Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Krvodajalstvo... + in -


NaceM
05.02.2007, 00:32
Sam sem občasen krvodajalec. Ko se mi pač vse poklopi (čas in služba - denarja tu tako ali tako ni), takrat tudi darujem kri, pa čeprav je to samo enkrat na leto ali dve leti.

Mi je pa pred časom povedal eno zanimivo prigodo sodelavec. Sam je namreč tudi krvodajalec in zadnjič je šel dati kri. In v začetku že mu je zdravnica rekla tako pomenljivo "Še dobro za nas, da nas, da vas danes ni dosti." In ko je šel dati kri je sestra slučajno sfalila žilo in seveda je uporabila drugo roko, kjer pa je spet nekako sfalila žilo in nateklo se je (tako je rekel) cca. 2,5 dl krvi (od 4dl), se pravi, da vrečka ni bila polna. Potem enostavno ni več teklo (spet je nerodno zadela žilo), se mu je korektno opravičila in povedala, da žal ne bo šlo. Ko je vprašal, kaj bodo s tem naredili.. So mu rekli, da to pač vržejo stran...

No ne vem. Meni se takšno ravnanje zdi nedopustno, ker kri je končno najbolj humana stvar, ki jo človek da. No.. Tako se zdi vsaj meni.

mertseger
05.02.2007, 09:38
Jaz do sedaj še nisem imel takih problemov pa hodim redno dat kri ponavad 3 krat letno poznam pa dosti takih ki so imel potem plave roke.se zgodi da kdaj za***ejo tudi oni imajo slab dan sam to da te za***ejo pol pa da ni vse skupi za nič to bi se pa tut men za malo zdelo. Upam da nebom mel kdaj takih problemov (trkam po lesu;) )

bladzo
16.02.2007, 19:56
Jaz imam na Zavod za transfuzijo same dobre vtise. Prijazni ljudje. Vedno so veseli vsakega, pa četudi jih v vrsti čaka 100.Sem redni krvodajalec in nimam zaenkrat še nobene slabe izkušnje z njimi in tudi še od nikogar nisem slišal, da bi jo imel. Konec koncev greš na krvodajalsko zaradi sebe in ne zaradi njih. In zakaj bi te ena slaba izkušnja odvrnila od nadaljnega krvodajalstva? Nace...jaz jih čist razumem, imajo slab dan, mogoče je del krivde lahko tudi an krvodajalcu samemu.
Mislim, da je darovanje krvi za zdravega človeka najbolj enostavna in hkrati najbolj humana poteza pomoči sočloveku.

lp

doody
28.02.2007, 20:48
Nisem krvodajalec,ker mi zdravje to ne dopušča.Drugače bi pa bil,seveda.

maajde
28.02.2007, 21:41
Nikakršnih problemov in včasih dam kri tudi do 4xletno. Po odvzemu krvi se odlično počutim in bom s tem nadaljeval dokler bom lahko.

volunteer-ka
23.03.2007, 09:41
Jaz sem hodila na krvodajalske akcije v našem kraju. Prav vidi se da je zaposlem odveč ko se morajo vozit po celi Sloveniji in stem se obnašajo s prostovoljci njihovem razpoloženju primernu, grdo! Prekipelo mi je pa ko so imeli štrajk. Redke krvne skupine so jemali, ostalo pa kakor si bil všeč stari ženici pri sprejemnem pultu. Mene so zavrnili, češ da vaše imamo pa dovolj. Kolegico za mano so pa sprejeli.. spet grdo...
Sedaj hodim že par let na zavod za transfuzijo v LJ. Je res, da me je 1x mal čudn zabodla, ampak nč tazga.
Nimam pripomb na osebje, nimam nobenih problemov..
1x sem s seboj vzela sina in hčerko, da pač vidita kako ta stvar poteka. Najprej jima je zdravnica dala bone za malico, potem pa še sestra elastične povoje - kateri so pa zelo dragi in so nam prišli zelo prav :approve:

gostMR
23.03.2007, 14:13
Se en krvodajalec in njegove izkusnje:
Sem ze dolgo in se bom, seveda ne vec tako dolgo, ker je omejitev do 65 leta.
Imam same dobre izkusnje. Samo enkrat mi je zilo delno zgresila in so mi vezli samo 3 deci krvi.
Zakaj ne morejo "obdelati" 2 deci krvi, (amaterski opis) ker se kri centrifugira in ne smejo teze vreck odstopati. Glede temnih madezev pa tole, najveckrat ste si sami krivi, ker ne drzite dovolj dolgo blazinece pritisnjene ob zilo inse kri razlije pod kozo.
Se ena negativna izkusnje, davna leta nekje na jugu, pri vojakih, so nas pikali kar po vrsti z 1 (eno) iglo. Imam dokaz napako na prstu, ker se mi je rana vnela.
Pa se vedno sem ziv, do zadnjega dajem kri. Zase in za tiste ki je ne morejo dati. Namenjam pa jo tistim, ki jo potrebujejo. Skoda, ker je tistih vedno vec, nas krvodajalcev pa vedno manj.