Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : S'rutka sem...


Lencka
07.12.2007, 08:59
Do nedavna sem bila članica 4-članske družine - oče, mati, brat in jaz. Ker sem pridna študentka :angel: sem diplomirala, zdaj pa sem brezposelna, prijavljena kot iskalka zaposlitve na Zavodu za zaposlovanje. Ker nisem bila nikoli zaposlena, ne dobivam podpore, ker pa nimam nobenega premoženja in virov preživljanja, dobivam socialno pomoč. Pomaga, ampak sama z njo ne bi mogla preživeti - ni šans. Sedaj pa sem izvedela, da nisem več članica naše družine.

Brat je namreč zaprosil za republiško štipendijo, družino namreč preživlja le oče, ki je edini zaposlen. Zavrnili so ga, s tem, da so v odločbi za družinska člana šteli le mater in očeta, mene pa ne. Na zavodu so mu danes razložili, da jaz nisem več članica družine, ker sem prijavljena kot iskalka zaposlitve. Prosim, če mi kdo razloži, zakaj kot iskalka zaposlitve nisem več članica družine! Živim na istem stalnem naslovu, niso se mi uradno odpovedali, preživljajo me... :dontknow: Sem članica gospodinjstva - a družine pa več ne???

Saj so se začeli zajbavati, da mi bodo, če nisem več članica družine, zaračunali stanarino, stroške in prehrano... :nonono:

pinky
07.12.2007, 09:15
mene so pa zmer učil, da ko par dobi otroka, postanejo družina :shy:

in jaz se še zmer štejem v družino moje mame - pa že 25 let ne živeim več tam in me ne preživlja

Lencka
07.12.2007, 09:22
Hja, mene pa preživlja, pa živim tu, pa nisem članica družine. Sem šla prebirat dva zakona, Zakon o štipendiranju (p://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200759&dhid=90343) in Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (http://http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+dru%C5%BEinskih+razmerjih&mandate=-1&unid=UPB%7C9E864748CDEFDB4EC1256E8C003B1B93&showdoc=1). In prvi pravi tudi tole:

19. člen
(družinski člani)
(1) Za družinske člane se po tem zakonu štejejo vlagatelj zahteve za štipendijo in osebe, ki so z njim v razmerju:
- očeta, matere ali zakonca oziroma osebe, s katero oče ali mati živi v življenjski skupnosti, ki je po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo,
- osebe, s katero oseba iz prejšnje alinee živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti,
- otroka in pastorka, ki so jih osebe iz prve ali druge alinee dolžne preživljati po zakonu.
(2) Če je vlagatelj sklenil zakonsko zvezo ali živi v skupnosti iz prve ali druge alinee prejšnjega odstavka ali postane roditelj ter skrbi za otroka, se kot družinski člani upoštevajo:
- zakonec oziroma oseba, s katero vlagatelj živi v življenjski skupnosti, ki je po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo,
- oseba, s katero vlagatelj živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti,
- otroci in pastorki, ki so jih vlagatelj ali oseba iz prve ali druge alinee dolžni preživljati po zakonu.


Torej sem družinski član samo, dokler me je dolžan preživljati?

O tem, do kdaj me je dolžan preživljati, pravi drugi zakon takole:


9. Dolžnost preživljanja

123. člen

(1) Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

(2) Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.

(3) Otroka iz prejšnjih odstavkov, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.

Torej... ker sem polnoletna in ne študiram več, me oče ni dolžan preživljati. Ampak da zato, ker me ni DOLŽAN, nisem več družinski član??? In, drugo vprašanje - kaj je pomembneje, to, da me ni dolžan, ali to DA V REALNOSTI ME??? Ker, za boga milega, naj mi potem ministrstvo, zavod in center za socialno delo povesta, kako naj se sama (ampak čisto čisto sama) popolnoma preživljam s tisto socialno pomočjo, ki znaša 200 €!!! Kje naj najdem bivališče, plačam stroške in hrano in vse???

Eh... madona pa logika zakonov...

Lencka
07.12.2007, 09:23
P. S. Tudi pri dohodnini sem baje šteta zraven. Ker ME preživlja... čeprav me ni dolžan.

Mowgli
07.12.2007, 09:30
Skratka... družini, in predvsem državi, smo z leti samo v breme. :clown:

pinky
07.12.2007, 09:32
očitno ma davkarija drugač določeno družino kot uni za štipendije :nonono: ... pol pa nej se človek znajde

boš pa dobila novo šifro - zdej si A4 :clapping:
A1 – otrok do 18. leta starosti
A2 - otrok od 18. do 26. leta starosti, ki nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji
A3 - otrok po 26. letu starosti, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in to največ za 6 let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za 4 leta od dneva vpisa na podiplomski študij
A4 - otrok, starejši od 18 let, ki se ne izobražuje in je za delo sposoben, če je prijavljen pri službi za zaposlovanje
A5 - otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvo in ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
B - za delo nezmožen otrok v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb
C - zakonec ali zunajzakonski partner, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnost
D - starši oziroma posvojitelji zavezanca.

Mowgli
07.12.2007, 09:34
Pinky... mi zrihtaš A5? Posebno nego rabim, ker me diskriminirajo zaradi kocin. Pravijo, da nisem več otrok, čeprav mi vsaka druga to potrjuje. Dam za pijačo... :blush:

pinky
07.12.2007, 09:36
žal ne delam na zpizu, da bi ti lohk zrihtala :dontknow:

Mowgli
07.12.2007, 09:53
žal ne delam na zpizu, da bi ti lohk zrihtala :dontknow:

Poznaš človeka, ki pozna človeka, ki ve za človeka...? :d

freya
07.12.2007, 09:58
za štipendije druga pravila kot za davkarijo...to je samo pri nas možno
:nonono:
anyway, treba se bo počasi zanimati za Zoisovo štipendijo...kakšni nasveti?

Lencka
07.12.2007, 10:03
Pinki :2thumbs: A4!!! Napredujem :approve:

Ja, Mowgli, žal. In potem se čudijo nad nategovanjem statusa študenta. Aktivno iščem službo, pa je ne dobim, kot študentka bi jo že imela. Brat bi imel štipendijo, ker bi jaz bila še članica družine. Jaz bi lahko imela štipendijo. Zdravstveno zavarovanje bi bilo avtomatično. In tako naprej... :nonono: Ker pa sem, budala, diplomirala, pa... eh. Sem izgubila družino :o

Al se da kako jim dopovedat, da sem še zmeri tuki in to?

Lencka
07.12.2007, 10:04
za štipendije druga pravila kot za davkarijo...to je samo pri nas možno
:nonono:
anyway, treba se bo počasi zanimati za Zoisovo štipendijo...kakšni nasveti?

Od drugega leta naprej nova pravila... ne več Zavod za zaposlovanje, mi je rekla tista, ki je zaključila mojo štipendijo. :dontknow: Ne vem pa, kje in kdo... samo zoisove itak predlagajo šole, ne?

Mowgli
07.12.2007, 10:23
Saj po novem, saj po novem, saj po novem letu boljše bo!

freya
07.12.2007, 10:25
Od drugega leta naprej nova pravila... ne več Zavod za zaposlovanje, mi je rekla tista, ki je zaključila mojo štipendijo. :dontknow: Ne vem pa, kje in kdo... samo zoisove itak predlagajo šole, ne?

jp, ampak to ni edini kriterij

po novem letu je pa kvečjemu ponavad slabše, kaj čmo

Mowgli
07.12.2007, 10:26
Bogato se poročiti, pa bo :clown:

freya
07.12.2007, 10:28
kaj pa loto varianta?

Lencka
07.12.2007, 16:10
Loto... za to moraš imeti določene finance...

Poroka... hm... razmišljam o tej možnosti. Pol bi imela vsaj familijo.

Dejte se no zresnit. Država je za***ava z intitucijo družine, in to je čist resna zadeva :nonono:

spartan
07.12.2007, 16:29
...hja...počasi boš morala zase poskrbet;)....odložit najstniška prepričanja in otroške sanje ter oditi v boj za vsakdanji kruhek naproti zrelosti.

Ne brini....hitro ti pride v navado in pot je ziher bolj zanimiva kot dolgcajtne študentske žurke:clown:....predvsem zato, ker gre zares.

:)

Lencka
07.12.2007, 16:43
...hja...počasi boš morala zase poskrbet;)....odložit najstniška prepričanja in otroške sanje ter oditi v boj za vsakdanji kruhek naproti zrelosti.

Ne brini....hitro ti pride v navado in pot je ziher bolj zanimiva kot dolgcajtne študentske žurke:clown:....predvsem zato, ker gre zares.

:)
Spartan, bojim se, da me nisi najbolje razumel. Jaz bi prav rada skrbela zase, zato pa sem doštudirala in zato iščem službo, ampak brez nje pa dejansko težko skrbim zase bolj, kot že. O tem ni potrebno razpravljati, koliko bi si jaz želela osamosvojiti se. ;) Tako da je tale tvoj zapis precej mimo resnice, mojih želja in prepričanj ;) Ampak o tem ne mislim tu razpravljat, pa tudi razlagat in opravičevat ne.

Problematično se mi zdi le tole klasificiranje, kdo je družinski član in kdo ne - enkrat tako, drugič drugače, kakor pač kakemu zavodu ali centru paše, po enih predpisih ja, po drugih ne... enkrat šteje, da me oče vzdržuje, drugič ne...