Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Aparat za peko kruha


Mesečnica
27.04.2007, 21:16
Razmišljam, da bi se doma lotila peke kruha. Ne da se mi ubadati z električno pečico, če bom idejo res realizirala, bom raje kupila kar aparat. Kakšne so vaše izkušnje oz. katero firmo in model mi predlagate?

rock
27.04.2007, 21:47
Okusi so sicer različni. Poznam tudi nekaj nekaj, ki so z aparati zadovoljni (kolk pogosta je dejanska uporaba pa ne vem) a za moje (naše) pojme so aparati katastrofa. Za sem in tja bi še šlo a za vsak dan nikakor.
Testo za kruh mora vzhajat karseda prosto in ne v kalupu predvsem pa pri zadnjem vzhajanju in pri peki ne sme bit v kalupu.
Kruh se je od nekdaj večinoma pekel doma. Pred časom v krušni peči kasneje v električni. Nekaj tradicija drugo enormna razlika v ceni med prodajno ceno pšenice in nabavno ceno kruha. Le kadar ni blo časa (dokler nisem nabavil gnetilnika) se kak hleb iz trgovine dobil.
Kup si en dober gnetilnik in peci v pečici. No odvisno je tudi kakša je poraba. Lahko je tudi čist običen "multipraktik dovolj". Pa enga mlinarja bo treba najti, ki ima odgovarjajočo moko. Se pa kvaliteta moke precej menja, ker "surovino" dobivajo od vsepovsod. Nihče pa že davno več ne vrača moke iz pripeljane pšenice...

GiGi
28.04.2007, 12:19
Moje mnenje o teh aparatih je zelo dobro. Po večini so tako ali tako vsi modeli enaki/iodentični ne oziraj se na firmo, stanejo tako vsi okoli 50€(kar je bistveno več je natega), kupi po svoji prosti presoji, lahko pa ti iz lastnih izkušenj povem da se iztrošijo po kakih 2-3 letih redne uporabe in lahko greš kupit novega. Mislim da imamo mi že 2 ali 3:dontknow:

Ločijo se vičnoma po velikosti (1 ali 2 mešalni glavi). Tisti na eno čisto zadostuje ker lahko delaš kruh iz do dobrega kg moke kar ti nanese okoli 1.5kg težko "bombico".
Zelo se mi dopade ker lahko delaš karkšenkoli kruh ti že pač paše(z semeni, brez njih, črn, ajdov, beli,.... zelo zapečen, malo zapečen) Možnosti je neskončno. V knjigici z navodili imaš tudi recepte. Avtomat ti omogoča tudi razne opcije itd...
Odlično je tudi če pačeš pico. Samo namečeš sestavice pa ti zamesi in potem vzhaja-ogreva posodo, na koncu pa še sporoči z glasnimi piskanjem kot dostavnik v vzvratni prestavi:angel:


Edini 3 slabosti sem jaz opazil pri tem:
-v kruhu ti spodaj ostane lukna zaradi mešalne glave, jo lahko sicer daš ven pred pečenjem ampak še vedno ostane manjša luknica od osi mešalne glave(sicer je to bolj problem estetske narave)
-skoz morš pazit oz gledat kolko imaš kruha in v kakšnem stanju je, ker ko nujno rabiš kruh ga boš pri avtomatu imela šele čez 2-3 ure najprej zato mi take viške povpraševanja še vedno štukamo s okoliškimi pekarnami.
-moreš bit skoz doma ozirom buden ker če pustiš kruh v posodi potem ko je pečen postane "moker" in rahlo neužiten.

Če iščete racionalne razloge za nakup:
-takšna peka je definitivno cenejša(mislim da smo računal za 1kg belega kruha iz avtomata stane okoli 20-25% cene trgovinskega belega, stroški elektrike vračunani, moka pa diskontno pakirana ostra 500.
-kruh je brez aditivov ki v kruh ne sodijo(krompirjeva moka, barvila...)

nattka
28.04.2007, 14:45
tudi sama že več kot leto pečem v kruhomatu, prej sem pekla "na roke" ...

ker jemo polnovreden kruh in iz popolnoma domače moke, se ne more primerjati s trgovinskim kruhom, pa naj bo še tako zveneča imena ...
poleg bistveno ugodnejše cene, je že gigi zgoraj omenil, da je doma pečen kruh manj slan ... nima dodatkov, ki bi mu umetno zviševali težo ali barvo ... ne glede na tip moke vedno dodam kaka semena ali kuhano kašo ...

pa še testo za potico se odlično premeša v kruhomatu ... potem samo vzameš ven, nadevaš in spečeš ...

imam kruhomat z dvema metlicama, ker je vseeno boljši kot tisti z eno ... vsaj mislim, da se testo bolje pregnete ... cena je bila takrat okoli 15 tisočakov ... pečem vsaj 5x na teden ...

na luknje smo se že navadili, pa tudi naučili smo se dati peč novo rundo pravočasno ...
če pa kdaj uide, pa kupimo kak košček ...

GiGi
29.04.2007, 09:48
imam kruhomat z dvema metlicama, ker je vseeno boljši kot tisti z eno ... vsaj mislim, da se testo bolje pregnete ... cena je bila takrat okoli 15 tisočakov ... pečem vsaj 5x na teden ...


Tudi pri nas se je dogajalo da je bilo preslabo mešano, samo je bilo treba uporabit drug progam. Sedaj raje delam po sistemu da dam na program za testo(če preveč kipne testo lahko prekinem in dam prej pečt...) in potem dam samo na program za peko in pride super pa še prihranim vsaj pol ure.

Je pa dosti odvisno od vlažnosti moke itd. V bistvu je skoraj vsaka peka poglavje zase.

Definitivno pa se je treba malo igrat na začetku da zadenš pravi način.

nattka
29.04.2007, 13:52
dobra ideja ...:approve:

sicer pa mi ne rata zmeraj dober kruhek, a smo se že navadili da pospravimo tudi kikse ...;)

Mesečnica
01.05.2007, 07:01
Hvala za vse te informacije :)
Bom verjetno res kar aparat kupila, ker bo tako za začetek najbolj enostavno - sem namreč ravno na porodniškem dopustu, čakam na "dan D" in domnevam, da potem nekaj časa ne bo veliko možnosti za klasično peko ;)

vea
02.05.2007, 10:13
mi smo kak teden nazaj nabavil kruhomat :) od matrixa, z dvema mešalnima glavama. tam nekje 50€ je bil. pa ma možnost zakasnitve programa, tako da te lahko zjutraj pričaka sveže spečen. mmm. pa še topel je:)

js ti ga tudi priporočam. po želji mečeš notr kar ti sede. meni je tudi skorja zelo dobra. taka hrustljava:)
pa še tako lepo diši, ko se peče.

albrehti
10.06.2007, 07:38
Ni ga čez "na roke" narejenega. Kdor ima pa še možnost peke v krušni peči, je zadel terno.
Za vsakdanjo rabo, ko primanjkuje časa, so vsi užitni. Če pa si želiš res dober kruh, pa poleg moke, kvasa, vode, mogoče malo maščobe, ne rabiš nič drugega. Samo dobro voljo, zavihaj rokave in na delo.


Pa dober tek.

nattka
10.06.2007, 08:33
sem ravnokar prebrala nasvet neke gospodinje, za tiste, ki nimamo krušne peči ...

ko peče kruh ali pice v pečici, položi vanjo marmornato ploščo in na tem speče ... baje je hrustljavo in dobro zapečeno ...:p

bomo sprobal ...

mrjerry
11.06.2007, 08:17
Nasa mati jo imajo in je vrhunska. Pri nas doma zal ni prostora :(

pinky
11.06.2007, 08:57
sem ravnokar prebrala nasvet neke gospodinje, za tiste, ki nimamo krušne peči ...

ko peče kruh ali pice v pečici, položi vanjo marmornato ploščo in na tem speče ... baje je hrustljavo in dobro zapečeno ...:p

bomo sprobal ...
ali pa glinen pekač

bozickus
15.06.2007, 13:04
Ne, marmorno ploščo se da v pečico, se jo ogreje in tako plošča sprejme in drži toploto.

Sem proti kruhomatom.
Punce, žene...rokave zavihat, otrokom pokazat.
Jest sm tip, pa kruh, peciva delam na roke. Dobr za roke, da se učvrste.

prijateljica
28.08.2007, 13:05
No, tale debata me je spodbudila, da sem tudi jaz v soboto prvič spekla kruh doma (na roke, brez aparata). Bil je fantastičen, tako da sem se odločila, da sedaj pečem kruh samo še doma. Današnjega sem ravno prej dala iz pečice in celo stanovanje lepo diši. hmmm

nina_nana
28.08.2007, 16:21
-moreš bit skoz doma ozirom buden ker če pustiš kruh v posodi potem ko je pečen postane "moker" in rahlo neužiten.

to ni potrebno...oziroma odvisno kako mašino imaš...da se jo nastavit ob določeni uri in ti ga takrat začne pečti...npr...ti daš sestavine notri ob devetih zvečer on pa ti delat začne ob petih zjutri in maš ti kruh ob 8...



drugače pa ta mašanica je super...lahko si pač ustavariš kruh po lastnih željah...bel..črn...ajdov...s semeni...z orehi...vendar moraš malo paziti na količino določene moke...


par nasvetov za boljši kruh v pečici:
- več olja dodaš, manj se kruh drobi in ostane dober tudi četrti dan (vseeno ne pretiravat z oljem)
- ko ga daš ven iz pečke ga ne zavijaj v prte, srvete lai kaj podobnega, saj bo imel kruh okus po pralnem prašku; temveč ga postavi na leseno desko, na kateri ne ostaja voda...
- kvas ne sme priti v stik z oljem, saj se zato kruh ne dvigne dovolj
- meni najboljši kruh pa je, da ga daš zmesiti in vzhajati v to namensko pečico....vzhajanega vzameš vn, položiš v teflonast pekač in ga daš peči v navadno pečico...10 minut pred koncem ga namažeš z mlekom in je enkraten....poskusite in po moje vam bo bolj všeč (ta kruh se nič ne dobi in je malo bolj kompakten)

mrjerry
05.09.2007, 09:10
Da ne bom odpiral nove teme... eno vprasanej glede peke kruha v pecici.

Vedno, ko pecem kruh, je sicer zelo okusen, drzi dolgo casa, obenem pa je tudi zelo kompakten. Ni trd ko kamen, je pa zbit skupaj z majhnimi luknjicami. Da bi na njem testiral kaksno elasticnost, ni govora. Resda je idealen za mazanje masla (tudi ce je direkt s hladilnika - maslo, ne kruh), po drugi strani bi pa kdaj pasalo tudi, da bi bil malenkost bolj puhast. Zna kdo speci tak kruh?

Kvasa uporabljam 4% (torej 40g kvasa na kilogram moke), vode pa okrog 6dcl na kilogram moke (s to dozo zacnem, potem pa odvisno od moke).

Taksen rezultat dobim vedno ne glede na nacin priprave kvasa (posredna zamesitev, neposredna zamesitev, kvasno-solna emulzija).

nattka
05.09.2007, 13:52
vem, da nekateri dodajo tudi zavitek pecilnega praška ... menda je potem več luknjic ...

mrjerry
05.09.2007, 13:53
Aha... Brez dodatkov pa ne bi slo?

lady_lucifer
05.09.2007, 14:02
meni je bolj puhastega uspelo nardit, ce je blo testo bolj "pocasto" - se je mal lepilo na roke. pa se to bolj po pomoti :d

mrjerry
05.09.2007, 14:34
Hja, ampak v tem primeru se ti pa hlebec razleze vsenaokrog.
Recimo ce gledas picopeke - njihovo testo je blazno elasticno, lahko.

Mogoce je pa problem preprosto v moki. Ceprav sem jih poskusil ze nekaj razlicnih, pa so rezultati podobni. Sem pa skoraj siguren, da je problem v moji tehniki.

lady_lucifer
05.09.2007, 14:36
aja...no, jst dam kruh pect u ene sorte model, tko da je bolj struca..
u testu za pice je pa itak olje.

:dontknow:

lady_lucifer
05.09.2007, 14:38
aja, pa eni dajo zraven v pecico se posodo z vodo, da izpareva. mogoce ma to kej veze...

pinky
05.09.2007, 16:06
voda v pečici ma veze za to, kakšna je skorja pri kruhu

to s pocastim testom pa drži: bolj ko je testo mokro, mehkejši bo kruh

mrjerry
05.09.2007, 16:41
lady, olje nima vpliva na rahlost testa, ga pa (pavsalno receno) picerije sigurno dajo v izobilju.

pinky, to finto z vodo sem sprobal in opustil. Zelo vsecno skorjo dobim, kruh po peki pokrijem s cunjo, da se malo `stensta v lastni vlagi'. Morda je odvisno od pecice, ampak jaz ga definitivno ne rabim. Po drugi strani je vodenejsi kruh sigurno mehkejsi, toda, ali je tudi bolj puhasto-elasticen? Pa glede na to, da nimam modela, se pocasto testo razleze cez cel pekac.

pinky
05.09.2007, 17:37
lahko si pomagaš tako, da ga obložiš z npr. peki papirjem

drugače je pa lahko tud problem v predolgem drugem mesenju. Prvič moraš dolgo mesiti, da je testo res gladko. Po prvem vzhajanju pa zelo na hitro premesiš in oblikuješ - če ga takrat preveč mečkaš po rokah, se zbije. In če drugič prepočasi vzhaja (če je prehladno), so mehurčki zraka tud manjši

mrjerry
06.09.2007, 07:13
To bi pa lahko bilo... Ceprav prvic ga mesim res dolgo, ker je potem kruh bistveno manj mokast. Drugic pa ga obicajno res samo na hitro...

Pa zdi se mi, da sem v zadnjem poskusu naredil dve napaki. Bilo je samo eno vzhajanje in potem direkt v pecico (ni blo casa), poleg tega se mi je pa med vzhajanjem na cunjo, s katero je bila pokrita posoda, prilepil vzhajani kruh. Ko sem jo odstranil, sem s tem posnel zgornjo povrsino in odprl pot zraku, da pobegne.

Obicajno pa vzhajam v pecici na 50 stopinj... Je to ok ali je ze pretoplo?

pinky
06.09.2007, 07:14
Absolutno pretoplo. Prava temperatura je 35 stopinj.

mrjerry
06.09.2007, 07:18
Hm... Sicer ne vem kako naj jo v moji pecici sploh dosezem... Nekje pri 50 se vse skupaj sploh zacne dogajati.

Edino ce jo segrejem v naprej, izkljucim, odprem vratca za ajde 5 sekund in potem ruknem notri testo.

pinky
06.09.2007, 07:24
Točno to jaz naredim. Oziroma ko izključim, počakam še par minut, da se grelci shladijo. In ostane dost toplo do konca vzhajanja, da ni treba več dogrevat.

če imaš kje priliko dobit knjigo Velika šola kuhanja (http://www.mojaknjigarna.com/katalog/product.php?product_id=245) - tam je par strani namenjenih samo raznim informacijam o peki različnih vrst kruha.

lady_lucifer
06.09.2007, 07:41
A je treba dat kruh prav v pecico hajat? ker jaz tega ne delam nikol, pa mam ze precej kilometrine s kruhi....enostavno ga postavis na sonce, radjator oz. kako drugo toplo mesto, pa je...

pinky
06.09.2007, 07:50
Ne, ni treba v pečici ... sam je pa včasih (sploh pozimi; al pa jeseni, ko še ne kurjo) praktično, ker ti ni treba pazit na prepih...:clown:

mrjerry
06.09.2007, 08:17
A je treba dat kruh prav v pecico hajat? ker jaz tega ne delam nikol, pa mam ze precej kilometrine s kruhi....enostavno ga postavis na sonce, radjator oz. kako drugo toplo mesto, pa je...

Katerokolo toplo mesto, ki lahko kolikor toliko enakomerno segreva kruh je v redu.
To, da moras med vzhajanjem govoriti potihem in hoditi po prstih je bilo po mojem v `starih casih' sredstvo mater, da otroci niso delali galame.

lady_lucifer
06.09.2007, 14:18
Sploh ni slaba ideja...za pol, ko bom mela frocke :d:d

mrjerry
07.09.2007, 07:49
Jaz jih imam namen zvezat in zamasit gobezdalo.
Pac nerad prepuscam stvari nakljucju :approve: