Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : PC konfiguracija - nasveti


Luka2k
18.09.2007, 08:51
Nabavljam novo mašino in ker sem se okoli hardvera apdejtal cca. dve leti nazaj, bi me zanimali vaši predlogi okoli hardvera.

PC se bo uporabljal za obdelavo videa, 2d in 3d animacij, print in web grafiko, skratka za resne stvari. Igric ne igram.

Vem, da moram dat not vsaj Duo proc, najmanj 2G rama, potem mi pa zmanjka. Slišal sem, da ima Asus neke konkretne plate, s katerimi se da lepo navit proc. Diski bi morali biti čim tišji, prav tako napajalo. Okoli grafike se mi tudi sanja ne...

Skratka, računam na vaš odziv!

mrjerry
18.09.2007, 11:29
Tud jaz sem malo ven, ampak mislim da se par stvari ni spremenilo.

Navijanje - ce mene vprasas brez veze. Mnogo bolj vesel bos mamaplate, ki se zna cim bolj sama od sebe updateati z gonilniki in biosom. Tuki imam odlicne izkusnje z MSIjevimi platami, ki so bile vedno za kancek pred asusom. Je pa oboje sigurno dobra izbira.

Splaca se ti investirati v soliden chipset. V kolikor razmisljas o Intelu, imas opcijo chipseta D975XBX2, ki menda je male otroke (iste, ki jih bos moral preprodati, da si ga bos sploh lahko privoscil). Sicer podpira do 8 giga rama (ce bos gnal XPje, bosta brzkone 2 dovolj, ce bos pa presaltal na visto, pa imej vsaj plac za dodatne rame). Chipset ima tudi podporo za ATI Crossfire (ATIjeve dual grafe). Kolk to stane, ne vem, ker sanjam ;). Sicer pa glej Intelov P35 chipset. Z AMDjevim procesorjem imam odlicne izkusnje tudi z nVidio chipsetom (nForce), kjer je zunaj ze serija 6. Osebno v bistvu preferiram nvidio pred intelom. Za 680i SLI se itak hvalijo, da je `designed for extreme overclocking'.

Ce ne mislis kupovati dual graficnih, so solidne MSIjeve plate serije P35 Neo Combo (za duale pa rabis P35 Platinum).

Diski... Jaz vedno prisegam na western digitale in niti ne gledam na to, kaksna je cena. Em... Po nekajletnih izkusnjah odsvetujem vezavo v RAID, SATA2 je hiter ze sam po sebi.

Graficna... Mal si poglej, kaj priporocajo proizvajalci softvera, ki ga uporabljas. Za Adobe Premiere ravno zadjle gledam, da podpirajo ATIjeve Radeone (bolj gamerske kartice) in nVidia QuadroFX, ki so bolj profesionalne. V tem primeru, ali res hud radeon, ali pa soliden quadro, ne eno ne drugo ne bo poceni.

Napajalnik... Za enega sem odstel cirka 100 eurov. Ceprav trikrat drazji od obicajnih je eden od best money ever spent. Tih, po enem letu se ni zacel ruziti, kabli izdelani tko kot treba (ne samo tista ogabna solata, kot pri klasikah)...

Tko :approve:

Luka2k
19.09.2007, 09:19
Kolega mi je priporočil naslednjo konfiguracijo:

ASUS Commando
Intel ® Core 2 Quad Q6600
Patriot PC2-6400 "Extreme" KIT 2GB
WD WD2500YS 250GB 7.2/16M/S300 RaidEdition x 2
BFG Tech GeForce 8600 GTS "overclocked"
NEC AD-7173S Labelflash™
Enermax ELT620AWT "Liberty"
ASUS Arctic Square

komentarji?

mrjerry
19.09.2007, 09:48
Naceloma podpiram quad core, pozanimaj pa se, ali ga podpirajo tudi tvoj operacijski sistem in softvare. Ce ti bo vse skupaj viselo na enem coreu, si ne bos mogel kaj dosti pomagat.

Pa kot sva se ze menila... Dobro razmisli, ali je pri tebi bolj obremenjen procesor ali grafikulja. Pa mogoce dej vseeno 4 giga rama, ce ze ne mislis investirati v SCSI diskovje (namig: ram je mnogo cenejsi :clown: ). Cim manj praskanja in cacheiranja med racunanjem, tok bols zate.

zeriX
19.09.2007, 11:03
In vsekakor daj swap file/partition na začetek diska ker so tam dostopni časi hitrejši, ko ti bo že enkrat zmanjkalo rama.
Sicer mislim da ta konfiguracija ki si jo napisal bi morala biti kos opravilom ki jih misliš izvajat.

ivan007
19.10.2007, 03:56
Zanima me, če že obstaja kakšen program ali celo igra, ki izkoristi takšne procesorje z dvemi ali več jedri.

2 GB RAM pomnilnika - OK
GRAFIČNA KARTICA- kakšna ge force 512 MB RAM (sam imam Ge Force 8500 GT z 512MB RAM-a in je čist OK- ni neki špica ampak dela pa lepo in vse) - OK
TRDI DISK- WD (WesterDigital) - OK
Procesor pa ne vem, zakaj bi moral biti takšen za navijanje. To je brez veze.
Res je bolje več odšteti za matično ploščo, kot pa za nevem kakšen kos opreme, ki tudi v nenavitem stanju dela normalno.
Sicer pa - če te žuli denar tudi prav.

zeriX
19.10.2007, 20:39
Zakaj pa nebi iztisnil is svoje opreme največ?
Vinar tudi 5x stisne grozdje samo da več priteče.
Za izkoriščanje CPU pa ni kriva igra ali program ampak OS sam.
OS mora vedet "naslavljat" dve jedri.