Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Nasvet - kako odstraniti fleke


sadie_007
21.03.2007, 08:08
... od bučnega ali olivnega olja (ne vem, kateri je, k sta oba zelena in dam vedno oba) iz bele trenirke? :nonono:

skratka, včeri sem nekaj z ihto mešala solato :clown: ... trenirko sem takoj namazala z Vanishom in jo dala oprat, pa ni šlo ven ... sicer mi pa še vedno ni jasno, kako so zašli na tako hecno mesto - od kolena do gležnjev, po obeh hlačnicah :mad:

hvala za vsak nasvet ... trenirka je nova :shy:

nattka
21.03.2007, 09:00
če je nova jo daj v čistilnico, preden zapereš fleke ...

bučno olje sploh ne vem, s čim bi se odstranilo ...

Goody
21.03.2007, 11:07
najprej za mastne, pol pa še nekaj splošnih ;)
Pa noben ni preiskušen so sam podatki :D

Ena na enem forumu isto sprašuje za medež bučnega olja. Nasveti so bli taki:
*meni gre z Oxi-jem vse ven...resno...probaj mogoče bo tud olje odstranil..
*kaj pa prašek za posodo. olivno olje odstrani, za bučnega pa ne vem.
* K2R preverjeno odstrani namcis cez noc in pol operes v stroju in je!
*Če se popackate z maščobo, je zelo dober odstranjevalec WD 40.

Nasvet za tiste, ki šivate: - pomojem pride prav pri vseh oljih :D

Če iz namazanega šivalnega stroja prikaplja kakšna kapljica strojnega olja na blago, ki ga šivate, na madež takoj potresite malo otroškega pudra (talkota), ki izvrstno popivna masten madež. Puder pustite nekaj časa na blagu (uro, dve, ali par ur - odvisno od velikosti madeža), nato pa ga skrtačite s krtačo za obleke.Odstranjevanje mastnih madežev: s Coca-Colo namočite oblačila, dodate detergent in operete v stroju. Coca Cola bo pomagala odstraniti mastne madeže.


Splošni postopki za odstranjevanje madežev s pralnih tkanin (http://tki-hrastnik.com/slo/index.php?id=606&PHPSESSID=9db3391f44ca9ddd6ec32aa61e1be83a)

V glavnem velja, da je sveže madeže precej lažje odstraniti kot stare, zato se madežev lotite takoj. Pri tem naj vam bodo v pomoč spodnji nasveti :

u Tekočino najprej popivnajte s papirjem, brisačo ali čisto belo krpo, trdno nečistočo pa previdno ostrgajte. Pri nekaterih madežih je bolje počakati, da se posušijo, nato jih odstranite s ščetko in oblačilo potem operete.

u Madeža ne drgnite s frotirko ali temnim kosom blaga, ker lahko poslabšate problem.

u Svežega madeža ne drgnite z milom; milo namreč fiksira številne vrste madežev.u Poglejte, ali je tkanina pralna ali pa jo je treba čistiti kemično. V slednjem primeru jo odnesite v kemično čistilnico v roku enega ali dveh dni.

u Ne poskušajte čistiti semiša ali krzna. To prepustite osebju kemične čistilnice - teh uslug ne nudijo vse čistilnice.

u Če ne veste, kake vrste je madež, ne uporabljajte vroče vode. Vroča voda fiksira proteinske madeže kot so npr. madeži od krvi, jajc, mleka.

u Sredstvo za odstranjevanje madežev preskusite najprej na skritem mestu in se prepričajte, da ne učinkuje na barvo ali apreturo tkanine.

u Če blago ni trpežno, madeža raje ne drgnite preveč, ker sicer lahko poškodujete blago samo, apreturo ali barvo.

u Ne likajte oblačila, ki ima madeže. Vročina fiksira večino madežev.

u Pred pranjem preglejte perilo. Veliko vrst madežev je treba odstraniti pred pranjem.

u Preden oprano perilo sušite, preglejte, če so madeži izginili. Če madež ostane, oblačila ne sušite v sušilniku. Zaradi toplote pri sušenju madeži postanejo bolj trdovratni.

u Zelo umazane kose oblačil ali perila perite ločeno. Med pranjem se nečistoča lahko usede na čistejše kose, če ne uporabite dovolj detergenta, če je temperatura pranja prenizka ali sta v pralni stroj naložili preveč perila.


vosek: Madež od voska prekriješ s časopisnim papirjem in ga polikaš. Vosek se prime na papir, vaše oblačilo pa je ponovno čisto

Če pa še kej najdem pa prilimam ;)

spela26
21.03.2007, 11:54
Oxy meni odstrani res vsak madež.Pošpricaj madež za pet minut potem pa daj prati!:2thumbs:

Soleil
21.03.2007, 12:08
Kako odstraniti pikice plesni iz tkanine? Obkuhavanje ni pomagalo :(.

Goody
21.03.2007, 14:12
jo tut to sem vmes vidla med iskanjem za sejdi, sam nisem prebrala, bom jutri nalimala, ;)
Če se ti pa mudi, pol pa google ;)

freya
21.03.2007, 18:45
Madeži od bučnega olja so eni najtrdovratnejših ( vem ,ker veliko uporabljam bučno olje).
Madež takoj premažem z megliom ali vanishem za odstranjevanje madežev....čez pol ure pa pranjev stroju.Če bi lahko kuhala tkanimo, bi ti garantirala, da bo šlo stran, tako pa za prvo pranje ne vem...čez nekaj pranj pa sigurno.
Olivno olje nima tako močne barve, zato ga je lažje odstraniti. Če nimaš pri roki Vanisha, ti bo za silo služil tudi Pril.

Irina
21.03.2007, 18:54
Trgovina Mueller- BTC, čistilo K2r ali Dr.Backmann te bo rešilo nočne more. Kos sta tudi katranu ali parafinu, ki je nasičen ogljikovodk in se ga zlepa ne znebiš.
Srečno.

freya
21.03.2007, 19:07
Je to samo za bele tkanine? Oz ne razbarva drugih barv tkanin?

nattka
22.03.2007, 08:15
moram priznati, da sama flekom od bučnega olja še nisem bila kos ...

če popackam kako vrednejšo stvar, jo nesem v čistilnico ... ( saj tudi raznorazni odstranjevalci stanejo kar nekaj denarja) ... če pa kapne na domačo majčko, sem pa pač popackana nadaljnih nekaj let ...:shy:

Soleil
22.03.2007, 18:52
jo tut to sem vmes vidla med iskanjem za sejdi, sam nisem prebrala, bom jutri nalimala, ;)
Če se ti pa mudi, pol pa google ;)

Bi prosila, če mi lahko nalimaš. Sama sem z googlom našla le nekaj s sodo in kisom, zato upam še na kakšno idejo. :D

Irina
23.03.2007, 15:20
Freya, sem malo zaspala z odgovorom. Na čistilih vedno piše, da čistilo na barvnih tkaninah najprej preizkusimo, če je mogoče na nekem "skritem" koščku. Jaz to opravim na notranji strani roba. Ali bo čistilo žal razbarvalo našo tkanino je odvisno od postopka barvanja. Če je barva samo nanešena na tkanino/oblačilo, jo bo skoraj gotovo razbarvalo, če pa je bila nitka pobarvana in barva fiksirana, in šele nato uporavljena za izdelek bo čiščenje preživela.

Sorodna tema:
Bi pa v izogib barvnim zadregam toplo priporočala pralne lističe, ki "polovijo" barvo z dvo ali več barvnih tkanin, ki jih peremo na roke ali v stroju. Rešijo nas žalosti, ko naša draga mikica ali pulover postanta mavričnih barv.

Goody
02.04.2007, 14:32
mal zamujam, sam jih bo pa več nasvetov, zato :D


Za plesen: (nasvet iz enga foruma)
Poskusi ,madeže pošpricati z Meglo(čistilo rumene barve,sigurno ga imajo v sparu),pa pusti za nekaj ur da bo delovalo,potem pa z vodo izperi. Da nebo izgledalo ,da navaljujem z Megliom,ampak je res čistilo ki je za vse.Jaz ga že kar nekaj let uprabljam, tudi na tkaninah, madež od temnega vina , ki sem ga imela na bluzi iz naravne svile sem z pomočjo tega čistila odstranila. Na plesem pa nevem kako deluje, še vedno pa ostane kemična čistilnica,če nebo šlo drugače .

Slepo zaupate pralnim praškom, mehčalcem in čistilom?
So vedno upravičili vaše zaupanje? Verjetno ne. Moderni preparati nas lahko pri spopadanju z madeži velikokrat razočarajo. Pa ste vedeli, da se rešitev za vaše težave z madeži verjetno skriva v kakšni omari vašega stanovanja?

Odstranjevanje voska s časopisnim papirjem
Se je v tkanino vašega oblačila zažrl vosek? Ste poskusili že vse mogoče, pa ga ne morete spraviti ven? Rešitev je povsem enostavna. Madež iz voska prekrijte z navadnim časopisnim papirjem in ga zlikajte. Zaradi vročine se bo vosek prijel na časopisni papir in tkanina bo kot nova.

Znebite se vodnega kamna s kisom
Kis odlično deluje proti vodnemu kamnu. Temu namenjeni preparati so pogosto neučinkoviti in če se vodnega kamna nikakor ne morete znebiti, preizkusite naslednji recept: vodnega kamna se lotite z mešanico kisa in pralnega praška. Potrebno bo sicer drgnjenje, vendar pa boste uspešno odstranili vodni kamen.

Česa z madeži ne smete početi
* Ne uporabljajte mila! To še posebej velja za mastne madeže, saj se bodo v stiku z milom še bolj zažrli v tkanino in jih bo praktično nemogoče odstraniti.
* Ne likajte madežev! Zaradi vročine likalnika bodo madeži postali bolj trdovratni in ko jih enkrat zlikate, jih boste težko odstranili.
* Ne umivajte madežev z vročo vodo! Ampak s hladno.
Nasprotno s splošnim prepričanjem vroča voda ne pomaga pri odstranjevanju madežev. Ob stiku z vročo vodo bodo madeži v veliki večini postali bolj trdovratni.


Praktični nasveti za čevlje ... (http://www.peko.si/prakticni_nasveti.asp)

Lencka
04.04.2007, 13:38
Tole za vosek in časopisni papir - samo pripomba... delovalo naj bi tudi pri smoli... (npr. če se neprevidno nasloniš na drevo). Sem poizkusila, še bolj naj bi šlo s papirnatimi servietami. Smola je res šla stran, vendar je ostal svetel madež.

Sicer pa (opravičujem se, če je to že kdo zapisal, nisem vsega podrobno brala) pri svežih madežih različnih vrst pomaga, če jih namažeš s tekočim detergentom za pomivanje posode, lahko tudi pustiš na madežu in opereš v stroju. Je že rešilo kako majico ;)

ponga
04.04.2007, 17:17
Ima kdo izkušnje z madeži borovničevega sladoleda - tistega, ta najbolj močnega in dobrega...
Ne pomaga limona, ne pomaga noben vanish, prewash...

Prosila bi za kak vaš nasvet, madež je pa na rdeči bombažni mikici.

Goody
05.04.2007, 14:03
nasveti iz forumov in neta :D tole so nasveti za madež od indigo papirja in sladoleda. - Večina prporoča vanish :D
- Drugače pri nas doma uporabljamo za takšne stvari OPAL. Čisti super naneseš ga na majco pa počakaš neki časa pa daš potem prat in je zadeva sprana (testirano na vinu in sladoledu)
- (tale je res dobr)Uporabi BIO shout - odstranjevalec madežev. Mi ga zmeraj uporabljamo pri odstranitvi kakšnih trdovratnih madežev, ki se ti še sanja ne, da jih lahko spraviš z oblačila...
- Če si to opral v stroju, brez odstranjevalca madeža pri 40 stopinjah in so bili madeži še vedno prisotni na oblačilih, potem si se kratko malo zafrknil, ker si z tem zapral madeže in sedej jih boš zelo teško(ali pa tudi neboš mogel) odstranil. Za bodoče pa ti priporočam, da takoj ko opaziš madež, pred pranjem na njega naneseš wanish al pa kej podobnga. Wanish dodaj tud zraven pralnega praška, oziroma v boben pralnega stroja.
- poskusi namociti v vodo, vanjo daj eno merico praska vanish oxi action ter pusti cez noc, nato pa operi v pralnem stroju.Pri meni gre tako vse dol.
- Vse gre z kuhanjem ven. Celo iz pliša, sam toliko noter pustiti, da madež izgine in ne več. Nektarine in borovnice, vse je šlo dol samo z kuhanjem. Sam so pa res trdovratni madeži. Lahko tudi brisačke in kuh. krpe tako skuhaš. Boš videla rezultat. Kot nove.

proti madežem od nektarinc, olja in vsega

Na staromoden način...skuhala sem jih v vreli vodi in navadnem prašku(lahko tut Ava Oxi v prahu) . Nato pa v pralni stroj. Rezultat? VSE KOT NOVO!!!!!!!!!!!! Vse bele in barvne, minutko vrela in ni šlo nič barvastega dol.

sem se spomnila na MADEŽE (sem vam obljubila zadnjič v Koloseju). Prepisujem iz izredne številke jugoslovanske revije Naš dom iz leta... hmm nč ne piše... cena 70 dinarjev :
borovnice: omočimo s kislim mlekom in pustimo stati čez noč
oranže (a so to pomaranče ): takoj operi v čisti vodi, potem madež prelij s limoninim sokom in pusti stati 3 min. Po potrebi postopek poovi.
breskve: namočimo z glicerinom in pustimo delovati 5-6 ur
robide: čistimo jih s soljo in mrzlo vodo
češnje: dokler je madež svež, ga operemo z vročim mlekom, potem pa še na običajen način
sladoled: preden tkanino opereš jo zdrgneš s koščkom ledu
mastni madeži: čistimo jih s kruhovo sredico, namočeno v alkoholu

Upam, da pride kateri kaj prav.

Goody
05.04.2007, 14:32
1 del, ker ne morem vse v enem postu objavit :D

ODSTRANJEVANJE MADEŽEV:
POZOR! Oblačila, oblazinjeno pohištvo, preproge in zavese so danes iz zelo različnih materialov ali mešanic. Zato je posebno važno, da veste, kateri postopki so proti katerim vrstam madežev in umazanije najprimernejši!

ALKOHOL
Še sveže madeže namočite v mrzli vodi z nekaj čajnimi žličkami glicerina. Splaknite jih s kisom in vodo. Madeže očistite takoj, ker radi porjavijo.

APNO
Navadno zadostuje že, če madeže izperete z vročo vodo.
Ali:Madeže na barvastem blagu omočite s kisom in potem izperete s čisto vodo.
Ali:Apnene madeže na tleh na suho zdrgnite z grobo krpo in potem, če je treba, še z razredčenim kisom. Ne uporabljajte vode, ker se drugače madež vedno znova pojavi.
Ali: Apnene madeže na steklu odstranite z razredčeno ocetno ali solno kislino.
*
BARVA
(na steklu)
Madeže odstranite z vlažnim mazavim milom in umijte s čisto vodo.
Ali: Madeže previdno zdrgnite z amoniakom. Pazite! Amoniak ne sme priti na barvo okvirja.
Ali:Barvne madeže na tleh zdrgnite z razredčenim kisom.

BELA KAVA
Madeže natrite z glicerinom in izperite z mlačno vodo.
Ali:Madeže izperite najprej z razredčenim amoniakom in potem s slano mrzlo vodo.
*
BOROVNICE
Madeže pokapajte s svežim limoninim sokom.
Ali:Tkanino namočite v vrelem ali kislem mleku in izperete z milnico.

LAK
Madeže očistite s kafrinim alkoholom. Zadnji sledovi izhlapijo na svežem zraku.
*
COCA - COLA
Madeže na talnih oblogah iz umetnih vlaken zdrgnite s sredstvom za čiščenje stekla ali z alkoholom. Dobro splaknite s čisto vodo.
*
CVETJE
Močno raztopino pralnega praška za perilo zmešajte z žličko 10 - odstotne raztopine amoniaka. Kose perila namočite, potem jih dobro splaknite.
Ali:Madeže posujte z nekaj citronske kisline v prahu in jih iz razdalje četrt metra tako dolgo polivajte s curkom vrele vode, da izginejo.

ČAJ
Madeže odstranite s toplo vodo, ki ste ji dodali glicerin.
Ali: Madeže na volnenem blagu premažite s kašo iz rumenjaka in glicerina, pustite delovati in sperite s toplo vodo.
*
ČEŠNJE
Madeže izperite z milnico, jih položite za en da v mleko in potem splaknite s čisto vodo.
Ali. Pustite delovati mešanico 1 dela amoniaka, 3 delov etra in 3 delov vode in potem splaknete s čisto vodo.
Ali: Madeže od češenj na svili očistite z razredčenim alkoholom in splaknite s čisto vodo.
Ali: Madeže od češenj na belem perilu namažite z natrijevim boratom in prelijte z vrelo vodo. Splaknite z mrzlo vodo.
Ali:Madeže od češenj na volnenem blagu očistite ali z razredčenim amoniakom ali raztopino kalijevega klorida. Oboje v mlačni vodi.
*
ČRNILO
Madeže zdrgnite z limoninim sokom, citronsko ali vinsko kislino.
Ali:Madeže čez noč namočite v tekočini, ki se je naredila na kisli smetani in jih sperite z blago milnico.
Ali:Madeže potresite s soljo, pustite kratko delovati in sperite z glicerinom.
Ali:Starejše madeže potresite z oksalno kislino in rjavo barvo, ki se naredi, dobro sperite z vodo.
Ali: Madeže prekrijte s kašo iz vroče vode in oksalne kisline, pustite nekaj časa delovati in sperite s čisto vodo.
Ali:Madeže od črnila na lesenih tleh zdrgnite s kosom vate, namočenim v kis. Vmes pomijte z zelo vročo milnico. Potem takoj zdrgnite do suhega, navoščite in zloščite.
Ali: Madeže od črnila na telečjem usnju omočite z mlačnim mlekom in pustite, da ga vpije. Sperite z mlačno milnico in zdrgnite z mlačno čisto vodo. Ko je usnje suho, ga namažite z maščobo in zgladite.
Ali: Madeže od črnila na perilu, ki ga lahko kuhamo, omočite z raztopino kalijevega klorida v vodi in dobro splaknite.
Ali: Madeže od črnila na usnju zdrgnite s citronsko kislino.
Ali: Madeže od črnila na platnu najprej sperite v mrzlem mleku, jih potem omočite z limoninim sokom in nanesete nanjo kašo iz limoninega soka in soli. Pustite nekaj ur ( ne sme se posušiti) in sperite z mrzlo čisto vodo.
Ali: Madeže od črnila na marmorju na debelo premažite s kašo iz klorovega apna in vode. Pustite 10 minut delovati, večkrat sperite z milnico, zdrgnite s platneno krpo in zgladite.
Ali: Madeže očistite z amoniakovo vodo in obrišite s čisto vodo.
Ali: Madeže od črnila na kovinah zdrgnite s čistim alkoholom.
Ali: Madeže od črnila na svili zdrgnite s čistim terpentinom. Postopek večkrat ponovite in uporabite vedno znova čist del krpe, da ne nastanejo robovi.
Ali: Madeže od črnila na preprogi omočite s surovim polnomastnim mlekom. To večkrat ponovite in pri tem položite na madeže kos vate. Previdno sperite s toplo milnico in zdrgnite do suhega.
Ali: Na madež stisnite polovico zrelega paradižnika, pustite nekaj časa delovati in previdno sperite s toplo vodo.
Ali: Madeže od črnila na volnenem blagu natrite s čistim glicerinom, pustite delovati in sperite s praškom za pranje perila.
*
DEZODORANTI
V oblačilih ne boste imeli madežev od dezodorantov, če boste počakali, da se sredstvo na koži posuši, in šele potem oblekli. Nikoli ne pršite dezodoranta na oblečene dele.
*
DEŽ
Na madeže na občutljivem blagu položite mokro krpo in polikajte z vročim likalnikom. PAZITE! Biti smejo samo vodni madeži, ne umazanija. Blago, tudi ne sme biti prašno.
*
DIM
Madeže na stropu nad plinskim štedilnikom namažite z gosto kašo iz škroba in vode, pustite dobro posušiti in skrtačite z mehko krtačo.
*
GORČICA
Madeže izperite s toplo sodavico.
*
GROG
Madeže očistite z mlačno vodo. Če ostane temen rob, omočite z milnim alkoholom in splaknite z mlačno vodo.
*
JAGODE
Sveže madeže odstranite z boraksovo raztopino. Pri starejših madežih dodajte raztopini žličko amoniaka.
*
*
JOD
Madež navlažite in ga zdrgnite s koščkom surovega krompirja ali nekaj krompirjevega škroba. Od škroba temnolilasto mesto splaknite z vodo. Po potrebi postopek ponovite. Na koncu operite z vodo in milom in večkrat splaknite.
Ali: Madeže omočite z raztopino natrijevega tiosulfata ( se kupi) in večkrat splaknite s čisto vodo.
Ali: Starejše madeže namočite z 10- odstotno raztopino amoniaka.
Ali: Namočite in namilite z mazavim milom in splaknite z mlačno vodo.
*
KAKAVČe madeže takoj sperete z mrzlo vodo, ne pustijo sledov.
Ali:V vodo kanite nekaj kapljic amoniaka in s tem sperite madež. Potem zdrgnite s suho in čisto krpo.
Ali:Madeže zdrgnite s toplo mešanico glicerina in vode.
Ali: Madeže namočite in jih zdrgnite z amoniakom.
Ali: Madeže sperite v močni raztopini soli in splaknite s čisto vodo.
*
KATRAN
Madeže dobro natrite s svinjsko mastjo in jih zdrgnite z milom ali bencinom. Ostanke zdrgnite s terpentinom in sperite s čisto vodo.
Ali: Madeže od katrana na občutljivem blagu zdrgnite z rumenjakom in splaknite z mlačno vodo.
Ali: Madeže od katrana na usnjenih jopičih dobro natrite z mastjo, pustite delovati, dokler se katran ne raztopi. Skrtačite s toplo milnico.
Ali: Zmešajte v enakih delih eter in kloroform, omočite s tem madeže in jih zdrgnite s čisto platneno krpo.
Ali: Madeže od katrana na marmorju najprej zdrgnete z mrzlo vodo, potem premažite z amoniakom, pustite da se posuši in zdrgnite z bencinom. Na koncu obrišite z čistim alkoholom.
Ali: Madeže od katrana na preprogi zmehčajte s terpentinom in jih sperite izmenoma z bencinom in tetraklormetanom.
Ali: Madeže od katrana na belem perilu navlažite z vinsko kislino in pustite delovati, zdrgnite in splaknite s čisto vodo.
Ali: Madeže od katrana na volni natrite s svinjsko mastjo, pustite delovati, sperite z milom in zdrgnite s terpentinovim alkoholom.
*
KAVA
Starejše madeže najprej izperite s čisto vodo. Potem zdrgnite z mešanico iz 2 delov benzena, 1 dela čistega alkohola in 1 dela 10 odstotnega amoniaka.
Ali:Kavne madeže na pisanih miznih prtih namilite in jih za kratek čas potopite v vrelo vodo. Vročina izsrka kavo in bele barve na ta način ne trpijo.
Ali: Madeže natrite z glicerinom in jih izperite z mlačno boraksovo vodo.
Ali: Kavne madeže na svetlem blagu najprej na suho skrtačite in namažite z mešanico rumenjaka in glicerina. Izperite najprej z mrzlo, nato z mlačno vodo.
Ali: Kavne madeže na rahlih tkaninah najprej operite s čisto vodo, natrite z glicerinom in pustite delovati. Potem splaknite z mlačno vodo. Med dvema čistima pivnikoma na narobni strani zlikajte do suhega.
Ali: Kavne madeže na marmorju zdrgnite z limoninim sokom ali raztopino oksalne kisline.
*
KEMIČNI SVINČNIK
Pred pranjem madeže od kemičnega svinčnika odstranite s tetraklormetanom ali acetonom. Preizkusite najprej na kakem skrivnem delu, ali sredstvo ne razjeda tkanine. Podložite dobro vpijoč čist pivnik.
Ali:
Položite del z madežem v skodelico z alkoholom. Dobro pokrijte, da alkohol ne izhlapi, čez nekaj časa izperite madež z vodo in milom in večkrat splaknite s čisto vodo.

Goody
05.04.2007, 14:33
KIS
Madeže na nožih najprej zdrgnite s petrolejem. Potem potopite plutovinast zamašek najprej v alkohol in nato v prašek ter dobro zdrgnite.
Ali.Madeže na mozaičnem tlaku zdrgnite s kosom vate, namočenem v petrolej. Dobro spolirajte z mehko krpo.
Ali:Madeže na svilenih in volnenih tkaninah zdrgnite z blago raztopino amoniaka in dobro splaknite s čisto vodo.
*
KREMA ZA ČEVLJE
Madeže omočite z milnim alkoholom in zdrgnite s krpo, potopljeno v amoniak. Ostanke odstranite s toplo vodo.
Ali: Madeže od kreme za čevlje na luženih nogah stolov in miz zdrgnite s terpentinom ali fino jekleno volno in potem natrite s primernim loščilom.
Ali:Madeže na nogavicah očistite z raztopino alkohola.
*
KRI
Madežev po možnosti ne pustite posušiti, temveč jih takoj splaknite z mrzlo vodo, da se beljakovine v krvi ne strdijo. Vežejo se namreč s tkanino in jih le težko ali pa sploh ne spravimo iz nje.
Ali:Stare madeže očistite z vodikovim peroksidom in dobro splaknite s čisto vodo. Uporabite lahko tudi 10 odstotno raztopino amoniaka ali 20 odstotno raztopino oksalne kisline in dobro splaknete z vročo vodo.
Ali:Krvne madeže na lesu morate takoj odstraniti. S kosom vate omočite madež s solno kislino in pri tem uporabite pinceto, obrišite z vato, namočeno v sodavico. Barva pri tem trpi, zato les zloščite s primernim loščilom ali kremo za čevlje.
Ali:Krvne madeže z jogijev odstranite tako, da nanje nanesete kašo iz krompirjeve moke ali riževega škroba in nekaj vode, pustite posušiti in potem skrtačite. Po potrebi postopek ponovite.
Ali:Krvne madeže na svili in žametu očistite tako, da jih takoj previdno zdrgnite s krpo, ovlaženo s čistim alkoholom.
Krvne madeže na preprogi navlažite s čisto vodo, izperite z blago raztopino 10 odstotnega amoniaka in s čisto usnjeno krpo zdrgnite do suhega.
*
LAK
Madeže zdrgnite s čistim terpentinom. Ne uporabljajte terpentinovega olja ali nadomestkov.
*
LAK ZA NOHTE
Madeže očistite z acetonom. Pri svili nikar!
Ali:Uporabite odstranjevalec laka za nohte. Masten madež, ki pri tem nastane, lahko odstranite s tetraklormetanom ali pasto za madeže.
*
LANENO OLJE
Madeže čez noč namočite v mešanico terpentina in amoniakovega alkohola (10 odstotnega amoniaka in alkohola). Izperite in jih na debelo namažite z amoniakovim terpentinovim milom (mešanica 10 odstotnega amoniaka, terpentina in mila) ter kuhajte. Nato po vrsti vroče, toplo, mrzlo splaknite.
*
LESK
Mesta, ki so se začela svetiti, natrite z gobo z mešanico iz enakih delov 10 odstotnega amoniaka, alkohola in vode. Držite nad paro in med tem dobro skrtačite.
Ali:Lesk zdrgnite v progah z mešanico 1/10 10 odstotnega amoniaka in 9/10 mrzle vode. Uporabite volneno krpico. Takoj nato z ne prevročim likalnikom zlikajte na narobni strani.
*
LIKERJI
Madeže najprej operite z mlačno vodo in jih potem zdrgnite z milnim alkoholom. Splaknite s čisto vodo.
Ali:Madeže zdrgnite z razredčenim alkoholom in ostanke odstranite z vodikovim peroksidom z nekaj amoniaka.
Ali: Sveže madeže od likerja zlahka izperite z mlačno vodo.
Ali:Madeže od likerja na plišu in žametu namočite v alkoholu in zdrgnite s tkanino iste barve. S krtačenjem proti smeri tkanja spet zravnajte potlačene dlačice. Namesto alkohola lahko uporabite tudi čisti bencin.
Madeže lahko tudi večkrat zdrgnete z destilirano vodo in pri tem vedno uporabite čisti del krpice.
*
LIMONADA
Madeže izperite s čisto vodo. Ostanke omočite z razredčenim amoniakaom in splaknite s čisto vodo.
Ali:Madeže od limonade na svili zdrgnite z alkoholom ali vrelim mlekom in splaknite s čisto vodo.
*
LISE
Sveže lise odstranite z milnico, ki ste ji primešali nekaj kalijevega karbonata. Neobčutljive tkanine nato lahko obelite na soncu.
Ali:Trdovratne lise namočite v tekočini, ki se je nabrala na kisli smetani, ali lise odstranite tako, da jih večkrat omočite z amoniakom.
Ali:10 jedilnih žlic vode zmešajte z jedilno žlico amoniaka in pol čajne žličke soli, nanesite, pustite delovati in splaknite s čisto vodo.
Ali: Lise na bakrorezih previdno položite v blago raztopino klorove vode. Splaknite s čisto vodo in položite med rahlo obtežene pivnike.
Ali:Usnjene predmete z lisami obesite v neuporabnem prostoru, in pustite iz več plitkih skodel dva do tri dni izhlapevati visokoodstoten amoniak. PREVIDNOST PRI TEM POSTOPKU!
Ali:Lise na svili zdrgnite s peno iz pralnega praška.
*
LUG
Madeže previdno omočite s kisom ali raztopino vinske kisline. Madeži na belem perilu ali platnu se dajo navadno odstraniti že s čisto vodo.

Goody
05.04.2007, 14:34
MADEŽI

Madeži splošno.
Madeže na slikah morate odstraniti zelo previdno in spretno (slike večjih vrednosti je najbolje prepustiti strokovnjakom). Pri oljnih slikah se jih lotite najprej s čopičem za prah in nato z milnico, narejeno z destilirano vodo. Nanesite jo mlačno ter obrišite in posušite z zelo mehko krpo. Nato nanesite čisto tanek film iz najboljšega mandeljnovega olja.

Madeži na pločevini, lesu in medenini. Potopite mokro krpico v plovčev prah in s tem zdrgnite madeže.

Madeži na puhastih odejah vedno čistite s tetraklormetanom ali čistim bencinom. Voda in milo prodreta skozi tkanino in škodujeta polnilu.

Madeže na klobučevini zdrgnite z finim smirkovim papirjem in zdrgnite nohtom.

Madeži na jogijih: mehko krtačo pomočite v čisti bencin ali tertaklormetan in del za delom skrtačite.

Madeže na usnjenih klobukih in ovratnikih sukenj z gobo ali krtačo zdrgnite z 10 odstotno raztopino amoniaka v vodi.

Madeže na temnih kostimih s krpico iste barve in po možnosti iz enakega materiala pomočite v zelo vročo amoniakovo vodo in s tem zdrgnite madeže.

Madeže na rokah zdrgnite s kisom ali s kašo iz olja in sladkorja.

Madeže na poliranem pohištvu s krpo pomočeno v vodo, v kateri se je namakalo kislo zelje, in madeže zdrgnite s suho krpo.

Madeži neznanega izvora na blagu: blago dajte v vrelo mlačno kopel in ga izperite z mrzlo vodo. Po potrebi postopek ponovite.
*
MARMELADA
Madeže na blagu izperite v neslani vodi, v kateri se je kuhal beli fižol. Splaknite s toplo in mrzlo vodo.
Ali:Madeže od marmelade in madeže v katerih je sladkor, na preprogah izperite z mlačno vodo in s čisto usnjeno krpo zdrgnite do suhega.
*
MASTI
Mastne madeže v knjigah in papirju obilno posipajte s krompirjevo moko in prelikajte s toplim likalnikom.
Ali: Naredite kašo iz čistega bencina in magnezijevega prahu, jo debelo nanesite na madež, položite na to v več plasteh pivnik in obtežite. Pustite delovati. Po potrebi postopek ponovite.
Ali: Pod madež položite v dveh plasteh bel pivnik. S kosom vate ovlažite madež z nekaj čistega bencina in ga pokrijte z drugim pivnikom. Zaprite knjigo in jo obtežite.
Ali:Čisti bencin in magnezijo zmešajte v zrnato kašo, zdrgnite z njo madež in jo odpihajte. Ne uporabite tega postopka pri umetniškem papirju!!
Mastne madeže na usnju pokrijte s kašo iz čistega bencina in žgane magnezije. Po sušenju cca četrt ure skrtačite. Robove, ki ostanejo, zdrgnite z čistim bencinom ali snegom iz beljaka.
Mastne madeže na usnjenih stolih tako dolgo drgnite z jelenovo soljo, raztopljeno v vroči vodi in flanelasto krpo, da se naredi pena. Splaknite s čisto vodo in pustite da se posuši, in zgladite do sijaja.
Mastne madeže na marmorju navlažite s kisom, pustite da deluje in obrišite s toplo vodo.
Mastne madeže na motnem steklu zdrgnite z mlačno milnico, ki ste ji primešali nekaj kalijevega karbonata, nato pa še s segretim kisom in soljo.
Mastne madeže na usnju naravnih barv debelo pokrijte s kašo iz krede v prahu in gorilnega špirita in pustite, da se posuši. Zatem skrtačite.
Mastne madeže na svilenem blagu zdrgnite z drobtinami belega kruha. Te madeže lahko odstranimo samo, dokler so sveži.
Ali:Blago položite z narobno stranjo navzgor na čist pivnik, potrosite madež z magnezijevim prahom, pokrijte s še čistim pivnikom in prelikajte z vročim likalnikom. Potem previdno skrtačite v smeri tkanja.
Mastni madeži na žametu: napolnite platneno vrečko z vročim peskom in zdrgnite madež v smeri tkanja.
Ali:Navlažite bombažno krpo s citronovim oljem in jo položite na madež. Ne pritiskajte na žamet. Nekajkrat ponovite in previdno skrtačite. Stare madeže ovlažite z etrom in jih zdrgnite s kosom enakega žameta.
Mastne madeže na semišu ovlažite s čisto krpo s tetraklormetanom in potem kot običajno skrtačite z gumijasto krtačo.
uI]Mastne madeže na volnenem blagu[/u] potrosite s krompirjevo moko ali kredo v prahu. Pustite, da vsrka maščobo in potem skrtačite. Splaknite s toplo vodo. Pri starih madežih zmešajte 20 delov čistega alkohola z 1 delom čistega bencina, dodajte 10 delov amoniakovega alkohola ( mešanica čistega alkohola in 10 odstotnega amoniaka) in obdelajte madež s to mešanico.
Mastne madeže na tapetah pokrijte s kašo iz lončarske gline in mrzle vode, pustite čez noč delovati in potem skrtačite.
Ali:Nanesite kašo iz magnezijinega prahu in čistega bencina, pustite da se posuši in skrtačite.
Ali:Na sveže madeže položite pivnik in prelikajte z zmerno toplim likalnikom. Pivnik popije maščobo.
Mastne madeže na preprogi zdrgnite s tetraklormetanom in pri tem vedno znova uporabite čist del krpe. Potem prekrijte madež s suhim milom v prahu, dokler se ne posuši, zatem skrtačite ali posesajte.
Ali:Trdovratne madeže prekrijte s kašo iz žgane magnezije in čistega bencina, pustite posušiti in skrtačite ali posesajte.
*
MED
Madeže očistite z mlačno vodo, zatem skrtačite z mrzlo vodo in mokro mesto takoj posušite med plastmi platna.
*
MLEČNA ČOKOLADA
Madeže na svili zdrgnite s čistim bencinom in sperite s čisto vodo. Uporabite lahko tudi čisti alkohol.
Ali:Madeže na belem perilu zdrgnite pred pranjem z mlačno slano vodo.
*
MLEKO
Z mešanico etra in čistega alkohola raztopite maščobo. Kazein odstranite z razredčenim amoniakom. Na koncu izperite mlečni sladkor z mlačno čisto vodo.
Ali:Zmešajte jedilno žlico soli, 4 jedilne žlice amoniaka in 4 jedilne žlice čistega alkohola in s to mešanico očistite madeže.
Ali: Sveže madeže namočite v mrzli vodi in izperite z milnico.
Ali: Mlečnih madežev na usnju ne čistite s kemičnimi sredstvi, ker bi lahko trpele barve. Madeže večkrat zdrgnite s čisto toplo vodo. Usnje posušite, ga namažite s kremo in zgladite.
Ali: Mlečne madeže na svili očistite s čistim bencinom ali mešanico iz 1 dela vode, 1 dela glicerina in malo amoniaka.
*

Goody
05.04.2007, 14:34
MOŠT
Madeže previdno omočite z mešanico 4 delov vode in 1 dela amoniaka in izperite s čisto vodo.
*
NIKOTIN
Madeže zdrgnite z raztopino iz enakih delov glicerina in amoniaka ter alkohola.
Ali: Nikotinske madeže na blazinicah prstov zdrgnite z limono, kisom ali kremo za čiščenje rok.
Ali: Madeže na porcelanu zdrgnite s segreto soljo.
*
OLJE
Oljne madeže na hrastovem lesu namažite s kašo iz čistega bencina in meganezije. Ko se posuši skrtačite.
Ali: Oljne madeže na zelo svetlem lesu namažite z gosto apneno kašo, pustite pol ure učinkovati in skrtačite z milnico.
Ali: Madeže zdrgnite s smukcem ali krompirjevo moko. Postopek večkrat ponovite.
Ali: Oljne madeže na linoleju namažite s kašo iz gline in vode, pustite posušiti in skrtačite.
Ali: Oljne madeže na parketnih tleh debelo namažite s kašo iz čistega bencina in žgane magnezije ali gline. Seveda popreje s čistim odstranite loščilo. Ko se kaša dobro posuši, skrtačite. Namesto čistega bencina lahko uporabite mešanico čistega alkohola, etra in čistega bencina.
Ali:Madeže zdrgnite s kroglico vate ali platneno krpo, prepojeno s čistim bencinom. Uporabite lahko tudi eter, benzen, kloroform ali čistilo za čopiče.
Ali: Oljne madeže na bombažu in platnu namočite v mešanici iz 1 dela nastrganega mila, 3 delov tople vode in dela glicerina. Dobro ožemite in splaknite s čisto vodo.
Ali: V vodni kopeli segrejte čisti alkohol in v njem namočite madeže. Potem zdrgnite z milom in dobro izperite.
Ali: Madeže natrite s petrolejem, pustite nekaj ur delovati in izperite z mrzlo čisto vodo.
Ali: Sveži čisti madeži izginejo, če večkrat položite nanje pivnik in ga pritisnete z vročim likalnikom.
Oljne madeže na volnenem blagu očistite z razredčenim amoniakom ali terpentinom.
Ali: Pustite, da na madeže, podložene in prekrite s čistim pivnikom deluje krompirjeva moka. Kratko položite na pivnik srednje topel likalnik. Kakor hitro je olje vsrkalo, moko iztepite.
*
OLJNATE BARVE
Madeže namočite s čistim terpentinom ali s kašo iz bencina in magnezije. Ko je suho skrtačite.
Ali: Madeže večkrat omočite z mešanico bencina, čistega terpentina in alkohola ali mešanico 4 čajnih žličk alkohola, 3 čajnih žličk mila in 1 čajne žličke amoniaka, dokler barva ne odstopi. Potem jo dvignite z nožem in očiščeni del temeljito operite z vročo vodo. Preostale mastne madeže zdrgnite z bencinom ali tetraklormetanom.
Ali: Madeže od oljnate barve na steklu ostrgajte s kovancem in potem zdrgnite s trpentinovim oljem.
Ali: Madeže od oljnate barve na lesenih tleh zdrgnite s terpentinom ali terpentinovim nadomestkom.
Ali: Madeže od oljnat barve na žametu in plišu, če niso zasušeni, zmehčajte z naslom. Potem barvni madež zdrgnite s terpentinom in preostanek madeža odstranite s petrolejem. Madež prav tako lahko pokrijete s tankim svilenim papirjem ali pivnikom in segrejete z likalnikom. Potem ga zdrgnite s čistim terpentinom ali terpentinovim nadomestkom.
Ali:Madeže od oljnate barve na šipah zdrgnite s kašo iz olja, terpentina in plovčevega prahu.
*
OREHOVE LUPINE
Madeže namočite v topli vodi in jih izperite z vročim kisom.
Ali: Madeže ovlažite, jih zdrgnite z zelo razredčeno klorovo vodo in večkrat temeljito splaknete.

Goody
05.04.2007, 14:35
OSMODKI
Madeže navlažite z limonovim sokom ali kisom, debelo potresite s sladkorjem v prahu in pustite delovati na soncu ter sperite s čisto vodo.
Ali:Madeže navlažite, jih debelo potresite s soljo in obesite na soncu.
Ali: Madeže očistite z 10 odstotno raztopino klorovega apna. Zelo dobro splaknite.
Ali:Madeže dobro zdrgnite s čistim čebulnim sokom in temeljito operite z mrzlo vodo.
*

PARFUMI
Madeže zdrgnite s segretim glicerinom in dobro splaknite z mrzlo vodo.
Ali: Madeže zdrgnite z milnim alkoholom ali tertaklormetanom in dobro splaknite.
Ali:Madeže izperite z mlačno raztopino pralnega praška.
Ali.Madeže od parfuma na poliranem pohištvu takoj natrite s parafinom. Naslednji dan spolirajte z oljem za pohištvo.
*
PEPEL
Madeže namažite z mešanico iz 1 dela galuna in 3 delov vode, položite vlažno platneno krpo in nekaj minut držite nad tem ne prevroč likalnik.
*
PETROLEJ
Madeže namažite s kašo iz prane krede in bencina. Ko se posuši, skrtačite.
Ali: Petrolejske madeže na motnem steklu namažite z mešanico kalijevega karbonata, vode in amoniaka in zdrgnite s krpo. Umijte s čisto vodo in zdrgnite do suhega.
Ali: Petrolejske madeže na blagu namažite s kašo iz bencina in žgane magnezije, pustite posušiti in potem skrtačite.
Ali: Madeže namažite s kašo iz v prah zdrobljene gline in vode, pustite posušiti in skrtačite. Oblačilo obesite na močan prepih, da se izgubi vonj po petroleju.
Ali: Petrolejske madeže na preprogi zdrgnite s čistim terpentinom.
*
PIVO
Stare madeže na belem perilu očistite s sredstvom za razbarvanje in takoj splaknite z mrzlo vodo.
Ali:Sveže madeže od piva na belih prtih odstranite tako, da postavite pod prt nizko skodelo in polijete madeže z vrelo vodo.
Ali:Madeže od piva na občutljivih tkaninah namakajte nekaj časa v mešanici 1:1 vode in čistega alkohola. Potem dobro splaknite s čisto vodo.
Madeže od piva v volni očistite z 10 odstotno raztopino amoniaka in dobro splaknite s čisto vodo.
Ali:Madeže od piva na marmorju zdrgnite z limonovim sokom ali raztopino oksalne kisline.
*
PLESNOBA
Plesnobo s svetlega hrastovega pohištva zlužite z alkoholom. Potem zgladite s polituro za pohištvo.
Ali: Plesnobne madeže na usnju najprej temeljito posušite. Potem močno zdrgnite s karbolno kislino- vodna raztopina fenola ali lesnim kisom. Na koncu namažite z maščobo za usnje. Usnje za obutev namažite s čistim terpentinovim oljem.
Plesnobo na oljnatih slikah zdrgnite z mešanico iz razredčenega amoniaka in nekaj kuhinjske soli.
Ali: Plesnobo v omarah sperite z blago raztopino kalijevega permanganata.
Ali: Plesnobo na tapetah ovlažite z mešanico iz 1 dela salicila in 4 delov alkohola, pustite malo posušiti in obrišite s suho krpo.
Ali: Plesnobo na vlažnih stenah zdrgnite z mešanico iz 1 dela salicilne kisline in 4 delov vode.
*
POŠKROPLJENE NOGAVICE
Počakajte, da se madeži posušijo in jih na oblečenih zdrgnite z mehko radirko ali vlažno gobico.
*
PRAH
Madeže na črnem blagu skrtačite s črno kavo.
Ali:Madeže na svili zdrgnite s peno iz pralnega praška in splaknite s čisto vodo.
Ali: Madeže na perilu zdrgnite z amoniakovo vodo in splaknite.
Ali.Madeže na volnenem blagu premažite s kašo iz rumenjaka in alkohola, pustite da se posuši in skrtačite.
*
PUDING
Madeže namažite z mešanico iz enakih delov glicerina in amoniaka. Dobro splaknite s čisto vodo.
*
PUNČStare madeže zdrgnite z razredčenim alkoholom. Ostanke odstranite z vodikovim peroksidom z dodatkom nekaj amoniaka.
Ali:Sveže madeže takoj odstranite z vročo vodo.
*
RDEČE VINO
Madeže takoj sperite z vročo vodo.
Ali: Madeže na debelo posujte s soljo, pustite vsrkati in sperite z mlačno vodo.
Ali:Madeže posujte s kredo v prahu in potem očistite s citronsko kislino.
Ali:Madeže očistite z vodikovim peroksidom.
Ali:Madeže od rdečega vina na oblekah takoj zdrgnite z 10 odstotnim amoniakom in nato še s čisto vodo.
Ali:Madeže od rdečega vina na platnu takoj omočite z alkoholom in operite z milnico.
Ali:Madeže držite nad parami gorečega žvepla in potem operite s čisto vodo.
Ali:Madeže od rdečega vina na različnih blagih takoj premažite s hladno svinjsko mastjo. Nato operite in madeži izginejo.
*
RIBJE OLJE
Madeže očistite s terpentinovim oljem in toplo milnico. Postopek večkrat ponovite. Perilo zatem obesite na soncu.
Ali:Madeže zdrgnite z bencinom in pustite posušiti. Ostanke madežev očistite z mlačno peno iz pralnega praška. Če nimamo občutljivih tkanin lahko uporabimo amoniakovo vodo. Večkrat splaknite s čisto vodo. Postopek se lahko ponovi.
Ali: Madeže operite s sodavico in jih dolgo drgnite s kisom, da izginejo.
*
RJA
Madežev nikoli ne čistite z ostrimi sredstvi, temveč vedno najprej uporabite kak preizkušen odstranjevalec rje. Danes izdelujejo sredstva, ki ne razjedajo niti tkanin niti barv. Pri rjastih madežih nikoli ne uporabljajte mila.
Ali:Madeže na bombažu in volni očistite z limonovim sokom ali oksalno ali vinsko kislino.
Ali: Rjaste madeže na jedilnem priboru zdrgnite s plutovinastem zamaškom, namočenim v olju ali petroleju.
Ali:Rjaste madeže na likalniku namažite z voskom. Potresite s soljo in krepko zdrgnite z volneno krpo.
Ali: Rjaste madeže zdrgnite z finim smirkovim papirjem in zelo na tanko z lanenim ali olivnim oljem. Rjo, ki se je že zažrla v likalnik, lahko zbrusi brusilec nožev in škarij ali delavec z ustreznim strojem.
Ali:Rjaste madeže na železu zdrgnite s krpo, ovlažite s petrolejem. Ostanke z finim smirkovim papirjem, polirnim praškom ali prano kredo. Nato z vazelinom dobro namastite, da ne začne zopet rjaveti. Na koncu premažite s primernim lakom za kovine.
Ali:Rjaste madeže na jeklenih nožih zdrgnite s svežo razpolovljeno čebulo, pustite sok en dan delovati in potem spolirajte s polirnim praškom in parafinom. Madeže lahko tudi zradirate z radirko za črnilo.
Ali: Rjaste madeže na preprogi odstranite z raztopino kalijevega bifluorida v 10 delih vode ali raztopino oksalne kisline v enakem razmerju. Potem še večkrat zdrgnete z vodo.
Ali:Rjaste madeže na ponikljanih predmetih premažite z vazelinom, svinjsko mastjo, petrolejem ali vročim oljem in pustite čez noč. Nato zmešajte kredo v prahu z 10 odstotnim amoniakom v gosto kašo, jo nanesete in pustite nekaj časa delovati. Kašo odstranite in zdrgnite z mehko krpo.
Ali:Rjaste madeže na marmorju omočite z raztopino čajne žličke oksalne kisline v osminki litra vode. Najboljše, da uporabite palčko z vato. Če je treba, postopek z močnejšo raztopino ponovite.
*
SADJE
Madeže zdrgnite z 10 odstotno raztopino citronske ali vinske kisline in temeljito operete s čisto vodo.
Ali: Madeže na pisanem bombažu in perilu, ki ga lahko kuhamo, podržite nad loncem in jih tako dolgo polivajte s tankim curkom vrele vode, da izginejo.
Ali:Starejše sadne madeže zdrgnite z vročim mlekom, pustite nekaj časa delovati in dobro splaknite s čisto vodo.
Ali:Sadne madeže na belem blagu odstranite s kuhanjem v raztopini močnega pralnega praška ali jih zdrgnite z limonovim sokom, ga pustite delovati in potem splaknite z omehčano vodo.
Ali:Trdovratne sadne madeže previdno zdrgnite z raztopino natrijevega hidrogensulfida in operite najprej v topli vodi in potem mrzli vodi.
Ali: Sadne madeže na oblačilih omočite s tekočino, ki se nabere na kisli smetani ali mlačnim mlekom. Starejše madeže namočite čez noč v tekočini s smetane. Dobro operite s čisto vodo.
Ali:Sadne madeže na volnenem blagu zdrgnite z amoniakovo milnico. Po potrebi jih nekaj časa v njej namakajte. Dobro splaknite s čisto vodo.
Ali:Madeže posipajte z natrijevim boratom, pustite kratko delovati in dobro sperite.
Ali:Madeže zdrgnite s čistim alkoholom ali citronsko kislino. Zelo dobro splaknite s čisto vodo.
Ali: Sadne madeže na rokah zdrgnite s kruhovo skorjo, navlaženo s kisom.
Ali:Madeže zdrgnite s kosom slanine in dobro operite z vodo in milom.
Ali: Roke pomočite v pravi čaj in splaknite s toplo vodo.
Ali.Sadne madeže na jeklenih nožih zdrgnite z lesnim pepelom ali polirnim praškom.
Ali: Sadne madeže na usnjenih rokavicah zdrgnite s čistim alkoholom.
*
SADJEVEC
Madeže zdrgnite z milnico in splaknite s čisto vodo.
*
SAJE
Madeže od saj na tleh zdrgnite z vinsko kislino, raztopljeno v vodi. Potem operite s čisto vodo.
Ali: Madeže od saj na blagu najprej temeljito zdrgnite z mehko kruhovo skorjo in nato še s pivnikom, ki ste ga prepojili z bencinom.
Ali:Madeže na debelo potresite s soljo, pustite nekaj ur učinkovati in temeljito skrtačite.
Ali:Madeže od saj na tapetah zdrgnite z zelo mehko radirko, ki ne maže, ali z napol suho skorjo belega kruha.
Ali:Madeže od saj na preprogah ali oblazinjenem pohištvu na debelo potresite s soljo in jo šele potem skrtačite, ko so se saje in sol vezale.
*

Goody
05.04.2007, 14:35
SADNI SOKOVI
Madeže namočite v vročem mleku in potem zdrgnite z mešanico vodikovega peroksida in 10 odstotnega amoniaka. Dobro splaknite.
Ali:Sveže madeže zdrgnite z limonovim sokom in jih izperite.
Ali:Madeže na belem perilu očistite s sredstvom za razbeljevanje.
*
SIRUP
Stare madeže zdrgnite z razredčenim alkoholom in ostanke odstranite z vodikovim peroksidom in dodatkom nekaj amoniaka.
Ali:Sveže madeže takoj očistite z vročo vodo.
*
SLADKOR
Sveže madeže zdrgnite s prekuhano mlačno vodo.
Ali:Starejše madeže namočite v mešanici iz enakih delov glicerina in amoniaka ter sperite z vročo vodo.
*
SMOLA
Madeže namočite v petroleju in operite v bencinu.
Ali: Madeže natrite z vodo in terpentinovim oljem, pokrijte s pivnikom in zlikajte.
Ali: Smolne madeže na svili izperite z milnico.
Ali:Smolne madeže na barvastem blagu drgnite s citronovim oljem ali očiščenim terpentinovim oljem, dokler ne izginejo. Najboljša za to je flanelasta krpa. Petem operite.
Ali:V madeže vtrite maslo in operite z vodo in milom.
*
SOK PEČENKE
Trdovratne madeže očistite z vodikovim peroksidom in nekaj 10 odstotnega amoniaka.
Ali:Madeže od soka pečenke na posodi očistite enako kot svetle sadne madeže.
*
SOLNA KISLINA
Madeže lahko odstranite z amoniakom. Nato dobro splaknite z vodo.
Ali:Madeže nevtralizirajte z močno raztopino sode ali natrijevega hidroksida. Potem splaknite z dosti vode. Najprej poskusite na skrivnem mestu.
*
ŠAMPANJEC
Madeže zdrgnite z destilirano vodo in platneno krpico.
Ali:Sladkor v madežu najprej raztopite z mlačno vodo in potem madež iz razdalje kakega četrt metra tako dolgo polivajte z vrelo vodo, da izgine.
Madeže od šampanjca na svili z narobne strani ovlažite z gobo.
Ali:Madeže na volnenem blagu očistite z zelo razredčenim amoniakaom, milnico in prekuhano vodo.
*
ŠČIPALKE ZA PERILO
Madeže namakajte 24 ur v raztopini iz jedilne žlice vinske kisline in litra vode ter dobro splaknite z mrzlo vodo.
Ali:Madeže sperite z raztopino iz enakih delov vode in vodikovega peroksida, ki ste ji dodali toliko amoniaka, da vonja po njem. Temeljito splaknite s čisto vodo.
*
TISKARSKO ČRNILO
Odstranite s pasto za madeže. Uporabite lahko tudi čisti bencin, eter, terpentin. Madeže na puhastih odejah zdrgnete samo s čistim bencinom ali z etrom. Voda in milo prodreta v odejo in škodujeta polnilu.
*
TOBAK
Madeže na belem perilu premažite s kašo iz rumenjaka in čistega alkohola in pustite kako uro delovati. Sperite z navadnim žganjem in večkrat splaknite z vročo in mrzlo vodo.
*
TRAVA
Najprej natrite z maslom in potem izperite z milom in vrelo vodo.
Ali: Dokler je madež suh, ga odstranite z alkoholom.
Ali: Madeže namočite v kislem mleku in operite z navadnim mlekom.
Ali:Travnatih madežev na finem blagu ne čistite z vrelo vodo, temveč z blago raztopino vodikovega peroksida, čistega alkohola in amoniaka. Splaknite z mlačno vodo, lahko zdrgnite še z razredčeno citronsko ali vinsko kislino in še enkrat splaknite. Pazite! Blago mora biti obstojnih barv!
Ali:Travne madeže na flaneli očistite z mešanico glicerina in beljaka 1:1.
Ali:Travne madeže na platnu zdrgnite z milnico ali s čistim alkoholom in jih tako dolgo polivajte s tankim curkom vrele vode, da izginejo.
Ali:Travne madeže na svilenem blagu zdrgnite s čistim bencinom.
Ali: Travne madeže na volnenem blagu zdrgnite z mlačno vodo.
Ali: Pri močnih travnih madežih morate uporabiti sredstvo za beljenje, seveda če je tkanina za to dovolj odporna.
*
UMAZANIJA
Umazane madeže na svetlih plaščih najprej dobro posušite in potem skrtačite. Če madeži ne izginejo, jih potresite s segreto krompirjevo moko, pšeničnimi otrobi v prahu. Pustimo nekaj ur delovati nato skrtačimo.
Ali:Umazane madeže na svili in volni najprej suho skrtačite. Ostanke premažite s kašo iz rumenjaka in alkohola ali tekočim sredstvom za odstranjevanje madežev. Pustite dobro posušiti, ostrgajte in sledove izperite s toplo vodo.
Ali:Umazane madeže na belem volnenem blagu zdrgnite s kašo iz bencina in magnezije.
*
UMAZANO PERILO
Na madež položite z gorilnim špiritom prepojen kos vate. Raztopljeni madež odstranite s pivnikom. Postopek večkrat ponovite, a ne drgnite.
Ali:Na madež dajte odstranjevalec laka za nohte in ga zdrgnite s čisto krpo.
*
URIN
Madeže operite najprej z mrzlo vodo in potem vročo vodo. Robove očistite z bencinom, alkoholom, limoninim sokom ali razredčenim vodikovim peroksidom. Iz perila, ki ga kuhamo, izginejo madeži od urina pri običajnem pranju.
*
VODA
Vodne madeže na pohištvu zdrgnite s petrolejem.
Ali:Vodne madeže na sveže pleskanih okenskih policah in okvirjih zdrgnite s soljo in oljem.
Ali: Vodne madeže na lakiranih predmetih odstranite s petrolejem.
Ali:Vodne madeže na parketu zdrgnite z bencinom, lanenim oljem ali rumenim voskom.
Ali:Vodne madeže na poliranem pohištvu zdrgnite z vrečico soli, potopljeno v olje.
Ali:Madeže prekrijte z navlaženim pepelom cigare, pustite kratko delovati in zdrgnite z osajenim zamaškom.
Ali:Vodne madeže na svili in volnenem blagu prelikajte na narobni strani čez le rahlo vlažno krpo. Tkanina ne sme biti umazana ali prašna. Na skritem delu prej preizkusite barvno obstojnost.
Ali:Vodne madeže na taftu zradirajte z radirko. Ostanke gume skrtačite.
Ali:Vodne madeže na klobukih, ki jih je zmočil dež, zdrgnite pred sušenjem z alkoholom.
*
VODA ZA ČIŠČENJE
Madeže na vratih zdrgnite z alkoholom.
*
VOSEK
Madeže od voska na platnu potopite v mrzlo vodo in rahlo drgnite. Vosek odstopi in madeži, ki ostanejo, izginejo pri naslednjem pranju.
Ali: Madeže od voska na medenini ali srebrnih svečnikih polijte z vrelo vodo in jih z mehko krpo takoj zdrgnite do suhega.
Ali: Madeže od voska na pohištvu zdrgnite s krpico, pomočeno v olivno olje. Madežev od voska nikoli ne ostrgajte z nožem.
Ali:Madeže od voska na preprogah previdno delno posnemite in ostanek z bencinom ali čistim alkoholom. Če madeži ne izginejo popolnoma, položite nanje pivnik in jih zlikajte.
*
ZELENI VOLK oksidacija
Madeže od zelenega volka na predmetih iz srebra, medi in bakra umijte z 10 odstotnim amoniakaom, potem očistite s kredo.
Ali:Zdrgnite z mešanico soli in kisa spolirajte s čistilom.
*
ZNOJ
Madeže odstranite z mešanico iz po 1 jedilne žlice čistega alkohola, amoniaka in etra. Dobro splaknite s toplo vodo.
Ali:Madeže zdrgnite z vročo milnico ali s koncentrirano toplo raztopino boraksa.
Ali:Madeže skrtačite z natrijevim milom, raztopljenim v vodi. Nato jih tako dolgo drgnite z gobo in čisto vodo, da izginejo.
Ali:Salicilno kislino raztopite v štirikratni količini alkohola s tem zdrgnite znojne madeže.
Ali: Znojne madeže na bombažu in platnu sperete če so še sveži, v milnici ali boraksovi vodi.
Ali:Znojne madeže na svili zdrgnite z bencinom ali amoniakovo raztopino.
Ali:Vodo v kateri se je kuhal krompir, zmešajte z enako količino alkohola in s tem zdrgnite madeže.
Ali: Znojne madeže na beli svileni bluzi ali obleki premažite s kašo iz natrijevega luga in mrzle vode, pustite posušiti in skrtačite z mehko krtačo.
Ali. Znojne madeže na belem perilu očistite z 10 odstotno raztopino natrijevega ditionata. Nato temeljito sperite z mlačno vodo.
*
ŽGANJE
Madeže izperite s čisto vodo. Morebitne sledove omočite z razredčenim amoniakom in sperite s čisto vodo.
*
ŽVEČILNI GUMI
Oblačilo dajte v plastični vrečki v zamrzovalnik hladilnika in zmrznjeni žvečilni gumi splaknite z njega.
Ali Žvečilni gumi pred pranjem raztopite z namakanjem v ocetni kislini.
Ali: Madeže očistite z benzenom – lahko tudi čistim bencinom. Mastne madeže, ki bi ostali, očistite po navodilih za mastne madeže.


POZOR! Oblačila, oblazinjeno pohištvo, preproge in zavese so danes iz zelo različnim materialov ali mešanic. Zato je posebno važno, da veste, kateri postopki so proti katerim vrstam madežev in umazanije najprimernejši!

Babica svetuje ... (http://www.geocities.com/francsesko/babica_svetuje.htm)

Soleil
05.04.2007, 19:59
En se je pa potrudu! Ful ti hvala, Goody.

ponga
05.04.2007, 21:13
Goody, po vsem temle sklepam, da nikjer nimaš niti najmanjšega madeža. ;)

GiGi
18.09.2007, 09:01
Ima kdo kake ideje kako spravit dol iz obleke fleke od deodoranta brez da bi poškodoval obleko?

:dontknow:

Irina
18.09.2007, 09:16
V kolikor se oblačilo lahko pere, uporabi čistilo od firme Dr. Beckmamm - Flecken spray. V nasprotnem primeru povprašaj v kemični čistilnici, kako bi zadrego lahko rešila.

GiGi
27.09.2007, 07:41
Ni delovalo, kakšna druga ideja?

Irina
27.09.2007, 18:35
SADNI SOKOVI
*
ZNOJ
Madeže odstranite z mešanico iz po 1 jedilne žlice čistega alkohola, amoniaka in etra. Dobro splaknite s toplo vodo.
Ali:Madeže zdrgnite z vročo milnico ali s koncentrirano toplo raztopino boraksa.
Ali:Madeže skrtačite z natrijevim milom, raztopljenim v vodi. Nato jih tako dolgo drgnite z gobo in čisto vodo, da izginejo.
Ali:Salicilno kislino raztopite v štirikratni količini alkohola s tem zdrgnite znojne madeže.
Ali: Znojne madeže na bombažu in platnu sperete če so še sveži, v milnici ali boraksovi vodi.
Ali:Znojne madeže na svili zdrgnite z bencinom ali amoniakovo raztopino.
Ali:Vodo v kateri se je kuhal krompir, zmešajte z enako količino alkohola in s tem zdrgnite madeže.
Ali: Znojne madeže na beli svileni bluzi ali obleki premažite s kašo iz natrijevega luga in mrzle vode, pustite posušiti in skrtačite z mehko krtačo.
Ali. Znojne madeže na belem perilu očistite z 10 odstotno raztopino natrijevega ditionata. Nato temeljito sperite z mlačno vodo.
*Zapisala nekaj vrstic višje, dobra muca Goody, marca letos.