Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Gensko spreminjanje


Lintvern
20.10.2007, 06:36
Gensko spremenjena (GS) koruza je nevarna za vodne ekosisteme.

Bloomington, Indiana (10.10. 2007) - znanstveniki iz Univerze v Indiani so objavili, da gensko modificirana "Bt koruza" (= "western Corn Belt"), ki se je množično uporablja, lahko resno ogrozi vodne ekosisteme. Cvetni prah in drugi deli GS koruze vsebujejo strupe, ki se spirajo v potoke in v podtalnico ob in pod koruznimi polji. Opravili so tudi laboratorijske meritve in ugotovili, da uporaba stranskih proizvodov "Bt koruze" poveča smrtnost in upad v populacijah pri vodnih žuželkah mladoletnicah (Trichoptera). Ličinke mladoletnic so pomemben člen v prehranjevalni verigi vodnih ekosistemov, so osnovna hrana npr. za mnoge ribe in dvoživke. Zdravi vodni ekosistemi so del našega okolja, od katerega v največji meri zavisimo oz. smo odvisni vsi. "Bt koruza" je gensko zmanipulirana tako, da ima vstavljene gene bacila Bacillus thuringiensis, ki proizvaja insekticidne strupe, ki ščitijo koruzo pred škodlljivimi vrstami žuželk, predvsem pred koruzno veščo (Ostrinia nubilalis). Množično so to koruzo začeli saditi po pridobitvi licence leta 1996, 35 % zasajene koruze v ZDA je ta GS "Bt koruza"! Pred izdajo licence je ameriška okoljska agencija za okolje preizkušala nevarnost te koruze za okolje in ugotovili so, da "ni nevarna za okolje", ker so opravili preiskus strupenosti samo na vodnih rakcih - vodnih bolhah rodu Daphnia spp.. Niso pa preiskusili strupenosti na drugih organizmih, zato pravijo znanstveniki, da je bil ta test nestrokoven in popolnoma nesmiselen. Vsaka nova tehnologija v agrikulturi mora imeti izdelan protokol za morebitne koristi in nevarnosti; v tem primeru vidik nevarnosti ni bil ustrezno izdelan!
Že kmalu po uporabi te koruze leta 1999 so se pojavile v javnosti informacije in obtožbe, da je nevarna za metulje monarhe (Danaus plexippus), vendar se je škandal na "običajen oportunistični način" nekako pometel pod preprogo. Tudi še ni znan vpliv teh bakterijskih toksinov na nekatere druge pomembne vodne organizme.
Vir: E. J. Rosi-Marshall, J. L. Tank, T. V. Royer, M. R. Whiles, M. Evans-White, C. Chambers, N. A. Griffiths, J. Pokelsek and M. L. Stephen - "Toxins in transgenic crop byproducts may affect headwater stream ecosystems" - Proceedings of the "National Academies of Sciences, 08.10.2007. (http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/104/41/16204)

rock
20.10.2007, 20:05
Le še en od načinov proizvodnje in emisije neke snovi, ki naravi ni lastna v taki količini. Je dopustno ali ni?? Toksin jasno pač ne deluje le na eno vrsto.

Do GSO sem sicer precej zadržan. Ravno zaradi tega, ker so stvari še premalo raziskane. Sedaj se sicer že veliko več ve kot pred dobrimi 10 leti, ko so ameriške korporacije zadevo porinile v proizvodnjo. Sem mnenja, da zadeva še ni za v prakso, ker ni nujno potrebna. Seveda pa industrija hoče takorekoč ZASTONJ SUROVINO. Korporacije, ki pridelujejo semena pa so v to veliko vložile in izsilila avtorsko zaščito GSO genoma. V EU bomo sedaj zaradi "konzervativnega" pogleda to občutii vsi. Na ameriškem kontinentu skoraj ni več žitaric brez sledov GSO. Je to dobro ali slabo bo pokazal čas. Prve posledice zaradi različnega pogleda v EU pa so tu.

EU zakonodaja (v pripravi) na tem področju pa trenutno sploh zgleda eno veliko skropucalo. EU se je pač odločil omogočit pridelavo GSO in jo nekako regulirat ter zagotoviti sobivanje. Podzakonskih določil še nisem uspel videti. Si pa določenih zadev sploh ne predstavljam. Trenutno itak vsi govorijo samo o koruzi. A pri vsaki rastlinski vrsti so v proizvodnji različni problemi in posledično različni pristopi za reševanje skozi spremembo genoma. Vsaka rastlinska vrsta pa je seveda zelo specifična glede razmnoževanja in širjenje genoma v okolje. Se bojim, da bo okoli tega še ogromno ogromno problemov. Stališča SLO pa so kolikor mi je znano bila s strani EU že nekajkrat zavrnjena kot prestoga.

Matej62
04.11.2007, 08:31
Spoštovani!

Prosim, podprite okoljskega komisarja Stavrosa Dimasa v njegovem predlogu,
da naj EU ne dovoli gojenja GS-koruze zaradi pomanjkljivih metod
ugotavljanja škodljivosti za okolje oziroma živa bitja! To je prvič, da se
je eden od članov Evropske komisije odločil za tako dejanje, in je zato
svojevrstna prelomnica.

Ker se na drugi strani že organizirajo drugi temu nenaklonjeni člani
Komisije in GS-industrija, vas Greenpeace poziva, da pošljete pismo
podpore Dimasu, ki ga bodo prejeli trije drugi komisarji (predsednik
Barroso, kmetijska komisarka M. F: Boel in komisar za zdravje
Kyprianou) - - prosim sledite spodnjim navodilom, žal na voljo le v
angleščini!

In prosim pošljite tole sporočilo na čim več "simpatizerskih" naslovov!

Lep pozdrav,

VEČ O KAMPANJI "BREZ GSO" na www.itr.si

Link za pošiljanje pisma podpore !

http://www.email.greenpeace.org/bmzmvhc_lodhwhof.html?RECIPID=1647418

:2thumbs:

Matej62
11.11.2007, 13:09
Senca GEN-ske smrti se neovirano tihotapi v Slovenijo

Pišem v trenutku, ko ves svet lebdi na lovorikah nedavne Nobelove nagrade, doslej najzaslužnejšemu človeku sveta na področju ekologije, to je Al Goru.
Nagrada je res priznanje vsem, ki smo tudi v najtežjih, gluhih, časih zagovarjali njegova prizadevanja in se pridružujem slavju. Toda, istočasno opažam, da se v Sloveniji dogaja nekaj zelo alarmantnega. Pozornost javnosti in posameznikov je povsem spregledala problem, ki predstavlja bistveno vprašanje eksistence Slovencev v prihodnosti. To je neopazen in neoviran prodor gensko spremenjenih organizmov (GSO) v našo državo.
Odgovorne sprašujem, kje je vzrok, da se zavlačuje postopek sprejemanja nujne zakonodaje, to je Zakon o sobivanju gensko spremenjenih organizmov? Šušlja se, da naj bi postopek počakal kar naslednjo vladno ekipo, kar pomeni vsaj še leto dni divjega sejanja in gojenja GSO na slovenskih tleh! Zakon sam res ni takšen, kot bi si želeli, vendar pa že samo ukvarjanje z njim pomeni, da se odgovorni v slovenski politiki zavedajo problema, ki je njegova vsebina.

Celoten članek je zaradi dolžine dosegljiv na:
http://www.matjaz62.eu/gso.html

Gaja Lašič, Maribor

mrjerry
13.11.2007, 07:26
Model hoce znanstveno dokazat svoje litanije, dobi pa nagrado za MIR... :nonono:

55
16.03.2008, 10:48
Naj bo uvod v prošnjo:

Poslanska skupina Zares je podprla prizadevanja za Slovenijo brez GSO in vložila predlog zakona o moratoriju na gojenje gensko spremenjenih organizmov. Na njihovi spletni strani www.zares.si/peticija je omogočila podpisovanje peticije za začasno prepoved namernega sproščanja gensko spremenjenih rastlin v okolje.S podpisi se mudi. V času mojega podpisa jih je komaj 131. Prispevajte po svojih močeh in pomagajte širiti pobudo, da čim več Slovencev podpiše svoj delež k ohranjanju naše dežele zdrave za nas, danes in naše potomce.


O čebelicah pa tu: http://med.over.net/forum5/read.php?44,4638846

Pet minut pred dvanajsto se politiki le prebujajo.Ne glede na strankarsko pripadnost prosim, da peticijo skupine Zares podpišete tudi vi

in prizadevanja skupine Zares proti GSR v Sloveniji kar najučinkoviteje podprete.

Babi2
16.03.2008, 13:05
Mogoče sem napačno obveščena (naj me kakšen kmetovalec, ki se s tem ukvarja popravi, če je tako), ampak kolikor vem, je točno te gensko spremenjene koruze tudi v Evropi (vključno s Slovenijo)že toliko, da je malo verjetno, da se tudi "normalna" koruza še ni "okužila" z njo. Če se ne motim, je ravno te dni neka strokovnjakinja izjavila, da je edina gensko spremenjena rastlina, ki jo je pri nas dovoljeno vzgajati, ravno ta koruza. Hkrati pa je bilo navedeno tudi, da v svetu skorajda ni več običajne soje, ampak le še gensko spremenjena; le-ta pa se uporablja na številne načine, tako v kozmetiki, kot prehranskih dodatkih, pretežno pa v hrani za živali. Torej smo po malem najbrž že vsi "okuženi"??? Mislim, da je to katastrofa, ki je skorajda ni več mogoče preprečiti.

shem_me_zion
08.04.2008, 07:50
1) Vsako uvajanje novega organizma v okolje zahteva previdnost. Je povsem irelevantno za probleme kriviti racionalno genetsko manipulacijo. Tu gre zgolj za primer enega organizma, ki ima nek negativen impakt (precej arbitrarno, a naj bo) in je hkrati racionalno genetsko manipuliran. Kaj pa vsi ostali organizmi, ki ogrozajo diversiteto ekosistemov in niso racionalno manipulirani? (In obratno?)

2) Vsi organizmi, ki jih vzgajamo za prehrano so genetsko spremenjeni - so co-evolvirali z naso vrsto.

3) Bolje je racionalno dozirati toksine (manipulacija z gensko ekspresivnostjo), kot pa se zanasati na ekologijo.

shem_me_zion
02.07.2008, 05:07
Po Evropi hodi strah pred GMO. Ta paranoja je povsem iracionalna, ker:

1) Vsi organizmi, ki jih gojimo so itak genetsko spremenjeni preko agrikulturne selekcije.

2) Ne obstaja evidence o skodljivosti (razen osamljenih primerov, ki lahko tekmujejo z genetsko "nespremenjenimi" organizmi) - in to celo po 10 letih uzivanja GSO hrane v ZDA .

3) Gre za strah pred vsako manipulacijo z "Naravo". Paranijicna vera o svetosti "Narave", ki je ustvarila Naciste, med drugimi, je v bistvu strah pred cloveskim razumom kot takim.

4) Raznolikost: GSO pravzaprav vecajo raznolikost s tem, ko npr. selektivno pobijajo zuzelke, ki jih napadajo. Kemicni pesticidi ubijajo vse (ok, ok, imamo tudi bolj selektivne, ampak ni primerjave). Podobno velja za herbicide: GSO lahko lepo zivijo v druzbi ne-nevarnih rastlin, medtem, ko sposni herbicidi pobijejo vse.

5) Naj se zacne debata...

Babi2
02.07.2008, 14:23
1) Vsi organizmi, ki jih gojimo so itak genetsko spremenjeni preko agrikulturne selekcije.

Drži, le da naravi še ni prišlo na misel, da bi gensko mešala floro in fauno.
) Raznolikost: GSO pravzaprav vecajo raznolikost s tem, ko npr. selektivno pobijajo zuzelke, ki jih napadajo.

Selektivno? Dvomim.

shem_me_zion
04.07.2008, 06:33
Drži, le da naravi še ni prišlo na misel, da bi gensko mešala floro in fauno.

1a) Motis se. Horizontalno prenasanje genov je pogosto v eukariotih (kot mi, rastline, fungi...) preko retrovirusov, retro-transposonov in celo bakterije.

2a) Naravi se tudi se ni posrecilo vzgojiti kilogramskih paradiznikov in vspostaviti omrezja opticnih kablov pod oceani. Kaj se "naravi" "posreci" je povsem neralevantno, ko gre za kritiko neke tehnologije.

Selektivno? Dvomim.

V najslabsem primeru so pesticidi, proizvedeni od rastline same, enako ne-selektivni, kot pesticidi, ki jih nekdo nasprica nad celotno kulturo. Samo v tem primeru, vse zuzelke (in crvi...) neposredno ogrozajo rastlino, kar je malo verjetno.

Andreea
08.07.2008, 12:27
Po Evropi hodi strah pred GMO. Ta paranoja je povsem iracionalna, ker:
mnenja o iracionalni paranoji so različna in to ne samo med nami laiki ampak se tudi strokovnjaki o tem ne strinjajo

1) Vsi organizmi, ki jih gojimo so itak genetsko spremenjeni preko agrikulturne selekcije.
prvotni genski zapis ima res zelo malo rastlin, recimo pira, ampak smo z agrikulturno selekcijo rastlinam samo usmerjali razmnoževanje, kar je precej drugače, kot če umetno vsadiš nek tej rastlini popolnoma tuj gen

2) Ne obstaja evidence o skodljivosti (razen osamljenih primerov, ki lahko tekmujejo z genetsko "nespremenjenimi" organizmi) - in to celo po 10 letih uzivanja GSO hrane v ZDA .
mislim, da tudi ne obstaja dejanska evidenca, kaj se ti zgodi, če popiješ 2 litra HCl. vsaj jaz nisem nikogar videla zaradi tega umret. a bomo probali kaj se zgodi? ker genska manipulacija je popolnoma ista stvar - igračkanje s stvarmi o katerih nimamo pojma. pravilno se mi zdi, da se te stvari raziskuje, ne pa tudi to, da se take genske freake izpušča v okolje. ker pa take raziskave niso financirane če ne prinašajo dobička je logično, da v to vlagajo denarje prehrambeni lobiji. dovolj dobro opozorilo bi moralo biti naseljevanje živali iz drugih okolij za odstranjevanje škodlijivcev, ki se nato prekomerno razmnožijo in požrejo vse kar jim je na poti. to je rušenje ekosistema in VEDNO obstaja razlog, zakaj na nekem območju ni kobilic, zakaj rartline niso odporne proti škodljivcem, itd...


3) Gre za strah pred vsako manipulacijo z "Naravo". Paranijicna vera o svetosti "Narave", ki je ustvarila Naciste, med drugimi, je v bistvu strah pred cloveskim razumom kot takim.
ne gre za strah pred manipuliranjem z Naravo, ampak samo za dejstvo, da je sistem zelo občutljiv. to da serjemo vsenaokrog že prinaša posledice na večini področij voda ni več pitna. kaj pa je človeški "razum"? nič ni. če ne bomo sami sebe razstrelili, bomo najverjetnje že 100x izumrli, Narava pa bo ostala, kolikor usrano jo bomo za sabo pustili.

4) Raznolikost: GSO pravzaprav vecajo raznolikost s tem, ko npr. selektivno pobijajo zuzelke, ki jih napadajo. Kemicni pesticidi ubijajo vse (ok, ok, imamo tudi bolj selektivne, ampak ni primerjave). Podobno velja za herbicide: GSO lahko lepo zivijo v druzbi ne-nevarnih rastlin, medtem, ko sposni herbicidi pobijejo vse.
ne, v bistvu NE večajo raznolikosti, ker bi ob splošni razširjenosti nekega GSO (kar se ne srešo (še) ne dogaja) tisti škodljivec, ki živi od te rastline (se z njo prehranjuje) izumrl. in tista ptica (ali katera druga žival)... ki živi od tega škodljivca ravno tako, v kolikor ne bi imela dovolj časa in/ali sposobnosti za prilagoditev.

shem_me_zion
10.07.2008, 03:08
mnenja o iracionalni paranoji so različna in to ne samo med nami laiki ampak se tudi strokovnjaki o tem ne strinjajo

Kaksni "strokovnajki"? Navedi peer reviewed journal. Navedi mnenje katerekoli evropske akademije znanosti. (Ne mislim na vsako kritiko GSO, ki je lahko seveda cisto upravicena, ampak na mnenje, da GSO ne semjo biti tolirirani v EU).

mislim, da tudi ne obstaja dejanska evidenca, kaj se ti zgodi, če popiješ 2 litra HCl. vsaj jaz nisem nikogar videla zaradi tega umret. a bomo probali kaj se zgodi?

Obstaja evidenca, da te 2 L koncentrirane HCl ubije. Ne potrebujes pa za to ubiti cloveka; dovolj je, da vrzes koscek tkiva v raztopino.

Tvoja logika: ne obstaja evidenca, da te lahko 2 L HCl ubije. Ergo: dopisovanje na teh forumih "je popolnoma ista stvar - igračkanje s stvarmi o katerih nimamo pojma."

pravilno se mi zdi, da se te stvari raziskuje, ne pa tudi to, da se take genske freake izpušča v okolje.

Stvar dejansko se raziskuje, vkolikor raziskavam ne nasprotujejo eko-fundamentalisti. Tudi tvoji korencki in praradizniki so genetski freaki.

...ker pa take raziskave niso financirane če ne prinašajo dobička je logično, da v to vlagajo denarje prehrambeni lobiji.

Vse raziskave so vec ali manj financirane, pa naj si bo privatno, ali drzavno. Dejstvo je, da ne obstaja nobena evidenca, po ogromno ekspirimentiranja, ki bi racionalne GSO (ingenirane) uvrstila v bolj nevarne, kot manj racionalne GSO (selekcija sama). Kar se lobijev tice, niso iracionalni eko-fundamentalisti nobene izjeme.


dovolj dobro opozorilo bi moralo biti naseljevanje živali iz drugih okolij za odstranjevanje škodlijivcev, ki se nato prekomerno razmnožijo in požrejo vse kar jim je na poti.

S tem se strinjam. Previdnost je nujna pri vsakem uvajanju novih organizmov v okolje. A v tem se racionalno pridelani GSO ne razlikujejo od primitivno pridobljenih GSO. Komentar je torej povsem irelevanten.

to je rušenje ekosistema in VEDNO obstaja razlog, zakaj na nekem območju ni kobilic, zakaj rartline niso odporne proti škodljivcem, itd...

Rusenje ekosistema (zmanjsevanje raznovrstonosti) je v isti meri lahko posledica katerekoli intenzivne agrikulture. To je nerelevanten argument. (Pravzaprav, zaradi zgoraj razlozenega, racionalno GSO pripomorajo k raznovrstnosti in ne obrato.)

ne gre za strah pred manipuliranjem z Naravo, ampak samo za dejstvo, da je sistem zelo občutljiv. to da serjemo vsenaokrog že prinaša posledice na večini področij voda ni več pitna. kaj pa je človeški "razum"? nič ni. če ne bomo sami sebe razstrelili, bomo najverjetnje že 100x izumrli, Narava pa bo ostala, kolikor usrano jo bomo za sabo pustili.

Ta logika spominja na argumente srednjeveskih cerkvenih oblasti. Dejansko se problemi lahko rasujejo le razumsko. Cloveski razum ni "nic", pac pa najbolj kompleksen sistem, ki ga je proizvedla narava - na tem planetu. Ko bo kdo razstrelil clovestvo, bo to akcija bolnega pomanjkanja razuma, t.j. ne-razuma. V kaksnem kontekstu lahko razumno bitje razstreli samo sebe, ce ne pod vplivom emocij??

Ekoligije pac ti ne umes dobro: razum je narava in "ostala narava" je "usrana" samo v antropocentricnem smislu. Kot "ekolog" bi se morala ti torej prej zavzemati za nuklearno vojno, kot za boj proti GSO.

ne, v bistvu NE večajo raznolikosti, ker bi ob splošni razširjenosti nekega GSO (kar se ne srešo (še) ne dogaja) tisti škodljivec, ki živi od te rastline (se z njo prehranjuje) izumrl. in tista ptica (ali katera druga žival)... ki živi od tega škodljivca ravno tako, v kolikor ne bi imela dovolj časa in/ali sposobnosti za prilagoditev.

Ob neselektivnem vnasanju pesticidov bi izumrli tudi ne-skodljivci, skupaj s skodljivcem. Torej so razumsko GSO se vedno bolj prijazni do raznovrstnosti.

rndm2008
06.12.2008, 19:00
vsem priporočam ogled dokumentarca o velekorporaciji Monsanto in gensko spremenjenih organizmih.
Malo verjetno je, da ga boste kaj kmalu videli na mainstream tv kanalih.

http://wideeyecinema.com/?p=105

rndm2008
06.12.2008, 20:22
shem_me_zion, nehaj govorit neumnosti, če se nisi pozanimal o zadevah;

eno je križati različne vrste žitaric med seboj, drugo pa je uvajati dele DNA npr. ščurkov ali bakterij v DNA paradižnika ali koruze. Tega pa v naravi ni.

Patsy
06.12.2008, 22:17
A long-term feeding study commissioned by the Austrian Agency for Health and Food Safety confirms genetically modified (GM) corn seriously affects reproductive health in mice.

Non-GMO advocates, who have warned about this infertility link along with other health risks, now seek an immediate ban of all GM foods and GM crops to protect the health of humankind and the fertility of women around the world.

Feeding mice with genetically modified corn developed by the US-based Monsanto Corporation led to lower fertility and body weight, according to the study conducted by the University of Veterinary Medicine in Vienna. Lead author of the study Professor Zentek said there was a direct link between the decrease in fertility and the GM diet, and that mice fed with non-GE corn reproduced more efficiently.

Other studies have also found that offspring of rats fed GM soy showed a five-fold increase in mortality, lower birth weights, and the inability to reproduce.


več: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/06/major-threat-to-human-fertility-and-very-existence-of-human-life-on-earth.aspx

Austrian researchers have now confirmed a direct link between a decrease in fertility and a genetically modified diet. In order to protect the health of humankind and the fertility of women around the world, GM opponents are calling for an immediate ban of all GM foods and GM crops.

The highly reputable study, which was commissioned by the Austrian Agency for Health and Food Safety, managed by the Austrian Federal Ministry of Health, Family and Youth, and carried out by Veterinary University Vienna, found significant litter size and pup weight decreases in the third and fourth litters in the GM-fed mice, compared to the control group.

The GM product in question is corn genetically modified with genes that produce a pesticidal toxin, as well as genes that allow it to survive applications of Monsanto’s herbicide Roundup. Yet, this is far from the only GM crop you need to avoid.

Jeffrey Smith, author of Seeds of Deception and Genetic Roulette, has documented 65 serious health risks from GM products of all kinds. Among them:

• Offspring of rats fed GM soy showed a five-fold increase in mortality, lower birth weights, and the inability to reproduce
• Male mice fed GM soy had damaged young sperm cells
• The embryo offspring of GM soy-fed mice had altered DNA functioning
• Several US farmers reported sterility or fertility problems among pigs and cows fed on GM corn varieties
• Investigators in India have documented fertility problems, abortions, premature births, and other serious health issues, including deaths, among buffaloes fed GM cottonseed products

Genetically modified foods are, from my perception, one of the largest threats that we have against the very sustainability of the human race.

Although Monsanto doesn’t believe (or admit) this is a possibility, their shortsighted focus on profits is blinding them to the very real threats that this technology is posing to the viability of the human race.

No One Knows What Devastation is Yet to Come

No one knows the full extent of what happens to the end product when you splice in new genes, and then eat that product for several generations. The only thing that is guaranteed is that it will create surprise side effects … However, according to Smith’s research, what we do know is that between 1994 and 2001 -- the same time that GMO’s flooded the market – food related illnesses DOUBLED.

GMO foods can be:

• Allergenic
• Toxic
• Carcinogenic
• Anti-nutritional

It may also create brand new diseases that we’ve never seen before, in addition to spurring on the disease rate of some we already have, such as cancer.

Dr. Mae-Wan Ho of the Institute of Science in Society (ISIS) explains the heart of why GM foods are so dangerous:

“The genome is remarkably dynamic and ‘fluid’, and constantly in conversation with the environment,” Dr. Ho writes. “This determines which genes are turned on, when, where, by how much and for how long. Moreover, the genetic material itself could also be marked or changed according to experience, and the influence passed on to the next generation.”

But when genetically modified “rogue genes” are inserted into a genome, it cannot possibly mimic the complex processes -- the “dance of life” -- that’s necessary for survival in nature.

“The rogue genes inserted into a genome to make a GMO could land anywhere; typically in a rearranged or defective form, scrambling and mutating the host genome, and have the tendency to move or rearrange further once inserted, basically because they do not know the dance of life,” Ho says. “That’s ultimately why genetic modification doesn’t work and is also dangerous.”

Choosing to Avoid GM Foods

The major GM crops are:

• Soy
• Corn
• Cottonseed
• Canola

The offspring of these products include items such as maltodextrin, soy lecitin, and high fructose corn syrup. Other GMO products include:

• Some varieties of zucchini, crookneck squash, and papayas from Hawaii
• Milk containing rbGH
• Rennet (containing genetically modified enzymes) used to make hard cheeses
• Aspartame (NutraSweet)

Avoiding GM products in your diet means avoiding all of these ingredients, or choosing organic versions of them. This is not an easy task, especially if you eat processed food, so to get an idea of how widespread these ingredients are, I recommend taking a look at The GMO Food Guide I published a last year.

You can also further educate yourself, your friends and your family on the real threat GM foods pose to your health by watching, and sharing, The Future of Food. It is perhaps one of the most important videos on this subject, and one that everyone in America should watch and pass on to others.

www.mercola.com

shem_me_zion
17.02.2009, 05:35
The bottom line:

non - GMO foods can be:

• Allergenic
• Toxic
• Carcinogenic
• Anti-nutritional

darwin
17.02.2009, 13:22
Verjetno rabimo še mnogo več raziskav o škodljivost take hrane in organizmov. Po moje, je v javnosti precej strahu pred neznanim, treba bo še dosti javnih debate in manj kampanij. Dokler ne vemo dovolj po strokovni plati je dobro biti previden, vmes pa so politični kompromisi, de-facto.

Ni pojem "genetsko spremenjena hrana" rahlo preveč splošen? Kaj sploh lahko rečemo, da je skupnega vsem genetsko spremenjenim organizmom? To, da je njihov DNA nov? Saj nov DNA nastaja naravno ves čas. Verjetno je treba delati raziskave posebej za vsako sorto nove zelenjave itd...

shem_me_zion
18.02.2009, 07:33
Ni pojem "genetsko spremenjena hrana" rahlo preveč splošen?

Tako kot "globalno segrevanje". Vsa hrana je pridobljena iz genetsko spremenjenih organizmov in pri tem ne mislim samo na ne-nacrtno spremenjene.

Paranoja okoli izboljsanja organizmov s katerimi sobivamo je lastnost temnih casov, kjer je vsak poskus racionalnega poseganja v svet interpretiran kot demonski. Sovraznost do znanosti - in razuma na splosno - v Evropi nima meja: politicno tolerirane teroristicne skupine "environmentalistov", borcev za "pravice zivali" in podobne srednjeveske nesnage rinejo Evropo v ponovno obdobje temacnega veka. Ljudstva (nekaksna plemena) Evrope ponovno verjamjo v "naravnost" in "ne-naravnost" produktov clovestva. Ta dualizem je najbolj nevaren simptom propada civilizacije! Ko zacnejo ljudje verjeti (masovno) v gresnost manipulacije necloveskega sveta, razum izgubi vso fundacijo. Pricne se lov na carovnice.

Srecno pot Evropa!

vučko stručko
06.05.2009, 18:46
ja, mislim, da je neki monsante ali podobno. zmagal v tretji svetovni vojni, ne .da bi ljudstva tega sveta zanjo sploh vedela. genska hrana je hujše orožje od vsega. kar si človeštvo sploh predstavlja... odvisni od ene firme bomo laćni ali pa jedli predrago kvazihrano. osiromašeni za sveto raznovrstnost zdrave hrane... ne. nisem črnogled. samo realen.

vučko stručko
06.05.2009, 18:52
zdrav razum je naraven razum in ne potrebuje tituliranja. narava pa ne človeka, ki jo namerno uničuje z opravičilom, da je njegovo početje civilizirano.

shem_me_zion
07.05.2009, 04:39
genska hrana je hujše orožje od vsega.

Genska hrana??

Nukleinske kisline zares niso dober nutrient in se znajo celo nemarno kupiciti v organizmu.

:)

osiromašeni za sveto raznovrstnost zdrave hrane... ne. nisem črnogled. samo realen.

Zakaj pa ne jes lokalno pridelane hrane iz samo-vzdrzevalnih kmetij? Oh, zato, ker hoces masten zrezek za zajtrk, kosili in vecerjo? In, ker raje kupis drag avto, kot da investiras v dobro hrano? Ce si barbar, je to (zaenkrat) tovoj problem.

vučko stručko
07.05.2009, 20:38
Genska hrana??

Nukleinske kisline zares niso dober nutrient in se znajo celo nemarno kupiciti v organizmu.

:)Zakaj pa ne jes lokalno pridelane hrane iz samo-vzdrzevalnih kmetij? Oh, zato, ker hoces masten zrezek za zajtrk, kosili in vecerjo? In, ker raje kupis drag avto, kot da investiras v dobro hrano? Ce si barbar, je to (zaenkrat) tovoj problem.

nočem živeti v mestu. pa še mleko pijem od krav, ki so po mili volji zunaj in tudi vodo pijejo iz svojega lastnega izvira.moja , v relativno čisti naravi pridelana hrana je več kot kraljevska in raznovrstna, tako, da ne skrbet! najraje bi te povabil na kosilo in na ogled svojega jaguarja in bmw ja. ja, res sem barbar in to ta pravi, iz kmetijskega okolja.:)

lila5
14.05.2009, 12:56
Kako se pa proti koloradskemu hrošču borite......? Na zdrav način, kot v Titovih časih.....?

vučko stručko
15.05.2009, 10:02
Kako se pa proti koloradskemu hrošču borite......? Na zdrav način, kot v Titovih časih.....?


kje pa! preden pridejo hrošči iz kolorada, smo mi že na eko- konju!:2thumbs:

naši načrti za prihodnost: uvedba eko- konja za normalen in okoljevarstveni dostop do središča preljube prestolnice brez vinjete, z občasnimi postanki, ki med drugim vključujejo tudi nabiranje ekoloških konjskih fig z namenom nadaljnje prodaje in
darovanje obeh spornih avtomobilov( jaguar xj6 in bmw 750i) NLB.

lila5
15.05.2009, 20:39
Hrošči so že prišli in požrli tvoj eko pridelek......pojma nimaš kaj je kmetovanje.....:d zato pa lahko sanjaš o eko pridelavi......

Tako, da ti preostane le edino prodaja tvojih konjskih fig, v katerih pa je ogromno pesticidiov, tako da je tvoja eko ponudba larifari......z eko prehrano tvoj konj itak ne bi mogel nobene fige narediti......

vučko stručko
15.05.2009, 23:35
Hrošči so že prišli in požrli tvoj eko pridelek......pojma nimaš kaj je kmetovanje.....:d zato pa lahko sanjaš o eko pridelavi......

Tako, da ti preostane le edino prodaja tvojih konjskih fig, v katerih pa je ogromno pesticidiov, tako da je tvoja eko ponudba larifari......z eko prehrano tvoj konj itak ne bi mogel nobene fige narediti......

ne vem, če je to, kar pišeš, glih tako. pa naj ti bo. hrošči so šli kar v ročno obdelavo, pa jim voda utopi vse skrbi. jajčeca so šla s prsti ob list, da jim še na misel ni prišlo, da bi se v kaj razvila. zdaj pa se ves čas odvija kontrola in eliminacija posameznih delikventov. a si kdaj sadila krompir na travi?

moj eko konj bo jedel samo eko oves, proizvajal eko fige za eko gorivo. tak je plan.

naravni krog je krog, pa da ga ***eš! še malo, pa bo skoraj popoln.

kako je pa bilo v titovih časih, razen s prahom po njih, seveda?

lila5
16.05.2009, 18:27
Običajno smo sadili krompir na njivi......in ko je babica imela veliko njivo ni bilo ročnega uničevanja hrošča.....danes ima mama na vrtu 10 grmov krompirja in oče, ki je v penziji se malo igra s temi hrošči ročno.....so se pa zdaj v dežju pojavili na drugi zelenjavi polži in se nikomur ne da več ročno obirati teh gnusov.....letos se dobi brez izkaznice uničevalec te nadloge v trgovinah.......

Lepe sanje o eko figah ti želim......;)

vučko stručko
16.05.2009, 20:14
Običajno smo sadili krompir na njivi......in ko je babica imela veliko njivo ni bilo ročnega uničevanja hrošča.....danes ima mama na vrtu 10 grmov krompirja in oče, ki je v penziji se malo igra s temi hrošči ročno.....so se pa zdaj v dežju pojavili na drugi zelenjavi polži in se nikomur ne da več ročno obirati teh gnusov.....letos se dobi brez izkaznice uničevalec te nadloge v trgovinah.......

Lepe sanje o eko figah ti želim......;)

naslednje leto naredi okrog vrta okvir, vanj nasipaj sol in rešila si problem s polži.

naredi preizkus: ko sadiš krompir, ga daj na travo in na debelo prekrij s senom.
ne bo ti žal.

če boš rabila eko fige, jih dobiš zastonj, samo, da jih najprej odsanjam.:nonono::)

lila5
19.05.2009, 14:59
Saj, da prehraniš svojo družino lahko na nekaj kvadratih vrta delaš kot ti....da pa bi prehranil prebivalstvo v globalu na tvoj način pa je malo težje izvedljivo, če ne že nemogoče.......

vučko stručko
19.05.2009, 23:44
Saj, da prehraniš svojo družino lahko na nekaj kvadratih vrta delaš kot ti....da pa bi prehranil prebivalstvo v globalu na tvoj način pa je malo težje izvedljivo, če ne že nemogoče.......

res je, prav imaš. zadnjič sem na televiziji gledal zelo zanimivo oddajo o tem, kaj se na področju kmetijstva dogaja v franciji.eko kmetje pridelujejo raznovrstne sorte sadja in zelenjave. ustanavljajo društva, v katera se včlanjujejo njihovi odjemalci, ki predvideni pridelek kupijo za šest mesecev vnaprej. ko sadje, zelenjava dozori, se družine pripeljejo po svoj vnaprej plačani pridelek. cena take zdrave zelenjave in sadja je približno enaka kot to sra..., ki ga mi kupujemo v trgovskih centrih! ljudi tudi ozaveščajo o pomembnosti prehranjevanja s sezonsko dozorelimi pridelki. ni vse tako slabo na temeljski obli!:)

le kdaj se bo kdo pri nas spomnil česa takega?

Irina
20.05.2009, 01:37
Kako se pa proti koloradskemu hrošču borite......? Na zdrav način, kot v Titovih časih.....?

Dobronameren nasvet:
Koloradarji obožujejo jajčevec (malancan), ki je ravno tako razhudnik kakor krompir in kamor spada tudi paradižnik.
Hroščke se pri eko pridelavi krompirja že dolgo ne pobira več ročno. Da se tudi tu izogneš nepotrebnemu škropljenju (dovoljena škropiva), se pri pridelavi za trg, kjer gre za večje količine, med dve vrsti krompirja posadi vrsta malancana in to je to.

Kmetovanje postane enostavno, če slediš naravi.

lila5
20.05.2009, 08:52
Dobronameren nasvet:
Koloradarji obožujejo jajčevec (malancan), ki je ravno tako razhudnik kakor krompir in kamor spada tudi paradižnik.
Hroščke se pri eko pridelavi krompirja že dolgo ne pobira več ročno. Da se tudi tu izogneš nepotrebnemu škropljenju (dovoljena škropiva), se pri pridelavi za trg, kjer gre za večje količine, med dve vrsti krompirja posadi vrsta malancana in to je to.

Kmetovanje postane enostavno, če slediš naravi.

Izgleda zelo enostavno.....kaj se pa stori z melancanom, ki ga koloradski hrošč napade......?

lila5
20.05.2009, 08:53
res je, prav imaš. zadnjič sem na televiziji gledal zelo zanimivo oddajo o tem, kaj se na področju kmetijstva dogaja v franciji.eko kmetje pridelujejo raznovrstne sorte sadja in zelenjave. ustanavljajo društva, v katera se včlanjujejo njihovi odjemalci, ki predvideni pridelek kupijo za šest mesecev vnaprej. ko sadje, zelenjava dozori, se družine pripeljejo po svoj vnaprej plačani pridelek. cena take zdrave zelenjave in sadja je približno enaka kot to sra..., ki ga mi kupujemo v trgovskih centrih! ljudi tudi ozaveščajo o pomembnosti prehranjevanja s sezonsko dozorelimi pridelki. ni vse tako slabo na temeljski obli!:)

le kdaj se bo kdo pri nas spomnil česa takega?

Sem mislila, da si se že ti.......

vučko stručko
20.05.2009, 17:59
Sem mislila, da si se že ti.......

tako kmetovanje zahteva celega človeka, moje poslanstvo mi je pa na prvem mestu.