Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Mafini


Lencka
03.02.2007, 14:08
Moja draga mati se vsake toliko loti mafinov... je preizkusila že nevemkoliko receptov, pa vedno enak rezultat - mafini ne prilezejo v kupčke pa da je bog... narastejo že enmal, samo to ni to.
Ne morem več tega gledat, ker postaja že čisto depresivna :nonono: :clown: jaz imam sicer njene popravne izpite čisto rada, samo če bo šlo tako naprej, ne bo hotela več poskušat, tega pa ne želim :blush:
Prosim za nasvete. Kaj gre (lahko) narobe?

pinky
03.02.2007, 14:11
če je pecilnega praška dovolj, je možno, da da preveč tekočine - testo mora biti tako gosto, da ga ne moreš kar vlivati, ampak si moraš pomagati z žlico

Lencka
03.02.2007, 14:14
Za prašek bom urgirala... z žlico pa vem, da si mora pomagat...
'vala!

Baje daje dovolj pecilnega...

TuNina
03.02.2007, 14:26
a maso slučajno zmiksa? ker to se naj ne bi delalo.. mokre in suhe sestavine zmešaš ravno toliko, da se moka skrije.

pinky
03.02.2007, 14:32
jaz delam z mikserjem, pa mi lepo narastejo

TuNina
03.02.2007, 15:00
zanimivo.. v vseh receptih delajo paniko da nikakor ne miksat.

lady_lucifer
03.02.2007, 15:12
kako ne miksat?:O
a un jajc in maslo naj bi tud sam tko na roke mesal? :dontknow:

lady_lucifer
03.02.2007, 15:14
aja, se eno vprasanje: kako se pa obnesejo uni silikonski pekaci?

pinky
03.02.2007, 15:23
silikonski pekači so super - sam še preden naliješ maso noter, ga daj na en trden pekač in potem z njim tud v pečico in ven - ker drugače se preveč zvija in težko prenašaš

Lencka
03.02.2007, 15:25
pa se potem splača? ni bolje potem kar tiste košarice vzet?

pinky
03.02.2007, 16:03
okus je isti, po izgledu so tisti v papirčkih morda celo lepši - ampak moj sin pravi, da ma velik raj, če mu ni treba lupit papirja stran :D

dela je pa tud mal manj s silikonskimi pekači

šnela
03.02.2007, 17:07
a lahko tukaj še jst nekaj vprašam :shy:

jst še tega nikol nisem delala, mafinov namreč, pa me zanima, kakšen pekač uporabljate - silikonski ali pač un ta drug. ker sem se zadnjič odločla, da bi jst tud kej spackala, pa pol se nisem mogla odločit v trgovini glede pekačev.

clea
03.02.2007, 17:23
Dejte pol še kakšen recept napisat. Jst bi tud muffine pekla.

TuNina
03.02.2007, 18:02
kako ne miksat?:O
a un jajc in maslo naj bi tud sam tko na roke mesal? :dontknow:

jaz maslo stopim.. potem pa ni noben problem z metlico pomešat.

lady_lucifer
03.02.2007, 18:15
jaz maslo stopim.. potem pa ni noben problem z metlico pomešat.

to je krasna novica!! :yey: ker v lj nimam mikserja:D

eleonora
04.02.2007, 21:06
Ojla!

Sem že nekje drugje napisala recept za muffine, ga bom pa še enkrat.
Ravno danes sem jih spet pekla:2thumbs:

Torej, potrebujemo:

2 jajca,
3 beljake
6 žlic sladkorja
2 žlici moke
200 g temne čokolade
200 g masla.


Maslo in čokolado nad paro raztopimo v gladko zmes.
Zmiksamo jajca in bljake, nato dodamo sladkor, zmiksamo, nato dodam moko (presejemo) in to naprej mešamo z metlico na roke. Ko je moka razmešana z jaci, dodamo stopljeno čokolado in maslo in dobro premešamo.
Nato maso nalijemo v pekač za muffine (jaz dam peč direkt na pekač, modelčke malo namažem z maslom in ne na papirčke).
Nato damo v predhodno ogreto pečico na zgornjo rešetko, in pečemo na 200 stopinjah približno 7 minut.

Meni so super (in vsem ostalim). :angel:

lady_lucifer
07.02.2007, 12:28
omg, mafini so odlicni! sm kr tele (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1334) nardila, sam namest orehov sm dala cokolado :approve:
:P:P:P:P

lady_lucifer
07.02.2007, 12:45
a lahko tukaj še jst nekaj vprašam :shy:

jst še tega nikol nisem delala, mafinov namreč, pa me zanima, kakšen pekač uporabljate - silikonski ali pač un ta drug. ker sem se zadnjič odločla, da bi jst tud kej spackala, pa pol se nisem mogla odločit v trgovini glede pekačev.

jst sm kupila unga navadnega, ker silikonskega niso mel. in je super...itak sm pa dala une papirnate kosarce spodej, tko da je po moje cist vseeno kaksen pekac mas:D

TuNina
07.02.2007, 14:38
omg, mafini so odlicni! sm kr tele (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1334) nardila, sam namest orehov sm dala cokolado :approve:
:P:P:P:P

jp, te jaz tud najraje delam (in jem) :cool:
pa tud dam čokolado namesto orehov.

lady_lucifer
07.02.2007, 18:40
kul;)

no, jst sm zdele nardila se tele (http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&&Article=752), pa so tud zelo dobri, sam se mi zdi, da so bananini boljs:D:P

eleonora
07.02.2007, 20:12
;)
Men so pa tisti čokoladni najboljši. Mnjam. Tako so rahli, da se stopijo v ustih. :blush:
So mi pa tud zelo všeč muffini z kandiranim sadjem - božični muffini.
Zdele razmišljam:D in sem prišla do ugotovitve, da bolj ko razmišljam, kako bi bilo fino dat dol kako kilco, bolj gledam za recepti sladic in jih moram potem seveda tud probat:blush: . In potem drugo jutro spet isto: "danes pa res začnem hujšat".
Ima še kdo tak "sladek" problem?:rolling:

Lencka
07.02.2007, 20:59
Neeeee... kile, kaj je to? Zadnjič se je tehtnica pokvarila :rolling:
eleonora, hujšala boš lahko tudi kasneje, vprašanje pa je, koliko časa boš še lahko uživala v mafinih. :approve:

šnela
08.02.2007, 11:54
jst sm kupila unga navadnega, ker silikonskega niso mel. in je super...itak sm pa dala une papirnate kosarce spodej, tko da je po moje cist vseeno kaksen pekac mas:D
ja sam mene zanima, kter je boljši, ane. no 'kao' boljši :D sej se še nisem spravla zraven, da bi jih naredila, sam tko pač.
aja, pa ko sem držala zadnjič v trgovini v rokah une silikonske ... mislim, sej piše šač, da do 220°C naj bi prenesl, sam ne vem, no. se mi zdi, da bi raj kr une kupla.

kaj pa drugi? katere uporabljate? pekače namreč. :D

TuNina
08.02.2007, 12:58
jaz mam trdega :cool:

clea
08.02.2007, 13:32
Jst bi pa naredila take mafine, ki imajo vmes koščke čokolade. Kako se to nardi, da čokolada ostane trda in se ne stopi?

TuNina
08.02.2007, 14:18
tako, da jih začneš jesti šele drug dan, ko se koščki nazaj strdijo :D

Katrin
08.02.2007, 14:27
aja, pa ko sem držala zadnjič v trgovini v rokah une silikonske ... mislim, sej piše šač, da do 220°C naj bi prenesl, sam ne vem, no. se mi zdi, da bi raj kr une kupla.


Mi imamo silikonskega in zdrži temperaturo, brez skrbi.

clea
09.02.2007, 15:05
ok tele bom probala naredit.
Sporočim, če bodo uspeli.

SESTAVINE:

Sestavine za 6 muffinov:

15 dag gladke moke
5 dag jedilne čokolade (ali posebnih čokoladnih kroglic) Kdo ve kaj to sploh je in kje se dobi:dontknow:
čajna žlička pecilnega praška
četrt čajne žličke jedilne sode
ščepec soli
1 jajce
7,5 dag margarine
4 dag sladkorja
1,25 dl mleka



PRIPRAVA (10 minut):

Pečico segrejemo na 200 stopinj C, model dobro namastimo. Čokolado grobo nasekljamo in jo zmešamo z moko, pecilnim praškom, sodo in soljo. V drugi skledi penasto umešamo jajce s sladkorjem in zmehčano margarino. Dodamo mleko in moko s čokolado in s kuhalnico premešamo le toliko, da se sestavine sprimejo. Zmes z žlico nadevamo v model (napolnimo največ 2/3 vsake vdolbine). Pečemo jih 20 minut, nato pa naredimo preizkus z iglo. Pečeni so takrat, ko je paličica, ki jo izvlečemo iz muffina, čista. Model z muffini kratko ohladimo, nato jih previdno vzamemo iz modla. Najokusnejši so topli.

Nasvet: namesto nasekljane čokolade lahko uporabimo posebne čokoladne kroglice, ki tudi po peki obdržijo obliko in ne obarvajo testa..

pinky
09.02.2007, 15:37
čokoladne kapljice pri nas dobiš v ta velkih merkatorjih pa šparih - ampak so full drage; 8 dag je blo 2 let nazaj čez 500 tolarjev - tko da se ti bolj splača čokolado na koščke narezat

al pa če kupiš merkatorejev musli s čokolado in jih ven zbiraš :D:D:D

clea
09.02.2007, 18:10
Uglavnem Muffini so po ta novem moja najljubša slaščica:P :P
Sej sem jih že prej jedla, ampak zmer kupljene, sama jih nisem še nikol delala. Uspel so pa super. Naredila sem jih pa točno tako kot piše v receptu spodaj, spremenila sem edino to, da sem poleg naribane čokolade dodala še eno škatlo teh čokoladnih kaplic( Kupljene v mercator hipermarketu 75g za 3,02 evrčka - Schoko tropfchen, proizvajalec je pa Schwartauer werke). Pa so supeeer, ker ohranijo obliko. Uporabila sem pa teflonski model, pa je tud zdržal 200 stopinj:)

Grem naprej jest:P

Katrin
10.02.2007, 07:53
Pri nas doma jih delajo brez margarine in cukra s 'ta zdravo' moko in so super. Čokolada je valda zraven :P

madmitch
11.02.2007, 09:26
Teli (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=2482) so vse preveč dobri. :2thumbs:

clea
11.02.2007, 09:30
Teli (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=2482) so vse preveč dobri. :2thumbs:
Oh čist čokoladni, njami. Sam 5 bi jih pojedla pa bi mi blo slabo po mojem od preveč cukra in čokolade:D Zanč sem jih 7, pa sploh niso bli tok čokoladni, pa mi je blo vseen pol majčken slabo:approve:

šnela
11.02.2007, 09:49
uuu, mene je prejle ob pol štirih zjutri presenetila ena soseda s sadnimi mafini. sem mislila, da mi bojo samo školadni všeč, ampak tile gozni sadeži so prav božanski :approve:

Lencka
11.02.2007, 13:16
Nič ne verjamem, da delate dobre, dokler po pošti ne dobim paketa za probat.
Pejte se solit, samo rajcate me, očitno se bom morala spravit v kuhinjo.

TuNina
11.02.2007, 13:38
moje je en forumaš strokovno preizkusil in strokovno ocenil. tak da so ziher dobri :D

Lencka
11.02.2007, 13:51
moje je en forumaš strokovno preizkusil in strokovno ocenil. tak da so ziher dobri :D
Jaz sem nezaupljiva. Ne verjamem. :approve:

Kate
11.02.2007, 17:22
Teli (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=2482) so vse preveč dobri. :2thumbs:

nism mogla da ne bi probala :shy: ... potrjujem, da so res dobri :D:P

madmitch
11.02.2007, 18:32
nism mogla da ne bi probala :shy: ... potrjujem, da so res dobri :D:P

Notri pašejo tudi od ruma pijane rozine.

Kate
11.02.2007, 21:16
Notri pašejo tudi od ruma pijane rozine.

jest mam rum rajš kr brez rozin ... :clown:

nattka
14.03.2007, 18:47
danes sem dobila na mail : muffini - knjigica za darilo ... skratka vse o mafnih ... osnove peke in kar nekaj receptov slaščičarne Hvastja ...

če koga zanima, pošljem naprej ...
:)

clea
15.03.2007, 11:19
danes sem dobila na mail : muffini - knjigica za darilo ... skratka vse o mafnih ... osnove peke in kar nekaj receptov slaščičarne Hvastja ...

če koga zanima, pošljem naprej ...
:)
Se priporočam:P :P :P

Ti pošljem mail na os.

:P :P :P :P :P :P

nattka
15.03.2007, 12:17
ej jest sem bil prvi


napiši mail ... za OS je preveč ...

nattka
15.03.2007, 13:19
lepotec ... lepo se sladkaj ...;)

nattka
15.03.2007, 13:43
kujk si kej stara

za takle talk so teme v spemerskem kotičku ... sicer pa poglej moj profil ...;)

Irina
15.03.2007, 22:25
Lenčka, se bom še jaz oglasila. Zakon za mafine in vsa rahla testa je, da beljake posebaj čisto na koncu stepeš v trd sneg in ga na hitro-ne grobo, ročno (ne mikser) in površno vmešaš v že pripravljano maso. Površno pomeni da se sneg še vidi v testu, vliješ v modelčke, ali kar koli si si izbrala, ter čim prej daš v pečico, že prej ogreto na 180 st.C. Velja eno pravilo: testo v katerega vmešamo cela jajca je težko, v testa, kjer ločimo rumenjak in beljak so rahla.
Recept za mafine in še kaj drugega, zelo dobrega, dobiš do potankosti opisano na gurman.si. Jaz sem bila popolna začetnica, ampak sem z njihovo pomočjo načarala taka peciva, da so bili še moji domači presenečeni in so v začetku dvomili, da se pekla sama.

TuNina
17.03.2007, 12:13
jaz za mafine uporabljam cela jajca.. in testo ni prav nič težko.

zgleda, da ma za te mafine vsak neka "pravila", ki pa čist nič ne držijo :D

Irina
17.03.2007, 23:38
Tudi v receptih "društvo-gurman.si" so navodila, da daš v testo za mafine cela jajca. Ampak kakor pravi TuNina vsak ima neka svoja pravila, da je končni rezultat zadovoljstvo. Meni uspejo, če jajca razdelim. Priporočam, da si na gornjem naslovu ogledate in poizkusite recept za mafine z ovčjim sirom in oljčnim oljem.

clea
21.03.2007, 18:26
No jst sem zdele dala pečt višnjeve s čokolado, skombimirala par receptov iz natkine knjigce.

Sporočim če bojo uspeli.

TuNina
21.03.2007, 18:39
čokolada+višnje so kar kul.

čeprav so banana+čokolada še vedno zmagovalci. počasi mi že gre na živce, da se ne morem spomnit nobene boljše kombinacije :D

clea
21.03.2007, 18:41
čokolada+višnje so kar kul.

čeprav so banana+čokolada še vedno zmagovalci. počasi mi že gre na živce, da se ne morem spomnit nobene boljše kombinacije :D
jst ne maram banan;)

Drgač maš tlele v tej knjigci svašta receptov, recimo z bountiji, smartis bomboni,....

res je the best:2thumbs:

TuNina
21.03.2007, 18:47
tud moja sestra se je zmrdovala, češ, da ne mara banan. potem pa je te mafine tlačila vsae kot ponorela :D

clea
21.03.2007, 18:48
bože, glihkar ugotovila, da sem namest 150 gramov cukra, dala 150 gramov soli.

Niso uredu.

Jutr jih bom še enkrat nardila.

pa tok mi je cukr padu:mad: :mad: :(

clea
21.03.2007, 18:52
tud moja sestra se je zmrdovala, češ, da ne mara banan. potem pa je te mafine tlačila vsae kot ponorela :D
mogoče probam;)

Katrin
21.03.2007, 21:56
bože, glihkar ugotovila, da sem namest 150 gramov cukra, dala 150 gramov soli.

Niso uredu.


Namesto čipsa? :rolling:

clea
22.03.2007, 12:18
Ne tud pod razno niso bli užitni.
Še moj špartanski fotr, k mu je vsake malenkosti škoda stran metat jih ni mogel jesti.

Uglavnem, višenj nimam več, pa bom dons probala s smartiji.

sporočim

clea
22.03.2007, 13:05
Še eno vprašanje mam.
mleko lahko nadomestimo tud z jogurtom, jst mam pa sam probio ego. A je že kera kdaj z egotom jih probala naredit?

jullia
22.03.2007, 13:48
Moja draga mati se vsake toliko loti mafinov... je preizkusila že nevemkoliko receptov, pa vedno enak rezultat - mafini ne prilezejo v kupčke pa da je bog... narastejo že enmal, samo to ni to.
Ne morem več tega gledat, ker postaja že čisto depresivna :nonono: :clown: jaz imam sicer njene popravne izpite čisto rada, samo če bo šlo tako naprej, ne bo hotela več poskušat, tega pa ne želim :blush:
Prosim za nasvete. Kaj gre (lahko) narobe?

ZAHTEVNOST

RECEPT PRISPEVAL
Veri
ŠTEVILKA RECEPTA
4413
KOLIČINA
12 do 18 kosov
ČAS PRIPRAVE + KUHANJA

DRŽAVA IZVORA
Amerika + Slovenija
DATUM VNOSA
17.12.2004
PRIKAZANO
26319-krat
OCENA
19 obiskovalcev je ocenilo recept, povp. ocena: 4,7


Ocenite recept
Napišite mnenje
Mnenja
Shrani v beležko
Dodaj receptu sliko
Avtor: zelvica



2 skodelici moke
1/2 skodelice sladkorja
1 pecilni prašek
1 ščepec soli
1 jajce (jaz dam ta veliko)
1 vanilijev sladkor
70 g zmehčanega ali stopljenega masla
1 skodelica pomarančnega soka
nasekljana čokolada (po želji - okoli 100 g)
olupljena naribana jabolka (skodelica ali dve)
rozine (50 do 100 g, po okusu)
suho sadje, narezano na koščke (po okusu, kot rozine)
oreški (po okusu, kot rozine)



Dobro namastimo modelčke za muffine (če jih imamo) ali pa položimo po dve papirnati posodici drugo v drugo in jih damo na pekač. Nasekljamo čokolado in oreške, če jih bomo uporabili in narežemo suho sadje na koščke, rozine lahko namočimo v mlačno vodo ali rum. Pečico segrejemo na 225 stopinj.

Moko, pecilni prašek, sladkor in vanilijev sladkor ter sol zmešamo v eni posodi, v drugi pa razžvrkljamo ali zmeljemo jajce, maslo in pomarančni sok ter oboje narahlo zmešamo skupaj, le toliko, da se suhe sestavine rahlo navlažijo. Na koncu zelo zelo na hitro primešamo še naribana jabolka, nasekljano čokolado in rozine ali/in drugo suho sadje in /ali nasekljane oreške.

Modelčke takoj, ko je testo zmešano, napolnimo do cca 2/3 in pečemo približno 15 minut pri 225 stopinjah.





Vse dodatke lahko mirno izpustite, pa bo še vedno užitno. Fantova mami jih dela brez vseh dodatkov (celo brez jabolk) in jih peče v navadnem pekaču (ne mara pekača za mufine) in pecivo razreže na kocke; so pa v tem primeru bolj suhi, ampak nekateri imajo raje take.

Če želite bolj sočne muffine, dodajte dve zelo polni skodelici naribanih jabolk, jaz dam včasih celo 2 in pol, več je pa že poc:)

Dodatki pa - kakor za koga - če bi jih sestri - čokoholičarki naredila brez vsaj ene table čokolade, bi jo zelo globoko prizadela:)

Ne skrbite za jabolka v testu, super se zlijejo, v pečenem jih sploh ne opaziš, samo tako fino sočno je vse:) Samo naribana naj bojo.
Še en nasvet: jabolka najlažje naribate tako, da jih najprej olupite, potem pa naribate še cela - jih je lažje držat kot koščke...
Če pa imate multipraktik, pa seveda prej daste ven peščišče.
Kdor ima sokovnik, pa lahko proba v testo zmešat ostanke od jabolčnega soka (jaz ga nimam, zato ne morem reči, ampak mislim, da ne more biti slabo:)

mogoce po tem receptu ji uspe.:) :)

freya
26.03.2007, 18:34
Eko, kot sem že rekla, sem podlegla muffinom.
Začeli smo z banano in čokolado, ki jo tako hvalite, nadaljevali bomo s kakšni receptom in nattkine knjige.
Uspeli so že prvič ( biskvite pečem že od 12-ega leta).
Mokre sestavine sem zmiksala s paličnim mešalnikom, moko in pecilni pa postopoma vmešala ročno ( mešamo vedno v eni smeri)...tako sem navajena še od biskvitov.
Moje malo presenečenje je bilo, da sem na sredino skrila velike koščke čokolade, ki se je raztopila in razlila po ustih.
Jamie Olivier bi rekel ...lovely.

TuNina
26.03.2007, 19:02
ta trik s čokolado sem že probala.. fajn je, dokler je čokolada tekoča. ko pa se enkrat strdi nazaj, ni več tako lovely :D

freya
26.03.2007, 21:03
Yes...pa še en trik ( iz moje bogate zakladnice, ane) :D
mafini so najboljši topli in če imaš mikrovalovno, jih tik preden jih postrežeš, malo pogreješ. Nisem sicer še poskusila, ker noben mafin ni dočakal več kot 24 ur, lahko jih pa poskusiš pogreti toliko, da se stopi čokolada....potem pa poročaj.
btw..čokolado in maslo tudi mehčam v mikrovalovki

Katrin
26.03.2007, 21:10
Meni je čokolada dobra, tudi ko se strdi... nisem izbirčna :D

Irina
26.03.2007, 22:52
Dragi dami ste že poizkusile mafine z olivami in ovčjim sirom? Mislim, da nič ne zaostajajo za svojimi čokoladnimi sorodniki.

iri
27.03.2007, 07:11
Meni je čokolada dobra, tudi ko se strdi... nisem izbirčna :D

meni so mafni še boljši takrat, ko imajo že ponovno strjeno čokolado. v bistvu so mi na sploh boljši hladni kot topli :blush:

pinky
27.03.2007, 07:14
Po rahlem pogrevanju v mikrovalovni so odlični taki s suhimi figami in orehi.

freya
27.03.2007, 07:58
Dragi dami ste že poizkusile mafine z olivami in ovčjim sirom? Mislim, da nič ne zaostajajo za svojimi čokoladnimi sorodniki.
dokler ne napišeš recepta, ne bomo ( pa raje bi fetko kot ovčji sir, če se da)
:D

Me pa nekaj moti...muffini iz modela so preveliki. Obstaja kak model za manjše mafine...in kje ga staknit?

Irina
27.03.2007, 09:01
Najprej bom popravila, mafine v muffine.
Modelčke za manjše muffine nisem videla, nisem bila pozorna, ker gredo tudi "ta veliki" takoj v promet. Sem pa v Muelleru kupila modelčke za velikonočne muffine (zajčki, ovčke ...).

Prekopirala sem recept, ki ga imam jaz shranjena na računalniku. Zamenjava ovčjega sira za feto ne bi smel biti problem. Mogoče, da se bo feta bolj raztopila, kakor se občji sir.

http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?Article=753&S=6

Irina
27.03.2007, 14:55
Ms.Moderatrka, vesela novica, danes videno in kupljeno. Plošča z malimi vdolbinicami za dvanajst muffinov je na prodaj po akcijski ceni v Interšparu. Cena po starem SIT 756,00.

Katrin
27.03.2007, 21:47
Me pa nekaj moti...muffini iz modela so preveliki. Obstaja kak model za manjše mafine...in kje ga staknit?

Preveliki mafini? A to tudi obstaja?

freya
28.03.2007, 06:19
Hvala za informacije.
Včasih bi zadostoval mali mafinček...za pokušino, za mali užitek za tiste , ki nismo ravno hudi sladkosnedci, za male otroke, ki ga načnejo, ostanek pa pustijo. Če naredim malo več mase kot je po receptu, bo ostalo ravno še za nekaj malih.
:D

Irina
28.03.2007, 20:54
Jaz sem danes za pokušino že pripravile muffine v malih modelčkih. Uspeli so mi, pa še zelo ljubko so izgledali.

spartan
29.03.2007, 08:50
danes sem dobila na mail : muffini - knjigica za darilo ... skratka vse o mafnih ... osnove peke in kar nekaj receptov slaščičarne Hvastja ...

če koga zanima, pošljem naprej ...
:)

zmenva se takole; ti jih narediš, jaz jih pa pojem:shy:

nattka
29.03.2007, 14:02
zmenva se takole; ti jih narediš, jaz jih pa pojem:shy:

:2thumbs:

freya
30.03.2007, 06:14
nepane...tukaj se zbiramo samo tisti, ki delamo, degustira se drugje :D :D

spartan
30.03.2007, 06:25
...samo pečejo se zato, da se pojejo:approve::P

Katrin
30.03.2007, 21:20
Vsi smo tukaj ravno zato, ker naj bi se tukaj zbirali tisti, ki pečejo :D

freya
30.03.2007, 21:38
jaz jih prinesem na kak Re, če bo še kak
kar sem rekla, sem rekla
:D

clea
05.04.2007, 17:44
Se mi zdi, da se je treba pri muffinih kr držati napisanih receptov, ne gre preveč eksperimentirati. Zadnjič sem jih nardila tko mal kr po svoje. Po občutku sem zmešala skupi tiste sestavine, k se mi je zdelo, da bi pasale skupaj, pa so mi na konc, ko so bli pečeni razpadli. Mogoče sam nisem dobr z,mešala mase:dontknow: :dontknow:
Ne vem, sam okusni so bli vseen zelo, sam za poledat niso bli nevem kaj.

v glavnem, v bodoče bom kar strogo po receptu:D

Irina
06.04.2007, 02:50
Z recepti je treba eksperimentirati, da pridemo do novih okusov, izboljšav in čisto novih kolačkov. Verjetno si iz prvotnega recepta izpustila, nekaj kar sestavine povezuje skupaj ali pa je bilo česa premalo/preveč. Če bi navedla kakšne muffine si si zaželela, bi ti verjetno kdo pomagal razrešiti težavo. In prihodnjič ne bi bili všečni samo brbončicam. ampak tudi očem.

iri
07.04.2007, 10:56
Moji "velikonočni" mafini se ravnokar pečejo :approve:

Jst sicer vedno delam čokoladne, ker so mi najboljši, recept sem pa moderirala tako, da namesto cukra dam notri celo vrečko kakava (so potem vsaj fino rjavi), moka je ali pšenična polnozrnata, še največkrat pa pirina polnozrnata, količino masla pa zmanjšam za eno tretjino + uporabljam kokosovo maslo.
In za 18 mafinov porabim 300g temne čokolade. :blush: :P

Pekač je silikonski in je SUPER!

šnela
07.04.2007, 15:34
Midve s prijateljico sva jih v četrtek pekli. PRVIČ. In nama niso uspeli, čeprav smo jih vseeno pojedli. Mislim, uspeli niso, kar se tiče estetike, ker sva jih brez tega mafin-pekača pekli. Ampak z gozdnimi sadeži so pa še vedno v vodstvu :P

Sam tudi če jih nisva v tistem posebnem pekaču pekli, bi morali malo narasti, ne? No, najini so bili ultra nizki :blush:

Irina
07.04.2007, 15:54
Prepisano iz recepta društvo-gurman.si

Opozorilo
Umešano testo za mafine pripravljamo tako, da suhe sestavine zelo na hitro premešamo z vlažnimi.Predolgo mešanje naredi testo žilavo, mafinom pa hkrati med peko onemogoči vzhajanje.


Poizkusita še enkrat. In veliko sreče.

šnela
07.04.2007, 16:22
Uu, Irina, hvala za tole. Sej v prihodnosti se bom vseh teh opravil lotila bolj profesionalno, obljubim :cool:

iri
07.04.2007, 17:29
jst testo kar dobro premešam (ne mešam pa ga pet minut skupaj, to je res), pa vseeno fino vzhajajo

Wanted
07.04.2007, 20:04
Po številnih neuspelih poskusih sem na koncu obupal in jih šel kupt:blush:

iri
07.04.2007, 21:22
ah daj no, narediti mafine pa res ni tako težko... :)

Irina
08.04.2007, 08:23
Uu, Irina, hvala za tole. Sej v prihodnosti se bom vseh teh opravil lotila bolj profesionalno, obljubim :cool:

Ne, ni potreba profesionalnost. Čar je v tem, da uživamo pri pripravi NAŠEGA peciva, ugotovimo kje so zanke in se skupaj z nam ljubimi osebami veselimo naših kolačkov.

Irina
08.04.2007, 08:28
ah daj no, narediti mafine pa res ni tako težko... :)

Nismo vsi srečneži, da znamo vse in, da nam vse tudi uspe.

iri
08.04.2007, 10:33
res nismo. jst znam npr. verjetno speči ene tri zadeve, ene 30 mi jih pa ni uspelo. mafini niso med slednjimi.

clea
08.04.2007, 11:43
Z recepti je treba eksperimentirati, da pridemo do novih okusov, izboljšav in čisto novih kolačkov. Verjetno si iz prvotnega recepta izpustila, nekaj kar sestavine povezuje skupaj ali pa je bilo česa premalo/preveč. Če bi navedla kakšne muffine si si zaželela, bi ti verjetno kdo pomagal razrešiti težavo. In prihodnjič ne bi bili všečni samo brbončicam. ampak tudi očem.

Tkole nekak sem nardila, če se še dobr spomnim: Suhe sestavine so bile moka in kokosova moka, pa pecilni in soda. Maslo sem stopila kar v loncu, pa direkt na ogenj, zraven sem dala še čokolado in sem jo tud kar tko stopila, no pol sem pa zmešala skupi jajca in cuker, namesto mleka sem dala jogurt, pa še kak deci sladke smetane sem dala zraven, no na koncu sem to vse skupi zmešala skupi, potem sem pa dodala še en kozarec odcejenega višnjevega kompota in narezala še kakih 50 g jedilne čokolade. Pa so na koncu razpadli.:nonono: Aja še ene dve žličke ruma sem dodala.

kaka ideja?

Irina
08.04.2007, 13:48
Uf, mogoče se oglasi kaka mojstrica ali mojster, ki ti bo pomagal količinsko sestaviti ustrezen recept iz naštetih sestavin.
Jaz ti lahko le posredujem osnovni recept za muffine z jogurtom ali kokosovo moko.

Pri mufffinih z jogurtom lahko dodaš čokolado in višnje. Nalomiš čokoladno na koščke in malo pomokaš višnje in jih premešaš v posodici. Sadje, ki ga dodajamo rahlemu testu pomokamo zato, da ostane na sredini in ne "potone" na dno pekača/modela. Torej vlij nekaj muffinove mase v modelček dodaj košček čokolade in višnjo, ter dodaj še nekaj mase. Modelček napolnimo največ do 2/3.

Muffini z jogurtom (dodatek čokolada in višnja)
250 g moke
125 g masla
250 g jogurta
200 g sladkorja
3 jajca
2 limoni
1 vanilij sladkor
2 žlički pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
ščepec soli


Muffini s kokosovo moko
180 g moke
100 g sladkorja
60 g masla
1 veliko jabolko
2 srednje velika korenčka
3 žlice kokosove moke
1 žlička limoninega soka
0,5 dl mleka
2 jajci
1 vanilij sladkor
2 žlički pecilnega praška
1/4 žličke sode bikarbone
sol
1 žlička cimeta

Namesto jabolka in korenčka lahko v isti količini naribaš tudi kako drugo sadje.
Moko, pecilni prašek in sodo bikarbono skupaj presejemo, da bo testo bolj rahlo. Dodamo sladkor, vanilija sladkor, cimet in sol. Premešamo. Posebaj penasto vmešamo raztopljeno maslo, jajca in mleko. Vse skupaj hitro premešamo, dodamo nastrgana jabolka in korenček ter kokosovo moko, še enkrat premešamo in hitro vlijemo v modelčke ter damo v ogreto pečico. Pečene mufffine pustimo počivati v modelčkih še 10 minut in jih šele nato narahlo vzamemo ven.

Vesela bom. če sem ti kakor koli pomagala.

freya
08.04.2007, 21:16
Midve s prijateljico sva jih v četrtek pekli. PRVIČ. In nama niso uspeli, čeprav smo jih vseeno pojedli. Mislim, uspeli niso, kar se tiče estetike, ker sva jih brez tega mafin-pekača pekli. Ampak z gozdnimi sadeži so pa še vedno v vodstvu :P

Sam tudi če jih nisva v tistem posebnem pekaču pekli, bi morali malo narasti, ne? No, najini so bili ultra nizki :blush:
da nista pozabili pecilnega praška oz. ga zamenjali z vanili sladkorjem ? ;)

freya
08.04.2007, 21:18
Se mi zdi, da se je treba pri muffinih kr držati napisanih receptov, ne gre preveč eksperimentirati. Zadnjič sem jih nardila tko mal kr po svoje. Po občutku sem zmešala skupi tiste sestavine, k se mi je zdelo, da bi pasale skupaj, pa so mi na konc, ko so bli pečeni razpadli. Mogoče sam nisem dobr z,mešala mase:dontknow: :dontknow:
Ne vem, sam okusni so bli vseen zelo, sam za poledat niso bli nevem kaj.

v glavnem, v bodoče bom kar strogo po receptu:D
meni se je to dogajalo, če je bilo v masi preveč tekočine.
mafini naj se ne bi razlili, ampak nekako ohranili obliko, ko maso naliješ v pekač. Drži se točnih količin recepta...mogoče je to to.

lady_lucifer
14.11.2007, 07:18
vceri nardila tele:
http://lifestyle.enaa.com/prikaziCL.asp?ClID=11955

nic posebnega...ne priporocam :d

pinky
14.11.2007, 07:24
jaz mam drugačen recept z jogurtom, pa so dobri :p

lohk zvečer dobiš, ker je doma na računalniku

lady_lucifer
14.11.2007, 07:29
se priporocam! :p:p

mrjerry
14.11.2007, 07:30
Vsem ki delajo mafine priporocam da dva do trikrat reskirajo rezultat in jih naredijo brez kakrsnihkoli dodatkov. Zelo pomembno je, da testo cim manj mesate, pa se to na roke. Pravilno narejeno testo za mafine lahko dozirate z dozirko za kepice sladoleda (pogosto vidim, da je testo tako tekoce, da ga zlivajo v modele, pa je zaradi prekomernega stepanja v mesalniku na koncu se vedno vse trdo). Po mesanju pa je priporocljivo, da uro ali dve pociva v hladilniku. V tem primeru lahko trdne dodatke (cokolada, rozine, oreski...) dodate tik pred pecenjem, seveda z neznim vmesavanjem.

lady_lucifer
14.11.2007, 19:00
dans nardila kokosove iz une knjige od pinky...o matr :p:p:p:p:p