Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : polovični delovni čas?


cepet27
09.11.2007, 17:58
Zanima me, če je kdo zaposlen za polovični delovni čas, se pravi 4 ure? Imam zdravstvene težave in zdravnik mi je priporočal glede na diagnozo, da bi bilo dobro, da si uredim in delam samo 4 ure. Kakšen je postopek, da pridem do 4-urnega delavnika?

Hvala in Lep pozdrav

Irina
09.11.2007, 20:02
Izbrani zdravnik na osnovi predloga specialista/tov pripravi vlogo za Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vlogi morajo biti priložena utemeljena mnenja, zakaj se predlaga 4 urna upokojitev. Bodi pozoren: upokojitev za 4 ure in stopnja invalidnosti sta dve različni zadevi.

Na osnovi vloge, ZPIZ pošlje delavcu in delodajalcu obširen vprašalnik (možno si ju je ogledati in izpisati na spletnih straneh ZPIZ-a), ki ga oba dva izpolnita in vrneta pošiljatelju. Delodajalec običajno prosi še za mnenje zdravnika medicine dela. Lahko pa tudi ti pridobiš tovrstno mnenje, če meniš, da bo vloga s tem še dodatno utemeljena.

Obenem se moraš zavedati, da v kolikor delodajalec nima možnosti ponuditi dela za polovični delovni čas, lahko poda odpoved iz poslovnih razlogov. Samo primer: prevozno podjetje ne more vozniku kamiona, ki zaradi svoje bolezni ne more več voziti kamiona, ponuditi pretežno sedeče delo v pisarni, ker ga nima. V tem primeru je upravičeno delavcu dati odpoved. Preden sprožiš postopek, se pogovori z delodajalcem, preveri kakšen je njegov interes do tvoje 4 urne upokojitve.

Na ZPIZU bo referentka pregledala vlogo, jo v strnjeni obliki pripravila za njihovega zdravnika in v nekem doglednem času ( cca dva meseca) boste vsi "sodelujoči" povabljeni na razgovor pred Invalidsko komisijo I.stopnje. Upokojitev za 4 ure je lahko začasna (leto, dve, tri) v kolikor so člani komisije mnenja, da bi se ob primerni terapiji lahko stanje toliko popravilo, da bi delavec zopet lahko opravljal delo v polnem obsegu ali dokončna. To je na kratko in v grobem odgovor na tvoje vprašanje. Osebnih izkušenj nimam, sem pa kot prostovoljka pomagala nekemu oskrbovancu v takem postopku.

cepet27
09.11.2007, 21:42
Najlepša hvala za odgovor in nasvete. Bom pa se zglasil še na društvu paraplegikov kjer sem član in tam mi bojo sigurno znali povedati kaj in kako. Hvala še enkrat in lep pozdrav.