Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Oce - sin


majdka
24.12.2007, 08:44
Pozdravljeni!
Ker vec glav vec ve, se obracam na vas, da mi date kaksen predlog kam naj se obrnem za pomoc.

torej:
oce in mati sta locena, mati se je odselila, sin je po svoji volji ostal doma. Torej, sin skrbi za hiso in poloznice.
Oce se zapija in si sposoja denar, sin jih placuje. Prisli so tudi rubezniki na dom in slo je vse do sodisca, dolgove je spet placal sin. Oce nagaja sinu na vse nacine, ce ze ima kaj povedati sinu, to pove z vpitjem, zaklepa ga ven, podi ga od hise, skriva poloznice, da bi sin ja imel tezave s placevanjem.
Kako priti ocetu do dna? kako mu dopovedat, da bi brez sina izgubil vse? Ali ga naj zrine v dom za upokojence? Kako si lahko zagarantira da bo hisa ostala njemu, da je nebi oce prodal, ceprav je lastnica pol hise tudi mama, ker jo moz ni hotel izplacati. Sin vsaj shranjuje vse kar je moral placati za ocetom.
Ima kdo kaksen predlog?

Lp, Majdka

mrjerry
24.12.2007, 09:53
Pa sina vse to kar si napisala moti ali mu je skrb za oceta okej?

majdka
24.12.2007, 10:05
Seveda da ga moti, koga pa nebi...
a tebe nebi motilo, da prides domov se spocit od celodnevnega garanja, pa te stari mece iz hise? :dontknow:

monster
24.12.2007, 10:35
Veliko zadev Majdka ... najprej seveda lastništvo hiše/stanovanja. V primeru, da je lastnina očetova, potem ima seveda več "oblasti" fotr. Če gre za akutne zdravstvene težave (alko), potem bi bilo se dobro povezati s patronažno službo in tudi lokalnim centrom za socialno delo.

Žal pa se lahko izkaže, da ima oče vso pravico bivati tam, polnoletni sin pa seveda samo omejeno, ker je le član gospodinjstva. Oče ga NE more sicer vreči na cesto brez njegovega soglasja in/ali zagotovila, da mu je omogočil drugo bivanje. Sinu bi sicer svetoval tudi ločeno gospodinjstvo, že zaradi lažjega uveljavljanja različnih bonitet ...to se naredi na upravni enoti za 2 eura in potem sta vsa na papirju dve ločeni stranki, drugače gre za družino ;)

Kaj pomagalo?

mrjerry
24.12.2007, 10:53
Seveda da ga moti, koga pa nebi...
a tebe nebi motilo, da prides domov se spocit od celodnevnega garanja, pa te stari mece iz hise? :dontknow:

Meni bi stari to naredil najvec dvakrat.
Prvic bi mu povedal, da ko bo v taksnih okoliscinah to se enkrat naredil, spokam kufre in grem.

Po tem ko bi se to zgodilo drugic, ne bi bilo moznosti, da bi naredil se tretjic. Me pac ne bi bilo vec.

majdka
24.12.2007, 10:54
Zahtevek za loceno gospodinjstvo ne igra velike vloge pri tem, ubistvu je neizvedljivo, prihajale bi locene poloznice, katre pa oce tudi nebi placeval... tako da brezupen primer ne..
vseeno pa najlepsa hvala..
ostane mi se socialna...

majdka
24.12.2007, 10:58
mrjerry - zakaj bi pustil hiso da propade, oz. da jo zarubjo, ce bi si lahko, pac ko oceta nebo vec ustvaril druzino ali hiso prodal :dontknow:

monster
24.12.2007, 11:02
hm, v čem je pa problem, če oče ne bi plačeval? To gre pač na njegov račun. Saj ne moremo odgovornosti vseh okoli nas prevzeti na lastna pleča!

najbolj življenjski nasvet je seveda iskati druge variante bivanja, zaradi lastnega miru in zadovoljstva, ne pa zaradi nevarnosti, da posest "propade". V life-u so nekatere zadeve veliko več vredne od financ. Sam na prvo mesto postavljam svoje dobro počutje in zadovoljstvo ;)

Če je pa v ozadju načrt, da se očeta spravi v bolnico in preko urejanja skrbništva nepremičnino proda ali kaj tretjega, pa na tem mestu povem, da ne bo šlo skozi, ker službe za takšne kršitve zelo dobro reagirajo. Naj zadnji stavki ne zvenijo nespramno in nisdo nujno v nepsoredni povezavi z vašim vprašanjem majdka. Pišem na splošno :)

monster
24.12.2007, 11:04
Pa še to:

Za lastno zdravje smo odgovorni vsi polnoletni in opravilno sposobni državljani. Pika. Država poseže vmes samo, kdar nekdo resno ogroža svoje življenje (poskus samomora) ali življenje drugih. Vse ostalo je polje svobodne volje in izbire :)

majdka
24.12.2007, 11:23
Torej naj se ocetova zloba nadaljuje...
Vse to sprasujem, ker je ta sin moj zelo dober prijatelj in mu zelim pomagati..
hvala obema..

majdka
24.12.2007, 11:26
hm, v čem je pa problem, če oče ne bi plačeval?

v vsakem primeru bi padlo breme na sina..

mrjerry
24.12.2007, 12:36
majdka, tvoj prijatelj bi si moral razcistiti nekaj pojmov

Najprej mora razmisliti glede hise. Cigava je? Ce je ocetova, potem on direktno do nje pravzaprav nima pravice. Ce jo bodo komu zarubili, jo bodo ocetu. On s tem nima nikakrsne veze.

Drugic: ce ocetu daje denar, se mora zavedati, da to pocne prostovoljno. Tudi, ce mu zakon zaradi ocetovega stanja predpisuje kakrsnokoli financno podporo, so to kvecjemu sredstva, ki se porabljajo namensko. Dajanje denarja v drugi obliki je prostovoljno.

Tretjic: ce kot odrasel clovek z lastno sluzbo prenasa ocetove bolane izpade, je to njegova lastna in prostovoljna odlocitev. Tega mu ni potrebno poceti.


Ce cez to potegnes crto, ugotovis naslednje:
Tvoj prijatelj je pripravljena pozirati enormne kolicina govna zato, da ocetu pomaga ohranjati premozenje. Pri tem ga pita tudi z denarjem in mu nudi clovesko blizino.

Naj zacne razmisljati, zakaj TOCNO to pocne. V cem je razlog, da se (po tvojem opisu sodec) povsem normalen moski ki ima predispozicije za urejeno zivljenje spusca na tako nizkoten nivo, ki mu zre sredstva, psihicno energijo, samozavest in najverjetneje iz njegove neposredne blizine tudi odganja kogarkoli, ki bi sicer imel interes biti tam.

Mimogrede - poloznice, ki so naslovljene na tvojega prijatelja, lahko le ta preusmeri na drug naslov ali na postni predal. Lahko odpre tudi trajnik. Poloznice, ki so naslovljene na nekoga drugega, pa placas kvecjemu iz dobre volje.

majdka
24.12.2007, 12:58
-Hisa je pol ocetova pol od mame
-ce jo zarubijo, sin ostane brez strehe nad glavo in ob delavnico
-ocetu ne daje denar, placuje samo poloznice, da ima doma vodo in elektriko
- neglede na zlehnobo, se vedno je oce
- poloznice so na oceta, tle je problem, trajnika ne more odpreti ker nima rednega priliva...

uglavnem ena velika ***... je to

mrjerry
24.12.2007, 14:09
Ker hisa pac ni sinova in ce ocetova volja ni taksna, da bi jo sin v neki uporabni obliki podedoval, se bom moral sine pac sprijazniti s tem, da se preseli. Kakorkoli ze obrnes, hisa pac ni njegova. Vse je odvisno od volje posameznikov, te pa ocitno kaj dosti ni. Razen seveda, ce mu je toliko do tega, da se hisa ohrani. V tem primeru mora pac dati na vago, ali bo rajsi se X let (do ocetove smrti) prenasal to sranje in potem svojih preostalih Y let mirno zivel, ali pa bi rajsi mirno zazivel ze zdaj, pac nekje drugje.

Ce nekomu placujes poloznice je to skoraj isto, kot ce mu dajes denar.

Ne glede na zlehtnobo... Ja hudica, a to pomeni da lahko tudi jaz svoje otroke vsak dan mlatim, pljuvam po njih in jim nalagam, da skrbijo zame kot kralja? Konec koncev, se vedno sem oce. Se njegov oce kdaj pogleda v zrcalo in rece `matrvola, saj to je vendar moj sin'?

Ce so poloznice na oceta, naj jih pac placuje oce. In ce tvoj prijatelj nima rednega priliva, naj se cimprej spravi v red in ga zacne dobivati.


Ena velika ***** pa je to zato, ker so ljudje za svoje starse ali sorodnike pripravljeni iti preko bolanih meja in tolerirati cisto vse, zato ker upajo, da bo nekoc morda kaj boljse. Pa ne bo, ker se ljudje lahko spremenijo samo, ce si samo tako zelijo. In le zakaj bi se oce tvojega prijatelja kaj spremenil? Saj zivi kot bubrek v loju. Edino spremembo lahko dosezes, ce enostavno odrezes popkovino. Potem naj se pa sami znajdejo, spravijo v red in pridejo nazaj kot normalni ljudje.

monster
24.12.2007, 14:45
se strinjam z mrjerryjem.

Bo ob streho in delavnico ... torej je po lastni volji vlagal v lastnino "neurejenih" staršev? Čim prej ven iz tega govna ...

Ob streho deloven človek, skoraj, ne more priti ... če se mora zaposliti, bo to naredil, si tako plačeval najemnino in začel urejati življenje. :) moje mnenje ...

majdka
25.12.2007, 18:39
Ja je treba se par stvari uredit pa odpret s.p. pol bomo pa vidl kako se bo situacija se odvijala...

hvala za pogovor

Lp:)

kr en
27.12.2007, 22:16
Ne zastopim nekaterih ljudi.
Česar v življenju ne boš zaslužil, preprosto ne bo tvoje. Če pa dobiš še kakšno dediščino ali darilo, pa še toliko bolje.
Jaz sem pri svojih 20ih povedal svoji mami, da ne mislim vlagati v hišo kakšnih visokih v zneskov, ki je v njeni lasti. Mogoče kakšne mannjše zneske, ki bi bili v mojem interesu (npr. kopalnica). Če pa bi razmere postale nevzdržne, bi se 100% odselil. Za finančno neodvisnost pa bi že poskrbel (denar je okoli nas, samo videti ga je potrebno).
V vašem primeru pa je čisto jasno. Sin ima lastni dohodek, pri tem pa se pusti izkoriščati. Velika napaka je to, da upa, da bo dobil nekaj podarjeno. Postaviti se mora na svoje noge in zaključiti tak odnos. Pri tem ne sme popuščati na lepe besede svojega očeta. Če je stanje res tako resno bo oče čez nekaj let, ko bo pristal na cesti, že ugotovil kakšno napako je storil. Vendar tistega dne bo prepozno.
V življenju je zelo težko narediti neko veliko spremembo. Vendar brez nje se stanje ne more spremeniti

majdka
28.12.2007, 07:27
ne morem vas razumet, zakaj bi vsi dovolili da hisa propade...

monster
28.12.2007, 08:03
... ker v odnosu do kvalitete življenja ni vredna piškavega oreha :)

majdka
28.12.2007, 08:14
bom sla jest en dan tja, pa bom staremu dve primazala...

solsikke
28.12.2007, 08:48
To bo pa res pomagalo. :) Na koncu te bo še tožil.

Kot so povedali že ostali pred mano. Ne glede na to, kolikor ima sin želja za to hišo in upa, da nekoč bo pa le njegova, naj gre stran in si ustvari nekaj svojega. Mogoče v tem trenutku tako ti kot on mislita, da je to noro, da tega ne bo zmogel, da je pač preveč odvisen od te hiše in tako naprej. Ampak če je oče star okoli 50 - 60 let, bo ta alkoholna norija trajala vsaj še 10 let, s tem, da se zna zgoditi, da bo v svoji norosti (pa saj je le moj oče) na koncu moral skrbeti in negovati pijanca, ki celo življenje zanj ni naredil nič, še manj, veliko negativnega. Zakaj že? Ker oče se vsekakor ne bo spremenil, je že prestar za vse samospremembe in razsvetljenja, da o prenehanju pitja alkohola in razsvetljenju o napačnosti lastnega početja sploh ne govorim.
Tvoj prijatelj pa ima možnost, da se postavi na noge in kvalitetno živi in si ustvari svojo družino in vse ostalo po lastnih željah in pod lastnimi pogoji. V tej hiši tega nikoli ne bo mogel storiti. Vsaj ne, dokler bo oče živ (in ja, naj se čimprej pozanima, kaj lahko stori, da v primeru očetove smrti ne bo odplačeval njegovih dolgov; ker grozi mu tudi to).

majdka
28.12.2007, 08:56
pa mislis, da ce se sin odseli in se oce zadolzi in umre, da ne bojo sina lovil okol :dontknow:

solsikke
28.12.2007, 09:18
Zato sem pa napisala, da se naj čimprej pozanima, kaj naj stori, da mu ne bo treba odplačevati očetovih dolgov in neumnosti.

majdka
28.12.2007, 09:43
ja sorcy, neprespana sm ;)

monster
28.12.2007, 10:48
Khm, otroci NISO dolžni preživljati svojih staršev, vkolikor so starši zanemarili svojo dolžnost preživljanja v času, ko so bili otroci še mladoletni.

124. člen ZZZDR, 2. odstavek

majdka
28.12.2007, 11:01
swaka cast :2thumbs:

solsikke
28.12.2007, 11:21
Khm, otroci NISO dolžni preživljati svojih staršev, vkolikor so starši zanemarili svojo dolžnost preživljanja v času, ko so bili otroci še mladoletni.

124. člen ZZZDR, 2. odstavek

Kako pa to dokažeš? :dontknow:

monster
28.12.2007, 11:33
Hja, v primmeru razvezanih staršev s poskusi izterjave in izvšbe sodno določene preživnine ... Očetu je bila recimo določena preživnina recmo 100 EURov, v 15 letih je plačal pol preživnin, za polovico pa "pozabil" ... adijo!

V primeru staršev zakoncev, ki so otroka "zanemarjali" brez dokazil pa veliko težje, vendar s spretnim odvetnikom tudi NE nemogoče ;)

Tudi te skrbi za starše ni potrebno dojemati tako dobesedno, veliko v primeru starosti primakne tudi lokalna skupnost, beri občina.

Glede dolgov pa je lahko zadeva takšna, da si starši nakopavajao z mislijo, da jih bodo itaq otroci pokrili ... v takšnem primeru nerazumnega zadolževanja je smiselno uporabiti institut skrbništva in mogoče pokreniti sodne mline za odvzme opravilne sposobnosti :o, saj lahko zelo "zagret" dolžnik začne potapljati celotno družinsko barko za dve koleni naprej ;)

nattka
28.12.2007, 14:58
morda bi tukaj postavila enako vprašanje ...

http://www.pravniki.info/

mrjerry
03.01.2008, 12:35
pa mislis, da ce se sin odseli in se oce zadolzi in umre, da ne bojo sina lovil okol :dontknow:

Ce se oce zadolzi brez sinovega privoljenja (porostvo ipd.), potem je to stvar oceta in kreditodajalca. Zakaj pa mislis, da banke zahtevajo poroke pri kreditih? Ce nimas poroka (oz. ne placas zavarovanja kredita), potem ga zelo zelo tezko dobis.

majdka
03.01.2008, 12:49
tle gre za posojo denarja od sosedov in znancev... in pufanja v gostilnah
ves da ni prijetno da pride sin na obisk in njemu tezijo naj da denar, alpa gre na pivo pa ista zgodba...
nc, pustmo to... situacija je nemogoca, sama sam cakam da ga srecam, da mu jih par povem

mrjerry
03.01.2008, 13:17
Vsako pritiskanje na sina, naj krije ocetove dolgove, je brezpredmetno, ce nima pravne podlage. Lahko tudi kaznivo. Sin se lahko v tem primeru obrne po primerno zascito v obliki odvetnikov ali kriminalistov.

To da bos pa `par povedala' bo pa brez dvoma imelo dolgorocne ugodne posledice za vse vpletene.

Irina
04.01.2008, 10:42
Majdka dobila si raznovrstne nasvete, ki si jih verjetno že posredovala svojemu prijatelju. Očitno tvoj prijatelj ne želi zapustiti svojega doma??, zato naj uredi vsaj tisto kar se da storiti v dani situaciji.
Za plačilo položnic se odpre trajnik in zaostankov plačil ne bo več. V katerem koli časopisu naroči objavo, da ni plačnik dolgov svojega očeta. Nekaj izvodov bi razdelila vsem tistim, ki kljub prošnjam še nadaljujejo s posojo denarja in jih opozorila, da me v bodoče te zadeve ne zanimajo več. Navsezadnje vprašaj, če se taka objava lahko razobesi na Oglasni deski Sodišča.
Vsekakor bi tudi vprašala na CSD za nasvet, kako naprej.

Kaja
04.01.2008, 13:44
Ce se oce zadolzi brez sinovega privoljenja (porostvo ipd.), potem je to stvar oceta in kreditodajalca. Zakaj pa mislis, da banke zahtevajo poroke pri kreditih? Ce nimas poroka (oz. ne placas zavarovanja kredita), potem ga zelo zelo tezko dobis.


če ima ata hišo, bo dobil kredit kot od šuba....samo hipoteko mu bodo obesili na njegov del hiše.....................

mrjerry
04.01.2008, 13:49
Ja. In?

Irina
04.01.2008, 19:18
Na nepremičnino sicer lahko dobiš kredit, ampak obenem moraš navesti tudi s čim ga boš poplačal. Oseba, ki nima rednih dohodkov pri Banki ne dobi kredita. V kolikor ima redne dohodke, se Banka ob neplačevanju obrokov, pač "vsede" na ta sredstva. Povsem druga pesem so zasebni posojilodajalci, te pravzaprav tvoji dohodki ne zanimajo, če se kredit ne odplačuje rubijo kar si zastavil.

gripson
06.01.2008, 15:39
Majdka - v kakšnem razmerju si točno do vpletenih??
Drugo:Mislim da morata oče in sin (in pa seveda tudi mama, ker mislim da se oče preko sina maščuje mami oz.ženi) razčistiti stvari in enkrat za vselej priti zadevi do dna. Sicer govoriti na pamet (ker vemo le tvojo plat zgodbe) je težko, vendar pa, če je sin zares tako priden in pošten, mislim da v življenju lahko uspe tudi brez tistega kar ima oče - mislim materialnega. Po drugi strani pa kakorkoli vzameš, oče zapravlja svoj del premoženja in ne sinovega, še manj materinega oz. ženinega. Tako da v tej zgodbi edini zmagovalec na koncu postane alkohol in vse posledice povezane z njim....tako je , saj smo v Sloveniji....

majdka
08.01.2008, 12:49
v kaksnem razmerju sem, sploh ni vazno, sem pa ze povedala...
pomembno je, da se clovek lahko nekomu izpove in da mu ta skusa pomaga...
uglavnem, sin nacrtuje selitev, kaj se bo zgodilo, ce se bo, vas obvestim :)

orhi
01.02.2008, 19:10
Predlagam naj se sin izseli iz tega stanovanja in začne živeti svoje življenje! Nobeno premoženje ni vredno življenja! Za očeta bojo že preskrbeli tisti,kateri so odgovorni za takšne primere!