Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Rune


spartan
28.10.2007, 14:37
...a pozna kdo abecedo skaldov imenovano Futhark in njeno tolmačenje?

Kaj pravite:shy:

spartan
29.10.2007, 17:12
..bilo kdo:shy:

Odeen
29.10.2007, 17:44
Futhark (F, U, TH, A, R, K,...) prvi glasovi runskega zapisa. Obstajta dva tipa; Eldar Futhark (vsebovala je 24 znakov- uporabljala se je v germanskio govorečih predelih, kasneje so jo prevzeli tudi Goti- od tod tudi včasih uporabljen izraz "gotske rune"), drugi tip- Younger Futhark pa se je razdelil na dva dela; Danski in pa Švedsko-Norveški Futhark (že imena sama povedo kje so se uporabljale)- ta dva tipa zapisa sta poznala samo 16 znakov.

Ok, tole se da dobit na vsaki strani, povezani z runami ;).

Tolmačenje pa je malo bolj hecna zadeva...

Sama beseda "runa" pomeni "skrivnost", "uganko"..., pa tudi "šepetanje".
Edda pravi, da je Odin žrtvoval oko da se je lahko naučil vedenja run, katero je potem posredoval naprej ljudem. Uporabljala se je predvsem v častilne namene, in tukaj pravi poznavalci predvsem mislijo na čaščenje sil narave (in ne neke duhove in takšne in drugačne bav-bave- to je bil preprosto odgovor katoliških klerov). Špekulanti zagovarjajo tezo, da je nagovarjanje narave in njenih sil tako "sveta" zadeva, da se jih lahko nagovarja samo s posebnimi, prav v ta namen "ustvarjenimi" znaki. In to naj bi rune tudi bile.

No, to naj bi se dogajalo v preteklosti.Najstarejše najdbe so tam nekje okoli 200 našega štetja, kar že nakazuje na rabo tudi v vsakdanje namene (no, ne čisto; rezali so jih v orožje in oklepe ter čelade- kjer šo še vedno nagovarjali nadnaravne sile, in pa na nagrobne kamne). Jezik kot tak se tedaj ni zapisoval, poznano nam je "ustno izročilo", katero so ohranjali "skaldi" (torej to ni abeceda skaldov, kot to ti imenuješ), ki so bili na nek način "pesniki", "poeti", "pravljičarji"..., za naše pojme morda celo "zgodovinarji" tistega časa.

Heh, ne vem če ti je tole vse skup kaj novega (kot sem že omenil, vse se da dobit na "atu Googlu" ;)), samo o tolmačenju pa res nič ne vem :veryevil: ...

spartan
29.10.2007, 19:09
...ja sej tolmačenje...če verjameš, da se med runo in človekom baje vzpostavi posebna vez.

Pri otvoritvi teme sem mislil, če že ima kdo kakšno izkušnjo z runami:shy:

Odeen
29.10.2007, 22:36
Saj se mi je zdelo da te bolj zanima misteriozni aspekt zadeve ;).

Definitivno obstaja vsaj to, kar si ti poimenoval posebna vez. Jaz namreč iz lastne izkušnje vem, da rune izberejo tebe in precej dobro zajamejo energijo, katera odraža tvoje notranje dogajanje; ali pa ti po drugi strani pomagajo najti pot, katero iščeš.

Sam sem si naredil kombinacijo "trojice"- tri rune, vsaka ima sama zase svoj pomen, kot skupek pa delujejo po točno določenem kanalu (energija narave, če hočeš), ki je primeren zame.
Danes uporabljam zapis treh run samo za tisto zadevo, za katero sem prosil "naravo" da mi pomaga; ko mi ta pomoč ne bo več potrebna, se bom zahvalil za pomoč in nehal uporabljat ta kanal kot vir energije.

Ko sem sam prebiral tako literaturo (najbrž ni treba omenjat da je v slovenščini ni ;)), sem več ali manj v vseh zapisih zasledil eno stvar- vsak si lahko samo sam naredi svoj runski zapis.
Stvar je zelo preprosta; Vse si lahko narediš sam, medij ni pomemben. važno je da so vse (približno) enako velike in da narediš eno prazno ploščico (ali pač kamen ali na karkoli pač delaš). Ko imaš zadevo narejeno, morajo stat en lunin cikel (po taki varianti sem jaz delal svoje). Po tem času si vzameš čas za svoje povezovanje z runami. Vse rune daš v bombažno vrečo, se posvetiš vprašanju ali pač tistemu delu, kjer ti primankuje energije in izvlečeš tri rune. Te tri rune ti prinašajo kanal oziroma odgovor, ki si ga iskal.

Ker ti ne bom pisal pomena vsake rune posebej, sem poiskal link: http://www.sunnyway.com/runes/meanings.html
tukaj so zbrani pomeni posameznih simbolov (najbrž obstaja več variant, samo tale je precej razširjena. Sem primerjal s tistimi, katere imam doma).

In ne pozabit, da si vsak lahko simbol razlaga po svoje; če je človek iskren do sebe potem začutiš pravi pomen...

Pa še en uporaben link: http://www.runeschool.org/topics/

Ne vem kako je pri tebi, samo sam verjamem v še eno (u bistvu v dva) pravilo-a:
1. nikoli uporabljat rune v kakršne koli manipulativne ali "slabe" namene;
2. kar pomaga uporabljaj v majhnih, zmernih količinah.

Upam da sem zdaj vsaj malo zadel, kar si imel v mislih :blush: .

Irina
30.10.2007, 01:35
Spartan, mogoče boš našel kaj uporabnega tudi na sledečih straneh.

http://www.facade.com/

http://rune.bubi.si/

spartan
30.10.2007, 06:33
...nekako sem bolj "razpoložen" za mlajši Futhark. Je pa bolj malo napisano o tem v slovenščini.

thx obema ;)

Odeen
31.10.2007, 11:20
Če nisem preveč zvedav, kaj si imel v mislih ko si napisal da si bolj "razpoložen" za mlajši Futhark?

spartan
31.10.2007, 22:01
...ker mi je bolj dostopen....;)

mrjerry
05.11.2007, 07:49
spartan, se bos tetoviral? :shy: :clown:

spartan
05.11.2007, 19:54
ne.....zakaj pa:shy:

drugace so rune v obliki kamnitih ploscih, na katerih je narisan simbol.....kolk vem se zadeva nosi okoli vratu (podobno kot osebni talisman):approve:....zanimivo, da nekatera nabiralna in lovska ljudstva, ki smo jih odkrili pred kratkim se vedno nosijo podobne prvobitne zadeve.

Ceprav dvomim, da bom svoj talisman res dobil.....ker ze 2 meseca prosim za svoj akvamarin:think:
seveda modro-zelen:blush:

jst
10.11.2007, 19:33
ne.....zakaj pa:shy:

drugace so rune v obliki kamnitih ploscih, na katerih je narisan simbol.....kolk vem se zadeva nosi okoli vratu (podobno kot osebni talisman):approve:....zanimivo, da nekatera nabiralna in lovska ljudstva, ki smo jih odkrili pred kratkim se vedno nosijo podobne prvobitne zadeve.

Ceprav dvomim, da bom svoj talisman res dobil.....ker ze 2 meseca prosim za svoj akvamarin:think:
seveda modro-zelen:blush:

rune so kot simboli moči..če daš dve ali tri rune skupaj, postanejo kombinacije ubitačne ;) obstaja ena mala knjigica o runah....dokaj realna....včasih je bilo nakartomantiku o runah dosti napisano..sam so umaknili.....

kar se pa tiče run, kot sredstvo prerokovanja oz nasvetov, so pa vsaj za mene nekaj najboljšega:angel:

za akvamarin pa mgoče na napačnem koncu iščeš......kristale pa itak nosimo po občutku..tisti, ki pa nja bi bil kao naš, se pa izbere na osnovi astrolške kombinacije..se pravi se pgleda, kje imaš sonce in kje ascendent(podznak) in na osnovi energije teh znamenj se ti določi, kateri kristal ti bi na to kombinacijo najbolje pasal.....tak da v knjižnico in po knjigo od t, pretnerja....:approve:

:angel:

thursiaz
17.01.2008, 15:50
rune sicer ko jih enkrat znaš jih znaš in tako je tudi pri pomenih +najbolje bos prisel skoz ce si bos jih raztolmacu sam ker je lahko vec pomenov preber si kaj kaksna pomen in se ne ubadej s šavjem kjer pise kaj dolocene kombinacije pomenijo. ker nekdo drug bo v isti kombinaciji videl drugacen pomen

P.S.: Run niso nosili kot talismani to so skandinavska vikingška germanska pisava ki je bila namenjena komuniciranju z bogovi in med sabo za talismane so bolj uporabljali atribute bogov recimo thorovo kladivo, odinove vrane in osteale stvari . so pa rune vrezovali na urozje pa se to samo runo Taiwaz ki je simbolizirala Tyra boga vojne da bi hitrej berserkerja dubil pa krepnl in šli papcat k odinu u Valhallo