Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : računalnik zanič ali moja napaka?


firemen
05.11.2007, 06:53
živjo
ali je moj računalnik zanič ali so krivi windowsi
1. napaka:
DVD rooma sploh ne zazna imam samo d ki je od deamon toolsa
2.napaka:
v biosih se zelooooooo počasi vse skupaj nalaga
3:napaka:
računalnik velikokrat zamrzne ne da se narrediti ničč. treba ga je resertirati in čakati da se v biosih nalaga 10min

torej ali je to moja napaka ali je računalnik zanič
in še to rač. je nov za ceno 1.---

nani
05.11.2007, 07:19
živjo
ali je moj računalnik zanič ali so krivi windowsi
1. napaka:
DVD rooma sploh ne zazna imam samo d ki je od deamon toolsa
2.napaka:
v biosih se zelooooooo počasi vse skupaj nalaga
3:napaka:
računalnik velikokrat zamrzne ne da se narrediti ničč. treba ga je resertirati in čakati da se v biosih nalaga 10min

torej ali je to moja napaka ali je računalnik zanič
in še to rač. je nov za ceno 1.---

Si kaj takega počel da je od tedaj naprej taka štala ?
Možne so drugače okvare strojne opreme, glede na starost PCja pa svetujem potem servisni pregled.

Slowhand
05.11.2007, 07:45
najprej poskusi obnoviti sistem na čas,ko še ni blo težav (daemon tools zna povzročati težave,še posebej,ker ti dvd-ja ne zazna - al gre pa za kako strojno okvaro)...

tudi podrobnejši pregled računalnika s kakim av programom ne bi bil odveč....

če to ne bo dalo rezultata,je naslednji korak formatiranje diska in ponovno nalaganje sistema - to lahko narediš sam - če pa še to ne bo dalo rezultatov,bo pa servis zamenjal kak del....

firemen
05.11.2007, 12:13
ne nic takega nisem delal
XP sm nalozu ze dvakrat doslej
deamon mislm da ni ker ko sem ga uninstal ga se kar ni zaznal
sistema pa ne znam, pa tudi mislim da ne bi pomagalo ker pred 2 tednoma sem instaliru XP pa je takoj na zacetku za delalo tezave z biosi
se to ali mi das kaksen naslov av ja?

http://shrani.si/f/3U/nS/y28eIIf/rac.jpg
tudi kle ga ne najd
)zbrisal se deamona(

Paganini
05.11.2007, 14:21
ne nic takega nisem delal
XP sm nalozu ze dvakrat doslej
deamon mislm da ni ker ko sem ga uninstal ga se kar ni zaznal
sistema pa ne znam, pa tudi mislim da ne bi pomagalo ker pred 2 tednoma sem instaliru XP pa je takoj na zacetku za delalo tezave z biosi
se to ali mi das kaksen naslov av ja?

http://shrani.si/f/3U/nS/y28eIIf/rac.jpg
tudi kle ga ne najd
)zbrisal se deamona(
po tvoji sliki sodeč DVD/CD enote sploh nimaš v kišti :d
kaj pa pomeni tvoje pisanje ''delalo težave z biosi'' in ''v biosih se zelooooooo počasi vse skupaj nalaga'' (prvi prispevek) ?

firemen
05.11.2007, 15:06
dvd 100% je ker ga lahko odpiram pa zapiram
v biosih pa mislim tam kjer lahko pritisnes del al nekaj takega da gres v biose
tam je slikca A pa to in ta slikca je tam recimo 3minute pol nasledne k je neki napisan spet 3 minute pol pa tm k se XP nalaga sej veste tud ena slikca pa dol en okvircek tam pa gre crta tudi zelo pocasi recimo da se premakne v štirih sekundah(samo enkrat)

prekmurec
05.11.2007, 18:58
si že mislil kaj o tem da bi ga nesel na servis?:dontknow:

Paganini
05.11.2007, 19:23
dvd 100% je ker ga lahko odpiram pa zapiram
v biosih pa mislim tam kjer lahko pritisnes del al nekaj takega da gres v biose
tam je slikca A pa to in ta slikca je tam recimo 3minute pol nasledne k je neki napisan spet 3 minute pol pa tm k se XP nalaga sej veste tud ena slikca pa dol en okvircek tam pa gre crta tudi zelo pocasi recimo da se premakne v štirih sekundah(samo enkrat)
Mea culpa - bil sem premalo natančen :)

tista slika pove, da windoze DVD/CD enote sploh ne vidijo ;)
tvoje ročno odpiranje/zapiranje windowsom ne pomenijo nič :d
moral bi imeti nekaj temu podobnega, z vprašajem ali brez njega:

http://shrani.si/f/T/r2/1BF6AIpn/k7023.jpg

tisto tvoje besedilo (sem ga zeleno označil) pa je brez repa in glave :approve:
jaz imam tudi slikco A, ki tebi nič ne pove, ker jo ne vidiš. stavim, da nihče na forumu nima pojma, kaj je tvoja slikca A :veryevil:

upoštevaj naslednje:
Če se sklicuješ na neke slikce, potem jih prilepi
Piši na razumljivi ravni slovenskega jezika, brez nepotrebnih spakedrank ! Kakšne vejica bi tudi pomagala k boljšemu razumevanju :rolling::2thumbs: grrrr sem jezen, ko se mrcvari slovenščina :2thumbs:

PeTe
05.11.2007, 19:26
Si zadnje čase kaj saril po kisti? glede na to da se ti 3 min nalaga v biosih ali kako si ze rekel..je mogoce da strojna oprema ni OK prikljucena...bodisi disk,cd,floppy enote...ceprav moje mnenje,ko si omenil,da se bios dolgo nalaga? kaksen bios nalaga? to mi ni nic jasn...malo bolj jasno se izrazi..bios se ne nalaga, ali pa imam jaz napacne predstave...Zdej ce kaj vec ne bos povedal, dvomim da ti bomo lahko kaj vec pomagali...najbolje res da ga neses na servis.

zeriX
05.11.2007, 20:48
Ali je DVD zanič ali pa je kabel podatkovni iztaknjen, pretrgan, zatrgan, morda celo kontroler na plošči.

Tzar
06.11.2007, 07:29
Glede na to da je mašina nova in verjetno v garanciji, ti priporočam da jo neseš na servis. Meni se zgoraj opisane napake zdijo kot okvara strojne opreme.

firemen
06.11.2007, 13:55
sicer hvala za pomoc ampak to sta dve napaki
po kisti nisem nic saril tko da to ne bi bilo
mislm v biosih ne vem kako nej recm ko prizgem racunalnik vse skupaj dela zelo pocasi
sicer se use nalozi ampak recmo v desetih minutah

Paganini
06.11.2007, 17:43
Si zadnje čase kaj saril po kisti? glede na to da se ti 3 min nalaga v biosih ali kako si ze rekel..je mogoce da strojna oprema ni OK prikljucena...bodisi disk,cd,floppy enote...ceprav moje mnenje,ko si omenil,da se bios dolgo nalaga? kaksen bios nalaga? to mi ni nic jasn...malo bolj jasno se izrazi..bios se ne nalaga, ali pa imam jaz napacne predstave...Zdej ce kaj vec ne bos povedal, dvomim da ti bomo lahko kaj vec pomagali...najbolje res da ga neses na servis.
Za osvežitev spomina :2thumbs:

Kaj se dogaja, ko prižgem računalnik

Pred časom sem ob neki debati napisal tudi spodnje - morda bo zanimivo :p

Kaj o tem piše M$ lahko preberete tudi tukaj (http://search.microsoft.com/results.aspx?mkt=en-US&setlang=en-US&q=boot+process).
prva stvar, potem ko prižgemo računalnik, je POST
prekontrolira se vsa strojna oprema
ko je POST končal, računalnik s pomočjo BIOS+CMOS poišče boot enoto
ko jo najde se prenese (naloži) MBR v spomin
MBR poišče aktivno particijo in naloži boot podatke (sektor) v spomin
boot sektor vsebuje instrukcije, ki startajo Ntldl tj. osnovni program za nalaganje Windows XP operacijskega sistema. Po angleško se to sliši tako: the boot sector contains the code that starts Ntldr which is the boot strap loader for Windows XP. Ntdlt mora biti zapisan na začetku aktivne particije skupaj z Ntdetect.com, boot.ini, bootsect.dos (potrebuje se za več operacijskih sistemov v istem računalniku) in Ntbootdd.sys (potreben za nekatere SCSI adapterje).
s pomočjo Ntldr si lahko izberemo operacijski sistem (le če jih imamo več)
skupaj z datotekami Ntdetect.com, boot.ini in bootsect.dos Ntldr začne nalagati operacijski sistem
operacijski sistem začne svoje delo vedno v 16-bitnem načinu ter se nato preklopi v 32-bitni način
po preklopu v 32-bitni način operacijski sistem naloži datotečne podsisteme (NTFS, FAT32, ...)
izvrši se čitanje in kontrola boot.ini
sledi izbira operacijskega sistema
z Ntdetect.com dobimo podatke o prisotni strojni opremi (ID računalnika, tipe adapterjev (SCSI, video, COM, ...), disketa, itd.)
ko Ntdetect.com zbere in dobi vse podatke, Ntldr poišče v imeniku %SystemRoot%\\System32 Ntoskrnl.exe in hal.dll nakar Ntoskrnl.exe prevzame kontrolo. Ntoskrnl.exe imenuje tudi 'kernel' ali jedro in brez njega ni uspešno delujočega Windows XP sistema.
sledi prenos registra in ustreznega profila strojne opreme
Winlogon.exe in Lsass.exe (Local Security Administration) pokažeta ustrezno login sporočilo in uporabnik se prijavi v sistemDa lahko sistem pride do te točke, je nujno potrebno odlično stanje vseh navedenih programov in komponent! Kakor vsak drugi podatek, datoteka ipd., se lahko tudi te poškodujejo, okužijo. Boot komplet ni nič drugega kot šopek najbolj pomembnih datotek, brez katerih ni delujočega operacijskega sistema. V kolikor pride do njihovega 'poškodovanja', je nadvse pripravno imeti njihovo rezervo (backup) v taki obliki, ki omogoča njihovo povrnitev (recovery) enostavno, hitro in predvsem brez izgube podatkov ali programov.


Brez nekaterih suhoparnih pojmov žal ni šlo:

POST (Power On Self Test). Ko prižgemo računalnik, BIOS aktivira postopek nekakšne kontrole vseh sistemskih komponent. Po domače povedano: disk, ali si zbujen? In odgovor: ste me klicali, milord? Običajno slišimo kratek bip, ki pove, da so vsi podsistemi ok, ali pa kakšen drug zvok, da je nekaj narobe (zelo verjetno v BIOSu).

MBR (Master Boot Record). Majhen program, ki se izvede, ko se računalnik boota (boots up). Po pravilu je MBR na prvem sektorju trdega diska. Program začne boot postopek tako, da pogleda v tabelo particij, kjer izve, katero particijo (črko diska) mora bootat.

BIOS (Basic Input/Output System). Na PC sistemih BIOS izvede potrebne operacije in inicializacijo vse strojne opreme. To se zgodi v POST fazi. Sodeluje tudi pri samem boot postopku.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor). Čip (chip), ki ga stalno napaja majhna baterija v obliki gumba in kjer se shranijo določeni podatki o računalniki, medtem ko je izklopljen.

A si ti tud not padu?

:veryevil:

Slowhand
06.11.2007, 19:25
v zadnjem času je winlogon.exe zlo aktiven....sploh prek messengerja....:censored:

če se nahaja v mapi windows (če je ta fajl v mapi windows/system 32 je o.k.) - gre za trojanca(različne oblike winlogon /fake ali podobno),ki lahko povzroča podobno dogajanje (počasen zagon itd...)

superantispyware zna zadevo dobr spucat....:approve:

zeriX
06.11.2007, 20:22
sicer hvala za pomoc ampak to sta dve napaki
Prosim preberi še enkrat moj post.
Od tam ti bo morda jasno. Ko se "BIOS nalaga" verjetno misliš ko prepoznava IDE naprave in naleti na ta DVD ki je očitno v okvari(ali podatkovni kabel, lahko tudi IDE kontroler na plati), lahko pa je samo narobe tudi nastavjen jumper, ali se je kabel malo iztaknil(se zgodi če računalnik seliš npr.), torej BIOS zazna neko napravo na kanalu Secondary Master naprimer ampak ne ve katera naprava je, zato začne z poizvedovanjem, komunikacija BIOS <-> naprava in če je naprava kako poškodovana ali podatkovni kabel je ta komunikacija omejena ali nemogoča, zato BIOS poskuša in poskuša in na koncu po nekem času obupa.
Da bi se pa BIOS "pokvaril" še pa nisem slišal, slišal sem že za BIOS bad-flash(doživel še ga nisem hvalabogu), da bi pa BIOS naenkrat odpovedal pa ne.

Morda, ampak res samo morda lahko probaš z BIOS flash(na strani proizvajalca plošče poglej za novejši BIOS). Ponavadi so zraven navodila in flashaj. Ampak PROSIM tolko gledaj da neboš vmes restartal ali pa nebo zmanjkalo elektrike(UPS je rešitev), ker potem imaš BIOS bad-flash in nedelujoč računalnik, če imaš srečo je matična taka ki ima BIOS na zamenljivem čipu, če ne pa bo kar nova plata. Nočem te prestrašit samo opozarjam te če boš že to delal.

Ampak lažje in verjetno bolj varno je to da ta DVD preizkusiš na drugem kablu, drugem kanalu ali celo boljše na drugem računalniku.

Slowhand
06.11.2007, 22:25
moje osebno mnenje je,da ti je daemon povozil driver za dvd enoto...
pa tudi dvomim,da si namestil driverje za čipovje matične plošče ob nameščanju winsow....(glede na težave pri zagonu in zmešnjavo za usb,ki je razvidna s slike)

osebno bi ponovno namestil winse (v primeru okvare dvd enote se boot z namestitvenega cd-ja pač ne bi zagnal - rešitev je servis in menjava enote),po namestitvi winsow pa še namestitev driverjev za matično (cd si dobil zraven kompa)...

firemen
07.11.2007, 12:54
aha hvala za pomoc bom se enkrat nalozu windowse pa to cez vikend ce se ne bo zrihtalo bom pac peljal na servis

no se to postopek ko prizgem rac:
1.Dam ponovni zagon oz resert(ce zasteka)
2.Prizge se in napise kaj imam winfast...
3.Prizge se naledna slika Ai lifestyle m2n.. press del .. tukaj cakam recimo 3 min
4.Nasledni napis microsoft tehnology..all driveers found... tukaj cakam 1min
5.sistem se nalaga. Črno ozadje ena slikca spodaj pravokotnik. DA se črtisa premakne traja 1s cela vrsta 15s vse skupaj 4min
6.Pridem do uporab. računov in naprej dela vse normalno

Če je racunalnik dalj časa ugasnen se računalnik prižge normalno.

zeriX
07.11.2007, 18:36
pa tudi dvomim,da si namestil driverje za čipovje matične plošče ob nameščanju winsow....(glede na težave pri zagonu in zmešnjavo za usb,ki je razvidna s slike)

Očitno sem rahlo za tehnologijo in delovanju računalnika.
Mi lahko prosim razložiš kako windows driver vpliva na obnašanje BIOS-a?


Če je racunalnik dalj časa ugasnen se računalnik prižge normalno.
Saj ne da bi to moral vedet ampak, mislim da si pozabil povedat zelo pomemben podatek.
Če je dalj časa ugašnjen se računalnik ohladi in deluje normalno, ko je vroč lahko dela zelo počasi. Preveri za pregrevanje.
Prah na ventilatorjih(nujno odstrani), z kakim programom preglej temperature, morda to podpira zate že tvoja verzija BIOS-a.

Slowhand
07.11.2007, 18:55
zerix,a se mal hecaš....:approve:

nisem trdil,da nenaloženi driverji za čipovje vplivajo na nalaganje biosa,se pa zna nalaganje sistema zavlečt v nedogled.....:approve:

večkrat preizkušeno in (po naložitvi driverjev za čipovje s strani proizvajalca in ne generičnih,ki jih vsebujejo winsi) uspešno odpravljena zadeva....:approve:

firemen
07.11.2007, 19:00
am kaj je zdej pol prah al drajverji al kaj
sm se mal zgubu-.-

zeriX
07.11.2007, 19:11
Slowhand na zagon sistema že vpliva ja, ampak na sam BIOS pa ne more ;)
Saj BIOS-a "ne briga" če ti maš sploh kak driver potem v OS ali ne. ;)


firemen, možno je da se pregreva, lahko so tudi gonilniki, čeprav dvomim ker potem BIOS bi moral delati brezhibno, ti pa praviš da premleva 3min, to ziher ni dobro, lahko je pa kako HW napaka ki sem jo že 2x povedal in je še enkrat ne mislim ;)

jano
15.11.2007, 02:54
jaz mam težave z biosom
včasih se noče zagnat pol izklopim računalnik in vklopim pa se zažne
comp sem že nesla popravt (to da sem ga izklopla ni pomagalo´) in naj bi se bios sesul
vendar se mi dogaja da ko comp odzadaj izklopim po vklopu se bios ne zažene pol ponovim in dela
kako mnenje

zeriX
15.11.2007, 14:58
Kako se bios ne zažene?
Ne moreš v bios ali kaj?
Sem že prej povedal, bios se kar tako ne pokvari, morda je zanič baterija in izgublja podatke.
Nesla si računalnik popravlat in rekli so da se je bios sesul in kaj potem? Kar tako so te napodili nazaj domov?

jano
15.11.2007, 18:11
jaz mam comp doma takrat so mi pa ga zbudili ne vem al so čip zamenjali al kaj v glavnem dela
bila sem na asusovem forumu in ugotovila, da ma več ljudi te probleme

to se zgodi samo ko izklopim comp ven iz elektrike nekateri so poizkusili zamenjat napajalnik pa ni pomagalo
plata p5n-e sli asus
tako, da vedno ko moram izklopit comp so živci na 100% ker vem da ko ga bom vklopla bo sigurno neki narobe

pomislila sem tud na grafično ker tud ona ni prav stabilna nap. pri logiranju se skoraj vedno izključi za sekundo dve
plug'n'play o/s mam na no
in grafa na pci ne na pcie čeprav jo imam na pcie slotu
te dve nastavitvi bi jaz zamenjala sam se bojim da bo kej narobe in bom spet mogla izklopit comp in če samo pomislim na to mi pade mrak na oči

zeriX
15.11.2007, 18:26
Lej bios ni na disku zatorej ko zmanjka štroma se resetira in izgubi vse nastavitve, zato je not ena baterija ki napaja BIOS oz. CMOS čip da se te nastavitve ne zgubijo, tako da je verjetno samo baterija bila fuč.

jano
16.11.2007, 01:06
pa se bios lahko zažene če daš cmos ven
ne vem če smo se razumeli
meni se zgodi, da ko nap. zmanjka štroma in pol zaženem računalnik se računalnik vžge sam ne gre naprej ne pokaže posta (lučka sveti, na ekranu nič,pa tudi beepov ni)
kaj pa misliš o logon blackoutu in pcie nastavitvijo a je lahko to dvoje povezano
in kaj je boljše pri p'n'p o/s y or n

še eno vprašanje pred kratkim sem nadgradila firmware od pekača, ker sem imela probleme z lightscribe nardila sem napako in to poiskušala nardit
z priloženim update programom sam ni hotlo tako da sem to nardila sfdnwin vse je blo ok
vendar kasneje (še en razlog zakaj imam more ob misli na izklop) ko sem comp izklopla pa vklopla in se je pekač zagnal (1st boot device) je začel ful
na glas delat(kot da bi en ventilator grmel) čez minuto al dve pa neha to pa se zgodi skoraj vsakič mogoče enkrat al dvakrat se ni drugače pa pekač dela

pa še eno vprašanje kakšne so posledice nepravilnega oz. neenakomernega dotoka elektrike na hardware, delovanje računalnika

zeriX
16.11.2007, 09:48
Neenakomernega toka?
Nič hudega, samo skuril mi je že napajalnik, procesor, ram, disk in en usb ključ ki je bil vtaknjen.
Če CMOS vzameš ven ne bo delalo nič ker preko tega gre Boot računalnika. Če ga sploh lahko vzameš ven, ker ponavadi je ta čip zlotan z matično.

jano
18.11.2007, 18:15
kaj se zafrkavaš al misliš resno
jaz namreč opažam neki
ko sem po udaru strele spet priklopla računalnike se mi dogaja da se pekača na dveh računalnikih (vse je priklopljeno na isto vtičnico)neenakomerno vrtita ko dam cd noter-to se dogaja na začetku pol je vredu včasih tudi proizvede grozljiv zvok
pri pregledu dnevnika sem ugotovila da je krivec neenakomeren vnos elektrike teh problemov pred udarom nisem imela
kaj pol nujno ups?

zeriX
18.11.2007, 19:53
UPS je nuja.
Ne hecam se, smrtno resno mislim. To mi je skurilo domači server z kar dosti pomembnimi podatki, ki so na veliko veliko srečo še se dali rešiti za neko ceno seveda.
Od tistega časa imam vedno UPS.
Sam ne da bi zdaj kdo kupoval cheap-shit UPS in mislil da je rešen. Najmanj kar mora UPS imeti je varovalko(ne nimajo vsi, vsaj nekdaj niso imeli).

jano
19.11.2007, 16:33
maš kako priporočilo jaz bi dala gor 1 računalnik porabila bi cca. 100€
sam nimam pojma kolk VA o tem pa res malo vem oz. skoraj nič
opazila sem da vtujini imajo garancije v primeru udara strele če prebije skozi tuki pa nič

zeriX
19.11.2007, 19:38
Domači računalnik ne?
Saj ni treba da UPS zdrži čim dlje, razen če ti to da kakšen pomen. Glavno je da se zavaruješ.
Našel sem enega kar solidnega:
http://www.mimovrste.com/artikel/1140387630/q=ups/brezprekinitveno-napajanje-ups-mercury-12-kva-rs232
Cena je malo več kot si povedala, ~120€.
Ampak ima pa zaščito za nenavaden padec/porastek ali sunek toka do 25%, zdrži pa tam od 20-40min brez napajanja iz omrežja. Polni se pa 8 ur.
Ne piše pa če je baterija zamenljiva, to pa nažalost ne vem.

jano
21.11.2007, 01:28
thx,dobro 20 se da potrpeti nažalost ni dobavljiv bom pogledala še drugje
ja domač računalnik
kaj pomeni rack izvedba in kakšna je razlika med 600va,800va,...1200VA?
ko sem malo gledala ups-je sem videla da imajo nekateri več priključkov nikjer ne piše koliko priklopov ima, verjetno enga, pol ni nič narobe če daš gor podaljšek na katerega bi priklopla 2
računalnika, 2 ekrana, 2 tiskalnika, modem, telefon in svetilko (lahko preveliko število naprav negativno vpliva na ups(razen tega da manj zdrži baterija)?)
kakšen napajalnik ima računalnik ne vem, kaj je to kej pomenbno?
in/out voltaže kaj moram vedeti oz preveriti pred priklopom
na enem računalniku mam ubuntu na drugem xp in zbiram pogum za visto(sem jo že mela notri z nope krekam pa je delala en teden pol je pa comp crknu(to je una situacija ko naj bi se bios sesu, kaj so pa menjali cmos al bios čip pa ne vem ker tega, ki je to popravljav ni blo, ko sem prišla po komp)pravijo da plata ma občutljiv bios, kaj to pomeni ne vem, ampak je res, da včasih ni posta, misliš da lahko krek, ki je baziran na paradox crecku poškoduje bios ?

zeriX
21.11.2007, 18:03
Nisem windows tip še manj cracker tip, tako da ne vem.
600,800...1200VA pomeni kako kapaciteto ima baterijo, več voltamperaže, dlje bo kaj zdržalo brez napajanja iz omrežja.
Napajalnik pokaže samo koliko največ voltov lahko "proizvede", ampak to "proizvede" maksimum samo ko računalnik zahteva maximum.
Preveč naprav na UPS? Nisem še probal, preobremenitev je morda možna in ziher ni dobra. Ampak 2 računalnika, 2 monitorja, svetilka in tiskalnik ni ravno kritično.
Voltažo pa moraš nastavit na ~220 in nikakor ne na ~120 razen če si v ameriki.

jano
23.11.2007, 02:08
zelo lepo si razložil, zdej so stvari bolj jasne
še eno vprašanje(sorry ker težim sam je malo takšnih, ki se razumejo-vejo kaj govorijo,znajo razložit in so pripravljeni pomagat)
moja matična nima intergrirane grafike,gor mam ati-jevo 1600pro512 na pcie16x, vbiosu je nastavljeno na
pci (primary display adapter) moralo bi pa bit na pci-e video vseeno dela, zanima pa me a je zaradi tega
zmanjšana kvaliteta slike in ali naj spremenim nastavitve
in p'np O/S v biosu je boljše na yes or no

zeriX
23.11.2007, 17:54
BIOS kasneje preda kontrolo nad strojno opremo operacijskemu sistemu, tako da težav ne more biti. Jaz niti te opcije izbire nimam kater je primary display adapter in deluje vse kot mora ;)

Plug 'n' Pray O/S? To je ziher kaka Redmond-like finta, probaj preklopit na No in vidiš kaj bo.

jano
28.11.2007, 17:10
ja saj mam ves čas na no, tko kot sem razumela gre za to kdo bo bios iniciral st.opremo al op.sistem
glede pr.adapter nekje sem prebrala da ne moreš popolnoma izkoristit oopcij grafične, če to ni prav poštimano,
po moje tudi to ni tako, saj ko je enkrat driver instaliran on prevzame kontrolo (mislm jaz si to tako razlagam)
plug'n'pray haha prov maš vsakič ko priklapljam molim bolj ko je računalnik nov bolj molim, mam enga starga 6 let, ki ga uporabljam za neumnosti, lahko bi skakala po njem pa bi vseeno pridno delal

zeriX
28.11.2007, 17:20
BIOS ima vedno kontrolo nad strojno opremo :P
Operacijski sistem potem upravlja z strojno opremo preko BIOS-a (ACPI, ali APM recimo).
Če ne moreš izkoristit polne kapacitete grafične ker imaš PnP OS izkljopljen je idiotizem ker potem nekateri ki te opcije nimam v biosih sploh nebi mogli izkoriščat svojega računala do daske(in preverjeno ga lahko).
Saj pravim, po moje je to spet ena Redmond-like finta(Redmon = Windows).

6 let star računalnik sploh ni star(razen če igraš igre in kake huda oblikovanja ali kak high-tech namen), drugače pa 6 let računalnik je prava bomba. :)
Recimo jaz imam server na 700MHz ki je star že kar nekaj let, in programiram na enem starem 1,3GHz mlinčku. Tako da če prodajaš ta 6 let star računalnik sem prvi na spisku za kupce :D