Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Povezava Asteriska preko SIP trunka


bulek
31.05.2007, 13:32
Zdravo,

je komu uspelo povezat Asteriska s Siolovim streznikom namesto Komunikatorja ?

Lahko prosim objavite nastavitve za SIP trunk na Asterisku ...

Zanima me tudi ali je komu uspelo Asteriska uporabit za IP telefonski prikljucek (baje zahtevajo, da dobi IP od Siolovega streznika in je to lahko problem, ker Asterisk laufa kot streznik na lokalnem IPju). Ne vem morda posebna mrezna kartica lahko resi ta problem? Je kdo ze to raziskal ?



LP,

Bulek.

madmitch
31.05.2007, 15:56
Zdravo,

je komu uspelo povezat Asteriska s Siolovim streznikom namesto Komunikatorja ?

Lahko prosim objavite nastavitve za SIP trunk na Asterisku ...

Zanima me tudi ali je komu uspelo Asteriska uporabit za IP telefonski prikljucek (baje zahtevajo, da dobi IP od Siolovega streznika in je to lahko problem, ker Asterisk laufa kot streznik na lokalnem IPju). Ne vem morda posebna mrezna kartica lahko resi ta problem? Je kdo ze to raziskal ?



LP,

Bulek.
Poglej v XML file v datoteki, kjer je komunikator, tam imaš vse SIP podatke. To kar ti sprašuješ, velja za SiOL telefonijo, komunikator dela na odprti shemi, tako da ni problema z asteriskom.

bulek
31.05.2007, 23:12
Poglej v XML file v datoteki, kjer je komunikator, tam imaš vse SIP podatke. To kar ti sprašuješ, velja za SiOL telefonijo, komunikator dela na odprti shemi, tako da ni problema z asteriskom.
Ok, hvala za info. Verjetno je preko Komunikatorja bolj enostavno,

Kaj pa za SIOL IP telefonijo ?

LP,
Bulek.

Tomazzz
27.06.2007, 21:07
Madmitch,

Prosim, objavi nastavitve za Asterisk (Trixbox), glede na XML datoteko Siolovega komunikatorja.

Verjetno ti bo veliko uporabnikov zelo hvaležnih.

LP, Tomaž

Aljaž
11.10.2007, 21:00
Meni je uspelo nastaviti SIP trunk za odhodne klice. Torej nastavitve preko freePBX-a:

Dodati je treba SIP trunk (login kot maint, freePBX, setup, Trunks, add SIP trunk):
V polje Outbound Caller ID se lahko vpiše karkoli. Zanimivo je, da napišem svoje ime in telefonsko številko, potem pa telefon klicanega izpiše moje ime. Torej moja nastavitev: "Aljaz" <00386599*****>
Never Override CallerID: vseeno
Maximum channels: 1
Outgoing dial Rules: vse prazno
Outgoing Settings:
Trunk Name: SiOL (oz. katerokoli ime)
Peer Details:
host=voip.siol.net
secret=***geslo za komunikator***
type=peer
username=599******
Vse ostalo prazno.

Potem je pa potrebno na Outbound routes dodati Route:
Nastaviti neko ime, vse ostalo pa pustiti prazno.
Treba je še nastaviti Dial patterns
Moje nastavitve za Dial patterns:
0801000
059XXXXXX
Trunk sequence: SIP/SiOL

Te nastavitve delujejo brez problemov!

Poizkušal sem že vse možne nastavitve, da bi vzpostavil dohodne klice, vendar vedno ko pokličem, dobim siolovo sporočilo, da številka ni dosegljiva.
Klical sem že na 080 1000, kjer pravijo, da telefonske pomoči za takšne stvari ne nudijo in da naj vprašam na forum.
Torej: Prosim za pomoč....


Hvala,
Aljaž

admin
16.10.2007, 13:03
a ti sploh opravi sip registracijo? voip.siol.net udp 5060

naš sip strežnik potem pošilja keepalive na port, s kjer je registracija prišla. če ta port ni na voljo, lahko da registracija pade.

Aljaž
16.10.2007, 20:10
a ti sploh opravi sip registracijo? voip.siol.net udp 5060

naš sip strežnik potem pošilja keepalive na port, s kjer je registracija prišla. če ta port ni na voljo, lahko da registracija pade.

Hm... Kaj je to registracija?
Torej v outgoing settings imam nastavljeno (kot že zgoraj opisano) takole:
host=voip.siol.net
secret=***geslo za komunikator***
type=peer
username=599******
Te nastavitve očitno vplivajo, da se potem strežnik prijavi na siolov strežnik in mi dovoli opraviti izhodne klice.

Dohodni klici niso mogoči. A moram za dohodne klice nastaviti še kakšne posebne nastavitve? Asterisk ponuja nastavitve za Incomming settings, kjer sem poskusil že veliko možnosti... brez uspeha

Mogoče je nastaviti še registration string (verjetno registracija, ki jo ti misliš):
V to polje sem poskusil vnesti že vse mogoče, vendar registracija ne uspe. V logu vedno preberem isto:
Oct 16 20:58:19 NOTICE[2749] chan_sip.c: -- Registration for '599**moja številka**@voip.siol.net' timed out, trying again (Attempt #26)
Oct 16 20:58:19 DEBUG[2749] chan_sip.c: Scheduled a registration timeout for voip.siol.net id #179127
Moje ideje za registration string, ki niso delovale:
599**moja številka**:**geslo za komunikator**@voip.siol.net
599**moja številka**:**geslo za komunikator**@voip.siol.net:5060
599**moja številka**:**geslo za komunikator**@voip.siol.net/**moja številka**

Ne glede na nastavitve v Incoming settings in Registration string, odhodni klici vedno delujejo.
Veš mogoče kje je moja napaka?

johnny
19.10.2007, 13:01
Hm... Kaj je to registracija?
Torej v outgoing settings imam nastavljeno (kot že zgoraj opisano) takole:
host=voip.siol.net
secret=***geslo za komunikator***
type=peer
username=599******
Te nastavitve očitno vplivajo, da se potem strežnik prijavi na siolov strežnik in mi dovoli opraviti izhodne klice.

Dohodni klici niso mogoči. A moram za dohodne klice nastaviti še kakšne posebne nastavitve? Asterisk ponuja nastavitve za Incomming settings, kjer sem poskusil že veliko možnosti... brez uspeha

Mogoče je nastaviti še registration string (verjetno registracija, ki jo ti misliš):
V to polje sem poskusil vnesti že vse mogoče, vendar registracija ne uspe. V logu vedno preberem isto:
Oct 16 20:58:19 NOTICE[2749] chan_sip.c: -- Registration for '599**moja številka**@voip.siol.net' timed out, trying again (Attempt #26)
Oct 16 20:58:19 DEBUG[2749] chan_sip.c: Scheduled a registration timeout for voip.siol.net id #179127
Moje ideje za registration string, ki niso delovale:
599**moja številka**:**geslo za komunikator**@voip.siol.net
599**moja številka**:**geslo za komunikator**@voip.siol.net:5060
599**moja številka**:**geslo za komunikator**@voip.siol.net/**moja številka**

Ne glede na nastavitve v Incoming settings in Registration string, odhodni klici vedno delujejo.
Veš mogoče kje je moja napaka?

Jaz imam pa obraten problem, dohodni klici delujejo, odhodni pa ne, oz. telefon zvoni ampak takoj ko se oglasiš prekine.

za registracijo imam naslednje:
register => 599xxxxx:<GESLO>@voip.siol.net/599xxxxx

potrebno pa je tudi naslednje:
maxexpiry=3600
defaultexpiry=600

pa pri definiciji SIP trunka je verjetno potrebno: insecure=very

Ima kdo kakšno idejo zakaj odhodni klici ne delujejo oz. takoj ko se oglasiš prekine ?

Aljaž
24.10.2007, 01:15
Jaz imam pa obraten problem, dohodni klici delujejo, odhodni pa ne, oz. telefon zvoni ampak takoj ko se oglasiš prekine.

za registracijo imam naslednje:
register => 599xxxxx:<GESLO>@voip.siol.net/599xxxxx

potrebno pa je tudi naslednje:
maxexpiry=3600
defaultexpiry=600

pa pri definiciji SIP trunka je verjetno potrebno: insecure=very

Ima kdo kakšno idejo zakaj odhodni klici ne delujejo oz. takoj ko se oglasiš prekine ?

Najlepša hvala... Končno mi je uspelo skonfigurirati strežnik :rolling:
Pojma nimam zakaj se pri tebi to zgodi. Če hočeš mi lahko pošlješ tvoj sip.conf file, pa pogledam kje se nastavitve razlikujejo...

Lp, Aljaž

simon_b
09.06.2008, 23:46
a lahko še jaz dobim kakšen config, predvsem za vhodne klice? izhodni mi delujejo brez problema!

Aljaž
18.09.2008, 02:46
a lahko še jaz dobim kakšen config, predvsem za vhodne klice? izhodni mi delujejo brez problema!

Ce uporabljas trixbox, potem moras nastaviti se context=from-trunk in bo delovalo.

sebek
30.11.2008, 17:56
Najlepša hvala... Končno mi je uspelo skonfigurirati strežnik :rolling:
Pojma nimam zakaj se pri tebi to zgodi. Če hočeš mi lahko pošlješ tvoj sip.conf file, pa pogledam kje se nastavitve razlikujejo...

Lp, Aljaž

Kako ti je uspelo, nastavit? Ves dan se že zezam pa mi ne rata vzpostavit inbound klicev.

Pod register string v Freepbx sem poskušal:
599xxxxx:geslo@voip.siol.net/599xxxxx
599xxxxx:geslo@voip.siol.net
599xxxxx:geslo@voip.siol.net:5060

vedno bodim error:
Got Sip Response 423 "Interval Too Brief"

Če kaj nastavljam pod user details, ni razlik. Kar mislim, da tudi ne vpliva, ker če odstranim vrstico register string, potem se sploh ne skuša prijavit.

Klici ven pa delujejo ok.

Mogoče kak nasvet?

sebek
01.12.2008, 18:07
Poskušal sem ga dat v DMZ, ker sem sumil, da ga moti NAT, pa je enako.

Tcpdump vidi promet tja in nazaj...
Ni mi jasno...
Mogoče pa je siol kaj namenoma omejil?

kdiamond
14.12.2008, 16:33
Pozdravljeni.

Cel dan se že mučim z vhodnnimi klici in bi Vas lepo prosil za pomoč.

Imam Asterisk (Elastix). Izhodni klici delujejo, le vhodni nočejo. Mi lahko prosim zaupate nastavitve, da bo zadeva funkcionirala:

Trenutne nastavitve:

Trunks:
General Settings
Outbound Caller ID: "Ime" <00386599XXXXX>

Outgoing Settings
Trunk Name: SiOL

PEER Details:
host=voip.siol.net
secret=password
type=peer
username=599XXXXX

Incoming Settings
User Context:599XXXXX

User Details: - sem probal dosti različnih
context=from-trunk
fromuser=599XXXXX
insecure=very
secret=pasword
type=user
username=599XXXXX

Register string:
599XXXXX:password@voip.siol.net/599XXXXX.

V naprej se Vam lepo zahvaljujem.

Lp,
KD

odklop
17.12.2008, 13:17
Meni tudi ne uspe...
Ven lahko klicem , notri ne dobim, je vedno tiho...
Je komu uspelo?
Lepo prosim za pomoc!!

kdiamond
17.12.2008, 14:08
Mislim, da je problem v Routerju. Jest imam spredej router. Asterix (elastix) ni povezan direktno na modem.

Siol komunikator pa uporablja proxi in se tako izogne port forwardu na routerju.
Mislim da zato za s to aplikacijo inbound klici delajo z Asteriskom pa ne.

Malo sem bral, da je treba ene porte forwardat al pa mogoče celo na routerju naredit Voip Proxy. Vem da DD-WRT to ima.

Danes ponoči bom zadevi prišel do dna in javil kako pa kaj.

Če pa kdo točno ve katere porte je treba odpret in kaj je najbolje naresti, bi mi pa prihranil nekaj ur iskanja.

Lp,
Dali

kdiamond
18.12.2008, 03:06
DELA !!! Po treh dneh !!!

Konektaš se na Asterisk server s SSH-jem (putty). Jest mam Elastix verzijo asteriska, samo sej je isto.

asterisk -r
sip set debug

kličeš server in gledaš kaj se dogaja z inbound klici. Potem pa Googlaš errorje in ti slej ko prej telefon zazvoni :p

CLI ukazi ki jih je vredno poznati:

sip reload
sip show settings
cela lista tukaj (http://www.asteriskguru.com/tutorials/cli_cmd_14.html)


Če si za routerjem je dobro odpret oziroma forwardat porte:
SIP 5004-5082 TCP+UDP
RTP 10000 - 10500 UDP

No zdej pa še nastavitve:

GENERAL SETTINGS - Allow Anonymous Inbound SIP Calls? YES

TRUNK:
Outbound Caller ID: "Ime" <00386599XXXXX>
Trunk name: Siol
Peer details:
host=voip.siol.net
secret=<geslo>
type=peer
username=599XXXXX

User context: 599XXXXX
Register String: 599XXXXX:geslo@voip.siol.net/599XXXXX


Pazi !!!! User details okno v Web GUI-u očitno ne dela. Mogel sem naslednje vnest direktno v "sip_general_custom.conf"
insecure=very
maxexpiry=3600
defaultexpiry=600


Inbound routes:
DID Number: 599XXXX
Fax: Dissabled
Extension: izbereš napravi ki hočeš da zvoni.


Lp,
kd

odklop
18.12.2008, 20:17
Lepa, lepa hvala!
Najbolj je pomagalo tole:

Pazi !!!! User details okno v Web GUI-u očitno ne dela. Mogel sem naslednje vnest direktno v "sip_general_custom.conf"
insecure=very
maxexpiry=3600
defaultexpiry=600

Tole ocitno pri elastixu (freepbx) ne funkcionira in je res treba na roko vpisat.
Sicer me tale "insecure=very" malce sekira , ker sploh ne vem kaj sem s tem naredil, vem le da sedaj stvar DELUJE!!!

Blond
27.02.2010, 19:30
Pozdravljeni mojstri !

Evo še mojih težav.
Asterisk mi javi da je trunk online, vendar dohodni klici (Zveze trenutno ni mogoče vzpostaviti)
Odhodni klici pa tudi ne grejo skos.

Seveda sem šel po vaših nastavitvah vendar ne vem kako naprej ?


LP
Blond

a_je_to
01.12.2010, 13:16
Zdravo.

Mogoče kdo ve ali je Siol karkoli spremenil na svojem Cirpack serverju za SIP, ker od sobote 27.11 dalje ne delajo več klici. Seveda je govora o asterisku, ker sip klienti delajo.

Blond
26.11.2011, 12:33
Pozdravljeni mojstri.

Ali lahko prosim nekoga za zadnje aktualne nastavitve za SIOL trunk?
registracija mi ne gre skozi, pa ne vem kaj sem narobe nastavil.

Hvala in lep pozdrav
Blond

080 Tehnična pomoč
30.11.2011, 10:09
V kolikor vam le zavrača prijavo je težava v vstopnih podatkih. Katere nastavitve ste vpisali?

lp Mitja

aci
07.01.2012, 22:30
Da ne bi brskal po forumih preveč nazaj, kje se in kako uredi na siol trio nomadska številka za voip na prenosniku ali na mobilnem telefonu. Hvala.

080 Tehnična pomoč
10.01.2012, 07:07
Pozdravljen,

kot je priporočeno na http://www.siol.net/spletne_storitve/siol_komunikator.aspx lahko nomadsko številko na računalniku brez težav urediš s programom PhonerLite. Na mobilnem telefonu obstaja več aplikacij za različne sisteme. Nokia ima VoIP funkcionalnost praviloma vgrajeno oz. se priporoča program Fring, medtem ko recimo na Androidu preprosto in dobro to funkcijo opravlja program CSipSimple (na voljo je seveda še cel kup drugih programov).

Nastavitve SIP so tudi objavljene na SiOL Komunikator strani in so sledeče:
"Za pravilno delovanje vmesnikov ali naprav na katerih želite uporabljati SiOL komunikator je v nastavitve potrebno vpisati naslednje podatke:

Uporabniško ime / username: vaša telefonska številka brez začetne 0. Primer: 59900000
Geslo / password: vaše obstoječe geslo za dostop do SiOL komunikatorja
Naslov strežnika / server address: voip.siol.net
Vrata / port: 5060
Tip povezave / connection type: UDP
Kodeki / codecs: G. 711 A-Law ali G. 7292"

lp Mitja

aci
12.01.2012, 10:39
Pozdravljen,

kot je priporočeno na http://www.siol.net/spletne_storitve/siol_komunikator.aspx lahko nomadsko številko na računalniku brez težav urediš s programom PhonerLite. Na mobilnem telefonu obstaja več aplikacij za različne sisteme. Nokia ima VoIP funkcionalnost praviloma vgrajeno oz. se priporoča program Fring, medtem ko recimo na Androidu preprosto in dobro to funkcijo opravlja program CSipSimple (na voljo je seveda še cel kup drugih programov).

Nastavitve SIP so tudi objavljene na SiOL Komunikator strani in so sledeče:
"Za pravilno delovanje vmesnikov ali naprav na katerih želite uporabljati SiOL komunikator je v nastavitve potrebno vpisati naslednje podatke:

Uporabniško ime / username: vaša telefonska številka brez začetne 0. Primer: 59900000
Geslo / password: vaše obstoječe geslo za dostop do SiOL komunikatorja
Naslov strežnika / server address: voip.siol.net
Vrata / port: 5060
Tip povezave / connection type: UDP
Kodeki / codecs: G. 711 A-Law ali G. 7292"

lp Mitja
Kako pa pridem do nomadske številke, kje jo lahko registriram?
Hvala

mnheia
12.01.2012, 11:38
http://www.siol.net/Spletne_storitve/SiOL_komunikator.aspx
" Opomba: Registracije trenutno niso omogočene. "

080 Tehnična pomoč
12.01.2012, 13:51
Nomadske številke ni možno več aktivirati.

lp Mitja

madmitch
12.01.2012, 17:33
Če jo nujno rabiš, jo lahko "kupiš" na TerraSip.com. Klici so prav prijetno poceni, številka sama pa niti ne.

amicum
06.04.2012, 17:44
Zdravo, sem nekako nov v asterisku, ampak mi je uspelo ga namestiti in konfigurirati, potem pa sem ugotovil, da ima ta topic več strani.
Vprašanje imam, se sploh še da povezati Siol Voip in asterisk ali je to že ukinjeno?
Zelo rad bi spravil Viop na brezžično omrežje in nato na mobilni telefon.

Hvala za odgovor.

080 Tehnična pomoč
21.05.2012, 06:39
V kolikor imate aktivno SiOL Komunikator številko je to vsekakor še vedno mogoče.

lp Mitja

aly55
20.07.2012, 17:03
Dober dan.
Obstoječo hišno ISDN centralo je odnesla strela. :think:
Do hiše pa je sedaj speljan tudi fiber.
Imamo tri telefonske številke, ki bi jih rad prenesel na fiber (IP telefonija). Za novo hišno centralo pa bi uporabil Asterisk.
Vprašanje: Ali je možno uporabljati SIP Trunk za številke, prenesene iz fiksnega omrežja (01xxxxxxx)? In jih povezati na lastno Asterisk centralo?
Da vem, ali se sploh lotit te predelave. :yes:
Hvala!