Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Instant Internet / satelitski internet - predlogi, ponudba, vprašanja in podobno


randius
04.10.2007, 15:48
Pozdravljeni!

Naj se vam že vnaprej opravičim za res dolg sestavek. A menim, da lahko le na tak način predstavim vso zadevo.

Vprašanja, ki jih postavljam so:

Je sploh smiselno, da si izključno za moj domači namizni računalnik že takoj omislim instant internet, ki bo v mojih koncih verjetno še okoli pol leta lahko deloval le prek GPRS-a?

Menite, da bi tak prenos omogočal tudi spodobno govorno komunikacijo prek skype-a oz. messengerja? Žal tega še nisem preizkusil doma, prek obstoječega dial-up dostopa. Kako deluje?

Naj raje vseeno počakam – čeprav se mi več ne ljubi -, da se poveča konkurenca na t.i. področju instant interneta oz. da končno dobim kake spodbudne info glede možnosti ADSL-a pri nas?

Podajam vam nekaj info, da mi lažje pomagate. Kot tudi svoje videnje glede širokopasovnosti.

Prihajam iz zelo redko poseljenega področja (JZ del Bele krajine ob Kolpi). v naših koncih tako tudi ne more biti zadosti interesentov za ADSL. menda to prvi pogoj Telekoma. Pač tržno obnašanje. Jih premalo iz EU pritiskajo, da so dolžni urediti infrastrukturo. širokopasovnost v sleherno vas ne glede na stroške, ne? trenutno in skoraj gotovo tudi v bližnji prihodnosti infrastruktura najbrž še ne bo izdelana. Zato me seveda zanimajo vsakršne takojšnje alternativne rešitve, boljše od navadnega, dragega ter počasnega dial-up klicnega dostopa do interneta, ki ga imam sedaj. Zato zanimanje za instant internet.

Težava je v tem, da živim v področju, kjer slab tudi Mobitel ter Simobil signal. Nekje je, na večih mestih pa ne. ponavadi bolj slab. parkrat med pogovorom kar zgine, če se samo malo premaknemo. Je pa zanimivo, da je ponekod popoln signal. na srečo ob glavni cesti, kjer možno ob njej ustavit avto. žal izven naselij. Če bi imel prenosnik – morda pa le kmalu – bi se do tam zavlekel in koristil ta instant.. brez zunanje antene.. a bi me najbrž drugi ljudje čudno gledali, kaj tam skoz v avtu počnem… No, v sobi, kjer imam že omenjeni osebni namizni računalnik mi kar lovi 2-3 črtice, a še takrat moram bit zelo pri miru.

Po dobljenih info s strani Mobitela (jih moram pohvalit za hitre povratne ter izčrpne info), trenutno v mojem kraju verjetno še menda pol leta ni možen instant i-net prek boljše povezave EDGE. prek najboljših UMTS ter HSDPA pa verjetno še dosti dalj časa ne. Zato, če ga zdaj takoj hočem, mi pač preostane le GPRS. Le-tega pa mi v Mobitelu nekak ne priporočajo. Slab signal pri nas ter počasnost samega GPRS-a, ki tako deluje tudi pri zelo dobrem signalu, naj bi pri meni dala bolj slabe rezultate. V praksi, pri meni, naj bi bila tako hitrost GPRS še dosti manj kot 50% hitrosti navadnega klicnega dostopa.

Z zunanjo anteno bi se znal ojačati signal ter ga tudi stabilizirati, a eni testi so pokazali, da temu ni glih vedno tako. a boljše kot brez antene vseeno je. Če res tako, bi šel v nabavo.

Mobitel ob tem pravi zame tako, če bi vzel prek GPRS-a: Z takšnim dostopom bi lahko dokaj spodobno dostopal do e-maila, prebiral e-novice iz portalov, pregledoval e-forume ter iskal info prek npr. najdi.si, google.com ter uporabljal Messenger za pisno komuniciranje. Prvi vidni problemi bi znali bili pri down- in up-load-ih tudi že manjših datotek, pri obiskovanju strani z mnogo npr. slikovnega gradiva, kar eni e-forumi in nekaj meni ljubih strani so. Tu naj bi se že bolj pokazala počasnost povezave. govorna telefonija prek Skype-a in Messengerja, ki bi jo rad kar dosti prakticiral, naj bi delovala ob boljšem ter stabilnem signalu, čeprav pri Mobitelu rahlo v to dvomijo. Video komunikacija npr. prek messengerja, gledanje video datotek na internetu (npr. rtvslo, 24ur), pa tudi prenos res večjih datotek pride v upoštev šele z vsaj omogočenim EDGE. Na to sem pa pripravljen počakati.

Vzel bi pa podatkovni paket Mega za mesečno 20,86 eur. Programček DU Meter je pokazal, da je Mega glede opravljenega prometa idealen zame. Za omenjeno ceno bi namreč ob uporabi, ki jo zdaj prek dial-up prakticiram in ob tej hitrosti, lahko visel na internetu 1x dlje ter za to plačal manj kot 50% trenutnega izdatka (21 eur proti 45-50 eur). dejansko bi bil zaradi nižje povezave prek GPRS-a prisiljen biti še nekoliko dlje na internetu, a vsaj za isto ceno. V 1 letu bo to vsaj 20 eur x 12 mesecev eurov prihranka = 240 eur. Jasno manj, saj bi moral dat še nekaj za zunanjo anteno, za vzpostavitev paketa Mega ter usb modem al kartico… A še vedno velik prihranek. Za to razliko, pa sem pripravljen tudi potrpeti še počasnejše odpiranje strani kot pri dial-up.

Seveda pa se je v mojih krajih tistim, ki potrebujemo usluge interneta več ur dnevno, sedaj kar malo težko odločiti npr. za instant internet. predvsem zaradi tega, ker nikoli ne vemo, kdaj nas bo ter na kakšen način presenetil Telekom z resnično novico, da kmalu ADSL bo. v zadnjih nekaj letih se je izkazalo, da nam z Telekoma na veckratna vprašanja, kdaj lahko pričakujemo kak napredek glede infrastrukture in še česa, ponavadi odgovorjajo, da naj jih kontaktiramo čez določen čas. V tem času nismo dobili nobenih konkretnih informacij, zagotovil. Res so v zadnjem letu omogočili ADSL infrastrukturo v vseh bližnjih manjših centrih s svojo poštno številko, tudi v našem. A je kljub temu v teh centrih še vedno ostalo večje število interesentov za ADSL kot tistih, ki ga že uporabljajo. Kdaj bomo potem šele prišli na vrsto ostali iz manjših naselij naokoli, je kot kaže retorično vprašanje. Morda čez 3 mesece, pol leta, 3 leta? Pričakoval bi, da tistim interesentom ADSL-a, ki smo že večkrat na tak ali drugačen način zatežili Telekomu, da nam sproti posredujejo info o napredku z tega področja. Ker ko enkrat pride možnost za ADSL, ga jasno takoj vzamem, takrat pa postane instant odveč. Razen, če ga 'predam' komu drugemu, ki bo začasno brez ADSL-a al' ga rabi zgolj za terenske potrebe oz. ga sam uporabljam po terenu z prenosnikom… a mislim, da si s tem ne rabim preveč beliti glave, saj močno dvomim, da v kratkem ADSL bo. Tako utegne instant i-net bit kar celi 2 leti edini moj dostop do interneta. Zato bi ga vzel. Jasno, le če je res ok…

Hvala za vašo pomoč, vaša mnenja ter lep pozdrav,
Andrej

randius
04.10.2007, 23:55
ni nobenega poznavalca, da bi kaj konkretnega povedal?

joe
05.10.2007, 08:05
ni nobenega poznavalca, da bi kaj konkretnega povedal?

Nabavi si ISDN in se povezuj preko normalne povezave. Dvojni ISDN, ti da 128 Kb/s, bolje kot vsak instant, ki deluje hitro le v idealnih pogojih.

bobi
05.10.2007, 08:27
Si na takem področju, da si zelo omejen pri izbiri. Najprvo se pozanimaj kje je bazna postaja od Mobitela. Če je v vidnem rangu, ti svetujem nakup usmerjene antena, ki ima 11db. ojačanja, cena je cca. 100€. To seveda govorim za instant internet.
Jaz bi se na tvojem mestu probal dogovorit, tako z prodajalcem antene, kot z Mobitelom, da ti dajo možnost preizkusa zadeve, da boš 100% da bo delalo.
Druge alternative ne vidim, dial up klici so še najslabša varianta pri tebi, ker si tudi za njih predaleč od centrale in ti int. laufa na par kbit.
Tukaj imaš link do iskrinih anten in model 30 je primeren za tebe!
http://www.iskra-tela.si/www.iskra-antene.si/katalog_slo_mobitel.htm#P%20-%2030%20UMTS

Upam da sem ti kaj pomagal!

joe
05.10.2007, 21:51
Danes sem imal možnost sporbati ta takoimenovani instant paket. Zanima me samo, če si na mobitelu nabavili dobre osebne stražare? Ker to je pa pod vsako kritiko. Če dobesedno ne visiš na antei od mobitela, je prenos dobesedno nikakršen ali pa ga sploh ni. Če bi meni prodali kaj takšnega Grem do prve poslovalnice mobitela in taprvemu prodajalcu vržem zdevo direkt v glavo.

To pa je zavajanje potrošnika z veliko začetnico.

randius
05.10.2007, 22:20
joe

kak signal pa je bil tam kjer ste probali?
a ste to prek samega mobitela al' modema al kartice? ste imeli zunanjo anteno zraven? katero?
kateri prenos bil? prek gprs ali kaj vec?
ce res slab signal: je bazna postaja kar oddaljena in zaradi tega ni šlo...?
ce pa ste imel dober signal, pa je to vse skup res shit...
no, v primerjavi z dial-up klicnim dostopom: kaksna je bila hitrost... hitrost odpiranja strani...?

hvala za info...

joe
06.10.2007, 08:50
joe

kak signal pa je bil tam kjer ste probali?
a ste to prek samega mobitela al' modema al kartice? ste imeli zunanjo anteno zraven? katero?
kateri prenos bil? prek gprs ali kaj vec?
ce res slab signal: je bazna postaja kar oddaljena in zaradi tega ni šlo...?
ce pa ste imel dober signal, pa je to vse skup res shit...
no, v primerjavi z dial-up klicnim dostopom: kaksna je bila hitrost... hitrost odpiranja strani...?

hvala za info...

Signal je bil tam odličen, ker smo bili od antene oddaljeni približno 150 m. vmes je sicer res bila ena stavba.

Na UMTS je sicer odprlo kakšno stran ali dve še nekako tako kot 256kb adsl linja. Ampak to je bilo tudi vse. Naslednjih strani sploh ni več hotelo odpirati. Kot da ne bi bil povezan. Potem smo preklopili na GPRS, kar je dalo stabilno linijo, ampak obupno počasno. Slabše kot navaden 56k modem.

Zadeva je bila tista, ki se priklopi na USB.

Moč signal je bila odlična. Bili smo namreč sredi mesta. Kaj je šele na vasi? V glavnem, če bi meni tole prodali in potem računalni neko naročnino, bi jih tožil.

Moje mnenje, nabavi si isdn linijo vklopi dual band in je to to.

randius
06.10.2007, 12:57
Pozdravljeni!

Joe, hvala za izcrpno porocilo… ok, preverim ISDN…

a sam nekoliko drugace gledam na vse skupaj glede instanta.

zavedam se, kaksne so brzine ADSL-a v primerjavi z dial-up kot tudi to, da jih prek tega instanta ne bom delezen.

tako mi trenutno in se kar nekaj cajta cim hitrejse odpiranje strani ter s tem zelo hitro pridobivanje raznih info niti ni prioritetno. To je koncni mesecni izdatek za uporabo interneta, ki me tepe pri klicnem dial-up in najbrz bi me tudi pri ISDNju. a slednje moram se glede na moje potrebe preracunat.

kaj mi bo hitrost, sej itak ne morem vseh strani naenkrat brat. ce pa res nujno rabim kak info, pa grem samo na ustrezno www stran, ki mi jo bo takrat najbrz hitreje odprlo.

pri dial-up si ponavadi dam takoj na zacetku srfanja odpreti znotraj vec odprtih mozill vec podstrani (ne vem kteri izraz je pravi) ter lepo pocakam, da se nalozijo ter se potem odklopim ter to prebiram. www strani, ki jih ponavadi prebiram, cetudi je na njih kar nekaj slik, pa se mi tudi prek dial-up-a se kar spodobno odpirajo. zato, ce gre se malo pocasneje prek GPRSa, bi bilo kar OK zame.

isti nacin srfanja bi uporabljal z instant-om. pa vmes, ko se vse to na easy naloži bi visel na messenger-ju al' kaj drugega pocel. in vse skup me ne bi dosti stalo, saj bi placeval zgolj opravljen promet, ki ga ze zdaj sproti kontroliram z programom DU meter. imam prav? kak komentar na to?

aja, skoraj pozabil omenit še to:

Sele danes, ko se je sestra prikradla domov, sem dejansko preveril Mobitelov signal pri sebi v sobi. Pri bajti imamo vsi ostali Simobil, pa prevec len sem bil, da bi si sposodil od katerega soseda. sam sem pred par meseci imel se pri Mobitelu in na podlagi izkusenj sem napisal, da le 2-3 crtice lovim. toliko, redko 4, imam sedaj pri Simobilu.

torej, dejansko stanje v moji sobi z Mobitel signalom, kjer je najboljsi, to je hkrati na zalost in na sreco na povrsini enih 10x20cm (sem testiral z pomikanjem mobilca levo-desno, gor-dol), je nekak taksno:

40% - 5 crtic
30% - 6 crtic
20% - 4 crtice
10% - vseh 7 crtic

to bi pa ze znalo bit za moje zahteve OK? se enkrat poudarjam, da bi do prihoda EDGE uporabljal zgolj GPRS prenos.

priblizno koliksna je bila hitrost od instant i-neta prek GPRSa, v primerjavi z klicnim dial-up dostopom? v %, ce je dial-up 100%.

ce kupim ali bolje si sposodim vso potrebno opremo (upam, da se najde razumevajoc prodajalec): naj vzamem iz Mobitel akcije USB modem al' raje kartico? tista dva modema torej omogocata priklop zunanje antene, ne? hm, slednja mogoce sploh ne bo potrebna, ce vzamem modem ter ga postavim tam, kjer kaze 6-7 crtic signala. se motim?

pisanje sporocil prek Live Messengerja bi najbrz teklo ok.
za govorno komunikacijo prek Messengerja oz Skype-a bo najbrz se vedno tudi sedaj ob dobrem signalu premalo. se morda motim?

Prenos govora bo deloval, ko mi omogocijo nekajkrat hitrejsi EDGE?

hvala za nove odgovore.

Lp

rda
06.10.2007, 13:39
Pred leti sem imel Simobilov GPRS na podoben način, kot ga ti opisuješ.

Signal sem imel nekje 5-6 črtic od 7. Za modem sem uporabil Siemensov mobilnik S45, ki je deloval kot modem (povezan preko kabla z računalnikom)

Hitrost dol je bila cca 4.6 kB/s
Hitrost gor je bila cca 1.6 kB/s

Za MSN bi moralo zadostovati, za kakšen prenos govora pa boš verjetno potreboval UMTS.

lp

vizitor
07.10.2007, 09:17
rda: potrjujem, skype na GPRS povezavo je neuporaben, na UMTS pa dela brez problema

randius
07.10.2007, 17:04
prek gprs zaradi pocasnega prenosa torej pogovor prek skype in messengerja odpade? ko dobim EDGE, ki omogoca dosti hitrejsi prenos, pa bo OK? sej glede pogovarjanj se lahko pocakam,, vse ostalo - jasno razen videa (prek interneta) ter down-up-load vecjih file-ov pa bi slo, ne?

torej v primerjavi z ISDN ter morda Telekom paketom z neomejeno uporabo (ki bi me pri uri rabe dnevno, prisel mesecno slabih 10 eur ceneje), kaj bi vzeli?

hvala in lp


ko sem pravil

ter morda Telekom paketom z neomejeno uporabo (ki bi me pri uri rabe dnevno, prisel mesecno slabih 10 eur ceneje)

to v primerjavi z klicnim volja dial-up, ki ga imam sedaj

zeriX
07.10.2007, 18:39
Ja pa boš ziher samo eno uro dnevno na netu?
Tako sem si tudi jaz računal pred leti in izkazalo se je potem tako da so prihajali zmeraj večji računi.
Raje vzami xDSL in nimaš skrbi z gledanjem ure in porabe.

randius
07.10.2007, 21:50
zeriX,

ocitno niste prebral, da za (A)DSL trenutno nimam moznosti zaradi infrastrukture, kar sem v prvem postu vse opisal...

randius
07.10.2007, 22:02
Ko pridobim cim vec potrebnih info, se bom sam odlocil izmed 4 moznosti:

1 - ostanem na volja dial-up
2 - mobitel instant internet
3 - ISDN
4 - Telekom paket z neomejeno uporabo

1. le, ce odpadeta opciji 2 in 3 zaradi ze navedenega ter ce pod 1 uspem omejiti dnevno uporabo na do 45 minut.
2. ce stestiram instant mobitel net in ce dela ok, ga gotovo vzamem, podatkovni paket Mega za mesecno 20,86 eur. kljub zacetnemu enkratnemu izdatku za usb modem, prikljucnino za podatkovni bonus ter za verjeten nakup zunanje antene, bi ze v enem letu lepo prihranil.
3. le, ce mnogo boljsi ter hkrati cenejsi od 4 in jasno od 1 ter ce 2 odpade
4. le, ce odpadeta opciji 2 in 3 zaradi ze navedenih razlogov ter ce pod 1 nikakor ne uspem omejiti dnevne uporabe pod 45 minut.

Trian
07.10.2007, 22:40
Tako je, skype preverjeno ne deluje tekoče prek gprs-a. Vse razen streaminga bi moralo delovati povsem ok. Če pa res želiš hitro hiter downlink lahko razmisliš še o možnosti malo dražje satelitske povezave za download in gprs za upload. Cen trenutno ne poznam za to rešitev.

ava_sa
13.10.2007, 21:34
Očitno nisem edina, ki se obada s podobnimi težavami. Nimamo ne dobrega mobitel signala, ne možnosti za internet (razen dial).

Ker je interes za hitro internetno povezavo velik, sem preučila kar nekaj možnosti, toda brez uspeha.

Nekaj sem slišala o možnosti interneta preko satelita, mislim da ima T2 to možnost. Ali ve kdo kaj o tem?

Randius sporoči tudi če ti je uspelo urediti povezavo preko mobitela in kako dela.

lp

zeriX
13.10.2007, 21:44
zeriX,

ocitno niste prebral, da za (A)DSL trenutno nimam moznosti zaradi infrastrukture, kar sem v prvem postu vse opisal...

nisi, saj nas ni več za istim nickom.

Res nisem ker se mi ne da ;)

Lahko probaš rešit še z kakim sosedom kjer bi se dalo in postaviš WLAN omrežje med hišama.

Aldebaran
13.10.2007, 21:59
No upam, da bosta tile dve povezavi v pomoč :
klikni prvič (http://www.wlan-sat.com/modules.php?name=News&file=article&sid=219)in drugič (http://si.sensolink.net/sir_internet.htm)

Snif
14.10.2007, 02:38
Cenik storitev
Sensolinkov dvosmerni satelitski internet deluje za mesečno naročnino na podlagi 12 mesečne pogodbe in začetnim nakupom opreme skupaj s stroški postavitve.

OPREMA
Satlynx 3020 € 2.035,00
Satlynx 9000X € 1.345,00
Večja, 96 cm antena € 140,00
Večja, 120 cm antena € 205,00
2W HPC nadgradnja za 9000X € 190,00

STORITEV MESEČNA NAROČNINA
Vrsta storitve Hitrost 9000X 3020
Basic 512/128 € 105,00
Basic Plus 512/256 € 160,00
Mega 1024/256 € 240,00
Mega Plus 1024/512 € 335,00
Pro 2048/512 € 550,00
Pro Plus 2048/1024 € 670,00
Backup 1024/256 € 70,00
Backup Plus 1024/512 € 105,00
Backup Pro 2048/1024 € 155,00
Backup Traffic 100 MB € 15,00

Montaža
75 cm antena € 350,00
96 cm antena € 400,00
120 cm antena € 500,00

*Vse navedene cene so brez DDV

Se mi je kr zdel, da oprema ni ravno poceni. Odločit se morate pa seveda uporabniki.

Satlynx 9000X € 1.345,00 (satelitski modem)
Večja, 96 cm antena € 140,00 (antena)
96 cm antena € 400,00 (montaža)
Basic 512/128 € 105,00 x 12 = 1260,00 € letno
-------------------

3145,00 € (plačilo v prvem letu, ko naročiš opremo + mesečna naročnina)* **

opombe:
* - Izbira za najcenejšo možnost
** - za točne podatke o ceni se obrni na ponudnika

viri:
short012007.ppt (http://www.sensolink.net/sensolink-short012007.ppt)
cenik (http://si.sensolink.net/cenik.htm)

randius
14.10.2007, 17:50
Pozdravljeni!

Kot vse kaže, je trenutno za moje kraje, kjer imam klicni internet dial-up edina prava rešitev DVOSMERNI SATELITSKI INTERNET. najprej navajam vzroke za to, potem svoje videnje satelitskega interneta, na koncu pa še vprašanja, na katere želim pred morebitno nabavo odgovore.

1. moje potrebe:
menim, da je počasi že konec tega dial-up domačega trpljenja ter 'odrezanosti' od sveta ter da je potrebno narediti skokovit preskok v širokopasovnost. tako ne mislim biti še naprej deležen uslug interneta brez: videa prek interneta (streaming, ne?), poslušanja radia ter morda gledanja televizije prek neta, down in up-load večih ter večjih datotek, p2p programov (emule), govorne ter video komunikacije prek messengerja, skype-a, itd… tako odpadejo npr.: ISDN ter katerikoli drugi klicni dostopi.

2. tehnične omejitve:
do najbližjega kraja, kjer centrala ADSL oz. kjer bi se lahko brezžično priklopil ter tudi do posameznika z ADSL imam zračne linije 6 km. na žalost kakršnakoli ureditev wi-fi omrežja odpade, saj so vmes hribi. če pa bi bila že ravnina, bi pa verjetno moral kar dosti, preveč, denarja zmetat za nabavo kvalitetne opreme. v naših krajih po zatrditvah Telekoma skoraj gotovo ne bomo deležni širokopasovnosti po žici, ampak enkrat v nedoločeni prihodnosti preko Wi-Max omrežja. ker pa se poraja vprašanje smiselnosti (jasno, s strani Telekoma) tudi tega – redko poseljeni kraji ter bolj malo interesentov– je še ta reč v bližnji prihodnosti pod velikim vprašajem. 'zemeljski' ADSL, T-2 in podobno so skratka sanje. kak Instant Mobitel internet bi še delal, a težko se zanj odločit dokler možen le prek GPRSa, vsaj glede na moje izražene potrebe. boljši, prek EDGE, šele čez pol leta (malo dvomim), pokritost z UMTS, HSDPA pa menda še mnogo kasneje. če bi že sedaj imel vsaj UMTS ali vsaj resno zagotovilo, da bo v kratkem, bi gotovo vzel za 2 leti Mobitel instant paket za 10gb za 40 eur. izdatki za opremo in priključitev ne bi bili visoki. s sosedom razmišljava o eni zanimivi rešitvi. blizu nas je Hrvaška s svojo autocesto Zagreb-Rijeka, ki gre res blizu nas. tam je menda UMTS. hrvaški signal imamo odličen, pa še oddajnik na hrvaškem hribu je lepo viden. hm, morda je tam tudi kaka postaja za ADSL, pa si wireless net preko naših južnih bratov uredimo. bolj verjetno pa njihov a la instant internet… se še pozanimamo glede te zanimive CRO rešitve. no, pa pojdimo lepo nazaj v bolj realne vode.

in potem zasledim v reviji Monitor oktober '07 informacije o dvosmernem satelitskem internetu Astra2Connect.

na hitro storjena primerjava med nečim (= dvo-smerni sat.net), kar bo gotovo kmalu možno za posameznike – al' je že, ne vem točno, nisem klical za info - ter tistim, kar si dejansko zadnjih par let želim in česar še kar nekaj cajta ne bo (= žicni adsl; po novem prek wimax) pokaže, da je/bo 2sat.net ustrezen izbor. do prihoda WiMax-a bi bil za satelit.net opremo, njegovo uštimavanje ter naročnino približno enak izdatek kot za 'trpljenje' z dial-up izdatki cca 50 eur mesečno. torej, nagibam se k satelit.netu, saj bi z njim menda lahko takoj padem v svet širokopasovnosti.

pripravljen sem plačevati za 2 leti vezave tudi nekoliko višjo naročnino kot bi bila za podobne hitrosti pri Siol ADSL. nekih velikih hitrosti ne potrebujem, za up-load pa še posebej ne.

verjetno bi vzel paket 512/96, ki menda 30 eur mesečno. se moram še pozanimat podrobneje. če pa se dogovorim z dvema sosedoma, da si 'delimo' 2sat.net ter med nami naredimo internet mrežo, pa jasno paket 1024/128 za 40 eur mesečno. ker smo kolegi, se že dogovorimo med sabo glede 'porabe' teh hitrosti. hiše se vse 'vidijo' med sabo. Od naše hiše, ki je vmes ter bi bila deležna satelit.net-a, je ena bajta 20m stran, druga pa 25m. med nami bi naredili wi-fi mrežo z ustrezno wireless opremo. za njo zaradi majhnih razdalj ter praktično nič motenj verjetno ne bi bili potrebni preveliki izdatki. ker pa smo tako blizu, bi morda bilo bolje, da se povežemo preko žice...

tako bi se tisti začetni, enkratni izdatki porazdelili ter prišli na osebo primerljivi npr. instant internetu. a tudi sam sem pripravljen iti v investicijo, saj sem že zdaj navajen 'lepih' računov. in kompletno dolgoročno gledano sat.net niti ne pride drago. tisti, ki imate le dial-up, se morate zavedat, da ko pride wi-max – ki ga mogoče kaki 2 leti ne bo – da boste morali takrat itak dosti dat za celotno wi-fi opremo. kar pa seveda odvisno od tega, kje bo 'priklop'. zato sat.net v prednosti, če ste v meni podobni situaciji.

po preteku 24 mesečne vezave na sat.net pa bi ali ostali na njem ali se odločili za prek WiMax al' kaj podobnega, kar bo možno. odvisno od primerjalne analize (cena wireless opreme, pri naročnini vsaj 24 mescev gledano razmerje kakovost/cena, motnje). oprema za wireless za normalno delovanje ne bo smela biti ravno poceni zaradi: a) najbrž kar velike oddaljenosti od kraja oz. postaje, od koder bom 'jemal' dostop do neta in b) posledično večje verjetnosti motenj, ovir na poti. jasno, če bodo druge alternative sploh takrat možne in če se bo dalo it na WiMax kadarkoli želimo. menda ja, saj je brezžično. morda se pa motim. če se sam odločim za ne-podaljšanje razmerja s sat.netom, bi opremo vzel kdo od sosedov. če je nobeden ne bo rabil več – verjetno zaradi istih razlogov kot jaz, pa že nekak prodam-o in pridobljen dnar se porabi za nakup opreme za wi-max (zunanje antene, kabli, usmerjevalniki, razni dodatni vmesniki, itd).

Vprašanja:

Imam prav v tem sestavku? sem kje 'usekal' mimo?
A je ravno ta dvosmerni Sat.net že možen v Sloveniji? ker je v primerjav z enimi drugimi rešitvami two-way satelitskega interneta dosti cenejši…
je boljše vse urediti direkt z tujino?
koliko ste ter kje tisti, ki astra2connect že koristite plačali za nabavo same opreme ter za vse preostalo (priključnina, montaža, zagon)?
bi bil sposoben sam montirati zadevo ali je to bolje prepustiti mojstrom?
a ta dnar za naročnino.. komu se to plačuje? je možno pridobiti kompletno opremo z daljšo vezavo (npr. 2 leti) za občutno nižjo ceno oz. jo v tem obdobju odplačevati mesečno? menda v Nemčiji možno. prebral sem drugje:
…….Ker ponudnik FILIAGO posluje tudi s Slovenijo, bo stvar verjetno dosegljiva tudi pri nas…..The end user equipment - necessary to use the service - consists of an interactive satellite antenna as well as a low-cost and easy-to-install satellite modem. The costs for the internet access range from 19.95 Euro to 49.95 Euro for a 256 kbit/s, 512 kbit/s or 1024 kbit/s flatrate plus a registration fee of 99.95 Euro. The hardware equipment can be either purchased for 319.95 Euro or leased for 9.95 Euro per month. ASTRA2Connect will also support Voice over Internet Protocol (VoIP) services.

bo 2sat.net primeren za rešitev mojih pričakovanj, ki sem jih navedel v pričetku tega spisa pod 1. moje potrebe? kaj od tega morda ne deluje dobro ali sploh ne?
katere so – če so - pomanjkljivosti sat.neta, ki ste jih zaznali v praksi?
so dejanske hitrosti vaših paketov OK in kolikšne so?
Ker gre prek satelita, menda ni motenj pri dostopu. res?
kaj pa res slabo vreme? mraz, sneg, veter?
kako bi omenjeno vplivalo na wi-fi med hišami? na kaj paziti pri morebitni žični povezavi med nami, da ne bo motenj? so ta deljenja interneta možna pri satelitskem internetu?
da ne bom samo črnogled: kaj so njegove, v praksi pokazane, dokazane, dobre stvari oz. prednosti?

če pa ima kdo dokaj dobre informacije glede WiMax-a v meni podobne kraje v zelo kratkem času, naj jih le posreduje. nekje bilo že cca leto in pol nazaj navedeno s strani takratnega (če je še, ne vem) direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomaža Simoniča:
…pripeljemo širokopasovni dostop v ruralna območja, torej na območja, kjer s kablom, optičnim ali drugačnim, ni interesa vlagateljev…
… strategije, ki pač kaže resne namere ministrstva, da tem krajem, ki so že tako ali tako demografsko ogroženi, zagotovi širokopasovni dostop…
… Želimo si, da bi bilo to izvedeno v najkrajšem možnem času, mogoče še v poletnih mesecih…

ja, in zdej bo kmalu že zima 07/08.


hvala za pomoč in lp

randius
15.10.2007, 13:46
Spoštovani g. administrator,

najlepša hvala za prestavitev mojega spisa

2-way SAT.NET: edina trenutna rešitev za 'pozabljene'

v mojo že od prej odrto temo

instant internet - za zdaj le prek gprsa. da ali ne

Tako mi nekdo, ki bi lahko kaj povedal na temo dvosmernega satelitskega interneta, in ga recimo Mobitel instant internet debata sploh ne zanima in te teme sploh ne bo pogledal, mojega izčrpnega besedila ne bo zasledil.

glede na to, da na vašem forumu nisem opazil še nobene konkretne debate na temo dvosmernega satelitskega interneta, pa je vaša odločitev še toliko bolj nerazumljiva.

hm, morda se pa o tem ne sme govoriti, ker se utegnejo enim favoriziranim podjetjem občutno znižati prihodki in jim je ta dokaj cenovno ugoden satelitski internet trn v peti.

Lep pozdrav,
esejist randius

Aldebaran
15.10.2007, 14:25
randius:
glede na to, da se je v prejšnji temi debatiralo o satelitskem internetu sem obe temi združil v eno!
naslov teme je preimenovan tako, da se vidi, da je govora o instant in satelitski alternativi obstoječim xDSL zemeljskim priključkom...

V bodoče pa v kolikor imate kakšen problem mi napišite zasebno sporočilo...
Lep pozdrav
Aldebaran

randius
15.10.2007, 16:25
no, se opravičujem, če sem nastopil preveč agresivno.

in seveda hvala za neke vrste povrnitev nove teme.

lp

Aldebaran
16.10.2007, 07:53
Malenkost... no tole je pa moj post, v katerem sta dva linka do več informacij o satelitskem internetu:
No upam, da bosta tile dve povezavi v pomoč :
klikni prvič (http://www.wlan-sat.com/modules.php?name=News&file=article&sid=219)in drugič (http://si.sensolink.net/sir_internet.htm)

pa če se ne motim je Snif izbrskal še osnovni cenik za tole alternativo...

lp in srečno pri iskanju nadaljnih informacij

randius
31.10.2007, 11:12
vnaprej se opravičujem, saj so gotovo odgovori na moja sledeča vprašanja že omenjeni na forumih. a dokler en dial-up-ovec do njih pride zna bit včasih umetnost.

glede dvosmernega satelitskega interneta… v naši vasi sem kot rezultat neke vrste predstavitve vsakemu sosedu posebej prejel pozitivne odgovore. tako nas je kot kaže 5 skoraj že dokončno reklo DA astra2connect, ki bi ga pričeli uporabljati z decembrom. a kot vedno, ostane nekaj dilem:

KOLIKO UPORABNIKOV
nagibamo se k temu, da bi vzeli trije skupaj. tako bi na žalost dva izvisela, saj ne bi bila pripravljena sama iti v še en tak naročniški paket. če se le zgodi, da nas bo na koncu teh 5 na eni hitrosti 1024/512: menite, da je to zaradi verjetno kar znižanih hitrosti prenosa na osebo sploh še smiselno? škoda, da nas ni 6, saj bi s tem takoj rešili zadevo z 2x po tremi uporabniki. 5 je na žalost max možno število. v sosednji vasi, ki edina blizu ter tudi nam vidna, žal ni interesa.

DOSTOP DO INTERNETA
pri meni bo vsa satelitska oprema. ali bodo lahko preostali dostopali do interneta na svojih računalnikih, ko moj ne bo prižgan? je pogoj zgolj non-stop prižgan satelitski modem pri meni kot tudi vse ostalo, kar pomembno za internetno povezavo do drugih?

NAČIN INTERNETNE POVEZAVE MED NAMI
če bomo 3: sta oddaljenosti dveh sosedov od mene 15 oz. 20 metrov, nobenih fizičnih ovir. naj naredimo wireless ali žično povezavo? če nas bo 5: dodatni dve hiši sta oddaljeni od mene 25 ter 50 metrov. ta bližnja meni vidna, brez ovir. ta druga se z naše hiše nikakor ne vidi. do nje bi bilo od mene najbrž najbolje potegniti neposredno povezavo po žici, ne? kakorkoli že, uredili bi tisto interno povezavo, ki ima višje razmerje kakovost/cena, ki jo manj ovira slabo (katero?) vreme.

UPORABNOST
z tako internetno mrežo lahko vsi hkrati koristimo iste usluge interneta, npr. e-komunikacija? na tisti 'zamik' ping bomo že potrpeli, kakih e-iger se (upam) ne bo igralo…a dejansko lahko vsak koristi vse usluge interneta kot če bi imeli ADSL? nekje sem zasledil, da znajo tekom dneva hitrosti down- in up-load-a kar močno variirati. je kaj na tem? pa menda naj bi bil dostop mogoč povsod, ker gre prek satelita. zakaj potem na internetni strani hrvaškega ponudnika dostopa (http://www.vodatel.hr) navedeno: ADSL je dostupan na cjelom području Republike Hrvatske gdje je dostupan satelitski signal Astra 3 (23.5 E).'? torej res ni povsod al' je tak le pri njih?

VPLIV VREMENA
ker gre za specifičen dostop do interneta, bi rad da mi končno kdo pove: a slabo vreme vpliva na kvaliteto delovanja? kaj izmed mraza, snega, deža, vetra, pa še česa drugega, zna bit problem ter v kolikšni meri? na enem forumu je namreč navedeno: 'tudi prek satelita se kar močno pozna na hitrosti če je slabo vreme'. drugje dobil odg: 'Prenos podatkov ni moten, če uporabljate krožnik premera 80cm'.

naslednjič pa vprašanja o enosmernem sat.net-u + gprs-u

hvala za pomoč

SiKiLi
11.11.2007, 15:09
Lp. Imam Instant internet, ki mi deluje dokaj hitro. Signal je približno 4,5 črtic podpira mi pa EDGE. Me pa zanima če ostajajo kakšne antene ali kaj drugega ki bi povezavo še pospešilo?

Stane
11.11.2007, 21:47
Lp. Imam Instant internet, ki mi deluje dokaj hitro. Signal je približno 4,5 črtic podpira mi pa EDGE. Me pa zanima če ostajajo kakšne antene ali kaj drugega ki bi povezavo še pospešilo?

Katero napravo (kartico/modem) pa uporabljaš?

SiKiLi
12.11.2007, 15:35
Katero napravo (kartico/modem) pa uporabljaš?

Uporablja Huawei modem. Huawei. HUAWEI mobile connect 3g modem.

Stane
12.11.2007, 23:40
Nisem siguren, da obstaja kakšna ojačitev, malo pogooglaj.

Ampak očitno si na tistih 28% Slovenije s slabim signalom.

Snif
13.11.2007, 15:59
Vprašanja:

Imam prav v tem sestavku? sem kje 'usekal' mimo?
A je ravno ta dvosmerni Sat.net že možen v Sloveniji? ker je v primerjav z enimi drugimi rešitvami two-way satelitskega interneta dosti cenejši…
je boljše vse urediti direkt z tujino?
koliko ste ter kje tisti, ki astra2connect že koristite plačali za nabavo same opreme ter za vse preostalo (priključnina, montaža, zagon)?
bi bil sposoben sam montirati zadevo ali je to bolje prepustiti mojstrom?
a ta dnar za naročnino.. komu se to plačuje? je možno pridobiti kompletno opremo z daljšo vezavo (npr. 2 leti) za občutno nižjo ceno oz. jo v tem obdobju odplačevati mesečno? menda v Nemčiji možno. prebral sem drugje:
…….Ker ponudnik FILIAGO posluje tudi s Slovenijo, bo stvar verjetno dosegljiva tudi pri nas…..The end user equipment - necessary to use the service - consists of an interactive satellite antenna as well as a low-cost and easy-to-install satellite modem. The costs for the internet access range from 19.95 Euro to 49.95 Euro for a 256 kbit/s, 512 kbit/s or 1024 kbit/s flatrate plus a registration fee of 99.95 Euro. The hardware equipment can be either purchased for 319.95 Euro or leased for 9.95 Euro per month. ASTRA2Connect will also support Voice over Internet Protocol (VoIP) services.

bo 2sat.net primeren za rešitev mojih pričakovanj, ki sem jih navedel v pričetku tega spisa pod 1. moje potrebe? kaj od tega morda ne deluje dobro ali sploh ne?
katere so – če so - pomanjkljivosti sat.neta, ki ste jih zaznali v praksi?
so dejanske hitrosti vaših paketov OK in kolikšne so?
Ker gre prek satelita, menda ni motenj pri dostopu. res?
kaj pa res slabo vreme? mraz, sneg, veter?
kako bi omenjeno vplivalo na wi-fi med hišami? na kaj paziti pri morebitni žični povezavi med nami, da ne bo motenj? so ta deljenja interneta možna pri satelitskem internetu?
da ne bom samo črnogled: kaj so njegove, v praksi pokazane, dokazane, dobre stvari oz. prednosti?hvala za pomoč in lp

Pri slabem vremenu kot npr močno deževje bo težava že pri sprejemu signala. (lahko pričakuješ tudi od 1-2uri oz. več) Tako, da tudi, če bo WIFI delal sprejem s satelita ne bo. Motnja bo tudi ko bo izpadel transponder (verjetno je določen transponder za i-net in ko ta izpade poomje preklopijo na drugega). Imaš link za dvosmerni sat v Slo. Je to one way ali two way i-net? Ker cena je precej nizka in mogoče boš moral obdržati klicni dostop.

SiKiLi
13.11.2007, 17:47
Nisem siguren, da obstaja kakšna ojačitev, malo pogooglaj.

Ampak očitno si na tistih 28% Slovenije s slabim signalom.

no tnx usaj za en odgovor. Sej drugače ni tak slab signal pač za kake streljačine po netu res ni za igrat:rolling:
bom malo poguglu če pa ti kej najdeš pa pls povej. Lp

Stane
14.11.2007, 13:57
Sva zmenjena!

SiKiLi
12.12.2007, 16:35
Lep pozdrav

A že obstaja kakšen boljši internet za nas hribovce, ki nemormo imeti ADSL, kabelske al pa T2? Seveda mislim internet po normalni ceni:) Zaenkrat si lastim Instant internet pa me zanima če je še kaj drugega?

randius
29.12.2007, 16:20
Pozdravljeni,

ker mi glih potekli 2 leti Simobil vezave, sem vzel tisto (pre)hvaljeno Nokio 6120 classic za 100 eur, ki omogoča tudi hsdpa prenos. vklopil sem mobilni internet zgolj za eno obračunsko obodbje. mobilni internet plus. torej 21 eur za 1gb. to pa zato, ker sem vedel, da bom na začasnem bivališču moral čakati na Siol trio narocen 30.11 cca 1 mesec. btw. dobim tik po novem letu, če se kaj ne zatakne.

Izkušnje? v kraju, kjer bom Siolovec, bi glede na Simobilov zemljevid moral 'pasti' vsaj v umts prenos. a na žalost ni šlo. mogoče pa njihov zemljevid zavaja. nisem vprašal, a se zdaj niti vmes niti nisem pretirano sekiral zaradi prihajajočega S.Tria… najbrž je tudi nekaj resnice v tem, da je Simobilovo omrežje slabše od Mobitelovega. še posebej menda v nižjih prostorih. no, sam sem v 2. nadstropju.

tako sem očitno bil deležen EDGE prenosa. strani so se kar hitro odpirale. nasploh ok za manj do srednje zahtevne osebke. ker sem cca 3 ure dnevno visel na netu, je prišlo zelo prav, da sem lahko hkrati uporabljal mobilnik za telefoniranje ter internet. Skupni opravljen promet – jasno nisem downloadal preveč velikih file-ov ter koristil internetne multimedie – pa je zelo počasi naraščal.

verjetno se me še spomnite po ta dolgih tekstih glede satelitskega interneta, instant mobitel neta, ki sem jih hotel imeti v domačem kraju? Takoj, ko je prisel ven Simobilov mobilni internet – malo po mobitelovem, ne? ne vem točno kdaj… - se ga pri Simobilu nisem upal vklopit na ta stari Nokii 6021, ki je imela EDGE. zakaj?

slab Simobil signal, max. 3 črtice, kar preveril z več mobilniki. Mobitelov pa bil celo 5-6 črtic, a na zelo ozkem prostoru. Instant Mobitelov bi še vzel, a so me eni na forumih, drugi poznavalci ter 'nadležni' pri Simobilu in Mobitelu prepričevali, da mi, če ni možen EDGE, sploh ne bo tovrsten internet deloval. če pa že, pa zelo bedno. zato sem obupal.

in kako se je dejansko izkazal Simobilov internet v mojih domačih logih prek GPRS? nad pričakovanji! še preden sem 1-ič poskusil, se je prikazal širok nasmešek na moja usta zaradi 6-ih črtic signala. Taisti mobilniki kot cca 2 meseca prej so še vedno kazali pri meni v sobi max. 3 črtice. Torej je kot kaže nekaj pozitivnega prinesla tudi nova Nokia. morda ima vgrajeno kako anteno… nisem se poglabljal.ok, vsaj z telefoniranjem doma ne bom imel več težav sem si rekel. pa pojdimo srfat. mail, forumi, iskanje po google, najdi.si, itd… večina strani se mi odpira ali z nekoliko višjo ali z približno enako brzino kot pri običajni dial-up povezavi. par bolj zahtevnih – slike in podobno – pa res počasneje. pa tudi downloadi so pričakovano počasni, a z malo potrpljenja se vse stakne… nisem pa še preizkusil glasovne messenger komunikacije. dvomim da bi delala. morda kmalu…generalno gledano OK.

naj še enkrat ponovim: Simobil signal je v naši vasi res slab. dobi se ga zgolj na par mestih. če hočes klicat, pogosto kar zgine. zato me vse skup kar preseneča, da deluje tako ok. pa kakih central nimamo v vidnem polju. do najbližje je en kar lep hrib vmes…

tako je zdaj naneslo, da 'moram' promet do 1gb, ki ga nisem uspel porabiti tam, kjer začasno živim, 'dodelati' med dopustom doma ter med vikendi. zadnjih par dni visim na netu kak dan tudi po 6 ur, a mi kot kaže ne bo uspelo.

zdaj mi je kar malo žal, da nisem že kak mesec prej vzel Simobilov mobilni internet, saj bi lahko že takrat za časovno gledano 3x več srfanja, plačal manj kot 50% takratnih mesečnih izdatkov za internet. morda pa bolje da nisem, saj je menda takoj na začetku njihovo omrežje res slabše delovalo.

malo sem pomislil, da je 'krivec' omogočen EDGE prenos. A sem dobil zagotovilo, da doma še vedno ni možen. Torej še vedno zgolj GPRS. Ravno zaradi tega upam, da bo tekst v pomoč manj zahtevnim uporabnikom interneta v odročnih krajih z zgolj GPRS prenosom, ki so navajeni na dial-up, da se lažje odločijo za koriščenje Simobilovega ali Mobitelovega mobilnega interneta. Res pa je, da ga sam ne bi vzel, če ga res nujno ne bi rabil na drugi lokaciji, kjer sem vedel, da bo spodobno delovalo…

če ima kdo podobne, bolj sveže izkušnje, naj to prosim potrdi. tisti z bolj negativnimi se pa tudi oglasite. več mnenj, bolje je. da se ne bo kdo preveč 'obesil' na mojo pozitivno izkušnjo, pa bo kasneje doživel bolj negativno. v tem primeru bi se sam počutil kar malce krivega…

lep pozdrav in srečno novo leto!

GB1
02.02.2008, 23:04
Pozdravljeni sotrpini brez kulturnega dostopa do interneta.
Vasake toliko malo raziskujem po int. kaj je novega pa sem naletel na tale forum.
Moje izkušnje so takele.
Področje Turjak (saj ni res pa je 20km od LJ ni možno dobite ISD kaj šele ADSL)
Pred cca 3 leti sem enako raziskoval in računal pa je razultat dal podatek mobilni internet.
Zakaj:
dial up dostop s klasično linijo za 4 uporabnike (2 odrasla+ 1 šolar+ 1 dijak) hitrost max 28.8 cca 50-70€/mesec z urnikom priklopa da se lahko vsi zvrstijo.
ISDN naročnina + impulzi....... 70-80€ vklop obeh linij ampak ISN ni možno dobiti -zasedene parice.
In odločitev je padla GPRS dostop ampak signal na mobitelu 3 črtice signal cca 15%
računica: naročnina za mega paket - sedaj giga 17,5€ (še nismo presegli mesečne kvote)
Globe troter Fusion kartica 30€ +anex 24 mesecev
Zunanja antena na 3m palici 30€ signal 55-68% prenos 1mega datoteke 5-8min.
surfanje in uporaba e-bančništva kulturno
Slabost:
Imamo hišno omrežje 3 PC in se zgodi da bi vsi surfali hkratni dostop preko serverja ni priporočljiv ker hitrost
pada z mnogokratniki.
Rešitev: nakup še ene kartice in mega paketa ter razdelilca (navaden antenski razdelilec 1 v 2) za priklop antene na obe kartici deljen signal je 35-48%
Tako je sedaj skupni mesečni strošek naročnine 35€ za neomejen dostop.
MSN in web kamera deluje sicer z zamikom a se da preživet.

Tako je pač življenje v belih conah kot jih imenuje zavod za raziskavo - to so cone v katerih predvidoma še vsaj 10 let ne bo tržnega interesa operaterjev. Tudi mobitel in ostali niso nič boljši, hvalihjo se sicer z velikim pokritjem GPRS umts .... signala. A kulturnega signala ni 20km iz LJ kaj šele kje drugje.
Tudi 300 podpisov gospodinjstev našega področja, pripravljenih podpisati za najmanj 2 leti, z odstopom prostora za centralo ni dovolj interesantno za telekom.

Trenutno raziskujem možnost instalacije hišnega repetitorja - ojačevalca signala z in wlan GPRS ruterja za enkrat se cena take inštalacije vrti v rangu 500€ kar je preveč.

Obstaja pa še ena možnost katero so v nekaterih področjih izvedli ob podpori občine.
To je Wlan omeržje z usmerjenimi ozko pasovnimiantenami in sprejemniki do željenega kraja nato pa širokopasovni WLAN oddajnik. Slabost je le ta da je potrebno sofinanciranje občine in dogovor z operaterjem ker gre za Wlan omrežje z eno vstopno točko in večjim številom uporabnikov kar za operaterja ni interesantno.

LP

Robertino
11.02.2008, 09:14
Pozdravljeni,če kratko povzamem sem sam v popolnoma enaki situaciji kot avtor
Vendar, me zanima če je kdo od vas že slišal za ELSAT iz Radencov ki baje prodaja dvosmerni satelitski
internet,cena cca560 eu.+mesečna naročnina odvisno od paketa od 20eu-40eu.
Če ga gdo ima naj napiše kako je zadovoljen

kepa333
03.03.2010, 14:46
Danes sem imal možnost sporbati ta takoimenovani instant paket. Zanima me samo, če si na mobitelu nabavili dobre osebne stražare? Ker to je pa pod vsako kritiko. Če dobesedno ne visiš na antei od mobitela, je prenos dobesedno nikakršen ali pa ga sploh ni. Če bi meni prodali kaj takšnega Grem do prve poslovalnice mobitela in taprvemu prodajalcu vržem zdevo direkt v glavo.

To pa je zavajanje potrošnika z veliko začetnico.

Ma men use lepu dela.use use pa se lepu lovi...