Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Sveto Pismo


Strani : [1] 2

legenda
23.04.2007, 06:12
Sveto Pismo za današnji čas, zakaj bi ga sprejeli ali odvrgli?
Kako da je bestseler vseh časov? Zakaj je tako priljubljena a z druge strani zopet osovražena knjiga?
Verujem da skozi poste bomo prišli do konca.

Marduk1
23.04.2007, 12:39
Notri so zapisana pomembna zgodovinska dejstva, ki jih skoraj nikjer drugje ni zapisanih.

kopron
23.04.2007, 12:49
Ni možno pravo razumevanje SP brez Novega Razodetja . NR je "vodnik" po SP .

Trdonja
23.04.2007, 19:58
legenda,

"sveto pismo" je zgolj skupek psevdografskih pisarij, ki so ATRIBUIRANI nekim izbranim ljudem - nato so bili ti skozi patristiko skrbno obdelovani in na koncu še prebrani tako, da je po volji selektorjev, nastal "kanon".

Vsekakor je treba upoštevati tudi TEKSTUALNI KRITICIZEM, preko katerega je že mogoče dodobra spoznati večino prenerejenih tekstov, vrinjkov, falsifikatov itd....itd.....t.im. - "nove zaveze".

Res je "bestseller" - vendar nič več kot to - z njeno prodajo se ukvarja na tisoče sekt in orjaški marketinški mehanizmi ob pomoči vlad in nejetih promotorjev - vendar vsebina postaja vedno bolj dvomljiva in dokazi o vsesplošni ponarejenosti teh pisarij, je vedno več, saj danes premoremo vedno več ljudi, ki razumejo nekdanje praviloma že "mrtve" jezike in znajo pojasniti, kje so besede in s stem pomeni, fabricirani in namerno ponarejeni tako, da današnji "pavlizem" postaja vse manj "avtentičen" - zlasti pše, ker to NIKOLI TUDI NI BIL!:nonono:

legenda
24.04.2007, 19:51
Pred nekaj sto leti je npr. ameriški rodoljub Thomas Paine o neki svoji knjigi dejal; " To bo uničilo Sveto Pismo. V roku 100 let bop Sveto Pismo najti samo še v muzejih ali pa v zaprašenih kotih trgovin z rabljenimi knjigami".
Kakšna zmota.
Vendar je Sveto Pismo še naprej napadano. Zanimivo je, da se kritiki menjavajo, Sveto Pismo pa ostaja. Ljudje, katere so imeli za velike učenjake, katerih dela so spodkopavala pristnost Mojzesovih ali Izaijevih spisov, so danes komajda še znani, Mojzesa in Izaija pa še vedno berejo po vsem svetu.
Obljubim da skozi poste si bomo ogledali nekaj prvin, ki nam vlivajo zaupanje v Sveto Pismo.
odgovore npr na vprašanja kot so: Kako so zanesljivi spisi, ki so nam danes na voljo, saj ljudje pred 1000 let niso imeli fotokopirnih strojev in optičnih čitalcev? Kako vemo, da so natančni? Zakaj jim zaupamo?
Čakam na vaša vprašanja ter seveda odgovore.
Kaj vas zanima vprašajte, mogoče nenavadno toda tu sem da "branim vsojo vero".

Trdonja
24.04.2007, 20:31
legenda,

najprej, "svetega pisma" - SPLOH NI - ga v preteklosti tudi nikoli ni bilo!

SZ je sestavljena iz ZAKONA + PISEM + PREROKOV - medtem pa je "nova zaveza" sestavljena iz najprej - POVZETKOV iz zapisa, ki ga poznavalci imenujejo "Q" (quelle) - kako bi sicer lahko bili vsaj trije od "evangelijev" v svoji konstrukciji in dikciji skoraj identični - slogovno, zaporedno v poglavjih in naslovih, ter vsemu ostalemu....če ne bi bili PREPISOVANI iz "Q" in MED SEBOJ?

Zato se tudi imenujejo SINOPTIČNI EVANGELIJI!

Gre za PSEVDOGRAFSKE ZAPISE - se pravi NEPODPISANE TEKSTE in njih avtorji NISO ZNANI - v nekem obdobju, so jih pač PRIPISALI "avtorjem", ki so jih predhodno določili!

V 4. stol. CE je bil po volji ZAINTERESIRANIH ljudi, postavljen KANON, v katerega je bilo vključenih - PO VOLJI SELEKTORJEV - pač nekaj ducatov teh tedaj že dodobra potvorjenih in z doktrinami nastajajočega PAVLISTIČNEGA KATOLICIZMA sinhroniziranih "kodeksov" - veliko večino obstoječih DRUGIH KODEKSOV, pa so uničili z zažigom!

Vse do 9. stol CE - pa v tem KANONU, ni bilo mesta za "Janezovo" Apokalipso - za cenzorje in tedanje dogmate, je to bila blasfemična knjiga, ki ne sodi v "sveto pismo".....

V nadaljevanju bom seveda skrbno seciral prav vsak tvoj "argument", ki ga boš ponujal(a) v obrambo "verodostojnosti svetega pisma"....

slehernik
24.04.2007, 21:07
Sveto pismo opisuje in poveličuje zločin ter napeljuje k njemu. Delo vernikov za vernike ...

legenda
25.04.2007, 18:56
Trdonja, zanimljiv post si napisal. Glede "secinaranja" pa kar izvoli, sem pripravljen. Tudi z dokazi.
Samo odgovori mi ali priznaš dejstva ali vztrajaš po svoje kljub dokazom?
Kaj se bo zgodilo, vztrajati do konca?

pk
25.04.2007, 21:09
Sveto Pismo za današnji čas, zakaj bi ga sprejeli ali odvrgli?
Kako da je bestseler vseh časov? Zakaj je tako priljubljena a z druge strani zopet osovražena knjiga?
Verujem da skozi poste bomo prišli do konca.

predvsem - knjiga ne more biti osovražena kot taka. torej predrugači vprašanje.
zakaj je bestseller? se hecaš? muslimanski del sveta je verjetno prepričan, da je to koran.
med "verjamem" in verujem" je precejšna razlika.
in kot zadnje - do konca ne bomo mogli priti. menda domnevaš, zakaj.

legenda
26.04.2007, 05:46
Številke govorijo drugače PK, več miljard prodanih knjig. Pojdi na Ginisovo knjigo rekodov.
Verujem da lahko se pride do konca. Mogoče da formuliram vprašanje.
Zakaj ima Sveto Pismo tak vpliv?

sati
26.04.2007, 09:32
Sveto pismo bi imelo še večjo vrednost, če bi ne bilo spremenjeno. Znano je, da so tiste, ki so želeli očuvati Jezusov nauk nespremenjen, na začetku krščanstva sistematsko pobijali kot heretike. Znan je nicejski koncil, kjer so se izvorni teksti prilagodili razumevanju in željam carja Konstantina, ki je bil svečenik boga Sonca. Tako se recimo Božič in Veliko noč praznuje na dneve, ki so bili dejansko "poganski" prazniki, že to je en dokaz, da je prihajalo in še prihaja do spreminjanja krščanskega verovanja.

slehernik
26.04.2007, 19:05
Zakaj ima Sveto Pismo tak vpliv?Ker je vera po definiciji informacija, ki narekuje svojemu gostitelju, da jo širi naprej. Zgolj zdovinsko verižno pismo.

Zakaj najbolj nore in škodljive ideologije dosežejo tako zelo velik vpliv?

slehernik
26.04.2007, 19:09
Sveto pismo bi imelo še večjo vrednost, če bi ne bilo spremenjeno. Znano je, da so tiste, ki so želeli očuvati Jezusov nauk nespremenjen, ...Ne vem, od kod prepričanje, da je bil izvorni Jezusov nauk kaj boljši. V marsičem je predelava le prilagodila beduinsko moralo višjim etičnim vrednotam helenizma, predvsem neoplatonizmu in stoi. :dontknow:

legenda
26.04.2007, 20:42
Mogoče da dodam k tej temi. Poskusil bom strniti Sveto Pismo v par besedah. Bit Svetega Pisma je da je v stari zavezi pojasnjuje kdo je Bog, kako je vse nastalo, upor v nebesih, izgon Satana na zemljo, Zakon
(10 zapovedi) ter oznanja Jezusov 1 prihod (opisuje kako bo prišel kaj bo delal, kako in zakaj je umrl).
Zgodovina ljudstva...
V Novi Zavezi pa pojasnjuje Kristusovo življenje, kaj je delal, ter seveda Kristusov II Prihod, itn.
Nato pa pojasnjuje (zelo pomembno) kako bo ta svet končal.
Največja stvar pa je da je Jezus Kristus umrl za vaše in moje grehe ter me uči (Pismo) kako in zakaj naj se ognem slabosti, ter zmagovati nad slabostimi svojega značaja.
Pomemben podatek Svetega Pisma pa so prerokovanja. So 100% zanesljiva. (Primer dam, kako je prerok Danijel znal za kraljestva na zemlji kdaj in kako se bodo končala, pisano pa je da vse to dobil od Boga...)
To je glavno sporočilo Svetega Pisma.

slehernik
26.04.2007, 21:50
Pomemben podatek Svetega Pisma pa so prerokovanja. So 100% zanesljiva. Kot 1Tes 4:13-18?
(Primer dam, kako je prerok Danijel znal za kraljestva na zemlji kdaj in kako se bodo končala, pisano pa je da vse to dobil od Boga...)Ni ga resnega posvetnega ali verskega znanstvenika, ki ne bi Daniela umeščal v 2. st. pr. n. št., namesto v 6. st. pr. n. št., kamor ga uvrščate protestantski verniki v brezzmotnost Svetega pisma. Knjiga je napisana v literarnem žanru retrospektivne prerokbe, 4 stoletja po opisanih dogodkih ... Sicer pa naj se Trdonja pozabava, saj je obljubil.

Največja stvar pa je da je Jezus Kristus umrl za vaše in moje greheJa, zakaj mu je to bilo treba? Res jaka žrtev ... dozdevno umreti, ko veš, da se čez 3 dni zbudiš kot gospodar vesolja za vso večnost ... Kje je tu kaka veličina dejanja? Vsak človek, ki se je žrtvoval za druge, je neskončno vrednejši.

legenda
27.04.2007, 10:23
Slehernik, vesel sem da bereš.1I Tes. 4:13-18 je upanje, ki ostaja, samo bilo bi lepo da razmisliš kaj se bo zgodilo ko pride? Zanikal še vedno Pismo ki nam ga je dal za zveličanje?
Kar se tiče pa Danijela beri podrobneje pa boš opazil da vsa človeška zgodovina opisana pri njemu (Danijel).
Skupaj z letnicami.
Jezus Kristus je dal za to da se povrne tisto kar je bilo zgubljeno.Jezus isto kakor mi verujemo da vstanemo od mrtvih res da ena za večno smrt eni pa za večno življenje. Beri bolj globoko ter boš videl da sam Jezus Kristus se je spraševal ali bo vstal ali ne?
Z vero moraš gledati, dragi moj Slehernik. Ne moremo biti po godu Bogu brez vere.

slehernik
27.04.2007, 11:31
Slehernik, vesel sem da bereš.1I Tes. 4:13-18 je upanje, ki ostaja, samo bilo bi lepo da razmisliš kaj se bo zgodilo ko pride? Zanikal še vedno Pismo ki nam ga je dal za zveličanje?Če pride, bo sam zanikal Sveto pismo, namreč hudo zamuja glede na domnevno 100-odstotno zanesljivo prerokbo iz 1Tes 4:13-18.

Kar se tiče pa Danijela beri podrobneje pa boš opazil da vsa človeška zgodovina opisana pri njemu (Danijel). Skupaj z letnicami.Pozabljam, da vsak vernik ve več od trume znanstvenikov, ki posvetijo življenje preučevanju posameznih vprašanj ...
Naj se drugi ukvarjajo, si mi že dovoljkrat pokazal, koliko poznaš SP.

Jezus Kristus je dal za to da se povrne tisto kar je bilo zgubljeno.Kaj je bilo izgubljeno? Bog je poslal sebe, da s tem cirkusom popravi, kar je kot stvarnik sam zamočil, čeprav je baje vsemogočen.
sam Jezus Kristus se je spraševal ali bo vstal ali ne?Toliko o vsemogočnosti.
Z vero moraš gledati, dragi moj Slehernik. Hvala za potrditev, da SP nima vrednosti kot tako, ampak samo zaradi vere vernikov.

sati
27.04.2007, 16:02
Pred nekaj sto leti je npr. ameriški rodoljub Thomas Paine o neki svoji knjigi dejal; " To bo uničilo Sveto Pismo. V roku 100 let bop Sveto Pismo najti samo še v muzejih ali pa v zaprašenih kotih trgovin z rabljenimi knjigami".
Kakšna zmota.
Vendar je Sveto Pismo še naprej napadano. Zanimivo je, da se kritiki menjavajo, Sveto Pismo pa ostaja. Ljudje, katere so imeli za velike učenjake, katerih dela so spodkopavala pristnost Mojzesovih ali Izaijevih spisov, so danes komajda še znani, Mojzesa in Izaija pa še vedno berejo po vsem svetu.
Obljubim da skozi poste si bomo ogledali nekaj prvin, ki nam vlivajo zaupanje v Sveto Pismo.
odgovore npr na vprašanja kot so: Kako so zanesljivi spisi, ki so nam danes na voljo, saj ljudje pred 1000 let niso imeli fotokopirnih strojev in optičnih čitalcev? Kako vemo, da so natančni? Zakaj jim zaupamo?
Čakam na vaša vprašanja ter seveda odgovore.
Kaj vas zanima vprašajte, mogoče nenavadno toda tu sem da "branim vsojo vero".

Legenda, vidi se ti, da si iskren in imaš veliko vero v Sveto pismo. Kar tako naprej. Sploh ni važno, ali je spremenjeno ali ne, če ga boš redno prebiral, ti bo po milosti Boga razodeta vsa resnica.:2thumbs:

Trdonja
27.04.2007, 16:59
legenda,

to kar poznamo danes, kot vsebina "stare zaveze" - je vsebina PETE GENERALNE REVIZIJE JUDAIZMA, ki se je zapisala po povratku iz babilonskega sužnjevanja.
Judje so tedaj že uvedli v "svoje verovanje" DUALISTIČEN princip (dobro - zlo), kar so se "naučili" od Babiloncev, ki pa so ta princip "inkulturirali" od Egipčanov. Ti so poznali mitološki princip HORUSA - versus - SET-an - slednji je bil "padli princ teme" in je kasneje v SZ "zaživel" kot Satan.

Pred (prvim) uničenjem Jeruzalema, pa so Judje verovali, da VSE PRIHAJA OD Jahweja - če so mu pokorni, jih blagoslavlja (dobro) - kadar pa se "oddaljijo" od njega, pa jih kaznuje (zlo) - zanje, je "vse prihajalo od boga"!

Jahwe je bil eden izmed sedemdeseterice sinov boga EL-elyona - imenovanih "elohym" ( glej Psalm 82) - Najvišjega Kanaanskega boga, katerega veliki duhovnik je bil Melchi-sadek od njega - je tega boga v čaščenje sprejel Kaldejec Abram - katerega pa so kasneje Izraelci "inkulturirali", ga prevzeli in mu spremenili ime v Abraham - tako je Kaldejec Abram - "postal" izraelski "patriarh"...

Kar govoriš o Judu Nazarejcu - imenovanemu Jašua ha Nozri, ki naj bi bil "mesija" (eden izmed mnogih) - seveda ne drži - definicija o njegovi smrti "..za naše grehe" - je tipičen "pavlizem" - kakor je sploh VELIKA VEČINA tega, kar danes poznamo kot "krščanska vera"!

Knjiga, ki jo poznamo pod imenom "Danielova knjiga" je nastala v času trdega in neusmiljenega rimskega vladarja Antioha Epifaniusa v 2. stol BCE, ker so voditelji Judov hoteli ohraniti vsaj nekaj od "izročil" in tradicije - medtem, ko je Antioh prav to hotel uničiti in izkoreniniti.....
Ves zapis v "Danielovi knjigi" je zgolj opis dogajanj, ki so se v času zapisa že dogodili - torej ni šlo za nobene "prerokbe"!

legenda
27.04.2007, 19:18
Še malo bolj "globokih" odgovorov.
Poleg najdenih mrtvomorskih zavitkov obstajata še dve starodavne priči, ki potrjujeta natančnost prepisovalcev stare Zaveze. Ena od teh je njen grški prevod, ki se imenuje Septuaginta; druga pa je besedilo, ki so ga ohranili potomci Samarijanov, ki danes živijo v Nablusu v Izraelu. Nič čudnega da je R. Larid Harris, strokovnjak za Staro Zavezo, prišel do naslednjega sklepa;" Zdaj smo lahko prepriičani, da so prerpisovalci že davnega leta 225 pred našim štetjem izredno vestno in natančno prepisovali Staro Zavezo. Takrat so bili veljavni dva ali trije izvodi, od koder so prepisovali. Ti izvodi so se med seboj tako malo razlikovali, da lahko sklepamo, da so še zgodnješi prepisovalciprav tako vestno in skrbno prepisovali starozavezno besedilo. Vsekakor bi bilo nepremišljen dvom, ko bi danes zanikali, da imamo na voljo Stzaro Zavezo, kakršno je uporabljala Ezra, ko je iz Postave učil nje, ki so se vrnili iz Babilonskega ujetništva.
(R.Laird Harris, "Can I Trust My Bible? str 124)
Naslednjič vam razložim Danijelovo knjig z letnicami teksti, itn...
Danes lahko govorimo o rečehki so se že zgodile toda niso so vsa prarokovanja še zgodila.
Moram poiskati ves materijal glede tega. Prosim za potrpljenje, ni malo tega.

legenda
27.04.2007, 19:19
Seveda, del po del OD Babilonskega kraljestva do zadnjega, ki je Kristusovo

Trdonja
28.04.2007, 12:12
legenda,

pa prav "septuaginto" greš ponujati, kot nekakšen "verodostojen" zapis???

Po legendi (sledeč danes znanemu falsifikatu imenovanemu "Letter of Aristeus") naj bi kralj Ptolomej po nasvetu svojega knjižničarja Demetriusa dal napisati "Zakonik Judov", ki ga njegova knjižnica ni premogla....pa je dal, poklicati po 6 "rabijev" iz vsakega od 12 judovskih plemen, ki naj bi nato sedemdeset dni ločeno (zaprti v ločene prostore) pisali SZ - VSAK ZASE - po tem času,, pa naj bi pisanja med seboj primerjali in "ugotovili", da SO "POPOPLNOMA IDENTIČNA" - tako se je rodila "septuaginta" (pisanje sedemdeseterice ali LXX)

Seveda so kasneje strokovnjaki ugotovili, da je vsa ta legenda SFABRICIRANA - vključno s "Pismom Aristeja", ki je služilo kot "kronski dokaz".....

mizarstvo.lorencak
28.04.2007, 21:27
Dragi brat legenda, lepo, da si odprl novo temo, ki se nanaša na Sveto Pismo. Vidim, da je zopet enako kot pri drugih temah, vsak zagovarja svoje stališče in tako je tudi prav. Bog je dal nam ljudem svobodno voljo in s tem tudi svobodno izbiro, kako in o čem se bomo odločali.
Sveto Pismo, kot temelj Božjega nauka, reda in neskončnosti je ravno tako prepuščeno svobodni volji bralca,
ki se lahko po svoji volji odloča, kako ga bo gledal. Ali, kot resnično svetega, ali pa ,kot nekaj namišljenega in nesmiselnega in že naslova ne spozna, kaj, da bi še kaj druga.

Glejte, resnični čar svobodne volje je ravno v tem, da le po poti svobodne volje je nekoč moč spoznati Boga.
Zato tudi Bog dopušča in se ne meša v človekovo odločanje kako bo s tem ali onem ravnal. Zaradi tega, ker je Bog pustil človeku svobodno voljo in ga postavil na preizkušnjo svobodne volje, mu je kot dober in moder oče svojim otrokom, postavil Svete in Božje zakone in dal zapisati v knjige, da se bodo lahko učili in izognili gotovemu propadu. Ti Sveti zakoni pa niso pod prisilo in jih zopet človek lahko po svobodni volji privzame in spoštuje, ali pa se ne zmeni zanje, ker so pač za njega popoln nesmisel.

In tako so pač dopuščene vse poti človeškega razmišljanja s strani Boga. Zato tudi toliko različnih človeških pogledov na Sveto Pismo. Enotnost in popolno razumevanje Svetega Pisma je mogoče le pri razsvetljenih in z vnovičnim rojstvom duha v duši človeka ( prerojenje ).

Branje Svetega Pisma ni šala in ne norčujte se, raje pustite to branje pri miru, če ga ne jemlete resno.
Če pa koga žeja po Božji besedi in čuti voljo po branju Svetega Pisma, mu svetujem, da naj poskuša branje
Svetega Pisma razumeti čim bolj duhovno in ne v materijalnem pomenu. Sveto Pismo je popolnoma duhovnega pomena, samo zapisano je z materijalnimi črkami, zato je treba vsako besedo in stavek razumeti
popolnoma duhovno ne pa v materijalnem pomenu. Vsaka beseda ima materijalen in duhoven pomen, kot obstaja materijalno in duhovno stvarstvo. Sveto Pismo je pisano iz Božjega duha in narekovano po Božjem duhu človeku v pero, zato je ta Beseda ne dvomno duhovna.

Vsa nasprotja in nesmisli, ki na njih naletite pri branju Svete besede, so samo plod nepravilnega razumevanja duhovnega ki je zapisan v materijalni obliki.

Želim vam veliko blagoslova pri branju čiste Božje besede in nikar si ne mislite, da boste takoj vse razumeli.
Tudi tukaj gre postopno proti višjemu, enako kot z evolucijo do človeka.

Pa lepo pozdravljeni in ne pozabite na zvestobo v ljubezni, ki jo nujno rabite za branje Svetega Pisma.

Odeen
28.04.2007, 23:03
Hja, pa ne morem mimo, bom še jaz nekaj dodal.
Vedno aktualna tema, božja beseda..., zapisana v svete knjige...
Za tole pisanje je bil vzgib s strani mojega predhodnika, ki je ravno omenjal "materijalno" in "duhovno" plat. Jaz bom komentiral samo "materijalno" plat, ta namreč meni osebno dela največ preglavic pri vsem skupaj. Ne bom se spuščal v to, kaj kdo lahko izvleče iz Svetega pisma, Napisal bom samo kaj me moti pri samem pisanju skozi določen čas v zgodovini.

Da pa bom bolj jasen, nekaj, kar se vam bo zdelo nepovezano z vsebino, vendar prosim za potrpežljivost.
Sledi izsek z predavanja 1. letnika knjigarstva, kjer je med drugim omenjeno tudi tole:
Knjiga do izuma tiska
-V antiki in srednjem veku do izuma tiska razmnožujejo knjige s prepisovanjem;
-v srednjem veku poteka to delo v samostanskih skriptorijih, v katerih vzpostavijo delitev dela med pisarji, iluminatorji in rubrikatorji.

Srednjeveški skriptorij
Iluminirian in rubriciran rokopis
Začetki trženja knjige
-V 14.stoletju dobijo samostanski skriptoriji konkurenco v univerzitetnih pisarskih delavnicah in mestnih trgovcih s knjigami;
-V mestnih skriptorijih na Nizozemskem, Italiji in Nemčiji začnejo knjige proizvajati na zalogo za neznanega kupca, s čimer jih začnejo spreminjati v tržno blago.
Potrebe po knjigi
-razlogi za povečevanje povpraševanja po rokopisnih knjigah se skrivajo v nagli rasti srednjeveških univerz;
-ker vzpostavijo trgovci z rokopisi ustrezno distribucijsko mrežo za prodajo knjig, je na ta način začel nastajati knjižni trg, ki mu zgolj s prepisovanjem knjig ni bilo več mogoče zadostiti.

Heh, tržno blago... Na račun Božje besede (duhovnega bogastva) si ustvari materijalno (MATERIJALNO) bogastvo.
Torej, sledi naslednji citat:
-leta 1431 začne zasedati Baselski koncil, na katerem med drugim razpravljajo tudi o tem, da bi bilo treba standardizirati maše in mašne knjige, v katerih je zaradi prepisovanja mrgolelo napak.

Cerkvene spodbude za razvoj tiska II.
-leta 1451 se v Mainzu sestanejo priorji benediktinskih samostanov, ki se dogovorijo, da mora imeti vsak samostan vsaj en izvod dostojno prepisanega Svetega pisma;
-obe zahtevi povečata povpraševanje po knjigah.

...in zakaj je prihajalo do napak?
Zaradi načina samega pisanja, zaradi pisav, ki so bile takrat v uporabi, pa se niso vse hkrati uporabljale v celi evropi, oziroma takrat znanem in "kristjanskem" svetu. S temi vprašanji se ukvarja Paleografija..., več nebi pisal na tem mestu, razen to, da je problem v krajšanju besed. In ker so se tipi pisav spreminjali, bile pa so neodvisne ena od druge tudi geografsko (vzhodna evropa je imela čisto svoj način zapisovanja kot tudi krajšanja; medtem ko recimo istočasno, na drugem koncu evrope, recimo v Španiji obstaja zopet drug način tako pisanja kot krajšanja), je razumljivo, da je prihajalo do napak. Čisto vsebinske narave seveda, kakor danes, ko v tiskarstvu poznamo izraz "tiskarski škrat". In sedaj se vprašajte, do koliko takih napak v tekstu je prišlo do leta 1451, ko je bil shod benediktinskih priorjev, da so sklenili kar so pač sklenili.

Ker mene je vedno begalo eno; zakaj je Sveto pismo tako "orodje" cerkve, (tukaj se že v naprej opravičujem, če bom koga prizadel; to je moje osebno mnenje), ko pa se sama kot institucija ne drži naukov svojega lastnega "učbenika".

In prosim razumite, da tole ni spodkopavanje ali žaljenje kogarkoli; tudi sam iščem odgovore, samo na drug način.

Hvala.

Trdonja
29.04.2007, 14:55
Odeen,

pa saj ni problem v napakah, ki jih je mrgolelo v knjigah, ki jih omenjaš - gre za vprašanje AVTENTIČNOSTI SAMIH BIBLIJSKIH ZAPISOV, ki jih mi danes poznamo, kot knjigo "sveto pismo"!

Da bi pa lahko ocenjevali avtentičnost "biblije", pa je že treba poznati kaj več kot samo to, kar se nekateri baje nauče skozi vero-uk in čemu podobnemu. Predvsem je treba poznati "visoko in nizko kritiko" tekstov, tar na splošno "tekstualni kriticizem", ki je danes na mnogo višjem nivoju, kot je kdajkoli bil. V nasprotju z mnenji, da se je nekoč kaj več vedelo o prevajanjih kodexov, je danes jasno, da eksperti mnogo VEČ VEDO tudi o jezikih, ki so danes že "mrtvi" - ti so tudi mnogo bolj raziskani in semantika mnogo bolj znana ter bolje razumljena!

Res je prihajalo tudi do napak iz zelo različnih razlogov - vendar je treba govoriti predvsem o NAMERNIH POTVARJANJIH IN FALSIFICIRANJIH tekstov in kodeksov - vse z namenom - prilagajati neke tekste razvijajočemu se "nauku", ki je izšel iz t.im. "pavlizma" in je evoluiral v nam danes znan - katolicizem, ki pa z začetnimi stališči "primitivne ekklesie" - NIMA PRAV NIČ SKUPNEGA!

Jud Ješua ha Nozri je bil Nazarejec, kar seveda ne pomeni, da je bil iz "nazareta" - marveč je to bila LOČINA, kakor je tedaj bilo mnogo ločin - Saduceji, Zeloti, Eseni.... itd...- katere kasnejše vodstvo si je lastil tudi samozvani "apostol" Savel iz Tarza - razvidno iz Apostolskih del 24 poglavje 6-8 vrsta:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 Čez pet dni je prišel tja véliki duhovnik Hananija z nekaj starešinami in z nekim pravnikom Tertúlom. Z obtožbami zoper Pavla so se oglasili pri namestniku. 2 Poklicali so Pavla in Tertúl je začel obtožbo s temile besedami: »Velespoštovani Feliks! Po tvoji zaslugi že dolgo uživamo mir in po tvoji prizadevnosti se je marsikaj izboljšalo za naše ljudstvo. 3 To ti vedno in povsod priznavamo z iskreno hvaležnostjo. 4 Vendar te ne bi rad preveč nadlegoval, zato te prosim, prisluhni nam s svojo blago naklonjenostjo! 5 Odkrili smo, da je ta človek kuga, da neti nemire med vsemi Judi po svetu in da je kolovodja ločine Nazarejcev. 6 Poskusil je celo tempelj oskruniti, pa smo ga prijeli. 8 Če ga boš zaslišal, boš lahko sam ugotovil vse, česar ga obtožujemo.«
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vse kar je govoril omenjeni Ješua ha Nozri, nima prav nobene zveze z doktrinami in dogmami, ki jih danes "evangelizira" RKC - to je lahko takoj jasno vsakomur, ki le malo bolj poglobljeno prebere Biblijo!

sati
29.04.2007, 16:32
Odeen,

pa saj ni problem v napakah, ki jih je mrgolelo v knjigah, ki jih omenjaš - gre za vprašanje AVTENTIČNOSTI SAMIH BIBLIJSKIH ZAPISOV, ki jih mi danes poznamo, kot knjigo "sveto pismo"!

Da bi pa lahko ocenjevali avtentičnost "biblije", pa je že treba poznati kaj več kot samo to, kar se nekateri baje nauče skozi vero-uk in čemu podobnemu. Predvsem je treba poznati "visoko in nizko kritiko" tekstov, tar na splošno "tekstualni kriticizem", ki je danes na mnogo višjem nivoju, kot je kdajkoli bil. V nasprotju z mnenji, da se je nekoč kaj več vedelo o prevajanjih kodexov, je danes jasno, da eksperti mnogo VEČ VEDO tudi o jezikih, ki so danes že "mrtvi" - ti so tudi mnogo bolj raziskani in semantika mnogo bolj znana ter bolje razumljena!

Res je prihajalo tudi do napak iz zelo različnih razlogov - vendar je treba govoriti predvsem o NAMERNIH POTVARJANJIH IN FALSIFICIRANJIH tekstov in kodeksov - vse z namenom - prilagajati neke tekste razvijajočemu se "nauku", ki je izšel iz t.im. "pavlizma" in je evoluiral v nam danes znan - katolicizem, ki pa z začetnimi stališči "primitivne ekklesie" - NIMA PRAV NIČ SKUPNEGA!

Jud Ješua ha Nozri je bil Nazarejec, kar seveda ne pomeni, da je bil iz "nazareta" - marveč je to bila LOČINA, kakor je tedaj bilo mnogo ločin - Saduceji, Zeloti, Eseni.... itd...- katere kasnejše vodstvo si je lastil tudi samozvani "apostol" Savel iz Tarza - razvidno iz Apostolskih del 24 poglavje 6-8 vrsta:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 Čez pet dni je prišel tja véliki duhovnik Hananija z nekaj starešinami in z nekim pravnikom Tertúlom. Z obtožbami zoper Pavla so se oglasili pri namestniku. 2 Poklicali so Pavla in Tertúl je začel obtožbo s temile besedami: »Velespoštovani Feliks! Po tvoji zaslugi že dolgo uživamo mir in po tvoji prizadevnosti se je marsikaj izboljšalo za naše ljudstvo. 3 To ti vedno in povsod priznavamo z iskreno hvaležnostjo. 4 Vendar te ne bi rad preveč nadlegoval, zato te prosim, prisluhni nam s svojo blago naklonjenostjo! 5 Odkrili smo, da je ta človek kuga, da neti nemire med vsemi Judi po svetu in da je kolovodja ločine Nazarejcev. 6 Poskusil je celo tempelj oskruniti, pa smo ga prijeli. 8 Če ga boš zaslišal, boš lahko sam ugotovil vse, česar ga obtožujemo.«
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vse kar je govoril omenjeni Ješua ha Nozri, nima prav nobene zveze z doktrinami in dogmami, ki jih danes "evangelizira" RKC - to je lahko takoj jasno vsakomur, ki le malo bolj poglobljeno prebere Biblijo!

Verjetno je nekaj resnice na tem, zanima me, kaj misliš o predstavljanju Jezusa za Boga, kot ga predstavlja RKC, glede na to, da Sveto pismo tega ne podpira, ampak se da jasno razumeti, da je Bog Jezusov Oče. In kaj meniš, ali Vatikan pozna resnico in jo prikriva, da ne bi to zrušilo že obstoječih dogem in doktrin?

Trdonja
29.04.2007, 19:41
sati,

seveda Ješua ha Nozri tudi sam ni nikoli "pretendiral" na položaj "boga" - nikoli ni spregovoril niti besede v tej smeri - obstaja pa kar nekaj FALSIFIKATOV, s katerimi naj bi se potrdila kasnejša teza (in dogma), da naj bi bil ta človek tudi "bog".

Skozi patristiko, se je zlagoma PAVLIZEM preoblikoval (s pomočjo raznih "očetov" iz patristike) v smeri ustoličenja imitacije prastarih "troad" - v oblikovanje "trojice" - v kateri naj bi ena (božja) oseba fantazmično nastopala v treh "bistvih" - seveda primerno zapakirana v "nedoumljivo skrivnost" - kar naj bi odvračalo pametne in radovedne....od brskanja po razumevanju.

V obdobju nicejskih doktrinarnih prerivanj na tedanjem koncilu v 4. stol. CE, je cesar Konstantin končno počil z dlanjo po mizi, zaprl več kot 300 sprtih tedanjih "teoloških gurujev" v zaprte prostore (ob kruhu in vodi), ter jih tako dobesedno prisilil k "enotnosti" - IN zgodila se je - moderno rečeno - revolucija ENE ČRKE!

Ustvarili so namreč (kaj dela lakota?) POVSEM NOVO grško besedo "homoousios" iz že prej obstoječe besede - "homoiousios" - KATERI SO ODVZELI črko "i" med dvema "o"-jema in ustvarili seveda tudi nov pomen - prvotna beseda "homoiousios" - pomeni "slična ali podobna substanca" - medtem, pa naj bi NOVA beseda "homoousios" pomenila "ista substanca" - tako nenadoma Jud Ješua ha Nozri ni več veljal za "podobnega bogu", marveč je postal "bog sam"...kam pa je izginil dotedanji judovski "bog" Jahwe - pa se še danes ne ve....

Poudariti velja, da ni šlo za dejanskost stanja - marveč za VOLJO LJUDI, ki so tako z igračkanjem v semantiki - USTVARILI "boga" po svojih željah - predvsem pa po želji Konstantina, saj je ta izrecno instistiral na tem, da naj se ne uveljavlja nek "človek - bog" - tak je bil kot rimski cesar tudi sam - marveč mora biti predmet čaščenja "zaresen bog" - pa so mu ugodili - rodila se je "sv. Trojica" - seveda kot državna religija rimskega cesarstva.

sati
29.04.2007, 20:01
Zanimivo, kako dobro poznaš Sveto pismo in njegovo prilagajanje skozi čas. Verjetno bolje kot večina duhovnikov in teologov. To, kar pišeš, je vsaj, če gledam s stališča Svetega pisma, resnica. Jezus ni Bog, je le odposlanec, prerok, Božji sin, ki poučuje, kako priti do Boga Očeta. Nerazumno se mi zdi, kako se veliko kristjanov trmasto oklepa prepričanja, da je Jezus Bog, ko pa sam tega nikoli in nikdar ni nikjer izjavil.

Odeen
29.04.2007, 23:17
Je pa govoril, da smo vsi Božji otroci. Vsi.
Zakaj se to vedno znova pozablja..., tega ne razumem...

mizarstvo.lorencak
29.04.2007, 23:18
Svetih Pisem je veliko in vsako je prirejeno svoji ločini, ki prisega nanj.
Mislim, da nekateri prehitro zaključujete svoje misli. Pogledati je potrebno širše po obzorju. Božja beseda je precej drugačna, zato jo tudi ne more vsak spoznati. Dokler se ne začneš približevati Bogu, ne moreš
začeti razumevati Božje besede. Zato vam povem, da ni vsako Sveto Pismo pravo Sveto Pismo.
Le nekaj Pisem je pravih in to so tiste iz katerih in v katerih veje isti Sveti Duh.
Spozna jih lahko le tisti človek v katerem se je začel razvijati in rasti isti Sveti Duh. Le enako lahko spozna
enako in nič drugače. Noben človek ne more nekaj spoznati, česar še ni občutil in videl.

Zato spoštujte drugega in ljubite bližnjega bolj kakor sebe, le to je pot po kateri boste začeli spoznavati
Božjega duha. Postopno boste začeli ločevati pravo od lažne besede in vedno večje bo vaše spoznanje
čiste Božje besede. Potem boste z lahkoto ločevali zrnje od plev. In spoznali boste, da ves prejšen trud
pri tolmačenju in raziskovanju mrtve besede v Pismu je bil jalov trud.
Bolj kot boste spoštovali in se ravnali po spoznani Božji besedi, večje bo postajalo vaše obzorje duha
in nikoli več vas ne bo mogel zavesti noben lažni prerok.

Povem vam, da nevedne lahko z lahkoto zavajajo svetni in koristoljubni ljudje. Pred takšnimi se z veliko lahkoto lahko obranite, če se podate na pot spoznanja in po poti do Božje zakladnice modrosti.
Kot je rekel Jezus, takšne boste spoznali po njihovih dejanjih, če bodo dejanja v prid ljubezni do bližnjega,
so to prava Božja dela, če pa bodo njihova dejanja v prid njihove koristi, so pa to dela lažnega boga.

Trdonja
30.04.2007, 06:45
Lorenčakov - "tesar",

madona, ti si pa kar na prižnico splezal....

Prav nobene "božje besede" NI! Kar zadeva "duha" - pa je to zgolj sintagma za ponujen pomen pisca nekega pisanja - če gre za premirje, je listina napisana v "duhu sprave".....na primer.

Tudi ni nobenega "svetega" duha in ga pisci tedanjega časa SPLOH NISO POZNALI - gre zgolj za kasnejše interpretacije v "pavlinističnem duhu".

Na linku, ki ti ga ponujam, imaš ducat verzij "svetega pisma" - iz vsake verzije, ti lahko v hipu izdvojim na stotine POTVORJENIH, FALSIFICIRANIH,PRIREJENIH in še kaj - posameznih delov ali celih poglavij - na katere ti prisegaš, da so "ta pravi"....

http://www.blueletterbible.org/

Trdonja

sati
30.04.2007, 07:36
Je pa govoril, da smo vsi Božji otroci. Vsi.
Zakaj se to vedno znova pozablja..., tega ne razumem...

Res je, po Stari zavezi so se vsi Izraelovi otroci imenovali Božji sinovi. Ta edinorojeni Božji sin je bolj cerkveni nauk.

sati
30.04.2007, 07:39
Svetih Pisem je veliko in vsako je prirejeno svoji ločini, ki prisega nanj.
Mislim, da nekateri prehitro zaključujete svoje misli. Pogledati je potrebno širše po obzorju. Božja beseda je precej drugačna, zato jo tudi ne more vsak spoznati. Dokler se ne začneš približevati Bogu, ne moreš
začeti razumevati Božje besede. Zato vam povem, da ni vsako Sveto Pismo pravo Sveto Pismo.
Le nekaj Pisem je pravih in to so tiste iz katerih in v katerih veje isti Sveti Duh.
Spozna jih lahko le tisti človek v katerem se je začel razvijati in rasti isti Sveti Duh. Le enako lahko spozna
enako in nič drugače. Noben človek ne more nekaj spoznati, česar še ni občutil in videl.

Zato spoštujte drugega in ljubite bližnjega bolj kakor sebe, le to je pot po kateri boste začeli spoznavati
Božjega duha. Postopno boste začeli ločevati pravo od lažne besede in vedno večje bo vaše spoznanje
čiste Božje besede. Potem boste z lahkoto ločevali zrnje od plev. In spoznali boste, da ves prejšen trud
pri tolmačenju in raziskovanju mrtve besede v Pismu je bil jalov trud.
Bolj kot boste spoštovali in se ravnali po spoznani Božji besedi, večje bo postajalo vaše obzorje duha
in nikoli več vas ne bo mogel zavesti noben lažni prerok.

Povem vam, da nevedne lahko z lahkoto zavajajo svetni in koristoljubni ljudje. Pred takšnimi se z veliko lahkoto lahko obranite, če se podate na pot spoznanja in po poti do Božje zakladnice modrosti.
Kot je rekel Jezus, takšne boste spoznali po njihovih dejanjih, če bodo dejanja v prid ljubezni do bližnjega,
so to prava Božja dela, če pa bodo njihova dejanja v prid njihove koristi, so pa to dela lažnega boga.

V vsakem primeru velja, da je bistvo krščanstva ljubiti Boga, neglede na to, kaj je nastalo skozi zgodovino iz Jezusovih učenj, je še vedno možno in mogoče spoznati bistvo skozi Jezusa in to je, da ljubi Boga z dušo in srcem.

mizarstvo.lorencak
30.04.2007, 08:24
Kot sem že rekel, nekdo, ki nečesa ne pozna, ne more dojeti njegove resnice še manj pa, da bi lahko razpravljal
o tem. Nekoč je Prešeren rekel, le čevlje sodi naj kopitar. Enako je tudi drugje, žal tudi za Boga in Božjo besedo.
Skoraj nihče noče slediti Bogu in Njegovi besedi in ravno taisti hočejo biti bolj pametni od samega Boga in na veliko pametujejo in zatrjujejo kako je s tem.
Nič hudega, saj večina otrok hoče biti bolj pametnih od svojih staršev in šele potem v zrelejših letih spoznajo
svojo zmoto in začnejo verjeti svojim staršem.

Enako je z Božjim otroštvom in mi smo tisti Božji otroci, ki ne poslušamo svojega očeta in hočemo biti bolj pametni kot On. Ko se bomo nekoč razvili v odrasle može, bomo tudi mi spoznali svojo zmoto in pravega Očeta.
Kot so naši zemeljski starši usmiljeni z nami in nas vzgajajo z ljubeznijo, tako in še bolj je usmiljen in ljubeč
naš nebeški Oče.
Čeprav nekateri nočejo priznavati ne rodnih staršev in ne Očeta v nebesih, pa kljub temu oba ljubeče gledata
na svoje otroke.

No ravno zaradi nas neposlušnih otrok, ki hočemo več vedeti kot Oče, se je na žalost s Svetim Pismom
tako dogajalo in se dogaja kot je. Ampak tudi tukaj Božja previdnost ni ostala nedejavna in je poskrbela,
da se čista Božja beseda ne more nikoli izgubiti. Seveda se ta svet zelo trudi, da bi zatrl in izkoreninil
čisto Resnico in Božjo besedo, ampak to je preprosto nemogoče.

Zato se svojih laži bolj bojte kakor tujih in lep pozdrav.

mizarstvo.lorencak
30.04.2007, 09:16
Mislim, da vse cerkve tega sveta in ne samo krščanstvo, učijo, da ljubi in veruj v enega Boga.
Ljubiti Boga pa ne pomeni samo poznati njegove nauke, ampak resnična ljubezen do Boga je, da delamo tako kot nas uči, da spoštujemo in ljubimo svojega bližnjega bolj kakor sebe ali vsaj toliko kakor sebe.
Zato nam je tudi podal Sveto Pismo, da bomo lahko spoznali sebe in Njega. Žal pa tisti, ki noče, da bi spoznali sebe in Boga, potvarja, dodaja in briše besede iz Svetega Pisma, da bi ljudi obdržal v nevednosti in še bolj zavedene v svoj prav. S tem pa hoče človeka zaslepiti in držati daleč vstran od Boga.

Tam, kjer je sovraštvo, jeza in prepir, tam ni pravega Boga in zlahka spoznate kdo ima tam oblast.
Zato se začnimo obračati k Ljubezni in dejavni ljubezni do bližnjega, le tako lahko začnemo postopno
spoznavati samega sebe in tisti, ki nas hoče popeljati v smrt, ne bo imel več moči nad nami.

Za nas ljudi sploh ni pomembno, ali je bil Jezus Bog, ali ni bil, o tem je nesmisel razglabljati, dokler ne spoznamo
več, ampak pomembno je, se truditi in izpolnjevati Božjo besedo, ki nam je ljubeče dana od Očeta po Svetem Pismu, le tako bomo nekoč lahko spoznali Kdo je Kdo.

Zato imejmo vedno bistre in poštene oči in kdor je v temi, naj zagleda jutro in kdor gleda svetlobo, naj pazi, da je ne bo zamenjal za temo.

legenda
30.04.2007, 19:08
No kot sem obljubil razlago Danijeleve knjige. V več delih bo ker je obširna zadeva.[/B Prerokovanja knjige Danijela so napisana zato, [B]da bi jih razumeli in po njih zvedeli za prihodnost.
Sam Jezus Kristus se sklicuje na knjigo preroka Danijela in pravi o njenih prerrokovanjih;
"Kdor bere, naj razume". ( Mat. 24.15) Sedaj bomo proučili 7 poglavje knjige preroka Danijela eo od najvažnejših prerokovanj v Svetem Pismu.

Trdonja
30.04.2007, 19:39
legenda,

"...če je le mogoče, naj gre ta tvoj "tutti frutti Danielov kelih" - mimo mene - prišparaj vendar živce in potrpežljivost tukajšne javnosti - z nekakimi "razlagami" nečesa, kjar je bilo "skomponirano" vsaj 400 let PO DOGAJANJIH, ki jih "opisuje" - ZA NAZAJ - tako zna danes še Malusova Meta "prerokovoti" - ko ji ni več do petja.....

Trdonja

legenda
30.04.2007, 19:42
1 DANIJELOVA PRIKAZEN
Danijel je v prikazni gledal, kako iz vzburkanega morja izhajajo štiri zveri;
a) Lev, ki je imel orlovske peruti;
b) medved, ki se je dvignil po eni strani in je imel v gobcu tri rebra;
c) leopard s štirimi glavami in štirimi perutmi;
d) četrta zver bre imena, ki je imela železne zobe in na glavi deset rogov ( DAn.7.2-8)
2 RAZLAGA TE PRIKAZNI
Danijel govori o prispodobah. Simboli, ki jih uprablja v tem besedilu, so:štirje vetrovi, morje, štiri zveri, deset rogov, mali rog, ki ima človeške oči in usta.
Kaj pomenijo ti simboli? Sveto Pismo nam daje razlago.
a) Morje prestavlja ljudstva "In reče mi: vode, ki si jih videl,... so ljudstva in množice in narodi in jeziki."
Raz. 17.15
b) Štiri zveri predstavljajo štiri pozemska kraljestva
"Te velike zveri, ki so štiri, so štirje kralji, ki vstanejo iz zemlje". Dan7.17
1 Lev s perutmi predstavlja Babilonsko kraljestvo pod Nebokadnezarjem
Peruti označujejeo hitrost, s katero je Nebukadnezar izbojeval zmago nad sosedi. Pozneje se je pri terj zveri zgodila sprememba: krila so ji bila oskubena, dvignila se je z zemlje in je stala na nogah kakor človek, in dano ji je bilo človeško srce. (Dan.7.4) Človeško srce, slabo in strahopetno, je simbol zadnjega vladarje babilonskega kraljestva,Belsazarje, ki se je od strahu in malodušja zaprl v babilonski stolp in s katerim se je leta 538 pred Kristusom končala babilonska svetovna oblast.

2 medved s tremi rebri v gobcu označuje Medo.perzijsko kraljestvo
Prerok je videl, da je medved stal " po eni strani" ( DAn.7.5)S tem je bila simbolično prikazana premoč Perzijcev v začetnem dvovladju Medov in Peržanov. Tri rebra v medvedvem gobcu predstavljajo tri države, katere je osvojila Medo-Perzija: Babilon, Lidijo in Egipt. Ta medo-perzijska monarhija je trajala od leta 538 pred Kristusom, ko je Cir zavzel Babilon, pa do leta 331 leta pred Kristusom, ki je v bitki pri Arbeli padel zadnji perzijski vladar.
3 Leopard s štirimi glavami in štirimi perutmi predstavlja Grško-Makedonsko kraljestvo
Peruti označujejo hitrost, s katero je Aleksander Veliki osvajal tedanja najmočnejša kraljestva.Grško-macedonsko kraljestvo je obvarovalo svojo edinost za življenja Aleskandra Velikega.Po njegovi smrti je v tej državi nastala borba za prestol. Centralna oblast se ni mogla obdržati dolgo. Ko so bili ubiti člani kraljevske hiše, je oblast preškla v roke štirih generalov (Kasander, Lizimah, Ptolomej in Selevk), ki so si državo medsebojno razdelili na štiri dele.Leta 168 pred Kristusom je v bitki pri Pidnu Rim osvojil Macedonijo, leta 146 pa jo je razglasil za svojo pokrajino. S tem se je končalo tretje svetovno kraljestvo
4 Četrta zver z železnimi zopbmi in desetimi rogovi presdstavlja Rimsko kraljestvo
Te posebnosti četrte zveri popolnoma ustrezajo značaju rimske države.Železna je bila njena oblast, železni zakoni in železni jarem, ki so ga naložilči podjarmljenim narodom.(Dan.7, 19.23) Rimska vladavina je trajala do leta 476 po Kristusu, ko je propadlo Zahodno rimsko cesarstvo.

TOLIKO ZA SEDAJ, SLEDI NADALJEVANJE, VSE DO KONCA TEGA SVETA

legenda
30.04.2007, 19:46
legenda,
"...če je le mogoče, naj gre ta tvoj "tutti frutti Danielov kelih" - mimo mene - prišparaj vendar živce in potrpežljivost tukajšne javnosti - z nekakimi "razlagami" nečesa, kjar je bilo "skomponirano" vsaj 400 let PO DOGAJANJIH, ki jih "opisuje" - ZA NAZAJ - tako zna danes še Malusova Meta "prerokovoti" - ko ji ni več do petja.....
Trdonja

Trdonja, ne bom pisal samo za preteklost. Opišem vse do konca. Od začetka pa do konca.
Kdo, kako, zakaj, vse razložim, in še nekaj to ni moje razlaga temveč od Gospoda.
Preberi Dan. 12.4

legenda
30.04.2007, 19:48
Trdonja, da ne boš presenečen tudi z imeni držav, verskih skupin...j

slehernik
01.05.2007, 00:25
Legenda, na začetku si izrazil prepričanje, da bomo prišli do konca. Uporabil si prvo osebo množine.

Vendar se v ničemer ne navezuješ na sogovornikove pripombe, ampak zgolj prazno prepisuješ propagandno gradivo svoje sekte, in to s prepričljivostjo mrtvega konja. Res je to izredno ,zanimiv' verski dialog ... :sleepy:

Trdonja
01.05.2007, 15:35
slehernik,

pa saj "legenda" nima druge naloge kot ponavljati to, kar so ga naučili - prav nobene ideje nima, da bi morda prisluhnil sogovornikom in komentiral njihove pomisleke in jih poskušal demantirati z argumenti....
Ne, on bo z glavo šel skozi zid - nobenega komentarja ne bomo slišali na temo dejstva, da je ta pisarija nastala v 2. stoletju PNŠ (BCE) - on nam bo vsekakor še naprej vztrajno poskušal "razložiti" nekake "simbolizme in preorokbe" - pa čeprav te sploh ne obstajajo!

bojim se, da smo odprli Pandorino skrinjico.....

legenda
01.05.2007, 20:05
Trdonja in Slehernik. Nismo ali ne bomo odprli Pandorino skrinjico. Druga stvar sam sem prihajal do spoznanja, ker če nista pozabila da so me "učili" (po mami) pravoslavno, (po očetovi) katoliško in protestanke vere. Ne "trobim" to kar so me "učili".
Kot sem obljubi da bom pisal do konca glede Danijela.

legenda
01.05.2007, 20:31
DESET ROGOV IN MALI ROG

5. Koga predstavlja deset rogov, ki jih je prerok videl na glavi četrte zveri?
" In zasrtan tistih deset rogov: iz tega kraljestva vstane deset kraljev; in drug kralj vstane za njim in ta bo različen od prejšnih in poniže tri kralje." Dan.7.24
Deset rogov predstavlja deset malih kraljestev, ki so nastala na ozemlju Zahocnega rismkega cesarstva po njegovem propadu leta 476. To so bili
1) Franki (francozi)
2) Alemani ( Nemci)
3) Burgudi (Švicarji)
4) Svevi (portugalci)
5) Vandali (uničeni v Sverni Afriki)
6) Zahodni Goti (španci)
7) Vzhodni Goti ( avstrijci)
8) Anglosaksi (angleži)
9) Lngobardi (sevrna italija) in
10) Heruli (južna italija)
Iz teh ljudstev so se razvili nekateri od danjašnih sodobnih evrposkih narodov.

6. Kakšna prsememba se je zgodila med desetimi rogovi?
"Ko sem opazil tiste rogove, glej, vzrastel je med njimi drug rog, prav majhen, pred katerim so bili izdrti trije prvih rogov; in glej, na tem rogu so bile oči kakor človeške oči in usta, govoreča velike reči" Dan 7.8 (Glej Dan.7.24)
Prerok je vedel, kako raste med rogovi neki mali rog,"pred katerim so bili izdrti trije prvih rogov".
7. Koga predstavlja ta mali rog?
Iz zgodovine nam je znano, da se je papeštvo pojavilo na področju Zahodnega Rimskega cesarstva. Že leta 330, ko je cesar Konstantin prestavil prestolnico na vzhod, v Konstantinopel ( Carigrad), si je rimski škof začel prisvajati poleg duhovne tudi svetovno oblast.Rimski škof je po malem postal v cerkvi to, kar je bil prej cesar v rimski državi. Papeštvo se je rodilo kot kopija kraljevske rimske oblasti. Cesar Junstanijan je leta 533 v pismu, poslanem rimskemu cerkvenem očetu Ivanu, priznal rimskega škofa kot glavo vseh cerkev, z odstranitvijo treh germanskih plemen: Herulov leta 493, Vandalov leta 534 in vzhodnih Gotov leta 538, pa je bila ustavrjena fizična možnost za papeško oblast. Tako se od leta 538 začenja oblast "malega roga" ali papeštva.
8 Katere so značilnosti malega roga?
Na tem rogu so bile oči "kakor človeške oči in utsa govoreča velike reči". Ta rog je bil " različen od prejšnih" (Dan.7.24) " drzne besede bo govoril zoper Najvišjega, zatiral bo svete NAjvišjega; mislil bo na to, da spremni čase in postavo; in sveti bodo izročeni njegovi oblasti za en čas in dva časa in polovica časa". Dan.7.25 (ekumenski prevod)

Toliko za sedaj, naslednjič napišem značilnosti malega roga.

Trdonja
01.05.2007, 20:42
legenda,

seveda ti tega, kar si pripravljen po "butnskalovsko" ponavljati, nista pripovedovala ne oče - ne mati - si pa kot sugestibilen in nekoliko premalo izobražen osebek - pač podlegel nekaterim idejam, ki si jih neselektivno bral.....

si ravno pravšnji za sprejemanje sugestij s tovrstno vsebino.......žal.

legenda
01.05.2007, 21:15
Sugestija Trdonja? Ne zgodovinski podatki ki so dani vsem...
Ni "butnskalovsko" temveč zdrav razum in razumevenje.
Seveda da sledi nadeljevanje, kot sem ti in ostalim obljubil do konca. verujem da boš presenečen.
Ko končam ta del z Danijelom, mal razmisli kaj bo, še vedno zanikal?

slehernik
01.05.2007, 23:22
Sugestija Trdonja? Ne zgodovinski podatki ki so dani vsem...Prijatelj, to niso zgodovinski podatki. Jih ne imenujem čista kozlarija, ker nočem žaliti kozlov.

Pisal jih je nekdo, ki nima pojma o evropski zgodovini (očitno ameriški propagandist) in ne ločuje med narodi in državami ter zlasti si izmišljuje neke nemogoče zveze. Alemani so Nemci, medtem ko so Franki Francozi? Burgundi so Švicarji?? Ostrogoti so Avstrijci??? Langobardi so bili samo v severni Italiji, Heruli pa kar na njenem jugu????

Najhujše je, da je smešni ameriški propagandist na silo ustvaril nekaj kraljestev, da jih bi bilo ravno deset, čeprav ne pripadajo istemu obdobju ali preprosto niso bila.

Sam preveri, ali je obstajalo kako kraljestvo Herulov ob koncu cesarstva (Odoaker je kot kralj Herulov razglasil Italijansko kraljestvo, ker so bili Heruli, najemniki v rimski vojski, nepomemben del prebivalstva) oziroma ali imajo Heruli kakšno zvezo z južno Italijo.

Ali pa Langobardi, katerih kraljestvo pripada čisto drugi dobi in je zaradi tega nepojmljivo, da niso omenjena druga kraljestva, ki so tedaj (in prej) uspevala na ostankih Zahodnega Rimskega cesarstva ... (Hune, Obre, Slovane!) Ja, prijatelj, pozabi si tudi svojo zgodovino. To se zgodi, če zgodovino učijo Američani.

Revno. Verno.

pk
02.05.2007, 01:32
1 DANIJELOVA PRIKAZEN

TOLIKO ZA SEDAJ, SLEDI NADALJEVANJE, VSE DO KONCA TEGA SVETA


O.K., zmagal si, vdam se:clown:
Samo prizanesi nam vendar z nadaljevanji:angel:
Do konca tega sveta ne bi več zdržali:sleepy:

Jelengar
02.05.2007, 02:05
Jaz sem zelo pogosto slisal, da nima smisla prepricevat prepricanih. ;)

legenda
02.05.2007, 07:42
Res je. Kaj pa tiste, ki pa niso?
Glejte, meni Sveto Pismo je postalo navodilo za življenje. Pa nisem kaka "ovca" da ne bi znal razmišljat s svojo glavo.Meni "ta" Božja beseda mi pomaga živeti (kljub temu da nekateri negirajo da je Gospodova beseda), pridobil sem si prijatelje, ženo, ki ljubi in dela po tej Besedi, odvadil sem se slabih rečeh (no ja ne vseh, boj z grehom je močan), pridobil oz. pridobivam si boljši značaj...
Meni je Sveto Pismo to, da spoznam pa na 1 mestu Kristusa.
In kaj je slabega v tem, da tudi ostalim " reklamiram" to navdihnjeno Pismo?
Če ne želite da "nadaljujem " z Danijelom" I get the point.
Toliko za sedaj, pa Gospod z vami.

slehernik
02.05.2007, 13:28
Res je. Kaj pa tiste, ki pa niso?
Glejte, meni Sveto Pismo je postalo navodilo za življenje. Očitno napačno navodilo, če je polno dejstvenih napak.
Pa nisem kaka "ovca" da ne bi znal razmišljat s svojo glavo.
Ni videti, da bi preverjal preverljivi del svoje vere. Znaš potegniti sklep?

Če ne želite da "nadaljujem " z Danijelom" I get the point.To je res žaljivo. Utrujaš s prepiski, ko pa se kdo vzame čas, se potrudi in ima vsebinske pripombe k tej slami, pa nehaš. Joj, oprosti, smo zmotili tvoj samogovor ... :nonono:

Spodobilo bi se tudi, da komentiraš moje in Trdonjeve trditve o Danielu. Model je uporabljal grške sposojenke in pojme, ki niso pripadale mezopotamski družbi iz 6. st. pr. n. št., ampak helenistični družbi iz 2. st. pr. n. št. Kdo bi verjel, da je pesem napisal Prešeren, če bi namesto 'zale deve' pisalo 'seksi bejba' in bi namesto 'rojak' pisalo 'sodržavljan'? Nekatere besede pač kažejo stik med jeziki in pojmovni svet, ki ju za Prešerna (ali Daniela) ni bilo.

Predvsem pa sem zanikal preverljive zgodovinske naslanosti 'prerokbe'. Zavrni jih s podatki, s katerimi si opletal, ali priznaj, da je razlaga SP, ki ji slediš, žalostna potegavščina za nerazgledane.

Trdonja
02.05.2007, 17:10
slehernik,


upam, da bo tvoje razumno in spravljivo svetovanje - privedlo "legendo" do spoznanja, da ne bo trdovratno poskušal z vsiljevanjem nekih "razlag" - pa čeprav je jasno, da gre za vsebino pisanja, ki naj bi ga domnevno napisal Daniel alias Baltazar , ki pa v resnici nikoli ni obstajal in seveda tudi ni bil pisec te knjige sestavljene iz dveh delov - prevoda iz heberejščine in drugega dela iz grščine.....marveč so ga napisali neznani pisci v 2. stoletju BCE - v času Antioha IV

sati
02.05.2007, 18:00
Kaj pa milijarda in pol, ali celo več kristjanov, za katere je Sveto pismo relevantno, kako se vsi ti ljudje soočajo z nejasnostmi in nelogičnostmi v Svetem pismu? Jaz sicer mislim, da prvotna krščanska učenja imajo veliko vrednost, tu so problem le brezštevilni popravki, celo v današnjem času Vatikan spreminja učenja, najnovejše spremembe so glede vic, oz. takoimenovanega limba.

Trdonja
02.05.2007, 19:11
sati,

glej, za relativno mlado religijo, ki je nastala v 7. stoletju CE in je znan tudi njen ustanovitelj - vemo, da temelji na Mohamedovi interpretaciji tedaj znanih doktrin in zapisov, ki so tvorili že obstoječi "biblijski kanon" - pravzaprav na enem samem stavku, ki naj bi ga izgovoril Ješua ha Nozri:

Janez 14 : 15

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
»Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


in Mohamed se je PROGLASIL ZA "obljubljenega" TOLAŽNIKA ali "zadnjega preroka", ki naj bi ostal "vekomaj"....

Danes ta religija šteje vsaj toliko vernikov, kot "krščanska verovanja" - sedanji KATOLIŠKI pontifeks, jih je obiskal kot SEBI ENAKE......pa čeprav je to povsem izmišljena "religija" - ideja nekega potujočega 45-letnega trgovca, ki si je izmislil "srečanje" z "bogovi" v neki votlini - posnemal je zelo uspešno izveden povsem enak manever, ki ga je uporabil nek prefrigani Savel iz Tarza, ki naj bi na opoti v Damask "srečal" pokojnega Ješuo ha Nozrija - nato pa se je samovoljno proglasil za njegovega "apostola" in voditelja ločine, imenovane Nazarejci, katerih vodja - je pokojni Ješua bil - ter nato položil s svojim "pavlizmom" - temelje kasnejšemu - katolicizmu!

Kaj bova torej rekla k tvojemu "argumentiranju" s pomočjo številčnosti "vernikov"? Kaj torej storiti z VEČ kot miljardo in pol Muslimani, ki sploh nimajo problemov z "nejasnostmi in nelogičnostmi" v svojih pisanjih - seveda tudi iz NZ - saj se njihovo "verovanje" nanjo navezuje?

legenda
03.05.2007, 20:00
Poskusite tole.
www.worldslastchance.com (http://www.worldslastchance.com)

ko pridete tam pojdite na jezike pa odklikajte slovenščina.

mizarstvo.lorencak
03.05.2007, 21:27
[QUOTE=Trdonja;1193897]sati,
Janez 14 : 15
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
»Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
in Mohamed se je PROGLASIL ZA "obljubljenega" TOLAŽNIKA ali "zadnjega preroka", ki naj bi ostal "vekomaj"....


Mislim, da nisi prav razumel Božje besede.

kitl
03.05.2007, 22:20
Zakaj nekateri se trudite in spodbijate dejstva, ki so zapisane v knjigi vseh knjig. Pač, če vam ne paše ga ne berite pa je. Če imate željo zadevo raziskati se lotite temeljitega preučevanja biblije pa boste morda odkrili kaj je res in kaj ni. Površinsko nekaj soditi je brez predmetno in utopično. Kar je pa Legenda zapisal pa drži

Glejte, meni Sveto Pismo je postalo navodilo za življenje. Pa nisem kaka "ovca" da ne bi znal razmišljat s svojo glavo.Meni "ta" Božja beseda mi pomaga živeti (kljub temu da nekateri negirajo da je Gospodova beseda), pridobil sem si prijatelje, ženo, ki ljubi in dela po tej Besedi, odvadil sem se slabih rečeh (no ja ne vseh, boj z grehom je močan), pridobil oz. pridobivam si boljši značaj...

Še nikogar ne poznam, ki se je ravnal po bibliji, da bi zašel na krivo pot in živel razvpito življenje in škodil komu drugemu. Pa ne mislite, da se sam ravnam po božjih zapovedih, ker se še zdaleč ne. Je pa res, da sem z leti začel zadevo ceniti in jo celo preučevati in se odvadil marsi katere slabe razvade. Za enkrat mi zadeva še ni še niti malo škodovala prav nasprotno marsi kdaj mi je pomagala. Hotel sem reči, da biblije ne moreš soditi površinsko. Predno jo sodiš jo moraš prebrati, razumeti in primerjati z zgodovino.

slehernik
03.05.2007, 22:53
Predno jo sodiš jo moraš prebrati, razumeti in primerjati z zgodovino.Torej začni že.

slehernik
03.05.2007, 23:00
Kaj pa milijarda in pol, ali celo več kristjanov, za katere je Sveto pismo relevantno, kako se vsi ti ljudje soočajo z nejasnostmi in nelogičnostmi v Svetem pismu?In kaj ima to pravzaprav zveze z Legendovimi burkami?

sati
04.05.2007, 07:12
In kaj ima to pravzaprav zveze z Legendovimi burkami?

Povezava je v tem, da zakaj bi se nekdo čudil veri enega posameznika, če ima ta skoraj dve milijardi somišljenikov, ki enako polagajo vero v Sveto pismo. Če je komu to osmislilo in obogatilo življenje, zakaj pa ne, ljudje smo si pač različni, kar nekoga moti, je za drugega brezpredmetno. Če nekoga, tudi mene osebno, moti, da je ostalo od Jezusovih učenj le malo, drugega to niti ne zanima, niti se v to ne poglablja. :)

slehernik
04.05.2007, 09:20
Povezava je v tem, da zakaj bi se nekdo čudil veri enega posameznika, če ima ta skoraj dve milijardi somišljenikov, ki enako polagajo vero v Sveto pismo.Sati, ni šlo za Sveto pismo, ampak za njegovo razlago, ki se nanaša na čisto preverljive dogodke. In ne vem, od kod vlečeš 2 (?) milijardi somišljenikov (?), ki enako (?) polagajo vero vanj, ko pa gre za propagandne izmisleke obskurne protestantske sekte, ki je mdr. usmerjena predvsem v napad na papeža, v katerem vidijo zver.

Dej, Legenda, nadaljuj no s svojo razlago Daniela, a morda - ampak res samo morda - kaj pravi o papežu?

sati
04.05.2007, 09:36
Tema je pač Sveto pismo, nikjer ni bilo izrecno navedeno, da se gre za ločino protestantov, ali pa sem spregledala. :blush: Sploh pa moraš vedeti, da kristjani pravijo, da imajo skupni temelj, vero v Jezusa in Sveto pismo neglede kateri ločini, veji, sekti pripadajo. Nekakšno občestvo svetih to imenujejo.

slehernik
04.05.2007, 14:50
Tema je pač Sveto pismo, nikjer ni bilo izrecno navedeno, da se gre za ločino protestantov, ali pa sem spregledala. :blush:Si spregledala (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1191433&postcount=15).
Sploh pa moraš vedeti, da kristjani pravijo, da imajo skupni temelj, vero v Jezusa in Sveto pismo neglede kateri ločini, veji, sekti pripadajo. Česa ne poveš.
Nekakšno občestvo svetih to imenujejo.Prosim, ne razmetavaj s pojmi, ki jih ne poznaš.

mizarstvo.lorencak
04.05.2007, 20:08
Vsaka krščanska ločina ima sebi ustrezno prirejeno Sveto pismo, zato je težko govoriti tako je prav ali pa tako. Seveda vsak zagovarja svoje in tako ne moremo najti skupnega mišlenja.
Je pa res, da je vsem krščanskim, judovskim in muslimanskim ločinam in sektam skupna Stara zaveza ali prvo
Sveto pismo. Že kmalu po Mojzesu so se Judje tudi začeli ločevati in vsak po svoje razlagati Mojzesovo pismo in že takrat je do Kristusa nastalo precej ločin Judovstva. Že takrat se je miselnost razhajala, čeprav jim je bil skupen en Bog.

Kakšna razdvojenost je v krščanstvu še le danes se z lahkoto opazi. S prihodom Kristusa se dela Nova zaveza na novo, ampak se s stem Stara ne odpravlja. Tudi že kmalu po Kristusu se zopet začne ločevanje. Ena največjih je Islam, ki ima zdaj že veliko svojih ločin.

Kdor malo pomisli, lahko spozna, koliko je različnih Svetih pisem, ki izhajajo iz enega prvega pisma in jih ni več mogoče uskladiti tu zemsko v eno.
Resnično pravo čisto in neomadeževano pismo se ohranja edino po Svetem duhu že od Mojzesa naprej.
In kdor spoštuje zapovedi iz Svetega pisma, ki so še skoraj enake pri vseh ločinah in v vseh različnih pismih,
se ravnal in delal po njih, bo nekoč neizogibno spoznal Svetega duha, ki mu bo razodel vso resnico in
s tem tudi pravo Sveto pismo.

Kot pravi Jezus v neki priliki; če me boste ljubili in se ravnali po mojih zapovedih, vas nikoli ne bom zapustil,
poslal vam bom Tolažnika, ki bo na vekomaj z vami.
Ta Tolažnik je ravno Sveti duh, ki nam, ko se srečamo z njim, razodene vso resnico in stvarstvo.

Zato se trudimo živeti in ravnati po Božjih zapovedih in spoznali bomo vso resnico, ki jo tako vneto iščemo
in odgovore na vsa vprašanja.
Za dosego teh ciljev pa ne rabimo nobene cerkve tega sveta in njenih ceramonij, ki netijo le sovraštvo
med drugače mislečimi in različnimi verskimi ločinami in so prej hudičeve kot pa Božje.
Rabimo le voljo, dobro srce in resnično ravnanje po Božjih zapovedih.
Z ljubeznijo in spoštovanjem do bližnjega se vse začne.

Trdonja
05.05.2007, 07:59
Lorenčak,

T.im. "alphabet" so izumili Ugariti v času cca 1300 let BCE do tedaj se je za pisavo uporabljal "klinopis" - ponekod pa še "hieroglifi", ki pa ni bila pisava v pravem pomenu besede.

Do leta 1000 BCE je bil "alphabet" že toliko razvit (čeprav še vedno brez samoglasnikov), da so se ga pričeli učiti in prevzemati tudi okoliški narodi - med njimi tudi Izraelci, ki so v obdobju vladavine Salomona (v 9.stol. BCE) pričeli PRVIČ ZAPISOVATI SVOJO ZGODOVINO - do tedaj ohranjano IZKLJUČNO preko BESEDNEGA IZROČILA - torej je vsa tvoja zgodba o tem, da je nek Egipčan (s polovičnim imenom) "moses" - kdajkoli - karkoli "napisal" in to v jeziku Izraelcev - katerega sploh ni znal govoriti (še Biblijski zapisi potrjujejo, da je zanj govoril AAron).

Tudi stroka danes nedvoumno potrjuje, da je "Pentatevh" delo mnogih anonimnih avtorjev - zanesljivo pa je, da "-------moses" - TO ZAGOTOVO NI!

mizarstvo.lorencak
05.05.2007, 09:44
Lorenčak,

T.im. "alphabet" so izumili Ugariti v času cca 1300 let BCE do tedaj se je za pisavo uporabljal "klinopis" - ponekod pa še "hieroglifi", ki pa ni bila pisava v pravem pomenu besede.

Do leta 1000 BCE je bil "alphabet" že toliko razvit (čeprav še vedno brez samoglasnikov), da so se ga pričeli učiti in prevzemati tudi okoliški narodi - med njimi tudi Izraelci, ki so v obdobju vladavine Salomona (v 9.stol. BCE) pričeli PRVIČ ZAPISOVATI SVOJO ZGODOVINO - do tedaj ohranjano IZKLJUČNO preko BESEDNEGA IZROČILA - torej je vsa tvoja zgodba o tem, da je nek Egipčan (s polovičnim imenom) "moses" - kdajkoli - karkoli "napisal" in to v jeziku Izraelcev - katerega sploh ni znal govoriti (še Biblijski zapisi potrjujejo, da je zanj govoril AAron).

Tudi stroka danes nedvoumno potrjuje, da je "Pentatevh" delo mnogih anonimnih avtorjev - zanesljivo pa je, da "-------moses" - TO ZAGOTOVO NI!

Ti boš pa že vedel, ko si pa tako visoko učen.
Samo nekaj bi ti še rad povedal, ne bodi tako prepričan in ne misli si, da so nekoč bili sami bebci.
Pokaži vsaj malo spoštovanja in ljubezni do drugih, kajti samo to je prava pot do modrosti, ki si jo tako želiš.

Pa še nekaj o pisavi bi ti povedal; klinopis in hieroglifi, prvi je bil klinopis in z njim so zapisane misli ne pa črke
in je zato najhitrejša pisava. Na eno tablico ali papir lahko zapišeš majhno knjigo, kar pa s črkami ne moreš.
A, si predstavljaš, v koliko krajšem času lahko prebereš z hitrostjo misli knjigo, kot pa če moraš isto knjigo brati po črkah jih sestavljati v besede in potem v povedi.

To je bila duhovna pisava, ki pa jo danes skoraj nihče več ne pozna, razen visoko duhovno razvitih ljudji.
Današnja pisava je skoraj v celoti materijalna in kakor lahko opišeš duhovno misel z enim znakom
klinopisa, moraš za to isto misel uporabiti skoraj neskončno današnjih črk in še ne moreš dovolj zadovoljivo
opisati te misli, ki je bila izražena z znakom klinopisa.

Z padanjem duhovnosti pri človeku, se je izgubljala tudi duhovna pisava, sprotno se je pojavljala vedno manj
duhovna pisava, ki je do danes že prešla v skoraj čisto materijalno in z njo ni več moč duhovnega izražanja.
Zopet je pa danes peščica ljudi, ki razumejo tisto malo, kar je še ostalo duhovnega v današnji črki in
s tem tudi celoten pomen duhovnega, ki je izražen z napisanim.

Trdonja
05.05.2007, 15:18
Lorenčak,

namesto moje učenosti, daj ti raje malce pokomentiraj VSEBINO tega, kar sem napisal...

Kar zadeva znanja Izraelcev - glede pisave - je povsem jasno, da so se z njo srečali tako, kot sem to že obrazložil - nikjer ne obstaja prav noben dokaz o tem, da bi pisali v hieroglifih - prav nasprotno - že sama SZ jasno govori o USTNEM IZROČILU, ki se je prenašal iz roda v rod - torej?

Kar pa nekaj improviziraš z nekim "duhovnim zapisom" - pa je zgolj megličenje, saj to preprosto ni RESNICA!
Izraelci niso nikoli pisali s pomočjo hieroglifov.

Kar je pisno ohranjenega - kaže na izvor "alphabeta" iz Ugarita (ali deloma tudi od Feničanov)- lahko pa si na linku Wikipedije ogledaš:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ugaritic_alphabet

Prav nič pa nisi komentiral ugotovljenega dejstva, da Egipčan s polovičnim imenom "moses" - ni nikoli napisal Pentatevha?

Ko pravim "s polovičnim imenom" imam pri tem v mislih dejstvo, da so bila imena posameznikov, ki so spadali v ožji družinski krog Faraonov - sestavljena iz dveh delov - prvi del je bilo IME nekega egipčanskega boga - denimo RA ali TUT - drugi del pa je predstavljal besedo s pomenom "rojen od" - kar je bila beseda "moses".

Torej - poznamo imena: TUT-moses ali RA-moses - kasneje sicer nekoliko fonetično spremenjena v : Ramzes in Tutmoses etc.....

"Svojemu mosesu", so Izraelci pač odstranili prvi del - IME egiptovskega boga, ker to pač ni moglo biti sestavni del "imena njihovega patriarha".....zato so ga okrajšano ob inkulturaciji - spremenili v "Mosesa"!

mizarstvo.lorencak
05.05.2007, 17:44
Lorenčak,

namesto moje učenosti, daj ti raje malce pokomentiraj VSEBINO tega, kar sem napisal...

Kar zadeva znanja Izraelcev - glede pisave - je povsem jasno, da so se z njo srečali tako, kot sem to že obrazložil - nikjer ne obstaja prav noben dokaz o tem, da bi pisali v hieroglifih - prav nasprotno - že sama SZ jasno govori o USTNEM IZROČILU, ki se je prenašal iz roda v rod - torej?

Kar pa nekaj improviziraš z nekim "duhovnim zapisom" - pa je zgolj megličenje, saj to preprosto ni RESNICA!
Izraelci niso nikoli pisali s pomočjo hieroglifov.

Kar je pisno ohranjenega - kaže na izvor "alphabeta" iz Ugarita (ali deloma tudi od Feničanov)- lahko pa si na linku Wikipedije ogledaš:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ugaritic_alphabet

Prav nič pa nisi komentiral ugotovljenega dejstva, da Egipčan s polovičnim imenom "moses" - ni nikoli napisal Pentatevha?

Ko pravim "s polovičnim imenom" imam pri tem v mislih dejstvo, da so bila imena posameznikov, ki so spadali v ožji družinski krog Faraonov - sestavljena iz dveh delov - prvi del je bilo IME nekega egipčanskega boga - denimo RA ali TUT - drugi del pa je predstavljal besedo s pomenom "rojen od" - kar je bila beseda "moses".

Torej - poznamo imena: TUT-moses ali RA-moses - kasneje sicer nekoliko fonetično spremenjena v : Ramzes in Tutmoses etc.....

"Svojemu mosesu", so Izraelci pač odstranili prvi del - IME egiptovskega boga, ker to pač ni moglo biti sestavni del "imena njihovega patriarha".....zato so ga okrajšano ob inkulturaciji - spremenili v "Mosesa"!

Pa nisem jaz rekel, da so Judje pisali z hieroglifi, to je Egipčanska pisava, Judje so pisali z pisavo, mislim, da hebrejščino, kdaj se pa pojavi ta pisava pa ne vem. Z kakšno pisavo so pisali od Mojzesa pa do hebrejščine pa ne vem. Vem, da se je ustno izročilo o neznanem Bogu, ohranjalo do Mojzesa. Mojzes je napisal celo Staro zavezo, sedem knjig in preroški dodatek, čeprav je znanih samo pet knjig . To pa zato, ker je že takrat staro Judovska duhovščina dve knjigi ( šesto in sedmo ) in preroški dodatek skrila pred ljudstvom.

Pa ne mi zopet rečti, da Mojzes ni znal pisati. Tale tvoja wikipedija je ena velika otročarija, če od tam nabiraš
podatke, pa res ni čudno, da tako razmišljaš.

Zavedati se moramo, da so to samo teorije, tako tvoje , kot moje. Oba vema, da se je že veliko 100%
" dokazanih teorij " izkazalo za ne točne in velike neumnosti.

Z načinom sestavljanja Egipčanskih imen se strinjam.

legenda
05.05.2007, 19:41
Dej, Legenda, nadaljuj no s svojo razlago Daniela, a morda - ampak res samo morda - kaj pravi o papežu?


Ali ste istega mišljenja kakor Slehernik ali naj nadaljujem z Danijelom "do konca"?
da-ne?

mizarstvo.lorencak
05.05.2007, 20:06
Ali ste istega mišljenja kakor Slehernik ali naj nadaljujem z Danijelom "do konca"?
da-ne?

Legenda, ti kar nadaljuj.

Trdonja
05.05.2007, 20:21
Lorenčak,

glej, obstaja JEZIK in PISAVA - prvi je obstajal PRED PISAVAMI. Kar je starozaveznih pisarij - jih je zapisanih v "alphabetu", ki je Ugaritsko&Feničanskega porekla in so jo Izraelci v 9.stol BCE polagoma prevzeli od njih. To je evidentno že iz tega, da tudi staro-hebrejščina ne pozna NE LOČIL in NE SAMOGLASNIKOV - enako kot to ne pozna že omenjeni "alphabet", katerega osnov ti ne poznaš - PA BI JIH MORAL - preden bi pričel s pisanjem neumnosti o tem - kako je nek Egipčan "pisal" v pisavi, ki je v času njegovega (domnevnega) obstoja - ŠE SPLOH NI BILO!

Si pa tipičen "razlagalec pisem", ki zavrača INTERNET - kot dovolj verodostojen prostor za pridobivanje podatkov, čeprav je PRAV VSE ZNANJE TEGA SVETA ŽE NA NJEM in predstavlja to, kar je bila pred več kot 2000 leti - aleksandrijska knjižnica!

Ga ni resnega instituta, religije, posameznih intelektualcev, ki ne bi objavil na INTERNETU vse pomembne podatke ali dognanja moderne dobe!

mizarstvo.lorencak
05.05.2007, 21:31
Lorenčak,

glej, obstaja JEZIK in PISAVA - prvi je obstajal PRED PISAVAMI. Kar je starozaveznih pisarij - jih je zapisanih v "alphabetu", ki je Ugaritsko&Feničanskega porekla in so jo Izraelci v 9.stol BCE polagoma prevzeli od njih. To je evidentno že iz tega, da tudi staro-hebrejščina ne pozna NE LOČIL in NE SAMOGLASNIKOV - enako kot to ne pozna že omenjeni "alphabet", katerega osnov ti ne poznaš - PA BI JIH MORAL - preden bi pričel s pisanjem neumnosti o tem - kako je nek Egipčan "pisal" v pisavi, ki je v času njegovega (domnevnega) obstoja - ŠE SPLOH NI BILO!

Si pa tipičen "razlagalec pisem", ki zavrača INTERNET - kot dovolj verodostojen prostor za pridobivanje podatkov, čeprav je PRAV VSE ZNANJE TEGA SVETA ŽE NA NJEM in predstavlja to, kar je bila pred več kot 2000 leti - aleksandrijska knjižnica!

Ga ni resnega instituta, religije, posameznih intelektualcev, ki ne bi objavil na INTERNETU vse pomembne podatke ali dognanja moderne dobe!

V neki priliki v Svetem pismu je Jezus dejal, blagor ubogim na duhu, kajti njih je Božje kraljestvo.

legenda
05.05.2007, 22:09
IV. ZNAČILNOST MALEGA ROGA

iZ ŽE NAVEDENIH VRST SO RAZVIDNE ZNAČILNOSTI "MALEGA ROGA", KI POPOLNOMA OPISUJEJO PAPEŠKO OBLAST.
). Na malem rogu so "oči, kakor človeške oči"
Oči so simbol razumsnoti. Za razliko od barbarskih germasnkih kraljev, ki so bili nepismeni, se oblast predstavljenja z "malim rogom" odlikuje z bistrostjo in izredno politično spretnostjo. To so zares značilne lastnosti papeške oblasti.
10. Mali rog je bil videti večji od drugih in se je razlikoval od njih
Papeštvo je v srednjem veku postala najmočnejša sila od drugih in se je od drugih razlikovalo, ker bilo verska-politična sila
11."Drzne besde bo govoril zoper Najvišjega
Pod izrazom "drzne besede" razumemop papeške ošabne trditve, s katerim si pripisuje božansko čast in oblast. Katoliška encklopedija poudarja, da "uživa papež takšno dostojanstvo in da je njegov položaj tako vzišen, da ni samo človek, temveč kakor Bog in Božji namestnik. Kronan je s trikartno krono, kot kralj neba in zemlje in nižjih predelov," (Prompta Biblioteka, vol.VI, pp25.29) A v spisu "Dictus Papae", za katerega menijo, da ga je napisal papež Gregor VII., je med drugim rečeno, da vsi "knezi morajo papežu ljubiti noge".
12. " Zatiral bo svete Najvišjega"
Paeštvo je mnoga stoletja preganjalo vse tiste, ki jih je imelo za krivoverce: valdežane, albigeneze, bogomile, hugenote itd...
13. "Misli bo na to, da spremeni čase in postavo"
Paeštvo si je zares drznilo poseči v same Božje zapovedi. Če beremo Deset Božjih zapovedi iz katoliškega katekizma, bomo videli, da je v njem izpuščena druga zapoved, deseta pa razdeljena na dve. Katoliška cerkev se tudi hvali, da je spremenila 4 Božjo zapoved, to je, da je svetost sopbote prenesla na nedeljo.
" Na primer: ustanovitev nedelje. Kakšne pravice ima katera druga cerkev, da praznuje ta dan? Vi boste rekli: Na podlagi tretje ( V Svetem Pismu četrte) zapovedi, ki pravi; "Spomijaj se sobotnega dne, da ga posvečuješ:" Toda nedelja ni sobota.
To je bila katoliška cerkev, ki je spremenila dan počivanja iz sobote, sedmega dnne, v nedeljo, prvi dan tedna-Cerkev, kateri se pokorava ves omikani svet.
Sveto Pismo pravi:" Spomijaj se sobotnega dne, da ga posvečuješ". Toda
katoliška cerkev pravi:'Ne! Praznujte prvi dan tedna.' In ves svet se klanja v vdani poslušnosti ukazu katoliške cerkve." (Nadškof T.Enrgt, Des Moines, Iowa 1893)
Katoliška enciklopedija trdi, da "ima papež takošno oblast in moč, da lahko spremeni Božje zapovedi, ker njegova oblast ni človeška, marveč Božja, in zato ravna papež kot Božji namestnik mna zemlji s popolno oblastjo, da zavezuje in razvezuje svojo čredo". ( Prompta Biblioteka, vol.Vi, pp. 25-29)

Toliko za sedaj, sevda sledi nadaljevanje...

slehernik
05.05.2007, 23:18
Toliko za sedaj, sevda sledi nadaljevanje...Tudi če ne.
Večkrat sem te izrecno pozval k pogovoru, v katerem odgovarjaš na pripombe sogovornikov in daješ svoje, ne pa da kot tank vztrajaš na svojem prepisanem samogovoru. Saj si že objavil povezavo do spletišča, ki nas je vse razsvetlilo. Zdaj končno vemo, da bo naslednji papež spet Janez Pavel II (?), čeprav bo v resnici hudič (sicer ne vem zakaj le naslednji, če je po vašem vse papeštvo biblijska zver, ampak resnici na ljubo me ne briga).

Predvsem si spregledal, da sem gladko zavrgel zgodovinske podatke, ki naj bi dokazovali 100 % zanesljivost tvoje sekte. Zgodovinska razlaga tvoje sekte je kratko malo izmišljena in to lahko preveri vsakdo v kateri koli zgodovinski knjigi. Če sekta zahteva kaj denarja od tebe, obstaja možnost, da si žrtev prevare nesposobne osebe.

Zakaj se delaš neumnega?

legenda
05.05.2007, 23:44
Ne išče denarja dragi moj.Sekta, ne pripadam nobeni. Če je Svetopisemsko izpolnjevanje zapovedi zate sekta ok. jaz nimam problemov potem naj bom "sektaš". Govorim oz. pišem kar sem sam raziskoval. To kar si zapisal da lahko preveri v vsaki zgodovinski knjigi lahko, jaz sem tudi.
Ta "sekta" pa meni nudi pomoč, prijateljstvo, ljubezen... ker izpolnjuje Svetopisemske zapovedi ( moram pa priznati da niso vsi 100% ok, imaš pa tudi slabe niso vsi idealni) ker idealnost pride, in to kmalu.
Bog pa se je razodel po Pismu, ti to želel ali ne.
Sprejel ali ne, zdaj pa razmisli ali se delam neumnega ali ne.

slehernik
05.05.2007, 23:48
To kar si zapisal da lahko preveri v vsaki zgodovinski knjigi lahko, jaz sem tudi.Torej si vede pisal laži?

legenda
05.05.2007, 23:51
Torej si vede pisal laži?

Ne, če boš skrbno prebiral boš videl včasih da citiram nekatere knjige oz. pisce.

slehernik
05.05.2007, 23:58
Ne, če boš skrbno prebiral boš videl včasih da citiram nekatere knjige oz. pisce.Torej si vede citiral laži?

yaneko
06.05.2007, 08:16
sati,

glej, za relativno mlado religijo, ki je nastala v 7. stoletju CE in je znan tudi njen ustanovitelj - vemo, da temelji na Mohamedovi interpretaciji tedaj znanih doktrin in zapisov, ki so tvorili že obstoječi "biblijski kanon" - pravzaprav na enem samem stavku, ki naj bi ga izgovoril Ješua ha Nozri:

Janez 14 : 15

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
»Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


in Mohamed se je PROGLASIL ZA "obljubljenega" TOLAŽNIKA ali "zadnjega preroka", ki naj bi ostal "vekomaj"....

Danes ta religija šteje vsaj toliko vernikov, kot "krščanska verovanja" - sedanji KATOLIŠKI pontifeks, jih je obiskal kot SEBI ENAKE......pa čeprav je to povsem izmišljena "religija" - ideja nekega potujočega 45-letnega trgovca, ki si je izmislil "srečanje" z "bogovi" v neki votlini - posnemal je zelo uspešno izveden povsem enak manever, ki ga je uporabil nek prefrigani Savel iz Tarza, ki naj bi na opoti v Damask "srečal" pokojnega Ješuo ha Nozrija - nato pa se je samovoljno proglasil za njegovega "apostola" in voditelja ločine, imenovane Nazarejci, katerih vodja - je pokojni Ješua bil - ter nato položil s svojim "pavlizmom" - temelje kasnejšemu - katolicizmu!

Kaj bova torej rekla k tvojemu "argumentiranju" s pomočjo številčnosti "vernikov"? Kaj torej storiti z VEČ kot miljardo in pol Muslimani, ki sploh nimajo problemov z "nejasnostmi in nelogičnostmi" v svojih pisanjih - seveda tudi iz NZ - saj se njihovo "verovanje" nanjo navezuje?

Janez 14/15
Apostolska dela 2/1-4

legenda
06.05.2007, 14:08
Torej si vede citiral laži?


Ne zgodovinska dejstva.

slehernik
06.05.2007, 15:46
Ne zgodovinska dejstva.
Je to vse, kar znaš povedati?

Postavil sem na laž konkretne trditve, ki jih je marsikje moč preveriti. Nisi se lotil niti ene, poskusil zavrniti ali pojasniti, če bi bilo kaj spornega, kaj vem, ponudil drugačne podatke, poglobil vprašanje, ga prikazal z drugačnega zornega kota. Nič. Popolnoma nič. Nisi bil sposoben narediti nič drugega kot prazno ponoviti, da je vse je res, ne da bi ponudil enega samega dokaza v prid. Praviš, da si vse preveril. Kje? Kako? Pokaži nam. A ni bil to namen te teme?

Hvala, mami, da si v meni zatrla zdravo vedoželjnost in mi namenila življenje v nevednosti brez možnosti, da se iz njega izkopljem, ker si me prepričala, da že vse vem.
Hvala, mami, da svoj živi dan ne bom vedel, kaj govorim, ampak bom v vsakem nestrinjanju videl napad na božjo resnico.
Hvala, mami, da bom lahek plen vsakogar, ki se bo predstavljal v božjem imenu, ker ne bom znal presoditi njegovih besed.
Hvala, mami, res te imam rad za ta dar.

redfax
06.05.2007, 18:28
slehernik in trdonja :d :2thumbs:

Trdonja
06.05.2007, 18:36
slehernik,

seveda ti "legenda" v harmoniji s svojim nickom, pripoveduje zgolj povsem namišljene in neresnične "interpretacije" s "preroško močjo"......:nonono:

Jelengar
06.05.2007, 19:11
slehernik in trdonja :d :2thumbs:
Tudi jaz moram izrazit svoje simpatije in spostovanje Sleherniku in Trdonji. Obcudujem vaju zaradi konsistentnosti, preciznosti in obilice znanja. :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :clapping:

Trdonja
06.05.2007, 19:24
redfax & Jelengar,

madona, saj zardevam.....;) :veryevil:

legenda
07.05.2007, 21:13
Opozicaja tu.

legenda
07.05.2007, 21:25
14.Njegova oblast bo trajala "en čas in dva časa in polovico časa"

S tem je določena dolgost časa "malega roga" čas pomeni eno leto, dva časa in polovico časa pol leta. To je skupaj tri leta in pol ali 42 mesecevoz. 1260 dni. Ker so mi nekateri govorili da pišem pšremalo tekstov iz Pisma sedaj navajam (Glej Raz.12,14.6;12,5) V prerokovanjih en dan pomeni eno leto. (Glej $Moj.14,34 Ezk. 4,6) Glede na to je oblast "malega roga", tj papeštva, trajala 1260 let. Papeška svetovna oblast se je začela leta 538, ko je cesar Justantin priznal papeža za glavo nad vsemi cerkvami. In ko je premagal germansak plemena v Severni Afriki in Italiji, je ustvaril papežu možnost, da izvršuje versko in politično oblast. Če letu dodamo 1260, pridemo v leto 1798. Tega leta je Napoleon general Berthier prišel v Rim, ujel papeža Pija VI., ga odpeljal v Francijo, in tam kmalu umrl. S tem je papešzvo dobilo smrtno rano. (Raz.13,3-9)
Največje veselje tistega, ki iskreno ljubi Boga, je, da lahko iz Božje besede zve, kaj je resnica, in da po tej resnici živi. Molimo da bi Sveti Duh odprl naša srca, da bi mogli razumeti Božjo voljo. Recimo, kakor je rekel naš Gospod Jezus Kristus, ki je samega sebe daroval za nas:
" Veselje mi je delati tvojo voljo, moj Bog, in tvoja postava je v mojem srcu":

Aldebaran
07.05.2007, 22:25
prosim, da se nehate obkladati s takšnimi in drugačnimi izrazi... Držite se teme, drugače ...

mizarstvo.lorencak
08.05.2007, 11:46
prosim, da se nehate obkladati s takšnimi in drugačnimi izrazi... Držite se teme, drugače ...

Hvala Bogu.

DrOnyx
08.05.2007, 13:06
V neki reviji sem prebral, da ima Bog v Svetem pismu na vesti smrt tisočev ljudi, medtem ko Hudič samo peščice.:)

legenda
08.05.2007, 18:54
Ali menite da branje Svetega Pisma je slaba stvar?
Prosim razložite svoj odgovor. Hvala

Trdonja
08.05.2007, 19:30
legenda,


generalno gledano, seveda ni slabo samo po sebi - branje enega takega "tutti-frutti puzzla", kot je to današnja knjiga - imenovana "sveto pismo" - seveda ob predpostavki, da ga ne beremo z apriornim stališčem, kako imamo opravka z zapisano "božjo besedo" - zlasti ne v tako DOBESEDNI interpretaciji, kot jo ponujaš ti....
Evidentno je namreč, da ne gre za nikakršno "božjo besedo" - pa tudi sicer sploh ne gre za neko religiozno knjigo, marveč zgolj za večkratno modificirano in "prenovljeno zgodovino" nekega bližnjevzhodnega naroda....

legenda
08.05.2007, 20:41
legenda,
generalno gledano, seveda ni slabo samo po sebi - branje enega takega "tutti-frutti puzzla", kot je to današnja knjiga - imenovana "sveto pismo" - seveda ob predpostavki, da ga ne beremo z apriornim stališčem, kako imamo opravka z zapisano "božjo besedo" - zlasti ne v tako DOBESEDNI interpretaciji, kot jo ponujaš ti....
Evidentno je namreč, da ne gre za nikakršno "božjo besedo" - pa tudi sicer sploh ne gre za neko religiozno knjigo, marveč zgolj za večkratno modificirano in "prenovljeno zgodovino" nekega bližnjevzhodnega naroda....

Hm, pameten odgovor če gledaš z perspektive, ki jo ti gledaš ( pa nič slabega ne mislim z tem).Jaz verujem da je to Božja beseda, ker nemogoče se mi zdi da bi se obdržala toliko stoletij, toliko piscev in če ne bi jih vodil " en Duh".
Večji del znanosti je veliko let deloval z domnevo, da je vse, ker obstaja s človekom vred, sad golega naključja. Samo le naključje in nič več. Močno dvomim v "slučajnost" isto kakor za to Sveto Pismo da je kar tak nastalo.Čeprav je morda naslednji navedek rahlo pretiravanje, pa nam nekaj pove o zapletenosti človeških možganov. " V človeških možganih je na trilijone nevronov; število možnih povezav med njimi je večje, kakor je število atomov v vesolju": (Ian Barbour, When Science Meets Religion, str 62)
Možnost ugibanja na domnevah je "nešteto" toda jaz ne mislim da je Pismo neka "slučajnost" .

slehernik
09.05.2007, 15:48
Papeška svetovna oblast se je začela leta 538, ko je cesar Justantin priznal papeža za glavo nad vsemi cerkvami. In ko je premagal germansak plemena v Severni Afriki in Italiji, je ustvaril papežu možnost, da izvršuje versko in politično oblast.Groza.
Ni bil cesar Justantin, ampak Justinian.
Ni bilo leta 538, ampak leta 529 oziroma 534, ko je prvi zakonik iz leta 529 razveljavil.
Nič se ni začelo, ker Justinian ni priznal novega stanja, ampak je pravzaprav ponovil Valentinianovo določbo iz leta 445, ki je bila dodana kot sestavni del k Teodozijevemu zakoniku (ki ga je Justinian večinoma le prepisal in uredil).
Afrika nima zveze s papeško posvetno oblastjo, ki je bila tedaj mdr. nemogoča, ker so si Rim izmenjavali vsakokratni barbari in Bizantinci. Šele razmejevanje moči z Langobardi (kdor pozna slovensko zgodovino, ve, da so zapustili naše kraje in stopili v Italijo šele leta 568) v 7. in predvsem 8. stoletju je postavilo temelje papeški posvetni oblasti. Za začetek se ponavadi šteje darovnica o Sutri iz leta 728. Večja moč vzhodnorimskega cesarja po zavzetju severne Afrike je dejansko zmanjšala možnosti za kakršno koli posvetno oblast papežev, ker se je ta oblikovala ravno s postopnim upadanjem bizantinske moči.
V priznanju vodstva nad cerkvami ni nobene podlage za posvetno oblast. Mdr. je Justinian kvečjemu cezaropapistično postavljal posvetno (cesarsko) oblast nad cerkveno in nepovoljnega papeža tudi zaprl za 8 let! Toliko o možnostih posvetne oblasti... :nonono:

No, saj vem, da to dosti presega tvoje znanje, ampak lahko vsaj zlahka preveriš leto, ko je Justinian priznal papeža za glavo vseh cerkva (ki ni in ne more biti 538). Med protestantskimi viri na spletu je tudi večkrat objavljen tudi tisti del starejšega Teodozijevega zakonika, ki papežu priznava prvenstvo.

Lahko komentiraš vsaj očitno laž pri letnici? Leto 538 ne ustreza nobenemu dogodku, listini, začetku ali zgodovinskim okoliščinam in je postavljeno samo zato, da se ujema s čudaško razlago, s katero neka sekta novači neuke za kdovekakšne neresnicoljubne namene ...

slehernik
09.05.2007, 15:56
Ali menite da branje Svetega Pisma je slaba stvar?Ne, je dobra stvar, ker nam daje dober vpogled v človeško norost in opravičevanje zločina s prav malenkostno podobo boga.
Je pa seveda zelo slabo, če branje Svetega pisma zlorabijo razne skupine za načrtno pranje možgan vernikov.

slehernik
09.05.2007, 16:00
Večji del znanosti je veliko let deloval z domnevo, da je vse, ker obstaja s človekom vred, sad golega naključja. Samo le naključje in nič več. Ne vem, kje pobiraš take, ampak znanost se ukvarja izključno z odkrivanjem nanaključnih zvez (zakonitosti ...). Tudi evolucija izrecno temelji na nenaključnem izboru.

Trdonja
10.05.2007, 11:43
legenda,

poslušaj, mnogo bolj kredibilno in izvirno ohranjeno - se je ohranilo tudi kar nekaj pisanj - tudi 1000 let STAREJŠIH od tega, kar ti promoviraš kot "sveto pismo".

Seveda je treba upoštevati, da je že SZ (da o "novi zavezi" sploh ne govorim) po izhodu iz babilonskega sužnjevanja "dobila" povsem novo podobo in VSEBINO - Izraelci so namreč od Babiloncev privzeli dualističen koncept (dobro in zlo) - česar prej NISO POZNALI in so morali "svojo" zgodovino in genealogijo napisati POVSEM NA NOVO - torej je govorjenje o tem, da naj bi nek Egipčan - 1400 let BCE napisal "pentatevh" - popoln nesmisel.

legenda
10.05.2007, 18:53
Slehernik, Trdonja.
Ali (hipotetično govorim) kaj če jev res, o tem kaj govori Pismo. Da svoj značaj uskladimo Svetopisemskem nauku. Mogoče bosta povedala da se "ustrahuje" toda kaj če je res to kar piše?
Kaj bosta po smrti?

Trdonja
10.05.2007, 20:18
legenda,

brez skrbi - nikar naj te ne daje ta "dilema" - zlasti ne v povezavi s še bolj neobstoječim "posmrtnim življenjem".....

slehernik
10.05.2007, 23:28
Ali (hipotetično govorim) kaj če jev res, o tem kaj govori Pismo. Da svoj značaj uskladimo Svetopisemskem nauku. Mogoče bosta povedala da se "ustrahuje" toda kaj če je res to kar piše?Evidenca kaže nasprotno. Če je bog, bi žalil njegov dar, razum, ko bi verjel, da je Sveto pismo verodostojno.
Kaj bosta po smrti?Mrtva.

legenda
11.05.2007, 06:14
Kaj je potem smisel vašega življenja?
Ali menita da to življenje to kar je to, golo življenje, nič več?
Jaz verujem da je več kakor to.
Stvar vere oz. verovanja.

Trdonja
11.05.2007, 07:59
legenda,

prav v tem kratkem vprašanju, ki si ga tako tipično šablonsko zastavil(a) - se skriva vsa človekova stiska, ko stopi v prostor spoznanja o svoji minljivosti in nepomembni ničnosti......ob velikem napuhu in še večjem egu....

"Rešitev" je človek v daljni preteklosti "našel" v ESKAPADI v "ezoteriko in transcendenco" - česa drugega tako ni imel na voljo v odsotnosti znanja.. Plačani razlagalci sanj, videnj, astrologi, dvorni čarovniki in podobni, so pričeli v davnini neumorno "iskati višje cilje in rešitve" za svoje mogočne kralje, ki so bili hkrati tudi "bogovi" ali pa vsaj "njihovi neposredni pototomci".....

V resnici pa življenje človeka nima prav nobenega smisla - oziroma je ta smisel enak , kot pri vseh ostalih živih bitjih.

Res je edino to, da pa ima človek, zaradi svojih nekaterih lastnostih in sposobnostih - možnost, da si svoje življenje OSMISLI s tem, da mu DA VSEBINO - se pravi, da za časa življenja ustvarja in počenja stvari in svoje potomstvo, na kar bo ob izteku "peščene ure" - lahko upravičeno ponosen, saj bo taka dediščina zanesljivo pustila trajnejši pečat v zgodovini in prav na TAKI DEFINICIJI je tudi temeljila ideja o "večnem življenju" o katerem so razglabljali Sokrat ali Platon.....in drugi.

Upam pa, da živeča - ne hodiš naokoli - gola....?

slehernik
11.05.2007, 10:09
Kaj je potem smisel vašega življenja?
Ali menita da to življenje to kar je to, golo življenje, nič več?Smisel življenja je živeti, ne pa čakati na domnevno nadaljevanje.

Prosim, odgovarjaj na vprašanja v zvezi s temo.

biz
11.05.2007, 10:41
Polemika o svetem ppismu tukaj je po mojem malo prestopila pragove tistega kar naj bi v resnici bilo sveto pismo in vse ostale svete knjige religij. Ta knjiga poskuša vzpostaviti red in daje osnovo in podlago za vse zakonike tega sveta in tako posredno in neposredno vpliva na naše vsakdanje življenje.
Čeprav se sveto pismo interpretira povsod drugače, pa je v osnovi zgodovinska enciklopedija in slika človeške predstave.
V kolikor se poglobiš malo bolj v sveto pismo, lahko kaj hitro zaznaš v njej razlago starša otroku o tem kako je kaj nastalo in kjer zaradi neznanja uporabimo neko prispodobo.
Ko je prvotna knjiga, ki jo imenujemo sveto pismo nastalo (cca. 2000 pr. n. št.) ljudje niso bili seznanjeni ne o evoluciji ne o vesolju in velike razdalje so bile prav tako neznane, tako so jo enostavni ljudje uporabljali kot enostaven prikaz svojega obstoja. Kasneje pa tudi kot osnovno vodilo v skupnem življenju (10 božjih zapovedi).
Šele kasneje so to knjigo izrabili za zadovoljevanje nižjih ciljev zatiranja velike skupine ljudi z božjim zastraševanjem.
Zelo zanimiva bi bila bolj poglobljena diskusija vsebine svetega pisma in ne samo debata o knjigi kot celoti.

Trdonja
11.05.2007, 10:54
biz,

najprej, PRVI zapisi o zgodovini judovskih plemen so nastali v 9 stol. BCE - v času kraljevanja kralja Salomona - kar je obstajalo pred tem (kar zadeva judovskih plemen, ki jih SZ obravnava) - so bila USTNA IZROČILA.

T. im. "dekalog" ali 10 "božjih zapovedi" je samo POVZETEK MNOGO STAREJŠEGA Hamurabijevega "ZAKONIKA" - ta pa je res bil ZAPISAN (IN OHRANJEN) tam nekje 2000 let BCE.

Ne vem zakaj si radovedni in debate željni, ne preberete teh knjig, KI SO MNOGO STAREJŠE od starozaveznih zapisov - iz njih je namreč mogoče videti, da so Judje mnoge zakonske,etične in moralne norme - preprosto iz njih PREPISALI - "dekalog" je že en tak eklatanten primer.

biz
11.05.2007, 11:38
1.del - Genesis
Po izročilu svetega pisma je bog ustvaril zemljo , vesolje, sonce in bitja v 6.dneh , 7. dan pa j počival

Človek si takrat ni znal razlagati svojega obstoja in tako je nastala razlaga z genezo z nastajanjem. Pustil pa je precej interpretatorske svobode, saj dolžine dneva ni določil in tako prepušča posameznikom kako si ga bodo razlagali. Enako je z nastankom prvih ljudi Adama in Eve, saj ni imel ne tehničnih ne drugih možnosti da bi preučil svoj nastanek, tako je bila potrbna neka nadnaravna moč, ki razlaga nastanek ljudi. Raj pa je predstavljal kraj kjer se izpolnjujejo vse sanje

Trdonja
11.05.2007, 21:16
Lorenčakov mizar (tesar?),

tudi, če bi striktno in pošteno sledil zapisu Geneze, bi ugotovil, da tam piše, kako "...je človek postal živa duša" - Geneza zanesljivo nikjer ni zapisala, da je "...človek dobil dušo" - se pravi, da naj bi, kakor si ti razlagaš - "...človek IMEL dušo" - marveč prav nasprotno:1 Mz 2,7 (SSP)

".....Jahwe je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša......"

slehernik
12.05.2007, 01:05
Vaše duše že zdaj ležijo v svojih grobovih.Zanimivo. To je natanko opis vas, ki ne verjamete v življenje pred smrtjo.

mizarstvo.lorencak
13.05.2007, 07:57
Zanimivo. To je natanko opis vas, ki ne verjamete v življenje pred smrtjo.

In mrtvi bodo vstajali iz svojih grobov, je Bog zapisal v razodetju.

Torej, če se še tako trudite živeti v smrti, boste nekoč spoznali življenje.

mizarstvo.lorencak
13.05.2007, 08:04
Lorenčakov mizar (tesar?),

tudi, če bi striktno in pošteno sledil zapisu Geneze, bi ugotovil, da tam piše, kako "...je človek postal živa duša" - Geneza zanesljivo nikjer ni zapisala, da je "...človek dobil dušo" - se pravi, da naj bi, kakor si ti razlagaš - "...človek IMEL dušo" - marveč prav nasprotno:1 Mz 2,7 (SSP)

".....Jahwe je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša......"

Ja, takrat je še bila duša živa, ampak z izgonom iz raja je duša človeka postajala čedalje bolj mrtva.
Sicer, pa nekateri še dolgo ne bodo dojeli teh stvari, ampak prišel bo tudi njih čas.

Trdonja
13.05.2007, 13:22
Lorenčakov tesar,

prav nobenega "izgona iiz raja" ni bilo - gre za mitske zgvodbe, ki so sicer mnogo starejšega izvora, kot je to "biblijski vir" - preberi si EP Gilgameša, katerega dogajanje sega v čas 2700 PNŠ - se pravi, da je MNOGO STAREJŠE od biblijskih zapisov, ki datirajo v leta 900 PNŠ...

Sicer pa sem zadovoljen, ker si nisi drznil zagovarjati bedaste teze o "neumrjoči duši", ki bi naj bila nekakšen "spiritualni del" človeka!

nattka
13.05.2007, 14:08
pravzaprav je prvo knjigo začel pisati Mojzes, torej nekje 1530 p.n.št ...
ep o gilgamešu tudi datira iz tega obdobja nekako ...

vendar mojzes opisuje dogodke, ki so se zgodili daleč pred njegovim rojstvom ...

toliko o književnih letnicah ... če se že pogovarjate o SP in ostalih delih, naj bodo vsaj te navedbe točne ...

mizarstvo.lorencak
13.05.2007, 14:34
Lorenčakov tesar,

prav nobenega "izgona iiz raja" ni bilo - gre za mitske zgvodbe, ki so sicer mnogo starejšega izvora, kot je to "biblijski vir" - preberi si EP Gilgameša, katerega dogajanje sega v čas 2700 PNŠ - se pravi, da je MNOGO STAREJŠE od biblijskih zapisov, ki datirajo v leta 900 PNŠ...

Sicer pa sem zadovoljen, ker si nisi drznil zagovarjati bedaste teze o "neumrjoči duši", ki bi naj bila nekakšen "spiritualni del" človeka!

O izgonu iz raja sem že govoril, tudi takrat sem rekel, da veliko ljudi tega ne bo razumelo, vidim, da je s tabo enako.

Tudi, kar sem v prejšnem postu hotel povedati, nisi razumel.

Že velikokrat sem rekel, da se z posvetno znanostjo ne da pridobiti modrosti, mogoče je le z ljubeznijo do
bližnjega.
Pa vidim, da posvetni učenjaki z veliko samovšečnostjo zares tega ne morete razumeti. V Pismu Bog o tem večkrat piše in vidim, da se vse potrjuje.

O duši človeka pa kdaj drugič in je veliko več, kot si pa ti misliš.

mizarstvo.lorencak
13.05.2007, 14:38
RESNIČNO,RESNIČNO,KAKO VELIKA JE LAHKO BEDA ČLOVEKA.
REŠI SE KDOR SE MORE!

Brat yaneko, prav imaš, ampak bodimo usmiljeni in potrpežljivi z brati, ki še ne poznajo poti,
kajti vsi smo Božji otroci.

mizarstvo.lorencak
13.05.2007, 14:52
pravzaprav je prvo knjigo začel pisati Mojzes, torej nekje 1530 p.n.št ...
ep o gilgamešu tudi datira iz tega obdobja nekako ...

vendar mojzes opisuje dogodke, ki so se zgodili daleč pred njegovim rojstvom ...

toliko o književnih letnicah ... če se že pogovarjate o SP in ostalih delih, naj bodo vsaj te navedbe točne ...

Nattka, dobro si povedal v tem postu, ampak veš kaj, letnice sploh niso pomembne, pomembno je vse kaj druga prej, kot pa neumne letnice, zato tudi niso zapisane v orginalnem SPju, da se nebi posvetni um spotikal nad njimi.

Ne glejte letnic, ampak držite se navka, ki je zapisan v Božjih zapovedih in s tem vam bodo postale vse letnice
jasne.

Trdonja
13.05.2007, 16:06
Lorenčak,

glej, povsem očitno je, da bo nekaj narobe - S TEBOJ - nihče te ne "zmore razumeti" - kar napišeš si že velikokrat ugotovil, da te ljudje, ki te berejo "ne razumejo" ......torej je na tebi, da poskusiš biti bolj razumljiv in da jasneje predstaviš svoja stališča - oziroma stvar, ki jo predstavljaš!

Vem, da si pred "mission imposible" - ker braniš mite in legende - argumentov pa nimaš niti za vzorec - vse nato prevržeš na "nerazumevanje" tistih, ki te berejo.....torej si slab advokat.

Trdonja
13.05.2007, 16:21
nattka,

Egipčan s polovičnim imenom "moses" - NI NIČESAR NAPISAL - kot egipčan, je zanesljivo pisal v hieroglifih, saj je bil izobražen mož - poznal je tudi Hamurabijev ZAKONIK od koder si je kot "deset zapovedi" tudi "sposodil" (danes bi se temu reklo - "kraja intelektualne lastnine") zakone, ki jih je Hamurabi zapisal že več kot 450 let PRED NJIM.....

...medtem, ko ni nikoli nihče niti spekuliral, da bi bilo "Peteroknižje" napisano v hieroglifih - kakšne DRUGE PISAVE PA TEDAJ - v letih 1400 PNŠ - Hebrejci - NISO POZNALI - torej je več kot jasno, da je resnični nastanek "Peteroknižja" šele v obdobju Salomona - se pravi v letih 900 PNŠ....

Pa tudi sicer si predstavljaš, da bi "moses" zaključevel svoj epohalni zapis z besedami v Deuteronomiumu:


".... In tam v moábski deželi je Mojzes, služabnik Jahwejev, po Jahwejevem ukazu umrl. 6 Pokopal ga je v dolini v moábski deželi nasproti Bet Peórju, za njegov grob pa do današnjega dne ni izvedel nihče. 7 Mojzes pa je imel, ko je umrl, sto dvajset let; oko mu ni otemnelo in moč ga ni zapustila. 8 Izraelovi sinovi so Mojzesa trideset dni objokovali na moábskih planjavah; potem so pretekli dnevi jokanja in žalovanja za njim....."

...pa še na "božji" ukaz je moral umreti - čeprav je bil pri 120-tih čil in zdrav - še očal mu ni bilo treba nositi.....

nattka
13.05.2007, 19:48
@ trdonja ...

navedi odkod ti trditve ... pri meni namreč ne zaleže rekla - kazala ...

poleg 5 Mojzesovih knjih, je omenjeni Mojzes ( kar pomeni rešen iz vode) napisal še Jobovo knjigo in nekaj psalmov ...

kaj kdo verjame od tistega, kar piše v SP je njegova lastna odločitev in v to se ne vtikam ...
a vendar, kar napišem, za tem stojim in tudi ostali mislim, da bi morali z argumenti dokazati svoje trditve ...

drugače se lahko samo obmetavamo s polresnicami in se prepričujemo, kdo ima bolj prav ...

ko bom imela več časa, bom napisala v kateri pisavi si pisali izraelci in koliko pisav in jezikov je sploh obstajalo v tistem obdobju ...

ta tema SP - ali ga znanost potrjuje ali ga ovrže me namreč že od nekdaj zanima in kar veliko seminarjev na to temo sem dala skozi ... tudi v tujini ... pa kupe bukel imam doma ...
zato me o nepismenosti tistega časa pač ne moreš prepričati ...

bom pa sprejela tvoje argumente, če jih boš seveda razložil z dokazi ...

legenda
13.05.2007, 20:32
Upam da se ne bomo "zapletli" v letnice ( kar po eni strani tudi ni slabo), toda Sveto Pismo je moralna knjiga mar ne?
Gre se (poanta) da skozi Sveto Pismo izboljšamo svoj značaj.
Kar se tiče pa dekaloga (mislim da je napisal Trdonja), ni bil "prepisan" sam Gospod Bog ga je dal.
II Moj. 20 poglavje...
Zakon pa je bil postavljen prej preden ga je "Mojzes" dobil na gori Sion.
Primer I Moj.4,8 kako bi bil "obsojen2 če je bil zakon postavljen v Mojzesovem času.
Dekalog ali Gospodove zapovedi so bile postavljene že v nebesih.
In to je stvar po kateri naj bi se človek držal, Gospodove zapovedi ali božja beseda Sveto Pismo.

Trdonja
13.05.2007, 20:46
nattka,

moje navedbe prihajajo izpod prstov ki tolčejo po tipkah moje tastature.....

Kot vsi visoko rangirani Egipčani, je tudi kasnejši "moses" imel ime sestavljeno iz dveh delov - prvi del je bilo običajno ime kakega egipčanskega boga - deniva TUT ali RA - drugi del pa je predstavljala generična beseda "moses" - katere pomen je bil "rojen od" - na primer:

TUT-moses ali RA-moses - kar se je kasneje fonetično izoblikovalo v Tutmoses ali Ramses - to lahko preveriš z malce truda v literaturi....

Zgodba o "rešenemu iz vode", je zgolj povzetek sumerskih zgodb iz njihovih mitov, v katerih je kar nekaj "rešenih iz vode" iz Evfrata in Tigrisa, kjer so bili najdeni dojenčki v košarah iz trstičja - od zunaj premazanih z bitumnom - KI GA V EGIPTU NISO POZNALI - poznali pa so te zgodbe pisci kasnejših starozaveznih manuskriptov - ni znanega primera judovskih zapisov, ki bi bili napisani drugače, kot v aramejščini, hebrejščini ali grščini - vse te pisave, pa so se razvile iz "alfabeta", ki so ga iznašli Ugariti in deloma Feničani tam nekje v letih 1300 BCE - se pravi KASNEJE - potem, ko "mosesa" že stoletja ni bilo več.
Pa tudi sicer vsa strokovna javnost z RKC vred jasno priznava, da so bili ti zapisi narejeni KASNEJE (v času Salomona) pisci pa so NEZNANI - gre namreč za psevdografe!

navajam:

.......They generally accept the "Documentary Hypothesis" which asserts that the Pentateuch was written by a group of four authors, from various locations in Palestine, over a period of centuries. 8 Each wrote with the goal of promoting his/her own religious views:
bullet J: a writer who used JHWH as the "unpronounceable name of God." It is often translated as Jehovah.
bullet E: a writer who used Elohim as the divine name.
bullet D: the author of the book of Deuteronomy.
bullet P: a writer who added material of major interest to the priesthood.

Finally, a fifth individual was involved :
bullet R: a redactor who shaped the contributions of J, E, P and D together into the present Pentateuch.

legenda
14.05.2007, 06:13
Poznavanje svetopisemskih resnic nas ne bo bo samodejno spremenilo na boljše. Pri proučevanju Svetega Pisma sta potrebna dovzeten duh in srce, ki je odprto za vodstvo Svetega Duha. Ne potrebujemo več podatkov, celo ne več podatkov o Svetem Pismu; potrebujemo pripravljenost biti poslušni njegovemu nauku. Blagoslovljeni ne bodo ti, ki slišijo Božjo besedo, marveč ti, ki se ravnajo po njej. (Mat7,24-29)
Sveto Pismo moramo odpirati z željo, da bi ga uporabili v svojem življenju in svoje življenje uskladiti z njegovim naukom. Če Sveto Pismo odpiramo s ponižnostjo in željo, da bi izvrševali Božjo voljo, nam bo Bog dal vero, ki bo spremenila napše življenje, to pa se bo kazalo v vsem, kar počnemo.

Za razmišljane
Ali Sveto Pismo odpiraš s ponižnim in dovzetnim srcem ali s kritičnim očesom, odporom ali pomanjkanjem zaupanja? Če najdeš kaj od slednjega, zakaj ne začneš takoj odpirati Besede s skrušenim srcem, ter prosiš Gospoda, naj ti razodene njegovo voljo in ti podari vero in moč, da boš ravnal po njej. Le tako se bo tvoje življenje spremenilo na boljše.

Trdonja
14.05.2007, 21:05
legenda,

saj ni problem v poznavanju sveztopisemskih "resnic" - problem, ki se ga ti prav trmasto izogibaš - tiči v "svetopisemskih" potvorbah, falsifikatih in lažeh, ki so bile skonstruirane z namenom postavitve neke religiozne tvorbe, ki naj bi pomagala s svojim kohezijskim delovanjem (državna religija) - ohraniti najprej rimski imperij, kasneje pa "sveto rimsko cesarstvo"......

Treba je torej poznati genezo "geneze" in sličnih psevdografov, katerih pisci so ANONIMNI - vse skupaj z "novozaveznimi" šopki mitov in legend ter izmišljotin "modrecev patristike", ki so vztrajno pilili in "dopolnjevali pavlizem" vse do postavitve "kanona" v katerem pa vse do 9. stoletja CE - NI BILO t.im. "Janezove Apokalipse" - na kateri bi ti rada gradila večino svojih "prerokb" in "duhovnih pomenov" ter "izpolnitev....."

legenda
14.05.2007, 21:57
Glej Trdonja.
Tudi Padli Angel pozna Sveto Pismo, pa mu pomaga? Ne, zaničuje ga ker ga odkriva kdo je.
Tvoji navedki da os "nekateri" pisali dodajali kdaj in kako pa ne dela sploh vloge kdo ga je pisal.
Bit je da tisti, ki so ga pisali so bili navdihnjei z Svetim Duhom.
Preberi moj prejšni post, oz. nekaj sem pozabil. Da moliš Gospoda da ti da' modrost in Duha da razumeš.
Nikoli ne berem Pisma, brez da sem molim Bogu. Tako jaz delam.

Trdonja
15.05.2007, 11:02
legenda,

tvoj problem je v tem, da ne poznaš širših kontekstov časa in "oseb", katere navajaš povsem nekritično in versko prepričano - čeprav bi ti prav poznavanje širše zgodbe - razkrilo, da gre za mitologijo.....

Daj si preberi od SZ mnogo starejše zapise iz Egiptovske mitologije, kjer se pojavi zgodba o "padlih angelih" - katere fragmente so kasneje sprejeli tudi Judje in je zašla v post-babilonskem obdobju tudi v SZ še bolj pa v apokrife Enohovega "kalibra".......

Beseda "gospod" - prihaja iz Kanaanske mitologije - "gospod" je bil eden izmed sedemdeseterice "elohym" - sinov boga EL-elyona - v tedanjem jeziku imenovan - BAAL (gospod).

Zgodba, povzeta po tej kanaanski mitologiji, je predvsem povzeta v Psalmih - beri Psalm 82:

82
1 Psalm, Asafov.

Bog vstane v božjem zboru
sodi sredi bogov.
2 »Doklej boste krivično sodili,
in pravdo brezbožnih podpirali?
3 Branite slabotnega in siroto,
prisojajte pravico nizkemu in ubožcu!
4 Osvobajajte stiskanega in potrebnega,
iz rok zlobnežev ga rešujte!«
5 Ne vedo in ne razumejo,
v temi hodijo;
vsi temelji zemlje se majejo
6 Jaz sem rekel: »Bogovi ste,
vsi ste sinovi Najvišjega.
7 Toda umrli boste kakor ljudje,
popadali boste kakor kateri koli izmed knezov.«
8 O Bog, vzdigni se, sodi zemljo;
zakaj ti imaš po pravici v lasti vse narode!

O katerem "gospodu" torej govoriš?

mizarstvo.lorencak
16.05.2007, 09:41
legenda,

tvoj problem je v tem, da ne poznaš širših kontekstov časa in "oseb", katere navajaš povsem nekritično in versko prepričano - čeprav bi ti prav poznavanje širše zgodbe - razkrilo, da gre za mitologijo.....

Daj si preberi od SZ mnogo starejše zapise iz Egiptovske mitologije, kjer se pojavi zgodba o "padlih angelih" - katere fragmente so kasneje sprejeli tudi Judje in je zašla v post-babilonskem obdobju tudi v SZ še bolj pa v apokrife Enohovega "kalibra".......

Beseda "gospod" - prihaja iz Kanaanske mitologije - "gospod" je bil eden izmed sedemdeseterice "elohym" - sinov boga EL-elyona - v tedanjem jeziku imenovan - BAAL (gospod).

Zgodba, povzeta po tej kanaanski mitologiji, je predvsem povzeta v Psalmih - beri Psalm 82:

82
1 Psalm, Asafov.

Bog vstane v božjem zboru
sodi sredi bogov.
2 »Doklej boste krivično sodili,
in pravdo brezbožnih podpirali?
3 Branite slabotnega in siroto,
prisojajte pravico nizkemu in ubožcu!
4 Osvobajajte stiskanega in potrebnega,
iz rok zlobnežev ga rešujte!«
5 Ne vedo in ne razumejo,
v temi hodijo;
vsi temelji zemlje se majejo
6 Jaz sem rekel: »Bogovi ste,
vsi ste sinovi Najvišjega.
7 Toda umrli boste kakor ljudje,
popadali boste kakor kateri koli izmed knezov.«
8 O Bog, vzdigni se, sodi zemljo;
zakaj ti imaš po pravici v lasti vse narode!

O katerem "gospodu" torej govoriš?

Zelo se trudiš, da bi zanikal verodostojnost Svetega pisma in njenega avtorja, ampak povem ti, nikoli ti ne bo uspelo. Načitan si raznih " točnih letnic", ki jih pa nihče na tem svetu ne more dokazati, razen Božjega duha.
Pišeš o obdobjih pred in po Noetu in jih povezuješ z razno mitologijo in svoje trditve podkrepuješ z nekimi
znanstvenimi dokazi, ki pa sploh niso mogoči. V bistvu sploh ne veš kaj pišeš. Navajaš citate (marsikateri so že popačeni ) iz pradavnine in po tvoje Egipčanske in še starejše mitologije, takšne in drugačne, iz enih veje Božji duh iz drugih pa ne, a ti jih daješ vse v en koš.

Z piflanjem letnic in ostalih neumnosti ne moremo spoznati Božjega duha, ki veje iz starih zapisov in mitologije, pa tudi iz Svetega pisma.
Razlika med tabo in Legendo je v tem, da on pozna Gospoda, ti pa ne in ne misli si, da ima Legenda problem
z časom in obdobji, ampak je tvoj. Zato tudi slepo in uka samozavestno prepričuješ druge, ne spoznaš pa, da je to tvoj velik problem.

summer
16.05.2007, 11:45
SVETO PISMO je skupek ustnih izročil, pripovedk, pravljic in basni.....

mizarstvo.lorencak
16.05.2007, 15:14
SVETO PISMO je skupek ustnih izročil, pripovedk, pravljic in basni.....

Bog je v neki priliki v Svetem pismu rekel; svobodna volja in s tem tudi svoboda govora je zelo pomembna za duhovni razvoj človeka, zato je nikomur ne omejujte.

summer
17.05.2007, 06:34
Bog je v neki priliki v Svetem pismu rekel; svobodna volja in s tem tudi svoboda govora je zelo pomembna za duhovni razvoj človeka, zato je nikomur ne omejujte.


sam si pomagaj in bog ti bo pomagal....pa reči mu čimprej

Trdonja
17.05.2007, 10:18
Lorenčakov mizar,

Glej, poleg vsega, kar sem napisal, sem navedel tudi ARGUMENTE, ki sem jih povzel po SZ - katerim ti seveda NE MOREŠ UGOVARJATI - pa se nekaj venomer zatekaš k nekakšnemu "božjemu duhu", ki sploh ne obstaja, marveč gre za zlorabo semantike - tako je namreč bilo sploh mogoče "ustvariti" dogmo o obstoju "sv. trojice", kar pa je zgolj posnemanje starih mitskih "Troad", ki jih pozna zgodovina iz obdobij, ko judovstva PREPROSTO ŠE SPLOH NI BILO!

Ep o Gilgamešu, ki JE MNOGO STAREJŠI od SZ zapisov - je opisal "potop", ki je bila le zgolj lokalna naravna ujma - sicer tedaj zelo pogosta na območju Evfrata in Tigrisa - Judje so vso reč samo napihnili in zamenjali glavne "akterje" tega mita in nič drugega!

Beseda "gospod" izhaja iz imena enega izmed "elohimov" (opisanih v Psalmu 82, ki sem ti ga priložil) - to ime pa je BAAL in zdaj ti meni lepo obrazloži - KAJ ZA VRAGA PA IMA NEK "Jahweh" ali da ne govorim o nekem človeku - Judu - Ješui ha Nozriju (tebi znanem, kot "Jezus kristus") z BAALOM - da ju tako zvesto imenuješ "gospoda"??????

Pa še nekaj - jaz ne navajam nobenih "napiflanih letnic" - govorim o zgodovinsko dognanih dejstvih in ugotovljenem času, ter nič drugega!

Snif
17.05.2007, 17:05
SVETO PISMO je skupek ustnih izročil, pripovedk, pravljic in basni.....

Draga summer!

Tudi ti boš nekoč videla luč in boš spregledala in začela verjeti! :)
In mi ti bomo pri tem pomagali. ;)

legenda
17.05.2007, 20:00
Trdonja.

Težko je razumeti nekaj česar ne razumeš. Želim pa ti tudi razložiti 82. Psalm, kako in kaj.
Če boš opazil da beseda Bog je včasih napisana z malimi črkami. Dejstvo da od začetka Satan želi postati nekaj kar ni, toda ponuja pa. I. Moj. 3,5;
"..., in bodeta kakor Bog ter bosta spoznala ..."
Bog stoji med človeškimi "bogovi" dragi moj Trdonja. Zgodovina je polna ljudi, vladarjev, ki so trdili da je on sam bog.
Poglej od 2 vrste naprej do 5, govori o ljudeh, ki zatirajo.
Beri Pismo z srcem Trdonja a ne samo z razumom. potrebuješ oboje da razumeš Sveto Pismo.
Gospod jih kara, ker so zapustili nauk, ki jim je dal. Da skrbijo, pomagajo, tolažijo a ne da se postavljajo kot "Bogovi".
Ker si blizu enega psalma, prosim preberi še 84.4
Beri z srcem Trdonja. To bo moja želja in molitev zate.
Gospod s teboj.

Snif
17.05.2007, 20:12
Saj tudi jaz nisem verjel, a so mi tu na forumu pokazali pravo pot. :)

mizarstvo.lorencak
17.05.2007, 20:19
Draga summer!

Tudi ti boš nekoč videla luč in boš spregledala in začela verjeti! :)
In mi ti bomo pri tem pomagali. ;)

Snif, lepo povedano.

mizarstvo.lorencak
17.05.2007, 20:21
Saj tudi jaz nisem verjel, a so mi tu na forumu pokazali pravo pot. :)

Hvala Najmodrejšemu.

mizarstvo.lorencak
17.05.2007, 20:47
Lorenčakov mizar,

Glej, poleg vsega, kar sem napisal, sem navedel tudi ARGUMENTE, ki sem jih povzel po SZ - katerim ti seveda NE MOREŠ UGOVARJATI - pa se nekaj venomer zatekaš k nekakšnemu "božjemu duhu", ki sploh ne obstaja, marveč gre za zlorabo semantike - tako je namreč bilo sploh mogoče "ustvariti" dogmo o obstoju "sv. trojice", kar pa je zgolj posnemanje starih mitskih "Troad", ki jih pozna zgodovina iz obdobij, ko judovstva PREPROSTO ŠE SPLOH NI BILO!

Ep o Gilgamešu, ki JE MNOGO STAREJŠI od SZ zapisov - je opisal "potop", ki je bila le zgolj lokalna naravna ujma - sicer tedaj zelo pogosta na območju Evfrata in Tigrisa - Judje so vso reč samo napihnili in zamenjali glavne "akterje" tega mita in nič drugega!

Beseda "gospod" izhaja iz imena enega izmed "elohimov" (opisanih v Psalmu 82, ki sem ti ga priložil) - to ime pa je BAAL in zdaj ti meni lepo obrazloži - KAJ ZA VRAGA PA IMA NEK "Jahweh" ali da ne govorim o nekem človeku - Judu - Ješui ha Nozriju (tebi znanem, kot "Jezus kristus") z BAALOM - da ju tako zvesto imenuješ "gospoda"??????

Pa še nekaj - jaz ne navajam nobenih "napiflanih letnic" - govorim o zgodovinsko dognanih dejstvih in ugotovljenem času, ter nič drugega!

Mislim, da Judovstvo sega in ima korenine veliko dlje, kot pa ti učeno navajaš. Vidim, da podpiraš in stojiš
na strani lažnega boga. Prav lažni bog je tisti, ki ne priznava Svetega pisma in njenega avtorja, nevednemu
in zavedenemu ljudstvu pa ponuja rezlage, kakršne so tudi tvoje.

Boga, pač lahko naslavljamo z veliko imeni, in eno izmed teh je tudi Gospod

Andreea
18.05.2007, 02:59
Draga summer!

Tudi ti boš nekoč videla luč in boš spregledala in začela verjeti! :)
In mi ti bomo pri tem pomagali. ;)

Res, ljudje nočejo sprejeti nauka, ki nam ga ponuja On. Če bi vsi sprejeli Njegovo milost, bi nam bilo veliko bolje na tej grešni zemlji. Ampak žal... :( :nonono:

Lorenčak, legenda in drugi, zakaj se sploh še trudite? Kajti kdor noče videti, ne bo videl. Oz. kot pravi:
Težko je razumeti nekaj česar ne razumeš.:) :) :)

summer
18.05.2007, 06:12
Saj tudi jaz nisem verjel, a so mi tu na forumu pokazali pravo pot. :)
kako sem jaz vesela zate Snif..........:kisses: :kisses: :kisses:

Trdonja
18.05.2007, 07:23
Lorenčakov mizar,

Že Abram je bil KALDEJEC iz mesta UR - stoletja kasneje, so si ga Judje prilastili kot "svojega patriarha", čeprav je znano, da je častil Kanaanskega boga "EL-elyona" - "boga višav" - katerega je sprejel od Kanaanca Melkisadeka - torej Judov pred njim zanesljivo NI BILO!

Obstoj Kaldejca Abrama, pa se umešča v leta 1900 BCE - torej?

BAAL = "gospod" - torej je to ime za enega od "elohymov" in nobenega drugega.


legenda,


V psalmu 82 se pojavljata DVE BESEDI - obe bi ti rad pomensko stlačil v "bog" - se pravi, da sploh ne poznaš hebrejskih pomnenov teh besed!

naj ti navedem:

psalm = mizmowr
bog = 'elohiym
Najvišji = EL'elyon
bogovi = 'elohiym

zdaj pa daj ti lepo besede pomensku umesti v tekst psalma 82 - IN KAJ DOBIŠ?

biz
18.05.2007, 09:53
Glej Trdonja.
Tudi Padli Angel pozna Sveto Pismo, pa mu pomaga? Ne, zaničuje ga ker ga odkriva kdo je.
Tvoji navedki da os "nekateri" pisali dodajali kdaj in kako pa ne dela sploh vloge kdo ga je pisal.
Bit je da tisti, ki so ga pisali so bili navdihnjei z Svetim Duhom.
Preberi moj prejšni post, oz. nekaj sem pozabil. Da moliš Gospoda da ti da' modrost in Duha da razumeš.
Nikoli ne berem Pisma, brez da sem molim Bogu. Tako jaz delam.

Tisti, ki so napisali nikakor niso bili navdihnjeni z svetim duhom ampak navdihnjeni z željo po kontroli in moči, saj se je sveto pismo napisalo predvsem v veri da bi se raja lažje kontrolirala.
Bogu ni potrebno moliti, časti ga in delaj kot je zapovedal vseeno pa bodi kritičen do tistih, ki govorijo da širijo božjo besedo, hkrati pa od tebe zahtevajo.
Verjeti v boga ni izpolnjevanje zahtev samozvanih božjih pastirjev ampak ponižnost, požrtvovalnost, odpuščanje. Poznavanje svetega pisma pa ne pomeni hkrati tudi poznavanje božje želje.

Trdonja
18.05.2007, 16:08
biz,

naj nekoliko ilustriram:

v NZ obstaja SAMO EN stavek iz 2. Timoteja 3:16 (Savel iz Tarza), ki govori o "navdihnjenosti od boga" - pa še ta stavek je povsem napačno prevajan in smiselno NAPAČNO obrnjen - seveda vse to zato, da bi ga bilo mogoče uporabljati kot argument o "božjem navdihnjanju" s katerim ga dogmatski razlagalci želijo "zabetonirati" in ga "razlagati" BUKVALNO ali "ad verbum".....

Torej, omenjeni stavek bi moral biti zapisan takole:

"...vse Pismo, koristno za pouk, za prepričanje, za poboljševanje in za vzgojo v pravičnosti - je kakor od boga navdihnjeno..."

Pa tudi sicer je dogma o "božji navdihnjenosti" - brez koristi, če ne priznavamo tudi DRUGE DOGME - o "prezervaciji Biblije", ki zapoveduje verovanje, da je "bog" tudi skozi ves čas "ohranil" izvorni zapis knjige, ki jo danes poznamo, kot "sveto pismo" - kar pa je seveda evidentno neresnično, saj se NITI ZA EN SAM DEL "svetega pisma" - NI OHRANIL IZVORNI ZAPIS - kar pa danes imamo - so KOPIJE-KOPIJ od KOPIJ......v vnajvečji meri povsem spremenjeno in v glavnem falsificirano ANONIMNO (psevdografi) pisanje!

Odeen
18.05.2007, 16:52
Tisti, ki so napisali nikakor niso bili navdihnjeni z svetim duhom ampak navdihnjeni z željo po kontroli in moči, saj se je sveto pismo napisalo predvsem v veri da bi se raja lažje kontrolirala.
Bogu ni potrebno moliti, časti ga in delaj kot je zapovedal vseeno pa bodi kritičen do tistih, ki govorijo da širijo božjo besedo, hkrati pa od tebe zahtevajo.
Verjeti v boga ni izpolnjevanje zahtev samozvanih božjih pastirjev ampak ponižnost, požrtvovalnost, odpuščanje. Poznavanje svetega pisma pa ne pomeni hkrati tudi poznavanje božje želje.

Za tole bi te pa na pivo peljal ;) :2thumbs:

...in predvsem je verovanje in čaščenje nekaj osebnega, zato ni noben vernik nikomur dolžan razlagati svojih prepričanj; še manj pa drugim "razlagati" (beri- vsiljevati) svoje prepričanje..., niti v imenu "Boga".

Hopcefizelj
18.05.2007, 16:58
Lorenčakov mizar,

Glej, poleg vsega, kar sem napisal, sem navedel tudi ARGUMENTE, ki sem jih povzel po SZ - katerim ti seveda NE MOREŠ UGOVARJATI - pa se nekaj venomer zatekaš k nekakšnemu "božjemu duhu", ki sploh ne obstaja, marveč gre za zlorabo semantike - tako je namreč bilo sploh mogoče "ustvariti" dogmo o obstoju "sv. trojice", kar pa je zgolj posnemanje starih mitskih "Troad", ki jih pozna zgodovina iz obdobij, ko judovstva PREPROSTO ŠE SPLOH NI BILO!

Ep o Gilgamešu, ki JE MNOGO STAREJŠI od SZ zapisov - je opisal "potop", ki je bila le zgolj lokalna naravna ujma - sicer tedaj zelo pogosta na območju Evfrata in Tigrisa - Judje so vso reč samo napihnili in zamenjali glavne "akterje" tega mita in nič drugega!

Beseda "gospod" izhaja iz imena enega izmed "elohimov" (opisanih v Psalmu 82, ki sem ti ga priložil) - to ime pa je BAAL in zdaj ti meni lepo obrazloži - KAJ ZA VRAGA PA IMA NEK "Jahweh" ali da ne govorim o nekem človeku - Judu - Ješui ha Nozriju (tebi znanem, kot "Jezus kristus") z BAALOM - da ju tako zvesto imenuješ "gospoda"??????

Pa še nekaj - jaz ne navajam nobenih "napiflanih letnic" - govorim o zgodovinsko dognanih dejstvih in ugotovljenem času, ter nič drugega!

Bravo tovariš Gnosis. ti si naš car. :2thumbs:

Snif
18.05.2007, 17:14
Res, ljudje nočejo sprejeti nauka, ki nam ga ponuja On. Če bi vsi sprejeli Njegovo milost, bi nam bilo veliko bolje na tej grešni zemlji. Ampak žal... :( :nonono:

Lorenčak, legenda in drugi, zakaj se sploh še trudite? Kajti kdor noče videti, ne bo videl. Oz. kot pravi:
:) :) :)

Ti pa res znaš povedat kot je treba. :)

Snif
18.05.2007, 17:17
Snif...jaz ne vem zakaj mi ti ne bi pokazal luči...oziroma pot iz te teme....:d
oziroma v temo, na pivo:approve:

Beri forum in spoznavaj resnico :)

kako sem jaz vesela zate Snif..........:kisses: :kisses: :kisses:

Hvala upam, da bo tudi tebi kdaj uspelo videti kar vidimo mi, ker je zelo lepo. :)

mizarstvo.lorencak
18.05.2007, 20:21
Tisti, ki so napisali nikakor niso bili navdihnjeni z svetim duhom ampak navdihnjeni z željo po kontroli in moči, saj se je sveto pismo napisalo predvsem v veri da bi se raja lažje kontrolirala.
Bogu ni potrebno moliti, časti ga in delaj kot je zapovedal vseeno pa bodi kritičen do tistih, ki govorijo da širijo božjo besedo, hkrati pa od tebe zahtevajo.
Verjeti v boga ni izpolnjevanje zahtev samozvanih božjih pastirjev ampak ponižnost, požrtvovalnost, odpuščanje. Poznavanje svetega pisma pa ne pomeni hkrati tudi poznavanje božje želje.

Dragi biz, narobe gledaš na te stvari, tisti, ki hočejo tako kot ti praviš in imajo željo kontrole in moči nad ljudmi,
tisti so od lažnega boga (satana). Pravi Bog nima interesa kontrole in vladanje nad ljudmi, to pa zato, ker pravi
Bog zagovarja in spoštuje svobodno voljo ljudi, lažni bog pa hoče vladati svetu in oveljavlja samo svojo voljo.
Dragi brat, razmisli malo, kaj je res in kaj ni res.

mizarstvo.lorencak
18.05.2007, 20:49
Lorenčakov mizar,

Že Abram je bil KALDEJEC iz mesta UR - stoletja kasneje, so si ga Judje prilastili kot "svojega patriarha", čeprav je znano, da je častil Kanaanskega boga "EL-elyona" - "boga višav" - katerega je sprejel od Kanaanca Melkisadeka - torej Judov pred njim zanesljivo NI BILO!

Obstoj Kaldejca Abrama, pa se umešča v leta 1900 BCE - torej?

BAAL = "gospod" - torej je to ime za enega od "elohymov" in nobenega drugega.


legenda,


V psalmu 82 se pojavljata DVE BESEDI - obe bi ti rad pomensko stlačil v "bog" - se pravi, da sploh ne poznaš hebrejskih pomnenov teh besed!

naj ti navedem:

psalm = mizmowr
bog = 'elohiym
Najvišji = EL'elyon
bogovi = 'elohiym

zdaj pa daj ti lepo besede pomensku umesti v tekst psalma 82 - IN KAJ DOBIŠ?

Sveto pismo ni besedna igra in tudi ni nobenih šifer v njem. Ključ do poznavanja Svetega pisma je edino
spoznanje Božjega duha, le On nam lahko razodene smisel besed. Seveda, pa brez dobrega srca in
spoštovanja ljubezni do drugega, pa ni moč spoznati Božjega duha. Zato tisti, ki bi radi spoznali modrost
Božjega duha, začnite hoditi po poti ljubezni do bližnjega in očistite si srce, da bo pripravljeno na Resnico.
In z poštenim prizadevanjem je zmaga neizbežna. Bolj, ko se boste približevali zmagi, bolj boste spoznavali
v kakšni veliki temi ste prej živeli.

mizarstvo.lorencak
18.05.2007, 21:26
Res, ljudje nočejo sprejeti nauka, ki nam ga ponuja On. Če bi vsi sprejeli Njegovo milost, bi nam bilo veliko bolje na tej grešni zemlji. Ampak žal... :( :nonono:

Lorenčak, legenda in drugi, zakaj se sploh še trudite? Kajti kdor noče videti, ne bo videl. Oz. kot pravi:
:) :) :)

Draga Andreeja, res se včasih vprašam, zakaj se trudim, ampak glej;
tistim ,ki so na vso moč proti Bogu in zagovarjajo samo materijalen trden svet in pišejo ter zagovarjajo lažnega boga, tem bomo tažko kaj pomagali, mogoča pa tudi.

Predvsem pa mislim na ljudi, ki ne pišejo po forumih, ampak samo prebirajo le te. Mislim, da tukaj lahko naredimo veliko delo. Niso vsi zagriženi ateisti, kot poznamo nekatere iz foruma, ampak je veliko več takšnih, ki jim mogoče
manjka samo iskrica, da se vnamejo v Božjo ljubezen in modrost in tisti, ki oznanjamo čisto Božjo besedo in resnico, smo tista iskrica. Za naprej pa potem vsak zase poskrbi, da bo imel vedno dovolj duhovne hrane.

sati
19.05.2007, 08:23
biz,

naj nekoliko ilustriram:

v NZ obstaja SAMO EN stavek iz 2. Timoteja 3:16 (Savel iz Tarza), ki govori o "navdihnjenosti od boga" - pa še ta stavek je povsem napačno prevajan in smiselno NAPAČNO obrnjen - seveda vse to zato, da bi ga bilo mogoče uporabljati kot argument o "božjem navdihnjanju" s katerim ga dogmatski razlagalci želijo "zabetonirati" in ga "razlagati" BUKVALNO ali "ad verbum".....

Torej, omenjeni stavek bi moral biti zapisan takole:

"...vse Pismo, koristno za pouk, za prepričanje, za poboljševanje in za vzgojo v pravičnosti - je kakor od boga navdihnjeno..."

Pa tudi sicer je dogma o "božji navdihnjenosti" - brez koristi, če ne priznavamo tudi DRUGE DOGME - o "prezervaciji Biblije", ki zapoveduje verovanje, da je "bog" tudi skozi ves čas "ohranil" izvorni zapis knjige, ki jo danes poznamo, kot "sveto pismo" - kar pa je seveda evidentno neresnično, saj se NITI ZA EN SAM DEL "svetega pisma" - NI OHRANIL IZVORNI ZAPIS - kar pa danes imamo - so KOPIJE-KOPIJ od KOPIJ......v vnajvečji meri povsem spremenjeno in v glavnem falsificirano ANONIMNO (psevdografi) pisanje!

Od vseh teh letnic in zapisov boš moral v bodoče narediti korak naprej in dojeti, da Boga ne moreš okvalificirati zgolj s suhoparnim nanizom letnic. Kogar pritegne Sveto pismo, se ne obremenjuje toliko s tem, kar ti pišeš, ampak išče v njemu Božjo besedo.

legenda
19.05.2007, 16:12
Dragi biz, narobe gledaš na te stvari, tisti, ki hočejo tako kot ti praviš in imajo željo kontrole in moči nad ljudmi,
tisti so od lažnega boga (satana). Pravi Bog nima interesa kontrole in vladanje nad ljudmi, to pa zato, ker pravi
Bog zagovarja in spoštuje svobodno voljo ljudi, lažni bog pa hoče vladati svetu in oveljavlja samo svojo voljo.
Dragi brat, razmisli malo, kaj je res in kaj ni res.


Amen. Ko si v temi brat moj ne vidiš sence mar ne? Ko pa luč se prikaže, vidiš tudi senco.
Gospod Bog, skozi Sveto Pismo pa "razsvetljuje" greh in grešno življenje.
V temi ti nihče ne ne more očitati, ker se ne vidi da si v grehu.
Toda veseli se Lorencak, tema nima moči nad svetlobo, niti jo je imela niti jo ima niti je ne bo imela.

legenda
19.05.2007, 16:14
Res, ljudje nočejo sprejeti nauka, ki nam ga ponuja On. Če bi vsi sprejeli Njegovo milost, bi nam bilo veliko bolje na tej grešni zemlji. Ampak žal... :( :nonono:
Lorenčak, legenda in drugi, zakaj se sploh še trudite? Kajti kdor noče videti, ne bo videl. Oz. kot pravi: :) :) :)


Ker ljubim Gospoda. Zaradi tega, ker ga ljubim. On ( Jezus) mi je pot, življenje in resnica.

legenda
19.05.2007, 16:17
Tisti, ki so napisali nikakor niso bili navdihnjeni z svetim duhom ampak navdihnjeni z željo po kontroli in moči, saj se je sveto pismo napisalo predvsem v veri da bi se raja lažje kontrolirala.
Bogu ni potrebno moliti, časti ga in delaj kot je zapovedal vseeno pa bodi kritičen do tistih, ki govorijo da širijo božjo besedo, hkrati pa od tebe zahtevajo.
Verjeti v boga ni izpolnjevanje zahtev samozvanih božjih pastirjev ampak ponižnost, požrtvovalnost, odpuščanje. Poznavanje svetega pisma pa ne pomeni hkrati tudi poznavanje božje želje.

Pišeš o rečeh, ki se držijo nasprotnika Gospodovega. Satana.
Pozabljaš pa eno pomembno reč. Svobodna volja, ki nam je dal Bog...

Trdonja
19.05.2007, 19:14
sati,

kakor vidim, si se odločila zaslepljevati - predvsem sebe.....

Daj, povej vendar - kaj veš ti o teh štorijah o "bogovih, resnicah, božjih kraljestvih itd..." česar nisi PREBRALA IZ Biblije????
Seveda ob "primerni" indoktrinaciji in interpretaciji teh zapisov, ki jih je mogoče producirati dobesedno v nedogled....

ko boš potrdila to mojo trditev - pa nenadoma postane še kako pomembna kredibilnost in avtentičnost teh zapisov - torej jih je treba še kako upravičeno preveriti, da ne bi kasneje ugotovila, da je šlo za nateg - ti pa bi izgubila leta in leta v propagiranju "resnice", ki to v resnici - NI!

Prav nobene "božje besede" ni - gre le za trditve religioznih oportunistov, ki tržijo to neobstoječo kategorijo - dokler je pač dovolj tebi podobnih potrošnikov, ki si obetate - KAJ ŽE ?

legenda
20.05.2007, 06:18
Večno življenje z Kristusom, Trdonja.
Beri z srcem in razumom.

Trdonja
20.05.2007, 07:47
legenda,

aja? Kje, kako,čemu in kdaj?

legenda
20.05.2007, 09:22
legenda,
aja? Kje, kako,čemu in kdaj?

Kje = Doma
Kako = Z branjem, oči, razum in srce
Čemu = zaradi večnega življenja oz. živeti z Kristusom Jezusom
Kdaj = Zdaj, ne odlajšaj z branjem Svetega Pisma ter živeti po Pismu

mizarstvo.lorencak
20.05.2007, 11:09
Od vseh teh letnic in zapisov boš moral v bodoče narediti korak naprej in dojeti, da Boga ne moreš okvalificirati zgolj s suhoparnim nanizom letnic. Kogar pritegne Sveto pismo, se ne obremenjuje toliko s tem, kar ti pišeš, ampak išče v njemu Božjo besedo.

Pošteno povedano Sati,
za provokacije Trdonje, ki ti jih nastavlja, pa ne maraj veliko, saj se ve od kod je njih izvor.

legenda
20.05.2007, 18:59
Menim da Sveto Pismo ni "priljubljeno" ravno zaradi tega, ker nas opozarja na naše grehe oz. slabe značajske lastnosti.
Toda zmaga nad slabim značajem lahko pomaga smo Sveto Pismo oz. Bog skozi govori grešnem rodu.

Trdonja
20.05.2007, 19:23
legenda,

vprašujem te - kje, kdaj in kako nameravaš "živeti s kristusom", ki je siromak smrt storu že pred tisočletjema - še za njegov grob se ne ve več - kaj šele kaj drugega....?

mizarstvo.lorencak
20.05.2007, 22:22
legenda,

vprašujem te - kje, kdaj in kako nameravaš "živeti s kristusom", ki je siromak smrt storu že pred tisočletjema - še za njegov grob se ne ve več - kaj šele kaj drugega....?

V neki priliki v Svetem pismu je Bog povdaril; tisti, ki ne bodo priznavali mojega vstajenja in bodo trdili, da sem umrl na križu, tisti so moji največji sovražniki in so od lažnega boga.
Jezus je premagal smrt na križu in s tem tudi pekel in njegove predstavnike, premagal je smrt z večnim živlenjem
in odvzel smrti moč.

Rekel je tudi; tisti, ki malikujejo mojo podobo na razpelu, tisti ne verjamejo v vstajenje in prisegajo smrti in lažnemu bogu, le prazen križ je lahko simbol vstajenja in ve se kdo uporablja eno kateri pa drugo.

Za Njegov grob, ki je njegovo telo ležalo dva dni in tretji da od mrtvih vstalo, pa ne bo nikoli noben posvetni človek ali pa učenjak vedel, kje je bil, samo od Duha prerojenim je vse razodeto.

Kdor hoče in se vsaj malo potrudi, lahko zaživi z Kristusom vsak trenutek, seveda pa tisi, ki časti druge bogove, tega ne more.

peternelj
20.05.2007, 22:25
Cerkev se je spomnila boga, da je oblvladovala ljudi, kot država napiše zakone, da obvladuje ljudi!

summer
21.05.2007, 12:01
....KAJTI ZAPISANO JE:NE IMENUJ NEMARNO JEHOVEGA IMENA!

JEHOVA JEZUS KRISTUS
se ti ne zdi mal čudno, da bi se v JBetlehemu, dvema Izraelcema ( Nazaret) rodil beli otrok....kot ga vsi upodabljajo na slikah in križih...mislim, a ni mal skregano z logiko tole,,

mizarstvo.lorencak
21.05.2007, 12:55
se ti ne zdi mal čudno, da bi se v JBetlehemu, dvema Izraelcema ( Nazaret) rodil beli otrok....kot ga vsi upodabljajo na slikah in križih...mislim, a ni mal skregano z logiko tole,,

Pa saj Judi niso črnci: .

Trdonja
21.05.2007, 13:09
yaneko,

Kaldejec Abram iz mesta Ur, je od Kanaanca Melkisadeka sprejel verovanje v kanaanskega "boga" imenovanega EL-elyon ( beri Genesis 14 : 17-21) - ta pa je imel sedemdeset sinov (Panteon "božjih sinov") - imenovanih "elohiym" - katerih zborovanje je opisano v 82.Psalmu ...

V tem psalmu "nastopa" eden izmed "elohiymov" ("...ki vstane....") sredi ostalih "elohiymov" in jih nagovori.....("..ste sinovi EL-elyona - Najvišjega...") medtem pa v zadnji 8. vrstici "nastopa EL-elyon ("...ki ima v lasti vse narode..")

Daj ti meni zdaj lepo potrpežljivo razloži - kdo je ta "bog", ki vstane - kdo so ti ostali "bogovi" (sinovi Najvišjega) in kdo je Najvišji?????

P. S.
pa nobene potrebe ni, da bi pisal v majuskulah.....

summer
21.05.2007, 13:25
Pa saj Judi niso črnci: .
eh ne res:clown: so pa čist takile ne modre očke, svetla polt, svetlo rjavi lasje...seveda, pa nisem enga izraelca vidla takšnega, kot prikazujejo Jezusa in Marijo...najbolj je še Jožef po slikah podobn Judom...pa še on je tak kot kislo mlekohttp://imagecache2.allposters.com/images/pic/CLI/R40~Jesus-Christ-Posters.jpg

Snif
21.05.2007, 15:01
nobena pot ne more bit napačna....:approve:

Summer! Vem, da je težko se upreti sladkostim, ki ti jih ponujajo temačne sile, vendar se jim moraš upreti. :)

mizarstvo.lorencak
21.05.2007, 18:00
eh ne res:clown: so pa čist takile ne modre očke, svetla polt, svetlo rjavi lasje...seveda, pa nisem enga izraelca vidla takšnega, kot prikazujejo Jezusa in Marijo...najbolj je še Jožef po slikah podobn Judom...pa še on je tak kot kislo mlekohttp://imagecache2.allposters.com/images/pic/CLI/R40~Jesus-Christ-Posters.jpg

Sam On pravi, da po telesu izvira iz Davidovega rodu, ker je Marija čista potomka Davidova.
Potem je bil sigurno drugačen, kot pa na slikah, ki ga opodabljajo.

summer
21.05.2007, 20:24
Summer! Vem, da je težko se upreti sladkostim, ki ti jih ponujajo temačne sile, vendar se jim moraš upreti. :)
mislim, kak si ti čudn Snif..ka pa če je tvoja stran temačna...pa moja dobra:dontknow: kdo pa pravi, da ti veš kaj je svetloba in luč:)

summer
21.05.2007, 20:25
Sam On pravi, da po telesu izvira iz Davidovega rodu, ker je Marija čista potomka Davidova.
Potem je bil sigurno drugačen, kot pa na slikah, ki ga opodabljajo.
ka komunicirata wirelles:dontknow: daj nehaj neke izgovore iskat....to pomeni, da če slike niso prave, potem so zgodbe tud mogoče mal izkrivljene..sicer pa....Jesus was a black man..pa .:approve:...al je bil David blond, če marijo upodabljajo kot svetlopolto, modrooko žensko z rjavimi lasmi...odločte se že enkrat...vlgavnem, on bel ni mogu bit..pod nobenim pogojem...

Trdonja
21.05.2007, 20:31
Lorenčakov mizar

ne vem kje si "njega" slišal kaj pravi - dejstvo pa je, da judovska genealogija temelji na MOŠKI veji - če bi bral biblijo nekoliko bolj pozorno, bi videl, da je : "...Abraham rodil Izaka..."

Oče Ješua ha Nozrija - Jožef - pa ni bil Davidovega rodu!

mizarstvo.lorencak
21.05.2007, 20:35
ka komunicirata wirelles:dontknow: daj nehaj neke izgovore iskat....to pomeni, da če slike niso prave, potem so zgodbe tud mogoče mal izkrivljene..sicer pa....Jesus was a black man..pa .:approve:...al je bil David blond, če marijo upodabljajo kot svetlopolto, modrooko žensko z rjavimi lasmi...odločte se že enkrat...vlgavnem, on bel ni mogu bit..pod nobenim pogojem...

Če ti je ljubše, je lahko tudi črn, ampak to ničesar ne spremeni.

yaneko
21.05.2007, 20:37
yaneko,

Kaldejec Abram iz mesta Ur, je od Kanaanca Melkisadeka sprejel verovanje v kanaanskega "boga" imenovanega EL-elyon ( beri Genesis 14 : 17-21) - ta pa je imel sedemdeset sinov (Panteon "božjih sinov") - imenovanih "elohiym" - katerih zborovanje je opisano v 82.Psalmu ...

V tem psalmu "nastopa" eden izmed "elohiymov" ("...ki vstane....") sredi ostalih "elohiymov" in jih nagovori.....("..ste sinovi EL-elyona - Najvišjega...") medtem pa v zadnji 8. vrstici "nastopa EL-elyon ("...ki ima v lasti vse narode..")

Daj ti meni zdaj lepo potrpežljivo razloži - kdo je ta "bog", ki vstane - kdo so ti ostali "bogovi" (sinovi Najvišjega) in kdo je Najvišji?????

P. S.
pa nobene potrebe ni, da bi pisal v majuskulah.....

...KDOR OPAZUJE PISMO S POSVETNIMI OČMI,TA NE BO NIKOLI NAŠEL V NJEM NIČ BOŽJEGA IN BO OSTAL SNOVNI POSVETNI ČOK.....

...KDOR PA ČUJE BOŽJO BESEDO IN SE PO NJEJ RAVNA,TA IMA V SEBI ŽIVO BOŽJOI BESEDO IN JE SAM V SVOJEM CELOTNEM BITJU POSTAL BOŽJA BESEDA IN JE TOREJ V DUHU IZ BOGA.
KDOR PA JE TAKŠEN,KDO ZMORE REČI,DA V TEM PRIMERU CEL ČLOVEK NE IZHAJA IZ BOGA?!
ČE PA JE ČLOVEK ZATO,KER JE V SVOJEM CELOTNEM BITJU POSTAL BOŽJE BESEDA IZPOLNJEN Z BOŽJIM DUHOM,KAJTI V VSEM,KAR JE V CELOTI RESNIČNO BOŽJE,MOREMO UGLEDATI BOGA...

JEHOVA JEZUS KRISTUS

mizarstvo.lorencak
21.05.2007, 20:39
Lorenčakov mizar

ne vem kje si "njega" slišal kaj pravi - dejstvo pa je, da judovska genealogija temelji na MOŠKI veji - če bi bral biblijo nekoliko bolj pozorno, bi videl, da je : "...Abraham rodil Izaka..."

Oče Ješua ha Nozrija - Jožef - pa ni bil Davidovega rodu!

Ja Jožef je tudi bil iz Davidovega rodu, mislim, da večkrat kaj spregledaš.

summer
21.05.2007, 21:00
Ja Jožef je tudi bil iz Davidovega rodu, mislim, da večkrat kaj spregledaš.
čaki zdaj malo..Jožef je bil Davidovega rodu...Marija je bila Davidovega rodu..torej...na koncu koncev sem imela prav s svojo ugotovitvijo,ka so otroci Adama in Eve počenjali prepovedane stvari(incest in te zadeve)."bratje in sestre":dontknow:

summer
21.05.2007, 21:01
...KDOR OPAZUJE PISMO S POSVETNIMI OČMI,TA NE BO NIKOLI NAŠEL V NJEM NIČ BOŽJEGA IN BO OSTAL SNOVNI POSVETNI ČOK.....

...KDOR PA ČUJE BOŽJO BESEDO IN SE PO NJEJ RAVNA,TA IMA V SEBI ŽIVO BOŽJOI BESEDO IN JE SAM V SVOJEM CELOTNEM BITJU POSTAL BOŽJA BESEDA IN JE TOREJ V DUHU IZ BOGA.
KDOR PA JE TAKŠEN,KDO ZMORE REČI,DA V TEM PRIMERU CEL ČLOVEK NE IZHAJA IZ BOGA?!
ČE PA JE ČLOVEK ZATO,KER JE V SVOJEM CELOTNEM BITJU POSTAL BOŽJE BESEDA IZPOLNJEN Z BOŽJIM DUHOM,KAJTI V VSEM,KAR JE V CELOTI RESNIČNO BOŽJE,MOREMO UGLEDATI BOGA...

JEHOVA JEZUS KRISTUS
pa če bi se nehal spet dret...:dontknow: :nonono:

Snif
21.05.2007, 23:31
mislim, kak si ti čudn Snif..ka pa če je tvoja stran temačna...pa moja dobra:dontknow: kdo pa pravi, da ti veš kaj je svetloba in luč:)

Veš nikoli ne. Potem je dobro biti v red light districtu? :) Kaj pa, če sem ves čas živel v zmoti. :shy:

Snif
21.05.2007, 23:34
...KDOR OPAZUJE PISMO S POSVETNIMI OČMI,TA NE BO NIKOLI NAŠEL V NJEM NIČ BOŽJEGA IN BO OSTAL SNOVNI POSVETNI ČOK.....

...KDOR PA ČUJE BOŽJO BESEDO IN SE PO NJEJ RAVNA,TA IMA V SEBI ŽIVO BOŽJOI BESEDO IN JE SAM V SVOJEM CELOTNEM BITJU POSTAL BOŽJA BESEDA IN JE TOREJ V DUHU IZ BOGA.
KDOR PA JE TAKŠEN,KDO ZMORE REČI,DA V TEM PRIMERU CEL ČLOVEK NE IZHAJA IZ BOGA?!ČE PA JE ČLOVEK ZATO,KER JE V SVOJEM CELOTNEM BITJU POSTAL BOŽJE BESEDA IZPOLNJEN Z BOŽJIM DUHOM,KAJTI V VSEM,KAR JE V CELOTI RESNIČNO BOŽJE,MOREMO UGLEDATI BOGA...

JEHOVA JEZUS KRISTUS

Uau, potem sem jaz bog? :)

summer
22.05.2007, 06:12
Veš nikoli ne. Potem je dobro biti v red light districtu? :) Kaj pa, če sem ves čas živel v zmoti. :shy:
jz bi se na tvojem mestu mal povprašala kakao in kaj s tem...........:approve:

mizarstvo.lorencak
22.05.2007, 07:00
čaki zdaj malo..Jožef je bil Davidovega rodu...Marija je bila Davidovega rodu..torej...na koncu koncev sem imela prav s svojo ugotovitvijo,ka so otroci Adama in Eve počenjali prepovedane stvari(incest in te zadeve)."bratje in sestre":dontknow:

Jaz sem rekel, da izvirata iz Davidovega rodu, ne pa, da sta brat in sestra. David je živel več kot tisoč let pred njima.
Seveda, so od Adama naprej počenjali prepovedane stvari, sicer ne bi bili izgnani iz raja.

summer
22.05.2007, 07:03
Jaz sem rekel, da izvirata iz Davidovega rodu, ne pa, da sta brat in sestra. David je živel več kot tisoč let pred njima.
Seveda, so od Adama naprej počenjali prepovedane stvari, sicer ne bi bili izgnani iz raja.
ka razumeš, da ta razlaga enostavno ne more bit pravina....al kaj je z vami narobe...ne moremo vsi potekat od dveh ljudi....kapiš.....brat moj

mizarstvo.lorencak
22.05.2007, 07:59
ka razumeš, da ta razlaga enostavno ne more bit pravina....al kaj je z vami narobe...ne moremo vsi potekat od dveh ljudi....kapiš.....brat moj

Mogoče imaš pa ti več očetov in mater, da si tako prepričana v to kar trdiš, ampak jaz mislim, da imaš samo enega očeta in eno mater.

summer
22.05.2007, 08:18
Mogoče imaš pa ti več očetov in mater, da si tako prepričana v to kar trdiš, ampak jaz mislim, da imaš samo enega očeta in eno mater.
ne obračaj besed, brezveze, ker nimaš več argumentov...Vi in vaše sveto pismo trdi da sta bila Adam in Eva in da ste vi vsi potomci njunih otrok, torej ste vsi brath+je in sestre spočeti z grehom incesta...
Jaz imam pa enega očeta in eno mamo...zame ne obstojata "višja" nestvarna, neotipliva (all in my head) oče in mati, ker tadva skrbita zame in me vzgajata ter me imasta rada..
ne otresaj z argumenti, ki nimajo ne repa ne glave

lana
22.05.2007, 09:22
pa ne samo to... adam in eva sta imela dva sinova.... :nonono: no in če bi nadaljevala, bi vbil post prestavljen v ljubezen i spolnost.

Snif
22.05.2007, 09:22
jz bi se na tvojem mestu mal povprašala kakao in kaj s tem...........:approve:

Mi boš ti pomagala? :) K ne vem več. :shy:

summer
22.05.2007, 09:31
pa ne samo to... adam in eva sta imela dva sinova.... :nonono: no in če bi nadaljevala, bi vbil post prestavljen v ljubezen i spolnost.
ja..mene zanima kak je blo to z nadaljno reprodukcijo:angel: ne...change of mind..niti me nea zanima:sleepy:

summer
22.05.2007, 09:31
Mi boš ti pomagala? :) K ne vem več. :shy:
pa seveda..manjkala je samo ena beseda...HELP...i need somebody..help..i need anybody.........Beatels-i itd....:approve:

sati
22.05.2007, 09:42
sati,

kakor vidim, si se odločila zaslepljevati - predvsem sebe.....

Daj, povej vendar - kaj veš ti o teh štorijah o "bogovih, resnicah, božjih kraljestvih itd..." česar nisi PREBRALA IZ Biblije????
Seveda ob "primerni" indoktrinaciji in interpretaciji teh zapisov, ki jih je mogoče producirati dobesedno v nedogled....

ko boš potrdila to mojo trditev - pa nenadoma postane še kako pomembna kredibilnost in avtentičnost teh zapisov - torej jih je treba še kako upravičeno preveriti, da ne bi kasneje ugotovila, da je šlo za nateg - ti pa bi izgubila leta in leta v propagiranju "resnice", ki to v resnici - NI!

Prav nobene "božje besede" ni - gre le za trditve religioznih oportunistov, ki tržijo to neobstoječo kategorijo - dokler je pač dovolj tebi podobnih potrošnikov, ki si obetate - KAJ ŽE ?

Ti svet dojemaš razumsko, vse stvari okarakteriziraš v skladu z vidnim svetom, ki te obkroža in ki je samo delček resničnosti. Boga pa lahko spoznaš samo s srcem.

summer
22.05.2007, 09:47
kako je lahko govorit stvari, ki jih ne moreš dokazat.....ter s tem dajat bogim ljudem vtis, da so idioti, ker oni tega v srcu in možganih, duši(reči kakor hočeš) ne čutijo....mora bit pa res fajn....da lahko na vse argumente podaš en odgovor

Snif
22.05.2007, 09:51
pa seveda..manjkala je samo ena beseda...HELP...i need somebody..help..i need anybody.........Beatels-i itd....:approve:

Pol boš pomagala? :) K tuki me vsi neki ignorirajo :mad:, je bi samo rad razumel. :)

summer
22.05.2007, 09:55
Pol boš pomagala? :) K tuki me vsi neki ignorirajo :mad:, je bi samo rad razumel. :)
če ti piše psiho v profilu:d bodi resn no:angel:
normalno, da jz ti bom:approve:

Snif
22.05.2007, 09:58
če ti piše psiho v profilu:d bodi resn no:angel:
normalno, da jz ti bom:approve:

Jah to jst ne vem zakaj meni piše, k nisem psiho a veš. :) Oki, a bova skupi brala sveto pismo? :)

summer
22.05.2007, 12:38
Jah to jst ne vem zakaj meni piše, k nisem psiho a veš. :) Oki, a bova skupi brala sveto pismo? :)
lahk kakšen film pogledama, in kakšno pivo zraven spijema....sej jih je ful velik..:approve:

mizarstvo.lorencak
22.05.2007, 12:45
ne obračaj besed, brezveze, ker nimaš več argumentov...Vi in vaše sveto pismo trdi da sta bila Adam in Eva in da ste vi vsi potomci njunih otrok, torej ste vsi brath+je in sestre spočeti z grehom incesta...
Jaz imam pa enega očeta in eno mamo...zame ne obstojata "višja" nestvarna, neotipliva (all in my head) oče in mati, ker tadva skrbita zame in me vzgajata ter me imasta rada..
ne otresaj z argumenti, ki nimajo ne repa ne glave

Mislm, da je ravno obratno.

mizarstvo.lorencak
22.05.2007, 12:47
pa ne samo to... adam in eva sta imela dva sinova.... :nonono: no in če bi nadaljevala, bi vbil post prestavljen v ljubezen i spolnost.

Si prepričana, da sta imela samo dva sinova?

yaneko
22.05.2007, 13:02
Uau, potem sem jaz bog? :)
...KDOR PA ČUJE BOŽJO BESEDO IN SE PO NJEJ RAVNA...

summer
22.05.2007, 13:06
Mislm, da je ravno obratno.
za tole je pa moral bit pravi brainstorming:)

summer
22.05.2007, 13:07
Si prepričana, da sta imela samo dva sinova?
to ni pomembno..tud če sta imela 5 sinov in 3 hčere...ti so se mogli sexat, da je nastalo današnje ljudstvo, kar pomeni incest po domače...glede na vašo knjigo.........:)

yaneko
23.05.2007, 04:34
ne obračaj besed, brezveze, ker nimaš več argumentov...Vi in vaše sveto pismo trdi da sta bila Adam in Eva in da ste vi vsi potomci njunih otrok, torej ste vsi brath+je in sestre spočeti z grehom incesta...
Jaz imam pa enega očeta in eno mamo...zame ne obstojata "višja" nestvarna, neotipliva (all in my head) oče in mati, ker tadva skrbita zame in me vzgajata ter me imasta rada..
ne otresaj z argumenti, ki nimajo ne repa ne glave
Pradvidevam,da imaš poleg fizičnega telesa (mesa), tudi neke vrste dušo in pa seveda tudi duha,ki pa na žalost še ni prebujen.
Vprašanje!
Če sta tvoja oče in mati,ki te vzgajata tukaj na zemljici oče in mati tvojega telesa,kdo pa je potem tisti,ki je naredil tvojo dušu in tvojega spečega duha?
Ali si sposobna odgovoriri pravilno in jasno na to vprašanje?

summer
23.05.2007, 06:29
Pradvidevam,da imaš poleg fizičnega telesa (mesa), tudi neke vrste dušo in pa seveda tudi duha,ki pa na žalost še ni prebujen.
Vprašanje!
Če sta tvoja oče in mati,ki te vzgajata tukaj na zemljici oče in mati tvojega telesa,kdo pa je potem tisti,ki je naredil tvojo dušu in tvojega spečega duha?
Ali si sposobna odgovoriri pravilno in jasno na to vprašanje?
glede na to, da si odgovoril točno tako kot vedno, po vzorcu..in sicer, da jaz nimam oziroma mi vsi , ki ne verjamemo nimamo duše in tega itak ne moremo razumeti, ne bom podala komentarja na tvoj zadenj žalitveni stavek, ki je btw. narobe napisan..toliko o inteligenci in sposobnosti komuniciranja, ter tebi...

yaneko
23.05.2007, 15:08
glede na to, da si odgovoril točno tako kot vedno, po vzorcu..in sicer, da jaz nimam oziroma mi vsi , ki ne verjamemo nimamo duše in tega itak ne moremo razumeti, ne bom podala komentarja na tvoj zadenj žalitveni stavek, ki je btw. narobe napisan..toliko o inteligenci in sposobnosti komuniciranja, ter tebi...
Ker se ti o tem,kar sem te vprašal očitno niti sanja ne,so tudi takšne rešilne bilke primerne,da se jih oprimeš.
Ne potrebujem tvojega odgovora.
Prišel pa bo čas,ko si ga bož mogoče zastavila sama sebi.

summer
23.05.2007, 18:23
here we go again.....
priznam...I'm not worthy...:(

legenda
23.05.2007, 18:59
legenda,
vprašujem te - kje, kdaj in kako nameravaš "živeti s kristusom", ki je siromak smrt storu že pred tisočletjema - še za njegov grob se ne ve več - kaj šele kaj drugega....?

Njegovo ubuštvo se ne more meriti z zemljskimi rečmi dragi Trdonja. Prevzel je smrtno telo da nam pokaže pot v nesmrtnost. (Podvprašaj kaj pa je zate "bogatsvo" denar, polžaj, moč...?)
Kje pa sploh je Kristusov grob pa ( zame) sploh ni poemembno, vem pa da je prazen...

Odeen
23.05.2007, 21:53
Pradvidevam,da imaš poleg fizičnega telesa (mesa), tudi neke vrste dušo in pa seveda tudi duha,ki pa na žalost še ni prebujen.
Vprašanje!
Če sta tvoja oče in mati,ki te vzgajata tukaj na zemljici oče in mati tvojega telesa,kdo pa je potem tisti,ki je naredil tvojo dušu in tvojega spečega duha?
Ali si sposobna odgovoriri pravilno in jasno na to vprašanje?

Glej, ko so evropejci prišli na kontinent S amerike so tam živeči prebivalci že tisočletja PRAKTICIRALI življenje, kjer je vodilo duh, duša, spirit..., kakor hočeš.
V avstraliji še danes živijo domorodci ki bivajo po "vprašanju" (beri- načelu) ki ga ti zastavljaš...

Tale nit je namenjena vprašanju pomena, smisla, namenu, rabi in zlorabi itd, itd knjige, ki se ji reče "sveto pismo"; medtem ko ljudje, ki v osnovi niso imeli nikakršnega stika s krščanstvom, že premnogo generacij živijo po teh načelih bolj, kot kristjani sami (se opravičujem za posploševanje; namen je očiten, ne?).

Bom šel pa še korak naprej; ta stara ljudstva verjamejo da imajo vsa živa (in celo neživa) bitja dušo...; a ni zanimivo, da so ljudje, ki niso imeli nikakršne krščanske izobrazbe in podlage sami po sebi doumeli pravila življenja na tem planetu. Nenehno čudenje vsemu živečemu, spoštovanje le tega in s tem življenje samo, in pa iskanje složnih poti bitij ki sočasno bivajo..., ne vem če je lahko kaj lepšega, bolj čistega, bolj duhovnega.

Ko pa imamo na drugi strani (danes) od boga izbrano ljudstvo, ki naokrog deli samo ljubezen, a ne?

paradox
23.05.2007, 22:14
interlude :veryevil:

Eve walks over to Adam in the Garden of Eden and kisses him passionately. "Wow," says Adam, "how did you learn to kiss like that?"

yaneko
23.05.2007, 22:30
Glej, ko so evropejci prišli na kontinent S amerike so tam živeči prebivalci že tisočletja PRAKTICIRALI življenje, kjer je vodilo duh, duša, spirit..., kakor hočeš.
V avstraliji še danes živijo domorodci ki bivajo po "vprašanju" (beri- načelu) ki ga ti zastavljaš...

Tale nit je namenjena vprašanju pomena, smisla, namenu, rabi in zlorabi itd, itd knjige, ki se ji reče "sveto pismo"; medtem ko ljudje, ki v osnovi niso imeli nikakršnega stika s krščanstvom, že premnogo generacij živijo po teh načelih bolj, kot kristjani sami (se opravičujem za posploševanje; namen je očiten, ne?).

Bom šel pa še korak naprej; ta stara ljudstva verjamejo da imajo vsa živa (in celo neživa) bitja dušo...; a ni zanimivo, da so ljudje, ki niso imeli nikakršne krščanske izobrazbe in podlage sami po sebi doumeli pravila življenja na tem planetu. Nenehno čudenje vsemu živečemu, spoštovanje le tega in s tem življenje samo, in pa iskanje složnih poti bitij ki sočasno bivajo..., ne vem če je lahko kaj lepšega, bolj čistega, bolj duhovnega.

Ko pa imamo na drugi strani (danes) od boga izbrano ljudstvo, ki naokrog deli samo ljubezen, a ne?

Ta pogled na dogajanje zgodovine in delno tudi današnjega časa je zelo enostranski in vidi samo temo,ne pa tudi svetlobe.
Jezus nikoli ni rekel,da je na svet prišel,da bi prinesel mir,ampak ravno nasprotno,prišel je,da bi prinesel meč.
Dudovni nemir,ki ga je prinesel Jezus je pripeljal človeštvo do te stopnje duhovnega razvoja,kjer je danes -poleti v vesolje,obvladovanje atoma ipd.
Tudi o tem kakšna je Božja ljubezen do človeka imaš zgrešene poglede.
Mir bi za svet pomenil pogubo.
Mar niso indijanci v svojih obredih darovali ljudi?
Ali je to ta duh katerega ti omenajaš in so mu služili?
Kot vem,nikjer ni omenjeno da bi pravi Božji duh zahteval,naj se mu daruje ljudi.
Primer,ki o tem jasno govori je preizkus Abrahamove vere.

yaneko
23.05.2007, 22:41
here we go again.....
priznam...I'm not worthy...:(

Kadar pa zmanjka se je človeku najbolje zateči k angleščini,se bolje sliši in kljub svojemu navideznemu izničenju ostane živ.

slehernik
23.05.2007, 22:45
Kadar pa zmanjka se je človeku najbolje zateči k angleščini,se bolje sliši in kljub svojemu navideznemu izničenju ostane živ.Lepo, da si to načel. Mogoče bi lahko tudi ti zdaj začel pisati v slovenščini?

summer
24.05.2007, 06:25
Kadar pa zmanjka se je človeku najbolje zateči k angleščini,se bolje sliši in kljub svojemu navideznemu izničenju ostane živ.nisi mi odgovoril na niti eno od mojih zastavljenih vprašanj in misli.....zatorej mislim, da pač enostavno NISEM VREDNA (da ne bo angleščine, sej vem , da je hudo) tvojega odgovora oziroma, le tega tako ne bi razumela, ker si pač ti na višji duhovni ravni kot jaz....
s tem se bom pač morala sprijazniti in živeti:approve: :(

yaneko
24.05.2007, 06:36
nisi mi odgovoril na niti eno od mojih zastavljenih vprašanj in misli.....zatorej mislim, da pač enostavno NISEM VREDNA (da ne bo angleščine, sej vem , da je hudo) tvojega odgovora oziroma, le tega tako ne bi razumela, ker si pač ti na višji duhovni ravni kot jaz....
s tem se bom pač morala sprijazniti in živeti:approve: :(
Zastavi že enkrat vprašanja,ki jih omenjaš. Mogoče bodo vredni odgovora.

summer
24.05.2007, 06:46
ne delaj se superiornega , ker nisi in s takšnim obnašanjem nikoli ne boš...
vsa vprašanja so v temi....samo nazaj je treba prebrat....
razen če je tebi potrebno stvari večkrat pisat in razlagat

yaneko
24.05.2007, 07:25
Lepo, da si to načel. Mogoče bi lahko tudi ti zdaj začel pisati v slovenščini?

Nekje v Pismu je zapisano,da je Bog ljudem zemašal jezike.
Ko pa bo padel ta babilo,se bodo slovenci pogovarjali me seboj in ne bodo govorili eden drugemu;začni že govoriti v slovensko..

slehernik
24.05.2007, 07:59
Nekje v Pismu je zapisano,da je Bog ljudem zemašal jezike.
Ko pa bo padel ta babilo,se bodo slovenci pogovarjali me seboj in ne bodo govorili eden drugemu;začni že govoriti v slovensko..Lahko bi preprosto odgovoril z ne, ni ti bilo treba spet delati sile jeziku. :sleepy:

yaneko
24.05.2007, 09:10
Lahko bi preprosto odgovoril z ne, ni ti bilo treba spet delati sile jeziku. :sleepy:
Kako lepo je na tem svetu živeti,če vsi delajo tako kot slehernik od njih pričakuje.
Obešanje na slovnične nepake v tekstu ali pa manjkajoče črke pa kaže na pomanjaknje smisla za razumevanje resnično duhovnega.
ne delaj se superiornega , ker nisi in s takšnim obnašanjem nikoli ne boš...
vsa vprašanja so v temi....samo nazaj je treba prebrat....
razen če je tebi potrebno stvari večkrat pisat in razlagat
Kar je v posvetnem zraku me ne zanima,pričakujem konkretno vprašanje:torej na dan z njim.

summer
24.05.2007, 09:14
Kar je v posvetnem zraku me ne zanima,pričakujem konkretno vprašanje:torej na dan z njim.reci raje, da nisi zmožen odgovorov....sej ni panike....jih niti nisem pričakovala od tebe...
najbolj žalostno pa je, da ima ta vera tudi nekaj dobrih nazorov, ampak zaradi takšnih ljudi, kot si ti in tebi podobnim, se ljudem priskuti...in to zmeraj bolj...

mizarstvo.lorencak
24.05.2007, 10:15
reci raje, da nisi zmožen odgovorov....sej ni panike....jih niti nisem pričakovala od tebe...
najbolj žalostno pa je, da ima ta vera tudi nekaj dobrih nazorov, ampak zaradi takšnih ljudi, kot si ti in tebi podobnim, se ljudem priskuti...in to zmeraj bolj...

Jalov trud je odgovarjati na vprašanja tistega, ki ne ve kaj vprašuje.

summer
24.05.2007, 10:17
očitno imaste tudi skupno nesposobnost branja

Trdonja
24.05.2007, 10:29
lorenčakov mizar,

jaz sem te že kar nekajkrat vse sorte vprašal - odgovoril NISI NIKOLI - razen z nekakimi nerazumljivimi eskapadami....

Povej mi torej, kaj je to človekova" duhovnost" in kako si predstavljaš obstoj "duše".....?

Dve zelo precizni vprašanji - na kateri mi navedi TVOJO PREDSTAVO IN RAZUMEVANJE - brez nekih slepomišnih "citiranj" in modrovanju o tem, kako nekateri" ne morejo priti do spoznanja.." in podobno!

Bo šlo?

nejc
24.05.2007, 10:38
Bo šlo?
Sizifovo delo opravljaš:rolling:

slehernik
24.05.2007, 10:42
Kako lepo je na tem svetu živeti,če vsi delajo tako kot slehernik od njih pričakuje.
Obešanje na slovnične nepake v tekstu ali pa manjkajoče črke pa kaže na pomanjaknje smisla za razumevanje resnično duhovnega.Ko bi šlo le za slovnične napake ali zatipkane besede ... Saj smo ljudje, vsi delamo napake. Tu marsikdo piše prav slabo slovenščino, ki pa je še vedno razumljiva. Tvoji stavki, pravzaprav nizi besed, se kratko malo ne dajo prevesti v razumljivo sporočilo.

,Le parole sono importanti. Chi parla male, pensa male.' Nanni Moretti


Pravzaprav ni pomembno, saj prodajate vedno iste banalnosti: bog je bistvo in samo v njem človek doseže svoje bistvo; dosti znaš, nič ne veš; to je tako visoko, da samo jaz lahko; tega ne moreš razumeti, ker je nedoumljivo (razen seveda za otroke, avtistike, razne domorodce, preprosteže in neizobražene) ...
zeh

yaneko
24.05.2007, 13:06
Ko bi šlo le za slovnične napake ali zatipkane besede ... Saj smo ljudje, vsi delamo napake. Tu marsikdo piše prav slabo slovenščino, ki pa je še vedno razumljiva. Tvoji stavki, pravzaprav nizi besed, se kratko malo ne dajo prevesti v razumljivo sporočilo.

,Le parole sono importanti. Chi parla male, pensa male.' Nanni Moretti
Seveda,se strinjam s teboj,posvetnemu razumu je nerazumljivo in nedoumljivo.
Kdor ne išče tudi najti ne more.
Kdor pa išče,pa ne išče tam kjer bi lahko našel,ta tudi ne bo nikoli našel.
Torej,kdor noče najti naj išče tam kjer bo lahko našel in ko bo našel,bo tudi razumel.
Upam,da ste vsaj to sposobni razumeti.

yaneko
24.05.2007, 13:16
reci raje, da nisi zmožen odgovorov....sej ni panike....jih niti nisem pričakovala od tebe...
najbolj žalostno pa je, da ima ta vera tudi nekaj dobrih nazorov, ampak zaradi takšnih ljudi, kot si ti in tebi podobnim, se ljudem priskuti...in to zmeraj bolj...

Kako naj se nekomu odgovori,ki ne vpraša?
Če nisi "ozemljena" se ozemlji,morda se ti bo potem zgodi konkretno vprašanje.

slehernik
24.05.2007, 13:19
Seveda,se strinjam s teboj,posvetnemu razumu je nerazumljivo in nedoumljivo.Zeh, seveda, od mojih besed si razumel ništrc in v njih vidiš potrditev svoje izbranosti. Vernik pač.

Trdonja
24.05.2007, 13:46
yaneko,

torej govoriš o "nedoumljivi skrivnosti" - kenede?

Odeen
24.05.2007, 17:15
Ta pogled na dogajanje zgodovine in delno tudi današnjega časa je zelo enostranski in vidi samo temo,ne pa tudi svetlobe.
Jezus nikoli ni rekel,da je na svet prišel,da bi prinesel mir,ampak ravno nasprotno,prišel je,da bi prinesel meč.
Dudovni nemir,ki ga je prinesel Jezus je pripeljal človeštvo do te stopnje duhovnega razvoja,kjer je danes -poleti v vesolje,obvladovanje atoma ipd.
Tudi o tem kakšna je Božja ljubezen do človeka imaš zgrešene poglede.
Mir bi za svet pomenil pogubo.
Mar niso indijanci v svojih obredih darovali ljudi?
Ali je to ta duh katerega ti omenajaš in so mu služili?
Kot vem,nikjer ni omenjeno da bi pravi Božji duh zahteval,naj se mu daruje ljudi.
Primer,ki o tem jasno govori je preizkus Abrahamove vere.

Prvič: ne vem kje ti tukaj vidiš temo.
Drugič, razloži mi lepo prosim kakšno vezo ima Jezus s poleti v vesolje. A boš trdil da so bili prej ljudje tako butasti, da niso iznašli ničesar al kaj (po tvoje dosežki pred Jezusom ne štejejo? kot so iznajdba kolesa, glasbil, matematike, medicine, ... po celem svetu, po različnih kontinentih).
Ttretjič, daj mi prosim razloži tvoje PRAVILENO dojemanje Božje ljubezni... Ker če ni to svobodna volja ki nam je bila dana, prosim razsvetli me (in vse ostale nevedneže tukaj gor).
Četrtič, najbrž si mislil Inke a ne? No jaz sem govoril o S (severno) ameriških plemenih; in kolikor jaz vem oni niso nikogar žrtvovali nikomur; so se pa zahvalili vsaki ubiti živali da je dala življenje za njuh... (če si boš prebral kako knigo na to temo boš morda izvedel kaj pomenijo peresa na njihovih "perjenicah").

In na koncu; daj razloži mi potem tisoče in tisoče umrlih, ki so končali pod meči vojske, ki je šla osvobajat Jjeruzalem; v prvi, v drugi, tretji pa vse tja do osme križarske vojne je za boga (ja vsi vemo da pod to pretvezo) ugasnilo mnogo življenj (med drugim tudi grški kristjani, ki so imeli pač to smolo da so izgledali drugače kot evropejci). Zame so to žrtve...

"Mir bi za svet pomenil pogubo." ...a ja? Tole pa razloži, prosim.

In upam da so bila vprašanja dovolj konkretna. Mislim, boš zmogel odgovorit al se boš zopet samo izvijal in "prodajal luft"?

yaneko
25.05.2007, 05:04
Zeh, seveda, od mojih besed si razumel ništrc in v njih vidiš potrditev svoje izbranosti. Vernik pač.
Tvoje besede so zelo lahko razumljive,vendar so prazne božjega.
V njih je zaslediti zgolj nekaj človeškega posvetnega duha,božjega pa nič.
Sedaj si pokazal od kod izhaja tvoj navidezni mir.
Če bi potrjevanje svoje "izbranosti" iskal v tvojih ali podobnih besedah,bi kmalu postal največji pogan.

yaneko
25.05.2007, 06:15
Prvič: ne vem kje ti tukaj vidiš temo.
Drugič, razloži mi lepo prosim kakšno vezo ima Jezus s poleti v vesolje. A boš trdil da so bili prej ljudje tako butasti, da niso iznašli ničesar al kaj (po tvoje dosežki pred Jezusom ne štejejo? kot so iznajdba kolesa, glasbil, matematike, medicine, ... po celem svetu, po različnih kontinentih).
Ttretjič, daj mi prosim razloži tvoje PRAVILENO dojemanje Božje ljubezni... Ker če ni to svobodna volja ki nam je bila dana, prosim razsvetli me (in vse ostale nevedneže tukaj gor).
Četrtič, najbrž si mislil Inke a ne? No jaz sem govoril o S (severno) ameriških plemenih; in kolikor jaz vem oni niso nikogar žrtvovali nikomur; so se pa zahvalili vsaki ubiti živali da je dala življenje za njuh... (če si boš prebral kako knigo na to temo boš morda izvedel kaj pomenijo peresa na njihovih "perjenicah").

In na koncu; daj razloži mi potem tisoče in tisoče umrlih, ki so končali pod meči vojske, ki je šla osvobajat Jjeruzalem; v prvi, v drugi, tretji pa vse tja do osme križarske vojne je za boga (ja vsi vemo da pod to pretvezo) ugasnilo mnogo življenj (med drugim tudi grški kristjani, ki so imeli pač to smolo da so izgledali drugače kot evropejci). Zame so to žrtve...

"Mir bi za svet pomenil pogubo." ...a ja? Tole pa razloži, prosim.

In upam da so bila vprašanja dovolj konkretna. Mislim, boš zmogel odgovorit al se boš zopet samo izvijal in "prodajal luft"?
Pomanjkanje resnično duhovnega pogleda na dogajanje človeške zgodovine botruje nerazumevanju.
Če bi vedel kdo je Kristus in kakšne posledice za razvoj vsega človeškega roda na zemlji ima njegova žrtev na križu,takšnih neumnih vprašanj nebi nikoli postavljal.
Težko je razložiti posvetni pameti,da bi to razumela.
Tukaj je potrebna vera,kajti edino ta odpira vrata razumevanja iščočemu človeku.
Jezus je svojim učencem dal samo en morati:Morate verovati.
Zlo pa je ravno v tem,da hoče uničiti to najosnovnejše in najbolj plemenito v človeku.
Vedar se je skozi večtisočletno zgodovino pokazalo,da so ta prizadevanja zla rodila ravno nasprotno;vera se še bolj okrepi.To pa zato,ker ta ni v osnovi stvar razuma,ampak srca in duha, ki je v njem.
S tem,da je Jezus razrahljal okove postave,je človeku omogočil svobodo duha,ki je pripeljala do tega ,kar podajaš v prvem vprašanju.

Človek je vedno izpostavljen čutni manipulaciji zla,zato Jezus iz človeka dela institucijo,da bi ga pred to manipulacijo zaščitil.

Moje razumevanje ljubezni do bližnjega,si preberi v s Pismu ( Mat. 7/12).

Za silo,ki jo človek dela božjemu kraljetsvu,bo pa pa kmalu plačal.
Res je,severno ameriški indijanci so poznali velikaga duha.
Za njihove mrtve in ostale mrtve iz tega konteksta,pa ni krivo sveto pismo,ne Bog,ampak človeški pohlep in tudi delno napačno razumevanje pisma.Torej zlo v človeku.
Med njimi je oznanjal evangelij tudi en slovenec,škof Fridrik Irenej Baraga,pa si malo preberi o njem,boš dobil malo drugačno sliko.

Pa še en primer o božje ljubezni.
Človek se je v svojem mesenem poželenju vdajal užitkom.Ker Bog človeka ljubi,ga ni mogel pustiti,da bi tako klavrno propadel in mu je poslal strašno bolezen.V trplejenju te strašne bolezni pa je ta človek spoznal bedo in zgrešenost svojega življenja.Odločil se je,da bo opustil to bedni in pogubjlajoči način življeneja in odslej živel čisto življeneje.S tem si je rešil svojo dušo.

Tvoje videnje "od Boga izbranega ljudstva" je zelo površinsko in polnom sodbe. Vidiš gozd,ne vidiš pa drevesa.

V duhovnem miru,bi se svet zaduši v svoji lastni nesnagi.Bog daje mir duši in ta mir išči.

Mat. 5/3-11 Tukaj boš mogoče našel kaj,kar te bo potolažilo.

Upam,da si iz teh besed,če si jih razumel,uspel izluščiti odgovore na tvoja vprašanja.

yaneko
25.05.2007, 09:26
yaneko,

torej govoriš o "nedoumljivi skrivnosti" - kenede?
SKRIVNOST JE DOUMLJIVA,VENDAR NE VSAKOMUR!

slehernik
25.05.2007, 11:03
SKRIVNOST JE DOUMLJIVA,VENDAR NE VSAKOMUR!Seveda je doumljiva, in sicer večinoma otrokom, duševno zaostalim, alkoholikom, živalim, domorodcem iz tradicionalnih družb, podeželskemu (starajočemu se) prebivalstvu ter socialno in intelektualno prikrajšanim.

Odeen
25.05.2007, 11:25
@Yaneko, najprej se ti lepo zahvaljujem za tvoj trud in lepo napisano ter delno razlago tvojega stališča do te zadeve. Moram pa reči da me moti da ne izraziš s svojimi besedami kaj ti katera zadeva pomeni; ni treba napisat kje naj si kaj preberem; čar knjig je da si jih vsak po svoje interpretira- zanima me tvoja interpretacija.

Presrečni ste lahko izbranci in tisti ki ste se dvignili nad nevedneže...

samo tole še; če nekdo razume stvari drugače (kot jih v tem primeru ti) je po tvoje delo zla, teme?
Kaj pa če ima vsak človek drugačno pot do spoznanja, vsak svoje demone za premagat, se spopast s svojimi posvetnimi blokadami...

...in potem ti meni očitaš oskoglednost in površinskost.

Edino kjer sva si trenutno edina je stališče vere; ljudje moramo verovati. Aja, pa s tem se tudi strinjam da bomo plačali za zlorabo imena in nauka, oziroma za silo storjeno božjemu kraljestvu, kot si ti lepo imenoval celoto.

Ne razumi vsega skupaj kot napad, samo iščem..., iščem odgovore. Iščem svoje mesto v božjem planu...

yaneko
25.05.2007, 15:05
Seveda je doumljiva, in sicer večinoma otrokom, duševno zaostalim, alkoholikom, živalim, domorodcem iz tradicionalnih družb, podeželskemu (starajočemu se) prebivalstvu ter socialno in intelektualno prikrajšanim.

Resnično,resnično kako velika je lahko beda človeka!

yaneko
25.05.2007, 15:26
@Yaneko, najprej se ti lepo zahvaljujem za tvoj trud in lepo napisano ter delno razlago tvojega stališča do te zadeve. Moram pa reči da me moti da ne izraziš s svojimi besedami kaj ti katera zadeva pomeni; ni treba napisat kje naj si kaj preberem; čar knjig je da si jih vsak po svoje interpretira- zanima me tvoja interpretacija.

Presrečni ste lahko izbranci in tisti ki ste se dvignili nad nevedneže...

samo tole še; če nekdo razume stvari drugače (kot jih v tem primeru ti) je po tvoje delo zla, teme?
Kaj pa če ima vsak človek drugačno pot do spoznanja, vsak svoje demone za premagat, se spopast s svojimi posvetnimi blokadami...

...in potem ti meni očitaš oskoglednost in površinskost.

Edino kjer sva si trenutno edina je stališče vere; ljudje moramo verovati. Aja, pa s tem se tudi strinjam da bomo plačali za zlorabo imena in nauka, oziroma za silo storjeno božjemu kraljestvu, kot si ti lepo imenoval celoto.

Ne razumi vsega skupaj kot napad, samo iščem..., iščem odgovore. Iščem svoje mesto v božjem planu...

Kar je človeku razodeto in spoznano po Svetem duhu je težko potem pretvarjati v "svoje besede" in tudi moč duha se porazgubi.Upam,da je dovolj jasno iz besedila,kaj mi največ pomeni.
Dva bosta brala isto sveto knjigo,eden bo našel duha knjige in ta mu bo razodel kar je skrito,eden pa tega duha ne bo našel in bo seveda ostal pri površinskem dojemanju vsebine in duhovno mu bo ostalo skrito.
Samo napačno razumevanje Pisma samo po sebi še ni zlo,če se ne spremeni v dejanje,kajti dokler se napačno razumevabnje Pisma ne spremenim v dejane je v človeku še vedno prisotna "iskra",ki ga odvrača ,da bi popolnoma sprejel napačno razumevanje.
Uničevanje vere v človeku je pa nedvoumno delo zla.
Da,vsak ima svoje "prijatelje",ki ga odvarčajo stran od božjega, k posvetnemu.In s temi se bori iskalec božje luči.

Odeen
25.05.2007, 20:16
@Yaneko, ne razumet naslednje besede kot provokacijo ali kakorkoli drugače kot bodo napisane...: hvala.

Trdonja
25.05.2007, 21:15
yaneko,

".....Resnično,resnično kako velika je lahko beda človeka!"


Poslušaj - ti lahko kakorkoli pomagam ?

Celo ne zahtevam, da mi kakorkoli razlagaš, zakaj te je ta beda doletela....

mizarstvo.lorencak
25.05.2007, 22:52
yaneko, a pozaš tisti rek, ki pravi; devet modrecov ne more odgovoriti enemu nevednemu.
Čeprav imaš vse prav kar govoriš in spoštujem tvojo besedo, pa vendar jaz mislim, da svetiš z preveliko lučjo.
Glej Jezus je rekel; kdor hoče razsvetliti hišo in sobe, naj začne z tlečo žerjavico in postopno veča ogenj,
da bo postopoma postajala večja svetloba v hiši.

Če pa boš preveč zakuril in podal vso svetlobo naenkrat se ti bo vnela cela hiša in naredil boš več škode kot pa koristi. Zavedati se moramo, da vse kar nastaja, nastaja postopno ( evolucija ), enako je tudi z duhovnostjo.
Zato bodimo potrpežljivi z svojimi brati, ki še jih ni žeja po duhovnem.

Bodimo samo kažipoti do duhovnega in ne postavljajmo se v vlogo Boga, kajti prejeli smo zastonj od Boga in
dajajmo naprej zastonj našim bratom in sestram, ker to ni naša modrost, ampak Božja.

Nikomur ni mogoče v ternutku dojeti duhovnosti, ampak le postopno, zato bodimo previdni z duhovno
besedo, in vsakemu jo le toliko ponudimo, kot jo lahko sam sprejme. Če razodenemo večjo duhovnost
nekomu, kot pa jo lahko sprejme, smo naredili več škode kot pa koristi in smo tega človeka še bolj odvrnili
od duhovnosti in Boga.

Razumem pa tudi gorečnost širjenja Božje besede, ampak jaz mislim, da tukaj prevlada nestrpnost
in nepotrepežljivost, kar pa ni dobro in ni od Boga.
Zato obnovimo vero in ljubezen do bližnjega in Boga, skratka, nikoli ne smemo pozabiti, verjeti ali
podvomiti v ljubezen, kajti vsak najmanjši dvom v ljubezen izkoristi največji nasprotnik Boga in nas
nevedne popelje v smrt.

yaneko
26.05.2007, 06:31
yaneko,

".....Resnično,resnično kako velika je lahko beda človeka!"


Poslušaj - ti lahko kakorkoli pomagam ?

Celo ne zahtevam, da mi kakorkoli razlagaš, zakaj te je ta beda doletela....
Jaz tvoje pomoči ne potrebujem,ker mi Bog pomaga.
Kako mi boš pomagal iz svoje moči,če pa še sebi ne moreš. Iz božje moči pa pomagati ne moreš,ker jo zaničuješ.
Sedaj ko si v meseni lupini in ti razum dobro služi pri obdelavi podatkov,si lahko močan,ko pa boš enkrat zapustil svojo meseno lupino in se znašel na čistini,takrat boš šele videl koliko je vredna tvoja moč.
Rajši pomagaj lačnim,ki nimaj kaj jesti in tistim,ki so brez strehe nad glavo.
Ko se boš namreč znašel na čistini,ti bo to še kako prišlo prav.

Trdonja
26.05.2007, 14:15
yaneko,

vse kar govoriš, je šablonska papagajščina, katere so te naučili tisti, ki so ti "pomagali odkriti duhovnost...."

Seveda pa ne znaš in ne zmoreš odgovoriti na vprašanje - kaj je to "duhovnost" in kaj je to "duša" - ter PREDVSEM POVEDATI SVOJO PREDSTAVO O TEM - ne pa da se zatekaš v neko kakofonijo pleonazmov, ki jih "razumeš" samo ti - drugim pa očitaš "neduhovnost".......z zmerjaškim podtonom.

Saj človek ni nič več, kot "meseno" bitje - kakor pač vsa ostala bitja iz mesa......

Sicer pa ti citiram Pridigarja, ki je modro dejal:

"...vse je ničemrnost........

18 Rekel sem v svojem srcu:
zaradi človeških otrok je tako,
da jih Bog izkuša in da vidijo,
da so sami zase živina,
19 kajti usoda ljudi je usoda živine,
ista za vse:
kakor ta umre, tako umrejo oni,
isti dih življenja imajo vsi;
človek nima prednosti pred živino,
zakaj vse je nečimrnost.
20 Vse gre na isti kraj;
vse je nastalo iz prahu
in vse se vrača nazaj v prah.
21 Kdo ve, ali življenjski dih ljudi gre navzgor
in ali življenjski dih živine gre navzdol v zemljo?
22 Tako sem videl, da ni nič boljšega,
kakor da se človek veseli svojih del,
ker je to njegov delež;
in kdo ga privede k temu, da bi videl,
kaj bo za njim?


torej - vse se vrača nazaj v prah .....in človek NIMA NOBENE PREDNOSTI PRED DRUGIMI ŽIVIMI BITJI - tudi kar zadeva "diha življenja" - je človek enak ostalim živalim, ki dihajo - ali pa potlej, ko umrejo!

pepca
26.05.2007, 18:31
Se strinjam s tabo!

yaneko
26.05.2007, 23:55
yaneko,

vse kar govoriš, je šablonska papagajščina, katere so te naučili tisti, ki so ti "pomagali odkriti duhovnost...."

Seveda pa ne znaš in ne zmoreš odgovoriti na vprašanje - kaj je to "duhovnost" in kaj je to "duša" - ter PREDVSEM POVEDATI SVOJO PREDSTAVO O TEM - ne pa da se zatekaš v neko kakofonijo pleonazmov, ki jih "razumeš" samo ti - drugim pa očitaš "neduhovnost".......z zmerjaškim podtonom.

Saj človek ni nič več, kot "meseno" bitje - kakor pač vsa ostala bitja iz mesa......

Sicer pa ti citiram Pridigarja, ki je modro dejal:

"...vse je ničemrnost........

18 Rekel sem v svojem srcu:
zaradi človeških otrok je tako,
da jih Bog izkuša in da vidijo,
da so sami zase živina,
19 kajti usoda ljudi je usoda živine,
ista za vse:
kakor ta umre, tako umrejo oni,
isti dih življenja imajo vsi;
človek nima prednosti pred živino,
zakaj vse je nečimrnost.
20 Vse gre na isti kraj;
vse je nastalo iz prahu
in vse se vrača nazaj v prah.
21 Kdo ve, ali življenjski dih ljudi gre navzgor
in ali življenjski dih živine gre navzdol v zemljo?
22 Tako sem videl, da ni nič boljšega,
kakor da se človek veseli svojih del,
ker je to njegov delež;
in kdo ga privede k temu, da bi videl,
kaj bo za njim?


torej - vse se vrača nazaj v prah .....in človek NIMA NOBENE PREDNOSTI PRED DRUGIMI ŽIVIMI BITJI - tudi kar zadeva "diha življenja" - je človek enak ostalim živalim, ki dihajo - ali pa potlej, ko umrejo!

Kar se govori po Svetem duhu,se govori v isti "šabloni" že dvatisoč let,ker Sveti duh daje "šablono".
In to kar se govori po Svetem duhu je zlu v strašno nasprotovanje,zato kadar kdo tako govori,zlo postane zelo vznemirjeno in vedno začne tolči kontra in pri tem se ne brani tudi Svetega pisma uporabljati.
Seveda ga nikoli ne razume pravilno,kajti če bi ga razumel pravilno je to zanj poguba.
Zato ga tudi noče razumeti pravilno.
In kako naj sedaj tebi,ki sem te prepoznal kot takega, ki te zlo obvladuje in vodi,pojasnjujem kaj je to duh in kaj duša.
Sicer pa,jaz te ne bom sodil,naj te sodi Gospod.
Ljudje,ki so v oblasti zla,vedno hočejo uničiti vero v človeku,ker je to osnovni namen zla.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Jezus pride pri zaprtih vratih,stopi mednje in jim reče:"Mir vam bodi!"
Potem reče Tomažu:"Položi svoj prst semkaj in poglej moje roke!
Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren,temveč veren."
Tomaž mu odgovori:"Moj Gospod in moj Bog !"
Jezus mu reče:"Ker si me videl, veruješ. Blagor tistim,ki niso videli,a so verovali !"
Janez 20/26-29

Ta citat je za vse večne čase in za vsakega človeka.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Za kar sem prišel na ta forum v to debato se je izpolnilo.
V takšniih vrstah debat,ki jih ti hočeš pogojevati, mene ni.
Vedno pa obstaja upanje tudi zate,kajti Bog je neskončno milostljiv in vsakemu je dana možnost do zadnje sekunda življenja,da spozna svoje zmote in najde svoje odrešenje.
Zatorej,moje debate je zaenkrat konec,tebi pa želim,da bi našel luč,ki razsvetljuje srce.

l.p
Janko

mizarstvo.lorencak
27.05.2007, 09:02
yaneko,

vse kar govoriš, je šablonska papagajščina, katere so te naučili tisti, ki so ti "pomagali odkriti duhovnost...."

Seveda pa ne znaš in ne zmoreš odgovoriti na vprašanje - kaj je to "duhovnost" in kaj je to "duša" - ter PREDVSEM POVEDATI SVOJO PREDSTAVO O TEM - ne pa da se zatekaš v neko kakofonijo pleonazmov, ki jih "razumeš" samo ti - drugim pa očitaš "neduhovnost".......z zmerjaškim podtonom.

Saj človek ni nič več, kot "meseno" bitje - kakor pač vsa ostala bitja iz mesa......

Sicer pa ti citiram Pridigarja, ki je modro dejal:

"...vse je ničemrnost........

18 Rekel sem v svojem srcu:
zaradi človeških otrok je tako,
da jih Bog izkuša in da vidijo,
da so sami zase živina,
19 kajti usoda ljudi je usoda živine,
ista za vse:
kakor ta umre, tako umrejo oni,
isti dih življenja imajo vsi;
človek nima prednosti pred živino,
zakaj vse je nečimrnost.
20 Vse gre na isti kraj;
vse je nastalo iz prahu
in vse se vrača nazaj v prah.
21 Kdo ve, ali življenjski dih ljudi gre navzgor
in ali življenjski dih živine gre navzdol v zemljo?
22 Tako sem videl, da ni nič boljšega,
kakor da se človek veseli svojih del,
ker je to njegov delež;
in kdo ga privede k temu, da bi videl,
kaj bo za njim?


torej - vse se vrača nazaj v prah .....in človek NIMA NOBENE PREDNOSTI PRED DRUGIMI ŽIVIMI BITJI - tudi kar zadeva "diha življenja" - je človek enak ostalim živalim, ki dihajo - ali pa potlej, ko umrejo!

Razlika in prednost med človekom in živaljo je samo v tem, da človek lahko dela greh žival pa ne more.

Trdonja
27.05.2007, 09:46
lorenčakov mizar,

zgodba in kasneje "doktrina" o "grešnosti" in predvsem "izvirni grešnosti" - je derivat razglabljanja Avguština v 5. stol. NŠ, ko se je utrjevale tedaj že obstoječa državna religija rimskega cesarstva - katolicizem.

sicer pa si preberi:

It is probably shocking for the christian who has been taught these theories as Bible truths to be told that not one word of any of them can be found in the Bible. Christians believe these theories to be Bible doctrines because theologians, preachers, and Sunday school teachers teach them as if they were Bible doctrines quoted directly from the Bible, and give them a semblance of credence with Bible texts quoted out of context. However, these theories are not Bible doctrines. Where can you find written in the Bible that "The whole human race existed in Adam at the time of his transgression"? Or that "Adam's will was the will of the species"? Or that "In Adam's free act the will of the race revolted against God and the nature of the race corrupted itself"? Or that "All men existed as one moral person in Adam, so that in Adam's sin we sinned, we corrupted ourselves, and brought guilt and merited condemnation upon ourselves"? Or where can it be found written in the Bible that "Adam was the federal head and moral representative of the race, and God made a covenant with Adam, agreeing to bestow upon all his descendants eternal life for his obedience and making the penalty for his disobedience to be the condemnation of all his descendants"? Or where in the Bible can it be found written that "All men are guilty and condemnable for the depraved nature with which they are born"? Nowhere! These theories are not in the Bible. You can search the Bible through from cover to cover and you will never find a word of these theories on its pages. The fact that mere men have had the boldness to teach these theories as Bible truths is a serious and sobering fact.

"Grešnost" in vsa procedura "spokorjenja", občutka "nezaslužene milosti",potrebe pokore in sploh vsega, kar je s tem v zvezi, je namerno ustvarjena, da bi se lahko z vernikom v te zadeve - učinkovito manipuliralo preko permanentnega OBČUTKA KRIVDE, ki ga najprej sistem religij skozi otroštvo privzgoji ljudem - kasnejša manipulacija, je seveda tako veliko lažja - zlasti še v obdobju človekove šibkosti, ko je bolan, ko izgubi bližnje in podobno.....sicer pa je "grešnost in greh" - zgolj IZMIŠLJOTINA!

nejc
27.05.2007, 10:43
Če pa boš preveč zakuril in podal vso svetlobo naenkrat se ti bo vnela cela hiša in naredil boš več škode kot pa koristi. Zavedati se moramo, da vse kar nastaja, nastaja postopno ( evolucija ),
Lorenčak, končno si ugledal pravo luč in ugotovil, da evolucija vendarle obstaja. Na pravi poti si. Le tako naprej.:2thumbs:

:rolling:

mizarstvo.lorencak
27.05.2007, 15:44
lorenčakov mizar,

zgodba in kasneje "doktrina" o "grešnosti" in predvsem "izvirni grešnosti" - je derivat razglabljanja Avguština v 5. stol. NŠ, ko se je utrjevale tedaj že obstoječa državna religija rimskega cesarstva - katolicizem.

sicer pa si preberi:

It is probably shocking for the christian who has been taught these theories as Bible truths to be told that not one word of any of them can be found in the Bible. Christians believe these theories to be Bible doctrines because theologians, preachers, and Sunday school teachers teach them as if they were Bible doctrines quoted directly from the Bible, and give them a semblance of credence with Bible texts quoted out of context. However, these theories are not Bible doctrines. Where can you find written in the Bible that "The whole human race existed in Adam at the time of his transgression"? Or that "Adam's will was the will of the species"? Or that "In Adam's free act the will of the race revolted against God and the nature of the race corrupted itself"? Or that "All men existed as one moral person in Adam, so that in Adam's sin we sinned, we corrupted ourselves, and brought guilt and merited condemnation upon ourselves"? Or where can it be found written in the Bible that "Adam was the federal head and moral representative of the race, and God made a covenant with Adam, agreeing to bestow upon all his descendants eternal life for his obedience and making the penalty for his disobedience to be the condemnation of all his descendants"? Or where in the Bible can it be found written that "All men are guilty and condemnable for the depraved nature with which they are born"? Nowhere! These theories are not in the Bible. You can search the Bible through from cover to cover and you will never find a word of these theories on its pages. The fact that mere men have had the boldness to teach these theories as Bible truths is a serious and sobering fact.

"Grešnost" in vsa procedura "spokorjenja", občutka "nezaslužene milosti",potrebe pokore in sploh vsega, kar je s tem v zvezi, je namerno ustvarjena, da bi se lahko z vernikom v te zadeve - učinkovito manipuliralo preko permanentnega OBČUTKA KRIVDE, ki ga najprej sistem religij skozi otroštvo privzgoji ljudem - kasnejša manipulacija, je seveda tako veliko lažja - zlasti še v obdobju človekove šibkosti, ko je bolan, ko izgubi bližnje in podobno.....sicer pa je "grešnost in greh" - zgolj IZMIŠLJOTINA!

Samo Bog priznava grehe in jih odpošča, nasprotno pa satan nikoli ne priznava grehov in pravi, da so izmišljotina.

Trdonja
27.05.2007, 15:57
Lorenčakov mizar,

a si ti sploh pripravljen kakorkoli o čem debatirati - ali pa si samo "forumski preacher" - da si lahko pišeš "ure oznanjevanja"?

Ve se kdaj in zakaj je prišlo do izdelave doktrine o "izvirnem grehu" v 5. stol - prav nikjer v Bibliji namreč ni mogoče najti nobenih zgodb o grehih - da ne govorim o "izvirnem grehu".....

glady
27.05.2007, 17:31
Prav zanimivo to dokazovanje obstoja Boga in vzrokov, ki pripeljejo do verovanja. Brez Njega očitno Njegovega obstoja ne bo nikomur uspelo dokazati. Yaneko, Lorenčak in Legenda s svojim poznavanjem in argumenti nekako ne uspejo dokazati njegovega obstoja, zato mislim, da bo tebi Trdonja toliko lažje iz tvojih izkušenj in z tvojimi argumenti dokazati Njegov neobstoj. Še veliko lažje ti bo dokazati neobstoj takšne malenkosti kot sta človeški duh in duša. Prosim, pomagaj mi dojeti kaj je sedaj res, pa napiši tako preprosto, saj zapletenih stvari ne razumem.

lp

legenda
27.05.2007, 20:11
yaneko,
vse kar govoriš, je šablonska papagajščina, katere so te naučili tisti, ki so ti "pomagali odkriti duhovnost...."
Seveda pa ne znaš in ne zmoreš odgovoriti na vprašanje - kaj je to "duhovnost" in kaj je to "duša" - ter PREDVSEM POVEDATI SVOJO PREDSTAVO O TEM - ne pa da se zatekaš v neko kakofonijo pleonazmov, ki jih "razumeš" samo ti - drugim pa očitaš "neduhovnost".......z zmerjaškim podtonom.
Saj človek ni nič več, kot "meseno" bitje - kakor pač vsa ostala bitja iz mesa......
Sicer pa ti citiram Pridigarja, ki je modro dejal:
"...vse je ničemrnost........
18 Rekel sem v svojem srcu:
zaradi človeških otrok je tako,
da jih Bog izkuša in da vidijo,
da so sami zase živina,
19 kajti usoda ljudi je usoda živine,
ista za vse:
kakor ta umre, tako umrejo oni,
isti dih življenja imajo vsi;
človek nima prednosti pred živino,
zakaj vse je nečimrnost.
20 Vse gre na isti kraj;
vse je nastalo iz prahu
in vse se vrača nazaj v prah.
21 Kdo ve, ali življenjski dih ljudi gre navzgor
in ali življenjski dih živine gre navzdol v zemljo?
22 Tako sem videl, da ni nič boljšega,
kakor da se človek veseli svojih del,
ker je to njegov delež;
in kdo ga privede k temu, da bi videl,
kaj bo za njim?
torej - vse se vrača nazaj v prah .....in človek NIMA NOBENE PREDNOSTI PRED DRUGIMI ŽIVIMI BITJI - tudi kar zadeva "diha življenja" - je človek enak ostalim živalim, ki dihajo - ali pa potlej, ko umrejo!

Ničimurnost postane vse ko ne poslušaš in živiš po Svetem Pismu, dragi Trdonja.
Vse je ničumrnost, kot si napisal toda beri prosim te zadnji dve številiki Propovednika.
12, 13-14
"Poslušajmo konec vse propovedi; Boga se boj in zapovedi njegove izpolnjuj, kajti to je vsa dolžnost
človekova. Zakaj Bog privee vsako delo, bodisi dobro ali hudo, na sodbo o vsem skritem."

mizarstvo.lorencak
27.05.2007, 22:00
Lorenčakov mizar,

a si ti sploh pripravljen kakorkoli o čem debatirati - ali pa si samo "forumski preacher" - da si lahko pišeš "ure oznanjevanja"?

Ve se kdaj in zakaj je prišlo do izdelave doktrine o "izvirnem grehu" v 5. stol - prav nikjer v Bibliji namreč ni mogoče najti nobenih zgodb o grehih - da ne govorim o "izvirnem grehu".....

Ravno izvirni greh je seme vseh grehov, in tudi z izvirnim grehom se je človek ločil od živali.
Pa še tole, če tebe kdo plačuje, mene ne, ker denar ni moj bog. Saj razumem tvoj srd in gnev
nad Ljubeznijo. Če nisi sposoben z mano debatirati, ti pač nič ne zamerim in bom vedno poskušal
najti skupno razumevajočo besedo.

legenda
27.05.2007, 22:20
Ravno izvirni greh je seme vseh grehov, in tudi z izvirnim grehom se je človek ločil od živali.
Pa še tole, če tebe kdo plačuje, mene ne, ker denar ni moj bog. Saj razumem tvoj srd in gnev
nad Ljubeznijo. Če nisi sposoben z mano debatirati, ti pač nič ne zamerim in bom vedno poskušal
najti skupno razumevajočo besedo.

Resnično se držiš Svetopisemskega nauka, Lorenčak. Biti razumljiv do tistih, ki ne razumejo.
Počasi, bodo razumeli samo se bojim da ko bodo da ne bo prepozno.

Trdonja
28.05.2007, 07:33
glady,

glej, zelo rad bi ustregel tvoji "radovednosti" - vendar tega ne bom počel iz zelo preprostega razloga - NI MI TREBA "DOKAZOVATI" NEOBSTOJA NEČESA, KAR NE OBSTAJA - to je vendar tista past in močvirje, kamor uspe teistom tako prekanjeno zvabiti sogovornike - povsem brez potrebe.

A se tebi ne zdi neumno "dokazovanje" - bukovega-železa - ko ti pa ja zdrava pamet (z vso empiriko) pove, da to ne obstaja?

Lepo razločno sem vprašal - tudi ti lahko poskusiš - kakšno predstavo imaš o človekovem "duhu" in "duši" - meni ni potrebno tega niti poskusiti razlagati, saj ti kategoriji - PREPROSTO NE OBSTAJATA - razen kot metaforična ponazoritev ali simbolizem in NIČ VEČ KOT TO!

Dobro pa je, da si opazil(a), kako "mizar" in "legenda - vztrajno molčita glede tega mojega jasnega vprašanja - jima razumevanje očitno povzroča velike težave in preprosto ne znata razložiti in odgovoriti nanj.....

Trdonja
28.05.2007, 07:38
lorenčakov mizar,

dobro, očitno ti ne pride do živega evidentno dejstvo, da "sveto pismo" NIKJER NE GOVORI O "izvirnem grehu" - tudi vsa judovska tradicija NE POZNA TEGA - in jasno ugotovljeno dejstvo je, da je bil Avguštin tisti, ki je v modifikaciji "pavlizma" - dalje "razvijal" neke ideje, ki so rezultirale v doktrino o "izvirnem grehu", ki je PREJ NI NIHČE POZNAL!

A ti je to tako težko razumeti?

mizarstvo.lorencak
28.05.2007, 11:31
lorenčakov mizar,

dobro, očitno ti ne pride do živega evidentno dejstvo, da "sveto pismo" NIKJER NE GOVORI O "izvirnem grehu" - tudi vsa judovska tradicija NE POZNA TEGA - in jasno ugotovljeno dejstvo je, da je bil Avguštin tisti, ki je v modifikaciji "pavlizma" - dalje "razvijal" neke ideje, ki so rezultirale v doktrino o "izvirnem grehu", ki je PREJ NI NIHČE POZNAL!

A ti je to tako težko razumeti?

Trdonja, jaz razumem tebe, oprosti, ti pa ne razumeš mene.
Toliko v vednost, da ne bo pomote.

legenda
28.05.2007, 16:48
Če kdo meni da nekaj piše, prosim Vas da tudi citirate Pismo.
Kakor se spomnim je govor o Smrtnem grehu pa nekaj je bilo v zvezi Svetega Duha.
Ko najdem napišem