Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : čokoladni suffle


gia
26.05.2007, 17:40
danes sem jedla božanski čokoladni suffle, pa me zanima, če ma kdo kak (po veliki možnosti preizkušen) recept zanj?

:shy:

GiGi
26.05.2007, 22:55
sem imel pa mi nikoli ni ratal, ker me vedno malo skrbi to da je blo treba met surove rumenjake kar mi pa nikoli ni bilo ravno pri srcu...

Irina
27.05.2007, 00:32
Gia, recept za slaščico, ki te je tako prevzela, lahko najdeš na dveh spletnih naslovih. Preizkusila sem oba, domači so bili bolj navdušeni nad Gurmanovim, stvar okusa. Bodi pozorna pri nakupu čokolade, ki mora vsebovati vsaj 55% kakava. Sledi navodilom v receptu in uspelo ti bo.

drustvo-gurman.si - vpiši čokoladni narastek s kavo
ali
coolinarika.co - vpiši Čokoladni Souffle.

gia
27.05.2007, 11:02
tega ta prvega sem že vidla, samo mi deluje, da notri ni prov čokoladne kreme, ampak je samo biskvit. a to drži? :shy:

hvala sicer, bom sprobala :tongue:

Irina
29.05.2007, 01:26
Ja, lahko bi rekla, da je prva izvedba sufflea bolj kompaktna, to se da "popravit", če v modelček vliješ malo mase dodaš košček čokolade (res dobre) in nado še malo doliješ.
Lahko pa pogledaš še en recept, če se ti zdi.

globalgourmet.com/food/egg/egg0298/souffle.html

mrjerry
29.05.2007, 08:13
Tole ni cisto 100% souffle, je pa noro dobr

Ingredients:
Cakes

* 12 oz semisweet chocolate, chopped
* 3/4 cup unsalted butter
* 9 large eggs, room temperature
* 1/2 tsp fine salt
* 1/2 cup sugar
* 1 tsp vanilla

Chocolate Filling

* 6 oz semisweet chocolate, chopped
* 6 Tbsps unsalted butter
* 1/2 cup full-fat sour cream
* 1 tsp vanilla extract
* 1 tbsp honey
* 2 cups icing sugar, sifted plus extra for dusting
* hot water, if needed


Chocolate Filling

1. For cakes, preheat oven to 350 °F. Grease and flour (with brown rice flour) 2 8-inch cake pans.
2. Melt chocolate and butter in a bowl over a pot of barely simmering water and stir until melted. Set aside to cool.
3. Separate whites and whip with salt until foamy. Gradually add sugar and whip until whites hold a stiff peak when beaters are lifted. Add yolks and vanilla and whip until incorporated, about 30 seconds. Add cooled chocolate and beat in on low speed or fold in by hand. Scrape batter into prepared pans and spread to level. Bake for 25 to 35 minutes, until a tester inserted in the center of the cakes comes out clean. Cool cakes completely in pans before turning out (center of cakes will fall as they cool).
4. For filling, melt chocolate and butter over a pot of barely simmering water, stirring until melted. Cool for 10 minutes, then stir in sour cream, vanilla and honey. Add icing sugar and stir in, adding hot water as needed to achieve spread able consistency.
5. To assemble, gently tap out first cake layer upside down onto serving plate. Spread filling over top of cake, and top with second cake layer. Dust with icing sugar and chill before serving. Pull cake from fridge 30 minutes before slicing.


P.S.: Za pretvarjanje merskih enot si pomagaj z googlom. Recimo `3/4 cup in litres'

partibrejker
29.05.2007, 13:14
jest mam pa najrajš čokoladni mousse:p

partibrejker
29.05.2007, 13:20
:p souffle pa še nism probu:) sm pa gledu unga pijanca Floyda enkrat k je naredu bananinega

tko je zgledu

http://www.foodandwine.com/images/sys/FW200211_214souffle.jpg

mrjerry
29.05.2007, 14:08
Souffle je sicer izjemno delikatna zadeva. Zadaj je cela kemija, zato moras biti pri pripravi ful pazljiv. Natananca tehtnica obvezno, treba je delati na cisto in se kot pijanec plota drzati recepta. Absolutno nikakrsnega prostora za eksperimentiranje in samoiniciativo nimas. Z mousseom je povsem drugace, tam lahko navrzes sestavine `na uc' v posodo zvrkljas in si ze tam - tam. Je pa izjemen uzitek, ce uspe.

Jaz vcasih naredim eno podobno in enostavnejso varianto, kjer file ni treba delati posebej. Tortice speces samo `napol', tako da imas notri se `surovo' testo, ki sluzi kot fila. Je enostavneje, imas nekoliko vec prostora za napako in prav tako slastno.

nattka
29.05.2007, 14:20
ali pa posodice obložis s papirjem za peko, kot nekakšno obzidje ... v bistvu poglobiš posodico in tako se lepše speče, ker se ima možnost dvigniti ...

ko si že omenil đeri, da svoje tortice napol spečeš ... enkrat je krožil imeniten recept " čokoladna napaka" ... ko je bila v bistvu sredi pečenega testa še tekoča sredica ... pa zlo izi je bilo vse skupaj ...

če se kdo spomni česa takega, prosim za recept ...

mrjerry
29.05.2007, 14:35
Odlicen prevod. Jaz poznam angleski izraz `molten chocolate cake'.
Evo recept.

Chocolate and Pecan Molten Cake
Yield: 8
Ingredients:
For the Molds

* 8 x 4 inch ramekins or 8 x 4 inch baking ring
* 1 3/4 oz unsalted butter
* 1 3/4 oz flour
* 1 3/4 oz powdered pecan
* 3/4 oz powdered sugar
* 3/4 oz cocoa powder

For the Cake

* 4 egg
* 6 1/2 oz two percent milk
* 4 oz flour
* 6 1/2 oz sugar
* 7 oz dark chocolate, (72% cocoa)
* 4 oz unsalted butter
* 1 3/4 oz whole pecan


Directions:
For the Molds

1. Butter the ramekins or rings and dust with a mixture of flour, pecans, sugar and cocoa powder and set aside.

For the Cake

1. In the mixing bowl whisk the eggs with the sugar. Add the flour to the eggs and mix slowly, using a food processor or hand mixer, at a low speed until it is all combined. Melt the chocolate with the milk and the butter until the mixture is homogenised. Add the chocolate-butter-milk mix to the egg -flour mix.
2. Continue mixing at medium speed for 2 to 3 minutes. Fill the ramekins to 3/4 full, and drop a whole pecan into the middle of each cake. Refrigerate for 4 hours.
3. Preheat oven to 425 degrees Fahrenheit.
4. Remove the cakes from the fridge and place the ramekins on a baking tray. Put them in the oven and bake for 8 minutes maximum, the middle should be slightly liquid.
5. Garnish the cake with fresh fruit compote and fruit coulis.


Verzija, ki jo jaz delam, je brez mleka, oziroma kvecjemu kaksna malenkost. Enkrat sem dal notri celotno mleko in je vse skupaj ratala vroca cokolada.
Po peki morajo tortice obvezno stati priblizno pol ure.
Ce ne veste... Pecan je ameriski oreh in ga lahko mirno nadomestite z navadnimi orehi (so nujno potrebni!!!). Ce pa res na vsak nacin zelite pecan, ga pa dobite v leclercu med suhim sadjem in oreski.

nattka
29.05.2007, 14:43
thnx ...:2thumbs:

sobota bo dan velike peke ...:p :p

mrjerry
30.05.2007, 07:15
Ce je tako ti dam nekaj nasvetov...

Jajca naj bodo srednje velika. Ce vzames tanajtavecja jajca, je vsega skupaj prevec in je prevodeno
Ramekins so te tamale posodice za peko. Jaz sem se nekoliko namatral, da sem uspel dobiti kolikor toliko taprave. Ce bos kupovala nove, ne kupuj prevelikih, ker je vse skupaj precej nasitno.
Ce delas vse po receptu, lahko sestavine zgornjega dela (for the molds sekcija) mirne volje razpolovis. Tisto je samo ena taka prasnata mesanica ki jo das okrog modelov da se potem testo ne prilepi gor. So pa orehi obvezni, ne toliko zaradi okusa ampak zato, ker drasticno pripomorejo k temu, da tortica pade iz modela.
Celotno mesanje opravljaj rocno, z metlico.
Testo tudi posoli.
Cokolado delaj v vodni kopeli in pazi, da temperatura ni previsoka. Po kuharskih pravilih naj cokolada ne bi presegla 40 stopinj.
Kot sem ze omenil, mleka ne uporabljam, morda kvecjemu kaksno malenkost da dosezem konsistenco.
Rezultirajoce testo je tekoce, srednje gosto... nekako pudingasto.
Nujno mora biti v hladilniku tiste 4 ure.
Peces v zelo vroci pecici. 8 do 10 minut zadostuje. Ko je peceno, vzami ven, pokrij s suho krpo in se ne dotikaj kake pol ure.
Po pol ure bi morala tortica brez problemov pasti ven iz pekaca.
Ce ti ne pade sama ven, jih lahko postrezes kar v modelckih.

nattka
30.05.2007, 10:16
thank youuuuuu ...:) :) :)

gia
30.05.2007, 11:06
uf, tole z nepečenim testom bi pa tut zame (k mi je večina sladic boljših nepečenih :blush: )

danke za recepte :kisses:

mrjerry
04.06.2007, 08:13
A ste kej eksperimentirali? :shy:

zlata_rozga
04.06.2007, 08:17
A ste kej eksperimentirali? :shy:


jerry, a tebe tudi zanima ?
nattka, a je uspelo ? dej no , povej nam :p

nattka
04.06.2007, 08:48
moram pošteno povedati ... nisem bila doma za vikend ...:shy:

ampak zdajle ko sem še enkrat prebrala recept, mi spet kaplja iz ust ...:p :p

zlata_rozga
04.06.2007, 09:49
moram pošteno povedati ... nisem bila doma za vikend ...:shy:

ampak zdajle ko sem še enkrat prebrala recept, mi spet kaplja iz ust ...:p :p



http://i18.tinypic.com/5y7knly.jpg

še eno slikico, da bo elan večji ;) :d

Irina
04.06.2007, 12:23
Zadevo preizkusila, ni bilo čisto dovršeno, ker je bila sredica kar preveč mehka, tekoča. Prvi preizkuševalec se je iz navedenega razloga popackal.

nattka
05.06.2007, 07:44
mene pa ravno ta tekoča sredica mika ...:p

vsekakor bom projekt fotkala ... saj bi lahko tudi sicer kako zadevico, ki vam rata, pofotkali ... sploh đeri, tis men en tak profi ... ( mislim na kuhanje ... za ostalo ti še manjka kako desetletje;) )
ker si včasih izdelek težko predstavljamo ali pa imamo v glavi sliko iz kuharskih knjig ... potem se nam pa naša mojstrovina zdi grda ...:shy:

mrjerry
05.06.2007, 08:14
ne ne, dejansko rata zlo podobno, kot je na tejle fotki, kot nek muffin

Na fotki imam malenkost na sumu, da sredica ni iztekla iz tortice ampak je prilita zraven kot cokoladna omaka. Jaz sem te tortice pekel trikrat in enkrat so mi resnicno uspele. Splaca se jih ohladiti, preden se jih postreze, pa ne sme se jih prej jemati iz modelckov. Notri imas pa potem pocasen prehod proti tekocini. Ce hoces, da so res ultra uspesne, je treba kar nekaj vaje...

Res je tudi, da sem jih vedno imel rajsi 10 minut kot 8... 8 minut mine precej hitro, sploh ce jih peces kot sladico na vecerji, kjer imas za seboj ze nekaj kozarckov :blush:

Mimogrede, meni osebno zelo dobra in cenovno ugodna temna cokolada je Mannerjeva. Tele tortice sicer delam iz Rustikine cokolade ker mi je njihova trgovina blizu, ampak po pravici povedano dvomim, da bi se kaj bistvena poznala razlika.

Irina
05.06.2007, 23:20
Jaz rada pripravljam peciva v katerih je izdatno zastopana čokolada, zato jo, kupujem v trgovini Pekarne Vrhnika, kjer je na voljo lep izbor pripomočkov in sestavin za pripravo slaščic. Pri njih se dobi čokolada Bonn temna ali bela z 58% kakava. Cenovno je zelo ugodna, zavitek 2,5 kg stane 12 EUR. Pri njih vzamem tudi kakav in čokolado v prahu, pa tudi marzipan. Je pa res, da je trgovina namenjena slaščičarjem, zato so sestavine pakirane v večjih količinah.

gia
06.06.2007, 18:14
Mimogrede, meni osebno zelo dobra in cenovno ugodna temna cokolada je Mannerjeva. Tele tortice sicer delam iz Rustikine cokolade ker mi je njihova trgovina blizu, ampak po pravici povedano dvomim, da bi se kaj bistvena poznala razlika.
jst tut na to prisegam :approve:

bom pa ta vikend sprobala, sam morem se zdej odločit, ker recept bi rajši :)

gia
12.06.2007, 15:45
evo, pa mi je le ratal en recept sprobat, in sicer: 4 jajca zmiksaš. not preseješ 50 g sladkorja v prahu in 40 g moke. 150 g čokolade (50-80%, jst sem se pa poslužla mannerjeve) in 150 g masla na vodni kopeli raztopiš, ohladiš in dodaš prejšnji mešanici. tako testo imaš lahko v hladilniku do 2 dni, sicer pa pečeš na 180°C 5-8 minut (jst sem rabla pečt 10, 12 je pa že preveč).

mal sem bla skeptična, ker je res preprost recept, ampak je končni izdelek zelo okusen :tongue:

ga je pa ena prijateljica izbrskala in pol vztrajala, da hoče bti moja prva :D
naslednji vikend mi upam rata prevest đerijeve skodelice.

Irina
12.06.2007, 15:49
Danes sem dobila pehtran in bom pripravila potico - ono hladno vzhajano. Ampak nič ne more propasti in bom ob koncu tedna preizkusila gornji recept.