Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : izdaja računa kot fizična oseba?


tolstoyed
05.12.2007, 10:25
torej zanima me ali je možno, da pri nas kot fizična oseba mesečno izdajam račun za opravljeno delo tujemu (eu) podjetju?

sicer sem part-time zaposlen že pri nas kjer pa mi honorar izplačujejo na podlagi avtorske pogodbe in oni oddvajajo akontacijo davka ter urejajo ostale formalnosti v povezavi z davčnimi obveznostmi..

če se ne bi uspel zmenit za podoben aranžma (torej plačilp na osnovi pogodbe) s tujim podjetjem, ali je edina preostala opcija da odprem s.p.?
hočejo imeti potrdilo, da oddvajam davek od njihovih nakazil - to verjetno tudi urejam na davčni?

upam, da ima kdo izkušnje s temi rečmi..

hvala!

solsikke
05.12.2007, 10:34
Če si boš uredil pogodbo s tujim podjetjem, ki ti bo nakazovalo denar v SLO, ni panike. Za lastne potrebe jim sicer lahko izdaš račun, ki ga bodo oni plačali, potem pa moraš od vsakega takega nakazila iz tujine plačati 20% davek v 10-ih dneh po prejetju nakazila. Na davčni dobiš ustrezen obrazec (tudi na njihovi spletni strani), ki ga izpolniš, oni pa ti na podlagi tega obračunajo davek in izdajo račun, ki ga moraš plačati. Mislim, da je to najbolj enostavno povedano, kar je lahko :)

tolstoyed
05.12.2007, 10:47
uh hvala! to je blo pa hitro. se pravi ni nobenih težav če izdam račun kot fizična oseba? pri nas tak račun kolikor vem nima nobene veljave? se pravi teh 20 % ddv označim že na računu?

solsikke
05.12.2007, 11:04
Hmmm, bom vprašala, kako bi to bilo izvedljivo.