Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Obupani očka


Nepoznavalec
19.08.2007, 19:56
Lepo pozdravljeni.
Pred 2letoma in 4meseci se je rodil moj sin. Takrat nisem bil prisoten na porodu in tudi nisem vedel za rojstvo lastnega otroka,saj me mati ni obvestila o porodu,ker je z njo "rojeval" njen bivši fant,ki ji je stal ob strani finančno,čustveno in seksualno. Po rojstvu otroka sva imela z materjo otroka vsake toliko časa stike.Nakar sem imel možnost videti tudi otroka za 15min, potem še enkrat za 20min in še enkrat. Torej otroka sem v 2letih in 2mesecih videl le trikrat,vedoč,da je moj a nikoli nisem bil pripravljen na podpis in prevzem odgovornosti. Zakaj le, saj je iz materine strani bila sama sovražnost in mi ga ni dovolila videti več kot 15 do 20min. Saj nisem imel možnosti izkusiti kako je,če imaš otroka, kaj ti otrok pomeni... Letos je prišlo tako, da smo skupaj šli na morje za 5 dni in kot blisk se je že prvi dan, ko sem bil cel dan z mojim otrokom obrnilo vse na glavo.Otroška ljubezen je res nekaj neprecenljivega in nemogočega. Seveda ona ni želela nikakršnih intimnih stikov in tudi karkoli več.Zdaj je tako daleč,da otroka nisem videl že 9dni,saj enostavno ne najde časa da bi se vidli.Jaz bi želel tudi podpisat očetovstvo ter prevzeti odgovornost,ampak z dogovorom,da ni potrebno plačevati za nazaj,saj je imela finančno podporo drugega tako imenovanega atija. Zdaj ne želi,da greva podpisat oz. če že greva podpisat, da nerabim nič za nazaj plačat je rekla, da bom pa moral podpisat, da ga lahko videvam samo če ona to želi,kar je pa seveda nikoli, če nima nikoli časa.

Moje vprašanje se glasi, kaj lahko jaz kot oče naredim po 2letih in 4mesecih starosti otroka, da dokažem očetovstvo in pridobim dovolenje za tedensko videvanje ali več. Prosim za odgovore, ki bi mi na pravni plati prišli prav,da lahko orgiram.
Hvala!

monster
19.08.2007, 20:36
Zdravo Nepoznavalec

Iz tvojega pisanja je videti, da mati otroka ni v zakonski zvezi z nikomer, tudi s tistim "fantom" ne ... to pomeni, da je če pred, ob ali po rojstvu ni nihče podpisal očetovstva, ima otrok na rojstnem listu pod "oče" še vedno črtico. Če je nekdo drug podpisal očetovstvo, potem ta velja za očeta. Žal je rok za izpodbijanje očetovstva eno leto po rojstvu otroka, oziroma po vpisu v matično knjigo. Glej, spodaj ti kopiram bistvene člene Zakona o zakonski zvezi in družinskim razmerjih, kjer boš videl zakonske okvire svojega problema. Zelo pomembno je, kaj piše na rojstnem listu tvojega otroka ... v primeru nezakonskega rojstva, kjer ni priznanega očeta, mora biti pristojni center za socialno delo o tem obveščen in narediti vse, da poišče očeta (torej pozove mater otroka, da pove, kdo je oče in doseči priznanje očetovstva). To ti pišem zato, ker gre za dve precej razlilčni zadevi: ali za DOKAZOVANJE očetovstva, kjer očeta ni ali pa za IZPODBIJANJE očetovstva, kjer je že nekdo napisan na rojstnem listu. Poskusi mi odgovoriti na to vprašanje (kaj piše na rojstnem listu otroka) in bova videla, kako naprej. Glede na to, da očitno mati otroka ne želi sodelovati, bo tukaj sodni spor ali če hočeš - tožba. Podpis očetovstva pa ne more biti argument za izsiljevanje v stilu "samo boš otroka videl tako in tako ...". Not! Kot potrjeni oče otroka si zakoniti zastopnik otroka v isti meri kot mati. V primeru, da boš potrjen kot oče otroka, potem te zadevajo tri bistvena vprašanja:
- zaupanje otroka v varstvo in vzgojo (bivša dodelitev otroka)
- preživnina (tudi če ne za nazaj, pa za naprej :), to je pravica otroka, ne matere)
- in stiki z otrokom (ki pa nikakor ne morejo biti "tako, kot se nekdo zmisli", ampak so določeni - 1x tedensko, 2x tedensko, vsak drugi vikend, vsak drugi dan, ...)
vse te tri zgornje postavke odnosa med roditeljem in otrokom določa sodišče :)

ZZZDR
1. Ugotavljanje očetovstva in materinstva

86. člen

Za očeta otroka, rojenega v zakonski zvezi ali v dobi tristo dni po prenehanju zakonske zveze, velja mož otrokove matere.

87. člen

Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, velja tisti, ki otroka prizna za svojega ali čigar očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo.

88. člen

Oče lahko prizna otroka za svojega pri centru za socialno delo ali pred matičarjem ali v javni listini ali v oporoki.

89. člen

Priznanje očetovstva lahko da oseba, ki je razsodna in stara najmanj petnajst let.

90. člen

(1) Priznanje očetovstva velja in se vpiše v matično knjigo samo, če se s tem priznanjem strinja otrokova mati, ki jo matičar o tem obvesti.
(2) Če se mati ne strinja s tem priznanjem ali če ne da izjave v enem mesecu po prejemu obvestila, lahko tisti, ki je priznal otroka za svojega, vloži tožbo pri sodišču na ugotovitev, da je on otrokov oče. Tožba se lahko vloži v enem letu po prejemu obvestila, da se mati ne strinja s priznanjem očetovstva, vendar le v petih letih po rojstvu otroka.
(3) Kadar mati ni več živa ali je neznanega bivališča, da izjavo otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo.

91. člen

Ko matičar dobi obvestilo o rojstvu otroka, rojenega izven zakonske zveze, obvesti center za socialno delo, ki pokliče mater, da izjavi, koga šteje za očeta svojega otroka. To izjavo lahko da mati tudi brez poziva. Če mati pove ime otrokovega očeta, ga center za socialno delo pokliče, da izjavi, ali je otrokov oče. Če očetovstva ne prizna, lahko mati v otrokovem imenu vloži tožbo na ugotovitev očetovstva.

92. člen

(1) Tožbo na ugotovitev očetovstva za otroka, rojenega izven zakonske zveze, lahko vloži v otrokovem imenu mati, dokler izvršuje roditeljsko pravico oziroma otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo, otrok pa, ko postane polnoleten, vendar najkasneje pet let od dneva, ko postane polnoleten.
(2) Tožba se lahko vloži tudi po smrti domnevnega očeta, vendar najkasneje eno leto po njegovi smrti.

93. člen

(prenehal veljati)

94. člen

Oče otroka, rojenega izven zakonske zveze, je dolžan po svojih možnostih prispevati k stroškom zaradi nosečnosti in poroda ter k stroškom za preživljanje matere pred porodom in po porodu, dokler se mati ne more zaposliti.

95. člen

Določbe o ugotavljanju očetovstva se primerno uporabljajo tudi pri ugotavljanju materinstva.

2. Izpodbijanje očetovstva in materinstva

96. člen

(1) Mož lahko izpodbija očetovstvo otroka, ki ga je rodila njegova žena v zakonski zvezi ali pred pretekom tristo dni od prenehanja zakonske zveze, če misli, da ni njegov oče.
(2) Tožbo mora vložiti v enem letu od tedaj, ko je zvedel za okoliščine, ki vzbujajo sum, da otrok ni njegov, vendar najkasneje pet let po rojstvu otroka.

97. člen

(1) Mati lahko izpodbija, da je oče njenega otroka tisti, ki velja po tem zakonu za njegovega očeta.
(2) Tožbo mora vložiti v enem letu po rojstvu otroka.

98. člen

Otrok lahko s tožbo izpodbija, da je njegov oče tisti, ki po tem zakonu velja za njegovega očeta, in sicer v petih letih od dneva, ko postane polnoleten.

99. člen

(1) Kdor misli, da je oče otroka, lahko izpodbija očetovstvo tistega, ki po tem zakonu velja za otrokovega očeta.
(2) Tožbo mora vložiti v enem letu od dneva, ko je bilo očetovstvo vpisano v matično knjigo.

monster
19.08.2007, 20:43
ok.

če si prebral člene zakona zgoraj, vidiš, da je zate bistveno vprašanje:
- če ni nobenega očeta vpisanega, je čas do 5. leta starosti otroka :) pobudo daš lahko na svojem centru za socialno delo in v priemru, da se mati ne strinja, bo potrebna tožba, kjer lahko pride tudi do dokazovanja očetovtsva z DNK analizo vseh treh - precej draga zadeva.
- če je že nekdo vpisan, je rok zate zamujen (1 leto po vpisu) in lahko očetovstvo izpodbija samo otrok (preko svojega zakonitega zastopnika). Lahko pa se mu postavi tudi skrbnika za poseben primer, tudi o tem ti bodo znali povedati na centru za socialno delo :)

p.s. če te zanima še kaj, me lahko prašaš tudi na zasebna sporočila. ker si nov na forumu - to je na tvoji nadzorni plošči ;) - na meniju zgoraj na forumu :)

pa brez panike ;)

Nepoznavalec
19.08.2007, 21:40
Monster, hvala za trud in vse odgovore. Zagotovo,če se situacija do 20.9.2007 ne spremeni, kot obljubljeno iz njene strani,potem bom moral to storiti. Upam,pa da bom do takrat vzdržal brez čustvenih izlivov,kajti ta punca je nekoč znala ljubiti,zdaj verjetno le še sovraži,pridobiti njeno ljubezen nazaj je moja največja želja ampak najtežja stvar.
To mi je bilo v pomoč,nisem pričakoval tako hitrega in enostavnega odgovora. Ona pravi,da je na rojstnem listu še vedno črtica in da so jo na socialni že karali,zakaj še vedno ni uredila očetovstva. Da bi morala to čim prej opraviti. In če bo, pol super, če ne pa bom poskušal nata način.
Hvala,še enkrat!

monster
19.08.2007, 21:50
Kul. torej imaš še vse možnosti :)

Glej, če se do tega datuma res nič ne uredi, sam poženi zadevo ;) časa je še dovolj in nič ni zamujenega ...seveda to pišem s stališča "uradnih" zadev ... tukaj je malo prostora za čustva :(

Plis, upoštevaj pa, da te ne more izsiljevati glede obsega stikov s tvojim otrokom!

pa velik sreče in potrpežljivosti ;)

monster
19.08.2007, 22:59
Aha ...samo še tole.

Včasih "grožnje" po omejevanju stikov izhajajo iz povsem narobe razumljenega dejstva, da otrok živi pri enem izmed staršev (mu je torej zaupan v vzgojo in varstvo). Zaradi tega nima nič več pravic od tistega, kjer otrok ne živi ... roditeljska pravica je razdeljena med oba, razen kadar je enemu (ali celo obema) odvzeta. ;)

Nepoznavalec
20.08.2007, 01:11
Še eno vprašanje Monster.
Ali lahko ona zahteva preživnino za nazaj,če jaz vložim tožbo za očetovstvo?
Po mojem mnenju lahko to izpodbijam in plačujem preživnino od podpisa očetovstva naprej ali?

monster
20.08.2007, 14:40
Za pravo preživnino te ne bo mogla terjat, lahko te terja preko verzijskega zahtevka, kar pomeni, da je imela v času od rojstva do podpisa očetovstva določene stroške s tvojim otrokom. To po domače pomeni, da te lahko terja za določen denar za nazaj, ja. Samo, da se temu ne reče preživnina ;), ker ta velja naprej od podpisa očetovstva. :)

godspeed
26.09.2007, 22:35
gofljač, pazi da s svojo teorijo koga ne zezneš

nepoznavalec, ko boš enkrat podal izjavo o priznavanju otroka, se ti lahko čas za razmislek in urejanje očetovstva skrajša iz 5 let od rojstva otroka na samo 1 leto od materine izjave da ne priznava očetovstva
zato je bolje da jo poskusiš prepričat, da ona vpiše tvoje ime za očeta in ga ti samo potrdiš

www.drustvo-ostrzek.si o problemih z varovanjem otrokovih pravic

godspeed
26.09.2007, 22:42
za razmislek - poznam primer ko je s tožbo dosegel očetovstvo in plačevanje preživnine, otroka pa že 5 let ni videl
v vednost - CSD, ministrstvo in sodišča so katastrofalna - niti ne pomagajo otrokom do :
- stikov z obema staršema - veliki problemi za očete,
- preživnine - veliki problemi za matere

monster
27.09.2007, 05:21
res je godspeed, izjemno relevantne vire navajaš. celo več bom rekel, ljudje smo kar po vrsti katastrofalni.

glede pristojnosti o dokončnem urejanju tako stikov kot preživnine pa očitno rabiš malo pouka. bi recimo bral zakonodajo? ...ne bi? Sodišča izdajo izvršilni naslov, ostalo je samo pesek v oči

o Ostržku pa raje kje drugje ... :shy:

monster
27.09.2007, 05:25
Meni osebno je vseeno, lahko verjamete nakladanju, pa podpihujete ogenj, pa jamrate, kako je vse narobe ...

ko zvečer zapremo vrata za sabo, vsi ostanemo s svojimi problemi in svojo odgovornostjo.

Pa še to: izvrševanje roditeljske pravice je NAJPREJ dolžnost staršev. In na pripombo: "Dejte mi uredit stike!" običajno odgovarjam, da si raje ne želite, da začne država urejati vaše odnose.

godspeed
27.09.2007, 12:13
monster
nisem mnenja da s(m)o vsi ljudje katastrofalni - dodajam da so glede na lastne izkušnje (zaenkrat s CSD in MDDSZ) in informacije od drugih PRETEŽNO katastrofalne - zaradi napačne uporabe zakonodaje
ne podpihujem in ne jamram, mogoče sem si vzel premalo časa in površno napisal, želel pa sem predvsem opozoriti da ni dovolj da samo postopaš kot ti narekuje zakonodaja in pristojne institucije, ker se prevečkrat dogaja da bistva t.j. "normalni" stiki z otrokom (očetje) oz. preživnina (matere) v praksi ne dosežeš. Na to sem opozoril ker je bilo iz tvojih napotkov razbrati kot da te zakon dovolj ščiti in ni nobenih problemov, samo zakon moraš znati uporabiti.
Lepo da si se potrudil in dal človeku kar izčrpne podatke, a moja izkušnja je sledeča:
ker sem po splošni praksi po ovčje potem ko mati ni želela po normalni poti podati imena očeta, kar bi moral jaz samo potrditi, odšel sam na CSD in podal izjavo o priznanju očetovstva, na katero je ona odgovorila da noče urejati očetovstva (ne da se ne strinja ! ampak da noče urejati !) sem se znašel v situaciji, da sem si s tem sam skrajšal čas možnega nepravdnega urejanja iz 5 let na samo 1 leto - za razliko od matere ki ima za to čas 18 let (CSD namreč tolmači njeno izjavo da noče urejati očetovstva kot izjavo da se ne strinja z očetovstvom - po moje to krči predvsem pravice in koristi otroka, kar bi naj se moralo primarno upoštevati !)

zakonodajo sem kar predelal, nisem pa pravnik in zagotovo so še luknje v mojem znanju - CSD sem naprimer poslal 11 strani analize ZZZDR vezano na specifiko mojega primera - priznavanje očetovstva

Pa še to: izvrševanje roditeljske pravice je NAJPREJ dolžnost staršev. In na pripombo: "Dejte mi uredit stike!" običajno odgovarjam, da si raje ne želite, da začne država urejati vaše odnose.

moje tolmačenje na kratko:
širše bom objavil nekje drugje, verjetno na ostržku (če veš za kaj boljšega s tega področja mi prosim javi)

1 varuh otrokovih pravic sta starša IN DRŽAVA kadar ne ukrepata starša
2 otrok ima pravico do obeh staršev (v zakonu izrecno posebej zapisana pravica in korist otroka !!! )
3 v tem trenutku ima otrok od staršev samo mater - oče še ni-sem priznan - torej bi morala mati skrbeti za otrokove pravice
4 država materi dopušča da neargumentirano izjavi da NOČE urejati očetovstva, hkrati pa tudi sama kljub svoji zakonsko določeni vlogi varuha otrokovih pravic v praksi nič ne ukrene
5 absurd - ukrepal bi naj človek, ki že upravičeno dvomi, da so materine izjave o tem da je oče, glede na to da mu istočasno tega noče urediti in priznati, sploh resnične - in se realno lahko zgodi da vložiš tožbo in v postopku ugotoviš, da sploh nisi oče, vse stroške pa nosiš sam, saj te v to itak nihče ni silil - ZAKONITI VARUHI OTROKOVIH PRAVIC PA ZA ZAŠĆITO OTROKOVIH PRAVIC !!! ( NE MATERINIH ALI OČETOVIH !) NE RABIJO STORITI NIČ !

TU JE OČITNO POTREBEN TEKTONSKI PREMIK V RAZMIŠLJANJU, tudi sam sem potreboval precej časa da sem razumel kaj je narobe

upoštevaj specifiko primera in situacije

se mi mudi,drugič več

lp
4

monster
27.09.2007, 15:57
hvala godspeed (a je nick od agenta iz Alcatraza, ki ga igra Nicolas Cage?) :)

To mi je bilo všeč, zelo. V bistvu vedno upoštevam, da berejo tudi drugi ljudje in kadar so zadeve iztrgane iz konteksta ali pa, vsaj na videz, napisane preko palca, je moja običajna reakcija, da polža zbezam iz hišice.

monster
27.09.2007, 16:22
Lepo da si se potrudil in dal človeku kar izčrpne podatke, a moja izkušnja je sledeča:
ker sem po splošni praksi po ovčje potem ko mati ni želela po normalni poti podati imena očeta, kar bi moral jaz samo potrditi, odšel sam na CSD in podal izjavo o priznanju očetovstva, na katero je ona odgovorila da noče urejati očetovstva (ne da se ne strinja ! ampak da noče urejati !) sem se znašel v situaciji, da sem si s tem sam skrajšal čas možnega nepravdnega urejanja iz 5 let na samo 1 leto - za razliko od matere ki ima za to čas 18 let (CSD namreč tolmači njeno izjavo da noče urejati očetovstva kot izjavo da se ne strinja z očetovstvom - po moje to krči predvsem pravice in koristi otroka, kar bi naj se moralo primarno upoštevati !)

moje tolmačenje na kratko:
širše bom objavil nekje drugje, verjetno na ostržku (če veš za kaj boljšega s tega področja mi prosim javi)

upoštevaj specifiko primera in situacije

se mi mudi,drugič več

lp
4

Zdaj pa gremo od točke do točke.

O tem, v kolikšni meri se kdo drži zakonodaje in koliko ne, ne želim soditi na splošno, iz mojih izkušenj zadeve niso tako slabo urejene, se pa radikalno razlikujejo od kraja do kraja, od Ljubljane do Maribora in vse vmes.
Mogoče ni potreben ravno tektonski premik, pri nekaterih pa je definitvno potreben velik ...pa tudi dosledno upoštevanje zakonodaje in vztrajanje na njej. Obstoječa zakonodaja (v tem primeru ZZZDR) ni slabo napisana. Baje kmalu dobimo novo ...bomo videli.

Koren trenutne problematike (ne govorim za leta in desetletja nazaj) je v tem, da so sodišča edina, ki o stikih in preživnini odločajo, torej tudi o kršitvah. CSDji smo samo posredniki.

Spoštujem prizadevanja zagovorniških društev, vendar je njihova velika pomankljivost (ali pa prednost za njihove uporabnike) v tem, da se izključno postavljajo na eno stran, ki jo zagovarjajo. Stališče CSDja je in mora biti vedno mediatorsko, saj delamo tudi s "storilci" in ne samo z "žrtvami". Kako je to konkretno na terenu, se tukaj ne bi spuščal v debato, res pa zelo različno po Sloveniji.

1 varuh otrokovih pravic sta starša IN DRŽAVA kadar ne ukrepata starša

Točno tako! Kadar ne zmoreta ali nista sposobna tega urediti, potem država. Država bo vedno posredovala tako kot posreduje država, torej v neki točki precej uradniško, saj drugače ne zna. Tukaj pričakovati urejanje odnosov znotraj držvanega aparata, je brezplodno upanje.


2 otrok ima pravico do obeh staršev (v zakonu izrecno posebej zapisana pravica in korist otroka !!! )

Povsem se strinjam. In kršenje te pravice z ene ali druge strani je kršitev in jo je treba obravnavati kot tako. Težava nastopi v trenutku, ko otrok sam noče več imeti stikov in ni boga živega, ki bi ga v to prisilil. Konvencija o otrokovih pravicah pravi, da je otrok pri 10. letih sposoben izraziti svoje mnenje. Ali je takrat to mnenje posledica manipulacije in vpliva enega od roditeljev, težko kdo presoja, škoda je že narejena. Ga pa nihče ne more prisiliti, da bo šel na stik, če tega noče ...

3 v tem trenutku ima otrok od staršev samo mater - oče še ni-sem priznan - torej bi morala mati skrbeti za otrokove pravice.

Da, in v kolikor jih ta krši in CSD to zazna, mora posredovati. CSD ima možnost na sodišče posredovati pobude samostojno, kadar to ocenjuje, da je to potrebno, ne glede na starše. V tej točki se strinjam s teboj, da je to velika luknja, ker omogoča polje manipulacije za matere, ki pač tega ne naredijo. Verjemi, ob znanem očetu in kadar ni razlogov za molk o očetovstvu, vsaj pri meni vse povejo, kdo je oče in se to uredi. Upravna enota nas vedno obvesti o nezakonskem rojstvu brez podpisanega očetovstva in bi morali na CSD narediti VSE, kar je v naši moči, da otrok nima več črtice na rojstnem listu. Praksa ...? Hm, debata za ob pivu :)

4 država materi dopušča da neargumentirano izjavi da NOČE urejati očetovstva, hkrati pa tudi sama kljub svoji zakonsko določeni vlogi varuha otrokovih pravic v praksi nič ne ukrene

Sem delno odgovoril zgoraj, je pa to tudi stvar argumentacije strokovnega delavca. V primeru, da mati res trmasto noče povedati očeta in trdi, da ima za to osebne razloge in oče ni ugotovljiv, je to res stvar domnevnega očeta, da sam sproži postopke. Če pa bi se oče po eni strani oglasil pri meni in podal izjavo, da je oče otroka, ki ga mati noče potrditi, torej, da imam ZNANEGA očeta, ki pa ni zapisan, bi sprožil psotopek na sodišču po uradni dolžnosti v smislu zavarovanja otrokovih pravic. tako bi jaz naredil, ne vem pa za kolege in kolegice drugje ...

5 absurd - ukrepal bi naj človek, ki že upravičeno dvomi, da so materine izjave o tem da je oče, glede na to da mu istočasno tega noče urediti in priznati, sploh resnične - in se realno lahko zgodi da vložiš tožbo in v postopku ugotoviš, da sploh nisi oče, vse stroške pa nosiš sam, saj te v to itak nihče ni silil - ZAKONITI VARUHI OTROKOVIH PRAVIC PA ZA ZAŠĆITO OTROKOVIH PRAVIC !!! ( NE MATERINIH ALI OČETOVIH !) NE RABIJO STORITI NIČ !

No ja, tole je malo pretirano. Iz naslova stroškov (verjetno imaš v milsih tudi stroške DNK analize, ki so visoki) je malo težko gledati na urejanje nečesa, kar bo za otroka kasneje v življenju zelo pomembno. če ima domnevni oče močno željo to urediti, bo to naredil. Načelno pa zakon v tem primeru resnično bolj ščiti matere, ki jim ni potrebno tega narediti. Vendar ... še enkrat ponavljam: poti obstajajo, samo lotiti se jih je treba. CSD ni zakoniti varuh otrokovih pravic kra tako, ampak ima javno pooblastilo, da jih ščiti, kadar so ogrožene. Presoja o pobudi na sodišče je odvisna od ocene potrebnosti in nujnosti. vendar ... adar se recimo očete informira, da sami te postopke sprožijo, v tem ne vidim nič slabega. V postopku priznanja očetovtsva na sodišču dobi otrok preko CSD skrbnika za poseben primer samo za čas trajanja postopka.

Glede na specifiko situacije, sem jo upošteval veš ;), se mi zdijo navodila očku čisto ustrezna.

p.s. iztek postopka suma ogroženega otroka pa ima na CSDju (po veljavni zakonodaji) samo dva izteka: ustavitev postopka ali odvzem otroka. Vmesne poti, vsaj zakonsko utemeljene, ni!! Tako, da bi bilo povsem regularno znotraj takšnega postopka otroka najprej materi odvzeti (kot edini skrbnici), ga namestiti v rejniško družino za vsaj eno leto in med tem počakati, da sodni mlini zmeljejo postopke v zevzi z očetovtsvom. Se ti zdi ta rešitev fina?

Pa na tipkanje :)

monster
27.09.2007, 16:30
še zadnji komentar :)

žal je v javnosti splošno mnenje, da imamo na CSD veliko večja pooblastila, kot jih res imamo (nikogar ne moremo z gorjačo v nekaj prisiliti)

Tista, ki jih imamo (recimo odvzem otroka) pa vam niso preveč všeč ;)

Vsemogočni
11.10.2007, 04:21
"Dejte mi uredit stike!" običajno odgovarjam, da si raje ne želite, da začne država urejati vaše odnose.

Sam se popolnoma strinjam s to izjavo. Kajti, ko začne stike ali ostalo izvajati "država", mora iti in gre izključno vse le po zakonodaji. Kakršno koli "življensko" odstopanje zaposlenih, je prevzemanje odgovornosti na sebe in kršenje zakonov. Zato je težko od državne službe pričakovati, da deluje "življensko", pa čeprav bi se to vsekakor spodobilo. Ampak vmes je toliko ovir in zaprek, tako z ene kot z druge strani, da se to nikakor ne sme upoštevati. Zato nasvet iz prve vrstice najbolj izraža "življensko prakso" :2thumbs:

monster
11.10.2007, 20:03
"Dejte mi uredit stike!" običajno odgovarjam, da si raje ne želite, da začne država urejati vaše odnose.

Sam se popolnoma strinjam s to izjavo. Kajti, ko začne stike ali ostalo izvajati "država", mora iti in gre izključno vse le po zakonodaji. Kakršno koli "življensko" odstopanje zaposlenih, je prevzemanje odgovornosti na sebe in kršenje zakonov. Zato je težko od državne službe pričakovati, da deluje "življensko", pa čeprav bi se to vsekakor spodobilo. Ampak vmes je toliko ovir in zaprek, tako z ene kot z druge strani, da se to nikakor ne sme upoštevati. Zato nasvet iz prve vrstice najbolj izraža "življensko prakso" :2thumbs:

Hvala Vsemogočni za trezen komentar :)

grofica
11.10.2007, 20:52
Še eno vprašanje Monster.
Ali lahko ona zahteva preživnino za nazaj,če jaz vložim tožbo za očetovstvo? Po mojem mnenju lahko to izpodbijam in plačujem preživnino od podpisa očetovstva naprej ali?

mislm..tega pa bolš, da nebi napisu..ker do zdej si se mi še smilu...seveda..otroka je do tvojga podpisa oèetovstva živu pa kdo? bog v nebesih? mislm...sploh nisi vredn, da bi tvoje ime blo napisano pod èrto oèe..majkemi...

mrš