Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Mate Dolenc - slovenski frik št. 1


monster
07.08.2007, 07:57
Oni dan sem malo brskal med blogi, kar sicer rad zatrjujem, da je redkost, in naletel na Vincijev zapis, ki obljublja film po knjigi Vampir z Gorjancev pa se je odvrtel moj film iz študentskih časov. Kolegica je vzporedno študirala primerjalno književnost in nas "zastrupila" z Dolencem. Celo do take mere, da smo po ljubljanskih knjižnicah lovili izvode njegovih knjig in tekmovali, kdo jih je prebral več. Majčkeno na videz sitnega gospoda in z obvezno brado tre pipo od takrat, ko ga pač prepoznavam, redno srečujem na ljubljanskih ulicah in še zdaj me prime, da bi stopil do njega in mu stisnil roko. Dolenc je frik. Njegov jezik teče klepetavo in žmohtno, pa še kakšnega pravega fuuka se ne ustraši. Včeraj sem prebrskal svojo polico in ugotovil, da je edini slovenski avtor, katerega dve knjigi domujeta pri meni: Rum in šah ter Ozvezdje Jadran. Na zadnji strani ene od njih sem osuplo pregledoval spisek Dolenčevih knjig: Njen modri dežni plašč, Gorenčev vrag, Vampir z Gorjancev, Vloga mojih škornjev v angolski revoluciji, Živel dan republike ali Abrakadabra, Pes z Atlantide in že omenjeni. Zame še vedno številka ena naše sodobne pisateljske srenje. Pa še morje in podmorski svet ima tako nesramno rad, da je čisto moj. :)

Pa na film čakam. Končno enkrat na slovenskega.

monster
07.08.2007, 19:29
evo ga car

http://img.rtvslo.si/upload/Kultura/knjige/mate_dolenc_show.jpg

freya
19.12.2007, 06:54
Komajda sem odložila knjigo, čakam še na film.
Inti Šraj, Filip Robar Dorin, Mate Dolenc , Jonas..ne more biti slabo klik (http://vampir.blog.siol.net/)


V roke mi je prišla tudi knjiga Morje v času mrka.....se puščam presenetiti

Jehonala
07.01.2008, 21:44
Mogoče že res, da je Dolenc dober slovenski pisatelj, toda to še ne pomeni, da ga morajo brati vsi po vrsti - tudi osnovnošolci. Pred nekaj leti je bila njegova knjiga Ozvezdje Jadran obravnavana na Cankarjevem tekmovanju za višjo stopnjo, kar pa se mi zaradi nestrnjene zgodbe brez konkretnega osrednjega dogodka za njih malo pretežko.
Sicer pa ja, bo treba film pogledat in se pustit presenetit.

monster
07.01.2008, 21:46
...če je bilo za višjo stopnjo na tekmovanju, hm hm ...ne vem, v čem je težava z Ozvezdjem Jadran? :)

mrjerry
08.01.2008, 10:21
Dolenc se mi zdi odlicen avtor.

Komentar na prisilno branje: ce te nekdo prisili, da nekaj beres, avtorja lahko zacutis samo do neke meje. Ce hoces vec, moras sam vedeti, zakaj si se lotil branja. Sola se s to prisilo trudi razsiriti obzorja, enim potegne drugim pac ne...

Knez
18.03.2008, 18:11
Menja devetošolcev o knjigi Ozvezdje Jadran:

http://www2.arnes.si/~ospoag1/bralci07.htm

Bilo bi čudno, če ne bi imeli takšna mnenja pri tej starosti.

namgyal
19.03.2008, 21:18
Menja devetošolcev o knjigi Ozvezdje Jadran:

http://www2.arnes.si/~ospoag1/bralci07.htm

Bilo bi čudno, če ne bi imeli takšna mnenja pri tej starosti.

Mnenja, ki več kot o osnovnošolcih govori o (blišču?) in bedi naše didaktike branje v osnovni šoli. Glavno, da se naši didaktiki vmes kregajo, ali ima raziskava "nepriljubljenost slovenščine" pravi naslov ali ne. Vmes pa producirajo ... raje ne bom uporabil izraza, kaj.

monster
19.03.2008, 22:01
hehe :rolling: