Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Verjamete, da sta hrana in zdravje povezana?


logaktiv
08.10.2007, 08:51
VPRAŠANJA VEZANA NA ŽIVLJENJSKE NAVADE 1 0
1. Ali jeste belo meso, purana, ribe in rastlinske beljakovine (soja) pogosteje kot biftek, zrezke in drugo rdeče meso ? da ne

2. Jeste vsaj sedem porcij obarvanega sadja in zelenjave dnevno ? da ne

3. Ali jeste integralne žitarice (polnozrnat kruh in tesetenine, neoluščen riž) pogosteje kot oluščen riž in bel kruh ? da ne
4. Jeste sveže ribe vsaj tri krat tedensko ? da ne

5. Se izogibate pripravi in konzumiranju ocvrte hrane, panirane hrane, omakam v katerih je smetana ali margarina? da ne

6. Imate redno prebavo ? da ne

7. Ali telovadite vsaj 30 minut 3-5 dni v tednu ? da ne

8. Je vaša telesna teža normalna in uravnotežena ? da ne

9. Ali imate običajno dovolj časa, da pripravite uravnotežene obroke doma, namesto da bi jedli zunaj in na hitro? da ne

10. Ali se vam tekom dneva uspe upreti želji po prigrizkih (pomfri, sladkarije,...) in pitju gaziranih pjač ? da ne

11. Imate teževe z zadrževanjem vode v telesu? ne da

12. Ali imate dovolj energije, vitalnosti in koncentracije, ki je potrebna, da se na najboljši način soočite z vsakodnevnimi nalogami? da ne

13. Pijete najmanj 8 kozarcev vode dnevno (2 litra) ? da ne

14. Ali menite, da sta vaš način življenja in vaša prehrana primerna za vzdrževanje dobrega stanja in zdravja kardiovaskularnega sistema ? Kaj bi spremenili? da ne
15. Ali kadite ali pijete alkohol oziroma konzumirate katerekoli stimulanse ali zdravila, ki ne spadajo med prehrambene artikle?
NE DA

16. Imate težave s zmanjšanjem imunitete (imate eno od oblik alergije, ste nagnjeni k virozam, prehladom ali drugim infekcijskim boleznim)?
NE DA

17. Imate diagnosticirano kakšno kronično bolezen ali hormonalne spremembe? Katero? NE DA

ŠTEVILO TOČK:
Več točk kot ste osvojili, bolj zdravi ste!

slabo:1-5 točk
srednje:6-10 točk
odlično:11-17 točk

Andreea
08.10.2007, 11:27
ne, ne verjamemo :approve:

Lintvern
08.10.2007, 14:07
Hrana in zdravje sta neločljivo povezana. Absurdno je sploh dvomiti o tem.:nonono:

silence
08.10.2007, 14:28
Lintvern! :approve:

lady_lucifer
08.10.2007, 17:41
Lintvern! :approve:

Katrin
08.10.2007, 21:50
Doh!

Andreea
09.10.2007, 07:49
Hrana in zdravje sta neločljivo povezana. Absurdno je sploh dvomiti o tem.:nonono:

:o A res?!? :o :o :o
js sm bla pa prepričana, da je vseeno, kaj ješ :o :think:

nattka
09.10.2007, 22:55
Hrana in zdravje sta neločljivo povezana. Absurdno je sploh dvomiti o tem.:nonono:

:approve: :approve:

za nejeverne tomaže je odličen film: Big size me ...

Marduk1
10.10.2007, 11:19
Hrana in zdravje sta nedvomno povezana, drugače pa lahko vsak posameznik lahko poizkusi vsak dan jesti rdeče meso pa bo videl kako je to dobro.

amaze646
11.10.2007, 17:10
Jej en mesec sam junk food pa bos vidla kak fejst sta zdravje pa prehrana povezana.

Vsemogočni
20.10.2007, 19:42
Naj povzamem zapis po Lif stylu:

Danci so namreč živila, ki vsebujejo več maščob, nasičenih maščob in sladkorja, postavili v višji davčni razred, davčno pa so razbremenili živila, ki so zdravju koristna. S tem so izboljšali predvsem prehrano socialno šibkejših, ki imajo najtežje pogoje za nakup kvalitetne hrane.
V Sloveniji se najslabše prehranjujejo socialno najbolj ogroženi, upokojenci in mladi med 25. in 35. letom, saj zdrava prehrana vse bolj postaja privilegij bogatih.

Po mojem sta prehrana in zdravje še kako povezana :2thumbs:

Jakec
15.11.2007, 17:27
:approve: :approve:

za nejeverne tomaže je odličen film: Big size me ...

Super size me;)

nattka
15.11.2007, 21:41
Super size me;)

sori ... :shy: maš prav ... važno da se razume za kaj gre ...:approve:

Njuška Trap
23.11.2007, 02:02
13 točk

Imam pa Crohnovo bolezen. :clown:

marjetica72
04.12.2007, 12:48
Kaj pa jaz, ko teoretično vse vem, pa se le ne morem upreti sladkarijam in nezdravi hrani, pa tudi gibati se mi ne da?

Ali bom morala res resno zboleti, da bom terijo poskusila tudi v praksi? Ali imate vi kakšen nasvet, kaj te lahko navidihne, da spremeniš prehranske navade?

Jaz jem 100% marmelado, polnozrnat kruh in polnozrnate testenine, olivno olje, nesladkane pijače, in vse lepo in prav, zraven pa še cel kup rogljičev, čokolad in takšnih stvari, ki bi jih najraje prepovedala....

Pa ne me kregat!
LP, m.

Lencka
04.12.2007, 14:37
Eh. Jaz tudi jem, kar mi paše. Včasih tudi tisto, za kar vem, da morda ni najbolje zame, definitivno pa tisto, kar po trenutno veljavnih smernicah ni ok. Ja, sladkarije, testenine, bel kruh, pa ne mi o mlečnih izdelkih z manj maščob, ker se mi gabijo, še najboljše je tisto mleko od krave direkt... ne kupujem 1,6 izdelkov in ne tistih jogurtov, na katerih piše 0% maščob. Hamburgerji, pečena jajca... to obožujem! In jem. Tudi nisem ravno športna oseba. Ok, hodim rada, to je pa tudi vse. In nimam težav z zdravjem (če kako, pa definitivno ne zaradi prehrane). Ne postavljam si drastičnih omejitev, ker imam občutek, da bi se potem moje življenje vrtelo samo še okoli tega.
Mislim, da je trik samo v zmernosti. Tudi masten tenstan krompir ne ubije, če si ga privoščiš vsake kvatre enkrat, in takrat ne 3 kg. Zakaj bi bilo treba v skrajnosti? Meni se nobena (ne požrešnost, ne popolno odrekanje in zamejevanje) ne zdi zdrava.

Poleg tega mi pa ne bi kaj dosti koristilo zdravo telo, če bi bila ves čas depresivna, ker bi si želela kos sira, pa ga ne bi pojedla, ker... oh, ima tooooliko maščob. :d :d :d Saj telo samo pove, kaj in koliko je ok, samo prisluhniti je treba.

p.s. Tam nekje 5 točk pa zberem... morda 6... in moja teža ni tako velika, da bi me zdravstveno ogrožala, kri odlična, za drugo pa ne vem, ker se ne dam pregledovat, pač nimam težav. Hm... zmernost? (Sveže ribe 3x tedensko... bah... ne me basat. Rada imam ribe, jih redno jem, ampak 3x tedensko??? Sveže??? Zresnite se.)

mrjerry
04.12.2007, 14:46
Mene pa zanima naslednje:
Kaj je `obarvano sadje ali zelenjava'?
In kaj je `neobarvano sadje in zelenjava'?

Lencka
04.12.2007, 14:50
Obarvano je ziher tisto, ki je obliko s čokolado. Pa pride na primer mandarina rjave barve. Ali bele, če je bela čokolada. Ja. Kul, še ena točka zame!

silence
04.12.2007, 15:03
Eh. Jaz tudi jem, kar mi paše.Jest tud; leco, leco in se mau vec lece... :p

Cokoljad mi je pa nekako bljak. :blush::dontknow:

Lotus
10.12.2007, 19:13
Proučevanja človeškega razvoja so pokazala, da so naši predniki po naravi vegetarijanci. Zgradba človeškega telesa ni ustrezna za uživanje mesa. To je bilo prikazano v razpravi o primerjalni anatomiji dr. G.S. Huntingena na univerzi Columbia. Poudaril je, da imajo mesojedci kratko tanko in debelo črevo. Njihovo debelo črevo je značilno zelo ravno in gladko. Nasprotno pa imajo rastlinojede živali dolgo tanko kot tudi dolgo debelo črevo. Ker vsebuje meso malo vlaken in veliko beljakovin, prebavila ne porabijo veliko časa za vsrkavanje hranilnih snovi; zaradi tega je črevo mesojedcev krajše od črevesa rastlinojedih živali.

Ljudje imajo, kot druge po naravi rastlinojede živali, dolgo tako tanko kot tudi debelo črevo. Skupaj je naše črevo dolgo približno osem metrov in pol. Tanko črevo je večkrat zavito in njegove stene so nagubane, ne gladke. Ker je daljše kot pri mesojedcih, meso, ki ga pojemo, ostaja v črevesju dalj časa. Posledica tega je, da meso lahko razpada in ustvarja strupe. Te strupe povezujejo z vzrokom nastajanja raka na črevesju, povečujejo pa tudi obremenitev jeter, katerih naloga je odstranjevanje strupov. To lahko povzroči cirozo in celo raka na jetrih.

Meso vsebuje veliko urokinaznih proteinov in sečnino, ki še dodatno obremenjujejo ledvice in lahko škodijo njihovemu delovanju. V vsakem funtu (453g) zrezka je 14g urokineze. Če damo žive celice v tekočino urokinaznih proteinov, se bo njihovo metabolično delovanje izrodilo. Poleg tega v mesu ni celuloze ali vlaken in pomanjkanje teh vlaken zelo lahko povzroči zaprtje. Znano je, da zaprtje povzroča raka na črevesju ali hemeroide.

Holesterol in nasičene maščobe v mesu tudi povzročajo motnje srca in ožilja. Bolezni srca in ožilja so na prvem mestu med povzročitelji smrtnosti v ZDA. Rak je na drugem mestu. Preizkusi kažejo, da zažgano in pečeno meso ustvarja kemično substanco (metilkolantren), ki je močno karcinogena. Miši, ki so jim dali to kemično spojino, so dobile raka, kot npr. kostne tumorje, krvnega raka, želodčnega raka itd. Raziskave so pokazale, da se pri mladičih, ki jih hrani mati-miš z rakom na prsih, tudi razvije rak. Ko so bile človeške rakaste celice vbrizgane v živali, se je tudi pri teh razvil rak. Če meso, ki ga vsak dan jemo, prihaja od živali, ki so prvotno imele te bolezni in jih prenesemo v svoje telo, obstaja veliko možnosti, da bomo tudi sami zboleli.

Večina ljudi misli, da je meso čisto in varno, da so v vseh mesnicah opravljeni pregledi. Veliko preveč živine, prašičev, perutnine itd. vsak dan pobijejo in prodajo, da bi res vsako žival pregledali. Zelo težko je preverjati, če je kos mesa rakast, kaj šele preverjati vsako posamezno žival. Trenutno mesna industrija samo odseka glavo, kadar je problematična ali pa odseka nogo, če je bolna. Odstranijo samo slabe dele, ostalo gre v prodajo.

Slavni vegetarijanec dr. J.H. Kellog je rekel:``Kadar jemo vegetarijansko hrano, nam ni treba skrbeti, zaradi kakšne bolezni je hrana umrla. Zaradi tega je obedovanje veselo.''

Gre še za eno stvar. Antibiotiki kot tudi druga sredstva, vključujoč steroide in hormone za rast, so bodisi dodana živalski hrani ali pa neposredno vbrizgana v živali. Obstajajo poročila, da ljudje, ki uživajo te živali, v svoja telesa vsrkajo tudi te snovi. Možno je, da antibiotiki v mesu zmanjšajo učinkovitost antibiotikov za človeško rabo.

Nekateri ljudje so mnenja, da vegetariajnska hrana ni dovolj hranljiva. Dr. Miller, ameriški strokovnjak za kirurgijo, je 40 let delal na Formozi. Tam je ustanovil bolnišnico, kjer so bili vsi obroki vegetarijanski, tako za osebje kot za bolnike. Rekel je: `` Miš je vrsta živali, ki se lahko preživlja z vegetarijansko in nevegetarijansko hrano. Če dve miši izoliramo in ena je vegetarijansko druga pa meso, ugotovimo, da sta njuna rast in razvoj enaka, vendar vegetarijanska miš živi dlje in je bolj odporna proti boleznim. Poleg tega, ko sta miši zboleli, je vegetarijanska miš hitreje okrevala.'' Potem je še dodal: ``Medicina, ki jo je razvila moderna znanost, je zelo napredovala, vendar lahko le zdravi bolezni. Hrana pa lahko vzdržuje naše zdravje.'' Poudaril je, ``da je hrana iz rastlin bolj napreden način prehranjevanja kot meso. Ljudje jedo živali, vendar so vir prehranjevanja živali, ki jih jemo, rastline. Življenja večine živali so kratka in živali imajo skoraj vse bolezni, ki jih ima človek. Zelo verjetno je, da bolezni človeka prihajajo iz uživanja mesa obolelih živali. Torej, zakaj ljudje ne pridobijo svoje hrane neposredno iz rastlin?'' Dr. Miller je omenil, da potrebujemo žitarice, stročnice in zelenjavo za dobro zdravje.

Mnogi so prepričani, da so živalske beljakovine več vredne kot rastlinske beljakovine, ker prve jemljemo kot popolne beljakovine, druge pa kot nepopolne. Resnica je, da so nekatere rastlinske beljakovine popolne in da s kombiniranjem živil lahko dobimo popolne beljakovine iz kar nekaj živil z nepopolnimi beljakovinami.

Marca 1988 je ameriško dietetično združenje objavilo, da ``zastopa mnenje, da je vegetarijanska prehrana zdrava in ustrezno hranljiva, kadar je primerno načrtovana.

Pogosto obstaja zgrešeno prepričanje, da so jedci mesa močnejši kot vegetarijanci, vendar je poskus, ki ga je vodil prof. Irving Fisher na univerzi Yale z 32 vegetarijanci in 15-imi mesojedci pokazal, da so vegetarijanci vzdržljivejši od tistih, ki uživajo meso. Ljudje so morali držati iztegnjene roke, kolikor dolgo so zmogli. Rezultat poskusa je bil jasen. Od 15-ih mesojedcev sta le dva lahko držala iztegnjene roke od 15-30 min, medtem koje od 32 vegetarijancev 22 oseb držalo od 15-30 min od tega 15 oseb več kot 30 min, od tega 9 oseb več kot 1 uro (od tega 4 osebe več kot 2 uri in ena več kot 3 ure).

Veliko tekačev na dolge proge se drži vegetarijanske diete v času pred tekmovanjem. Dr. Barbara More, izvedenka v vegetarianski terapiji, je pretekla 110 milj dolgo progo v 27 urah in pol. 56 let stara ženska je potolkla vse rekorde mladih moških. ``S primerom želim pokazati, da ljudje, ki uživajo čisto vegetarijansko hrano, uživajo v zdravem telesu, jasnem umu in očiščenem življenju.''

Ali vegetarijanec dobi dovolj beljakovin v svoji porehrani? Svetovna zdravstvena organizacija piporoča, naj bo 4,5% dnevnih kalorij beljakovinskega izvora. Pšenica ima 17% svojih kalorij kot beljakovine, brokoli jih ima 45% in riž 8%. Zelo lahko je imeti beljakovinsko bogato prehrano, ne da bi uživali meso. Če dodamo še prednost, da se izognemo mnogim boleznim, ki jih povzroča prehrana z nasičenimi maščobami, kot so bolezni srca in mnogo vrst raka, je vegetarijanstvo nedvomno boljša izbira.

Povezava med preveliko porabo mesa in druge hrane Živalskega izvora z visoko stopnjo nasičenih maščob in boleznimi srca, rakom na prsih, črevesnim rakom in kapjo je dokazana. Druge bolezni, ki jih pogosto preprečimo in včasih ozdravimo z vegetarijansko prehrano in z malo maščobami so: ledvični kamni, rak na prostati, sladkorna bolezen, želodčni čir, žolčni kamni, razdraženo črevo, artritis, bolezni dlesni, mozoljavost, rak trebušne slinavke, želodčni rak, hipoglikemija, zaprtje, divertikuloza, visok krvni pritisk, osteoporoza, rak na jajčnikih, hemeroidi, pretirana debelost in astma.

Poleg kajenja ni večjega tveganja za osebno zdravje, kot je uživanje mesa.

več je na http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/vegetarij.htm

Božanski večer še naprej!

Irina
10.12.2007, 22:25
Mene pa zanima naslednje:
Kaj je `obarvano sadje ali zelenjava'?
In kaj je `neobarvano sadje in zelenjava'?

Na resno vprašanje bom odgovorila malo neresno. Te dni Mercator ponuja pomaranče iz Avstralije, solata iz Maroka??? Ne vem če jo to ravno obarvano sadje ali zelenjava, lahko bi bilo. Lahko je to iz njihove akcije 5nadan - obarvajmo življenje.

O vsebnosti vitaminov v teh avstralskih pomarančah verjetno ni vedno izgubljati besed, enako velja za solato iz Maroka. V nadaljevanju pričakujem paradižnik z Lune.