Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Barlow George, prof. Dr. ihtiologije je umrl


Lintvern
16.09.2007, 13:14
Svetovno znani, ultimativni in najboljši poznavalec ostrižnikov (ribe iz družine Cichlidae), naš "Oče ostrižnjakarjev", "kiklidiot (cichlidiot) številka 1" je preminil star 78 let 14. julija 2007 v Kaliforniji.
Upam, da plava njegova duša v "ribjih nebesih".
Profesor George Barlow, častno upokojen (emeritus) je svetovno znan ihtiolog, evolucionist in etolog. Študiral je tudi v Evropi skupaj z znanima pionirskima etologoma Konradom Lorenzom in Nikolasom Tinbergenom!!
Barlow je poleg ostrižnikov iz družine Cichlidae preučeval tudi obnašanje puščavske kili ribice Cyprinodon macularius iz kalifornijskega jezera Salton Sea, glavoče (recimo vrsto Gillichthys mirabilis), koralne ribe, predvsem kirurge, ostnike z družine Monocanthidae (predvsem ogroženega kljunastega ostnika, Oxymonacanthus longirostris), bodike iz družine Scorpenidae in zete (Gasterosteidae).
Objavil je preko 160 strokovnih del in 3 knjige. Njegova zadnja knjiga ga je naredila za idola med ljubitelji ostrižnikov, knjiga je preprosto enkraten in neprekosljiv vpogled v evolucijo te fantastične in najpomembnejšoe družine akvarijskih rib. Ta knjiga, "THE CICHLID FISHES: NATURE'S GRAND EXPERIMENT IN EVOLUTION" je drobro znana tudi slovenskim ljubiteljem ostrižnikov, saj nas jo je kar nekaj naročilo in "jo znamo napamet"! :2thumbs:
http://www.perseusbooksgroup.com/images/detail/0738205281.jpg

15. 06. 1929 - + 14. 07. 2007

http://www.aqua-vita.si/slike/Barlow_georgeE.jpg
http://www.aqua-vita.si/slike/barlow.jpg
foto: Bicka Barlow (hči)
http://www.aqua-vita.si/slike/metriaclima_barlowi.jpg

Malavijska ustonoša, Maylandia barlowi, poimenovana po našem profesorju. Ime ji je dal po svojem ihtiološkem mentorju njegov študent Ken MyKaye leta 1986.