Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Velikonočna potica - hladno vzhajana


Irina
01.04.2007, 16:53
Verjetno se vsi (mojstrice in mojstri so izvzeti), ki se lotimo peke potice bojimo,da bi se naš trud skazil. Mnogi se bojijo poizkusiti, ker mislijo, da ne bodo uspeli. Pred vrati je praznik, ki v jedilniku "zapoveduje" tudi potico in tudi drugače je lepo, če doma zadiši po domačem pecivu. Z vami želim podeliti recept, ki sem ga našla in že večkrat uspešno preizkusila.

V knjigi z naslovom Potice in jo je pripravil gospod Andrej Goljat, izdala pa Založba kmečki glas je recept za Hladno vzhajane potice, ki se glasi: To so potice, narejene po vseh recepturah za ptice, ki so zbrane v knjigah ali jih hranite doma, vendar moramo biti pozorni na sledeče: vse sestavine za testo morajo biti popolnoma hladne, iz njih zamesimo testo, ki ga takoj na tanko razvaljamo, namažemo s hladnim nadevom in zavijemo potico. položimo jo v z maslom in z ostro moko posut model, vzhajamo v hladilniku približno osem ur (imenujemo jo tudi nočna potica). Pri takem načinu priprave so vse bojazni za neuspeh odveč.

Osebno sem pozorna tudi na to da je nadev suh, in zato že pripravljenemu nadevu, tik preden ga namažem po testu, dodam še nekaj zmletih orehov ali maka.......odvisno kakšno potico pripravljam. Moker nadev povzroči odvijanje potice med peko in odstopanje skorje. Preden jo dam v ogreto pečico je na gosto dobro prepikam od vrha do dna in če jo pred peko premažem, jo zelo, zelo na tanko, da ne zamašim luknjic.

Navedeno knjigo sem jaz dobila za darilo z ličnim glinenim modelčkom za peko potic. knjigo vam toplo priporočam, ker so recepti in navodila podani zelo enostavno. In bogato je opremljena s čutovitimi slikami "gotovih" izdelkov - naših bodočih potičk.

mrjerry
02.04.2007, 10:02
Jaz sem jo do zdaj delal le enkrat, po `klasicnii' metodi. Klasicno vzhajane potice imajo nekoliko krajsi rok trajanja (vec kot das kvasa, hitreje se posusijo). Je s to hladno vzhajano metodo kaj drugace? Ali ste jo prehitro snedli? :shy:

Irina
02.04.2007, 11:57
Ne vem, ali je kvas v kakšni povezavi s tem, da bi se potica hitreje posušila. Lahko, da je to povezano z nadevom. Rožiči in mak sta bolj suha kakor orehi. Količina kvasa je pri poticah zelo pomembna in z njim ne smemo pretiravati, ker, če ga je preveč, testo preveč vzhaja. Načeloma se da na 1kg moke 30 g kvasa.

Hladen postopek je zato ugoden zato , ker ni potrebno paziti na temperaturo sestavin, posode, prostora in morebitni prepih.

Jaz pečem potico v klasičnem šarkelj modelu, tako kakor so jo pekli včasih in je manjša kakor iz pekača. Skratka s sušenjem nimam problemov.

mrjerry
02.04.2007, 15:33
Prav kolicina kvasa in nacin vzhajanja imata pomembno vlogo pri hitrosti susenja. Ce vzames dve potici, ki sta obe pripravljeni korektno po vseh pravilih, le da vsebujeta razlicno kvasa, se bo tista z vec kvasa prej posusila. Zato se tudi kruh, ki ga sproti pecejo v supermarketih, hitreje posusi. Vsebuje vec kvasa, je hitro vzhajan in tudi hitro gre.

Skrb, da je vse toplo, vzhajanje primerno in da ni prepiha so v bistvu zadnje stvari, ki bi vestnemu kuharju delali probleme. Kdor pa ni vesten in mu je se to odvec, je pa morda res bolje, da gre po svojo orehovko v Slona ali Zmajcka :approve:

Irina
02.04.2007, 16:43
E, če si do nekaterih spoznanj prišel že sam, ti priporočam, da se držiš kar sem že napisala. Za kilogram moke 30 g, največ 40 g kvasa in nič več. Pri hladnem postopku vsi problemi s prehitrim vzhajanjem in odstopanjem skorje odpadejo. Kvasovke so bolj aktivne na toplem. V hladilniku pa gre proces lepo počasi in ni bojazni, da bi prišlo do hitrega ali prevzhajanega testa.

Jaz sem imela danes ponoči eno orehovo potičko v hladilniku, sedaj je že pečena in se že hladi na skritem prostoru, Najlepše se reže en dan stara potička. Danes sem jo naredila za vajo, da bo manj treme v petek.

mrjerry
03.04.2007, 09:37
Lahko napises se preostali del recepta? :shy:

Irina
03.04.2007, 17:39
Lahko napises se preostali del recepta? :shy:


Z veseljem, zvečer, ker sem sedaj v časovni stiski. Upam, da ne bo to zate prepozno.

mrjerry
03.04.2007, 18:19
Do petka ni panike :) :P

Irina
04.04.2007, 01:33
Mrjerry, tu je recept, ki sem ga obljubila. Prepisala sem ga, ker ga še nimam shranjenega v računalniku in zato srčno upam, da se vrstice, ne bodo "podrle", ko bo odpotoval na Forum.

Recept za orehovo potico pripravljeno iz hladnih sestavin:
Vse sestavine (razen masla) in pripomočke, ter model damo v hladilnik, dve uri pred začetkom priprav.Takrat tudi razstopimo maslo. Opis v receptu za testo.

Kvasec:
40 dkg svežega kvasa (Žito)
1 dcl polno mastnega mleka (Pomurske mlekarne)
2 žlički mletega sladkorja - rjavega
2 žlički moki tip 400 (Farina)

Testo:
1 kg moke- tip 400 (Farina)
120 g stopljenega masla (Planika, Kobarid)
cca 0,4 dcl polno mastnega mleka (Pomurske mlekarne)
1 žlica kisle smetane (Pomurske mlekarne)
120 g mletega sladkorja - rjavega
4 rumenjake (domači, če je možno)
1 pecilni prašek - Backin (Dr.Oetker)
1 vanilijev sladkor - Bourbon (Dr.Oetker)
3 žlice ruma (kar se da dobrega)
naribana lupina ene limonine ali pomaranče (če dobite neškropljene plodove, če ne, se dobi naribana limonina lupina, ki pa po aromi ni enakovredna sveže nastrgani)
2 žlički soli (Piranska)

Orehov nadev:
1,000 g orehov za nadev in 150 g orehov za posip, orehe meljemo sami. Terna, če dobimo domače.
250 g mletega sladkorja - rjavega
cca 3 dlc polnomastnega mleka (Pomurske mlekarne)
3 rumenjaki (domači, če je možno)
1 vanilijev sladkor - Bourbon
1 žlička cimeta v prahu - Kotanyi
4 žlice ruma (kar se da dobrega)

Za model:
cca 10 g masla (Planika, Kobarid)
1 - 2 žlici ostre moke (Farina)

Za pripravo kvasca, testa in nadeva uporabljajmo leseno kuhalnico in vse mesimo ročno.

Predpriprava:
■ V posodo damo mleko in sol - to je za testo (količine iz recepta za testo)
■ V drugi literski posodi pripravimo kvasec: nadrobimo kvas, dodatmo mleko, premešamo, dodamo sladkor, premešamo in dodamo še moko, vse skupaj še enkrat premešamo, da dobimo gladko maso.
■ Moko in pecilni prašek skupaj presejemo v plastično posodo.
■ Razstopimo maslo. Če nimamo kotlička za vodno kopel si pomagamo na sledeč način: v majhen lonček damo maslo. V drugi, malo večji lonček natočimo vročo vodo in lonček z maslom potopimo vanj. Masla ne segrevamo na plošči/plinu ampak ga pustimo, da se počasi razstopi v vodni kopeli, ko je razstopljen, posodo vzamemo ven in pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi toliko, da je, ko pripravljamo testo še tekoče.
■ Jajčna mešanica: V posodi gladko razmešamo mleti sladkor, rumenjake, vanilijev sladkor in rum. Nazadnje v mešanico drobno nastrgamo limonino/pomarančno lupino ali kupljeno že nastrgano limonino lupino.

Nadaljevanje:
■ Orehov nadev. Gladko razmešamo mleko, mlete orehe (1.000 g), sladkor, rumenjake, vanilijev sladkor, cimet in rum.
■ Testo: Moki prilijemo mleko. Dobro premešamo in nato dodamo jajčno mešanico. Še enkrat premešamo, dodamo kvasec, malo premešamo in nazadnje dodamo še stopljeno maslo. Vse skupaj na hitro premešamo v srednje gosto testo, ki ga zgnetemo le toliko, da postane gladko in se ne oprijema rok in posode. Testo ne sme biti premehko.
■ Model namažemo z maslom in potresemo z ostro moko. Model obrnemo in stresemo odvečno moko ven.
■ Testo na pomokanem prtu razvaljamo (kvadratno ali pravakotno odvisno od modela), kolikor si upamo tanko. Debele robove porežemo, testo pa enakomerno, do roba namažemo s pripravljenim nadevom in posujemo s preostalimi 150 g orehov, ki jih nismo vmešali v nadev. Bolje je, da je nadev bolj suh. Najtežji del - zavijanje testa. Zavijamo lahko na dva načina, odvisno v čem bomo pekli. V kolikor bomo pekli v originalnem-glinenem šarkelj modelu, kvadratno testo začnemo zavijati na vogalu, kolikor je mogoče na tanko in sredino zvitka rahlo raztegujemo proti robovom, da bo debelina zvitka po celi dolžini enaka in obenem rahlo zategujemo proti sebi, da bo lepo zavito. Zaključke odrežemo, ker sta pretanka. Oba konca sestavimo, da se lepo sprimeta. Ko bo potička pečena se ne bo nič poznalo, kje je bila sestavljena. V kolikor bomo pekli v pekaču, pravokotno testo zavijamo po širini-standarno, zopet kolikor je mogoče tanko in rahlo zategujemo proti sebi, da bo lepo zavito, in pazimo na enakomirno debelino svitka. Ko smo potico uspešno zavili, jo položimo v pripravljen model/pekač. Model s potico zavijemo s prozorno folijo in damo v hladilnik, ter odidemo spat. Potica bo namreč v hladilniku vzhajala najmanj 8 ur, lahko 10.

Peka:
■ Pečico segrejemo na 175 st.C. Vzamemo iz hladilnika lepo vzhajano potico jo s tanko pletilko ali čim podobnim gosto in od vrha do dna modela prepikamo, da bo med peko izhajal zrak in nam ne bo odstopila skorja. Potico lahko še pred prebadanjem, čisto na tanko, res tanko premažemo z napol stepenim beljakom. In jo šele na to prepikamo.
■ Opozorilo: Beljak na toplem v pečici, lahko naredi skorjico, zamaši ljuknjice, prepreči zraku izhod in rezultat je odstopljena skorja.

Zaključek:
■ Potico pečemo 50 minut. Izklopimo pečico, odpremo vrata pečice in jo pustimo počivati še 10 min. Po desetih minutah pečeno potico vzamemo iz pečice.
■ Pustimo jo v modelu, pokrijemo s krpo in ji dovolimo, da se v miru ohladi, med ohlajanjem je ne premikamo. Ko se ohladi, s podstavkom pokrijemo pekač in ga obrnemo, ne obračamo pekača in ne stresamo potico na podstavek. Pri šarkelj modelu, pa to ni mogoče, zato moramo biti bolj pazljivi.
■ Potica se najlepše reže naslednji dan, če ga dočaka.

Če sem karkoli pozabila napisati me opozori. Če bo še kdo drug imel kako idejo ali nasvet, ga bom zelo vesela

mrjerry
04.04.2007, 09:07
Uf si se potrudila. Hvala :2thumbs:

pinky
04.04.2007, 09:48
zakaj je pa "predpisano," od katere firme mleko, moko, maslo, ....?

mrjerry
04.04.2007, 10:14
ne bodimo malenkostni :clown:

Irina
04.04.2007, 10:36
ne bodimo malenkostni :clown:

Nič ni predpisano. Ker sva si z Mrjerry-em dopisovala, sem zanj prepisala svoj recept z vsemi mojimi podatki. Navedene izdelke, navedenih firm uporabljam zato, ker sem se prepričala, da so kvalitetni in dobri, kar je za uspešno peko zelo pomembno. Še posebno sta odločilna moka in kvas. Ampak drugi imajo druge izkušnje in, če bodo pripravljeni nam jih bodo posredovali.
Mala zanimivost. Mlekarna Kobarid ima edina pri nas lastno čredo na gorskih pašnikih, tako, da so tudi njihovi drugi izdelki temu primerno kvalitetni.

mrjerry
04.04.2007, 11:18
Irina, ce tole prav razumem, potica vzhaja sele potem, ko je ze vse pripravljeno. Torej je testo ze nadevano in v pekacu?

In se glede orehov... Menda jih je pametno popariti z vrelim mlekom, da ne grenijo?

binamina
04.04.2007, 17:34
Irina,v tvojem receptu ni rozin(se mi zdi).
Jst tudi delam nočno potico, toda dodam malo rozin.
Rozine namočene v rumu oparim v mikrovalovni, potem ni panike. Potem jih popolnoma ohladim, ocedim če rabi...preden gredo na orehov nadev
Ja nočna je zakon.

Irina
04.04.2007, 18:08
Mrjerry, ja prav si razumel. Potico narejeno in v modelu/pekaču vzhajamo v hladilniku. In jo od tam direktno vložimo v ogreto pečico.

Seveda, orehe lahko poparimo v kolikor sumimo, da so žarki. Zmleti orehi so običajno pakirani v neprozornih vrečkah, tako, da nikoli natančno ne vemo v kakšnem "stanju" so. Zato jaz, če se le da kupim cele, ki jih vidim in jih potem zmeljem. V Interšparovih centrih imajo mlinčke za orehe in mak in so na voljo vsem obiskovalcem.

Rozin ni v mojem receptu zato, ker moški del družine (večina) ne mara rozin v potici. Gornji recept lahko dopolnite z rozinami - 200 g. Stare rozine lahko osvežimo tudi z limoninim sokom. Rozine očistimo, jih operemo in namočimo v limonin sok. Osvežile se bodo in bodo kakor "nove".

Goody
05.04.2007, 10:04
še mal idej za rpaznike: Velikonočni zajtrk (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=402&article_id=155402070405084237111&cid=402)

Velikonočna pojedina (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445070404100330111&cid=445)

Irina
05.04.2007, 10:17
No pa še "udarec" od Goody. Predlagam, da ob priloženih idejah in receptih navedemo tudi možnosti, kako opraviti s kilogrami. Če ne bo v torek na forumu nova tema, pomagajte v treh dneh sem pridobila/pridobil tri kilograme. Ali pa takoj zapišemo, da na spletu obstaja tudi dieta sms.

mrjerry
06.04.2007, 10:18
Ekola, vceraj sprobal tale recept. Cisto dokoncnega izdelka se ne morem komentirat, ker se je dogajalo v poznih vecernih urah in zjutraj se ni preteklo potrebnih ur za vzhajanje.

Sicer pa...

Po receptu je prevec tekocine. Pol litra mleka, pa se jajca in rum je prevec. Tisti deci mleka za kvasec se lahko mirno vzame iz stirih deci za testo. Tudi masla je po mojem prevec. Jaz sem ga dal med 20 in 30g pa je bilo ze tako vse dokaj mastno. Tudi kisle smetane nisem dodajal.

Nadev sem naredil po enem svojem receptu, z medom.

Iz preostanka testa sem naredil neke orehaste buhteljne in so bili zelo zelo okusni :P. Sklepam, da bo tudi potica okej. Testo je mogoce lepo razvleci in se prakticno ne trga. Edino to mi ni jasno, kaksen model potrebujes, da stlacis not kilo testa in filo iz kile orehov. Razen, ce jih delate vec? :dontknow:

freya
06.04.2007, 10:25
Jerry, tebe bi kar za svojga vzela...čeprav potice ne obožujem, razen pehtranove, ki bo jo ti takoj osvojil ( izdelavo namreč)
;)

mrjerry
06.04.2007, 11:17
Pehtranova je v naslednjem planu :P

nattka
06.04.2007, 12:59
Pehtranova je v naslednjem planu :P

as ti slovenski goli kuhar ...:P

mrjerry
06.04.2007, 13:17
Tistim, ki me ze dolga leta prenasajo taksnega ali drugacnega, sem in tja ustrezem in kuham samo v kavbojkah :shy:

Irina
06.04.2007, 14:54
Ekola, vceraj sprobal tale recept. Cisto dokoncnega izdelka se ne morem komentirat, ker se je dogajalo v poznih vecernih urah in zjutraj se ni preteklo potrebnih ur za vzhajanje.

Sicer pa...

Po receptu je prevec tekocine. Pol litra mleka, pa se jajca in rum je prevec. Tisti deci mleka za kvasec se lahko mirno vzame iz stirih deci za testo. Tudi masla je po mojem prevec. Jaz sem ga dal med 20 in 30g pa je bilo ze tako vse dokaj mastno. Tudi kisle smetane nisem dodajal.

Nadev sem naredil po enem svojem receptu, z medom.

Iz preostanka testa sem naredil neke orehaste buhteljne in so bili zelo zelo okusni :P. Sklepam, da bo tudi potica okej. Testo je mogoce lepo razvleci in se prakticno ne trga. Edino to mi ni jasno, kaksen model potrebujes, da stlacis not kilo testa in filo iz kile orehov. Razen, ce jih delate vec? :dontknow:


Meni se nekako količina mleka izide. V bistvu je to odvisno od vlažnosti in kvalitete moke. Zasledila sem, da ti daš cela jajčka, jaz vzamem samo rumenjake. Ker se od testa in nadeva nabere kar nekaj beljakov, naslednji dan (če delam nočno potico) pripravim rižev narastek, ki ima rad veliko stepenih beljakov.

Z zmanjšanjem količine masla, brez kisle smetane in zamenjava dela sladkorja z medom naredi potičko bolj "zdravo", ker vse našteto prispeva h končnemu seštevku holesterola, sladkorja in kalorij. Tudi jaz včasih zamenjam nekaj sladkorja z medom.

Model je pravi prekmurski izdelek, premera 34 cm, kupljen na kraju izdelave. Za recept iz 1/2 kg moke zadostuje 24 cm.

Irina
07.04.2007, 02:39
No, se boste kaj pohvalili s svojimi velikonočnimi izdelki?

mrjerry
10.04.2007, 07:58
Meni se nekako količina mleka izide. V bistvu je to odvisno od vlažnosti in kvalitete moke. Zasledila sem, da ti daš cela jajčka, jaz vzamem samo rumenjake. Ker se od testa in nadeva nabere kar nekaj beljakov, naslednji dan (če delam nočno potico) pripravim rižev narastek, ki ima rad veliko stepenih beljakov.

Z zmanjšanjem količine masla, brez kisle smetane in zamenjava dela sladkorja z medom naredi potičko bolj "zdravo", ker vse našteto prispeva h končnemu seštevku holesterola, sladkorja in kalorij. Tudi jaz včasih zamenjam nekaj sladkorja z medom.

Model je pravi prekmurski izdelek, premera 34 cm, kupljen na kraju izdelave. Za recept iz 1/2 kg moke zadostuje 24 cm.

Ne ne, samo rumenjake sem dal. Beljaki se porabijo za sneg za v filo ;)
Ne verjamem, da je toliko odvisno od kvalitete moke, ker moje testo je bilo popolnoma pocasto. Slo je se okrog 100g moke (po obcutku, ce ne se kaj vec).

Potica in zdravje... Well :clown: Tukaj je pomemben okus, ne :approve:

Model imam pa podolgovat (za `nizko' potico)...

No, moram pa rect, da je bila zelo zelo dobra. Testo je okusno in ravno prav konsistentno, ni presuho kot se to rado zgodi pri poticah in tudi zdrzalo je kar vzorno. Skratka, super potica, sam recept je pa star odlocitve. Meni se v primerjavi z izdelavo klasicno vzhajane ne zdi kaj bistveno lazja, uspeli sta mi pa do zdaj se obe. Kakorkoli obrnes si moras vzet cas, bit pri stvari in si zelet spect res vrhunsko stvar :approve:

Irina
10.04.2007, 20:24
Kakorkoli obrnes si moras vzet cas, bit pri stvari in si zelet spect res vrhunsko stvar :approve:

Se strinjam s teboj. Za večino stvari v življenju si moraš vzeti čas, biti pri stvari in verjeti v najboljši izid.

Ti si mojster zato si uspešen pri pripravi in peki potice tudi po klasičnem postopku. Meni je pa sila všeč, da lahko zvečer, ko se vse umiri pripravim testo in ga dam vzhajat. Mojim fantom nekako nisem všeč, ko kar naprej "cvilim", da mi bodo uničili izdelek, s tekenjem ven in noter iz kuhinje.

Billy (SLO)
13.04.2007, 10:11
Kvasec:
40 dkg svežega kvasa (Žito)


Če sem karkoli pozabila napisati me opozori. Če bo še kdo drug imel kako idejo ali nasvet, ga bom zelo vesela

Ej sry, je mal pozno, ampak očitno nihče ni imel težav.....pa saj se nočem delat pametnega...

40 dkg kvasa bi bilo dovolj za 10 kg moke :p kaj bi bla pojedina ......

1 kg = 100 dkg = 1000 g

1dkg = 10 g

10 dkg = 100 g

Po moje je pravilno 4 dkg ali 40 g kvasa :veryevil:

Ampak vseeno hvala za recept.... sej se tako ali tako sproti prilagajam :d

Je pa res, da se prazniki poznajo na kilah :p ampak jaz se ne obremenjujem preveč... (kako došlo, tako odšlo...)

Je pa nekaj resnice v tem. Če delaš z ljubeznijo, vse rata... Jaz zelo rad kaj spečem, od pizze do potice. In še vse do sedaj mi je ratalo :rolling: :rolling: :rolling:
Lepe spomladanske dni vam želim z obale ... :2thumbs:

Irina
27.04.2007, 23:12
Lep pozdrav s "celine" na obalo. Ja imaš prav, zapisalo se mi je kar velikooooooo kvasa. Iz 10 kg moke bi lahko spekli kako potico velikanko, za prav poseben dogodek, ali pa kar tako za dober žur.

Te dni se pripravljam na peko ajdove potice. Recept je, iskušenj ni. Predvsem se bojim, da bo "pocasta". Kakšen nasvet izkušenih potico-pekov bi prišel kar prav.

mrjerry
03.05.2007, 10:48
Ne pretiravati z ajdovo moko (25%, maksimalno tretjina)
Moko pred uporabo popariti z vrelo vodo

To je to.

nattka
03.05.2007, 13:55
sama imam najboljše rezultate z ajdovo moko, če jo je maksimalno 200 g na 800 g bele ...

Irina
04.05.2007, 00:26
Hvala za nasvet. Če bo šlo vse po sreči (obveznosti) se bom lotila peke ta vikend. Povem, kako bo šlo, če mi uspe.