Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pop fašizam kao kulturni kod Balkana


Jablan
28.06.2007, 12:57
Kažu da su ratovi na području bivše Jugoslavije počeli na sportskim borilištima. Arene masovne histerije razjarenog nacionalizma su nakon procesa kidanja SFRJ ostale jednako upotrebljivo sredstvo nacionalne homogenizacije i mobilizacije. Izložba ekskluzivističke jarosti i patetičnog samoljublja odavno su deo folklora eks-jugoslovenskih državica, među kojima Srbija i Hrvatska prednjače, naravno.

Najnoviji koncert Marka Perkovića Tompsona u Zagrebu još jednom je potvrdio postojanost tog balkanskog šovinističkog hibrida fašizirane popularne kulture i sporta koji su interesno suspregnuti sa državnim aparatom. Sportsko borilište, ta moderna crkva etatističke religije, postalo je nezaobilazni rasadnik nacional-šovinističke (političke) kulture na ovim prostorima.

Ceo tekst na: http://www.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55384&topic=7&newlang=

P.S.

Izvinjavam se svim onima koji mozda nece razumeti srpskohrvatski jezik, ali nadam se da jedan deo posetilaca sajta ipak nece imati problem sa razumevanjem.

Mowgli
28.06.2007, 13:26
Za jugo kotel je krivo še kaj drugega, kot le npr. fuzbal. Med drugim tudi nerazčiščene zamere izpred petdeset let... Thompson je pa posledica navidezne demokracije in quasi liberalizma, kjer pristojni hrvaški organi ne odreagirajo, ampak zaradi populizma pihajo v Perkovićev rog kontra trenutnim državnim sovražnikom. Če so pogledi usmerjeni proti mejam, se pač ne vidi domačega sranja.
Slovenija na srečo nima lastnega Thompsona, ima pa tudi par javnih bebotov, ki jih nihče ne povleče za uhlje...

Žeruh
28.06.2007, 17:21
Na Balkanu je PRES3RAVANJE edini način izražanja pripadnosti. Naši nekdanji voditelji so rdečo petokrako nastavaili na vsa možna mesta. Vneto so iskali državne sovražnike in se zaobljubljali komunizmu, čeprav mnogi niso imeli pojma kaj komunizem sploh je.
Danes imaš v Srbiji in Hrvaški podobno. Svoje grbe so dali, tam, kjer je včasih bila potokraka in še več (na hišne številke, na razne proizvode, na....). Zmago nacionalnega športnega tima (katerkoli panoge) ali pa celo posameznika v špotrni disciplini jemljejo kot zmago na vojnem bojišču ali pa celo kot svoj lastni uspeh.
Da bi res videli, koliko se slovenija razlikuje od Hrvaške in Srbije, lahko narediš naslednji poskus:
Glej nacionlni program RTV Slovenija, vsaj 8 ur. Vsakič ko slišiš besede: Slovenija, Slovenec(-ka), slovensko (-ska, -ski), in podobno -> si to zabeleži. Pazi, da vmes ne zaspiš.
Potem glej Hrvaško televizijo ali Srbsko televizijo. In prav tako štej besede: Hrvatska, Hrvat (ica), Hrvatski (-sko)... ali Srbija, Srbin, Srb(kinja), Srbsko,.....Mislim, da ne boš gledal več kot dve uri in boš krepko preko "slovenskega štetja".
To je samo en mali primer. Če neverjamete, pa glejte prenos kakšne tekme na njihovem programu in dobro poslušajte komentatorja.

Jelengar
28.06.2007, 18:19
Jablan, to o čemur ti govoriš so posledice in ne vzrok. Vzrok vsega je v hegemonistični Srbiji, ki v osemdesetih letih ni želela sprememb v SFRJ v smeri demokratizacije in približevanja EU. To je bila dolgo časa edino Slovenija, ki je bila vsem ostalim republikam "trn u oku". Srbi so medtem zanetili plamen nacionalizma, ki se je začel na Kosovu. Avtonomijo sta izgubila Vojvodina in Kosovo, začeli so se mitingi resnice, in dogajati se je pričel (populističen) narod. Če bi bi v poznih osemdesetih letih ostale Jugoslovanske republike poslušale Slovenijo, bi danes lahko bila v EU cela SFRJ skupaj, brez da bi SFRJ sploh razpadla. Hebat ga. Glupi ratoborni Balkanci. Zdaj, po vsem krvoprelitju, bi pa radi vsi v EU. :nonono:

Njuška Trap
01.07.2007, 18:29
...mogoče citira politika ki si prilašča narod ?
Ne citiram prav nobenega, je pač tako, da dobim pike, ko nekdo tako črno-belo opisuje situacijo. Slovenci smo prav tako do vratu v dreku, pa naj smo težili k osamosvojitvi in približevanju EU prvi, ali pa zadnji.
S tega vidika mi gre slovenski nacionalizem še celo bolj na živce kot ostali...

champ
02.07.2007, 13:03
O "pop fašizmu" pišu novine u državi u kojoj Šešeljevi radklali- ultradesnica premočno osvaja trečinu mjesta u parlamentu... :rolling: :d :rolling: :nonono:

Zajedno sa strankom Vojislava Koštunice (koji je samo malo manji radikal od Šešelja), nadmočno drže gotovo dvije trečine parlamenta.

Što se tiče Thompsona, navedite mi samo jedan stih iz neke pjesme koju je on snimio, gdje do izražaja dolazi mržnja ili nešto slično prema nekim drugim narodima?

S druge strane, po Srbiji ima masa skupova, gdje se četnička obilježja nose sasvim otvoreno, i gdje je to dio nacionalnog srpskog obilježja. Uostalom, zar nije Parlament Srbije prije 2 godine četnike proglasio "antifašistima", i njihova prava u svemu izjednačio s pravima partizana, boraca NOB-a?

Daleko od toga da obožavam Thompsona i grupice neodrasle mladeži, koja na nj. koncerte dolazi sa fašističkim obilježjima. Ali sam osobno imao prilike voditi rat protiv četnika, koji su dolazili razarati i ubijati po RH, iz Kraljeva, Niša, Topole, Bgd. i ostalih mjesta u Srbiji.

Mnogi od njih otegnuli su papke u RH, ginuči za veliku Srbiju. :2thumbs:

Barak
02.07.2007, 18:05
Če Hrvatom paše Tompson ter če si z tem dvigujejo narodno pripadnost, ki sicer včasih temelji že na skrajni nacionalizem pač jim, ampak nič ne de v tem ne vidim nič slabega,....to da bi pri nas na koncertu videli slovensko zastavo na velikem zaslonu ter med publiko (tisto kar je med fusbalom je tak, saj vemo,..), ter da bi bila vmes kaka pesem z bolj patriotsko vsebino bi imeli tak odmev ter zgražanje, da bi se ga za lep čas zapominili. Pač pri nas bolj palijo kaki "balkan žuri" če pa pa bi kaj zadišalo po nacinalizmu pa pfej fuj popljuvat ter v medijih diskriditirat češ lej jih skrajneže,...
Se sploh ne čudem slovenski ponižnosti, ko pa so prej 60 let narodu prali maožgane z "bratstvom in enotnostjo" sedaj pa levaki z "živel multikultruizem in pfej po slovenstvu",...narod, ki nima svoje narodne zavednosti oz. pripadnosti bo prej ali slej propadel oz. se bo "zlil z okolico" in precej prej pred demografskim zlomom.
To da mladež (pa ne tista ki ma korenine dolj z,.) pri nas veselo posluša Tompsona čeprav se ji niti ne sanja v čem je poanta oz. kdo je ciljna publika poved kolk so z vsem bombandiranjem medijev dobesedno zmanipuliralmaldež da ji v glavi odmevajo samo še tisti "balkanski ritmi"

Barak
03.07.2007, 05:51
O "pop fašizmu" pišu novine u državi u kojoj Šešeljevi radklali- ultradesnica premočno osvaja trečinu mjesta u parlamentu... :rolling: :d :rolling: :nonono:
:

A iz Srbije prihaja tisti tekst?? hahaha.... bi blo dobro če bi najprej pred svojim pragom pometli, ker imajo sami malo morje takih izvajalcev,..

Mowgli
03.07.2007, 10:43
Drugovi i drugarice, na nebeski narod bez ijedne mane neprijatelj vreba sa svih granica :clown: