Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Proteus kot router v A-Class mrezi


andreju
12.04.2007, 16:27
F1!

Imam Proteusa, ki bi ga rad uporabil kot router. Mreza, v kateri bi moral delati kot router, je A-class, torej 10.x.x.x. Ko ga poskusim konfigurirat z notranjim IPjem, se pritozi, da overlapa IP subnet z IP subnetom za VoIP. VoIP ne uporabljam in ga nimam v planu (prav tako ne IP TV), izstekati ga pa ne morem, ker nimam admin gesla. Siolov helpline seveda pojma nima, kako problem resiti, njihov argument, da to ne dela je, da oni uporabljajo to A-klaso za dostop do modemov, ampak po moje je poanta routerja ravno v tem, da loci zunanji svet od notranjega in privatna klasa zunaj in privatna klasa znotraj se ne bi smele na noben nacin motit med sabo.

A je slucajno tukaj kdo kaj bolj brihten? :)

DoBri
12.04.2007, 18:27
Menim, da je bil današnji odgovor povsem zadovoljiv. Poizvajalev FW je zaradi specifike Siol omrežja omejil možnosti izbire lokalnega IPja. Naknadno se je to izkazalo za nepotrebno. Ker ste prvi uporabnik, ki je to potreboval (večina resnejših uporabnikov si zagotovi ruterje višje kakovosti) smo zahtevo za spremembo te omejitve naročili za prvo prihodnjo verzijo FW za Iskratelov modem.

storz
12.04.2007, 18:37
Ta mreža se, tako kot so povedali na helpdesku, uporablja za dostop do modemov iz naše strani (nadgradnje modemov, preverjanje parametrov na liniji...).

Glede na to da ne uporabljate IPtel in IPtv bi lahko pogledal kako in kaj, samo ne vem kdo bo potem nadgradil modem, ko bo le to potrebno in ko bodo težave, vam bo helpdesk tudi težje pomagal sej ne vidi parametrov na liniji.

Bolj me tudi zanima ali imate res tako veliko omrežje, da je potrebna cela A-klasa in če ga imate se mi zdi da je nekoliko bolj primerno, da se v tem primeru uporabi nek bolj spodoben router.

Za dodatna vprašanja mi lahko pišete na PM, bi pa prosil še za kakšen username, da lahko potem na modemu kaj naredim.

lp,
storz

clutch
12.04.2007, 18:52
F1!

Imam Proteusa, ki bi ga rad uporabil kot router. Mreza, v kateri bi moral delati kot router, je A-class, torej 10.x.x.x. Ko ga poskusim konfigurirat z notranjim IPjem, se pritozi, da overlapa IP subnet z IP subnetom za VoIP. VoIP ne uporabljam in ga nimam v planu (prav tako ne IP TV), izstekati ga pa ne morem, ker nimam admin gesla. Siolov helpline seveda pojma nima, kako problem resiti, njihov argument, da to ne dela je, da oni uporabljajo to A-klaso za dostop do modemov, ampak po moje je poanta routerja ravno v tem, da loci zunanji svet od notranjega in privatna klasa zunaj in privatna klasa znotraj se ne bi smele na noben nacin motit med sabo.

A je slucajno tukaj kdo kaj bolj brihten? :)

Pa glih tist bi mel k ne mors :rolling: http://www.kinetic-club.com/images/smilies/glanz_new_ones/kladvo.gif

Srsly, kupi router. Sploh nevem zakaj bi nekdo hotu met lih ta modem kot router..

Nshaq
13.04.2007, 18:15
Poanta routerje ni v locevanju zunanjega sveta od notranjega ampak v povezovanju teh dveh. In ce na dva razlicna interfacea obesis isto klaso, delas narobe!

In ja...cela A klasa na modem/routerju je nesmiselno. Imas celo 172.16 - 172.32 klaso na voljo za te namene lahko. Ce ti 1000000 IPjev iz tega nabora ni dovolj, potem delas nekaj hudo narobe, da tako kolicino IPjev obesas na modem.

EDIT: type-o

janezpesec1
13.04.2007, 19:01
Kaj pa ce ima vec masin skonfiguriranih v 10.x subnetu in mu je bilo lazje spremeniti nastavitve na routerju kot pa na vseh masinah ? Jaz tudi uporabljam 10.x subnet vendar mi Sinope ne dela kot router in mi je cisto vseeno katere IPje Iskratel zaklene.

andreju
14.04.2007, 00:44
V mrezi definitivno nimam toliko racunalnikov, da bi potreboval celo A klaso, jih je cca. 40. Nimam nobenega interesa spreminjati nastavitev cele mreze samo zaradi tega, ker nek router noce delat tako kot bi moral. V mrezi imamo pa zelo veliko naprav (ki jih mi proizvajamo), ki rabijo svoj IP in omrezje tako, kot je, povsem ustreza zahtevam. Omrezje je tako ze vec kot 10 let in tako bo tudi ostalo, ne bo se menjalo vse samo zaradi Siola.

Skozi router lokalne klase ne smejo iti, vsaj tako so mene ucili. Klasa 10.* je lokalna, ergo ne sme biti povezana navzven (razen preko routinga, NAT,...). Ce Siol uporablja subnet 10.* za dostop do modemov, s to klaso nima kaj hoditi v moje omrezje oz. zunanja 10.* ne sme biti ista kot notranja 10.*.

Uporabiti sem ga zelel kot router, ker naj bi bil router v modemu zmoglivejsi od tega, ki ga imam sicer v mrezi za to povezavo. Proteus je deklariran, da naj bi folgal do 100/60mbit (ce se ne motim?), torej je dovolj hiter za to, kar rabim od njega.

Se pa priporocam za podatek, kateri routerji so dovolj zmogljivi za tako povezavo.

clutch
14.04.2007, 01:24
Maksimalna povezava trenutno (kakor sem bral) je koliko? 60Mbit/40Mbit. Tebi pa na routerju "teče" 100Mbit ethernet povezava, kakor tudi 100Mbit WAN povezava. Mislim, da že vsak router tole premore. Lahko pa se seveda motim =)

andreju
15.04.2007, 01:37
Ni poanta v tem, kaksno omrezno povezavo ti router ponudi na LAN strani, ampak koliko je sposoben 'pohendlat'. Vecina low-cost do midrange routerjev stegne tam nekje do 10mbit, vsaj iz izkusenj, Proteus po mojih informacijah bi moral it do 100/60. Moja povezava je sicer 20/20, preko routerja leti nekje do 1mbyte/sec download in okrog 600kbyte/sec upload. Ce je Proteus konfiguriran kot router, je download konstantno 2.3mbyte/sec, upload sem prisel pa nekje do 1.4mbyte/sec, ampak nisem nasel pametnega serverja, ki bi dovolj hitro delal, da bi videl maksimum, nisem pa poskusal kaksne mule, torrenta ali cesa podobnega, da bi videl, kako hitro fura kaj takega. Ne vidim pa razloga, da bi dajal 500+eur za en spodoben router, ce naj bi bil Proteus za to, kar rabim, dovolj dober. Le, well, A klaso mi mora ponuditi. In se vedno trdim, da moja notranja A klasa po definiciji routerja ne sme biti ista kot zunanja A klasa, tudi ce sta oba v 10.* klasi, saj lokalni IPji ne smejo priti skozi router.

Veron
15.04.2007, 09:37
Malo staješa kišta + linux = odlična zadeva + stabilna + ni drago

storz
17.04.2007, 07:38
Ni poanta v tem, kaksno omrezno povezavo ti router ponudi na LAN strani, ampak koliko je sposoben 'pohendlat'. Vecina low-cost do midrange routerjev stegne tam nekje do 10mbit, vsaj iz izkusenj, Proteus po mojih informacijah bi moral it do 100/60. Moja povezava je sicer 20/20, preko routerja leti nekje do 1mbyte/sec download in okrog 600kbyte/sec upload. Ce je Proteus konfiguriran kot router, je download konstantno 2.3mbyte/sec, upload sem prisel pa nekje do 1.4mbyte/sec, ampak nisem nasel pametnega serverja, ki bi dovolj hitro delal, da bi videl maksimum, nisem pa poskusal kaksne mule, torrenta ali cesa podobnega, da bi videl, kako hitro fura kaj takega. Ne vidim pa razloga, da bi dajal 500+eur za en spodoben router, ce naj bi bil Proteus za to, kar rabim, dovolj dober. Le, well, A klaso mi mora ponuditi. In se vedno trdim, da moja notranja A klasa po definiciji routerja ne sme biti ista kot zunanja A klasa, tudi ce sta oba v 10.* klasi, saj lokalni IPji ne smejo priti skozi router.

Pomoje bo najlažje, da probaš tako naredit. Iz modema izklopi telefonsko linijo. Resetiraj ga in probaj sedaj nastavit na ip 10.x.x.x. Če ti sprejme, zdaj lahko nazaj priklopiš linijo in pomoje bi moralo delovati.

Modem dobi iz naše strani tak IP, šele ko se sinhronizira, tako da če mu ti prej nastaviš 10.x.x.x. ip, potem ne bi smel imtei težav. Samo, potem ti z helpdeska težje pomagajo oz ti ne morejo nadgraditi modema.

Glede tega, da pa bodo popravek naredili za to pa močno dvomim, ker meni se ne zdi logično, da ima lahko router na dveh koncih neko isto classo IPjev, ker potem ne bi vedu kam naj routa promet.

lp,
storz

andreju
17.04.2007, 14:01
Bom poskusil, hvala.
Ampak, se enkrat, RFC 1918 1) priporoca uporabo 10/8 adresnega prostora za lokalne namene; 2) pricakuje od routerjev, da filtrirajo lokalni promet od zunanjega (torej 10.* ne sme iti skozi router). Torej zunanji IP od modema ne sme imet nobene veze z notranjim, cetudi je v istem adresnem prostoru. Jaz se iz nasega networka nimam kaj pogovarjati po vasem 10.* subnetu, jaz komuniciram preko zunanjega IPja, ki mi je dodeljen (193.x.x.x) in na tega se mora routat moj promet.

clutch
27.04.2007, 23:18
Ti je uspelo?

storz
28.04.2007, 10:05
Bom poskusil, hvala.
Ampak, se enkrat, RFC 1918 1) priporoca uporabo 10/8 adresnega prostora za lokalne namene; 2) pricakuje od routerjev, da filtrirajo lokalni promet od zunanjega (torej 10.* ne sme iti skozi router). Torej zunanji IP od modema ne sme imet nobene veze z notranjim, cetudi je v istem adresnem prostoru. Jaz se iz nasega networka nimam kaj pogovarjati po vasem 10.* subnetu, jaz komuniciram preko zunanjega IPja, ki mi je dodeljen (193.x.x.x) in na tega se mora routat moj promet.

struktura tega modema/routerja je nekoliko drugačna, zaradi dodatnih storitev za katere ga tudi uporabljamo. Ampak če pogledamo kako router deluje, potem vemo da ne morejo na dveh različnih interface-ih naslavljat isti naslovni prostor. Ta modem/router uporablja že na enem interface-u ta naslovni prostor (10.x.x.x), na drugem ima DATA promet (193.x.x.x), na tretjem ima spet TV...

Javi mi če ti je uspelo z metodo, ki sem jo že prej pisal, drugače pa lahko še nekaj probam.

lp,
storz

aci
05.09.2007, 15:11
No ko smo že pri Proteusu katere pore je treba odpret za DC++ program a se vam kaj sanja o tem sem probal jih mali milijon pa nič. :(

karazz
17.12.2007, 14:44
Vprašanje.
Kje vpišem temu modemu, da naj uporabi statičen IP?

Je modem ze sam uredil.

Veron
17.12.2007, 18:00
No ko smo že pri Proteusu katere pore je treba odpret za DC++ program a se vam kaj sanja o tem sem probal jih mali milijon pa nič. :(
Naštimaj v DC++ pod connection na "passive mode" pa ave...
Če pa že hočeš "active mode" pa odpreš port, ki ga nastaviš tam

aci
18.12.2007, 20:07
Ja sem probal že ampak enostavno porta 411 in še kakšnega noče mi odpret :(

Veron
19.12.2007, 20:48
Jst mam tkole naštimano in mi zadeva deluje.
http://shrani.si/f/3H/L5/4UQgjkZA/dc.jpg

Če imaš dinamični ip, potem si omisli kak dnydns storitev (so free, recimo http://www.no-ip.com/).

Pa porte za take zadeve nastavljaj raje z 4 mestnimi številkami nad 6000. Ker ponavadi so kaki rezervirani porti pod to številko.