Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Objavljanje zgodb pri založbah


Evie
25.12.2007, 09:14
Imam prijateljico, ki piše zgodbe, vendar jih založbe nočejo objaviti, ker bi morala prej objavljati zgodbe v literarnih revijah. Njene zgodbe so predolge za tako objavo, zato je ta možnost izključena. Kako naj nekdo brez objavljanja v revijah prepriča založbe, da izdajo njegovo knjigo? Pozna kdo kak način za to ali koga, ki se giblje v teh vodah, da bi prebral njeno zgodbo?

Vsak nasvet je dobrodošel.:)

Aldebaran
25.12.2007, 09:30
po mojem bo najboljše, da se pozanima, kako je z izdajo knjige v samozaložbi.
nekaj uporabnih stvari bi se dalo prebrati na tejle zbirki linkov: klik (http://www.google.si/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=QjQ&q=izdaja+knjige+v+samozalo%C5%BEbi&btnG=Search&meta=)

upam, da bo v pomoč:)

Axa
26.12.2007, 02:03
Ne drži, da vse založbe zahtevajo predhodne revialne objave.

Z znanko sva za zabavo, čisto za hec, napisali roman, in ga nato najprej odnesli na eno od velikih založb. Sprejeli so ga takoj, četudi je prvenec, vendar so bili pogoji, ki so jih ponudili, katastrofalni (poznam siceršnje vsote). Ker s knjigo nisva imeli velikih ambicij, sva jim rekli hvala lepa, pobrali rokopis in odšli k neki manjši založbi. Tudi tam so rokopis nemudoma sprejeli.
Tam je bila povsem druga pesem: honorar znatno znatno boljši, kar zadeva avtorske pravice, tudi, če odnosa niti ne omenjam. Tudi s promocijo so se lepo potrudili, knjižnicam so prodali lepo število izvodov, tako da je knjiga celo nekakšna uspešnica (zelo izposojana v knjižnicah), in se lepo prodaja.

Samozaložba je totalna muka, finančno velik zalogaj, povrhu neuveljavljen avtor nima utečenih vezi s knjižnicami (njim se proda lep delež knjig), zato bodo odkupile minimalno število izvodov, kar pomeni z nekaj sreče kakih 100. Kje so stroški poštnine ali osebnega dostavljanja? Poleg tega je treba NUK dostaviti kar nekaj brezplačnih izvodov. Kje bo prodajala knjige? Večina knjigarn je v lasti enega samega podjetja, to pa skrbi predvsem za svoje knjige, marže so visoke, knjigo pa spravijo tako, da je živa duša ne opazi. In že tako se kratke zgodbe prodajajo slabše od romanov ... Pa vse muke s promocijo? Tiskovka? Koliko novinarjev bo prišlo nanjo? Tisti, ki jih pozna - in z veliko sreče še dva, trije.

Skratka, če prijateljica res ne ve, kam z denarjem, časom in živci, naj se loti samozaložbe, sicer pa je bolje energijo vložiti piljenje zgodb in iskanje založbe.

greenanny
29.12.2007, 22:31
Pri kateri založbi pa so bili tako prijazni kot si omenila... ;) sicer pa jaz nimam glih preveč denarja da bi sama vse financirala pa to... bi blo pa res fajn, če bi mi kakšna založba odobrila mojo zgodbo oz. že kar skor knjigo... tko da, če imaš še kakšne posebne informacije zame ti kar na dan z besedo:blush:hehe

Axa
06.01.2008, 05:15
Pisala sem ti na ZS ...

KATR
08.01.2008, 15:11
Pozdrav!

Morda ima kakšen odgovor na nekatera vprašanja iz te teme prav naša založba, založba KATR (http://www.katr.si)

Založba KATR je nekak vmesni člen med drago samozaložbo in nedostopno veliko založbo.

Takole gre pri nas:

- vi pošljete tekst;
- mi ga zlektoriramo, prelomimo, oblikujemo;
- oblikujemo naslovnico;
- natisnemo en izvod, ga zvežemo in vam ga pošljemo na dom.

to je vse popolnoma brezplačno. brez obveznosti, brez kompliciranja. Od prejema teksta do knjige v vašem nabiralniku preteče nekje 14 delovnih dni.

potem pa gre takole:

- vaša knjiga se prodaja v naši spletni knjigarni in stane 25 EUR, DDV in poštnina vključena;
- po dogovoru se prodaja tudi v drugih spletnih knjigarnah;
- vašo knjigo promoviramo in tržimo;
- od vsakega prodanega izvoda prejmete avtorski honorar v višini 8% bruto prodajne cene izvoda (kar je, priznam, neimpresivno - 2 EUR na vsak prodan izvod - a več kot pri kakšni velezaložbi ;) ...).

če avtor sam kupi izvode svoje knjige (za darila in podobno), se mu prizna 8% popust, še dodaten popust pa je za naročila nad 50 izvodov.

Založba KATR deluje na principu print-on-demand; knjige ni, dokler je nekdo ne naroči - vsak izvod tiskamo posebej.

To je nekako na kratko, kako delujemo. Več o vsem (format, oblikovanje, uredniški posegi ipd.) je na naši spletni strani (http://www.katr.si/?page_id=15), sicer pa po mailu na info@katr.si (mailto:info@katr.si)

Upam, da bo tole komu kaj koristilo ;)

Lep dan želim,

Saša Iskrič,
urednik (mailto:urednik@katr.si)
založba KATR (http://www.katr.si)

greenanny
15.01.2008, 14:40
Mislim, da se bom kar na Katr obrnila zaenkrat... Bom še razmislila in pa najprej moram še dokončati kar pišem:blush:pol se pa oglasim najverjetneje:)

MiiR
20.02.2008, 09:16
Eto, sama stojim pred enakim izzivom. Kako in kje objaviti knjigo.

Vsi namigi in pomoč dobrodošli.

Vnaprej hvala!

dinok
12.07.2012, 06:39
Na spletni strani http://www.tabularasa.si je mogoče brezplačno objaviti svojo knjigo v elektronski obliki. Avtor obdrži avtorske pravice in dobi 100% zaslužka od prodanih knjig, razvija se tudi podpora avtorjem pri pretvorbi knjige v različne elektronske formate in objavi na Amazonu, Apple iBookstore, Barnes & Noble, Sony Reader Store, Kobo, the Diesel eBook Store, Baker & Taylor Blio .

kresnica
06.02.2013, 13:36
:)Pisala sem ti na ZS ...

Prosim, ce bi bila tako prijazna, AXA, bi delila z menoj informacijo o mali zalozbi, ki ti je sprejela knjigo pa se prijazna je bila? Sicer nimam izkusnje s forumi in ne vem, kako naj ti posljem zasebni naslov, ce si pripravljena pomagati.