Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Oče ne plačuje preživnine in grozi,da ga bom nekoč morala preživljati-Help!


Nesrečna1987
22.07.2007, 17:41
Sem 20-letna študentka.Zaradi tega problema jočem, saj me spravlja ob živce! Oče ni zame nikoli dal niti centa. Z njim sem živela do 15. leta, nato sva mu z mamo pobegnili, saj je njo zverinsko tepel, mene pa je sicer pustil fizično pri miru, me je stalno psihično maltretiral, mi kradel denar, ki mi ga je dala mama, me zmerjal, ponoči zbujal,žalil. Je skratka psihično moten.
Mislila sem, da sem mu za zmeraj ušla. Pa so se šele začele hude težave. Določili smo majhno preživnino-20.000 sit, saj mi, kot sem dejala, ni dal niti centa. In se je začelo:zaradi te kretenske preživnine dobivam manjšo štipendijo.
Pa si z mamo rečeva.Ajde v redu, bova dobili dokazilo, da mi oče ni zmožen plačevati preživnine in jaz bom dobivala keš iz sklada RS. Sploh ni tako preprosto! Vloživa tožbo, zahtevava rubež in takoj pride zahteva, da morava dati 50.000 za izvršitelja. Ali so nori!? Živiva iz rok v usta, pa nama zamrznejo zahtevo, ker nimava denarja za zagon rubeža! Niti zagotovijo nama ne, da se splača zagnati rubež. Kaj pa, če bodo rekli, "ah saj je vse v redu, rubež ni dokazal, da ste upravičeni do dokazila, da vam je nezmožen plačati preživnino".Tako ne morem do dokazila o neplačevanju preživnine. Vem tudi, da je večno brezposelni luzer, ki se je sedaj preiselil k neki ženski, ki ga preživlja. Je zguba skoraj brez delovne dobe, nima premoženja, tako ko takrat, ko je spoznal mojo mamo. Vse kar je imel, je bil par spodnjih gat!
Vendar pa ne bi pisala sem, če ne bi izvedela, da bi morala očeta preživljati! Država mi ne pomaga, ko bi morala od očeta dobiti denar, za odvetnika ni denarja, ko pa bi morala jaz za to psihopatsko pošast, ki me nima rada, plačevati dom, pa me bodo takoj našli, me tožili in me ožemali. Plača v mojem poklicu je majhna, domovi pa so grozljivo dragi. Država me ni zaščitila, ko me je oče zlorabljal, celo nagaja mi in mi zaradi njega odreja manjšo štipendijo, ko pa se bom morala preživljati sama, me bo še spravila na beraško palico. Zanima me podjetništvo, možnosti zanj v mojem fohu so velike, a če bi bo država pobrala plačo, da bo očetu plačala dom, mi ne bo ostalo niti za štruco kruho.
Kaj naj storim? Je kdo v takih težavah, kot jaz? Bi tožba proti očetu pomenila, da mi neupravičeno ni preživljal in ga torej ne bom dolžna preživljati? Ne pošiljajte me k pravniškim svetovalcem, oni niso v težavah in samo brezbrižno rečejo:tožite ga. Briga njih, če smo revni.
Iščem nasvet ljudi, ki so v istem zosu kot jaz. Kako naj končno ubežim očetu? Bojim se, da bom zaradi njega celo življenje finančno zapufana.Že sedaj čutim, da imam težave z živci, ker me ta človek toliko presekiral. A sedaj pa me bo še ožemal!
Že ko sem bila majhna, se je moji mami režal v obraz, da ga bom preživljala, ko bom zaposlena. Mislili smo, da se spet samo zafrkava in žali, a imel je prav. Kako naj končno ubežim temu norcu! Če nekdo noče plačati doma za straše, ga ne tožijo in je rešen. Kaj pa, če bodo mene tožili, pogledali v evidenco in rekli, "aha, preživljal jo je" in mi odredili, naj ga preživim. Ne bo jih zanimalo, kako sem gledala, kako tepe mojo mamo. Oni so birokrati!:dontknow:
Kdor o tej stvari nima pojma, naj mi ne piše odgovorov. Tudi nočem brati praznih ugibanj, ker bi to samo poglobilo mojo psihično stisko. Raje vidim, da mi nihče ne odgovori, kot pa da berem žaljive poste neprizadetih v stilu:"ja toži ga" . Naj mi odgovori tisti, ki je na istem kot jaz in se morda boji, kot jaz. Iščem take!

paradox
22.07.2007, 19:53
124. člen Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa:

(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati
svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si
jih ne morejo pridobiti.

(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki
iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti
do njega.

...ti le pridno studiraj;)

Irina
23.07.2007, 01:09
PIC - nevladna organizacija - brezplačna pravna pomoč
Naslov: Povšetova 37, 1000 Ljubljana, Slovenija
Telefon: 01/521-18-88

Predlagam, da kontaktiraš gospodično Katarino Bervar, univ.dipl.prav. - Elektronski naslov: katarina.bervar@pic.si

Želim ti vso srečo, bodi pogumna in vztrajna in ne dovoli, da bi ti človek nevreden imena oče, grenil življenje tudi v bodoče. Ne dovoli si tega.

sno
23.07.2007, 14:01
Tudi moji otroci imajo enak problem, s to razliko, da njima preživnine določene na sodišču ne plačuje "mamica".
A glej ga zlomka, še na sodišču jim gredo na roke, saj so ji, ko sem jo tožil za več let nazaj, odšteli za dve leti obresti? (po kterem zakonu že???) - feminističnem, sodnice so pač vsemogočne, za odvetnike pa ni denarja...
Tudi danes ne plačuje preživnine (razen tu pa tam nekaj drobiža), otroci pa pridno študirajo. In ko so podali predlog tožilcu za pregon, jim je odgovoril, če "nekaj" plačuje, ji ne mormo soditi !!! Sedaj sta sama podala kazensko ovadbo in bomo videli, če bo kaj.

Predlagam tudi tebi, da ga tožiš, saj baje "očete" drugače obravnavajo na sodišču, čeprav si ne on kakor naša "mamica" ne zaslužijo tega naziva.

Pa lepo in pridno študiraj.

veska
30.07.2007, 08:47
Pozdrav, tudi zame mama ni v življenju plačevala tolarja, sicer sem zdaj že 10 let polnoletna, ma ko sem bila mlajša nikoli nic. pa je fotr raj cele dneve delal da smo zvozil, da jo ne bom mogla na stara leta prezivljati.
tako kot je napisal paradox. sam si mi pa dala mislit, jaz sploh nimam dokaza da ni plačevala. enostavno denarja ni bilo, edino če gledamo bančne izpise, ma mislim da to na sodiscu ni dovolj.
prosim sporoc mi kaj o tem primeru, na os bi te prosila, ker me res zanima. pa velik srece ti zelim. sam izobrazi se, pa ti bo velik lazje.ko bos imela denar tudi tebi odvetniki ne bodo mogel nic...denar vedno vse resi. zal. res zal je tako. velik srece.

monster
30.07.2007, 11:02
Čao Nesrečna. Greva po vrsti ...

Najprej, kaj želiš. če želiš, da plača zaostalo preživnino, ki se jo je v teh letih verjetno nabralo kar nekaj, potem seveda izvršba ... ne vem, če si v doma v Ljubljani, samo na Miklošičevi (za Medexom) je brezplačna prvana pomoč sodišča, kjer vložiš zahtevo, da se ti vseh teh stroškov ne nabije, ker jih ne moreš plačevati (na istem mestu tudi zaprosiš za brezplačnega odvetnika). Kot verjetno veš, bo izvršba ugotovila, da je fotr propalica in boš dobila preživnino iz javnega preživninskega sklada, če mu pač niti rubit ne bodo mogli. Vsekakor pa vztrajaj! preživnina je tvoja pravica in si do nje upravičena, pa makar za 10 let nazaj! Kot sem že napisal, v primeru, da z mamo nimate dovolj sredstev, sta vedno lahko upravičeni do oprostitve stroškov.
Drugo je, kako se ga boš znebila v preostanku svojega življenja. paradox je odlično navedla člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Tukaj gre za skoraj "zob za zob" - on ne plačuje, tudi ti ne boš :) Kar se tiče pa ostalih zadev: naj nima tvoje mobi številke, ne odgovarjaj na pisma, polnoletna oseba si in sama odločaš, koga boš videla in koga ne boš.

Da bi pa bila povsem zapufana zaradi tega kretena pa ne drži ... ti se drži svoje linije, prid do ok poklica in ne šljivi idiota.

p.s. lahko se oglasiš na OS :)

solsikke
30.07.2007, 12:46
Mogoče eno vprašanje za pravnike. Kako je v Sloveniji s tem, če se želiš odpovedati staršu?
Se mi zdi, da bi bila v takem primeru to edina pravica. Torej da ga po lastni zahtevi razrešiš vseh starševskih dolžnosti in obveznosti do konca svojega življenja. Se to da narediti?

monster
30.07.2007, 13:06
Je možno. Postopek odvzema roditeljske pravice je sicer dolg in naporen, vendar je možen. Čeprav v takem primeru to ne bi šlo, ker je punca polnoletna. V času mladoletnosti pač. :)

Ne morejo pa se recimo starši kar tako odpovedati otroku, kar radi grozijo :o

Kaja
30.07.2007, 13:50
Najprej, kaj želiš. če želiš, da plača zaostalo preživnino, ki se jo je v teh letih verjetno nabralo kar nekaj, potem seveda izvršba ... ne vem, če si v doma v Ljubljani, samo na Miklošičevi (za Medexom) je brezplačna prvana pomoč sodišča, kjer vložiš zahtevo, da se ti vseh teh stroškov ne nabije, ker jih ne moreš plačevati (na istem mestu tudi zaprosiš za brezplačnega odvetnika). Kot verjetno veš, bo izvršba ugotovila, da je fotr propalica in boš dobila preživnino iz javnega preživninskega sklada,

Nič je ne bo dobila, ker je že polnoletna...............ta skladek misli, da po 18. letu otroci ne rabijo nič. KO je otrok enkrat star 18. let, je konec, potem preostane samo še civilna tožba na sodišču............:mad:

Kaja
30.07.2007, 13:51
Mogoče eno vprašanje za pravnike. Kako je v Sloveniji s tem, če se želiš odpovedati staršu?
Se mi zdi, da bi bila v takem primeru to edina pravica. Torej da ga po lastni zahtevi razrešiš vseh starševskih dolžnosti in obveznosti do konca svojega življenja. Se to da narediti?


Ne, ne da..............

monster
30.07.2007, 14:01
Ups, to imaš prav Kaja glede nadomestila :o, čeprav je obveznost plačevanja preživnine dokler se otrok šola, najkasnje do 26.leta, vendar to ne velja za nadomestilo ... :(

Kot mladoletna bi lahko sprožila postopek za odvzem roditeljske pravice, vendar s tem seveda izgubi tudi pravico do preživnine. Roditeljska pravica kot taka je nehala veljati s polnoletnostjo punce, ostaja pa dolžnost plačevanja preživnine za fotra, dokler se šola (oziroma do 26. leta)

Odvzem roditeljske pravice

116. člen

(1) Roditelju, ki zlorablja roditeljsko pravico, ali je otroka zapustil, ali je s svojim ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za otroka, ali drugače hudo zanemarja svoje dolžnosti, se odvzame roditeljska pravica s sodno odločbo.
(2) Roditeljska pravica se roditelju lahko vrne z odločbo sodišča, če preneha razlog, zaradi katerega mu je bila ta pravica odvzeta, razen če je bil otrok posvojen.
(3) O zadevah iz prejšnjih odstavkov odloča sodišče v nepravdnem postopku.

6. Prenehanje roditeljske pravice

117. člen

(1) Roditeljska pravica preneha s polnoletnostjo otroka, to je, ko dopolni osemnajst let, ali če mladoletnik pred polnoletnostjo sklene zakonsko zvezo.
(2) S sklenitvijo zakonske zveze pridobi mladoletnik popolno poslovno sposobnost.
(3) Popolno poslovno sposobnost lahko pridobi tudi mladoletnik, ki je postal roditelj, če so za to pomembni razlogi. O tem odloča sodišče v nepravdnem postopku.

Srce
06.08.2007, 12:19
No jaz dobivam preživnino in sicer v višini 196€ pa še vsako leto se mi viša.
Mami je očeta, ki sta ločena rekla, da ker je prej dajal bivših 15.000sit da bi povišal za 10.000sit ane in je rekel le preko sodišča. Pogledali so mu dohodke in se je razburjal, da je to preveč pa je sodnic rekla ko je videla stroške moje ter mamičine, da ali pa toliko za nazaj v enkratnme znesku...pa se je odločil, da prov meni daje teh 196€...
Sama si vse plačujem (3položnice, ki so dokaj visoke + avto, ki sem ga dobila v dar sterag ata). Mami mi ne daje nič ker ima komaj zase saj je na čakanju za v pokoj.
Ati me sili, da neham hoditi redno v šolo ampak da grem delati šolo ob delu. Res je da sem stara 21let pa grem šele leta 2008 na fax ker sem tri leta izgubila. Koliko časa mi je oče dolžan plačevati preživnino...dokler se šolam?

Upam, da si kaj rešila ti glede svojega očeta sam poskušaj se zaščiti ker taki ljudje so pregnani in se ti še obesijo na tvojo denarnico kakor je rekel tvoji mami pred leti...
Mislim, da ti je dolžan dajajti preživnino...Kaj z mamo živita skupaj?

No mene zanim ker živim sama ( vsi trije imamo tri različne naslove ker mami živi posebej ati pa čisto drugje ali lahko jaz dobim tudi še kako dodatno pomoč ker sem pisana na občini pod svje gospodinjstvo v katerem sem sama...

Snegec
08.08.2007, 00:28
Preživljati, ga boš najbrž morala, če nimaš trdno oprijemljivih (beri sodniško prepričljivih) dokazov, da svojih dolžnosti ni izpolnjeval.

Če ga niso sodno preganjali zaradi nasilja v družini (če bi ga, najbrž nebi obupano pisala po tem forumu), je malo verjetnosti, da mu bodo to na stara leta dokazali.

Žeruh
20.08.2007, 14:59
Pravijo: "če ne moreš, dokazati, da ti ni plačeval preživnine, boš pač morala....."

Jaz poznam (prijatelj mi je pravil o nekem svojem stricu) nek primer, ki je ravno obraten. Nek tip (stric mojega prijatelja) je plačeval preživnino svojim otrokom. Potem se je nekaj zgodilo, ne spomnim se kaj, da so se tožili med seboj. Med tožbo je izpostavljeno, da ni plačeval preživnine. On je trdil, da jo je, a ni mogel dokazati. Ker ni nikakor pravno mogel dokazati, je primer izgubil. Je pa res, da je to bilo na Hrvaškem.

Sedaj ti predlagam naslednje: če ne morete dokazati, da ni plačeval preživnine, potem ZAHTEVAJTE, NAJ ON DOKAŽE, DA JE PLAČEVAL.

Upam, da biš rešila ta problem.

alessy
30.08.2007, 09:10
V vseh do zdaj naštetih jokanj smo brali le eno plat zgodbe. Samo kako ste vi bogi in ne vem kaj še vse. V večini primerov se več kot 50 % zgodbe še izmislijo, da ja izgleda nemogoče.
Dokler se ne dobi vtisa še o očetu oz. vseh udeleženih, ne moreš neki pravit kaj je prav in kaj ne. Tudi zakoni so ponekod nepravični itd.. Velikokje se dogajajo krivice tako na eni kot na drugi strani in se skuša to izkoriščati in živeti na račun nekoga drugega.

monster
01.09.2007, 20:19
ne razumem, kaj je to prispevalo k debati alessy :o

imam občutek, da nimaš pojam, o čem pišeš in te samo kar takole mal na splošno moti ... škoda.