Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Odkrili vodo v atmosferi planeta zunaj našega osončja


temp64
11.04.2007, 20:24
Ameriški astronom Travis Barman je s pomočjo vesoljskega teleskopa prvič odkril sledi vode na oddaljenem planetu, ki se nahaja zunaj našega Sončevega sistema. Po podatkih observatorija v Flagstaffu v ameriški zvezni državi Arizona se v atmosferi tako imenovanega Exoplaneta HD 209458b v ozvezdju Pegasus namreč nahaja velika količina vodne pare. Barman ob tem ni omenil možnosti življenja na okoli 150 svetlobnih let oddaljenem planetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Omenjeni planet je po podatkih observatorija okoli 1,3 krat večji od planeta Jupiter, ki je največji planet v našem osončju. Planet svoje sonce obkroži 21 krat pogosteje kot Zemlja Sonce, tamkajšnja temperatura pa je približno 850 stopinj Celzija. Vodna para naj bi se domnevno nahajala v atmosferah vseh planetov zunaj našega osončja, vendar je ocene zaradi velike oddaljenosti le težko potrditi. "Sedaj vemo, da je vodna para v atmosferi enega od planetov zunaj našega osončja, zato obstajajo dobri razlogi za trditve, da je voda tudi na drugih planetih izven osončja Zemlje," je ob odkritju povedal Barman.

Anim_999
11.04.2007, 20:43
Jah logično, mislim nekaj mora biti, če ne voda pa neka drga tekočina in bi bilo kar čudno če bi bila res voda (H2O), in ne kakšna povsem nova spojina o kateri se nam sploh sanja ne... To o tem, da ni možnosti o življenjunatem planetu... pa je po mojem mnenju bedarija... njim, na planetu, kejr imajo 850°C se pa zdi čudno kako i lahko živimo pri 20°C.... mislim BZ je govorjenje o neživljenju, ker živlenje je, čene drugega kot baterije :mad: :mad: :mad: