Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Venezuela bo izstopila iz Svetovne banke in IMF


1knap
01.05.2007, 14:10
Caracas - Venezuelski predsednik Hugo Chavez je v ponedeljek napovedal, da bo Venezuela izstopila iz Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).


Kot razlog je navedel izkoriščanje majhnih držav s strani teh dveh institucij. Kot meni Chavez, nista Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad nič drugega kot "mehanizma severnoameriškega imperializma". "Izstopili bomo, preden nas lahko oropajo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Chavez.

Chavez želi "dobiti nazaj sredstva, ki jih instituciji dolgujeta državi"

Kot je dejal Chavez, Venezueli ne bo več potrebno hoditi v Washington niti k Svetovni banki niti k IMF. Dodal je še, da želi čim prej uradno potrditi izstop Venezuele in "dobiti nazaj sredstva, ki jih instituciji dolgujeta državi".

Venezuela je nedavno, pet let pred iztekom roka, odplačala vse dolgove Svetovni banki, dolgove do IMF pa je odplačala kmalu potem, ko je Chavez leta 1999 postal predsednik.

"Latinska Amerika bi bila brez teh institucij na boljšem"

Chavez je izstop iz Svetovne banke in IMF napovedal dan potem, ko je na srečanju z voditelji Bolivije, Nikaragve, Kube in Haitija dejal, da bi bila latinska Amerika na boljšem brez podpore teh institucij. Chavez je namreč že večkrat označil politiko posojanja sredstev Svetovne banke in IMF za glavnega krivca večne revščine v regiji.

Zato namerava Chavez namesto teh inštitucij ustanoviti novega posojilodajalca "Banko juga", ki bi jo vodile države Latinske Amerike in ki bi zagotavljala finančno pomoč za izvajanje državnih projektov v regiji.

Bo kmalu sledila Nikaragva?

Venezuela pa ni edina država v Latinski Ameriki, ki se zaradi nezadovoljstva s pogoji oddaljuje od mednarodnih posojilodajalcev. Predsednik Nikaragve Daniel Ortega je tako v nedeljo izrazil upanje, da bo država čimprej "pobegnila iz zapora" IMF in da se že pogajajo o izstopu. Prav tako je tudi ekvadorski predsednik Rafael Correa nedavno zaprosil predstavnike Svetovne banke, naj odidejo, in zatrdil, da je Ekvador odplačal vse dolgove IMF. (STA/Foto Reuters)


Dobro se je lotil Bušistov...