Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Kratka vprašanja, info, seminarske, ankete ...


veska
07.08.2006, 16:37
Help...potrebujem poslovne vljudnostne fraze...a kdo ve za kak link al pa bilo kaj o tem???

Help...trzim poslovna in promocijska darila...

Kahla
14.08.2006, 10:59
Pisno al po telefonu?

BMX
01.09.2006, 17:32
Google vse najde. Npr. Link (http://www.englisch-hilfen.de/en/words_list/commercial.htm) Ali pa Link (http://www.speakspeak.com/html/d2_english_resources_business_vocab_library.htm)

fancy
01.09.2006, 17:33
Še nekaj malega
http://tajnica.tiktak.si/poslovna_korespondenca/anglescina/pogoste_fraze.html

veska
01.09.2006, 20:42
Pisne fraze, pa hvala..

Andreea
13.09.2006, 12:54
Me zanima, ce kdo ve... :shy:
Kako se "spravi" 60 znakov v vrstico? Z deljenjem ali naredis sirso vrstico in gledas povprecje/stran?

In:
Se za razmak med vrsticami da 1,5?

Fonda
25.09.2006, 10:01
Naslednje poletne počitnice za našega 12-letnika načrtujemo tečaj angleškega jezika v tujini. Njegovo osnovno znanje je dokaj dobro, želimo pa obogatiti besedni zaklad in seveda omogočiti druženje z otroki iz drugih držav. Ima kdo kakšne izkušnje z agencijami, ki tovrstne tečaje organizirajo? Edina ponudba, ki jo najdem je http://jeziki.academia.si/?page=Tecaj&id=7. Vse OK, samo cena :nonono:

Aldebaran
25.09.2006, 14:12
našel sem še nekaj na strani www.vedi.si -> na žalost imajo tečaje v tujini v povezavi z academio, kjer pa je cena tečaja, kot ste sami ugotovili - grozna...
V kolikor imate kakšne družinske prijatelje v tujini (Anglija, ZDA, Kanada), bi bilo veliko cenejše otroka poslati k njim na počitnice in jih poprositi naj ga vpišejo v ''poletno šolo'', kot jim tam pravijo... Tako bi privarčevali kar zajeten košček s finančnega stališča...

V kolikor naletim na kakšno zanimivo spletno stran pa objavim link a.s.a.p.


P.S.: drugače pa za širitev besednega zaklada pomagajo tudi knjige v izvirniku... Glede na to, da je otrok star 12 let bi priporočil kakšnega Harry-ja Potter-ja v angleščini. Jezik sam ni pretežak, pa še zabavno branje je:)
Malo zahtevnejši je pa J R R Tolkien s svojo zbirko Gospodar Prstanov.
Upam, da vam bo kaj od tega v pomoč.

Lep pozdrav
Aldebaran

Fonda
26.09.2006, 07:28
Ideja s prijatelji oz. sorodniki sploh ni slaba, se pa bojim, da ne bo ravno navdušen nad samostojnim potovanjem čez veliko lužo. V Angliji žal nimam nikogar.

Hvala za nasvet, seveda se priporočam za še kakšen link :)

lady_lucifer
26.09.2006, 09:33
cene so taksne, kakrsne pac so...visoke. samo ce hoces, da je tvoj froc res skoz pod nadzorom in da je skoz z necim zaposlen, potem je to pravi naslov. sama se bla na dveh takih poletnih tecajih v angliji (tocno s tole solo, katere link si dala zgorej), ze leta nazaj, ampak je blo svojga dnarja vredno. Vse je organizirano, non stop neke aktivnosti...ni da ni. vsaj jst mam krasne izkusnje z njimi. drugace pa tudi te vecje agencije ala kompas, globtur ponujajo jezikovne tecaje v tujini, samo kake bistvene razlike v ceni ni. je pa neka agencija twin (al neki takega), ki jo pa odsvetujem...poznam ljudi, ki so delali tam, in je katastrofa (cene majo pa nizje kot vsi ostali).

Aldebaran
26.09.2006, 09:39
tule je nekaj stvari, ki pa se dogajajo več ali manj v Sloveniji:
http://www.hisajezikov.com/?page=vsebina&page_id=4
http://www.barbaraip.si/index.php?ID=214&PHPSESSID=cac211f1a9117bebdb9694c126dacf88

Kot sem izvedel pa tudi turistične agencije ponujajo programe poletnih šol tujih jezikov v tujini...
http://www.kompas.si/tecaji/tecajTujihJezikov2.asp?fincfi=default06.htm
na tejle strani je sicer napisano, da sprejemajo otroke od 16tega leta naprej... mogoče bi se splačalo vseeno povprašati, kako je z mlajšimi udeleženci...

http://www.staljubljana.com/tecaji-tujih-jezikov
enako bi veljalo tudi za tole ....

upam, da bo v pomoč
Lp

Fonda
26.09.2006, 12:25
cene so taksne, kakrsne pac so...visoke. samo ce hoces, da je tvoj froc res skoz pod nadzorom in da je skoz z necim zaposlen, potem je to pravi naslov. sama se bla na dveh takih poletnih tecajih v angliji (tocno s tole solo, katere link si dala zgorej), ze leta nazaj, ampak je blo svojga dnarja vredno. Vse je organizirano, non stop neke aktivnosti...ni da ni. vsaj jst mam krasne izkusnje z njimi. drugace pa tudi te vecje agencije ala kompas, globtur ponujajo jezikovne tecaje v tujini, samo kake bistvene razlike v ceni ni. je pa neka agencija twin (al neki takega), ki jo pa odsvetujem...poznam ljudi, ki so delali tam, in je katastrofa (cene majo pa nizje kot vsi ostali).


Hvala! Takšna informacija iz prve roke vsekakor olajša odločitev. Koliko si bila stara, ko si šla prvič?

lady_lucifer
26.09.2006, 13:27
Hvala! Takšna informacija iz prve roke vsekakor olajša odločitev. Koliko si bila stara, ko si šla prvič?

15 let sm bla stara, ko sm sla prvic....res je, da je tvoj otrk mlajsi, samo po moje bi mogl met tud kake take tecaje za mlajse.

drgac pa recimo ni sans, da bi poba kdaj kje sam ostal...vedno je spremstvo, vedno je vse priskrbljeno.

Kaja
26.09.2006, 14:05
Takih izkušenj nimam, ker sta se moja dva kar tako, mimogrede, preko TV, neta in hčerka s pomočjo knjig (ja, verjetno sta pa tudi malo v to stran nadarjena) naučila angleščine, sine pa še nemščine, me pa čisto tako zanima, zakaj že pri 12-ih letih? Misliš, da je to tako nujno? Mu bo zato kaj lažje v šoli? predvsem pa, ali je to tudi njegova želja?

Fonda
27.09.2006, 07:30
Ponudba Academie mi je ok, ker je prirejena posebej za to starostno skupino. Že iz opisa je razbrati, da je aktivnosti res veliko (upam, da je dovolj nogometa :) ) in vse skupaj se sliši kot zelo dobre počitnice.
Kaja, hvala za skrb. Za demokracijo je v naši družini poskrbljeno ;)

modelko
27.09.2006, 21:59
zanima me, kaj vse me čaka potrebnega, ob koncu statusa, ter ko podpišem prvo pogodbo za določen čas, kakšne formalnosti vse? kaj si je potrebno pridobiti in katere urade vse obiskati da je zadeva oh in sploh kot se zagrE?

KRUNCHY
27.09.2006, 22:32
za pogodbo za določen čas rabš osebno, tekoči račun, zdravniški pregled, spričvau o končani sredni šoli, delovno knižco...a sm še kj pozabu pomoje da ne.

La-di-da
28.09.2006, 08:11
Zdravstveno zavarovanje si morš zrihtat-zavod za zdravstveno zavarovanje, Vzajemna ali Adriatic, delovno knjižico, dobiš na upravni enoti...Karkoli greš urejat rabiš osebni dokument, davčno, tekoči račun, na zavodu za zdravstveno zavarovanje in na zavarovalnicah pa še zdravstveno kartico.

modelko
09.10.2006, 21:34
zanima me kako zgledajo razna testiranja osebnostnih lastnosti ter sposobnosti?

istare
10.10.2006, 08:07
večje firme testirajo:
- umske sposobnosti (običajno test z dominami)
- sposobnosti sodelovanja v timu (cca 100 vprašanj)
- osebnostne lastnosti (cca 200 vprašanj)

Odgovarjaš z obkroževanjem med 3 odgovori (da, morda, ne).

ponga
11.10.2006, 20:10
zanima me kako zgledajo razna testiranja osebnostnih lastnosti ter sposobnosti?

odvisno od testa in tega, katere vrste osebnostnih lastnosti meri oz.katero vrsto sposobnosti (logika, besedne sposobnosti, spomin, koncentracija, učljivost, prostorska predstavljivost...)

lia_bibi
15.10.2006, 16:14
nujno rabm zvedt razliko med interpretativnim in razpravljalnim esejem:D :nonono: mislm sej neko osnovno razliko že vem(en se piše na odlomek,....) ,drug, sam res bi bla vesela če bi mi znal kdo lepo na enostaven način povedat:blush: .ful hvala že vanprej.;)

Limml
15.10.2006, 18:40
Pr enem interpretiraš zadevo pr drugem pa razpravljaš :)

mlincek
22.10.2006, 18:43
Ok, mogoče je naslov teme malce čuden in mogoče ne spada ravno pod izobraževanje (čeprav ne vem, kam drugam naj jo dam ).

Imam en problem. Že od kar pomnim imam bolj tih in švah glas, okoliščine pa od mene v zadnjem času zahtevajo, da moram večkrat govoriti skupinam ljudi. Ima mogoče kdo od vas kakšno idejo, kako popraviti moj glas (poleg tega, da čim več vpijem :D ).

Vsaj kaksna bolj konkretna ideja, kaj naj vtipkam v google ali najdisi, bi bla fajn.

pteichme
22.10.2006, 20:29
Mogoče vam bo ta informacija koristila

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Štefanova 5, pp 1699, 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: + 386 1 24 10 511, 24 10 500, fax: 24 10 510
e-pošta: matjaz.smalc@jskd.si, franci.cotman@jskd.si


Številka: 02-5/4
Datum: 13. 10. 2006


JESENSKE DELAVNICE SODOBNIH SCENSKIH UMETNOSTI


Delavnice sodobnih scenskih umetnosti so namenjene igralcem, režiserjem in mentorjem gledaliških in lutkovnih skupin. Obravnavajo osnovna znanja gledališkega pristopa in jih poskušajo poglobiti na temelju individualnega pristopa. Namenjene so tako tistim, ki se z gledališko igro ali režijo srečujejo prvič, kot tudi tistim, ki imajo z gledališkim udejstvovanjem že več izkušenj. Zaradi individualnega pristopa se prilagodijo vsakemu udeležencu posebej in služijo tako izpopolnjevanju tehnike kot pomoči pri načrtovanju in izvedbi lastnih projektov udeležencev.

1) Tehnika govora (Tomaž Gubenšek)

Na seminarju se bomo srečali s temami, ki pomagajo pri artikulaciji, govorni prezenci in sproščenosti. Delo je praktične narave, sestavljeno iz različnih vaj, ki pomagajo krepiti občutek za glas, postavitev diha, obvladovanje prostora z glasom ipd. Najpomembnejša poglavja so:
• sproščanje govornega aparata
• dihanje
• ogrevanje
• vaje za artikulacijo
• samoglasniki in soglasniki
• osnove slovenskega pravorečja

Delo bo potekalo v skupini, vendar pa bo usmerjeno k individualnemu delu. Udeleženci naj bodo oblečeni primerno fizični aktivnosti. Materiale za delo bodo udeleženci dobili na seminarju.

O mentorju: Tomaž Gubenšek, univerzitetni diplomirani igralec, je docent za odrski govor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Poleg predavanj na Akademiji sodeluje pri predstavah v neinštitucionalnih produkcijah kot igralec in svetovalec za govor (Gledališče ŠKUC, Lazareti Dubrovnik, Gledališče Glej…), v zadnjem času pa igra tudi v različnih lutkovnih predstavah za odrasle in otroke. Poleg s praktičnim delom se ukvarja tudi z znanstvenim raziskovanjem gledališkega govora, članke pa objavlja tako v slovenskih kot mednarodnih strokovnih publikacijah.

Delavnica bo potekala v soboto, 28. oktobra 2006 od 10. do 17. ure v knjižnici Josipa Vošnjaka v Slovenski Bistrici (center).
Cena delavnice (z DDV) je 8.000,00 SIT /33,38 EUR/.
Rok prijave: 23. oktober 2006
Informacije in prijave za delavnice: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

Rok za prijave je naveden pri vsaki delavnici posebej.

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.
Najmanjše število prijav: 10.

Kontaktni osebi: tel.: 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc) ali 24 10 523 (Franci Cotman), faks: 01 24 10 510,
e-mail: matjaz.smalc@jskd.si, franci.cotman@jskd.si

CENA posamezne delavnice je navedena pri vsaki delavnici posebej.

Plačila sprejemamo do zaključka posameznega prijavnega roka:
- v gotovini na sedežu JSKD v Ljubljani, Štefanova 5, vsak delavnik od 9. do 15. ure (Franci Cotman);
- za udeležence izven Ljubljane: po prejemu prijavnice vam bomo poslali račun (in položnico), ki ga morate poravnati
do začetka delavnice.


Strokovni sodelavec za alternativno in Strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
multimedijsko dejavnost
Franci COTMAN Matjaž ŠMALC

JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, faks: 01 / 24 10 510

P R I J A V N I C A
JESENSKE DELAVNICE SODOBNIH SCENSKIH UMETNOSTI

Ime in priimek…………………………………… …………………...…………………… ………………..….………...
Točen naslov: ulica, hišna št., kraj……………………………………… ………………..……………………… ….
poštna številka.………..……………….……… ...…pošta…………..………………… …………………………….
Telefon ………………………………………… ..… GSM.....………..………………………… ………….…………
E-mail……………………………………… …………………………………..…… …………………………………..
Prijavljam se na delavnico /obkroži/:
1) Tehnika govora (Tomaž Gubenšek)
2) Igralski studio – Igralec in vloga (Mojca Funkl)………obkroži termin: 1 2 3
3) Seminar za režiserje (Tijana Zinajić)
4) Gledališka scenografija (Ana Rahela Klopčič)
__________________________________________________ __________________________________________________ ________________________________
PLAČNIK KOTIZACIJE /Obkroži/
Sam Ustanova / šola / drugi

Ustanova/šola/drugi……………………………………… …………………..…….……………… …………….………
Ulica, hišna št., kraj……………………………………… ……………….………..……………… ………...…………..
Poštna številka………………..………………… .. pošta…………………………………… …………………………
Telefonska številka…………………..…….…..…… fax……………………...……………… ……………………….
Ali ste davčni zavezanec za davek na dodano vrednost (obkrožite): DA NE
Davčna številka………………………………… …………....…………………………… …………….………………..
Datum: Žig: Podpis odgovorne osebe:

mlincek
23.10.2006, 05:20
Najlepša hvala. :)

Sicer nisem med njihovo ciljno publiko, tako da ne vem, če bi me vzeli.

Sem pa pravkar zasledila, da je seminar zaradi bolezni mentorja prestavljen, tako da imam še nekaj časa, da se pozanimam.

AlenB
23.10.2006, 07:28
LP, mene zanima če ima kdo vprašanja za nacionalno poklicno kvalifikacijo, za voznika v cestnem prometu. hkrati me zanima, če kdo ve kje se bi dalo dobit Uradni list 898, zakon o varnosti, zakon o prevozu v cestnem prometu?

hvala.

pinky
23.10.2006, 07:32
898 katero leto?

tule poišči:
http://www.uradni-list.si/1/main.cp2?view=2&urlid=2006108

AlenB
23.10.2006, 08:10
hmmm ne najdem tistega kr iščem. pomoje je leto 2006

eisenhower
23.10.2006, 09:35
Uradnega lista s tako številko sigurno ni.

mislim, da boš tule (http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r02/predpis_ZAKO3622.html) našel vse kar te zanima glede zakonov;)

tule (http://www.nrpslo.org/index.aspx) in tule (http://www.mddsz.gov.si/index.php?id=5818&no_cache=1) pa glede NPK-ja;)

Drgač pa iskalniki delajo čudeže:veryevil:

Axa
27.10.2006, 17:41
Kako spraviš 60 znakov v vrstico, se mi ne sanja, kar zadeva razmik 1,5 je pa ta res pravšen. Lepo se bere in obenem pušča prostor za kak popravek.

Andreea
28.10.2006, 11:02
Hvala lepa.
:D

Eemmm...?
Se kdo kaj koristnega ve v zvezi s tem? :)
:shy:

Aldebaran
30.10.2006, 12:47
kakšna šola oziroma tečaj retorike... svoje dni so imeli zelo dober tečaj na www.mladinski-ceh.si
ne vem pa če je trenutno na programu. pokličite in se pozanimajte...

rs1975
30.10.2006, 20:51
zaradi potreb na faksu kupujem kalkulator. imam 3 zahteve, in sicer:
- mora pisati ulomke "normalno" tako kot jih pises na roke
- mora biti napisan cel ukaz na zaslonu ko ga tipkas
- mora imeti moznost vnosa besedila (plonkci)

kaj mi priporocate do okoli 20.000 sit.


hvala!

JohnnyEnglish
31.10.2006, 13:02
Če si doma v Ljubljani ali njeni bližini, naj ti obisk centra mesta ali BTC-ja ne bo odveč, saj boš kalkulator tako ali tako kupil v fizični trgovini in ne preko spleta ....

Teo
31.10.2006, 13:22
kateri faks?

Jaz in večina kolegov, smo pregurali skoze FE z navadnim Sharpom za 3k sit. Bolj močne zadeve ma Texas Instruments ali HP, sam po moje se ti ne splača kupovati tistega.

Edina res uporabna stvar bi bil dlančnik. Nanj si naložiš en science kalkulator. Pa za plonkat je to ful uporabna zadeva.

No, moj nasvet je kalkulator za max 5k sit:)

mlincek
31.10.2006, 18:05
Hvala, sem pogledala, vendar kaze, da trenutno nimajo nic na to temo.

Malo sem pogledala se ostale tecaje retorike, pa vidim, da so pri nekaterih kar visoke cene. Ena sola retorike racuna okrog 150.000 za 40 ur, ena druga, kjer menda dela tudi Romih z miljonarja lih mal manj. Pa me zanima kaj delajo na teh tecajih. Ce res prides kot ena cisto druga oseba ven, mi ni skoda dat tud 150.000 ne. Ce pa zacnejo z zgodovino retorike in ti potem lepo predavajo, na kaj vse moras biti med govorom pozoren, na koncu pa ima se vsak tecajnik kratek nastop, potem pa niti ne rabim tega. Nastopat se ne naučiš tako, da poslušaš nekoga in si zapisuješ. Tud smučat se ne naučiš z gledanjem videa al pa branjem knjige. Iščem nekaj, kjer imajo čim bolj praktičen program (torej ne velik teorije).

solsikke
31.10.2006, 18:23
Kot si že sama ugotovila, ti retorika ne bo prišla ravno najbolj prav, ker se ne nanaša na težavo, s katero se soočaš ti.
Kot ti je bilo priporočeno že zgoraj, je pametno, da se udeležiš delavnice, kjer se uči tehnike govora. Lahko se tudi pozanimaš, če ima g. Gubenšek še kakšne druge termine oz. če se lahko pri njemu naročiš individualno.
Pri tebi je najbolj pomembno, da se naučiš nastavitve glasu, torej na prepono, česar zdaj ne počneš. Pri tem je seveda pomembno tudi dihanje, ki je osnova nastavitve.
Potem pride še vse ostalo, od oblikovanja glasov itn.
Če ti tu ne uspe, priporočam kakšno pevsko šolo, s tem da poveš, kakšno težavo imaš in česa bi se rada naučila. Mislim, da ti lahko to uspe relativno hitro.
:)

ježek
08.11.2006, 17:44
yo folk :D

k ami lahk kdo pove ka sploh pomen beseda jara

pa ce lohk hitr ku morm do ju3 oddat domace branje :shy:

hvala

iri
08.11.2006, 18:43
omg... :nonono:

Jara gospoda uporabljaš skupaj, pridevnika "jara" tukaj ne moreš kar izrezati in ga kam drugam prilimati. Sicer pa - a ne znaš uporabljat googla?

nattka
08.11.2006, 20:13
yo folk :D

k ami lahk kdo pove ka sploh pomen beseda jara

pa ce lohk hitr ku morm do ju3 oddat domace branje :shy:

hvala

.

jara je izraz za nekaj kar je namišljeno ali se tako zdi ... v resnici pa ne obstaja ...

recimo jara gospoda = sloj ljudi, ki si želi biti kot gospoda, ki postavlja neke norme, vendar je po stanu položaju in omikanosti daleč od gospodskega ... torej namišljena gospoda ...
tudi v tem romanu se izraz uporablja slabšalno ... prebivalci manjših krajev, ki se dokopljejo do blagostanja in v navadah, vedenju posnemajo meščane

poznamo še izraz jara kača, ki ga uporabljamo kot sinonim za stvari, ki se nikoli ne končajo ... recimo : pravdanje se je vleklo kot jara kača ... nekaj, čemur ni videti konca ...

upam, da sem pomagala ...

ozayrus
09.11.2006, 13:41
Poleg tega pa jara pomeni tudi slaba, primer jara pšenica --> slaba pšenica, sicer skali in zraste toda žito je slabo.

V romanu jara gospoda pa je kot predhodno povedano to uporabljeno kot gospoda ('višji' sloj ljudi), ki se je hitro povzdignil v ta sloj in pri tem obdržal vedenje, ki ga ni prilagodil svojemu novemu stanu + tega pa je postal fancy (po domače povedan), vase zagleda, egoističen,...

nattka
09.11.2006, 15:35
ozayrus ... midva bi dobro pisala domače branje ...:approve:

bigantonio
10.11.2006, 12:11
Hi
Trenutno Opravljam Tečaj Turističnega Vodiča Za Licenco Na Gzs.
Zanima Me če Je Kdo Hodil Na Tečaj Pa če Ma Kdo Kakšne Zapiske ,da Da Mi Samo Pokaže Diplomsko,da Se Znam Orientirat,kako Jo Sestavit,ker že Imam Izdelan Plan Potovanja.
Zanima Me Kako Je Na Izpitu in Kakšen Je Odstotek Preživelih? Kako Je Na Praktičnem Vodenju? Kje In Kako Si Naj Potem Iščem Zaslužek??
Hvala Za Odgovore
Tone

d_streets
10.11.2006, 15:39
Pozdrav!

Obstaja kaka varianta, da dobiš neko licenco ali kaj podobnega za uradnega prevajalca.
Razen tega, da opraviš fax seveda.

kakšen državni tečaj, izpit... ali pa kaj privat

solsikke
10.11.2006, 16:12
A misliš za sodnega tolmača?

d_streets
10.11.2006, 16:33
Bilo kaj.

dyamant
22.11.2006, 14:04
kukuc!


jaz vedno kaj rabim. zdaj je to lektor- pa ne mislim zdaj neke firme, ki računajo 1000 na stran in jih je na netu fuuul, ampk enega zmernega lektorja (fajn bi bilo, da ima diplomo oz. vsaj izkušnje). mogoče tudi kak učitelj slovenščine v srednji šoli ali pač nekdo, ki je že večkrat lektorilal. a pozna kdo koga s katerim bi se dalo to zmenit:clown: :clown: ?

Verbal
22.11.2006, 14:28
Mogel jaz tebi da malo ti akte za pisanje lekturiram.
Računam ne dosti, sploh res.

pok
03.12.2006, 10:28
mogoce veste kje bi lahko nasel najvec podrobnosti o reki krki v novem mestu:dontknow:

fancy
03.12.2006, 11:03
:)
http://www.novomesto.si/si/turizem/znamenitosti/narava/krka/
pa še tukaj preglej
http://www.google.si/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Asl%3Aofficial_s&hl=sl&q=reka+krka&meta=&btnG=Iskanje+Google

ježek
10.12.2006, 11:36
(nwm če se tak napiše)

sam rabim jst to za šolo pa če kdo da lahk kk link v slovenščini
pa če se vm da tut kj povedat o tem :)

hvala

solsikke
10.12.2006, 14:52
Lenuhelj :nonono: Več pa lahko najdeš sam. ;)
http://www.rtvslo.si/tureavanture/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=911

JohnnyEnglish
10.12.2006, 18:42
http://en.wikipedia.org/wiki/Machu_Picchu

http://www.google.com/search?q=Machu+Picchu

:evil:

Duhec
11.12.2006, 17:33
Pozdravljeni.
V četrtek imam pri fiziki predstavitev Rentgenski žarki. A se mi zdi, da sem zbral premalo literature. Ali ima kdo od vas kej literature ali kakšno seminarsko o rentgenskih žarkih? Zelo bi vam bil hvaležen. :) ;)

ježek
14.12.2006, 10:57
http://en.wikipedia.org/wiki/Machu_Picchu

http://www.google.com/search?q=Machu+Picchu

:evil:

pa sj tega sm najdu sam ceu šit
fora je k ni u slovenščini

Aldebaran
14.12.2006, 11:37
Stric Gugl (http://www.google.com) bi imel veliko podatkov rentgenskih žarkih
ali pa tole (http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDarki_gama) in seveda tole (http://www.kvarkadabra.net/index.html?/vprasanja/teksti/sevanje.htm) , tole (http://health.howstuffworks.com/x-ray.htm), tole (http://imagers.gsfc.nasa.gov/ems/xrays.html) ... mislim, da ti bo v pomoč... vsaj kar se literature tiče..

link (http://solajenora.krneki.org/) in link (http://www.dijaski.net/)

tako sedaj pa pobrat kar je uporabnega in narest seminarsko...

... kot pravijo bolje pozno kot nikoli... No v kolikor si se izmazal in opravičil za danes, imaš na teh linkih več kot dovolj informacij za seminarsko...
srečno

Aldebaran
14.12.2006, 11:44
no en slovenski link: tlele (http://ales.ledina.org/projekti/timko/samponcki/Machu.html)
drugače pa pot pod noge in v najbljižjo knjižnico ... pa lepo rečt za knjige in delat izpiske... + tega je v tem, da se sproti še naučiš za predstavitev seminarske...

Aldebaran
14.12.2006, 11:51
kot prvo: truancy is not a good sport!
kot drugo:
sam uporabljam tegale (http://world.casio.com/edu/product/other/closeup/images/up_fx570es.jpg) in lahko rečem, da je več kot odličen za vse vrste kalkuliranja...
kupiš ga lahko v mladinski knjigi ali pa dzs-ju. stane okoli 7k sit.

Duhec
15.12.2006, 07:00
:) sm uspel naresti seminarsko in jo včeraj tudi pripravil ;) Profesor je bil zelo zadovoljen. Aldebaran vseeno hvala ;):2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

Aldebaran
15.12.2006, 07:35
:2thumbs: me veseli, da si uspel pripraviti seminarsko:) Drugače pa zelo veliko uporabnih stvari najdeš na straneh, katerih linke sem podal v mojem prejšnjem postu... če slučajno kakšna stvar ni zajeta... ti pa ostane samo še Google ali pa wikipedia...:)

Lep dan:)

nofear2009
16.12.2006, 22:47
Hey!

Mene pa zanima kdaj je najbolje poslati prijavo za bivanje v studentskem domu v ljubljani. Sem sel na njihovo stran pogledat in je rekl, da je zadnji rok za oddajo prosnje 10. avgust (to je bilo za to leto). Jz bi se namrec rad vpisal za naslednje studijsko leto 2007/2008. :2thumbs:
Pa morda veste, ce imajo slovenski gimnazijci z slovenskim drzavljanstvom, ki zivijo zacasno v tujini, kaksne prednosti ali drugacen nacin tockovanja? :blush:

Najlepsa hvala za vas trud ze vnaprej!!! ;)

domine
17.12.2006, 22:46
hmmm, mislim da nimajo prednosti, pa mislim da je še prezgodi, za prijavo, lahko maš pa pripravljeno že...
najbolj da se mal pozanimaš na ministerstvu za šolstvo..pošli kak mail, pa je ...
Velik sreče

LP

mertseger
18.12.2006, 10:20
ni nobene prednosti drugače pa si lahko več o točkovanju prebereš na

http://www.stud-dom-lj.si/si/pravica-bivanja/pridobivanje/

pa še kak naslov se najde

nofear2009
18.12.2006, 22:57
Najprej hvala za odgovore! :rolling: Sej tiste info. na tej strani sem si ze tako ali tako prebral ;) . Pa tud mail bom poslal za vsak slucaj, ceprav mi velikokrat sploh ne odgovorijo. :( Kaj pol je marec/april najboljsi cas za oddajo prijave?

Njuška Trap
19.12.2006, 14:45
Greš k splošnemu zdravniku, mu rečeš za napotnico za logopeda, ta ti bo predpisal vaje (prijateljica, stara okoli trideset let ima težave s hripavostjo, je šla po tem postopku, zdaj ima precej močnejši oz. vzdržljiv glas).

melancholy
05.01.2007, 08:15
a mogoče obstajajo kakšni CD-ji s katerimi bi se lahko naučil ruščino?

Auslander
05.01.2007, 12:35
seveda obstajajo...

če si zacetnik ti priporocam Roseta Stone za ruski jezik.

Lord Tracey
06.01.2007, 13:47
Zanima me če kdo pozna kakšno dobro stran,kjer bi se lahko naučil osnove strojništva,ali pa kakšno stran,kjer so npr. izpiski iz predavanj iz slo fakultet.

Hvala za odgovore!

LP

WarlordAlexander
08.01.2007, 21:29
Pozdravljeni!
A kdo ima kakšno gradivo o tem? Moji kolegi morajo narediti predstavitev na faksu o tem. Pa nimajo gradivov da bi kej napisal o tem.
Hvala!

domine
09.01.2007, 22:28
poglej mal na internet, a nima KOBIS tut ruščino.??? sigurno boš kej najdu k ti bo sedl...

LP
:2thumbs:

veska
15.01.2007, 12:44
Rada bi šla na tečaj nemščene...ob delu seveda, samoplačniško. Katero šolo mi priporočate?:dontknow: V Ljubljani?

Aldebaran
15.01.2007, 15:51
predavanja iz slovenskih fakultet boš težko dobil...
če si želiš priti na jasno kar se tiče delovanja določenih strojev/naprav bi ti priporočal tole stran: www.howstuffworks.com
na tej strani boš našel večino odgovorov na vprašanja... Drugače pa obstaja pri MIT (http://mit.edu/) tako imenovan Open Course, kjer lahko najdeš predavanja različnih predmetov... tole je link (http://ocw.mit.edu/index.html)... toliko ti lahko pomagam... za ostalo moraš pa vprašati strica Gugla (http://www.google.com)

Moby Dick
15.01.2007, 22:01
Živjo,mene pa zanima kako se pravilno po angleško reče oziroma napiše strojni,zdravstveni in turistični tehnik? Lp :2thumbs:

Aldebaran
16.01.2007, 15:14
Za strojne imajo več nazivov, pač glede na področje... Nekako najbolj uporabljan oziroma najbolj splošen pa je izraz: Civil Engeneering Technician, ... lahko pa tudi Industrial Engeneer. ... kar se zdravstva tiče je: Medical Technician ( potem ap odvisno od področja delovanja: emergency medical technician, Laboratory medical technician, etc...)
Za turističnega tehnika pa nimam pojma...

Lyna
18.01.2007, 11:38
Živjo,

lepo bi prosila, če ima mogoče kdo kakšna vprašanja za državni izpit iz javne uprave! Ta izpit je potrebno narediti po koncu pripravništva v državnih službah.

Hvala 1000x

tanjakann@hotmail.com

JohnnyEnglish
18.01.2007, 13:02
http://www.google.com/search?q=Dr%C5%BEavni+izpit+iz+javne+uprave -> tu nič našla ?

koki33
18.01.2007, 19:42
Ali je kdo pred kratkim opravljal strokovni izpit za zdr.teh. v KC?

Lencka
23.01.2007, 20:27
Ponovno prosim za pomoc :blush:

Navajam citat, zanima me odebeljeno: "...a view of language as a set of practices, wich play an essential role in mediating the ideational and material aspects of human existence..."

So to "duhovni in materialni vidki" ali ne? Nisem ziher.

'vala!

marky007
23.01.2007, 23:17
Ideation pomeni zmožnost predstave ali mišljenja...

nofear2009
24.01.2007, 00:42
Tourism Technician/ Hotelier-tourist technician (v hotelih)...pa morda se se najde kaksen :2thumbs:

paradox
24.01.2007, 07:46
ideational - being (or being of the nature of) a notion or concept; "a plan abstract and conceptional"; "to improve notional comprehension"; "a notional response to the question"

...mogoce tudi fizicen/materialen vidik vs. conceptual/pojmoven :shy:

paradox
24.01.2007, 08:05
...za turisticnega tehnika se nisem slisala...obicajno so to Travel Agents in tisti, ki imajo malo vec znanja Travel Consultants ;)

Lencka
31.01.2007, 13:35
Ali kdo ve, kaj pomeni ta kratica?

Nanjo sem naletela v temle stavku: "In 1930 he was prox. acc. in the Ireland and Craven."

Toliko sem našla:
prox. Proximo [mense], Next month.
acc., a/c. or acct. Account.
(vir: okrajšave, uporabljene 1911 - Wikipedia)

(Ker ne vem, kaj pomeni, ne vem, kam vprašanje uvrstiti, pa menda bo to pravi sklop.)

Xtmprszntwlfd
31.01.2007, 23:54
http://www.tiscali.co.uk/reference/dictionaries/difficultwords/data/d0010503.html

proxime accessit
'(he or she) came nearest'; n. competitor next to prize-winner.

Torej... drugi v nečem.

Lencka
01.02.2007, 15:35
O! Hvala!

rs1975
20.02.2007, 12:20
za seminarsko moram opisati čim več tehnologij prikazovalnikov slike, odhajajoče, trenutne in prihajajoče.
na hitro sem se spomnil naslednjih:
-crt
-lcd
-plazma
-hibridni


se kdo spomni še katere druge?

Aldebaran
20.02.2007, 12:30
elektronski ''papir'' ... mislim, da je epson razvijal to tehnologijo... ne spomnim pa se, kje sem to prebral... povprašaj strica Gugla:)
srečno.

... našel link: electronic paper (http://www.media.mit.edu/micromedia/elecpaper.html)
upam, da ti bo v pomoč.

Nissa
20.02.2007, 12:41
Živjo vsem! Mene pa zanima, kje ste dobili štipendijo za študij v tujini? Tu imam v mislih predvsem ZDA in Avstralijo in ne Erasmus programa, ki je večinoma samo za Evropo. Na Ad Futuri velikokrat razpišejo kake štipendije, Univerza v Lj. ima tudi trenutno razpis za ZDA, ampak sprejeli bodo samo 1(!!) kandidata.

andrica
22.02.2007, 16:04
Pozdravljeni!

Sem študenta Pedagoške fakultete v LJ. Na fakulteti moram narediti raziskavo na temo uporaba medijev pri pouku biologije oz. naravoslovja. Za raziskavo sem sestavila kratko anketo in bi prosila, če lahko kakšen osnovnošolec ali srednješolec odgovori nanjo.

Anketa se nahaja na spletni strani:

http://www2.arnes.si/~aabina/anketa.doc

Prosila bi, če mi lahko pošljete izpolnjeno anketo na e-mail:

andra4a@volja.net

Hvala in lep dan

Andreja :2thumbs:

ircr
04.03.2007, 11:20
Tema: srednjeveški trgovski prostori in medsebojne zveze

http://shrani.si/files/srednjevesusin.jpg

Mi lahko kdo preveri pravilnost vodilnih trgovcev in blaga? :)

Lencka
05.03.2007, 11:33
Ali mi lahko kdo pojasni, kaj pomeni v naslovu navedni izraz?

"In 1933, a few months after being placed in the First Class in Greats, he was elected, after examination, to a Fellowship at All Souls."(Govorimo o študiju (in kasneje - fellowship - poučevanju) na kolidžu v Oxfordu.)

(Ne potrebujem dobesednega pomena, in ne potrebujem nasvetov, naj se izrazim kako drugače :clown: - meni izraz ni znan in nikjer nisem našla razlage zanj. Hvaležna bom, če mi bo kdo razložil, za kaj se gre.)

nofear2009
05.03.2007, 21:57
For students aspiring to the B.A. degree are prescribed two strictly-defined compulsory examinations, and two so-called public examinations, in which candidates may choose from a wide range of alternative subjects. Responsions, generally passed before matriculation, includes Latin, Greek, and mathematics, all of a pretty elementary kind. The second compulsory examination, that in Holy Scripture (for which a book of Plato may be substituted), includes the Greek text of two of the Gospels. In the two "public examinations", i. e. Moderations and the Final Schools, either a "pass" or "honours" may be aimed at. The passman must first satisfy the examiners in Moderations (i. e. classics combined with logic or mathematics), and then for his Final School may choose between various subjects, such as classics, mathematics, natural science, and modern languages. The "honour-man", if aiming at "greats", has, as a rule, first a searching examination in classics, and then a final examination in ancient history and philosophy; the successful candidates in both these examinations being divided into four classes. A first class in "Greats" (or literæ humaniores) is still reckoned the highest honour attainable in the Oxford curriculum; but the student has seven other Final Honour Schools open to him, those of modern history (which now attracts the largest number of candidates), mathematics, jurisprudence, theology, English literature, Oriental studies, and natural science.

Lencka
05.03.2007, 22:07
Hvala, nofear! :)
(Priznam, da še žvečim, ker mi ni čisto jasno, ampak to bo pozna ura, hehehe. Zakaj morajo tako komplicirat? :nonono: :rolling: )

jono
27.03.2007, 12:43
A mogoce pozna kdo kksno stran kjer bi ble pravilno narisane metabolne poti? Sicer mam tole stran: http://home.wxs.nl/~pvsanten/mmp/mmptot.gif ampak ni jasno narisano kateri encimi so regulatorni oz. katere reakcije niso reverzibilne.