – čez dva routerja.

PS: še vedno mi javlja da je port rezerviran za drugi IP, verjetno se nastavitve nekje shranejne - ampak verjetno to nima nič opraviti z ... rou... khmm modemom

mckeky
11.01.2007, 23:41
Js sn mel en čas ganymede in router od canyona... pa ni nič motlo, saj je bil ganymede nastavljen kot modem...

Veron
12.01.2007, 08:35
Če želiš preveriti, kako je modem oz. ruter ganymade trenutno naštimatn, naredi takole:

Poveži računalnik direktno na modem X1, logiraj se ne modem 192.168.1.1 (user/user) pejd pod Internet access > Change the Internet Access setting here... > next > označeno mora biti "Disable - PPP will not connect to the internet" in v tem primeru imaš modem naštiman kot samo modem in ne ruter.

Drugače pa če se modem in ruter tepeta za ipje, spremeni klaso ipja modemu ali ruterju.

recimo modem pustiš 192.168.1.1
ruter spremeni na 192.168.2.1

Pa potem ročno upiši ipje v mrežno kartico.

mtance
20.01.2007, 09:21
Jest mam zadevo sledečo:
Modem Sinope, Router ASUS, 3 PCje in 1 notebook
Najprej sem na routerju spremenil dostopen ip na 192.168.1.10, na modemu je ostal 192.168.1.1.
Iz modema (LAN2) sem povezav direkt v router kot LAN1 in stvar je začela delovat, brez kakršnih problemov.
Tako, da imam 1 računalnik na modem povezan, druge 2 pa na router, za brezžično mam pa tistega, ki ima več signala :)

EDIT: Aja kar se tiče ipjev na računalniku, imam vse avtomatsko, pravtako na notebooku. Edino računalniki, ki so v router povezani, morajo imet privzeti prehod 192.168.1.1 (od modema in NE od routerja)

Death Paladin
20.01.2007, 10:06
Torej imas Asusa v Switch mode ? Slabost je v tem, da je Asus boljsi router kot Sinope. Saj ce zelis modem pustit v Router nacinu, lahko povezes Sinopeja v Asusov WAN in na Asusu zberes Static IP dostop, v to rubriko pa vneses IP in gateway od Sinopeja. Tako bos imel 2 routerja in 2 strojna firewalla na tistih 2 PCjih ter vse avtomatsko :angel:

mtance
20.01.2007, 10:09
Bom še to probal in poročal
EDIT: Ja fora je da men napiše 192.168.1.1 is not valid ip address :)

Death Paladin
20.01.2007, 10:18
Nastavitev na Asusu:

WAN preko Static IP adrese:

Gateway: 192.168.1.1 (Gateway od Sinopeja)
IP Adresa: 192.168.1.* (* IP, ki je v rangu DHCP in ne pripada PCju, ki je vstekan v Sinopeja)

mtance
20.01.2007, 10:27
http://www4.slikomat.com/07/0120/410111dusc.jpg evo tko mam pa mi napiše is not valid ip address

Death Paladin
20.01.2007, 10:42
Subnet maska 255.255.255.0 se ti fali.

Pa DNS pusti na automatic in poskusi. Ce pa nebo najdlo na automatic, ga pa nastavi isto na 192.168.1.1, secondary pa pusti prazno.

mtance
20.01.2007, 10:58
Mhm, men pod wan ip noče da napišm 192.168.1.* (* =katero koli št.), če pa dam 192.168.10.* pa gre, sam pol ne dela nič :S
Ko, dam take nastavitve kot ti, razn wan ipja, mi da zmer subnet mask in vse tako. Disconnected je zato ker mam dele prek switch da sm lahko sliko naredu :)
http://www4.slikomat.com/07/0120/4101121oa.jpg

Death Paladin
20.01.2007, 11:06
Mogoce se kaj tepe s Sinopejem. Spremeni LAN nastavitev Asusa. Idi pod IP config LAN & WAN, pa spremeni IP adreso od Asusa iz 192.168.1.1 na 192.168.2.1. Pol pa nebi smelo vec bit konfliktov. Ker u bistvu ce nastavis tam 1.1 Gateway, je slucajno naslov enak od samega routerja in ti javi da je neveljavno

mtance
20.01.2007, 11:30
Zdej sm naštimu na routerju 192.168.10.1 (dostopn ip,), in cel rang za router dhcp 192.168.10.10-192.168.10.100 pol pa za wan
ip 192.168.1.1
getaway 192.168.1.1

in ko jest prklopm kabl iz modema na router wan mi pade modem dol :)

Aja, mam router Asus WL550gE

Death Paladin
20.01.2007, 11:47
Cudno. Meni je to delalo. Sicer sem to sprobval s Sagemom, pa je zadeva normalno spilala. Router je bil Planet, sem pa ze imel takega Asusa 550gE v testu od kolega. Poskusi se z 192.168.2.1, pa z DHCP 192.168.2.10-192.168.2.20. Ce se ti bo kr modem dol padu, je pa "glich" v Sinopeju. Naceloma zadeva tak mora spilat (preverjeno). DNS za WAN se ne pozabit nastavit na 192.168.1.1.

mtance
20.01.2007, 11:55
Jao, k sploh za dostopn ip ne morm dat 192.168.2.1 :S
Eh, bom pustu da je kot switch, dost mam tega :)