Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Slovenščina na forumih


SVS 1
02.12.2007, 19:29
Pozdravljeni!

Moje ime je Klemen in hodim na Gimnazijo Slovenj Gradec. Pri predmetu DVS (družbene vloge slovenščine) imam
nalogo o rabi slovenščine na forumih. :) Lepo bi vas prosil za pomoč.

V tej temi malo podebatirajte o slovenščini na forumih, uporabi slenga, narečij in vsega povezanega z forumskimi besedili. Bili mi boste v veliiiiko pomoč. :shy:

Kdor pa je posebno prijazen pa naj mi na ZS pošlje podatke o svoji starosti ter stopnji izobrazbe. Gre se namreč za del moje naloge, ko moram iz vaših "postov" oceniti vašo starost in izobrazbo.

Najlepša hvala za sodelovanje.

Lep pozdrav

Klemen

Irina
02.12.2007, 19:54
No, če moraš iz naših prispevkov oceniti starost, izobrazbo, rabo jezika ipd se boš moral malo potruditi. Sprehodi se po posameznih naslovih, izberi najbolj obiskane teme in njihove sooblikovalce (kar ne bo težko) in se loti naloge in ocenjevanja. Po tako opravljeni nalogi na tem istem "naslovu" objavi seznam in svoje izsledke, jih bomo dopolnili.

monster
02.12.2007, 20:38
kul :) bomo poskusni zajčki :d

Katrin
02.12.2007, 21:04
No, mene načeloma pogovorni jezik v forumu ne moti, dokler gre za neko razumno količino, ki jo še lahko razumem. Na jetra mi gre sleng, ker ga pač ne štekam. Take poste enostavno preskočim, kakor tudi popolnoma nepismene forumaše... Kakšne butalno nasilje nad slovenščino pa me po navadi pripravi do tega, da jo moram javno popravit. Uporaba s/z, velike začetnice pri Slovenčini itd.

Lencka
03.12.2007, 15:55
Strinjam se s Katrin. Se kdaj namerno, kdaj pa tudi nenamerno zgodi, da ni vse ravno po pravopisu, ali pa da besede niso ravno jako zborne :d In niti ni moteče. Sicer pa je malo drugače, če ti odgovor v kaki samozvani resni temi nekdo napiše v stilu, ki ga sicer povsem sprejemam v spemerskem kotičku. Jezik pač ponuja veliko možnosti, in včasih ni odveč vzeti si trenutek ali dva, da presodiš, kako ga kdaj/kje uporabiti.
Kaki zapisi v stilu "zdy bi pa jest tl3 uprašou kwa vi miselte..." pa me povsem odvrnejo od prebiranja.

monster
03.12.2007, 18:00
Lenča in Katrin :approve:

V bistvu smo zelo tolerantni do določenih "netnih" sleng izpadov, ob drugih se nam dviguje tlak ...

Po moje gre za mešanje SMS-linga v internet sleng :o ...lol in rofl sta že ok, ne pa tisto, karkoli je že lenča napisala :d

dlx
04.12.2007, 15:27
osebno skušam pisati čim bolj razumljivo, kar ne pomeni, da ne tudi vedno 100% knjižno (npr. da je nekaj slabo bom rekel, da je sranje in ne to kar je malo vredno)
slovničnih pravil tudi ne upoševam vedno. velika začetnica, če se mi slučajno ljubi pritisniti shift, sicer ne. vejice posavljam, če se mi zdi to potrebno. stavčnih analiz ne delam. tako se zgodi, da je pa ne bi smela biti ali obratno. pa imam tudi precej dolge misli, tako da je verjetno res kdaj kašna poved malo čudna.
pogosto uporabljam prevzete besed, saj mi prej padejo na pamet oz. so uporabljene kot stalne besedne tveze (post, topic, wtf, lol, svašta...)
skupno gledano je vseeno. forumi so namenjeni medsebojni komunikacije, ki lahko poteka tudi bo lje brez upoštevanja slovničnih pravil.

ne prenesem pa kakšne mularije, katerih poste je potrebno brati naglas, da ga sploh kaj razumeš poleg tega pa pišejo z veliki črkami, kar je skrajno moteče.

SVS 1
04.12.2007, 15:44
To ja. Kr govorite in debatirajte naprej :D hvala!!

Pa djte mi na ZS pošljite vašo starost pa po možnosti še stopnjo izobrazbe. Vse je anonimno, tk da ni panike.

rock
04.12.2007, 16:09
Našmu anketarju-raziskovalcu je slovenščina na forumih kot kaže bolj španska vas.:)

Sam na te zadeve nisem občutljiv. Da se le normalno razumeti da. Pišem pa kakršna je pač volja.

Soleil
04.12.2007, 19:29
Večinoma pišem v zelo pravilni knjižni slovenščini. Sem in tja uporabim tudi kakšno slengovsko besedo in pogovorno okrajšavo.

V knjižni slovenščini pa pišem zato, ker se mi je pred leti že dogajalo, da po dolgotrajnem tipkanju v slengu in brez povezanih povedi nisem več znala spraviti skupaj niti preprostega dopisa. Mislim, da sem se bila takrat že ker pošteno zakrnela v izražanju in funkcionalno nepismena.

Starost: 27
Spol: Ž
Stopnja izobrazbe: 8.

SVS 1
04.12.2007, 20:11
Našmu anketarju-raziskovalcu je slovenščina na forumih kot kaže bolj španska vas.:)

Sam na te zadeve nisem občutljiv. Da se le normalno razumeti da. Pišem pa kakršna je pač volja.

Js se sam zlivam z okolico. Mlad človek že skor mal čuden zgleda če piše v zbornem jeziku :)


Večinoma pišem v zelo pravilni knjižni slovenščini. Sem in tja uporabim tudi kakšno slengovsko besedo in pogovorno okrajšavo.

V knjižni slovenščini pa pišem zato, ker se mi je pred leti že dogajalo, da po dolgotrajnem tipkanju v slengu in brez povezanih povedi nisem več znala spraviti skupaj niti preprostega dopisa. Mislim, da sem se bila takrat že ker pošteno zakrnela v izražanju in funkcionalno nepismena.

Starost: 27
Spol: Ž
Stopnja izobrazbe: 8.

Evo hvala! take prijazneže rabim :D

Aikaterina
15.12.2007, 03:13
Kljub poplavi narečnih besed in slenga se vedno trudim pisati kolikor toliko pravilno slovenščino, vendar me velikokrat potegne v "domačo špraho" :)
Mlada sem:19
Izobrazba:končala gimnazijo, hodim na faks

monster
15.12.2007, 12:21
no secret:

sex: M
age: 35
izo: 7

lady_lucifer
15.12.2007, 12:31
jst pa po forumu ne pisem glih pravilno slovensko, pa tud stresic ne uporabljam :d se pa seveda trudim, da je zadeva razumljiva, zato tud uporabljam locila :d zarad pogovornega jezika v govoru in pisavi pa vsekakor nism zgubila filinga za taprav jezik - mam tak siht, kjer je treba vse lepo taktno, prjazno in ne vedno neposredno, tako da men je naravnost fantasticno, da lahko menjam iz ene v drugo varjanto brez problema (+ razlicne naglase, ce treba) :d:d

sex: ž
age: se 6 dni sem 25
izo: 7

Lencka
15.12.2007, 15:31
Ah, podatki... svoje mnenje sem napisala 3. decembra. Stara sem 24, imam pa VII. stopnjo izobrazbe. Spol se da razbrati iz pisanja :rolling:

cefizelj
05.02.2008, 02:28
bah na forum sem pride človek sprostit in temu primerna je količina slenga. V komunikaciji so bl problem napisane bedarije kt pa ali so bedarije napisane v slengu al ne. Lohk das karoserijo od ferrarija na yugota, pa ne bo nč bolš šlo.

KissMe
05.02.2008, 08:46
Lohk das karoserijo od ferrarija na yugota, pa ne bo nč bolš šlo.

:2thumbs:

No, js se predvsem trudim, da bi me razumel, ne oziram se na knjižno sloveščino. Je pa res, da mam pol težave, ker moram kej u knjižni slovenščini napisat, pa mi kkšn "js sm" uide al pa kej podobnega. tko da... je nevarn.

Gostoljub
01.03.2008, 23:54
Res je, da se jezik spreminja (in se mora), težava pa je v tem, da se na forumih jezik spreminja v nekaj nerazpoznavnega. :(
Nekdo bi lahko rekel, da gre za promocijo večkulturnosti, vendar se mi zdi, da bi bilo veliko bolje za naš besedni zaklad, če bi se vsak malo potrudil, našel prave besede in poskusil napisati par stavkov v slovenščini.