Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Kateri router izbrati?


Kaco
04.04.2007, 12:01
Imam računalnik in zdaj tudi laptop. Na računalniku imam siol paket 1 MB. Kateri router http://www.rolan.si/katalog/skupine/24/64/90/Usmerjevalniki-routerji izbrati, da bom lahko z laptopom wireless dostopal na internet. V čem se sploh razlikujejo te routerji. Rad bi, da signal nese čimdlje, saj bom šel kdaj tudi dlje kot je domači vrt. Nekako se ogrevam za tegale: ROUTER ASUS WL-500g Premium WIRELESS. Pa ne vem, ali je to predober ali primeren...:dontknow:

Hvala.

zeriX
04.04.2007, 12:44
ja kam bi pa šel?
v sosednjo vas v gostilno na pivo z laptopom?
to lahko pozabiš...
malo pa poglej produkte dlink, netgear, linksys
če bi rad daljši doseg gledaj cenovni rang 150-max€

bosketi
04.04.2007, 13:59
Ti priporočam ta ruter uporabljam ga tudi sam ASUS WL 500G

Pirotehnik
04.04.2007, 14:06
Vsekakor vzem enga od linksys-a. Tuki boš dubu najbolše routerje...

Priporočam tega (http://www.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C2&childpagename=US%2FLayout&cid=1166859632665&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper&lid=3266539789B03)(sicer mal dražji, sam je pa je pa zlo dobr-velka hitrost, pa velk dosega)
dobr pa je če maš na laptopu wireless n omrežno kartico, k drgač boš mogu povezat G al pa B, k je pa počasnejš k pa N

Pirotehnik
04.04.2007, 14:07
sam pa drgač uporablam WRT52GS, pa sm tut ful zadovoln, sam si morm novga kupt-najbž zgori omenjenga

Kaco
04.04.2007, 14:25
sam pa drgač uporablam WRT52GS, pa sm tut ful zadovoln, sam si morm novga kupt-najbž zgori omenjenga

Zakaja pa novega kupit?

Drugae mam Wireless mrežno: Intel PRO Wireless3945ABG network connection

Kaj zdaj priporočate? Mogoče tegale?

Pirotehnik
04.04.2007, 14:32
zakaj novega kupit? ker mam nov laptop s podporo wireless N, pa je zato brezveze, da te možnosti nebi izkoristu!!!

ti maš pa wireless kartico k podpira le B in G signale...torej se ti ne splača kupit unga od wireless N...
za domačo rabo, ti priporočam tega WRT54GS (http://www.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C2&childpagename=US%2FLayout&cid=1148435315453&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper&lid=1545339789B01)...ma G in B podporo...

drgač si pa še tle (http://www.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C1&childpagename=US%2FLayout&cid=1115416939789&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper) mal poglej...

Kaco
04.04.2007, 15:02
zakaj novega kupit? ker mam nov laptop s podporo wireless N, pa je zato brezveze, da te možnosti nebi izkoristu!!!

ti maš pa wireless kartico k podpira le B in G signale...torej se ti ne splača kupit unga od wireless N...
za domačo rabo, ti priporočam tega WRT54GS (http://www.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C2&childpagename=US%2FLayout&cid=1148435315453&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper&lid=1545339789B01)...ma G in B podporo...

drgač si pa še tle (http://www.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C1&childpagename=US%2FLayout&cid=1115416939789&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper) mal poglej...

Sam ta ki ga navajaš je kr dražji od WRT54GL. Kaj profitiram? Na hitrosti?

Pirotehnik
04.04.2007, 15:11
ja!
WRT54GS ma še speed booster... to ti ful poveča hitrost wireless interneta....

SE SPLAČA!!

Kaco
04.04.2007, 17:26
ja!
WRT54GS ma še speed booster... to ti ful poveča hitrost wireless interneta....

SE SPLAČA!!

Poveča za 35% ok. Iz koliko. Če imam na PCju 1 Mb na sekundo, kakšen je prenos pri tem routerju na laptopu potem?

joe
04.04.2007, 18:25
ja!
WRT54GS ma še speed booster... to ti ful poveča hitrost wireless interneta....

SE SPLAČA!!


Router, ki ti poveča hitrost wireless interneta??? Se grem stavit, da se temu, ki je to napisal niti sanja ne kako stvari delujejo.

Rad bi videl router, ki ti poveča hitrost wireless interneta!?

Kaco
05.04.2007, 08:05
Router, ki ti poveča hitrost wireless interneta??? Se grem stavit, da se temu, ki je to napisal niti sanja ne kako stvari delujejo.

Rad bi videl router, ki ti poveča hitrost wireless interneta!?
Kako pa delujejo? Joe, katerega ti priporočaš? Kaj pa tale: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/product.asp?dept_id=581&pf_id=WGT624BUN1 ? Ta je 108 Mbps, kaj je to bolje od 54 Mbps oz. ali mi to sploh kaj koristi?

joe
05.04.2007, 12:25
Kako pa delujejo? Joe, katerega ti priporočaš? Kaj pa tale: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/product.asp?dept_id=581&pf_id=WGT624BUN1 ? Ta je 108 Mbps, kaj je to bolje od 54 Mbps oz. ali mi to sploh kaj koristi?


Če boš prenašal datoteke med računalniki potem je sveda bolje da ima čim zmoglivejši prenos. V nasprotnem primeru, če boš uporabljal samo za internet je brez pomena, ker verjetno nimaš 108 Mb ali 54 Mb internetne povezave.
Glej da ima čim večjo moč oddajanja.

Ta ki si ga navedel je ok.

Kaco
05.04.2007, 14:48
Če boš prenašal datoteke med računalniki potem je sveda bolje da ima čim zmoglivejši prenos. V nasprotnem primeru, če boš uporabljal samo za internet je brez pomena, ker verjetno nimaš 108 Mb ali 54 Mb internetne povezave.
Glej da ima čim večjo moč oddajanja.

Ta ki si ga navedel je ok.

Mislim, da bom kar tegale vzel. Saj to deluje tudi na WinXP ne? http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?keywords=WRT54G&category_id=20&product_id=1140454928

joe
05.04.2007, 15:16
Mislim, da bom kar tegale vzel. Saj to deluje tudi na WinXP ne? http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?keywords=WRT54G&category_id=20&product_id=1140454928


Tegala vzam, dela dober čez stene ker ima mal močnejši oddajnik

http://www.siris.si/artikli.php?sifra=2689

Paz da se ne za***eš, ker sta dva modela eden je 54 g in eden 60g.

60g je tapravi.

Kaco
05.04.2007, 16:57
Tegala vzam, dela dober čez stene ker ima mal močnejši oddajnik

http://www.siris.si/artikli.php?sifra=2689

Paz da se ne za***eš, ker sta dva modela eden je 54 g in eden 60g.

60g je tapravi.
U faj, sam a ni tola mal pocen u primerjavi z unim?

joe
05.04.2007, 17:50
U faj, sam a ni tola mal pocen u primerjavi z unim?


Če jim boš več nakazal, bojo veseli.... :)

rda
05.04.2007, 18:09
Mislim, da bom kar tegale vzel. Saj to deluje tudi na WinXP ne? http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?keywords=WRT54G&category_id=20&product_id=1140454928

Linux je kot operacijski sistem modema. To pomeni da imaš bolj odprte roke glede modifikacij (različni firmware - dodatne funkcije kot so povečanje moči, QoS, ...).

Deluje neglede kakšen operacijski sistem imaš ti :)

Kaco
06.04.2007, 07:57
Tegala vzam, dela dober čez stene ker ima mal močnejši oddajnik

http://www.siris.si/artikli.php?sifra=2689

Paz da se ne za***eš, ker sta dva modela eden je 54 g in eden 60g.

60g je tapravi.

http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?product_id=1140445019&keywords=wr642g no evo, kr tegale bom vzel, baje da je še mau bolš, sploh če je več kompov gor.

joe
06.04.2007, 08:09
http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?product_id=1140445019&keywords=wr642g no evo, kr tegale bom vzel, baje da je še mau bolš, sploh če je več kompov gor.

Bo tudi O.k.

Kaco
06.04.2007, 08:11
Bo tudi O.k.
No hvala za nasvet. Se še obrnem nate, če bo treba kej nadgrajevat ipd.

Kaco
11.04.2007, 18:34
Kupil router. Povezal sem ga prek IP ja al ne vem kako. Ne vem pa kako se sedaj povežem na SIOL. Okno povezave poskuša povezati, pa nič. Sploh ne pride do "Preverjanje up. imena in gesla"... Kaj bi bilo narobe.

Pirotehnik
11.04.2007, 18:46
Router, ki ti poveča hitrost wireless interneta??? Se grem stavit, da se temu, ki je to napisal niti sanja ne kako stvari delujejo.

Rad bi videl router, ki ti poveča hitrost wireless interneta!?

Ne morm ti rečt drucga kot debil... :mad:

NE POVEČA TI HITROSTI INTERNETA!!!! POVEČA HITROST PRENOSA MED ROUTERJOM IN LAPTOPOM!!!!!
SAMO HITREJŠI (precej) WIRELESS JE!!!!

samo še zmer ne tok, kot če si napeleš žico

Pirotehnik
11.04.2007, 18:49
Kupil router. Povezal sem ga prek IP ja al ne vem kako. Ne vem pa kako se sedaj povežem na SIOL. Okno povezave poskuša povezati, pa nič. Sploh ne pride do "Preverjanje up. imena in gesla"... Kaj bi bilo narobe.

Pejt v IE... napiš v link bar: http://192.168.1.1
In te bo vprašal za username pa geslo.... username pust prazno, geslo pa napiš admin.
pol tm k te vpraša za tip povezave, (privzeto maš DHCP).... tm zbereš PPPoE....
vpišeš svoj username pa password od SiOL-a pa daš shrani spremembe....

IN VOILA! deluje..... (čeprov to maš v navodilih-s slikami vred, kako nastavš router)
pa pol ti ni treba vedno it vzpostavi povezavo z.... zdej maš stalno aktiven internet!:2thumbs:

Pirotehnik
11.04.2007, 18:53
pa še tle maš navodila:

Linksys WRT54GL (http://www.linksys.com/servlet/Satellite?blobcol=urldata&blobheadername1=Content-Type&blobheadername2=Content-Disposition&blobheadervalue1=application%2Fpdf&blobheadervalue2=inline%3B+filename%3DWRT54GL_ug.p df&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1130853517509&ssbinary=true)

Kaco
11.04.2007, 19:06
Pejt v IE... napiš v link bar: http://192.168.1.1
In te bo vprašal za username pa geslo.... username pust prazno, geslo pa napiš admin.
pol tm k te vpraša za tip povezave, (privzeto maš DHCP).... tm zbereš PPPoE....
vpišeš svoj username pa password od SiOL-a pa daš shrani spremembe....

IN VOILA! deluje..... (čeprov to maš v navodilih-s slikami vred, kako nastavš router)
pa pol ti ni treba vedno it vzpostavi povezavo z.... zdej maš stalno aktiven internet!:2thumbs:

To sem vse naredil. Napiše Your router connected succesfully. Samo surfat pa ne morem. :dontknow: Zdej ne vem a vsi te kabli morajo biti 6 žilni? Ker med modemom (Callisto 821+) pa med routerjem je 4žilni kabel :dontknow: Ker zraven routerja pač nisem dobil nobenega kabla.

Tommy Kebab
11.04.2007, 19:26
http://www.trendnet.com/asp/survey/TakeSurvey.asp?SurveyID=4205m3KL878K1

zeriX
11.04.2007, 19:27
če je 4 žilni deluje na 10BaseT
če je 8 žilni deluje pa na 100BaseT
če je pa 10 žilni deluje pa na 1000BaseT
saj med modemom in routerjem ne rabi biti višje povezave kot 10Mbit, saj nimaš verjetno več kot 10Mbit neta ali pač?
6 žilnega mrežnega še pa nisem videl

Kaco
11.04.2007, 19:47
če je 4 žilni deluje na 10BaseT
če je 8 žilni deluje pa na 100BaseT
če je pa 10 žilni deluje pa na 1000BaseT
saj med modemom in routerjem ne rabi biti višje povezave kot 10Mbit, saj nimaš verjetno več kot 10Mbit neta ali pač?
6 žilnega mrežnega še pa nisem videl
Tudi jaz ga še nisem videl... :) pomota pač. Osemžilni sem mislil. Tako da je šel iz routerja do pcja 8žilni, iz modema pa 4 žilni. Kaj bi lahko bil problem? Imam pa 1 Mbit povezavo.

zeriX
11.04.2007, 20:42
če kabl ni precvikan kabl ni kriv

Shotky
11.04.2007, 20:49
V omrežni povezavi nastavi za privzeti prehod številko IP-ja od routerja

Kaco
11.04.2007, 20:51
če kabl ni precvikan kabl ni kriv

Ne ni precvikan, u nastavitvah neki ne štima. Če hočem it na eno spletno stran, pravi da spletna stran ne obstaja, tko kot da ne bi bil povezan. Hoče se povezat na internet, ampak potem javi, da se ne more. V nastavitvah za povezave sem označil naj nikoli ne vzpostavlja povezave. U tray iconu je sicer ikonca da je povezan Local area connection 100 Mb/s, samo ne loada web siteov...:dontknow:

Kaco
13.04.2007, 11:49
Ne ni precvikan, u nastavitvah neki ne štima. Če hočem it na eno spletno stran, pravi da spletna stran ne obstaja, tko kot da ne bi bil povezan. Hoče se povezat na internet, ampak potem javi, da se ne more. V nastavitvah za povezave sem označil naj nikoli ne vzpostavlja povezave. U tray iconu je sicer ikonca da je povezan Local area connection 100 Mb/s, samo ne loada web siteov...:dontknow:

... Še eno vprašanje: Ali jaz še vedno rabim, tisti modem oz. vmesnik ali karkoli že je od SIOLA? (Iskratel - callisto 821+) zdaj ko imam wireless router?

Kaco
16.04.2007, 10:18
Problem rešen. Eden izmed kablov je bil 4 žilni telefonski in zato ni delalo.

zeriX
16.04.2007, 21:54
probaj brez modema in boš videl
sicer bedno vprašanje...
ampak odgovor je, da, rabiš
ker to je kot da bi potem hotel peljat avto brez potačev

Kaco
17.04.2007, 15:45
Zakaj imam zdaj v Emule Low ID? Kja to naštimam v konfiguraciji routerja? Kje?

Pirotehnik
17.04.2007, 15:55
odpreš pač porte od emule-a

Kaco
17.04.2007, 16:05
odpreš pač porte od emule-a

A tam kjer je forwarding? Ko vpisuješ Ip pa Port...?

zeriX
17.04.2007, 19:09
točno tako
samo ne pozabi da ma emule
TCP in UDP protokol

Kaco
17.04.2007, 22:52
točno tako
samo ne pozabi da ma emule
TCP in UDP protokol

Še ni v redu: Tole imam pri serverjih v EMULE:

eD2K Network
Status: Connected
IP:Port: Unknown
ID: 1205363
Low ID

eD2K Server
Name: ! + + + ( **** For Free ) + + + !
Description: **** For Free
IP:Port: 83.149.98.16:4242
Version: 17.10
Users: 21,874
Files: 4,944,969
Connection: Normal

Kad Network
Status: Firewalled
IP:Port: 193.95.217.238:31861
ID: 3244284398
Buddy: None

Web Interface
Status: Disabled


Katere podatke dam v forwarding za IP in PORT?

zeriX
17.04.2007, 23:07
IP katerega ti določi router
bom probal se spustit na nižji nivo in poveat bolj "po domače"
pri uri imaš dva računalnika če imaš žično povezavo
če imaš pa wireless maš pa en računalnik pa neke tri črtice ki so včasih zelene
če ga ni pojdi na moj računaln
moja omrežna mesta v levem kotu
ogled omrežnih povezav v levem kotu
in potem maš te računalnike tam
klikni z desno
Stanje - Podpora
IP naslov je tvoj IP
v eMule pa v Settings oz. Nastavitve - Networking oz. Omrežje poglej tvoj TCP in UDP port
vnesi v router za forward in voila

The Devil
18.04.2007, 15:53
OK!
Prebral sem celo temo in zanima me kratek povzetek o tem, naj kaj moram bit pozoren
pri tem, ko kupujem router.

Mam net: 1/256, net moram poslat skozi eno steno

Pirotehnik
18.04.2007, 15:58
a bi rd brezžično povezavo?
k drgač si pa kup router ber wireless podpore.

pozorn morš bit: domet signala, cena...

zeriX
18.04.2007, 18:41
ena stena
če je normalna hiša
bi po vseh pravilih moral vlečt vsak nov router
gledaj pa raje cenovni rang:
80-120€
da neboš ravno jajca kupoval

The Devil
20.04.2007, 18:20
Zanima me a je kaksn razlika med wireless routerjem in tistim preko kabla, razen to, da
se spotikam cez zico na hodniku;) .

tom777
30.06.2008, 09:26
ja!
WRT54GS ma še speed booster... to ti ful poveča hitrost wireless interneta....

SE SPLAČA!!


NI RES! GS verzija potrebuje vse GS..ruter in kartico, gl ja zasnovan na Linuxu, tako da lahko poljubno menjaš software...

GL je zelo dober ruter, čeprav je že malo star, je še zmeraj dober...

zeriX
30.06.2008, 11:54
Linksys je zaprl svojo kodo, dal nek proprietary in ni več možno nameščat dd-wrt ;)

Tzar
30.06.2008, 14:54
Evo priporočam enega izmed teh dveh:

LinkSys (http://www.mimovrste.com/artikel/1140454928/brezzicni-router-linksys-wrt54gl)

TP LINK (http://www.mimovrste.com/artikel/1140445019/brezzicni-router-tp-link-tl-wr642g-108mb)