Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Dinamika Hitrosti Pri SmuČarskih Poletih


log_log
22.03.2007, 05:47
Med kolegi, samimi fizikalnimi analfabeti, se je iz fore razvila zanimiva debata. Sedaj prosim, da mi kak fizik pomaga oz. me usmeri na relevanten članek. Vnaprej hvala.

Torej: ko se skakalec požene z mosta skakalnice, ima hitrost xy. Kaj se potem dogaja s hitrostjo skakalca? Ali se upočasni do določene točke in potem NARAŠČA proti dnu skakalnice? Ali je hitrost leta od določene točke naprej KONSTANTNA (kao da jadra)? No, da proti dnu ne gre vedno bolj počasi, to je menda jasno.

Rad bi fizikalni odgovor in prosim, da se ne spotikate nad našim neznanjem. Kdor vpraša, je le 1x bedak ... :blush:

fazan
22.03.2007, 06:38
Po moje bi ti najbrž veliko lažje odgovoril na to vprašanje kateri od skakalcev ki je že skakal na letalnici ali pa eden izmed trenerjev je pa bilo to že objavljeno nekje lansko leto.Gledaj prenos pa boš zvedel.Hitrost pa med samim letom skakalec zgublja zato je pa veter zelo pomemben,če piha v pravo smer.

Marduk1
22.03.2007, 07:36
Mislim da določeno hitrost skakalec izgubi ko pride na samo odskočno mizo.

mrjerry
22.03.2007, 08:21
Kopiram ti abstract iz clanka `Characteristics of the early flight phase in the Olympic ski jump competition' avtorjev Mikko Virmavirta, Juha Isolehto, Paavo Komi, Gert-Peter Brüggemann, Erich Müller in Hermann Schwameder. Clanek objavljen v Journal of Biomechanics novembra 2005 (volume 38, issue 11, na straneh 2157 - 2163).

Nekaj pomembnejsih odsekov sem boldal.

Povzetek:
Early flight phase (approximately 40 m) of the athletes participating in the final round of the individual large hill ski jumping competition in Salt Lake City Olympics was filmed with two high-speed pan & tilt video cameras. The results showed that jumpers’ steady flight position was almost completed within 0.5 s. The most significant correlation with the length of the jump was found in the angle between the skis and body (r=.714, pless-than-or-equals, slant.001 at 1.1 s after the take-off). This particular phase seemed to be important because the ski angle of attack was also related to the jumping distance at the same phase. Although the more upright ski position relative to flight path resulted in longer jumping distance, the winner of the competition had significantly lower ski position as compared to the other good jumpers. This may be due to the high altitude (>2000 m) of the ski jumping stadium in this competition. Because of the low air density, the aerodynamic forces were also low and this probably caused less skilful jumpers to lean too much forward at this phase. Maintenance of speed seemed to be emphasized in this particular competition.

Torej se ustaljeno stanje vzpostavi priblizno pol sekunde po odrivu.

Pri pregledu preostalih referenc sem opazil, da studirajo predvsem lego skakalca med letom, torej razni koti (med telesom in smucmi, na primer), hitrosti same po sebi niso tako zanimive. Mislim pa, da je vertikalna hitrost letalca med letom konstantna, ker se vzpostavi ravnovesje sil med tezo in zracnim uporom, medtem ko horizontalna hitrost pocasi pada, skladno z zracnim uporom.

prelude
22.05.2007, 22:03
No bom razložu bolj po domače vem ker sem bivši skakalec
Na naletu si v počepu in imaš malo zračnega upora ter drsiš po snegu ali poleti keramika.
Torej pridobivaš hitrost skozi do mize,potem je pa finta v tem ko si enkrat v zraku hitrost enostavno izgubljaš proti dnu.
Torej pogoj za dober skok je čiprejšni in z čimanjšim uporom zraka preiti v fazo leta,potem je pa pomembno da imaš najbolj optimalen kot ,tako telesa kot smuči.
TOREJ V ZRAKU JE TREBA OHRANITI ČIMVEČ HITROSTI KI JO PRIDOBIMO V NALETU.
Če koga kaj še bolj natančno zanima me lahko vpraša.