Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Gostinski obrat za pripravo hitre hrane


Patsy
20.08.2007, 10:23
A mi lahko prosim nekdo pove kaj vse rabiš, da lahko zaženeš gostinski obrat za pripravo hitre hrane (sendvič, hitri prigrizki ipd). Prodajaš pa potem trgovinam, lokalčkom itd.

Kakšni predpisi, dovoljenja itd???? :)

Mowgli
20.08.2007, 10:26
Verjetno nekakšno organizacijo družbe (doo, dno, sp...), pregledan ustrezen prostor (inšpekcijsko), opravljen higienski minimum za zaposlene in koga, ki bi bil pripravljen to od tebe pripravljeno kupovati :)

mrjerry
20.08.2007, 10:26
Kar precej stvari je... Poglej si zakonodajo. Naceloma potrebujes obrtno dovoljenje. Glede na to, da celotno zakonodajo najdes na spletu, potrebujes samo se urico ali dve dela. Preglej, kaj so potrebni pogoji za pridobitev obrtnega dovoljenja.

Patsy
20.08.2007, 10:47
hvala. Sem mislila, da mi lahko kdo iz izkušenj bolj pomaga. Na spletu je hudiča in pol zadev, ki jih itak moraš preučiti. Bi mi pa olajšalo da mi eden okvirno napiše kje in kako se lotit.

mrjerry
20.08.2007, 11:09
Jaz ti toplo svetujem, da si taksne stvari ogledas sama. Ravno zato, ker je zadev hudica in pol, obstaja nevarnost, da dobis pomankljive informacije. Odgovornost je pa v koncni fazi tvoja.

dzuko
20.08.2007, 11:21
Potrebuješ podjetje in pa prostor z uporabnim dovoljenjem za tovrstno dejavnost.

Če poslovnega prostora z uporabnim dovoljenjem nimaš, ga poišči. Če želiš pa nek poslovni prostor s spremembo namembnosti spremeniti v prostor, namenjen gostinski dejavnosti, pa ti to odsvetujem. Postopki in vse to traja enostavno predolgo, da o kompliciranju s strani ministrstva za zdravje ne govorimo. Rabiš posebi prostor za fritezo, posebi prostor za skladiščenje umazane posode, za skladiščenje čiste posode, za skladiščenje olj, za skladiščenje odpadnih olj, za tisto, za ono, itd.

Roki so pa itaq poglavje zase...še posebej če je to v Ljubljani, kjer samo za Lokacijsko informacijo rabijo minimalno 3 mesece, gradbenega pa prej kot v ene 6-8 mesecih sploh ne morš dobit (od oddaje prve vloge).

Če pa najdeš idealen poslovni prostor, pa greš vseeno lahko v spremembo namembnosti, samo pred nakupom ali najemom se pozanimaj čisto ampak res čisto za vse stvari..še posebej bodi pozorna na to, da ima poslovni prostor zadostno število parkirnih prostorov, ker vsaj pri nas v podjetju (pustmo stranke v postopku in soglasodajalce ter njihove zahteve) se največ srečujemo s problemi povezanimi s tem. So še druge stvari, kot so zadostna osvetljenost delovnih prostorov, zadostna širina vrat na evakuacijski poti, zadostne širine glavnih transportnih poti, pomožnih, dovolj velike umivalnice, itd itd itd. Vse to je povezano, za kar te lahko nekdo drka v nedogled. Lastnik prostora, ki ti ga pa proda oz. odda v najem, pa itaq pojma nima in mislil, da je to vse kr tko.

Vglavnem, jst se ne bi zajeebaval pa bi iskal prostor, ki je tej dejavnosti že namenjen, razen če imaš denar in bi šla v novo gradnjo, potem pa samo pripravi denar in si rezerviraj čas.

Arc
20.08.2007, 13:09
A mi lahko prosim nekdo pove kaj vse rabiš, da lahko zaženeš gostinski obrat za pripravo hitre hrane (sendvič, hitri prigrizki ipd). Prodajaš pa potem trgovinam, lokalčkom itd.

Kakšni predpisi, dovoljenja itd???? :)
Taka dejavnost se smatra za gostinsko dejavnost in jo tako v osnovi definira Zakon o gostinstvu (prečiščeno besedilo http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=20064&dhid=80322). Ta v 9. členu pravi da so za to potrebni pogoji štirih vrst:
1. minimalni tehnični pogoji v zvezi s prostori
2. pogoji glede minimalnih storitev
3. pogoji, ki se nanašajo na merila in način kategorizacije nastanitvenih gostinskih obratov, (to pri tebi ne pride v poštev ker ne gre za nastanitveni obrat)
4. pogoji glede zagotavljanja varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu.

Zakon tak obrat klasificira kot "obrat za pripravo in dostavo jedi" (4. člen). Pogoji zanj so določeni v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200088&dhid=9588, sprememba http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200088&dhid=9588). Ta v 53. členu pravi da "obrat za pripravo in dostavo jedi dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore (letalom in drugim prevoznikom, organizatorjem banketov ipd.), lahko tudi s postrežbo in dodatnimi storitvami (catering)." Ter da se "za pripravo in dostavo jedi smiselno upoštevajo določbe 23. in 25. člena tega pravilnika."
Ker so te določbe ko jih greš analizirat še vedno kar precej splošne je dobro če se za podrobnosti v zvezi z ureditvijo obrneš ali na kakega projektanta, ali na zdravstveno inšpekcijo (ki pa ni nujno da ti bo pripravljena svetovati), ali na kakega svetovalca za HACCP, ali pa tudi na koga ki je to že dal skozi. Najbolje na svetovalca za HACCP, ker se ti bo vprašanje izpolnjevanje tega standarda itak še stalno vleklo za tabo, karkoli boš v zvezi s hrano že počela.

Glede pogojev o zagotavljanju varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu zakon pravi da so določeni v predpisih, ki urejajo področje varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu. Gre za več predpisov s področja varstva živil (poznajo jih predvsem svetovalci za HACCP) in Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ocena tveganja z izjavo o varnosti, podrejeni pravilnik vsebuje določbe glede ureditve delovnih mest...).

Glede samega opravljanja dejvnosti pa potrebuješ najprej sp.p. ali d.o.o. (oziroma lahko tudi eno od ostalih oblik gospodarske družbe). Dodatna odločba UE o izpolnjevanju pogojev, ki jo je dosedaj zahteval zakon, pa mislim da s spremembo zakona ni več potrebna - poglej spremembo zakona o gostinstvu http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?.urlid=200760&dhid=91031.

mrjerry
20.08.2007, 13:57
Arc, kapo dol.

Patsy
21.08.2007, 21:36
Hvala ti!!!!!!!!!

Ampak takega lokala tudi ni lahko najdit. Kakšna ideja - okolica LJ? Če kdo vidi kaj majhnega s kuhinjo za pripravo hrane.......naj pošlje link ali tel.

ojanez
22.08.2007, 10:00
Za določene brezplačne informacije pa se lahko odpraviš tudi na eno imed poslovalnic VEM (http://vem.data.si). VEM so točke, ki jih je ustanovila država z namenom lažje registracije s.p.-ja, d.o.o.-ja in drugih pravnih oblik.