Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Sigmund Freud


Cassie
11.07.2007, 20:40
Pozdravljeni !

(Se opravičujem, če slučajno odpiram podvojeno temo, vendar v iskalniku nisem našla ničesar podobnega ...)

Zanimajo me vaša mnenja o tem velikem psihoanalitiku ...

S svojo dodelano analizo sanj, razpravami o seksualnosti itd. itd. je priensel velik preobrat v dotedanji psihološki znanosti ... Kaj pa danes ?
Koliko so njegova spoznanja dandanašnji še uporabna ?
Je že preživet ? Na nekem forumu sem prebrala zanimivo opazko češ, kdo pa še verjame zafiksanemu ortodoksnemu židu in njegovim pravljicam o sanjah ter podobnim bedarijam ... Če sem začela ta post z oznako "veliki psihoanalitik", bi se mi ta opazka morala zdeti precej nefer ... ;)
Vseeno pa je vredno razmisleka ... torej, kaj menite ?
Sama sem se s Freudom srečevala zelo malo, nekaj tekstov, tako da ga ne poznam dovolj dobro, da bi ocenjevala, koliko je danes uporaben ... me pa zanima, kaj pravite vi.

Lp,
Cassie

kozic
07.08.2007, 00:17
Freud, zanimiva tema;)

Vsekakor je v psihologijo prinesel zelo pomemben napredek, s tem, da je raziskoval nezavedno in je prišel glede tega do revolucionarnih odkritij. Glede teh svojih dosežkov je vreden vsega spoštovanja.

Ampak danes je že precej preživet. Njegove teorije bolj ali manj ne držijo. Npr. zagovarjal je, da je temeljno gonilo človekovega delovanja ugodje. Ker z ugodjem ni mogel pojasniti vsega, je potem pozneje dodal še nagon smrti. Danes vemo, da je temeljno gonilo človekovega delovanja odnos. Na Freudovo obravnavanje človeka je sigurno vplival takratni razvoj tehničnih znanostih. Govorilo se je npr. o teoriji velikega poka, kje pri človeku se sprosti toliko energije kot ravno pri spolnosti?
Glede Freudovega pretiravanja pri spolnosti je zanimivo, da obstaja vprašanje ali je Freud bil spolno zlorabljen.

Baje je bil tudi slab terapevt, ker se je lotil analizirat druge, preden je zanaliziral sebe. Tako je lahko pri svojih pacientih dostikrat videl predvsem svoje nerazrešene konflikte.

No, ne glede na vse skupaj, pa je še enkrat povedano Freud bil zelo pomembna oseba takratna časa. Dosti je prispeval k psihologiji, kot je pa splošno znano je pa tudi začetnik psihoanalize.

shem_me_zion
14.08.2007, 10:21
Glede Freudovega pretiravanja pri spolnosti je zanimivo, da obstaja vprašanje ali je Freud bil spolno zlorabljen.

Pravzaprav ni veliko pretiraval. Prisiljen je bil (zaradi lastnih omejitev kakopac) najti aksiome za svoje koncepte. Na zalost imajo njegove izpeljanke potem preveliko razlagalno vrednost, kar v principu teorijo psihoanalize pripelje v skupni prepad z astrologijo. Na zalost, zato ker je bil z mnogimi parcialinimi postavkami na dobri poti. In seksualnost JE v ozadju motivacije.

monster
14.08.2007, 10:44
Uf, zelo obsežna tema :)

Samo komentar: vehementna izjava nekaterih (ne na tem forumu :) ), da je poznavanje Freuda v teh časih nepotrebno, je podobno izjavi, da poznavanje delovanja bencinskega motorja ni potrebno za poznavanje delovanja formule 1.

Revolucija, ki jo je s svojim gledanjem povzročim predvsem med puritansko družbo, tudi dunajsko seveda, je povzročila kar velik cunami. Prav gotovo lahko iščemo vzroke za njegovo gledanje/teorijo tudi v dejstvu, da se je kot praktik srečeval večinoma z nevrotičnimi dekleti višjega srednjega sloja, kjer je bila seksualna problematika (zatiranje želje, sublimacija itd) zelo prisotna. Tehniko psihoanalize pa je, po lastnih besedah, razvil zaradi tega, ker je bil zanič hipnoterapevt. Če pogledamo danes teorijo objektnih odnosov in izsledke ego psihologije. najdemo kup Freudovih korenin, znanost je pa pač šla naprej.
S svojimi radikalnimi idejami je vstopil tudi vsakodnevne čveke, njegovi koncepti, pogosto čisto napačno razumljeni, pa so postali del splošnega besednjaka - "Ima velik ego", "Ego mu dela probleme", "Podzavestno sem si želel ..." :)

Smaug
14.08.2007, 21:11
K temu, da je Freud prezivet, se danes nagibajo v najvecji meri njegovi (nesojeni) nasledniki. Freud je v psihologijo to, kar je Friedrich Nietzsche v filozofiji: pogosto popolnoma nerazumljen, se veckrat napacno interpretiran. Vecina tezav s Freudom izvira iz njegove brezsramne (mnogokrat celo vulgarne) razlage dejstev, kriticnih sklepanj in divjih zakljuckov (v katerih se je kdaj tudi "motil" - pretiravanja se res ni nikoli sramoval).
Ce se obregnem se ob trditev clana par postov nad mojim. To, da se Freud ni dovolj analiziral lahko trdi samo popoln nepoznavalec! Govorimo o cloveku, ki je skoraj celotno svoje zivljenje posvetil analiziranju samega sebe.
Odvisnost od raznih opojnih sredstev ( v prvi vrsti tobaka in blagih oblik morfija in kokaina) pa v nobeni meri relevantna za samo kakovost njegovega dela, ki v koncni fazi govori samo zase. Ce se ga lotis, seveda.

monster
14.08.2007, 21:17
smaug ... nimam besed ...ganjen sem. nekdo razume

Smaug
14.08.2007, 21:21
:shy:

monster
14.08.2007, 21:27
tip je pač posvetil svoje življenje, svoje zablode in mogoče tud narkomanske blodnje razumevanju tega bednega homo sapiensa. Kot genialc je bil seveda čudak in je še dons ... človek, ki lahko napiše, "kdo še danes verjame temu zafiksanemu židu in njegovim pravljicam o sanjah" potrjuje mojo teorijo, da se je evolucija že prekucnila in gremo počasi nazaj ... ta osebek je prišel že do missing linka

kozic
15.08.2007, 12:43
Ce se obregnem se ob trditev clana par postov nad mojim. To, da se Freud ni dovolj analiziral lahko trdi samo popoln nepoznavalec! Govorimo o cloveku, ki je skoraj celotno svoje zivljenje posvetil analiziranju samega sebe.
OK, mislil sem na njegove teorije o religiji, kjer govori predvsem o sebi in svojim konfliktom s samim sabo, česar pa sam nekako ni videl. ;)

VrtniPolž
17.08.2007, 12:57
Freud je eden najpomembnejših psihologov, je pa res da se pojavlja veliko kritik na njegov račun iz sodobnih psihoterapevtskih krogov in predvsem iz vidika eksperimentalne psihologije, določene metode, teorije pač niso dvolj eksperimentalne, znanstvene in so kontroverzne, zato imajo veliko nasprotnikov že od vsega začetka. Je pa Freud še vedno zelo aktualen v filozofiji, sociologiji, umetnosti pa tudi vse bolj na miselnosti sodobne (ateistične) družbe. Iz striktno znanstveno-psihološkega vidika so kritike in dvomi upravičeni, se pa danes pojavlja veliko antifreudovcev, ki poskušajo te kritike kar poenostavit na vsa ostala področja in Freuda označit za preživetega.

shem_me_zion
21.08.2007, 05:50
Problem je v cirkulativnosti njegovih trditev (kar vrze psihoanalizo dalec stran od znanosti). Tragicno je, da ljudje ne vidijo notranje elegance njegovih teorij. Ironicno je, da je kar nekaj eksterne veljave v njegovih postavkah in, kot je ze monster omenil, so postale del danasnje "folk psihologije" (recimo, "spodrsljaji jezika", "prosta asociacija" [osebno menim, da ni slaba metoda odkrivanja prikritih mentalnih stanj, ce modificiramo vprasanja tako, da mora pacient nacrtno navajati NEPOVEZANE misli - ljudje imamo namrec problem z nakljucnostjo, ker so nasi mozgani obsedeni z vzorci - vsaka odstopanja torej lahko kazejo na "podzavestna stanja"]...).