Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Predlog za gledanje...


janezbond
04.01.2008, 16:10
Zadnje čase sem resnično razočaran nad vsemi filmi in serijami, ki se predvajajo na tvju in po internetu. Karkoli se spravim gledat, mi je na koncu resnično žal vsega časa, ki sem ga namenil. Večina serij pa se tok preveč vleče, da se mi jih niti ne splača do konca gledat, ker jih večina pokvarijo zarad samega zavlačevanja.
Še posebej me je razočaral Lost, tudi prison break me ni ravno navdušil, kot tudi heroes ne.
Ko sem pred časom pogledu še en scifi, Transformers, sem že mislil da bom kozlal po celi sobi in mi ni jasno, kako je lahko dobil dobre ocene na imdb. Če je ta film dobil tako visoko oceno, potem je celotna filmarija še bolj v ****u, kot zgleda na prvi pogled :\

Ali sem pa jaz preveč zahteven, ker preveč gledam na film/serijo kot celoto... izvedbo, zgodbo, igralce, efekte, dogajanje IN zaključek. Pa začelo me je skrbet, ker večina stvari delajo le priredbe iz starih filmov etc. Zgodbe pa so potem crap, preveč očiten konec in slaba izvedba. Občutek imam, kot da filmi začenjajo zgubljat svojo kvaliteto in niso več tako dobri, kot jih opevajo v vsakem oglasu.

Sem pa pred časoma gledal eno zelo presenetljivo risanko, ki mi jo je predlagal neki kolega. Najprej sem pomislil na kakšno otroško/družinsko risanko iz pixarja, waltdesney or whatewa....vendar sem bil resnično presenečen že na začetku. Sama risanost, oziroma, temu lahko rečem art (ker to zame ni bilo več "risano") je bil ekstremno drugačen od vsega, kar sem videl v svojem življenju (prava paša za oči). Čeprav je bila zadeva v japonskem jeziku, sem imel priložene slovenske podnapise in zato me jezik sploh ni motil. Že od začetka pa so mi dialogi in dogajanja dala občutek, da tole ni od muh. Cel film sem bil poln navdušenja in konec je bil nadvse odličen. Resnično nisem mogel verjeti, kako je lahko risanka tako polna čustev, tragičnih trenutkov, odličnih romantičnih trenutkov in obenem neverjetnih dialogov. Čeprav ni akcijske narave, mi je ta romantična-drama res razvnela dušo in ta odlična zgodba mi je dala zagon, da hočem videti še kaj podobnega, pa čeprav je risanka. Imam pa občutek, da ta risanka ni namenjena mlajšim, ker se mi ne zdi kot kakšen otroški ali družinski film :o Mislim pa da je naslov byousoku 5 centimeter (upam da sem pravilno napisal).

Kdo pozna kaj od tega, kakšen dober predlog za gledanje?

Tanatie
04.01.2008, 16:14
sicer ti ne bom dal predloga ker za take stvari na temu forumu obstajajo boljsi ljudje, ki bojo sigurno napisal kej dobrga, hotu sem pa samo povedat da je danes vecina risank narejenih tako da jih mirne vesti gleda tudi odrasel clovek, se posebno te japonske, ki velikokrat sploh niso namenjene otrokom...

janezbond
04.01.2008, 16:21
Potem gledanje risank ni nek tabu, aka "samo za otroke" ?

Ker slovenske televizije delajo točno tako mišljenje in se sploh ne upam s kom pogovarjat glede takih stvari :\

silence
04.01.2008, 16:25
Jest kmal dobim uno "Crto"... tisto italjansko risanko...:clapping: Linea al neki tazga.:shy:

Luka2k
04.01.2008, 16:30
Maš stop-motion animacije, maš animejčke, maš 3d risanke... In seveda klasične Lolka a Bolka risanke. In ne, nič ni rezervirano samo za otroke.

Ne razumem pa, kaj v bistvu hočeš. Izvedeti za dobre režiserje? Dobre filme? Risanke? Daj malo razširi vprašanje.

janezbond
04.01.2008, 16:40
Nekaj, kar bom lahko reku "uau".... ne pa da na konc pridem z mislijo "aha, a to je to... whatewa"

Načeloma je vseeno kaj je (film, serija, risanka), samo da bo odličen. Če je med risankami kaj podobno zgoraj opisanemu byousoku 5 centimeter, se priporočam.

Luka2k
04.01.2008, 16:56
Naravnost vzhičen sem nad navedenimi kriteriji in opredelitvijo tvojega okusa.

Ampak, lahko začneš s klasiki:
- Kurosawa
- Ozu
- Kieslowsky
- Hitchcock
- Kubrick
- Godard

Nadaljuješ s sodobniki:
- Trier
- Van Sant
- Oshii
- Almodovar
- Fincher
- Burton
- Stone
- Ki-Duk
- Miike (tega ti priporočam, če te ne šokira nič več)

In zaključiš z risankami:
- Pixar
- Ghibli (munkeeju fala za asociacijo)
Tule sem malo švoh. Mogoče kedo drug?

Tanatie
04.01.2008, 18:09
se bom potrudu pr risankah, ceprov mi ful ful velik manjka na tem podrocju:

serija avatar the last earthbender
mononoke hime
sen to chihiro no kamikakushi
hotaru no haka
akira

pa se cel kup za kere se tut priblizno ne spomnim naslova in ne znam poiskat po internetu...se vsaj dve dobri seriji sem gledal, pa se vsaj 10 dobrih animejev bi priporocal ce bi jih znal:)

p.s.
risanke niti priblizno niso vec domena otrok, ceprov pri nas res pridejo v kino same taksne ki jih z lahkoto gledajo tudi otroci, ampak tudi te mas vecinoma v sinhronizirani verziji in v originalu, tko da se da tudi take gledat ce nisi vec v tej tipicni generaciji:)

Knez
09.01.2008, 18:44
Sposodi si v knjižnici knjigo 1001 film in jo malo prelistaj...za začetek.

Tanatie
09.01.2008, 21:09
mimogrede, meni osebno je bla kul tut discworld serija...dve risanki in en film...

grega74
12.01.2008, 00:51
Recimo 3.10 to Yuma.

Ravno včeraj sem si ponovno pogledal Ladder 49 odličen film.