Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Madeirsko vino


mrjerry
20.04.2007, 13:59
Ali se pri nas (po moznosti v Ljubljani) dobi vino z otoka Madeira?

Oziroma, ali vsaj kdo to vino pozna in morda lahko predlaga kaksno solidno alternativo (npr. port...).

kekez
20.04.2007, 14:44
Ah, s tem je res križ.
Jaz pa iščem marsalo in vinsanto :p

mrjerry
26.04.2007, 08:01
Madeirsko vino nasel v Leclercu na `zestoko' polici.

Jelengar
26.04.2007, 12:16
A je Port alternativa Madeirskemu vinu? :shy:

mrjerry
26.04.2007, 14:26
V sili hudic muhe zre...

Porta ze zelo dolgo nisem okusil in bi moral imeti oba za primerjavo. Zdi se mi, da je port bolj bogatega okusa, madeira je pa precej ubita, skorajda mrtvo vino. Kolega Portugalec mi je rekel, da se madeiro redko pije. Jaz sem jo pa urgentno rabil za v kuhinjo, ker se precej uporablja pri pripravi omak. Stos je ravno v tem, da je tako ubito vino, da nima vec kislin in mocnih estrov, ki bi pri redukciji udarili ven.

Jelengar
26.04.2007, 20:45
Port je vino s povisano stopnjo alkohola. 20% ga ima namrec. "Izumili" so ga Anglezi pred stoletji. Najprej so seveda Anglezi uvazali rdece vino, ki pa sem jim je ponavadi ob prevozu z ladjo pokvarilo. :d Zato so mu navili alkoholno stopnjo, da se ob prevozu ne pokvari. :d Mislim, da so se danes Anglezi najvecji proizvajalci Porta na Portugalskem. Jaz v glavnem videvam Porte z Angleskimi imeni, kar v bistvu pomeni, da so lastniki in proizvajalci Anglezi. Se najraje imam tiste, ki zorijo kakih 10 let v hrastovih sodih. Port ima specificno aromo po suhem sadju. Pase ga pit ob jedi sirov in cokoladnih desertih. Meni pa zlasti pase pozimi. Me full pogreje. :d

kekez
05.05.2007, 19:38
Ah, s tem je res križ.
Jaz pa iščem marsalo in vinsanto :p

Jaz sem šel po marsalo kar v Marsalo :blush:
Kaj so me v Palermu na letališču prestrašili, da tega ne bom mogel imeti v prtljagi. Pojma nimajo.
Poleg marsale sem privlekel še 4 flaše eolske malvazije. :p
Naši Primorci pojma nimajo, kakšna je tazaresna malvazija. Oranžna kot cvetlični med, gosta in sladka tudi skoraj toliko in 16% alkota :approve:. Koncentriran okus sonca. Na Vulkanu ti jo dajo deci za 5€.

mrjerry
07.05.2007, 07:17
Port je vino s povisano stopnjo alkohola. 20% ga ima namrec. "Izumili" so ga Anglezi pred stoletji. Najprej so seveda Anglezi uvazali rdece vino, ki pa sem jim je ponavadi ob prevozu z ladjo pokvarilo. :d Zato so mu navili alkoholno stopnjo, da se ob prevozu ne pokvari. :d Mislim, da so se danes Anglezi najvecji proizvajalci Porta na Portugalskem. Jaz v glavnem videvam Porte z Angleskimi imeni, kar v bistvu pomeni, da so lastniki in proizvajalci Anglezi. Se najraje imam tiste, ki zorijo kakih 10 let v hrastovih sodih. Port ima specificno aromo po suhem sadju. Pase ga pit ob jedi sirov in cokoladnih desertih. Meni pa zlasti pase pozimi. Me full pogreje. :d

So true :approve:
Madeirsko je pa menda se trpeznejse od porta.

mrjerry
09.05.2007, 13:59
Jaz sem šel po marsalo kar v Marsalo :blush:
Kaj so me v Palermu na letališču prestrašili, da tega ne bom mogel imeti v prtljagi. Pojma nimajo.
Poleg marsale sem privlekel še 4 flaše eolske malvazije. :p
Naši Primorci pojma nimajo, kakšna je tazaresna malvazija. Oranžna kot cvetlični med, gosta in sladka tudi skoraj toliko in 16% alkota :approve:. Koncentriran okus sonca. Na Vulkanu ti jo dajo deci za 5€.

Po opisu sodec se tole zdi na moc podobno (kvalitetnemu) dalmatinskemu prosku.

kekez
09.05.2007, 19:59
Sem nekako čutil na vinu, da moja malvazija paše v temo madeirskih vin. :angel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Malmsey :
Malvasia (also known as Malvazia) is a group of wine grape varieties grown historically in the Mediterranean and the island of Madeira... Malvasia, Malvazia, and Malmsey have been used interchangeably for Malvasia-based wines; however, in modern oenology, "Malmsey" is now used exclusively for a sweet variety of Madeira wine made from the Malvasia grape. :approve: :p

Naša primorska kislica je sicer precej ceneno vino, v wikipediji pa zadevo naslavljajo kot "A highly prized wine named Malvasia..."

Jelengar
09.05.2007, 20:16
Meni tudi ni bilo nikoli jasno, zakaj nekateri tako opevajo naso Malvazijo? :dontknow: Mogoce zato, ker nikoli prej niso poskusili kako boljse vino. ;)

mrjerry
10.05.2007, 07:11
S tem se cisto ne bi strinjal. Po Dalmaciji marsikje najdes zelo kvalitetno malvazijo. Problem v splosnem je, da marsikje se niso vzpostavili ustreznih pogojev za zorenje (sploh staranje), tako da vsako leto zokas sveze vino. Tam pa, kjer so jih, je pa seveda tudi cena visja in Janezi pobegnemo k sosedu.

Moram reci, da cukanje malvazije v tistem okolju cisto pase (vsaj meni). Oziroma, se bolje, bevandice. Smo pa samo enkrat prinesli eno flaso (ene slastne kapljice) z morja domov. Ce se ne motim, je vsebina koncala v kuhinjskem koritu :clown: .

Jelengar
10.05.2007, 12:35
Mah saj cuknes Malvazijo kdaj pa kdaj. Takrat jo toleriras. ;) Joj, sem imel pa slabo izkusnjo pred leti na Peljescu in lani na Losinju. Matr, ti ljudje bi se lahko ucili od Anglezev kako naj se jim vino naj ne pokvari. ;) Govorim seveda o konobah, ko poskusam probat lokalno domaco kapljico.

mrjerry
10.05.2007, 13:19
Lejga, na peljescu se vendar pije dingac :approve: :p

kekez
10.05.2007, 13:33
Lejga, na peljescu se vendar pije dingac :approve: :p

Plavac? :p
(Sicer se mi zdi, da je to isti šit. Rdeča trta tam je itak vsa plavac, potem je samo vprašanje, kako vinu rečejo.)

mrjerry
10.05.2007, 13:39
Plavac? :p
(Sicer se mi zdi, da je to isti šit. Rdeča trta tam je itak vsa plavac, potem je samo vprašanje, kako vinu rečejo.)

U bistvu je plavac, ja. Vendar samo plavacu, ki zraste na pobocju nad vasjo Dingac, lahko rece Dingac. Ima pa vino dejansko nekoliko drugacen okus, pa tudi poceni ni. Tam je nekaj fantov ki se precej trudijo peljat stvar na nivoju.