Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Soja - res tako zdrava?


Irina
29.04.2007, 23:41
K pisanju me je spodbudila današnja tema na Siolovih Temah "Soja je odličen alternativni vir beljakovin". Nimam znjanj, da bi se spustila v razpravo o soji. Rada pa bi povedala, da se premalo zavedamo, da dan na dan uživamo sojo ne, da bi se tega zavedali. Skoraj, da ni izdelka, ki ne bi vseboval sojo v taki ali drugačni obliki.

Soja vsebuje rastlinske hormone. In hormoni niso nekaj kar bi lahko uživali v neomejenih količinah. Še posebaj ne otroki.

Komur se ljubi poiskati časopis Delo od 08.01.2007 in 29.01.2007 in pod temo Znanost prebrati zapis o soji, ne bo več tako prepričan, da je soja tako univerzalno živilo. Predvsem pa soja za naše telo ni "užitna" v vseh oblikah, kakor nas želijo prepričati multinacionalke.

Vsemogočni
30.04.2007, 00:10
Hja, tudi v wikipediji piše marsikaj zanimivega:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Soja

Posebno na koncu!

Irina
30.04.2007, 08:52
Če govorimo o ogensko spremenjenih rastlinah , je na prvem mestu koruza, sledijo ji bombaž, oljna repica in nato soja.
Tisti, ki kopujejo tortille ameriškega ali španskega proizvajalca, kupujejo gensko spremenjena živila.
Zakaj se multinacionalke tako trudijo s prepriččevanjem, da bo GSH rešila svet lakote. Gensko spremenjeno seme se patentira. Patentirano seme je najmočnejše "orožje", ker ga prodajaš tistemu, ki ga ti izbereš.

Z nafto lahko kontroliraš državo. S patentiranim semenom-hrano kontroliraš človeštvo. Državam, posebaj revnim in nerazvitim enostano ne daš semena, če se živelj ne vklanja tvojim zahtevam. Podnebne spremembe delajo v prid "velikim". Zato postaja hrana, takoj za čisto vodo najmočnejše orožje tretjega tisočletja.

pinky
30.04.2007, 08:58
Še ena dodatna informacija: amazonski pragozd krčijo zato - da na tej zemlji naredijo ogromne plantaže za pridelovanje soje.

nattka
30.04.2007, 12:46
soja je še en velik modni hit ...

ne negiram njenih pozitivnih učinkov, saj je v prehrambeni verigi odličen vir beljakovin in nam občasno enakovredno lahko nadomesti obrok mesa ... a narod je tudi tukaj začel pretiravati ...
sploh prehrambena industrija izkorišča različne tržne niše in ljudem ponuja kup izdelkov, ki v svojem bistvu niso škodljivi, a pri pretiravanju gotovo prinašajo še veliko drugaga, kot samo dobrodejnost ...
poleg tega je soja stročnica, trgovina pa nam ponuja neke presušene, prešane ocvirke, ki so v procesu predelave izgubili večino tistega, za kar nam prodajajo ...

irina dobro ugotavlja, da je soja kot polnilo in mašilo v vrsti vsakodnevnih izdelkov ... je ena prvih rastlih, ki so jo gensko spremenili - tega bi se morali zavedati tudi zagovorniki zdrave prehrane in vegetarijanci ...

podatek, ki ga je zapisala pinky, pa me je spomnil na tiste krvave in agresivne plakate, s katerim uprabnice krzna nazivajo vulgarnimi imeni ...
morda bi jim bilo treba narediti kak plakat, kjer bi se jasno videlo, da v izsekanem deževnem gozdu ( menda ga dnevno posekajo za velikost slovenije) ... najbolj kratko potegnejo ravno živali, za katere se tako borijo...
torej tudi zaradi vegetarijanstva in zdrave prehrane umirajo redke in eksotične živalske vrste ...

da ne skrenem preveč s teme ... soja je odlična v vsakodnevni, raznovrstni prehrani ... sploh če je skuhana kot stročnica ... občasni polpetki iz soje so dobrodošla sprememba in na žari popečen tofu je odličen ...
a vsako pretiravnje vodi v začaran krog ...

Aldebaran
30.04.2007, 16:13
Še ena dodatna informacija: amazonski pragozd krčijo zato - da na tej zemlji naredijo ogromne plantaže za pridelovanje soje.

Super podatek... in potem nam vegetarjanci sikajo kako nehumano je jesti meso, ... medtem ko za njihovo sojico umirajo gozdovi in s tem pljuča sveta... Samo še enega naj slišim omenjati humanost v povezavi s prehrano pa mu bom nekaj lepega povedal ...

Irina
30.04.2007, 16:35
Aldebaran, sikni nazaj, da novodbono vegetarjanstvo dodatno iztreblja živalske vrste, ker bistveno vpliva na podnebne spremembe. Ko bom videla vse protestnike in zagovornike ljubiteljev živali v gumjastih šlapkah s culico in ne usnjeno torbico ali plastično vrečko na rami. Da vam bodo na vprašanje o uporabi novodobnih higienskih, kozmetičnih ali pralnih pripomočkih z grozo v očeh povedali, da so to tihi in grozljivi morilci živali, no takrat se bomo pa lahko pogovarjali o kožuščkih in zrezkih.

Strinjam se z Nattko, da je fermentirana soja dober dodatek vsakdanji prehrani. Toda kot izvor hormonov in njena prevelika prisotnost vse povsod je strah vzbujajoča. Zanimivo bi bilo izvedeti kako prisotnost soje vpliva na neplodnost tako pri živalih kakor pri ljudeh. Vam povem, da bi si tisti, ki imajo moč in vedo zakaj gre, prej dali izvrtati luknji v obe koleni, kakor odškrniti vrata v genski laboratorij ali pokukati v kateri od njihovih strogo varovanih elaboratov.

Katrin
01.05.2007, 00:49
Đizus, samo pet postov je treba, da pridete od humane debate o soji k agresiji do vegetariancev...

1) Vsi vegetarianci ne jedo soje 5x na dan.
2) Vsi vegetarianci ne nosijo usnjenih škornjev in whatever že kar naprej lajnate...
3) Nekaterim vegetariancem dol visi za vaše prehrambene navade.
4) Tudi pretiravanje z bistro studenčnico izpod Alp je lahko smrtno nevarno.

In ne nazadnje...
5) Še posebaj ne otroki.

Otroci!

Neuromancer
01.05.2007, 01:15
vegetarijanci!

Irina
01.05.2007, 10:33
Katrin. Vegeterjanstvo, po mojem videnju ni samo to, da ne uživaš meso živalskega izvora, je način življenja t.j. odnos do vsega živega in neživega kar nas obdaja. V to je všteto tudi medsebojno spoštovanje in strpnost. Tudi sama redko, redko sežem po mesnem izdelku, pa se našim "javnim" vegetarjancem ne bi pridružila na demonstracijah. Imela sem srečo in preživela nekaj časa daleč od doma, med ljudmi, ki niso uživali mesa živalskega izvora, pa tega niso dokazovali z demonstracijami. ampak s svojim vedenjem.
Nisem želela biti nestrpna, tudi ne zajedljiva.

Hvala za namig. Ponovno bom pogledala nov pravopis slovenskega knjižnega jezika, ki je v zadnjih letih doživel kar nekaj sprememb, posebaj si bom prebrala poglavje - sklanjatve samostalnika otrok.

Katrin
01.05.2007, 12:38
Katrin. Vegeterjanstvo, po mojem videnju ni samo to, da ne uživaš meso živalskega izvora, je način življenja t.j. odnos do vsega živega in neživega kar nas obdaja.

Agree. Zato pa mi gre na jetra to podtikanje raznih grehov kar vsem vegetariancem na splošno.

Demonstracije niso v samem svojem bistvu prav nič slabega - sicer ni od njih nobene dejanske koristi, so pa zelo primerne za upozarjanje na določene družbene probleme. In verjetno se strinjava, da družba ima probleme, ne glede na to, ali proti njim demonstrirajo frajle v špičakih ali pa hovdreti v hozentregerjih.

lolls
01.05.2007, 12:41
nevem. Js sm zadnje časa kr mahnjena na sojo :D, ker jem premal mesa. Nisem pa ravno vegetarijanka :)

Irina
01.05.2007, 18:52
S sojo ni nič narobe. samo preveč jo zaužijemo, tudi takrat, ko ne vemo, da jo. Tudi vitamine, razen C vitamina, ne zobljemo v neomejenih količinah, Posledice so enako hude, če ne še bolj, kakor če istih telesu primanjkuje.

Beljakovine živalskega izvora so razen v mesu tudi v mlečnih izdelkih in jajcih. Kaj pa ribe? Lolls, kako pa več, da poješ premalo mesa?

Irina
01.05.2007, 19:10
Ja, Katrin se popolnoma strinjam, mi kot družba imamo probleme sami s seboj.

Zanimivo se mi je zdelo, ko sem prebivala med vegetarjanci, da tega ni nihče posebaj omenjal ali razpravljal o tem, kaj kdo je. Hrana jim ni bila življenski moto ali mašilo. Čez čas sem opazila, da pač v obrokih ni vključeno meso. Nič niso kritizirali tiste med nami, ki so meso pogrešali, sama ga nisem, ker je zame zakon zelenjava. S svojim načinom življenja, s svojim vzgledom, so nas prišleke spontano spodbudili k razmišljanju o našem življenskem stilu. O vrednostih in vrednotah življenja.

Be inspired
03.05.2007, 15:23
Še ena dodatna informacija: amazonski pragozd krčijo zato - da na tej zemlji naredijo ogromne plantaže za pridelovanje soje.

:2thumbs:
genetske, je nekdo pozabil napisat - GSH. Prava, naravna soja ne potrebuje pol toliko prostora kot druga živila. Kmetijska površina zasejana s sojo da 20-krat več beljakovin, kot če bi jo uporabili za pridelovanje rastlinske hrane za proizvodnjo mesa.
Res, da je to samo pri soji s kontroliranim poreklom oz. genetsko nedotaknjeni; to je v domovini Kitajski sigurno, pa še kje drugje, za ZDA pa dobro vemo, da morajo nafutrat folk - s čim, sej ni važno. Da bi vedeli, kaj vse prasci jejo.. Včasih se mi prav smilijo - revčki, jest pa frišno rukolo pa sojo z vrta, ha.

Drugač, kdor ne ve, še ta informacija - za vsak hamburger gre 50m2 gozda. Tako, da smo si na jasnem, kdo je 'tahud' potrošnik. Nekdo, ki letno poje okoli 420kg mesa in ga pri tem boli za svoje zdravje in za zdravje matere zemlje.

Zanima pa me predvsem to, katere živalske vrste izumirajo zaradi vegetarijanstva? Katere so tiste redke in eksotične? :dontknow: Prosim, razsvetli nas... ta pa je dobra..


Še ena: ''... medtem ko za njihovo sojico umirajo gozdovi in s tem pljuča sveta... Samo še enega naj slišim omenjati humanost v povezavi s prehrano pa mu bom nekaj lepega povedal ...'' :2thumbs: Jest komaj čakam, da nam kaj poveš: prosim. Vendar, žal, nimaš ničesar oprijemljivega, se bojim.. Ker drugače ne bi takih bedarij kvasil..Če ti bo dovolj samo podatek, da za en kg zelenjave potrebuješ okoli 100L vode, za 1 kg prasca al pa česar kol drugega pa še ene 1000 X več.

Je pa res, da ni prevč priporočljiva v nosečnosti, saj naj bi genistein uničeval semenčice, ki plavajo proti jajčecu, in s tem oteževal oploditev.
V vsakem pretiravanju je nekaj slabega -

Če potrebujete kakšne podatke, povejte, z veseljem vam jih narolam tle gor. Da ne bo potem spet neumnosti..

mrjerry
03.05.2007, 15:30
Najvecji problem velikih kolicin soje, ki jo dobimo je, da se je sojina moka dolgo casa prevazala v kontejnerjih na ladjah, kjer niso ravno super razmere. Za povrhu jo podjetni ladijskih prevozniki pogosto namocijo z vodo, da dobi tistih nekaj kilogramov vec. Postanost moke in plesnivost, ki se pri tem pojavi so meni osebno mnogo vecji odvrnitveni faktor od morebitne problematicnosti genskega spreminjanja hrane.

P.S.: To z ladjami videl na lastne oci v nasi lukici.

Be inspired
03.05.2007, 16:01
Na žalost je res tako.. v mislim pa imam seveda biološko pridelano sojo, kjer ni zraven ne komplementarne ne genetske biodinamike. Sploh pa ne prevoza v velikih kontejnerjih, teden ali več.

Sicer pa je vsa moka, ki čaka več kot dva tedna, da postane sestavina kruha ali česar koli podobnega, totalno neuporabna. Vse hranljive snovi so že šle pa pa.
Zdej pa samo upajte, da v Žitu in podobnih zadevah meljejo moko vsake 15 dni. ZIHR!!

Na žalost gre ta svet in prehrana z njim v kuratz..vedno več ljudi se bo posluževalo bio trgovin, kjer veš kaj kupiš in ješ, kjer te preverjajo vsake toliko ali imaš res kar ponujaš s certifikatom...me zanima, kdo da PP certifikat, da so njihovi pšanci kul za jest. Kdo določa mejo? Kdo ''spusti'' skoz?:nonono: lažejo nam, prasci. unih plastih fantastikov ne bi mrtev jedu.

A še vedno verjamete, da je Actimel tako zdrav kot reklamirajo..če bi namenil pol tolk keša v razvoj hrane, kot ga v reklamne namene, bi boljše jedli.
Je bil test v VIP reviji, ugante kdo se je najboljš izkazal: kozarec domačega kislega mleka je gladko zmagal. Na TV pa nam tupijo vsak dan, kako je Actimel hud..haha:nonono:

Če bi mel keš za reklamirat drek, bi ga tako hudo spromoviral, da bi ga vsi jedli.

Kakor una fora: Jejte rdeče meso, telo ga potrebuje. :nonono: :dontknow:

mrjerry
03.05.2007, 17:20
Zopet - ne bi rad spodkopaval renomeja biotrgovin. Pa vendar nisem se nikjer (niti v znanstveni literaturi) zasledil podatka, da bi se komurkoli zdravje signifikantno spremenilo (na boljse ali slabse) zgolj s prehodom na bio prehrano.

Rdece meso :p

Mowgli
03.05.2007, 17:40
Dokler je vmes profit, ne moreš 100% zaupat nikomur. Niti bio štacuni. :dontknow:
Reklame so pa itak izdelane za določeno ciljno publiko... Ja kakšen moški pa si, da ne piješ Actimela in ne grizljaš tofuja (ali pa kure, saj je vseeno)? :clown:

nattka
03.05.2007, 18:54
Dokler je vmes profit, ne moreš 100% zaupat nikomur. Niti bio štacuni. :dontknow:
Reklame so pa itak izdelane za določeno ciljno publiko... Ja kakšen moški pa si, da ne piješ Actimela in ne grizljaš tofuja (ali pa kure, saj je vseeno)? :clown:

pa še z malicijo se ne špricaš ... c c c c

Be inspired
03.05.2007, 20:59
Zopet - ne bi rad spodkopaval renomeja biotrgovin. Pa vendar nisem se nikjer (niti v znanstveni literaturi) zasledil podatka, da bi se komurkoli zdravje signifikantno spremenilo (na boljse ali slabse) zgolj s prehodom na bio prehrano.

Rdece meso :p

v znanstveni literaturi tega ne boš zasledil..kajti če bi kaj takega objavili in potrdili znanstveno, bi skopali jamo, v katero bi padla marsikatera koorporacija.
Če te pa zanima, ti pa v OS lahko pošljem zgodbo o prijatelju, ki se mu je zdravje signifikatno spremenilo - na boljše - zgolj s prehodom na bio - loško (pridelano) hrano. Če greš pa na kakšen seminar oz. srečanje ljudi, ki so se pozdravili zgolj s hrano - ti bo pa malo več jasno kako to izgleda.

Glej, itaq bo nekdo spet iskai kaj sem rekel takega, da bi me lahko 'prcal'. Brez veze.. vem, da tu vsi izražajo svoje mnenje, vendar a nismo mal preveč 'nasikani' včasih.

meso, ne meso - vsakmu svoje

Irina
03.05.2007, 23:17
Zanimivo, kam nas je odpeljala tema o osoji. Mislim, da je prav tako. V vsakodnevni naglici pozabimo natančno pogledati na deklaracijo izdelka. Še posebaj mladi se premalo zavedajo, kaj vsebujejo izdelki, po katerih tako radi posegajo.
Ne trdi zaman gospod Michio Kushi, da se ženski danes ne priznava pomembne vloge, ki jo je vedno imela pa se tega današnja družba ne zaveda več. Svoje prehranske navade običajno izoblikujemo doma. S čim, in kako se bomo prehranjevali, po kakšni hrani bomo posegali. Prehranske navade in zdravje nekega naroda bi morala biti zela pomembna naloga vsake vlade. Več ko bo obolenj, več denarja bomo porabili za zdravljenja, in manj za ohranjanje zdravja.
Zakaj sploh posegamo po sadju in zelenjavi, ki ne raste v našem podnebnem pasu, oziroma ne raste ob tem letnem času. Narava je vse uredila tako kakor mora biti, ker če ne, kako bi Eskimi, ki nimajo domačega sadja niti zelenjave, preživeli.

mrjerry
04.05.2007, 07:37
v znanstveni literaturi tega ne boš zasledil..kajti če bi kaj takega objavili in potrdili znanstveno, bi skopali jamo, v katero bi padla marsikatera koorporacija.

Vidim da si tudi strokovnjak za znanost. Lepo.


Če te pa zanima, ti pa v OS lahko pošljem zgodbo o prijatelju, ki se mu je zdravje signifikatno spremenilo - na boljše - zgolj s prehodom na bio - loško (pridelano) hrano. Če greš pa na kakšen seminar oz. srečanje ljudi, ki so se pozdravili zgolj s hrano - ti bo pa malo več jasno kako to izgleda.

Zakaj pa na OS? Povej javno, ne. Se posebej vesel bom podatkov o krvni sliki in drugih relevantnih zdravstvenih porocilih. Ter seveda, kaj je jedel prej.


Glej, itaq bo nekdo spet iskai kaj sem rekel takega, da bi me lahko 'prcal'. Brez veze.. vem, da tu vsi izražajo svoje mnenje, vendar a nismo mal preveč 'nasikani' včasih.

Nauciti se moramo zagovarjati svoja mnenja z argumenti in relevantnimi informacijami, that's all ;)

mrjerry
04.05.2007, 07:38
Zanimivo, kam nas je odpeljala tema o osoji. Mislim, da je prav tako. V vsakodnevni naglici pozabimo natančno pogledati na deklaracijo izdelka. Še posebaj mladi se premalo zavedajo, kaj vsebujejo izdelki, po katerih tako radi posegajo.
Ne trdi zaman gospod Michio Kushi, da se ženski danes ne priznava pomembne vloge, ki jo je vedno imela pa se tega današnja družba ne zaveda več. Svoje prehranske navade običajno izoblikujemo doma. S čim, in kako se bomo prehranjevali, po kakšni hrani bomo posegali. Prehranske navade in zdravje nekega naroda bi morala biti zela pomembna naloga vsake vlade. Več ko bo obolenj, več denarja bomo porabili za zdravljenja, in manj za ohranjanje zdravja.
Zakaj sploh posegamo po sadju in zelenjavi, ki ne raste v našem podnebnem pasu, oziroma ne raste ob tem letnem času. Narava je vse uredila tako kakor mora biti, ker če ne, kako bi Eskimi, ki nimajo domačega sadja niti zelenjave, preživeli.

Eskimom bo z global warmingom padla sekira v med. To bo trenutek, ki ga cakajo ze tisocletja. Tropical heaven at your doorstep :clown:

nattka
04.05.2007, 07:59
tudi sama kot zagovornica uravnovešene prehrane trdim, da samo oznaka "bio" na nekem izdelku ne vodi do čudežnih zdravstvenih stanj ...
ponavadi ljudje, ki začnejo bolj zdravo živeti, spremenijo življenski slog na več področjih in to vse skupaj daje rezultate ...
nekdo začne z gibanjem, drugi opusti kajenje, tretji se posveti duhovnosti etc ... torej samo zato, ker je nekdo začel 5x na teden jesti riževe bio rezance in goltati kupe soje, še ni bistveno bolj zdrav ... nasprotno ...
ljudje, ki črtajo iz prehrane rdeče meso in sploh živila živalskega izvora, si delajo medvedjo uslugo ... ker nobenega živila ne moremo trajno nadomestiti z drugim ...

@be ispired ... v protiutež tvoji zgodbi poznam sama kar nekaj ljudi, ki so zaradi prehoda na vegi ali presno prehrano postali senca samega sebe ...
konkretno znanka mojih let, odkar je veganka, zgleda kot moja mama ... pa še zobje ji izpadajo ... zdravniki trdijo, da zaradi neustrezne prehrane ...
prej je bila sijoča zrela ženska povprečnega zdravja z nekaj kilami okoli bokov viška, zdaj pa je raztegnjen okostnjak brez oblike, poleti nosi dolge rokave in flis pulover, ker jo stalno zebe in je kronično brez energije ...
pa sploh ni edina ...

Be inspired
04.05.2007, 08:25
he he, sej sem vedel, da bo đeri spet imel kaj za pripomnit..ampak on hoče slišat samo argumente. Se pa bojim, da ko bo enkrat 'strokovni' članek o koristnosti biološko pridelana hrane tu gor, da bo imel spet kaj pikrega za pripomnit.
Žal, krvne slike nimam, problem pa je bil 100% v prehrani, saj se mu je zdravje bistveno spremenilo, ko je začel uživati biološko pridelano hrano.. ne vem, kako naj ti to dokažem :dontknow: , pač poslušal sem njegovo zgodbo.
Ko boš prebral knnjigo Alkalizirajte ali umrite, ti bo mogoče malo več jasno - seveda, če boš hotel sprejeti, kar piše notri. Veš, za nekatere je to problem..red meat, ah??

Npr: ''Vidim, da si tudi strokovnjak za znanost.'' in njegove podobne, pokažejo samo, da išče nekaj, na kar bi lahko prcnu. Ja, mislim, da sem kar strokovnjak za hrano in ne za znanost, da bi bili pa objavljeni članki, ki bi dobesedno govorili o škodljivosti sladkorja ali E-jev, bi moralo pa še dosti vode preteči in to je jasno vsakemu malo bolj razgledanem bitju.

Še tole: si že slišal za stevio,,in zakaj ne? ker je prepovedana!! Ja, ena izmed zelo tapravih rastlin, ki da nekaj podobnega kot cukr.. read it! Pa vendar so koorporacije dosegle, da se je ne prodaja niti ni dovoljena. Zanimivo, ne"!

Stevia (also called sweetleaf, sweet leaf or sugarleaf) is a genus of about 150 species of herbs and shrubs in the sunflower family (Asteraceae), native to subtropical and tropical South America and Central America. As a sweetener, stevia's sweet taste has a slower onset and longer duration than that of sugar, although some of its extracts may have a bitter or liquorice-like aftertaste at high concentrations.

With its extracts having up to 300 times the sweetness of sugar, stevia has garnered attention with the rise in demand for low-carbohydrate, low-sugar food alternatives. Stevia also has shown promise in medical research for treating such conditions as obesity[1] and high blood pressure.[2][3] Stevia has negligible effect on blood glucose, therefore it is attractive as a natural sweetener to diabetics and others on carbohydrate-controlled diets. However, health and political controversies have limited stevia's availablility in many countries; for example, the United States banned it in the early 1990s. Stevia is widely used as a sweetener in Japan, and it is now available in the US and Canada as a dietary supplement, although not as a food additive.
(Wikipedia)

Najbolj zaniimivo pa je to, da o soji sami nisi še ničesar povedal.. Zakaj si že tle?

Natka: verjamem, da poznaš ljudi, ki so se z***ali s hrano: Jaz poznam ljudi, ki so se z***ali in pozdravili. Oboji obstajajo..
Edini način, da se lotiš veganstva ali česa podobnega, je znanje o tem..seveda pa je važno, kakšna krvna skupina si, kaj ti paše in kaj ne.

Pa lep dan

Odeen
04.05.2007, 08:42
tudi sama kot zagovornica uravnovešene prehrane trdim, da samo oznaka "bio" na nekem izdelku ne vodi do čudežnih zdravstvenih stanj ...
ponavadi ljudje, ki začnejo bolj zdravo živeti, spremenijo življenski slog na več področjih in to vse skupaj daje rezultate ...
nekdo začne z gibanjem, drugi opusti kajenje, tretji se posveti duhovnosti etc ... torej samo zato, ker je nekdo začel 5x na teden jesti riževe bio rezance in goltati kupe soje, še ni bistveno bolj zdrav ... nasprotno ...
ljudje, ki črtajo iz prehrane rdeče meso in sploh živila živalskega izvora, si delajo medvedjo uslugo ... ker nobenega živila ne moremo trajno nadomestiti z drugim ...


Popolnoma se strinjam s to izjavo..., lastna iskušnja;)

Pred leti sem "probal" tudi drugačen način prehrane, pa stil življenja, dejavnosti... Bil sem v krogu veganov, ti ne jejo nič kar je živalskega izvora, ne jejo nič, kar ni bio-pridelano, se trudijo otrest vseh odvisnosti, etc etc...

No ja, saj iskušnja je bila odlična (dve leti in pol sem prakticiral ta način), ni mi žal. Samo jaz sem se naučil nekaj povsem drugega. Pri vsej tej stvari gra tudi za odnos do hrane.

Danes jem vse, predvsem in tudi meso..., ker ga naše telo potrebuje (moje mnenje ;)) Spremenil pa sem odnos do mesa- ne me narobe razumet, ne zahvaljujem se vsaki živali, ki jo srečam; samo ko pripravljam svinske zreske, takrat pa se v mislih zahvalim živali, ki je dala življenje za to, da se moje nadaljuje. Pa trudim se da vem od kod izvira meso, kupujem od poznanih ljudi, kjer vem kakšen odnos imajo do živali (pač verjamem da se informacije shranijo v mesu).

Kar se pa soje tiče, pa ne bom zgubljal besed... Stročnica kot vse ostale. Samo da je fižol dosti bolj okusem, moje mnenje pač ;)

mrjerry
04.05.2007, 10:35
Žal, krvne slike nimam, problem pa je bil 100% v prehrani, saj se mu je zdravje bistveno spremenilo, ko je začel uživati biološko pridelano hrano.. ne vem, kako naj ti to dokažem :dontknow: , pač poslušal sem njegovo zgodbo.
Ko boš prebral knnjigo Alkalizirajte ali umrite, ti bo mogoče malo več jasno - seveda, če boš hotel sprejeti, kar piše notri. Veš, za nekatere je to problem..red meat, ah??

Vidis, problem tvoje trditve je v tem, da na nikakrsen nacin ne mores dokazati, da je to res. Vse kar imas na voljo so neki vidni znaki, ki temeljijo na posameznikovi presoji. Tudi jaz lahko trdim, da se je moji stari mami zivljenje neznansko spremenilo, ko je namesto vode iz pipe zacela piti Dano, ko pa jo je za povrh se strogo temperirala na 14 stopinj, jo je dokoncno minil revmatizem. O bistveni razliki v ucinkih spremembe prehrane bi lahko razmisljali, ce bi model popolnoma ohranil prehramebe navade, le da bi namesto `klasicne' hrane jedel bio hrano. Torej enako kolicino sadja, zelenjave, skroba, mesa, le da vse bio. Je vsaj to storil ali si je mimogrede se naredil seznam zivil, ki ga nenadoma spravljajo pod ruso?


Npr: ''Vidim, da si tudi strokovnjak za znanost.'' in njegove podobne, pokažejo samo, da išče nekaj, na kar bi lahko prcnu. Ja, mislim, da sem kar strokovnjak za hrano in ne za znanost, da bi bili pa objavljeni članki, ki bi dobesedno govorili o škodljivosti sladkorja ali E-jev, bi moralo pa še dosti vode preteči in to je jasno vsakemu malo bolj razgledanem bitju.

Vidim da nimas pojma. O ucinkih posameznih dodatkov zivilom se dela ogromno raziskav in marsikaj je zavrnjeno se preden sploh prvic pride v kontakt s koncnimi strankami. Mislim da je popolnoma jasno, da vseh negativnih (sploh dolgorocnih) efektov ni mogoce predvideti. To je pac stvar vsakega posameznika, ali bo sprejel zivila per se ali pa se iz strahu pred grozotnostjo velekorporacij zazidal na lasten vrt in se tam spilal Robinzona. Ne verjamem da bi to dolgorocno kakorkoli pripomoglo k celoviti krasnosti zivljenja.


Še tole: si že slišal za stevio,,in zakaj ne? ker je prepovedana!! Ja, ena izmed zelo tapravih rastlin, ki da nekaj podobnega kot cukr.. read it! Pa vendar so koorporacije dosegle, da se je ne prodaja niti ni dovoljena. Zanimivo, ne"!

Stevia (also called sweetleaf, sweet leaf or sugarleaf) is a genus of about 150 species of herbs and shrubs in the sunflower family (Asteraceae), native to subtropical and tropical South America and Central America. As a sweetener, stevia's sweet taste has a slower onset and longer duration than that of sugar, although some of its extracts may have a bitter or liquorice-like aftertaste at high concentrations.

With its extracts having up to 300 times the sweetness of sugar, stevia has garnered attention with the rise in demand for low-carbohydrate, low-sugar food alternatives. Stevia also has shown promise in medical research for treating such conditions as obesity[1] and high blood pressure.[2][3] Stevia has negligible effect on blood glucose, therefore it is attractive as a natural sweetener to diabetics and others on carbohydrate-controlled diets. However, health and political controversies have limited stevia's availablility in many countries; for example, the United States banned it in the early 1990s. Stevia is widely used as a sweetener in Japan, and it is now available in the US and Canada as a dietary supplement, although not as a food additive.
(Wikipedia)

It's not so banned, is it?
Imas kaksen dokaz za trditve, da so korporacije dosegle prepoved? Na viru ki ga navajas pise, da so se v zgodnjih fazah raziskave kazale nevarnosti mutagenega ucinka na jetra. O korporacijah ne najdem nicesar.


Najbolj zaniimivo pa je to, da o soji sami nisi še ničesar povedal.. Zakaj si že tle?

Podal sem komentar na kvaliteto vecine soje, ki pride v Slovenijo (oz. v Evropo, ker Luka Koper fura tudi naprej). Nato pa se opozoril na nekaj pomanjkljivosti izjav samozvanih poznavalcev.

P.S.: Kaksno zvezo ima stevia s sojo?

nattka
04.05.2007, 10:43
Natka: verjamem, da poznaš ljudi, ki so se z***ali s hrano: Jaz poznam ljudi, ki so se z***ali in pozdravili. Oboji obstajajo..
Edini način, da se lotiš veganstva ali česa podobnega, je znanje o tem..seveda pa je važno, kakšna krvna skupina si, kaj ti paše in kaj ne.

Pa lep dan

sama se ravnam po preprostem načelu ... hrana, ki je namenjena uživanju nam diši, nas privlači, uživamo v njej z vsemi čutili ... in pri zmernosti ne škodi nobena ...
jasno, govorim o hrani, kamor pa ne sodijo industrijski čipsi ( pa tudi če so bio) in ostali slani in sladki prigrizki ...

torej, če se človek nekako ravna po načelu 80 - 20, se pravi ... če je 80 % naših obrokov uravnoteženih in si za njihovo pripravo in uživanje vzamemo dovolj časa ... potem se tudi 20% nepravilnih obrokov ne bo poznalo, ne na teži, ne na zdravju ...

po moje je večji problem to, da ljudje najprej pretiravajo z eno stvarjo ... nato pa začnejo asketizem, v veri da so zdaj na poti k dobremu zdravju ...

res je, da določene bolezni in nepravilnosti metabolizma zahtevajo dieto in prepoved določenih živil ... a blede, shujšane osebe, slabi lasje, lomljivi nohti, prezgodaj postarana koža ipd. zame pač niso znak kipečega zdravja ...
in večina vegijev, ki jih jaz poznam je takih ...

mrjerry
04.05.2007, 10:50
heh ravno vceraj sem videl eno oddajo, kjer so kuhali...

spekli so tri pizze in jim dali trem nakljucnim mimoidocim v pokusnjo (najboljsa pizza bi sla naslednji dan na menu)
slucajno se je izkazalo, da so bile vse tri pizze brez mesa, od teh ena cista margerita

vsi obiskovalci so najbolj pohvalili margerito, vkljucno z vegetarijancem; sele kasneje se je izkazalo, da je v margeriti sunka, ker zenska, ki jo je pripravljala, v bistvu ni imela pojma, kaj tocno naj bi prava margerita sploh bila, Vegetarijanec nad tem sicer ni bil najbolj navdusen, je pa ostal pri trditvi, da je ta pizza najboljsa.

Samo kot anekdotico...

Be inspired
04.05.2007, 14:02
ne bi vedel, da sem kaj trdil - omenil sem kot zanimivost. Če si dovolj star, boš vedel, da za take stvari ni dokazov niti se človeku, ki je dal skozi kalvarijo s prehrano to ne zdi pametno razlagat kar vsem. Ne morem podkrepiti z argumenti, sori, pa se mi zdi, da četudi bi, bi ti še vedno špilal nejevernega tomažka in hotel na vsak način znanstvene dokaze. Je to najvažnejše?

Fora teh forumov je, da je treba vse podkrepiti z dokazi, znanstvenimi. Vendar ko enkrat sam poskusiš določene zadeve, te mine razlagat folku kako in kaj in kje si prišel do podatkov.
Morda bi bilo dobro, da sam obiščeš kakšno predavanja o zdravi prehrani.. če te svoje zdravje kaj briga, v Merkatorija ne boš šel več.

Zanimivo je predvsem to, da se vedno opiraš na raziskave ne pa na svoje lastne občutke..če ti zdaj strokovnjaki govorijo, da je rdeče meso carsko, ga boš pač jedel..ne? Saj ni nobenih dokazov, da je slabo..?? R U sure? Takoj, ko pa bo znanstveno dokazano, da ni dobro, ker povzroča marsikatere nevšečnosti, pa ga boš nehal konzumirati..ampak, ker ti je nekdo (strokovnjak) to rekel,,čeprav ti sede ko ata na mamo. je tako?
Kaj res misliš, da bodo dopustili da pride v javnost, da je rdeče meso slabo? Nekateri bodo ob posel.. veliko jih je takih, se motim?

Če ne veš, zakaj sem omenil stevio kot primer..:dontknow: ti res moram razlagat? Vem, da hočeš dokaz..če bi obstajal, bi ti ga takoj navrgel..
omenjaš nevarnost mutagenega učinka na jetra..Kaj pa nevarnosti cukra na vse drugo??? :nonono:

Be inspired
04.05.2007, 14:10
žal, za take kot je đeri..ne morem dokazati svojih trditev. Zato odstopam od teme koorporacij..

Rad bi pa še kašno fajno o soji slišal..če smo že za to tule.:2thumbs:

mrjerry
04.05.2007, 14:33
ne bi vedel, da sem kaj trdil - omenil sem kot zanimivost. Če si dovolj star, boš vedel, da za take stvari ni dokazov niti se človeku, ki je dal skozi kalvarijo s prehrano to ne zdi pametno razlagat kar vsem. Ne morem podkrepiti z argumenti, sori, pa se mi zdi, da četudi bi, bi ti še vedno špilal nejevernega tomažka in hotel na vsak način znanstvene dokaze. Je to najvažnejše?

Do neke mere se s tem strinjam, moti pa me, da se se vedno spilas finega in omenjas tega skrivnostnega prijatelja. Navezal bi se na nekaj, kar je ze prej nekoliko drugace izpostavila nattka. Obstaja razlika med tem, ali govoris za splosno populacijo ali pa o nekem partikularnem cloveku s svojimi individualnimi potrebami.


Fora teh forumov je, da je treba vse podkrepiti z dokazi, znanstvenimi. Vendar ko enkrat sam poskusiš določene zadeve, te mine razlagat folku kako in kaj in kje si prišel do podatkov.
Morda bi bilo dobro, da sam obiščeš kakšno predavanja o zdravi prehrani.. če te svoje zdravje kaj briga, v Merkatorija ne boš šel več.

Well, kdo pa ni eksperimentiral s prehrano, kdaj hujsal ali se skusal zrediti ali preprosto se trudil biti bolj zdrav? Tudi to, kar sem trdil o bio hrani, je plod mojih izkusenj in ostajam pri trditvi, da lahko zelo dolgo obdobje jes bio ali ne-bio hrano, pa bistvene razlike ne bos opazil. Oziroma: jaz je nisem. Pod pogojem, da ne spremenis prehrambenih navad (npr. postanes vegetarijanec) ali pod pogojem da nisi posebej obcutljiv na kaksna skropiva ali kaj podobnega. Pri sadju in zelenjavi je najbolj pomembno to, da je dobila primerno kolicino vode in sonca ter da je bila pobrana pravocasno. Na ta nacin imajo lahko gensko nabite ameriske borovnice prav tako fantasticen okus kot tiste ki jih naberes v najblizjem gozdu.

Druga stvar pa je povezana s tem, koliko pehanje za zdravo hrano vpliva na sicersnje zivljenje posameznika. Moj nacin zivljenja je trenutno tak, da bi na zdravju in fizicnem pocutju pridobil veliko vec, ce bi se vec gibal, kot se zdaj. A posledicno bi moral spremeniti naravo svojega dela, ki pa mi je cisto slucajno vsec. Jaz sem si pac nasel ravnovesje v okviru svojih okoliscin in sem se do neke mere sprijaznil z dejstvom, da bom na stara leta prej imel probleme s holesterolom kot pa obrabljenimi sklepi. Poanta je v tem - I ****ing love my way of life in v njem za sojo pac (se) nisem nasel mesta. Z izjemo sojinih omak, v katere z uzitkom pomakam koscke sveze tune, ki je po barvi mesa in vonju sodec zrasla v se kako bio okolju. Na kepi riza, se razume.


Zanimivo je predvsem to, da se vedno opiraš na raziskave ne pa na svoje lastne občutke..

Na raziskave se vedno opiram takrat, ko je govora o splosnih stvareh. Ce mi bos povedal, da je tvoja stara mama po desetletnem prehranjevanju s sojo uspela roditi trojcke pri petinsedemdesetih, tri mesece kasneje pa izvedla solo vzpon na Mont Everest - to se ne pomeni, da je stvar splosno veljavna. That's my ****ing point.


če ti zdaj strokovnjaki govorijo, da je rdeče meso carsko, ga boš pač jedel..ne? Saj ni nobenih dokazov, da je slabo..?? R U sure? Takoj, ko pa bo znanstveno dokazano, da ni dobro, ker povzroča marsikatere nevšečnosti, pa ga boš nehal konzumirati..ampak, ker ti je nekdo (strokovnjak) to rekel,,čeprav ti sede ko ata na mamo. je tako?
Kaj res misliš, da bodo dopustili da pride v javnost, da je rdeče meso slabo? Nekateri bodo ob posel.. veliko jih je takih, se motim?

Jem ga in jedel ga bom se naprej v normalnih kolicinah. Kot velja tudi za sadje, zelenjave, ogljikove hidrate, mleko, jajca, vodo, sokove, oreske, ribe, mlecne izdelke in tko naprej po spisku.


omenjaš nevarnost mutagenega učinka na jetra..Kaj pa nevarnosti cukra na vse drugo??? :nonono:
Ne omenjam jih jaz, omenja jih wikipedia kot glavni razlog zakaj je bila prepovedana stevia. Namesto da bi odgovoril na vprasanje spreminjas temo in zgeckas tam kjer ne srbi.

Be inspired
05.05.2007, 14:18
Glede na odgovor, ki ga tule ponujaš bom rekel nekaj; od biološke hrane ti je znano bolj malo, je res? In če sklepaš po sebi, da nisi doživel nobene spremembe ob uživanju biološko pridelane hrane, se sedaj ne jezi nanjo. Saj ni nič kriva.
Vendar kljub temu, da ti nisi doživel sprememb, ni nujno, da jih tudi drugi niso..si se pač narobe zadeve lotil. In spet presedlal nazaj na ''red meat''. Nič hudega.
Vendar da trdiš, da imajo lahko gensko nabite ameriške borovnice prav tako fantastičen okus kot tiste ki jih nabereš v najbližjem gozdu - tle si ga pa v kamen. In ravno v tem je fora.
Ista zadeva je s sojo, katero si ti videl kako so jo raztovarjali ali karkoli.. ne posplošuj, če ne veš kako zadeve zgledajo. Sam se ukvarjam s to hrano že nekaj časa in mogoče bolj poznam zadeve.

Zaradi stevie sori.. ampak glej in poskušaj razumeti; omenjam jo zato, ker je super rastlina za nadomestek cukra.. Vendar se je nekdo mal ustrašil, da zdej pa kar naenkrat noben ne bo hotel cukra če bo stevia v igri.. Našli so kaj? Mutagen učinek na jetra..Vsak šolar pa ve kakšna je škodljivost cukra in ne samo na jetra..pa prepovedi ni!! Kajj misliš zakaj?

Glej, s tvojimi posrečenimi odgovori na forumu si se mi prav dopadel, čeprav te ne poznam. Vendar si ga mal v temo brcnu s tole sojo.
Če imaš kaj za povedat o soji, prosim, če pa misliš iskat kaj je kdo rekel in ne znanstveno portdil..prosim!!

Andreea
05.05.2007, 23:05
Ko boš prebral knnjigo Alkalizirajte ali umrite, ti bo mogoče malo več jasno - seveda, če boš hotel sprejeti, kar piše notri....

A je to mogoče tista knjigica, ki jo je kupila moja mama, in je v njej lepo razloženo, da ljudje v podsaharski afriki (ki po ostalih zelo nezanesljivih podatkih nimajo vode) umirajo zaradi tega, ker jejo staro razpadajoče meso - kar je seveda dokaz kako zelo škodljivo je meso? :veryevil:

mrjerry
07.05.2007, 07:13
Glede na odgovor, ki ga tule ponujaš bom rekel nekaj; od biološke hrane ti je znano bolj malo, je res? In če sklepaš po sebi, da nisi doživel nobene spremembe ob uživanju biološko pridelane hrane, se sedaj ne jezi nanjo. Saj ni nič kriva.

Po tej logiki tudi nima nikakrsnih zaslug za to, da je tvojemu prijatelju kaj boljse. Odloci se ze enkrat, no.


Vendar kljub temu, da ti nisi doživel sprememb, ni nujno, da jih tudi drugi niso..si se pač narobe zadeve lotil. In spet presedlal nazaj na ''red meat''. Nič hudega.

Si ti sploh prebral, kaj sem napisal?


Vendar da trdiš, da imajo lahko gensko nabite ameriške borovnice prav tako fantastičen okus kot tiste ki jih nabereš v najbližjem gozdu - tle si ga pa v kamen. In ravno v tem je fora.

Ista zadeva je s sojo, katero si ti videl kako so jo raztovarjali ali karkoli.. ne posplošuj, če ne veš kako zadeve zgledajo. Sam se ukvarjam s to hrano že nekaj časa in mogoče bolj poznam zadeve.

Kar je okusno, ni nujno tudi zdravo. In obratno.


Zaradi stevie sori.. ampak glej in poskušaj razumeti; omenjam jo zato, ker je super rastlina za nadomestek cukra.. Vendar se je nekdo mal ustrašil, da zdej pa kar naenkrat noben ne bo hotel cukra če bo stevia v igri.. Našli so kaj? Mutagen učinek na jetra..Vsak šolar pa ve kakšna je škodljivost cukra in ne samo na jetra..pa prepovedi ni!! Kajj misliš zakaj?

Mislim, da sploh nisi prebral, kar pise na wikipedii. Ceprav si jo navajal.


Glej, s tvojimi posrečenimi odgovori na forumu si se mi prav dopadel, čeprav te ne poznam. Vendar si ga mal v temo brcnu s tole sojo.
Če imaš kaj za povedat o soji, prosim, če pa misliš iskat kaj je kdo rekel in ne znanstveno portdil..prosim!!
Sojina omaka rulz :approve:

nattka
07.05.2007, 18:16
Sojina omaka rulz :approve:

ampak obvezno una z oznako "bio" ker nima Na-glutaminata ...

mrjerry
08.05.2007, 07:11
ampak obvezno una z oznako "bio" ker nima Na-glutaminata ...

Danes sem preveril in padel na rit ko sem videl, da moja omiljena omakca ne vsebuje glutaminata. Pa je kupljena v merkatorju in to dalec od bio section :clown:

Hyeeeahh :clown:

nattka
08.05.2007, 10:25
sploh ogromno "zdravih" zadev kupuijem v merkatorju ... ponudba je kar ok, cene pa bistveno nižje od specializiranih trgovin ...
včasih je tudi roba čisto enaka ... recimo byodo stiropor ...;)

Be inspired
09.05.2007, 09:15
mal preveč simpl se ti zdi vse skupej.. itaq če ješ isti shit kot prej, ti ena sojina omakca ne bo prinesla bistvenih sprememb. sploh če je kupljena v merkatoriju.

take sekaš, da je nesmiselno nadaljevat tale pogovor. Raje si preberi 'strokovno' literaturo na temo soje ali še bolje, biološke prehrane, pa boš mogoče dobil širši vpogled, v kar se spuščaš.

Be inspired
09.05.2007, 09:17
A je to mogoče tista knjigica, ki jo je kupila moja mama, in je v njej lepo razloženo, da ljudje v podsaharski afriki (ki po ostalih zelo nezanesljivih podatkih nimajo vode) umirajo zaradi tega, ker jejo staro razpadajoče meso - kar je seveda dokaz kako zelo škodljivo je meso? :veryevil:

ja, seveda. pa to ni samo v afriki; zgodilo se je lansko leto v Nemčiji, ko so odkrili tone pokvarjenega mesa za kebabe. njamm Lastnik se je gladko obesil!

mrjerry
09.05.2007, 09:18
Se vedno ne beres, ne?
Kje pise, da jem shit?

Geawind
09.05.2007, 09:23
mal preveč simpl se ti zdi vse skupej.. itaq če ješ isti shit kot prej, ti ena sojina omakca ne bo prinesla bistvenih sprememb. sploh če je kupljena v merkatoriju.

take sekaš, da je nesmiselno nadaljevat tale pogovor. Raje si preberi 'strokovno' literaturo na temo soje ali še bolje, biološke prehrane, pa boš mogoče dobil širši vpogled, v kar se spuščaš.

si slučajno vegetarjanc be inspired? malce preveč si agresiven ... :nonono:

Be inspired
09.05.2007, 09:39
Se vedno ne beres, ne?
Kje pise, da jem shit?

nekej si bluzil o gensko nabitih brusnicah. je to kaj drugega če ne šit?

viva agresiva.. zaradi mojega prispevka? helou. nisem vegetarijanc, ne jem pa mesa.

mrjerry
09.05.2007, 09:40
nekej si bluzil o gensko nabitih brusnicah. je to kaj drugega če ne šit?

viva agresiva.. zaradi mojega prispevka? helou. nisem vegetarijanc, ne jem pa mesa.

borovnicah prjatu, borovnicah

Be inspired
09.05.2007, 09:51
sori mike..big diference.:nonono:

mrjerry
09.05.2007, 10:16
To je zdaj ze tretjic v kratkem, da se vidi, kako povrsno beres. Ocenjujem, da dejansko nisi sposoben kriticno sprejemati kakrsnegakoli strokovnega znanja. vem, lazje se je skrivati pod krinko zlobnih multikorporacij. Hvalis se s svojim znanjem o prehrani, konkretnih podatkov in nasvetov pa ne dajes. Tvoje trditve niso podprte z nicemer, na konkretna vprasanja pa se umikas s spreminjanjem teme in irelevantnim obsojanjem sogovornika.

Skratka, namesto da bi se pokazal kot poznavalec podrocja prehrane, si se pokazal kot zakompleksan aktivist, ki po eni strani pljuva po vsem kar ima pridiha masovnosti, po drugi pa svoje povrsno znanje utemeljuje s prav tako masovno popularnimi ekocitati. Kaksna ironija, da ima prav clovek, ki zagovarja alkalno dieto, skisane mozgane.

Be inspired
09.05.2007, 10:18
:2thumbs:

Be inspired
09.05.2007, 10:24
strokovnega znanja tu ni bilo podanega, vsaj s tvoje strani ne. O nasvetih in podatkih me ni nihče vprašal, kar sem navedel do sedaj, pa te, izgleda, ni zanimalo; saj se imaš za poznavalca, ki se opira na strokovne raziskave, aja,,pa svoje izkušnje si opisal..me zanima koliko časa si prakticiral biološko prehrano, da se ti je zamerila, ker ni bilo učinka. Si zamenjal celotno prehrano? ali samo sojino omakco?

Škoda, da se je tako razpletlo.

ni mi pa jasno, po čem sklepaš, da pljuvam po vsem kar ima pridih masovnosti.. in da zagovarjam alkalno dieto. pa se vidi, kdo ne bere postov.

mrjerry
09.05.2007, 10:38
Jaz se ne hvalim da sem strokovnjak za prehrano. Ti se.

Jaz sem te veckrat pozval da svoje trditve podpres z argumenti. Pa jih nisi. Vsakdo se namrec lahko postavi na ulico ali forum in ceblja o dobroti tega in slabosti onega. Taksne pridigarje dandanasnji najdemo v sopkih. Malo pa jih je, ki so sposobni svoje trditve podpreti.

Tudi to, da se mi je bioloska prehrana zamerila ni res. Pri sestavah svojega jedilnika vedno dajem prednost svezi hrani pred pripravki. Najvecji efekt biolosko pridelane hrane pa se pozna predvsem na denarnici. To je dejstvo. Sojine omakce pa prav specificno nisem zamenjal, ze leta je na moji polici bolj ali manj vedno enaka.

Tole je pa tvoj edini citat, kjer se konkretno navezujes na literaturo. Sklepam, da tudi zagobarjas tisto, kar citiras.

Ko boš prebral knnjigo Alkalizirajte ali umrite, ti bo mogoče malo več jasno - seveda, če boš hotel sprejeti, kar piše notri. Veš, za nekatere je to problem..red meat, ah??

Andreea
09.05.2007, 10:42
ja, seveda. pa to ni samo v afriki; zgodilo se je lansko leto v Nemčiji, ko so odkrili tone pokvarjenega mesa za kebabe. njamm Lastnik se je gladko obesil!

A res? :o Ljudje v podsaharski afriki, ki nimajo pitne vode, umirajo zaradi tega, ker jejo pokvarjeno meso? :o
Aha...to ima res smisel...mogoče bi organiziral tečaj Kako preživeti brodolom, da boš širši javnosti razložil, kako recimo sploh ni problema, če si sredi oceana brez pitne vode - dokler ne ješ gldegagldega pokvarjenega mesa? (kar sploh ni problem, ker ga tako ali tako nimaš, torej boš preživel) :dontknow:

Glede na to, da priporočaš knjigo Alkalizirajte in umrite, ki govori o alkalni dieti, se lahko potem iz tega sklepa da alkalno dieto odsvetuješ? Aha...okej...to ima tudi smisel...tako kot ostali tvoji posti...

viva agresiva.. zaradi mojega prispevka? helou. nisem vegetarijanc, ne jem pa mesa.
Mimogrede, ali me lahko poučiš, kdo je vegetarijanec? Jaz sem bila namreč prepričana, da so to tisti, ki ne jejo mesa :dontknow:

Odeen
09.05.2007, 15:52
Dajte se že umirit no...

Rajši si kakšne članke preberte, iz strikovnih revij recimo ;) (v obeh je bolj spodaj tekst, ki se navezuje na temo tele niti)
http://www.viva.si/clanek.asp?id=3082
http://www.umanotera.org/index.php?node=25&y=2003&id=100

pa javno mnenje Biotehnične fakultete
http://66.102.9.104/search?q=cache:1EI3VLbCTX0J:www.genetika.si/slike/vsebina/File/Rastlinska%2520B/Seminarji-agr/Javno_mnenje_GSO.pdf%3FPHPSESSID%3D7e06c168a01d8bf c344c9b0a45f8dd30+genetsko+obdelana+soja&hl=sl&ct=clnk&cd=9&gl=si&client=firefox-a

vem da je forum zato, da si povemo mnenja, samo ko pa se klestijo traparije je pa že smešno...

Vsak ima pravico do svojega mnenja, a ne. Dajte spoštovat to, lepo vas prosim...

Be inspired
09.05.2007, 20:32
sem lakto-ovo vegetarijanec, uživam tudi mlečne izdelke. ta majhna razlika je :blush:

priporočam branje knjige, vse kar boste naredili, je vaša stvar. ja, dieto pa odsvetujem vsem, ki niso pripravljeni na spremembe.

Be inspired
09.05.2007, 22:39
in jajčka

Irina
09.05.2007, 23:22
Tema je namenjena izmenjavi izkušenj, vedenj in znanj o soji in zdravi prehrani nasploh. Tako zagrizeno, kakor se "borimo" med seboj bi se morali boriti proti multinacionalkam, ki nam reklamirajo in prodajajo kemijo.

mrjerry
10.05.2007, 07:18
Tema je namenjena izmenjavi izkušenj, vedenj in znanj o soji in zdravi prehrani nasploh. Tako zagrizeno, kakor se "borimo" med seboj bi se morali boriti proti multinacionalkam, ki nam reklamirajo in prodajajo kemijo.

Proti multinacionalkam se bori s kriticnim presojanjem reklamnega materiala, ne pa s hipijevskimi zborovanji :approve:
Poleg tega se ne BORI PROTI multinacionalkam, ampak se SKRBI ZA SVOJE zdravje.

nattka
10.05.2007, 07:44
točno ... borba proti agresivnim reklamam se začne z nalepko na nabiralniku ...
boj proti tistim, ki nam prodajajo kemijo pa z nakupom drugih izdelkov ...

mrjerry
10.05.2007, 07:56
Hm... Recimo, ko je ze nekdo omenjal Actimel...

Ko sem bil mulc, mi je bil Danone pojem za jogurt. Pil sem ga lahko en teden v letu, ce smo sli smucat v Francijo. Drugje se ga ni dobilo. Tako okusnih jogurtov se drugje, sploh pa v Jugi, ni dobilo. Fakt.

Danes to pac niso jogurti. Fakt. In jih ne kupujem vec.

Irina
10.05.2007, 08:45
Se strinjam, da se spremembe začnejo pri vsakem posamezniku. Z izrazom "borimo" sem mislila, na dialog, ki je potekal med tem ali jesti meso ali ne. Kdo bolj zdravo živi, tisti ki ne je mesa ali oni, ki ga je. Gensko spremenjena živila rastlinskega izvora in spongiformna encefalopatija nas opozorja, da moramo biti pozorni predvsem na to kako je živilo pridobljeno.
Kako agresivne in prepričljive so multinacionalke pri reklamiranju je že vse splošno prepričanje, da je recimo soja tako zdrava. Pa je res? Je, če ni gensko obdelana in je ne uživamo v neprimernih količinah.

mrjerry
10.05.2007, 09:19
Dialogov o tem, ali jesti meso ali ne, se ne udelezujem.

Zanimivi pa so mi dialogi, kjer se pogovarja o potrebah razlicnih posameznikov. Te so zelo kompleksne. V prvi vrsti imas cisto biolosko potrebo po dolocenih hranilih. Na tem mestu otroci v splosnem potrebujejo drugacno prehrano od odraslih, katerim potrebe se z leti zopet spreminjajo. O zmanjsanju oz. popolnem umike mesa z jedilnika se po mojem lahko zacnemo pogovarjati sele pri zrelih odraslih osebah, pa se to pri moskih prej kot pri zenskah, se posebej v nosecnosti. Ne trdim, da se brez mesa ne da preziveti, trdim pa, da moras za to imeti mnogo vec znanja in taksnemu nacinu prehranjevanja posvetiti mnogo vec casa, kot ti vzame, da gres preprosto na snicl. Odlocitev posameznika.

Razlike so tudi v tem, kaj konkretno posameznik v zivljenju pocne. Pisarniski delavec potrebuje drugacno prehrano od zidarja ali sportnika. Napacne intepretacije splosnih sklepov so lahko za posamezne skupine zelo skodljive.

Potem so se drugi dejavniki. Koliko je komu pomemben okus, kateri okusi so mu vsec, kaksen nacin prehranjevanja mu je ljubsi, koliko denarja in casa je pripravljen nameniti prehranjevanju po svojem okusu in koliko je pripravljen vloziti v znanje o tem.

Edina skupna smernica, ki jo jaz vidim je, da se je pri hrani potrebno drzati zmernosti v vseh pogledih in da je potrebno jesti cimvec sveze hrane in cim manj pripravkov. Vedno vec je ljudi, ki sploh vec ne poznajo osnovnih okusov hrane, ker je vse, kar dobijo na kroznik, predelano, prepakirano in predvsem prezacinjeno. Ljudje se slinijo okrog pojedine na zaru, vse pa plava v eni in isti rdeckasti mesanici zacimb in ima okus po papriki. Ko pa naredis maso za cevape sam in uporabis sveze zacimbe, torej sol, poper, cesen, morda se malenkost cesa, pa bodisi folk to utaplja v ajvarju (da pridobijo nazaj okus, ki so ga navajeni), bodisi te proglasijo za super kuharja. Pri tem, ko lahko cevape naredis kar sam medtem, ko cakas, da se naredi zerjavica, pa tudi ajvar se zdalec ni tezko napraviti svezega in za sproti. In to je le eden od neskoncno taksnih primerov, kjer si lahko izboljsas kvaliteto prehrane brez da bi sploh zacel predalckati kaj je organic in kaj ne. In kocno, ker obcasno dusa zahteva svoje, moras tudi zmernost jemati zmerno :approve:

Irina
10.05.2007, 09:56
Mrjerry, z vsem napisanim se strinjam, kakor rečejo nekateri, se podpišem pod tvoj sestavek. Rekla sem že, da prehrambene navade pridobimo v domačem okolju. Kljub časovni stiski, ki smo je vsi deležni, ne posegam po industrijsko pripravljeni hrani.
Največje žrtve tega novega tempa, so po mojem mišljenju mladi. Starši so večino dneva odsotni, in mladi se prehranjujejo kakor vejo in znajo. To s pridom izkoriščajo zaslužkarji v prehrambeni industriji.

mrjerry
10.05.2007, 10:02
Agree. Starsi otrokom delajo medvedjo uslugo s tem, ko jim kupujejo zmrznjene stvari ali puscajo denar za halo pico. Pa bi jim komot pustili v hladilniku kaj svezega. Pri vsem tem zongliranju, ki ga danes pocnejo tv kuharji in neskoncni ponudbi kuharic za idiote se dejansko cudim, da je tako.

V casu, ko mi pripeljejo halo pico, pa imam kaj hitrega skuhano, pojedeno in pospravljeno. And it tastes a helluva lot better.

mihabaki
17.05.2007, 10:20
MrJerry...dobro napisano.

Rad bi še nekaj dodal k prej napisanemu o kvaliteti soje kot nadomestka beljakovin; za npr. meso:

SOJA JE DEJANSKO SLAB NADOMESTEK BELJAKOVIN, KER IMA NIZKO BIOLOŠKO VREDNOST BELJAKOVIN - TOREJ SLAB SPEKTER AMINOKISLIN. PRAKTIČNO VSI DRUGI VIRI KOT SO MESO, MLEČNE BELJAKOVINE, JAJCA SO BOLJŠI VIR BELJAKOVIN KOT SOJA!!!

Prav tako je zanimivo, da pri večjih količinah uživanja soje, le-ta povzroča povišan nivo izločanja estrogena (ženskega spolnega hormona).

M

Be inspired
18.05.2007, 12:14
MrJerry...dobro napisano.

Rad bi še nekaj dodal k prej napisanemu o kvaliteti soje kot nadomestka beljakovin; za npr. meso:

SOJA JE DEJANSKO SLAB NADOMESTEK BELJAKOVIN, KER IMA NIZKO BIOLOŠKO VREDNOST BELJAKOVIN - TOREJ SLAB SPEKTER AMINOKISLIN. PRAKTIČNO VSI DRUGI VIRI KOT SO MESO, MLEČNE BELJAKOVINE, JAJCA SO BOLJŠI VIR BELJAKOVIN KOT SOJA!!!

Prav tako je zanimivo, da pri večjih količinah uživanja soje, le-ta povzroča povišan nivo izločanja estrogena (ženskega spolnega hormona).

M


not so sure..Soja ima kot vir beljakovin v primerjavi z mesom pomembno prednost: njene aminokisline, najmanjši gradniki beljakovin, lahko v procesu prebave veliko laže izkoristimo kot tiste iz mesa, rib ali perutnine. Sojine beljakovine so idealno prebavljive, še zlasti za ljudi, ki izločajo premalo želodčne kisline. Mednje sodijo ljudje s težavami zaradi napačne prehrane ter tisti s prezgodnjimi znaki staranja. Njim lahko prehod na sojine beljakovine povrne umsko svežino in mladostni videz.
Prav tako sestavine soje - Fitosteroli - omejujejo vpijanje holesterola v črevesju in tako pripomorejo k zniževanju ravni holesterola LDL.

Kmetijska površina zasejana s sojo da 20-krat več beljakovin, kot če bi jo uporabili za pridelovanje rastlinske hrane za proizvodnjo mesa.
Vendar, pomembno je le, da si zagotovite sojo, ki ni gensko spremenjena.

mihabaki
20.05.2007, 17:58
not so sure..Soja ima kot vir beljakovin v primerjavi z mesom pomembno prednost: njene aminokisline, najmanjši gradniki beljakovin, lahko v procesu prebave veliko laže izkoristimo kot tiste iz mesa, rib ali perutnine. Sojine beljakovine so idealno prebavljive, še zlasti za ljudi, ki izločajo premalo želodčne kisline. Mednje sodijo ljudje s težavami zaradi napačne prehrane ter tisti s prezgodnjimi znaki staranja. Njim lahko prehod na sojine beljakovine povrne umsko svežino in mladostni videz.
Prav tako sestavine soje - Fitosteroli - omejujejo vpijanje holesterola v črevesju in tako pripomorejo k zniževanju ravni holesterola LDL.

Kmetijska površina zasejana s sojo da 20-krat več beljakovin, kot če bi jo uporabili za pridelovanje rastlinske hrane za proizvodnjo mesa.
Vendar, pomembno je le, da si zagotovite sojo, ki ni gensko spremenjena.

Lahko, da se lažje prebavijo, ampak njihova BV (biološka vrednost) je nižja. Ljudem bolj ustreza razmerje aminokislin, kot se pojavlja v drugih virih: na 1. mestu sirotka, nato meso ...

M

Be inspired
30.05.2007, 10:48
Lahko, da se lažje prebavijo, ampak njihova BV (biološka vrednost) je nižja. Ljudem bolj ustreza razmerje aminokislin, kot se pojavlja v drugih virih: na 1. mestu sirotka, nato meso ...

M

Biološka vrednost (BV) beljakovin je razmerje med količino beljakovin (dušika), ki jih telo uskladišči / zadrži in skupno količino prebavljenih in absorbiranih beljakovin (dušika). Višja biološka vrednost pomeni večjo kvaliteto beljakovin. Biološke vrednosti nekaterih živil:

* predelana sirotka 100
* celo jajce 94
* mleko 85
* ribe 76
* meso 74
* soja 72
* riž, poliran 64
* pšenica, nepredelana 64
* koruza 60
* fižol 58
Tako, da ne bi preveč pameten.. razlika je 2!!!

Hrana, ki vsebuje veliko mesa in sira, je v primerjavi s hrano, ki vsebuje veliko stročnic precej bolj “kisla”. Kisli ostanki hrane po presnovi hranil, pa izplavljajo kalcij iz organizma. Vsebnost kalcija v 100 g kravjega mleka je 118 mg, v enaki količino soje pa ga je kar 190 mg. Soja sodi med stročnice oziroma med živila z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob ter razmeroma malo ogljikovih hidratov. Dietni pomen pa daje soji tudi razmeroma visok odstotek balastnih snovi ( 4,3 do 7,6 %) ter lecitina ( 2 do 3 %), ki je bogat s snovjo, ki spodbuja delovanje možganov. Prehrana, ki vključuje sojo, ima tako razmeroma nizko energijsko, a visoko nasitno vrednost, kar je nadvse primerno v dietni prehrani. 0,6 do 0,8 g/kg sojinih beljakovin v dnevni prehrani človeka je povsem enakovrednih 0,4 g jajčnih beljakovin, ki imajo med vsemi beljakovinami v človeški prehrani najboljše biološke vrednosti.

Če bi radi še kakšno info o soji, si preberite tole..http://www.aktivno-zivljenje.com/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=47

Be inspired
30.05.2007, 15:46
takole pa še v drugi tabeli:

Biološka vrednost in prebavljivost živil
* Bološka vrednost živila, ki vsebuje beljakovine, je izražena z odstotki, ki nam povedo, koliko človeških beljakovin nastane iz beljakovin v živilih

Živila Biološka vrednost Prebavljivost
Soja (zrno) 96 91
Soja (polnomastna moka) 64 84
Soja (razmaščena moka) 81 92
Sojino mleko 64 96
Jajca 97 97
Mleko 90 91
Sojin sir 68 85
Kravji sir 70 80
Pšenica 40 97


Razlaga: izkoristek soje je 61 % in je podoben izkoristku govedine, ki je 67 %. Izkoristek večine rastlinskih beljakovin je nižji: arašidov 43 % in leče 30 %. Izkoristek sira je 70 % in sojinega sira 68 %.