Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Maximum Transmission Unit (MTU)


gloris
01.02.2007, 00:46
Imam Sinope ADSL modem, uporabljam ga kot router.
Mi lahko kdo pojasni, zakaj imajo Iskratelovi ADSL modemi nastavljen MTU na 1452, čeprav je standard za PPPoE 1492 :dontknow:
Sagemov ADSL modem ima MTU nastavljen na 1492.

mihagr
01.02.2007, 13:31
MTU pomeni dolžino poslanega paket v bitih, maksimalna dolžina (velikost) paketa v TCP/IP je 1500bitov
Velikost paketa se lahko spreminja oz. se mora spremeniti glede na kvaliteto prenosnega medija (ISO nivoji)
Enostavno povedano, pri slabši kvaliteti linije naj bo paket krajši, zato da je manj izgubljenih-pokvarjenih paketov, za katere je bil sprejet NACK (Not Acknolidge) in jih je treba ponovno poslati. Če bi bili paketi najdaljši tudi pri slabi liniji, bi morali pošiljati zelo dolge pakete ponovno in obratno če je kvalitea linije dobra, naj bojo paketi čim daljši, zato da je prenos hitrejši oziroma se naenkrat prenese čim več podatkov in manj "overheada" to je ACK paketov.
V tvojem primeru pač pomeni sagemov modem MALO hitreje sprejema in oddaja kot je Iskrin.

Za primer: pri ukazu ping xxx.xxx.xxx.xxx je privzeta velikost paketa 64bitov, zato da lahko dobiš relativno hiter odgovor tudi na slabši liniji. Lahko pa povečaš dolžino na 1500bitov in boš sicer dalj časa čakal na odgovor, vendar ne 25x dalj ampak morda samo 3x dalj (1500/64=25).
Če je linija slaba potem pri dolgem paketu sploh ne boš dobil odgovora.

mckeky
01.02.2007, 18:18
ali se gleda le na kakovost linije ali tudi na hitrost linije (npr.: med 1mb/s ali 10mb/s) ?

Senitel
01.02.2007, 18:37
Biti... Bajti... Who cares right?

mckeky
01.02.2007, 21:16
pa ja .... ne rabiš z takimi newmesnimi sekat.... mene glede na to kar je powedal mihagr zanima al gledaš sam na KAKOVOST linije ali tudi na HITROST internetne povezave.

Senitel
01.02.2007, 23:20
Glej... Običajen ethernet ima maksimalno dolžino paketka 1500 bajtov (ne bitov), gigabitni ethernet podpira t.i. jumbo frame, ki so lahko veliki po 9000 bajtov. To te niti ne briga kaj dost dokler si recimo samo na ethernetu. Problem je ker nimaš na liniji vedno samo etherneta, Siol/Telekom namreč mogoče NE uporabljata etherneta na njihovem hrbteničnem omrežju. V bistvu je situacija taka, da se tvoj ADSL (2+) modem in DSLAM na centrali pogovarjata po ATM-u in ne po ethernetu (kar je žalost, glede na to da je po mojem večina hrbteničnega omrežja na Telekomu že na ethernetu). VDSL in VDSL2 lahko uporabljata ethernet.
Sedaj se mora ta tvoj X bajtni ethernet paketek prevesti v neko zaporedje ATM paketkov, ki so veliki 53 bajtov (48 payload). Če imaš ti 1500 bajtov MTU se ti bo ob burstu (velik kup zaporednih IP paketkov vedno maksimalne dolžine) bo tvoj paketek dejansko dolg 1540-1544 bajtov in to vedno pomeni, da se ti bo po liniji pošiljalo 33 ATM pakekov za en ethernet paket. 33 ATM paketkov pa lahko prenese 1584 bajtov, oziroma povedano drugače: zadnji 33. paketek bo imel samo 4-8 bajtov podatkov, ostalih 44-40 bo neizkoriščenih. Če imaš MTU 1492, potem bo ethernet paketek velik maksimalno 1536 bajtov, kar pa je točno 32 ATM paketkov. Zakaj ima Sinope 1452 bajtov? Ne vem, to naj Siolovi strakovnjaki razložijo. Po mojem ima to nekaj veze z VoIP.

Torej suma sumarum: pri MTU ne gledaš ne na kakovost linije, niti ne na hitrost povezave! Gledaš na učinkovitost kako se bodo ethernet paketki na uporabnikovem LAN-u (ali Telekomovem/Siolovem hrbteničnem omrežju) razbili na ATM paketke pri prenosu med modemom in DSLAM-om, torej da bo čim manj praznih ATM paketkov. Če imaš ti 10Mbps linijo bodo paketki leteli hitreje, oziroma v istem časovnem obdobju boš dobil več paketkov, kot če bi imel 1Mbps linijo. Za napake te v bistvu na tem nivoju ne skrbi kaj dosti, ker ti dejstvo, da se ADSL modem sinhronizira z neko hitrostjo zagotavlja, da se bo v povprečju na liniji zgodilo le X napak na Y ur.

Nshaq
02.02.2007, 15:46
Zato:

http://www.mynetwatchman.com/kb/adsl/pppoemtu.htm

kekez
02.02.2007, 17:31
MTU pomeni dolžino poslanega paket v bitih, maksimalna dolžina (velikost) paketa v TCP/IP je 1500bitov
Velikost paketa se lahko spreminja oz. se mora spremeniti glede na kvaliteto prenosnega medija (ISO nivoji)
Enostavno povedano, pri slabši kvaliteti linije naj bo paket krajši, zato da je manj izgubljenih-pokvarjenih paketov, za katere je bil sprejet NACK (Not Acknolidge) in jih je treba ponovno poslati. Če bi bili paketi najdaljši tudi pri slabi liniji, bi morali pošiljati zelo dolge pakete ponovno in obratno če je kvalitea linije dobra, naj bojo paketi čim daljši, zato da je prenos hitrejši oziroma se naenkrat prenese čim več podatkov in manj "overheada" to je ACK paketov.

:nonono: Ni v bitih. V bytih je! TCP/IP ne pošilja NACK paketov. Overhead je v glavnem protokolni dodatek in ne toliko ACK paketi, ki se itak lahko nalagajo v glavo TCP/IP paketa povratnih paketov.
Koliko bo MTU je odvisno predvsem od tega, kaj kanal dovoljuje, saj so kvalitete današnjih kanalov ponavadi odlične. 1500 bytov je pač prilagojeno za ethernet, ki je danes najbolj razširjen. 1492 je pač zaradi dvojne inkapsulacije, ker ne furamo direktno ethernet okvirjev ampak TCP/IP paket dodatno zavijemo v PPP protokol, na koncu mora vse skupaj spet priti 1500, sicer ethernet tega ne bi požrl, oz. bi bila potrebna dodatna fragmentacija.
Tistih 8 bytov zasede PPP.

kekez
02.02.2007, 17:42
V bistvu je situacija taka, da se tvoj ADSL (2+) modem in DSLAM na centrali pogovarjata po ATM-u in ne po ethernetu (kar je žalost, glede na to da je po mojem večina hrbteničnega omrežja na Telekomu že na ethernetu). VDSL in VDSL2 lahko uporabljata ethernet.
Na žalost?
Tu ni nobene žalosti. ATM je načeloma čisto v redu in omogoča vse polno stvari, ki jih ethernet ne bo nikoli.
Zato da gredo danes vse stvari na ethernet je čisto drug razlog. CENA!!!
Zaradi vse splošne razširjenosti so ethernet elementi proti drugim praktično zastonj. Izgubimo pa kup možnosti, ki so v ATMu vgrajene že od nastanka, pri ethernetu pa jih štrikamo s polno kompromisi. To je predvsem kvaliteta storitev (QoS) - zagotovljena prepustnost, zagotovljene maksimalne zakasnitve, odstopanje (tresenje) zakasnitev od predpisane itd.
Telefonijo, televizijo, videotelefonijo, telekonference furati po ATMu je trivialno. Po ethernetu pa ...

gloris
03.02.2007, 10:36
Zato:

http://www.mynetwatchman.com/kb/adsl/pppoemtu.htm
Se pravi, da je 1452 optimalen MTU za PPPoE, zato so Iskratelovi modemi tako nastavljeni.
Zanimivo, da ima Microsoftov XP PPPoE client max. MTU 1480,
RASPPPOE PPPoE client ima max. MTU 1492,
SiOLov PPPoE client ima max. MTU 1452.

mckeky
12.02.2007, 23:57
Čak ...a to pol je na modemih tut nastavleno?? Torej ce sem prav preblal ima ganymede822+ nastavljen MTU na 1452 ????? torej ne vpliva ce si na racunalniku nastavim mtu (npr.) na 1492 ??

gloris
13.02.2007, 13:16
Čak ...a to pol je na modemih tut nastavleno?? Torej ce sem prav preblal ima ganymede822+ nastavljen MTU na 1452 ????? torej ne vpliva ce si na racunalniku nastavim mtu (npr.) na 1492 ??
Če Ganymede822+ uporabljaš kot router, je MTU nastavljen na 1452, če ga ne uporabljaš kot router je max. MTU odvisen od klienta s katerim vzpostaviš povezavo.
MTU lahko preveriš tukaj http://www.speedguide.net/analyzer.php