Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Kam je šel G729???


schnapsi
18.02.2007, 21:23
Zadnjih par dni se pri klicanju na Duo številke iz SK ali Eyebeama nikoli ne izbere več G729 ampak samo PCMA ali PCMU. Če pri Eyebeamu dovolim samo G729 se seveda zveza ne vzpostavi. Ponavadi imam v Eyebeamu nastavljen samo G729, in pred tem je vse delovalo super.

Očitno Siola res ne skrbi poraba pasovne širine... (80.000kbps namesto 30.000kbps).

Prav tako ne deluje niti Speex in niti iLBC. Ali boste to kaj popravili, počasi me že mineva potrpljenje.

S

admin
01.03.2007, 11:03
schnapsi,

G729 ni bil nikoli privzet kodek za klice na DUO (temveč PCMU oz. G711A).

Za klice med softphoni in na TDM (GSM ali ostala omrežja) bi pa G729 moral delovati b.p.

Trenutno je iLBC v zadnji fazi testiranja (deloval bo tako za klice v TDM, kot tudi softphone, ne pa za duo številke), Speex pa bo omogočen samo med softphone številkami.

schnapsi
01.03.2007, 12:11
Hm... admin... g729 je čisto v redu delal do približni 14 dni nazaj, potem je delal samo G711, sedaj zadnji teden pa ne dela niti G711. Osebe na duo me sploh ne slišijo, ko jih pokličem, ali pa klic kar prekine! A sedaj boste pa rekli, da še G711 ne podpirate več: paket quatro bo najbrž vseboval vrvico in pa plastične lončke???

schnapsi
01.03.2007, 18:50
Res zalostno, da pred desetimi leti, ko sem zacel uporabljati VOIP z Netmeetingom smo se na maksimalni pasovni sirini 28kbps (kolikor je takrat omogocal analogni modem) bolje slisali, kot pa danes na 80kbps.

Mislim, da se vsa stroka strinja, da je G711 kodek prezivet (izumiliso ga leta 1972!) in je tam se samo zato, ce ni kaj boljsega (nima nobenih optimizacij G729 in pa iLBC).

http://en.wikipedia.org/wiki/G.711

http://en.wikipedia.org/wiki/G729

http://en.wikipedia.org/wiki/ILBC

S

schnapsi
08.03.2007, 09:51
Ha admin... ta teden deluje klic iz SK na Siol telefon ali pa Telekom SAMO, če je vključen SAMO G729. Če sta vključena G729 in pa G711, in kličem jaz, potem me sogovornik ne sliši, jaz pa njega slišim.

Prejšnje tedne je zadeva delala SAMO z G711.

admin
12.03.2007, 07:26
Bom posredoval tole našim VOIP mojstrom, hvala.

admin
13.03.2007, 07:54
Dobil sem še nekaj informacij in sicer

DUO in TRIO uporabnikom se po defaultu vzpostavlja G711 kodek, obstajajo pa izjeme. Če je uporabnik imel določen tip težav (predvsem pri dveh številkah), smo mu ročno popravili kodek na G729.

schnapsi
13.03.2007, 10:12
Ne bom trdil, ampak po mojem to mislijo NASTAVITVE NA SAGEMu ali SINOPU, torej kadar kličeš iz Duo na drug Duo ali pa na Telekome številke, kar je smiselno, ker je dovolj pasovne širine. V komunikatorju je pa bil vedno G729 (tudi v nastavitvah je nastavljen na privzeto), lahko potrdim iz izkušenj. Od petka je prišel nazaj tako da sedaj dela.

izisoft
31.07.2007, 19:03
Še ena o kodekih

Na vikendu pri starših mam montiran drytek ruter z voip vmesnikom na kableski internet nevem katerega ponudnika. Hitrost je 4/2 V vmesnik sem vnesel eno številko,ki sem jo registriral na siol -a komuniaktor. Zadeva deluje ok- razen zadnja 2 meseca cca ne deluje fax, ki je prej deloval brez problema. V samem ruterju imam možnost nastavlljati kodeke, samo to nikakor ne vpliva na delovanje, ker se mi vedno poveže na g729A, prej pa je dovoljevalo g711.

ZAnima me, če se da zadeva za določeno številko posebej dodeliti, kakšen kodek uporablja, ali imate to zapečeno.

Hvala za odgovor

igor

schnapsi
19.09.2007, 18:54
Se da, ampak ravno prej sem gledal Vigor Talk, kjer se ne da. Pri drugih napravah, na primer Grandstream, lahko nastavis prioritetni seznam kodekov, in ce povsod das G729, bo samo G729.