Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : reformirano judovstvo


Hinko_Gnito
26.01.2007, 09:42
Kakšna je razlika med reformiranim in ortodoksnim Judom?

Na to odgovarja Woody Allen v enem od svojih zgodnjih filmov:

"We were married by a Reform rabbi in Long Island. A very Reform rabbi. A Nazi."

shem_me_zion
01.02.2007, 09:06
Reformirano Judovstvo (obstaja zares le v ZDA + ameriska imigracija v Izrael) temelji na agnostiki do Hashem-a. Kar se reformiranega Judovstva tice, je Tora (pisana in ustna) dokument kulture in etike Izraela (Jakoba) in ni dar B-ga.

"Clan" reformiranega Judovstva je vsakno, ki je vzgojen, oz. se pristeva kot takega, v vrednotah Judovstva in katerega oce je Jud. Vse druge sekte Judovstva obravnovajo dednost preko matere.

Reformirano Judovstvo ne priznava obstoja B-ga, pac pa je ostro pri izpolnjevanju dolocenih Micvot (zapovedi) v ritualnem smislu. Judovstvo kot celota je oblika zivljenja, in kot tako je reformiranu Judovstvo blizu srcice.

Ortodoksno Judovstvo se sestoji iz vec gibanj, ki so si med seboj zelo razlicna (Hasidsko Judovstvo ima zelo malo skupnega z Rabinsko tradicijo, itd....). Vendar izkljucno filozofsko dojemanje univerzuma obstaja samo v reformiranem Judovstvu, ki se nacelno odmika od tako mistike, kot tradicije. Ce je to zares Judovstvo, je pa drugo vprasanje.

shem_me_zion
01.02.2007, 09:17
Aja, reforimrano Judovstvo se deklarira kot filozofija in ne kor pripadnost. V ZDA je najbolj popularno "Konzervativno" Judovstvo, ki stoji nekje med Ortodoksnim in Refermiranim. W. A. ima poanto - to dejansko je stereotip RJ.

"I am Jewish and I hate myself. But I'm not a self-hating Jew."

Hinko_Gnito
04.02.2007, 17:58
Aha, zdaj vsi vici z reformiranimi rabiji dobijo smisel:

An Orthodox, a Conservative, and a Reform rabbi are each asked whether one is supposed to say a brokhe (blessing) over a lobster [non-kosher food, normally not eaten by religious Jews].

The Orthodox rabbi doesn't know what a "lobster" is. The Conservative rabbi doesn't know what to say. The Reform rabbi doesn't know what a "brokhe" is. :)

pk
06.02.2007, 20:21
[QUOTE=shem_me_zion;1140154]...

"Clan" reformiranega Judovstva je vsakno, ki je vzgojen, oz. se pristeva kot takega, v vrednotah Judovstva in katerega oce je Jud. Vse druge sekte Judovstva obravnovajo dednost preko matere.....
QUOTE]


Torej je dedno nasledstvo? Zanimivo....:)

Hinko_Gnito
16.02.2007, 15:55
Še tale vic:

At an Orthodox wedding, the bride's mother is pregnant. At a Conservative wedding, the bride is pregnant. At a Reform wedding, the rabbi is pregnant. At a Reconstructionist wedding, the rabbi and her wife are both pregnant.

:rolling:

shem_me_zion
08.03.2007, 07:33
Ja. Ne vem od kod to izhaja, mislim pa da iz upora proti bolj ortodoksnim. Reformirani mislijo, da je Judovstvo sistem vrednot, brez obvez, ki nimajo moralne razlage. Gibanje nekako izhaja iz talmudskih polemik, kjer se nekatere sole (Halil, recimo) opredeljujejo kot izkljucno humanisticne. Njihovi oponenti so cinicni legalisti.

Moje menenje: ciniki imajo ponavadi prav.