Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Zaposlitev v EU


monster
09.11.2007, 20:14
Ima kdo kako osebno izkušnjo? Sam postopek evidentiranja kandidata, zdravniški pregled, dokumenti?

Glede na to, da je zahtevano odlično znanje dveh uradnih jezikov EU in slovenščina je eden izmed 23 uradnih jezikov EU in eden izmed dveh jezikov mora biti angleščina ...je to to? :)

Kako je z bivanjem? Cene najema stanovanja v Bruslju, Strasburgu, Haagu?

Hvala. :)

Irina
09.11.2007, 20:25
Mogoče boš na katerem od dveh spletnih naslovov našel kaj uporabnega tudi zase. Bolj kakor angleščina je po birokratskih hodnikih in pisarnah nepogrešljivo znanje francoščine, vsaj za vsakodanjo rabo. Mimogrede, v Bruslju imamo evropske poslance in poslanko, izkoristi jih in kontaktiraj, ne boš razočaran.

http://www.ess.gov.si/slo/Eures/ZaposlovanjeVTujini/ZaposlovanjeVTujini.htm

http://www.ess.gov.si/slo/Ncips/ncips.htm#Vloga%20NCIPS-a%20v%20evropski%20mre%9Ei%20NRCVG

monster
09.11.2007, 20:42
ja, linke sem našel že sam ;) vseen hvala, mene zanimajo OSEBNE izkušnje folka, ne kontakti

plebs
09.11.2007, 21:06
Jaz zacnem delat v Bruslju decembra, pa ti potem povem. Stanovanje se zmeraj iscem, je pa na voljo obilica glede na to da je fluktuacija ljudi velika. Rezerviral si bom za najkrajsi mozni cas stanovanje prek http://www.immoweb.be/en/, po tem pa bom tam na licu mesta nasel nekaj bolj pametnega ce mi to ne bo vsec.

Drugace se mi pa zdi da so stanovanja nekje mogoce malenkost nad Ljubljano ... samo za primerjavo, tam eno normalno stanovanje enih 60-80m2 dobis za cirka 700 eurov na mesec. Seveda so tudi drazja, in tista bolj poceni ... verjetno glede na kvaliteto ali pa del mesta v katerem se nahaja. Toliko bom gledal da ni dalec od postaje podzemne. Javni prevoz je relativno poceni, opazil sem tudi da po trgovinah ni velike razlike med nasimi cenami in belgijskimi, je pa res da ce gres ven jest, pa pride vec kot pri nas.

Kar se pa tice institucij EU, pa razpise najdes na http://europa.eu/epso/

Drugace pa so od zacetka do konca vsi bili zelo prijazni, korektni in pripravljeni odgovoriti na vse kar me je zanimalo.

monster
09.11.2007, 21:08
that's my man :approve:

slehernik
09.11.2007, 22:38
Objavil sem kar nekaj informacij, ampak potem sem se spomnil tega (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1286005&postcount=51). Upam, da si jih utegnil prebrati.

monster
10.11.2007, 00:25
lepo, da imaš spomin. Sicer se objava ni nanašala nate, ampak vsak odgovarja za svoje ;) pa lahko noč

slehernik
10.11.2007, 00:38
Ah, sori, malo se mi kisa. Na, če ti je kaj zanimivo. Morda ti prav pride.

Najprej kakšno službo iščeš? Zdaj nekaj časa ne bo splošnih razpisov za AD5, ker se ravno končuje velik razpis za nove države članice. Bo pa kmalu razpis za prevajalce AD5, kmalu pa bo tudi dober razpis za AST3, ki je še vedno kar v redu (pogoj srednja šola, dejansko pa faks). Če imaš vodstvene izkušnje, bo kmalu tudi razpis AD9 in višje.

Redno službo in večkrat tudi začasno dobiš sam po EPSO, Evropskem uradu za izbor osebja. Postopek EPSO je neverjetno mučen, zamuden (od roka za prijavo do službe mine približno 2 leti) in sam sebi namen. Povej, ali te zanimajo izkušnje z EPSO.

Zdravniški pregled daš skozi, ko imaš tako rekoč že službo. Kot so meni rekli, ne pomnijo, da kdo ne bi dobil službe, ko je bil že na zdravniškem (se pa na inštitucijah govori od dveh, rakavem bolniku in bolniku za aidsom, ki ju niso potrdili).

Večina služb EU je v Bruslju ali Luksemburgu, vse ostalo je hudo postransko. Cene v Bruslju so znosne in je ponudba velika (baje najcenejša prestolnica v Zahodni Evropi). Cene v Luksemburgu so obupne visoke, čeprav se vedno kaj najde (baje najdražja prestolnica v Zahodni Evropi). V Strasburgu ni stalnih služb EU (so samo zasedanja parlamenta, ampak ni stalnega osebja), v Haagu pa kakšen Europol in Eurojust ipd. Seveda pa so tam službe Sveta Evrope, ki NI inštutucija EU. Sem poskusil priti noter, ampak čeprav sem imel kar dobre reference, so me na suho od***ali. :dontknow:

Za znanje jezikov ne skrbi. Res moraš znati poleg slovenskega še angleško ali francosko, vendar gre za delovno znanje, ne za pisanje esejev. Slovenci ponavadi nimamo težav. Konkretno povedano, večinoma prišleki (pa tudi drugi nasploh) govorijo hudo povprečno angleščino in to nikogar ne moti. Pomembno je, da jo govoriš, tudi če delaš napake. Ne bodi v zadregi. Na evropskih inštitucijah je nepojmljivo, da mi se kdo obregnil ob slabše znanje katerega koli jezika. Vsi znajo več jezikov, vsaj tako, da se z njimi znajdejo.
Angleščina je mogoče za začetek boljša od francoščine, čeprav je v Bruslju precej pomembna. Francoščine se boš tako ali tako naučil, te služba izobražuje zastonj. ;)

Poslanci nimajo zveze z delom na institucijah EU.

Vsekakor na institucijah EU lahko pričakuješ prijaznost (ne pa vedno učinkovitost). :)

monster
10.11.2007, 00:45
ok. to je zelo uporabno.

v bistvu je moj interes Europol ;) ... za kar gre prijava na njihovo Human resourses enoto

slehernik
10.11.2007, 00:59
ok. to je zelo uporabno.

v bistvu je moj interes Europol ;) ... za kar gre prijava na njihovo Human resourses enotoZanimivo, ravnokar sem se pre***al skozi razpis za human resources/public administration. Kisa se mi tudi ali predvsem od tega.

Žal nimam stikov z Europol. Te kaj konkretno zanima? Na institucijah bom se zelo malo časa, sem se za nekaj časa res naveličal, ampak lahko vprašam sodelavce, če kdo kaj/koga pozna.

Kaj pomeni 'za kar gre prijava'? Si se že prijavil, se šele zanimaš, so te že povabili na razgovor, na zdravniškega? Zakaj pa ravno na Europolu? Human resources je isto na vseh inštitucijah.

monster
10.11.2007, 01:31
aja, malo sva se narobe razumela ;)

prijavil se bom na enega od razpisov na Europolu, rok še ni potekel ;)

Želel sem le napisati, da je treba prijavo poslati na njihov oddelek za humane vire :d

Zakaj glih Europol? Videti je, da sem eden naivnih, ki bi rad sodeloval pri razkrivanju kriminala :) ...

slehernik
10.11.2007, 10:10
aja, malo sva se narobe razumela ;)

prijavil se bom na enega od razpisov na Europolu, rok še ni potekel ;)

Želel sem le napisati, da je treba prijavo poslati na njihov oddelek za humane vire :d

Zakaj glih Europol? Videti je, da sem eden naivnih, ki bi rad sodeloval pri razkrivanju kriminala :) ...Aja, sori. Tudi ura je bila kriva za nesporazum.
Ja, kaj naj rečem, srečno! :)

Te kaj zanima glede prijave in razgovora? Med inštutucijami in agencijami je nekaj razlik, tako da ne morem kaj dosti povedati, ampak morda vseeno prav pride.

monster
10.11.2007, 11:19
ja, seveda me :)

obrazec sem pregledal, ni nič posebnega. Videl sem, da je potrebno izpolnjeno prijavnico poslati po navadni pošti in potem ostane čakanje verjetno? Kakšne so možnosti za razgovor? :)

slehernik
10.11.2007, 11:46
ja, seveda me :)

obrazec sem pregledal, ni nič posebnega. Videl sem, da je potrebno izpolnjeno prijavnico poslati po navadni pošti in potem ostane čakanje verjetno? Kakšne so možnosti za razgovor? :)Glede možnosti za razgovor ti res ne znam nič reči. Odvisno je od delovnega mesta, tvojih znanj, števila drugih kandidatov ipd. Če je delovno mesto rezervirano za slovenske državljane, so možnosti kar dobre. V drugačnem primeru pa tekmuješ z vso Evropo, kar pomeni predvsem s tisoči Italijanov in zadnje čase tudi tisoči Poljakov ...

No, domnevam, da moraš priložiti tudi svoj CV. V njem ne bodi skromen, drugi ne bodo. Če misliš, da imaš kakšno šibko točko, naj se jo sami potrudijo odkriti. In tvoje znanje tujih jezikov je zelo dobro ali še boljše, saj ne iščejo prevajalca. Če se boš z značilno slovensko samoagresivnostjo prenizko ocenil, bodo pač primorani prej upoštevati tistega, ki se ima rajši, preprosto.

Sicer ne vem, po kakšnem postopku bo potekalo zaposlovanje. Če prideš do razgovora, so možnosti že zelo dobre. Zdaj ne vem, koliko to velja za agencije (verjetno je prav isto), ampak evropske institucije so neverjetno samoreferenčne. Pričakuj, da te bodo spraševali več o evropskih inštitucijah, evropski zgodovini integracije in evropskih politikah kot o strokovnem znanju. Ok, nič ne rečem, morda so agencije bolj strokovno usmerjene, ampak se jaz ne bi zanesel na to.
Zato se naguli Evropo - temeljni knjižici za začetek (Evropa v 12 poglavjih in Kako deluje Evropa), pa seveda SCADPlus z glosarjem in posameznimi politikami. Odveč je dodati, da je treba dobro obvladati politike v zvezi z agencijo, se pravi sodno in seveda predvsem policijsko sodelovanje, ki sta med drugim trenutno vroče področje evropske integracije. Pomembne so ključne točke programov.

Bo? :)

monster
10.11.2007, 11:53
odlično slehernik, hvala ;)

vsaj z lažno skromnostjo nimam težav :d

slehernik
10.11.2007, 11:57
odlično slehernik, hvala ;)

vsaj z lažno skromnostjo nimam težav :dSrečno! :)

monster
10.11.2007, 11:58
aja, Evropo sem se moral naguliti že pred dvema letoma za svoj strokovni izpit, tako da ne bo težav mal obnoviti znanje ;)

slehernik
10.11.2007, 12:27
Sem si malo pogledal ponudbe na Europolu. Kot kaže, so delovna mesta odprta za vse, ampak iščejo ravnotežje med jeziki EU. To je dobro, Slovenci smo ponavadi premalo zastopani, ker ne tiščimo ravno na tuje, tako da lahko računaš na majhno relativno prednost.
Omenjajo pisni preskus - po analogiji z institucijami domnevam, da gre za esej o kaki politiki EU. Kot pravim, SCADPlus, Euroactiv.com, tudi wikipedia (slednja je zelo dobra, da se ne zgubiš v preveliki količini dokumentov). Pomembne so ključne točke programov, ki jih v eseju razvežeš v stavke. Pazi na naslov eseja, ne zgreši bistva. Če hočejo tudi tvoje osebno mnenje, ga obvezno daj, ker te sicer izločijo, čeprav so politike pomembnejše.

Možno je tudi, da je pred esejem predizbor z multiple choice questions, seveda o inštitucijah in zgodovini EU (ali pa o področju agencije, kdove?). Vprašanja nimajo zveze z delovnim mestom. Njihov edini namen je izločiti čim več kandidatov, da imajo potem manj dela.

Če te ne bodo povabili na preskus, ponavadi lahko pričakuješ kaj kmalu kak odgovor. Mdr. vidim, da se jih večinoma mudi, tako da bodo za inštitucije presenetljivo hitri (zato niso izbrali EPSO ;-). Na agencijah mdr. ni potreben postopek EPSO, da dobiš redno službo (na inštitucijah je pravzaprav nemogoče), ampak je dovolj, da delaš 6 let.

Zdaj pa res, srečno! :)

monster
10.11.2007, 12:30
slehernik = car :approve: ...zdaj vem pa vse, grem pisat ... ;)

slehernik
10.11.2007, 12:34
aja, Evropo sem se moral naguliti že pred dvema letoma za svoj strokovni izpit, tako da ne bo težav mal obnoviti znanje ;)Sicer se je v dveh letih kar nekaj spremenilo - skorajšnja Lizbonska pogodba, nova energetska strategija, leto enakih možnosti, vključevanje okolja v vse politike EU, večjezičnost in medkulturni dialog, pa seveda natanko območje svobode, varnosti in pravice (spremembe v Lizbonski pogodbi), schengen, migracije in blue card.
Ah ja, uživaj ... ;)

monster
10.11.2007, 12:36
ok, o Lizbonski pogodbi nekaj vem, vsaj organi EU so mi jasni ...ostalo bomo nagulili :d ...sem odprte glave ;)

slehernik
10.11.2007, 12:38
Aja, pa veš, koliko jih dela na evropskih inštitucijah?
Približno tretjina ... :d

monster
10.11.2007, 12:43
ok :d ...zdej pa ne moreva nehat ane?

slehernik
10.11.2007, 12:44
Sem že nehal, oprosti. Grem na martinovo gos. :)

monster
10.11.2007, 12:49
ne ne :) sej men je zanimivo, sva pač padla v debato (ki je enkrat celo kontruktivna). Premišljujem o tečaju francoščine na jezikovni šoli, ker se tega jezika nisem še nikoli učil ;) ...vsaj za osnovo.

aja, pa dober tek :p

slehernik
10.11.2007, 13:03
ne ne :) sej men je zanimivo, sva pač padla v debato (ki je enkrat celo kontruktivna). Premišljujem o tečaju francoščine na jezikovni šoli, ker se tega jezika nisem še nikoli učil ;) ...vsaj za osnovo.Boh, ne vem. Jaz sem se je naučil med službo. So me med delovnim časom pošiljali na tečaj zunanje jezikovne šole, poleti pa še na intenzivnega. Sicer pa je verjetno v Haagu drugače, sklepam, da ima veliko prednost angleščina, ker mdr. tam ni francosko govorečega okolja. Saj res vsako znanje koristi, ampak najprej so najpomembnejša znanja tista, ki jih zahteva razpis. No, je pa res, da je večjezičnost cenjena in spodbujana. Je zelo evropska ;) Moram reči, da bom zdaj nekaj časa pogrešal, da v istem pogovoru s sodelavci (in prijatelji) včasih mešamo 3 ali 4 jezike.
In hvala za dober tek, zdaj že tečem. :)

monster
10.11.2007, 13:06
ok. na splošno mi deluješ zadovoljen, kar je ok :)

plebs
11.11.2007, 07:57
Jaz sem sel prek EPSO, je trajalo kar enih leto in cetrt da sem sel skozi celoten postopek in dobil odlocbo, kar pa zgleda da niti ni tak dolgo, ker je slehernik omenjal dve leti. Za mene ni bilo panike, ker sem stalno sluzbo ze imel, je pa res da cela stvar traja.

Kot je slehernik povedal niti slucajno ne bodi skromen pri CVju. Je pa res da je fajn da tudi preveč ne olepšaš zadevo, kot recimo poveš da znaš odlično Italijanščino, pa ti na razgovoru dajo italijana v komisijo :P Piši pa vse kar znaš ... če znaš prositi za klobase pa pivo v Nemščini, piši da znaš nemško, sicer omejeno, ampak znaš vseeno. Če znaš na primer v Excelu osnovne matematične operacije, zračunat strukture ipd, verjetno znaš toliko kot večina ki bo napisala da obvlada Excel. Če so ti poznani recimo LOOKUP, MATCH, in logične operacije pa ne bodi skromen in piši da ga odlično obvladaš :D

Pozitivno me je presenetilo da so v kadrovski sluzbi bili vsi zelo prijazni in pripravljeni pomagat, kar mi je bil šok, glede tega da sem navajen na kadrovske službe podjetij na našem koncu.

monster
11.11.2007, 08:21
hvala plebs :) ... to, da obvladam excel in word odlično, mi je že jasno :d

Juniperus
14.11.2007, 23:10
Ahh, kje ste bili, ko sem potrebovala nasvete v stilu: Kako izpolniti CV in prepričati epso? :) Zaenkrat še ne delam v/za EU, sem se pa prebila skozi epsove teste in zaslišanja. Pri CV-ju sem sicer podlegla slovenskemu sindromu skromnosti, vendar se mi zdi, da je treba biti realen, ker se sicer komisija "obeša" na zapisane besede. :shy:
plebs: Čestitam za službo v Bruslju. Leto in četrt je... relativno kratek čas za epso, saj gre tam vse po principu: septembra ti bomo mail poslali, da se oktobra odločiš, kdaj v novembru boš teste pisal....:2thumbs:

Mighty
15.11.2007, 19:57
drgač kolegica dela 50% na europol-u. nisem prej čekiral foruma. ti je pa on pomagal ;)

monster
15.11.2007, 21:15
kul :) čestitke vsem, ki ste prišli čez sito :d