Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Aspartam v jogurtu Vitalinea !!!


Irina
27.04.2007, 22:59
Nad malim zapisom v časopisu Žurnal sem se ponovno zamislila. Ali se sploh zavedamo kaj nam multinacionalke prodajajo? Očitno ne, ali pa smo še vedno površni pri branju deklaracij, predvsem na prehrambenih izdelkih. Z dodatki nič ne zaostajajo kozmetična industrija in industrija čistil.

V članku je zapisano:
Ker se je pojavila e-pošta, ki kupce opozarja na domnevno nevaren dodatek aspartam E951 v jogutru Vitalinea in ker E 951 spada na listo zelo škodljivih dodatkov, smo za mnenje vprašali strokovnakinjo Marjano Peterman. Odgovorila nam je, da ima aspartam evropsko dovoljenje za promet. Gre za sladilo, ki vsebuje fenilalanin, to je aminokislina, ki je ljude z boleznijo fenilketorunija ne smejo uživati, ker je zanje strupena. "Tako kot velja za vse aditive, se tudi ta ne sme uživati kot živilo, temveč se ga sme dodajati kot aditiv v manj kot 0,1%" je povedala. O tej temi bodo več pisali v majski številki revije VIP.

Jaz pa bi rada dodala, da sladilo Aspartam proizvajala firma Monsanto, ki so jo po dolgotrajnih sodnih borbah prisilili, da ga je nehala prodajati kot sladilo, vsaj na ameriškem trgu. Gospod Jeffrey M. Smith in dr.Pzsutai, velika borca proti GSH sta o tem in o GSH pred časom govorila v oddaji Na rubu znanosti, ki je na sporedu THV1,

pinky
28.04.2007, 05:56
kar malo drugič poglej po policah, v koliko jogurtih/skutah/sladicah.... je aspartam

skoraj povsod, kjer piše manj sladkorja, brez sladkorja, malo kalorij, neredilno, ... je noter namesto sladkorja aspartam

Katrin
28.04.2007, 07:28
Revolucionarno res. Očitno nihče ne pregleduje vsebine zapakirane hrane, ki jo kupuje.

pinky
28.04.2007, 07:34
dokler si še tolk ljudi kavo sladka z natrenom, se očitno nihče tud ne sekira zarad tega.....

nattka
28.04.2007, 14:34
včasih so govorili, da saharin ( umetno sladilo pred natrenom) povzroča raka ... od takrat sladkam ali s sladkorjem ali medom ... kar pa se da, pijem grenko ...

nisem ravno pristaš umetnih dodatkov prehrani ... sploh pa me ne ganejo "bio" izdelki, ki imajo ravno tako dveletni rok uporabe ...

Irina
28.04.2007, 14:58
Moram priznati, da ne posegam po izdelkih. ki kar kričijo po vitki liniji. Iz čisto osebnega razloga. Kemija mi je nekako "blizu". In, ko vidim izdelke, ki imajo nenaravno živo barvo, so sladki pa ne redijo, dišijo po svežih jagodaj, se v mislih sprašujem, ali je v izdelku razen E-jev in vode še kaj drugega. Kupujemo čisto navaden jogurt, čisto navadno skuto itd.
Preveč smo brezbrižni, saj večina zamahne z roko in reče, da itak ne poje toliko, da bi se poznalo. V seštevku dnevnih živil pa pojemo toliko, da je že kar alarmantno. Eden od pokazateljev je tudi povečanje števila alergij.
Približuje se poletje, in še posebaj bi bila dekleta rada vitka, ker je to eden od lepotnih simbolov?? Posegala bodo po "nič" kaloričnih izdelkih, ne zavedajoč se, da kupujejo zvarke kemične industrije.

Prevzet del članka:
Kako aspartam uničuje zdravje

Aspartame je sintetična kemikalija sestavljena iz aminokislin phenylalanina in aspartic kisline. Naši možgani naravno vsebujejo phenylalanine, vendar ne v samostojni obliki brez spremljevalnih aminokislin. Debra Lynn Dadd, avtorica knjige Varen dom verjame, da se tukaj problem z aspartamom začne. Zaradi uživanja aspartama naši možgani dobijo preveč phenylalanina kot je normalno. Po trditvah James-a A. May-a v knjigi Čudeži Stevie naj bi le ta prekomerna količina bila vzrok za večjo možnost nastanka napadov ali krčev.
Raziskovalci vedo, da zvišanje nivoja phenylalanina poveča možnost nastanka epilepsije.

Marketinške prevare
Reklame za aspartam kažejo aspartam kot zdrav nadomestek sladkorja. Takšno početje še bolj zavaja kupce. Nekateri kupci se načrtno izogibajo sladkorju in mislijo, da je aspartam veliko bolj zdrav. Drugi namesto da bi se bolj gibali, uživajo hrano slajeno z aspartamom.

Res je, da pazijo na kalorije, vendar obenem lahko nevarno trpijo zaradi bolezni, ki jih povzroča aspartam kot je nespečnost, dehidracija, migrene, epilepsija in možganski tumorji.

Zamislite si starše, ki hočejo dobro otroku in jim dajo zdravila slajena z aspartamom s ciljem obvarovati zobe otrok pred kariesom. Otrok lahko trpi zaradi epilepsije ali celo umre. Takšen marketing je nehuman in nevaren.

Če ste uživali pijače slajene z aspartamom ali uživali žvečilke in niste dobili epilepsije ali krče, ste lahko srečni, kajti očitno je vaša odpornost dokaj visoka. Drugi niso bili tako srečni in pri njih so se pojavile resne bolezni. Obstajajo resnično zdravi nadomestki kot je Stevia, ki zamenja tako aspartam kot naravni sladkor. Ne igrajte se z telesom, kajti imate samo enega.

Strokovnjaki o aspartamu
Aspartam ali Nutrasweet je sestavljen iz dveh aminokislin, phenylalanina in aspartic kisline. Aspartična kislina je tako močan eksitotoksin kot je glutamat. Phenylalanin je znan po tem da povzroča epilepsijo in deluje kot neurotoksin v možganih. Če sladilo vsebuje veliko teh izolat aminokislin, lahko možganske celice začnejo odmirati, človek dobi epilepsijo ali nastopi celo smrt v skrajnem primeru.
Zdravniški vodič k naravnim zdravilnim produktom, ki delujejo, avtor James Howenstine MD,stran 33

Tresenje je ena najbolj resnih reakcij na izdelke, ki vsebujejo aspartam. V raziskavi, kjer je sodelovalo 551 oseb s škodljivimi reakcijami na aspartam, jih je 80 trpelo zaradi tipičnih tresenj po telesu in krčev, 18 pa jih je doživelo t.i. začasne epileptične napade .
Aspartam – Ali je varen, H J Roberts MD, stran 81

Problem z aspartamom leži v prevelikem zaužitju le tega in v dejstvu da phenylalanin sam brez spremljajočih aminokislin ni običajen del diete. Velike količine phenylalanina so toksične za možgane in lahko povzročijo mentalno retardacijo in epilepsijo v ljudeh s phenylketonurio (PKU), genetsko napako...
Varen dom, Debra Lynn Dadd, stran 249

Aspartična kislina deluje kot neuro prenašalec v možganih. Njegove funkcije so spodbujanje neuronov v možganih, da se sprožijo. Preveč te kisline in prav tako preveč phenylalanina povzroči nestabilnost v možganih in lahko pride do nastanka resnih poškodb. Dr. Julian Whitaker trdi, "To je verjetno razlog zakaj uživanje aspartama pelje k nastanku epilepsije, krčev ali napak na živčnem sistemu. Količina zaužitega aspartama je bila pri nekaterih zelo majhna in je vseeno povzročila posledice v telesu. Znan je primer dojenčka, ki se je začel tresti po tem ko je njegova doječa mama popila pijačo sladkano z aspartamom.

nattka
28.04.2007, 15:13
najbolj zanimive pa so tiste marketinške poteze, ki kar "izenačijo" kalorije ...

na primer, ni važno kakšno vrsto hrane jemo, vedno vzamejo za osnovo kalorije ... a ni tako ...

kalorije v belem kruhu in sadju niso enakovredne, saj sodi sadje prvič med živo hrano, z veliko vode ...
drugič se te kalorije presnavljajo drugače in pospešujejo metabolizem, medtem ko kruh ( še posebej iz bele moke) packa po črevesju ...
sadje "pade" skozi prebavni trakt, medtem ko se ostala hrana prebavlja dalj časa ...

in še je tega ... torej, gledati strogo na kalorije je nesmisel ...
in ravno na tem gradi industrija izdelkov za vitkost ... zato ljudje žvečijo žvečilke brez sladkorja ... ki naj bi bile med drugim dobre za zobe in jih priporočajo vodilni stomatologi ...
jedo 0 procentne jogurte in ostalo nekalorično sladko navlako, polno aspartama ... pijejo beljakovinske napitke in podobno ...

namesto, da bi si vzeli čas za uravnotežen, zdrav, pameten obrok ...

ampak dokler nam te "nekalorične" izdelke ponujajo prelepa dekleta, obdelana z računalnikom ali fotoshopom ... do takrat se bo našlo dovolj obupanih, ki verjamejo v instant vitko linijo ...

Leeloo
28.04.2007, 15:51
Kefir in navadne jogurte jest, ne pa tale sranja, za katera ti je itak takoj jasno, da morajo bit našibana z vsem božjim in nebožjim... In ja, seveda, "čudež se bo zgodil, zaradi teh jogurtov boš shujšal/a pet kil v enemu mesecu" :clown:

Sem bila pa zadnjič na eni gledališki predstavi, kjer so bile vse ženske bolj pomanjkljivo oblečene... In moram rečt, najlepše je videt lepo zaobljeno bejbo, pri kateri imaš kaj prijet v roke. :2thumbs: Na žalost je ta trend suhic... vedno rečem... bolezen sodobnega sveta, pomanjkanje smisla, potem se pa s takimi stvarmi ukvarjamo. Na žalost. :nonono:

Irina
29.04.2007, 21:51
Premalo se zavedamo, da z nič kalorično hrano in tudi drugo, ki ima kemične dodatke, vnašamo v telo kemične substance, ki jih naš organizem ne pozna in ne ve kaj početi z njimi. Organi se trudijo predelati nekaj kar ni prebavljivo in se izčrpavajo ter uničujejo.

Primer, ki ga skoraj vsi razumemo. Avto pripeljemo na servis, in mehanik nam ponudi motorno olje po zelo ugodni ceni vprašljive kvalitete. Olje bomo načeloma odklonili, ker nam niti na misel ne pride, da bi z nekaj prihranjenimi evrčki ogrozili motor avtomobila. Popravilo motorja bi izpraznilo našo denarnico, pri avtu smo natančni in ne experimentiramo. V telo pa "vržemo" vse kar nam pride pod roke, kakor, da bi bilo kanta za odpradke.

Mogoče ni dovolj znano, da je olje zelo živahno živilo in se zelo rado "združi" z embalažo v kateri čaka na kupca. Olje v plastenki, ni dober nakup. Da se kemično spreminja, vedo pridelovalci oljčnega olja. Oljčno olje je praviloma v stekleni embalaži. Tudi vina nam ne ponujajo v plastenkah. Edina nevtralna embalaža je steklena.

mrjerry
03.05.2007, 15:35
Kefir in navadne jogurte jest, ne pa tale sranja, za katera ti je itak takoj jasno, da morajo bit našibana z vsem božjim in nebožjim... In ja, seveda, "čudež se bo zgodil, zaradi teh jogurtov boš shujšal/a pet kil v enemu mesecu" :clown:

Sem bila pa zadnjič na eni gledališki predstavi, kjer so bile vse ženske bolj pomanjkljivo oblečene... In moram rečt, najlepše je videt lepo zaobljeno bejbo, pri kateri imaš kaj prijet v roke. :2thumbs: Na žalost je ta trend suhic... vedno rečem... bolezen sodobnega sveta, pomanjkanje smisla, potem se pa s takimi stvarmi ukvarjamo. Na žalost. :nonono:

Keri predstavi, ce smem vprasat? :shy: :blush:

mihabaki
17.05.2007, 10:30
najbolj zanimive pa so tiste marketinške poteze, ki kar "izenačijo" kalorije ...

na primer, ni važno kakšno vrsto hrane jemo, vedno vzamejo za osnovo kalorije ... a ni tako ...

kalorije v belem kruhu in sadju niso enakovredne, saj sodi sadje prvič med živo hrano, z veliko vode ...
drugič se te kalorije presnavljajo drugače in pospešujejo metabolizem, medtem ko kruh ( še posebej iz bele moke) packa po črevesju ...
sadje "pade" skozi prebavni trakt, medtem ko se ostala hrana prebavlja dalj časa ...


Sadje "pade" skozi prebavni trakt?!?! Spet je nekdo "strokovne" članke v rumenem tisku bral :veryevil:

Vse sadje vsebuje sladkor in sicer fruktozo. Za fruktozo je znacilno, da se za razliko od ostalih OH, prebavlja v jetrih. Ko so jetra polna glikogena (kar je zelo hitro), se odvecna fruktoza prebavi v MAŠČOBNE KISLINE.

Torej je iz vidika diete (izgubljanje telesne maščobe) sadje slaba izbira! ZELENJAVA pa rules!!!

M

nattka
17.05.2007, 21:21
Sadje "pade" skozi prebavni trakt?!?! Spet je nekdo "strokovne" članke v rumenem tisku bral :veryevil:

M

tisti, ki me poznajo, se s teboj ne bi strinjali ...;) ;)

Smaug
23.05.2007, 17:44
Nad malim zapisom v časopisu Žurnal sem se ponovno zamislila. Ali se sploh zavedamo kaj nam multinacionalke prodajajo? Očitno ne, ali pa smo še vedno površni pri branju deklaracij, predvsem na prehrambenih izdelkih. Z dodatki nič ne zaostajajo kozmetična industrija in industrija čistil.

V članku je zapisano:
Ker se je pojavila e-pošta, ki kupce opozarja na domnevno nevaren dodatek aspartam E951 v jogutru Vitalinea in ker E 951 spada na listo zelo škodljivih dodatkov, smo za mnenje vprašali strokovnakinjo Marjano Peterman. Odgovorila nam je, da ima aspartam evropsko dovoljenje za promet. Gre za sladilo, ki vsebuje fenilalanin, to je aminokislina, ki je ljude z boleznijo fenilketorunija ne smejo uživati, ker je zanje strupena. "Tako kot velja za vse aditive, se tudi ta ne sme uživati kot živilo, temveč se ga sme dodajati kot aditiv v manj kot 0,1%" je povedala. O tej temi bodo več pisali v majski številki revije VIP.

Jaz pa bi rada dodala, da sladilo Aspartam proizvajala firma Monsanto, ki so jo po dolgotrajnih sodnih borbah prisilili, da ga je nehala prodajati kot sladilo, vsaj na ameriškem trgu. Gospod Jeffrey M. Smith in dr.Pzsutai, velika borca proti GSH sta o tem in o GSH pred časom govorila v oddaji Na rubu znanosti, ki je na sporedu THV1,

Ze ko sem prebral naslov, sem si izboril pot do kopalnice in nervozno, s tresocimi se okoncinami, pobrskal za najnovejso nerjaveco pridobitev firme Gillette, ko pa sem prebral celotni clanek, sem postal pravi mali EMO!
V Zurnalu, pravis...:approve:

Irina
23.05.2007, 18:16
Smaug, najprej bi morala ugotoviri kateri Žurnal imam jaz v mislih in kateraga ti.

O, E-jih, gensko obdelanih živilih in sladilih se pri nas piše, sicer nekaj več kakor nekdaj, še vedno pa premalo. Kako slabo smo informirani se lahko prepričaš tudi sam med svojimi znanci. Za začetek jih vprašaj kaj je Aspartam. Ali vedo, da na primer izraza oplemenitena soja ali modificirana soja pomenita isto kakor gensko obdelana.

Smaug
23.05.2007, 18:30
Zal te moram razocarati; mislim, da so vsi moji prijatelji bloodhatin' bastards in namesto soje rajse znesejo svoje zelodcne frustracije nad nedolznimi, mladimi, hrustljavo zapecenimi, odojki, raco, ki je ravnokar priletela iz Pekinga ter surovimi fileti ribe iz onesnazenega japonskega priobalja. Se pravi gensko vec ali manj neobdelani hrani, ki svojo hranljivost pobira iz onesnazenosti. Zaenkrat so vsi srecni, veseli in debeli (figure of speech).
In ne bos verjela, absorbirali so tudi nebroj stvari, ki so bile dodane na seznam skodljivih po zdravje; nekatere so kasneje umaknili, druge dodali.

Teo
23.05.2007, 18:37
u ja.. to debato o aspartamu smo že meli... tukej je bil še Rumsfeld vmešan svoje cajte:D

jiha.. google pozna marsikaj
http://www.rense.com/general67/rum.htm

Snif
23.05.2007, 22:31
Če ste vsi tko pametni pol mi pa povejte eno živilo, ki ni gensko obdelano, nima dodatkov, ni škropljeno, ni vsaj malo radioaktivno in je zdravo. Lahko gledaš in obračaš pa te še zmeri nategnejo (kako pa ti veš kaj živilo vsebuje? Deklaracije niso vedno popolne). Res se obremenjujete s stvarmi, ki vodijo k enemu zaključku - stradaj do smrti, ne jej ničesar! Jst sem se sprijaznil, da me enkrat ne bo več, pa vi?

Irina
24.05.2007, 09:46
Snif kar si napisal deloma drži, ampak vendarle imamo možnost, da se "dodatkom" vsaj nekoliko izognemo, zmanjšamo vnos kolikor se le da.
Na trgu je veliko izdelkov in pridelkov, ki so minimalno obremenjeni z vsem kar si naštel. Za začetek pij vodo ali čaj, namesto zvarkov-Coca-cola, Pepsi......., zelenjavo in sadje, če se le da izberi na trgu pri slovenskem pridelovalcu, po konzervah ti prav gotovo ni potrebno posegati. Pri ribah izbiraj tiste, ki so na dnu prehrambene lestvice, ker so manj obremenjene kakor tiste, ki so na vrhu in akumulirajo vse. Vsekakor drži, da nas bo vse enkrat pobralo, ampak do tja bi pa rada prišla v kolikor toliko dobri kondiciji.

GiGi
26.05.2007, 08:41
1. Tele vitalinee pa razni čudežni odpornostni jogurti in napitki so tak bullshit da glava peče. V najboljšem primeru se od njih zrediš. Če pa je kdo tako neumen da naseda temu 0% maščob ter ostalim bedarijam si je sam kriv.

2. Aspartan se je že parkrat skoraj znašel na listi za odstrel pa je vedno imel nek čudežen comeback, glede na to da je verjetno najbolj uporabljena substanca za nadomestek sladkorja se res sprašujem zakaj...(sarkazem rula press)

3. Glede ostale zdrave in nezdrave hrane pa lahko rečem samo da dajte že enkrat nekaj odnest od tistih ki pravijo da jejte zmerno po količini raznoliko po sustanci pa se načeloma ni treba bat ničesar. Če se skoz sekiraš kaj poješ to ziher ni dobro. Saj ne rečem da malo popazim da ne sladkam kave, jem ocvrtega več kot 1X na14 dni, da pojem dosti zelenjave in sadja, se trudim pojest manj mesa... ampak da pa grem obračat vsako stvar okoli pa ne vem kaj še vse je pa tudi preveč.

Dajte si raje privoščit vsake tolko kak burek al pa še boljš kak supersize menu v mekiču kot pa da živiš na organskih oreščkih in sojinem mleku...

mihabaki
26.05.2007, 21:31
1. Tele vitalinee pa razni čudežni odpornostni jogurti in napitki so tak bullshit da glava peče. V najboljšem primeru se od njih zrediš. Če pa je kdo tako neumen da naseda temu 0% maščob ter ostalim bedarijam si je sam kriv.
...

Dobro povedano!!!

Fantje in predvsem punce, ko kupujete jogurt in podobne zadeve boditi raje pozorni na vsebnost sladkorja. Kar se tiče redenja je slednji bolj učinkovit kot maščoba. Maščoba sama po sebi ni preveč kritična, če se je ne zaužije v kombinaciji z og. hidrati. Najbolj učinkovita kombinacija za pridobitev maščobnega tkiva je sladkor in maščobe.

Tele vitalinee in podobne zadeve so resda brez maščob, sladkorja je p akolikor se spomnin povsod več kot 10 %. Torej na pol litra jogurta > 50 g sladkorja ! Hmmm kot cocacola:rolling:

GiGi
26.05.2007, 22:53
Vitalinea in še nekateri super duper uvoženi jogurti sploh niso jogurti če smo že pri tem. Dajte pogledat pa boste videli da je noter še pektin pa po možnosti guar gumi (sredstva za zgoščevanje) jogurta oziroma mleka je bolj malo... Tehnično gledano so to jogurtni pudingi z aspartanom, sladkorjem in aromami... Raje jem 1cm na debelo zaseke na to 1cm na debelo majoneze vse skupaj na 3cm debeli kajli belega kruha...

DarkBloom
27.05.2007, 12:05
Jst nikol nisem jedla teh strupenih kao shujševalnih jogurtov. Prisegam na navadnega

GiGi
27.05.2007, 14:26
Jst nikol nisem jedla teh strupenih kao shujševalnih jogurtov. Prisegam na navadnega

same here

plain yogurt eaters unite! :angel:

Patsy
29.06.2007, 20:12
Še ena zanimiva na Aspartam:

Aspartame found to cause breast cancer, leukemia and lymphomas in latest animal experiments
http://www.newstarget.com/021920.html

lila5
29.06.2007, 20:48
Snif kar si napisal deloma drži, ampak vendarle imamo možnost, da se "dodatkom" vsaj nekoliko izognemo, zmanjšamo vnos kolikor se le da.
Na trgu je veliko izdelkov in pridelkov, ki so minimalno obremenjeni z vsem kar si naštel. Za začetek pij vodo ali čaj, namesto zvarkov-Coca-cola, Pepsi......., zelenjavo in sadje, če se le da izberi na trgu pri slovenskem pridelovalcu, po konzervah ti prav gotovo ni potrebno posegati. Pri ribah izbiraj tiste, ki so na dnu prehrambene lestvice, ker so manj obremenjene kakor tiste, ki so na vrhu in akumulirajo vse. Vsekakor drži, da nas bo vse enkrat pobralo, ampak do tja bi pa rada prišla v kolikor toliko dobri kondiciji.

Ker slovenski pridelovalec, ki se ukvarja s prodajo sadja in zelenjave sigurno ne uporablja raznih škropiv, da so jabolke lepše, koloradske hrošče iz krompirja pobira ročno v stilu "revolucionarnega boja proti sovražniku imenovanemu koloradski hrošč"........:nonono:

pikica2
29.06.2007, 21:04
ne samo v jogurtu tudi v drugi hrani so E-ji.:o :o :o
kot studentka sem delala v prodajalni s kruhom in slaščcami zato lahko zatrdim,da so E-ji tudi v kruhu.
Žal enkrat mal bolj deklaracije poglejte mislm, da jo noben ne pogleda, da ne govorim o sladkih izdelkih kot so tortice, kremšnite k jih mamo vsi tok radi katastrofaaa:nonono: :nonono:

dragos
29.06.2007, 21:39
@pikica2 ah vsi E-ji pa res niso škodljivi, vsaj tisti ne v --E--- :angel: :rolling:

Irina
29.06.2007, 22:05
Ker slovenski pridelovalec, ki se ukvarja s prodajo sadja in zelenjave sigurno ne uporablja raznih škropiv, da so jabolke lepše, koloradske hrošče iz krompirja pobira ročno v stilu "revolucionarnega boja proti sovražniku imenovanemu koloradski hrošč"........:nonono:

Se strinjam, da prav gotovo niso vsi naši kmetovalci čisto nedolžni, ampak tako "napredni", kakor nizozemski ali italijanski pa še kateri, le niso. Pozabljamo, da je tako sadje kakor zelenjavo potrebno pripraviti (dodatno kemično obdelati) za dolgo pot s tovornjakom ali zabojnikom in čakanje po skladiščih, hladilnicah in ne nazadnje stojnicah, da se prikažemo mi in ga kupimo.

Mnogo naših pridelovalcev se odloča za integrirano pridelavo sadja in zelenjave, če nimajo možnosti za bio in to je veliko. Od nas samih je odvisno, pri komu bomo kupili, mogoče bi bilo dobro, da se večkrat ozremo od ponujenega na napisno tablo, ki nam pove kdo je pridelovalec in na kakšen način prideluje svoje pridelke.

Ker je bil omenjen krompir, naj povem, da se z izborom dobre sorte izognemo mnogim boleznim in škodljivcem, da pa male hroščke miroljubno spravimo s krompirja, jim ponudimo-zasadimo med vrstami krompirja tudi jajčevce-malancane. Jih krompir sploh ne zanima več.

lila5
30.06.2007, 06:25
Se strinjam, da prav gotovo niso vsi naši kmetovalci čisto nedolžni, ampak tako "napredni", kakor nizozemski ali italijanski pa še kateri, le niso. Pozabljamo, da je tako sadje kakor zelenjavo potrebno pripraviti (dodatno kemično obdelati) za dolgo pot s tovornjakom ali zabojnikom in čakanje po skladiščih, hladilnicah in ne nazadnje stojnicah, da se prikažemo mi in ga kupimo.

Mnogo naših pridelovalcev se odloča za integrirano pridelavo sadja in zelenjave, če nimajo možnosti za bio in to je veliko. Od nas samih je odvisno, pri komu bomo kupili, mogoče bi bilo dobro, da se večkrat ozremo od ponujenega na napisno tablo, ki nam pove kdo je pridelovalec in na kakšen način prideluje svoje pridelke.

Ker je bil omenjen krompir, naj povem, da se z izborom dobre sorte izognemo mnogim boleznim in škodljivcem, da pa male hroščke miroljubno spravimo s krompirja, jim ponudimo-zasadimo med vrstami krompirja tudi jajčevce-malancane. Jih krompir sploh ne zanima več.

Če se kmetovalci odločajo za integrirano pridelavo, še ne pomeni, da ne škropijo.....ker so tudi v integrirani pridelavi določena fitofarmacevtska sredstva, ki se lahko uporabljajo.....in verjemi, da jih kmetje uporabljajo.......na žalost se dandanes kemiji v hrani ne moreš izogniti......sicer pa smo tudi potrošniki zahtevni.......kdo bo kupil malo, gobasto in zgubano jabolko ter zguban paradajz, ki je na vrhu malo rjav.....to so namreč produkti, ki niso škropljeni.......

Kar se pa tiče hrošča in krompirja......pa bi te bil marsikateri kmet vesel, da bi se na tvoj način (brez kemije) izognil tej nadlogi zgolj z jajčevcem......ki je le, tako kot paradajz nadomestni gostitelj, glavni je še vedno krompir.......če bi kmet seveda bil pripravljena na njivske površine med krompir zasaditi še jajčevec.....to si lahko mogoče privoščiš ti na vrtu med 10 krompirji......kmet na hektarskih površinah pa malo težje.....sicer pa že obstaja (vendar ne v Sloveniji) transgeni kultivar krompirja, ki proizvaja bakterije, ki prizadenejo koloradskega hrošča.....vendar ste borci "za zdravo hrano" itak apriori proti vsemu kar ni naravno......čudno, da vas pa avtomobilski izpuhi, ki so največji onesnaževalci okolja (torej posledično tudi tega kar damo v usta) ne motijo.......

dkivi
30.06.2007, 09:29
k smo že pri krompirju in koloradarju...a se kdo spomni,da je bil pred nekako 5-6 leti članek v mladini,da so znanstveniki IJS z transgeno permutacijo (če me spomin ne vara je šlo za nek gen morske vetrnice) naredili krompir,ki je bil dejansko strupen za ličinke koloradarja...takrat se je kar nekaj o tem govorilo in potem vse tiho je bilo...sicer nisem pristaš GMO


sicer pa tudi jaz ne dam nič na tele supadupa shujševalne jogurte,smo ravno zadnjič imel eno debato o tem pa so me ženske samo zabodeno gledale,ko sem jim rekel naj premislijo kaj je vse notri,glede na to da imajo ti izdelki praktično enak okus oz. gostoto kot ''navadna'' hrana....
jaz sem sicer kar se tiče E-jev zelo pozoren,ker imam sina s celiakijo...priporočam da berete deklaracije ki so v ANG,čeprav je izdelek slovenski,presenečeni boste kako so le-te ponavadi popolnejše kot so v slovenščini...

Irina
30.06.2007, 10:26
Žal je res, da so prevodi deklaracij velikokrat tako klaverni, da je dobro, če kupac zna prebrati sestavine izdelka tudi v kakem drugem jeziku; angleščini ali francoščini.

Bistvena razlika med fungicidi, herbicidi..... in GMO je v tem, da neko škropivo, ko ugotoviš, da je strupeno, lahko prepoveš in ga umakneš iz proizvodnje, dočim GMO je živ organizem, in ko le-ta vstopi v naravni krog, pa se kasneje ugotovi, da ni dobra rešitev, ne moreš več ukrepati, tu je, in se razmnožuje brez nadzora.

Za DDT so ugotovili, da ostaja v živilih in je strupen za človeka, zato ga danes ne uporabljajo več, dočim ubijalska čebelica, genski produkt Evropske čebele-pridne delavke in odporne Južnoameriške nam je dal morilsko čebelo, ki mori že na jugu Severne Amerike. Njo ne ganejo nikakršni zakoni in prepovedi. Ona se veselo razmnožuje in zavzema čedalje večje predele te naše Zemlje. Prej ali slej jo bomo srečali tudi v Evropi. Drugi primer, ko pride rastlina v novo okolje in nima sovražnika, so pojav tujerodnih rastlin pri nas. One niso GMO produkt, lahko pa nas poučio o tem, kako ne gre kar ekserimentirati.

lila5
30.06.2007, 21:31
Žal je res, da so prevodi deklaracij velikokrat tako klaverni, da je dobro, če kupac zna prebrati sestavine izdelka tudi v kakem drugem jeziku; angleščini ali francoščini.

Bistvena razlika med fungicidi, herbicidi..... in GMO je v tem, da neko škropivo, ko ugotoviš, da je strupeno, lahko prepoveš in ga umakneš iz proizvodnje, dočim GMO je živ organizem, in ko le-ta vstopi v naravni krog, pa se kasneje ugotovi, da ni dobra rešitev, ne moreš več ukrepati, tu je, in se razmnožuje brez nadzora.

Za DDT so ugotovili, da ostaja v živilih in je strupen za človeka, zato ga danes ne uporabljajo več, dočim ubijalska čebelica, genski produkt Evropske čebele-pridne delavke in odporne Južnoameriške nam je dal morilsko čebelo, ki mori že na jugu Severne Amerike. Njo ne ganejo nikakršni zakoni in prepovedi. Ona se veselo razmnožuje in zavzema čedalje večje predele te naše Zemlje. Prej ali slej jo bomo srečali tudi v Evropi. Drugi primer, ko pride rastlina v novo okolje in nima sovražnika, so pojav tujerodnih rastlin pri nas. One niso GMO produkt, lahko pa nas poučio o tem, kako ne gre kar ekserimentirati.

A sploh obstajajo škropiva, ki niso škodljiva in ne ostajajo v organizmih.......?

dkivi
30.06.2007, 21:42
lila5 kar nekaj jih je,ali pa imajo zelo kratko karenco....pripravki iz koprive,gabeza,citronele....lahko pa tudi po netu že naročiš pikapolonice in jih raztrosiš po vrtu(naredijo masaker med listnimi ušmi)

lila5
30.06.2007, 22:02
lila5 kar nekaj jih je,ali pa imajo zelo kratko karenco....pripravki iz koprive,gabeza,citronele....lahko pa tudi po netu že naročiš pikapolonice in jih raztrosiš po vrtu(naredijo masaker med listnimi ušmi)

Mislila sem na fitofarmecevtska sredstva.......in ne na doma narejena zeliščna škropiva, ki jih uporabljamo za par sadik po vrtu......hektarske površine pšenice in koruze ravno s koprivami ne moremo škropiti......

dkivi
30.06.2007, 22:07
Mislila sem na fitofarmecevtska sredstva.......in ne na doma narejena zeliščna škropiva, ki jih uporabljamo za par sadik po vrtu......hektarske površine pšenice in koruze ravno s koprivami ne moremo škropiti......to že počnejo na nizozemskem;) in sicer na cvetju in se obnese,ker jih to ceneje pride kot tožbe zaposlenih zaradi zdravstvenih težav...treba je mentaliteto spremenit, pa gre...samo to je najtežje

Irina
30.06.2007, 23:07
Mislila sem na fitofarmecevtska sredstva.......in ne na doma narejena zeliščna škropiva, ki jih uporabljamo za par sadik po vrtu......hektarske površine pšenice in koruze ravno s koprivami ne moremo škropiti......

Škropiva, ki imajo na svoji embalaži natisnjeno pikapolonico so že taka. Tudi škropiva, ki so dovoljena pri intergalni pridelavi so posebaj označena. Tudi gnojila za intergalno ali bio predelavo so določena. Pregled inšpektorja na kmetiji, ki ima enega od obeh nazivov je kakor, da bi prišel na obisk forenzik. Kjerkoli na kmetiji najde nekaj kar ni dovoljeno, se kmet lahko takoj poslovi od certifikata. Ni važno ali je nedovoljen pripravek uporabil ali ne.

Priprava zemlje za integralno pridelavo ni od danes na jutri, traja nekaj let in še nekaj dodatnih let za bio pridelavo. To je projekt, ki zahteva čas, sredstva in veliko znanja.

Na domačem vrtu, se pa lahko igramo z mešanimi posevki dobrih sosedov ali zaščitimo svoje pridelke s kopreno. Naši paradižniki in jajčevci so letos oblečeni v belo kopreno in ni bojazni, da bi zboleli, zato ne razmišljamo o škropivih.

freya
02.07.2007, 05:50
Presenečena sem ugotovila, da je aspartam tudi v sokovih .
:o

Njuška Trap
02.07.2007, 12:16
Presenečena sem ugotovila, da je aspartam tudi v sokovih .
:o
Res? Ker mene to ne preseneča, se mi zdi, da smo prišli že tako daleč, da v večini hrane in pijač, ki naj bi bile sladke, lahko pričakujem umetna sladila...

No, pa še par neprijetnosti, ki jih povzroča aspartam (E951): glavobol (tudi zelo močan) in migreno, slabost, vrtoglavico, nespečnost, izgubo kontrole nad udi, zamegljen vid, nejasen govor, vse vrste depresije, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, kožne poškodbe, izpuščaje, napade tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, sprememberazpoloženja, utrujenost, menstrualne krče (tudi izven cikla), izgubo sluha in zvonenje v ušesih, izgubo ali spremembo okusa, simptome, podobne srčnemu napadu, astmo, stiskanje v prsih.
Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (vključno s tumorji), neuro-endokrine okvare.

BTW: koliko od vas vas redno žveči žvečilke brez sladkorja?

Slowhand
26.07.2007, 02:57
Škropiva, ki imajo na svoji embalaži natisnjeno pikapolonico so že taka. Tudi škropiva, ki so dovoljena pri intergalni pridelavi so posebaj označena. Tudi gnojila za intergalno ali bio predelavo so določena. Pregled inšpektorja na kmetiji, ki ima enega od obeh nazivov je kakor, da bi prišel na obisk forenzik. Kjerkoli na kmetiji najde nekaj kar ni dovoljeno, se kmet lahko takoj poslovi od certifikata. Ni važno ali je nedovoljen pripravek uporabil ali ne.

Priprava zemlje za integralno pridelavo ni od danes na jutri, traja nekaj let in še nekaj dodatnih let za bio pridelavo. To je projekt, ki zahteva čas, sredstva in veliko znanja.

Na domačem vrtu, se pa lahko igramo z mešanimi posevki dobrih sosedov ali zaščitimo svoje pridelke s kopreno. Naši paradižniki in jajčevci so letos oblečeni v belo kopreno in ni bojazni, da bi zboleli, zato ne razmišljamo o škropivih.

ja pol pa pade bio dež in smo tam.....:rolling: :approve:
dandanašnji govoriti o bio hrani oz. pridelavi hrane je živ absurd....
lahko se samo še pogovarjamo o manj zastrupljeni oz. bolj zastrupljeni.....
mi grejo tile okoljevarstveniki že mal na živc....:veryevil: