Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Domača ozimnica


Irina
27.08.2007, 15:07
Nekdaj so babice in mame pripravljale domačo ozimnico; marmelade, kompote, vloženo zelenjavo.......... Ravnokar sem začela kuhati slivovo marmelado. Enostavno sem radovedna, ali mlade ženske danes še kaj pripravljate za zimo, ali je to čisto deˆmode. In se vse kupi.

silence
11.10.2007, 08:35
Moja ozimnca; gobe in strocji fizol u skrinji + par zelenjavnih omak, za dneve ko nau casa kuhat.. :d
Aja, pa jabuka u kleti.:p

Marmelade, kompoti... tega ne jem, otrok pa tudi nimam. :dontknow:

Ozimnco se gres lohk, ce mas vrt pa cajt. :)

mrjerry
18.10.2007, 10:31
... al pa mene :approve:

silence
18.10.2007, 10:35
Vis, vis ... na to pa nisem pomisnla. A s kej moj?:p

Jest bi se par enoloncnic u skrinji, ker jih bom pojedla, preden bo sneg. :shy:

Mowgli
18.10.2007, 10:49
Nič krompirja, nič kompotov (ne maram soka s plavajočo pakungo), nič ajvarja, nič marmelade. :dontknow: Vem pa, da bo Dedek Mraz prinesel kako malo steklenko izbrane bio domače marmelade. :d


Edit:

V skrinji so res gobe in kostanj za hude čase. :blush: Pa domač refošk poleg skrinje (kaj vem, kak bo letošnji)

freya
18.10.2007, 11:43
Glede na to, da imam vrt, sem pripravila nekaj zavojev blitve, graha, korenja, gob, paradižnikovih omak v skrinji, vložila gobe, kumarce in nekaj paprik, rdeče pese, breskov kompot...To so drobnarije, za katere ne potrebuješ veliko časa, za večje podvige kot so grozdni sok, marmelade, ajvar, pečene paprike pa poskrbi mami.

mrjerry
18.10.2007, 13:13
Padle bodo vecje kolicine figove marmelade, morda se dve ali tri sorte olivnega olja z vlozenimi zacimbami, za ostalo pa najbrz ne bo konzumerjev.

lady_lucifer
18.10.2007, 15:02
mi mamo letos kr ornk zalogo, se mi zdi...vlozene kumarce, paprike, gobe, potem peceno papriko, bucke, fizol. marmelad pa tega pa ne jemo.

Lencka
18.10.2007, 16:59
Jaz tega delam nič, ker nimam lastnega gospodinstva :d mati je šefica. Kar pomeni, da ozimnica navadno obsega:
- nekaj zmrznjenega sadja v skrinji (za torte in podobno),
- ogrooomno paketov jušne zelenjave (za vsak teden vsaj en) - korenček, paradižnik, peteršilj...,
- fižol, grah (letos ga praktično ni :( ), gobe in podobne zadeve,
- pa nekaj paprike, brokolija in podobno,
- vložene kumarice, paradižnik, kečap, džuveč in kar je takih zadev (nekje so še kozarčki gorčičnega namaza z ajvarjem),
- od sladkega pa... uf, niti ne vem, kaj za vse marmelade, po mojem bo treba tastare spet stran pometat, hruške v vinu pa od lani še mal rumovega lonca (kuhanega),
- grozdni sok smo že skoraj popili, malinovec še čaka,
- v skrinji hobotnice, na morju jih nalovijo, čez leto jih popacamo...
No, to je nekaj od ozimnice.

Pa letos se mi zdi da je še najmanj... Ne, ne bomo lačni.

Sicer pa ne dela vsako leto vsega - nekaterih svari ne pojemo, in jih ne dela, dokler jih ne zmanjka - tako ali drugače :d

Mowgli
18.10.2007, 17:03
Ravnokar sem nafilal sladoled v freezer. Ampak ne bo do zime....

silence
18.10.2007, 19:11
Nič krompirja, nič kompotov (ne maram soka s plavajočo pakungo), nič ajvarja, nič marmelade. :dontknow: Vem pa, da bo Dedek Mraz prinesel kako malo steklenko izbrane bio domače marmelade. :d


Edit:

V skrinji so res gobe in kostanj za hude čase. :blush: Pa domač refošk poleg skrinje (kaj vem, kak bo letošnji)
Kostanj u skrinji :eek: Ne se zezat. Jest bi to jedla non stop. Zej pa glih zadnjo porcijo kuham :(
Pa ne mi razlozit nej ga grem nabirat, ker bo jutr u nasi dolini sneg.:veryangry::music:

Aja, men bo pa Dedek Mraz medico prnesu.:approve:

nattka
18.10.2007, 20:08
- nekaj vrečk gozdnih sadežev in češenj ... namesto sladoleda pride prav ...:approve:
- nekaj paketkov gob in gobic
- pečene makedonske paprike :p
- nekaj paketkov tamalega (češnjevega) paradižnika
- nekaj paketkov kostanja

jasno, kup domačega bio futranega mesovja ...

za ostalo poskrbijo mati naša in bohnedaj, da se kdo meša v "njeno" ozimnico ...

Irina
18.10.2007, 20:27
Poleg običajne ozimnice (marmelade, kompoti, vložene paprike, kumare, rdeča pesa, stročji fižol in obilo preostale zelenjave v skrinji) sem letos iz radovednosti pripravila marmelado iz grozdja in marmelado iz lubenice. Obe dve imata zanimiv okus. Čaka me še kuha marmelade iz muškatnih in zimskih buč. Marmelade in kompote večinoma porabim pri peki peciva.

freya
19.10.2007, 06:51
Padle bodo vecje kolicine figove marmelade, morda se dve ali tri sorte olivnega olja z vlozenimi zacimbami, za ostalo pa najbrz ne bo konzumerjev.

O jerry, ti si zakladnica znanja in novih idej :kisses:
zaupaj kak recept, kako boš pripravil olivna olja. Verjetno se tako lahko pripravi tudi kak kis?

mrjerry
19.10.2007, 08:18
Za olja vzamem kvalitetnejsa hrvaska olivna olja (imam pac moznost dobiti jih iz prve roke). Zelo rad imam cilijevo olje, ki se odlicno obnese na primer pri govejem mesu. V tem primeru kupis od Kotanyija kozarcek posusenih feferonckov, ki so zelo mocni. Vzames si nekaj casa in jih stlacis v steklenico ter prelijes z oljem. Dalj kot stoji, bolj je veselo. Sicer bi tukaj tezko govoril o ozimnici, ker zadeva rabi nekaj mesecev, da `potegne'. Razmisljam tudi o pehtranovem olju in pa o olju z mesanico zacimb: timijan, rozmarin, pehtran, majaron in drobnjak. Slednji je pravi allrounder.

Kis bi sel gotovo na enak nacin, pri cemer ne bi pretiraval in jemal premocnih kisov. Za kaksne tezje zacimbe, na primer rozmarin, zajbelj, nageljnove zbice, origano in podobno vinski kis, neznejse kot so pehtran, timijan, bazilika itd. pa jabolcni.

Mowgli
19.10.2007, 08:28
Kostanj u skrinji :eek: Ne se zezat. Jest bi to jedla non stop. Zej pa glih zadnjo porcijo kuham :(
Pa ne mi razlozit nej ga grem nabirat, ker bo jutr u nasi dolini sneg.:veryangry::music:

Aja, men bo pa Dedek Mraz medico prnesu.:approve:

Zoki ti ga nudi ugodno po 2,5 € za cca 8 do 10 kosov. :veryevil:

Sam imam sicer super plac za kostanj in gobe. Seveda ga ne bom izdal, le namig, da te morajo spustiti na balkon. Vedno se kaj najde, ko pridem tja. Sicer ga pa skuhaš, olupiš in zamrzneš. Vsaj en recept pa tudi že imaš :p

Kak recept za dobro domačo medico ne bi bil odveč...

freya
19.10.2007, 08:40
@jerry ..potem je pa treba pohitet, preden vse dišavnice pomori slana
jij nameravaš namočiti ločeno ali po več skupaj...in katere?
:p

čez domačo medico je ni.....pardon, pravilno je meden liker
mowgli...recept poišči, potrebuješ pa le med, žganje in vodo...pa malo cvetnega prahu, če ga imaš

silence
19.10.2007, 08:42
Zoki ti ga nudi ugodno po 2,5 € za cca 8 do 10 kosov. :veryevil:

Sam imam sicer super plac za kostanj in gobe. Seveda ga ne bom izdal, le namig, da te morajo spustiti na balkon. Vedno se kaj najde, ko pridem tja. Sicer ga pa skuhaš, olupiš in zamrzneš. Vsaj en recept pa tudi že imaš :p

Kak recept za dobro domačo medico ne bi bil odveč... Sam men se zdi, da od zmrznjenega kostanja ne ostane taprav okus? Ce ga odtajas ga ne mores jesti, brez da naredis pire al kej podobnga...a?:shy:

Lohk se pa tko zmenva; ce noces izdat placa - mi ga ti naberes; pa kake gobe se tud ne bi branila. Bom ze kej iz skrinje vrgla, da bo plac se za mal gob.:p

Recept za dobro domaco medico; a to sprasujes kje jo lohk kupis?:angel:

Mowgli
19.10.2007, 08:44
Meden ali medeni? :p
Sicer pa uporabljamo pri naši hiši samo preverjene recepte iz zanesljivih virov. :clown:
In še zadnji feferončki mi zorijo na okenski polici, mogoče pa Jerry poda primerno ponudbo :d

Mowgli
19.10.2007, 08:45
Sam men se zdi, da od zmrznjenega kostanja ne ostane taprav okus? Ce ga odtajas ga ne mores jesti, brez da naredis pire al kej podobnga...a?:shy:

Lohk se pa tko zmenva; ce noces izdat placa - mi ga ti naberes; pa kake gobe se tud ne bi branila. Bom ze kej iz skrinje vrgla, da bo plac se za mal gob.:p

Recept za dobro domaco medico; a to sprasujes kje jo lohk kupis?:angel:



Pust' ti mojo gobico. :clown: :d

silence
19.10.2007, 08:45
freya - razlika je med medenim zganjem in medenim likerjem...Mowgli je ziher po zganju spraseval :cool:

Aja, Mowgli dej ko bos najdu recept:rolling: ; poisc se recept za taptrav domac zganje pa cebele nabavi - ker so to osnove za tapravo domaco medico.:approve:

Mowgli
19.10.2007, 08:46
Da te neb' kej pičl... :clown: :d

silence
19.10.2007, 08:47
Pust' ti mojo gobico. :clown: :dKaksna tvoja gobica?:( Ce jo jest utrgam, bo moja nede.:shy::d:d

silence
19.10.2007, 08:48
Da te neb' kej pičl... :clown: :dNe, sej zej bojo zuzki kmal pocrkali.:p

Mowgli
19.10.2007, 08:49
Kuharice; je boljše gobice zblanširati in zamrzniti ali posušiti?

silence
19.10.2007, 08:51
Men je najbols tkole; surove narezem, zapakiram u vrecke in zmrznem.:approve: :p

freya
19.10.2007, 09:00
@mowgli...njam, za preverjen recept bo treba mal počakat, ker je običajno za tovrstne zadeve zadolžen xy :d
seveda je medeni ( glej moj podpis ;))
gobica pa vedno poblanširam, ne vem, kakšne so surove?

@silence...običajno rečemo medici medeno žganje, tega pa čebelarji ne marajo slišati..ker je medeno žganje destilat medenega vina ( preberi si na tem linku klik (http://users.volja.net/stane-plut/stran_nova/splosno_o_pridelkih/splosno/pijace.html)

mrjerry
19.10.2007, 11:54
@jerry ..potem je pa treba pohitet, preden vse dišavnice pomori slana
jij nameravaš namočiti ločeno ali po več skupaj...in katere?
:p

čez domačo medico je ni.....pardon, pravilno je meden liker
mowgli...recept poišči, potrebuješ pa le med, žganje in vodo...pa malo cvetnega prahu, če ga imaš

Saj sem napisal.... Naredil bom dve, najvec tri mesanice, ker je konzumacija pri nas doma dokaj zalostna. Torej cilijevo olje za zrezke, mesanica mediteranskih zacimb za solatne prelive in kaksne omake ter rozmarinovo olje za ribe in podobno.

mrjerry
19.10.2007, 11:55
Kuharice; je boljše gobice zblanširati in zamrzniti ali posušiti?

Brez problema jih lahko narezes in zamrznes, brez blansiranja. Imas potem vecjo svobodo pri kuhanju. Mimogrede, baje lisicko po zmrzovanju postanejo grenkejse.

Lencka
19.10.2007, 12:16
Točno, mrjerry. Pri nas sicer malo drugače, ampak tudi variacija na olja in začimbe - npr. bazilika v olju, koperc v olju...

Kar se pa gob tiče, sem slišala, da ni zdravo jih surovih zamrzniti. ?

mrjerry
19.10.2007, 12:32
Ne vem no... Pri nas to pocnemo (pretezno jurcke) in smo se vsi okej... :dontknow:

silence
19.10.2007, 12:42
Brez problema jih lahko narezes in zamrznes, brez blansiranja. Imas potem vecjo svobodo pri kuhanju. Mimogrede, baje lisicko po zmrzovanju postanejo grenkejse.
Ja, malo grenkejse so - samo v kombinaciji z jurcki, se vedno fantasticne.:p

Lencka - pri nas isto - ze cel zivlene jem surovo zmrznjene, pa smo ze cel cajt VSI polnoma zdravi.:approve:

Mowgli
19.10.2007, 13:07
Ja, malo grenkejse so - samo v kombinaciji z jurcki, se vedno fantasticne.:p

Lencka - pri nas isto - ze cel zivlene jem surovo zmrznjene, pa smo ze cel cajt VSI polnoma zdravi.:approve:

Če avatar pogledam... ??? :d (Bomo mi še naprej poblanširali na hitro; ziher je ziher)

silence
19.10.2007, 13:22
Ti se me kr boj ja.:approve:

Kukr je reku jerry, mas vec svobode, ce so surove.:2thumbs: Pa se manj dela, ko delas ozimnico. :blush:

nattka
19.10.2007, 16:35
pri nas obvezno sodijo v ozimnico tudi doma sušeni jabolčni krhlji ...
orehi in lešniki ... pa v šnopčku borovničke za hude cajte ...

mrjerry
29.10.2007, 13:14
Huh, dobri ste :)

(pri nas borovnice v snopcku po definiciji ne morejo pricakati nikakrsnih cajtov :clown: )

freya
29.10.2007, 13:23
klasika :d


meden liker...specialno za mowglija

najboj enostavno takole...v segreto vodo ( 2 dl) dolijemo 1 l žganja in kozarec medu. Vse skupaj mešamo in segrevamo do 60 st.celzija. Dodamo še cvetni prah, če ga slučajno imamo ter vroče nalijemo v steklenice. Seveda prej poskusiš in če ti je premočno razredčiš z vodo ( obvezno prekuhano) oz. dodaš žganje. Lahko imaš tudi dve varianti....močno in blažjo.

majdka
28.12.2007, 07:24
zanima me, ce je ze kdo probal ze vlozene jurcke, se enkrat prevreti in vloziti, ker sem jih v prvo premalo kisala :dontknow:

nattka
28.12.2007, 15:05
uhhh ... sama se jih ne bi upala predelati še enkrat ... raje bi drugo leto delala po drugačnem receptu ...

Irina
06.01.2008, 00:04
Bučke, si je kdo v jeseni prihranil kako Muškatno ali Zimsko bučo? V kolikor si jo je, je sedaj pravšnji čas za pripravo marmelade ali zavitka, lahko tudi pite.

nattka
06.01.2008, 18:01
opažam, da so bili pri nas očitno hudi cajti ... ker smo ostali brez borovničk ...:shy:
ampak prihaja medica po freyinem receptu ...:p

freya
06.01.2008, 21:11
jp, bili so mrzli cajti
:d