Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : popularne filozofske teme


Tanatie
12.01.2007, 02:10
no da ne bomo samo o bogu, gremo se v drugo opcijo tega podforuma...filozofija. napiste kako temo s filozofije, ki vas je recimo kdaj pritegnila, pa bomo predebatiral tiste, ki se bojo prijele.

za zgled bom zacel sam - je svet resnicen ali je vse samo laz, ki mi jo ponujajo moja cutila? kako naj vem da ta forum, ki ga gledam, glasba, ki jo poslusam, tipke, ki jih cutim pod prsti, cigaret, ki ga voham, milkina rizeva cokolada, ki jo jem in nasploh kakrsenkoli zametek kupcka atomov, ki mu pravim "jaz" sploh obstaja, v smislu, za katerega se mi zdi, da se mi dozdeva, da ga dozivljam?

Tommo
12.01.2007, 12:23
Lahko poskusimo takole:
1. Mislim, torej sem (Descartes): že samo dejstvo, da se sploh sprašuješ o teh stvareh, pomeni, da obstajaš oz. da obstaja tvoj um oz. da nekaj, čemur praviš "jaz" obstaja. Od tu naprej so potem bolj ali manj špekulacije.
2. Če obstajaš ti oz. tvoj um oz. nekaj, čemur praviš "jaz", potem sta dve možnosti:
- vse ostalo je le iluzija oz. slika v tvojem umu oz. "jazu"...
- če obstaja ena stvar (tvoj um oz "jaz"), potem lahko privzamemo, da obstaja tudi več stvari

Z izbiro prve možnosti lahko zaključiš s filozofijo in greš na dopust (oz. iluzijo dopusta) :)
Z izbiro druge možnosti pa lahko filozofiramo naprej.
3. Če obstaja več stvari, potem lahko privzamemo, da obstaja nekaj, čemur rečemo "zunanji svet". S tem narediš ločnico med "jaz" in "vse ostalo". Če privzamemo, da obstaja zunanji svet, potem se tu odpre celotno vesolje, ki ga radoveden človek hoče raziskati oz. razumeti. Hkrati je tukaj treba sprejeti tudi dejstvo, da zunanji svet torej obstaja neodvisno od nas in da smo v njem objektivno gledano precej nepomembni.
4. Od tu naprej se pa potem začne ......

anarchy
13.01.2007, 01:15
V sanjah tudi mislimo da smo, vcasih bolj zavestno vcasih manj, pa vendarle ne mislimo zmeraj z lastno glavo, vcasih, ko sanjamo lucidne sanje vemo, da sanjamo in vemo, kako zgleda realen svet, ker smo ga ze videli in vcasih vemo, kako deluje prava fizika v realnem svetu, ce lahko tako recemo, ker v sanjskem, lahko deluje fizika, kot zelimo. Ko se pa zbudimo, eni pravijo celo, da kvantna mehanika morda dovoljuje, da mi lahko manipuliramo kvantni svet in po moznosti makrosvet, "v dokumentarcu what the bleep do we knw", toda to, kar mi jemljemo kot realen svet, morda res ni realen in smo toliko zaprti v lastni iluziji in hipnozi od okolice, da verjamemo, da je realen in, da fizika res tako deluje, toda, ali obstaja se kak svet poleg tega, pa vprasanje. Obstajajo razne energije, materija je samo zgoscena energija ali vprasanje, kaj tocno je, ima svoje zakone in fiziko.

vanila
20.01.2007, 19:57
Vse,kar lahko čutiš,vidiš,okusiš,je resnično.To kar si ljudje razlagajo z nekakšnim stvarstvom je blamaža samega sebe.(metanje peska v oči)Boga so si izmislili iz preprostega razloga,ker si niso znali razlagat naravnih pojavov,kot je npr.grmenje itd.
Nato so pa pametni ljudje začeli izkoriščat sebi vprid-tako je pa še danes-

anarchy
21.01.2007, 01:35
Vse,kar lahko čutiš,vidiš,okusiš,je resnično.To kar si ljudje razlagajo z nekakšnim stvarstvom je blamaža samega sebe.(metanje peska v oči)Boga so si izmislili iz preprostega razloga,ker si niso znali razlagat naravnih pojavov,kot je npr.grmenje itd.
Nato so pa pametni ljudje začeli izkoriščat sebi vprid-tako je pa še danes-

Koliko so resnicne sanje? Tam tudi vidis, cutis, slisis, okusis, je resnicno, samo na drugacni ravni, ne na fizicnem svetu, temvec v mentalnem-virtualnem, ali je morda celo kaj nad resnicnim-realnim? Nadrealni svet?

V slovenscini poznamo obdobje nadrealizma, torej, neki daje misliti.

Hinko_Gnito
26.01.2007, 09:29
V premislek predlagam naslednje hudo filozofske multi-leme:

=> Ali me čutila varajo, če vidim ljubljeno osebo, ki me vara v koitalnem aktu z neznano osebo?

=> Ali obstaja kakšen bog, ki bi me spravil k učenju in študiju?

=> Ali je moralno speci otroka na žaru, če bi s njim nahranili 10 stradajočih otrok in dobermana?

=> Ali je prdec, ki pride izpod sedala, lahko lep, četudi ni moj?