Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Nakupi v tujini


DrOnyx
20.03.2007, 12:22
Včasih se spomnim, da smo hodili po Laško pivo na mejni prehod Fernetiči v diskont Evrospin, ker je bil bistveno cenejši od istega piva na tej strani meje. Kar je smešno in sramota.

Samo ni tako samo pri pivu.

Kakor opažam, recimo tudi Gorenje prodaja svoje izdelke bele tehnike v tujini po bistveno nižji ceni (tudi 30%), kot pa so v slovenskih trgovinah (to se da hitro preverit v spletnih trgovinah).

Zanima me, če ima kdo seznam, kaj vse od slovenskih proizvajalcev je še ceneje v tujini kot doma?

Očitno te firme slovenskega kupca podcenjujejo, v tujini pa morajo prodajati pod cenoi konkurence radi, ker pač te firme nimajo v tujini imena oziroma uveljavljene blagovne znamke.

Jaz to samo tako razumem, zakaj nam doma prodajajo držaje kot tujcem.:veryevil:

Evo še primer
GORENJE - Pralni stroj WA61121

cena v spletni trgovini pri nas 447 evrov ---> SUPERCENA.COM (http://www.supercena.com/I-GORENJE_WA_61121)

cena v nemški spletni trgovini 295 evrov plus poštnina -----> AMAZON.DE (http://www.amazon.de/Gorenje-WA61121-Waschautomat-WA-61121/dp/B0006L7MZ4/ref=pd_ka_1/028-2407414-9366904?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1174400738&sr=8-1)

Ker se mi zdi to grdo, bom zadevo raziskal, proizvajalce prosil za pojasnilo in po njih udaril z vso silo na BLOGU (http://dronyx.blog.siol.net/)

Naj razložijo kje je logika? Trenutno jo še ne vidim, lahko pa, da se kre skriva.

Vsemogočni
20.03.2007, 22:20
Tukaj se skriva čisto druga fora, kot Domači kupec naj kupuje ceneje. V glavnem precej let sem delal v eni izmed podobnih tovarn in točno vem v čem je point.

Na tuje se prodaja pod ceno, ker drugače tovarna svojih izdelkov ne bi prodala nikamor, posebej še zaradi močne konkurence. Vso to "izgubo" na izdelku pa mora plačati domači kupec. poleg tega je v kalkulacijah cene za prodajo doma, upoštevano še precej rezervne cene, oziroma na vsak posestav je pribitek toliko in toliko procentov rezerve. V glavnem končna cena zaradi teh dveh vzrokov nanese več kot v tujini. Domači kupec pač lahko plača, kar tuji ne bi hotel.

Me zanima na primer, prodaja krompirja oziroma solate itd. Solata in podobna zelenjava kljub precej daljši transportni poti, carini, parim preprodajalcem, trgovinskim maržam dosega bistveno nižjo ceno, kot domača zelenjava, no pa ne samo zelenjava. Le kako je to možno?? Mogoče po zgornjem modelu??

DrOnyx
21.03.2007, 09:14
Tudi meni je nekako jasno, da je temu tako. Torej domači kupec je dovolj veliko teslo, da mu prodaš zadevo predrago, s tem pokrivaš izpad dohodka iz izvoza pod ceno, hkrati pa poizkušaš domačega kupca še prepričati, da je pametno, če kupuje domače blago, ker s tem podpira gospodarstvo.

HALO?

KAKŠNO GOSPODARSTVO? Mene zanima cena in kvaliteta in me briga, če je pralnis troj narejen v Burkini Faso. jaz od dobička Gorenja nimam niti pfeninga in me briga. Za to naj v kapitalizmu skrbijo managerji in lastniki delnic podjetja.

Jaz vem, da kot kupec teh slovenskih firm ne bom več niti pogledal. Bojkotiram, dokler mi z logiko ne povedo, ALI ME IMAJO ZA NORCA.

DrOnyx
21.03.2007, 12:14
Zadeva je sedaj že na blogu in od Gorenja pričakujem, da mi pošlje razumno razlago, ki jo bom z veseljem objavil.:approve:

http://dronyx.blog.siol.net/2007/03/21/1400-obratov/

Jelengar
10.04.2007, 01:20
To so bili časi, ko sem vsak mesec šel enkrat v Celovec po dve gajbi Laškega piva, ki je bilo precej cenejše kot doma. :D . Ko sem pivo popil, sem potem tiste steklenice in gajbe prodal v domači trgovini in potem v končni bilanci ugotovil, da sem pil Laško pivo z dobičkom. :rolling: In potem sem spet odrinil v Celovec po novih nakupih.

Glede domače bele tehnike, pa zares ne razumem v čem je štos, če je to res, da je roba od Gorenja cenejša v tujini kot doma. Po moje bo ponudba in povpraševanje to anomalijo slej kot prej uravnotežila.

Odkar smo v EU, pa tudi carinikov ni na mejah znotraj EU, sploh ni več problem kupit nekaj tam, kjer je ceneje. Jaz CD-je in DVD-je kupujem pač tam kjer so cenejši. Po pohištvo greš v IKEA-o v Gradec, dokler končno ne postavijo kake IKEA-e tudi v SLO. Pivo pa sedaj itak kupujem v domačih tujih diskontih kjer je cenejše od Uniona in Laškega. Niti približno ne nasedam na Union in Laško pivski patriotizem. Kar se mene tiče lahko propadejo. Zakaj? Zato, ker kreteni temnega piva ne polnijo v pol litrske steklenice, oziroma piksne. :nonono:

Vsemogočni
19.04.2007, 20:52
Halooooo, temnega Gosserja dobiš v pol litrskih steklenicah še vedno! Sam ga kupujem v Sparu in je cena bistveno nižja kot za ostala piva, tako domačih kot tujih pirov v piksnah ali steklenicah. Pa še okus je boljši, ne peče te zgaga, rigaš pa tko po enem kot drugem.

Se mi pa iskerno toži po temnem pivu Uniona, ki je včasih imel vijolično nalepko, ampak nimam pojma zakaj so ga nehali delati. To so bili časi, ampak daleč nazaj. Nekdo bo rekel, lejga že spet hvali socializem, ampak to temno pivo je bilo res odlično :2thumbs: Je pa res, da ni poznalo kaj politični veljaki mislijo, razen, če ga zaradi njih niso ukinili, ker so potem videli le temno stran :veryevil:

Jelengar
20.04.2007, 00:07
Tisto pivo z vijolicno etiketo, je bilo zares v redu. :2thumbs:
Gosserjevo temno pivo je pa najslabse temno pivo kar sem jih pil. Delajo ga iz riza, in je prevec sladko. ;)

Mowgli
20.04.2007, 09:00
Zakaj čez Gorenje udrihat? Ga kupiš pač čez mejo, če ti je toliko do Gorenja. Sicer je pa na razpolago masa drugih proizvajalcev. Kvaliteta? Pa saj že po vrsti vse crkuje...
Patriotizem je za naivne, sicer je pa poskušal na to noto že Janko iz viča težit, razliko ugodnejših cen Hipermarketov pa v malih štacunah noter prinesel.

Mene žre samo, zakaj Kilkennya ne prodajajo pri nas pod ceno :clown:

Jelengar
20.04.2007, 09:22
Ja, Mowgli, pa presaltaj na Guinnessa. ;) V Leclercu ga imajo v akciji zelo pogosto. Takrat jaz kupim ene par kartonov - do naslednje akcije. :d V Dublinu je bil pred leti Guinness v trgovini (v akciji) najmanj 1,7 €, pri Leclercu (v akciji) pa komaj 1,1 €. :cin:

Mowgli
20.04.2007, 14:24
Guiness mi je malo pregrenak. Mogoče je pa zato le 1,1 €? :d :cin:

Vsemogočni
29.06.2007, 00:08
Tisto pivo z vijolicno etiketo, je bilo zares v redu. :2thumbs:
Gosserjevo temno pivo je pa najslabse temno pivo kar sem jih pil. Delajo ga iz riza, in je prevec sladko. ;)

Zdaj ni več problema. Gosserjevo tovarno so prodali, temnega piva te firme ni možno dobiti nikjer več, niti v Avstriji ne. Celo stekleničenega svetlega ne bo možno več dobiti, ker po izjavi trgovca polnijo samo še piksne.