Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : RAM problem...


_Es_
04.01.2008, 19:01
No, kupil sem te (http://www.mimovrste.com/artikel/2440026826/q=Geil%20DDR2%20LONG%20DIMM%202x1GB%20800%20MHz/geil-ultra-ddr2-long-dimm-2x1gb-800-mhz) RAME, odstranil stare (http://www.pcplus.si/strojna-oprema/pomnilniki/pomnilnik-kingston-ddr2-512-533-kvr533d2n4-512) in vstavil nove. Po tem, ko sem vstavil, sem šel v BIOS pregledat, če je plata (http://www.intel.com/products/motherboard/DP965LT/index.htm) prepoznala novi RAM. PIsalo je 2048MB RAMa, vendar je pisalo tudi, da so latence 5-5-5-13, namesto 4-4-4-12. Spremenil sem jih na pravilne latence, dal Save and Exit ter upal na najboljše. Sledilo je nek moder zaslon, ki je zginil prehitro, da bi skapiral, za kaj se gre, nato trije enakomerni piski. Po piskih se ni zgodilo nič več, ni šlo ne naprej ne nazaj. Nato sem odstranil RAM, spet ni delalo nič. Ko sem ponovno vstavil oba, pa se je zgodilo nekaj jako čudnega: monitor je šel v power saving mode, kar pa posledično pomeni, da ne vidim pol k****ca kaj delam.
Nato sem spet vstavil v stare RAMe, monitor je še kar v power saving mode, ne morem v BIOS ne možem ništa.

Pomoč prosim!!!

amadej
04.01.2008, 20:35
reset biosa...za nekaj sekund vzemi ven baterijo in jo vstavi nazai....pa pusti latence tako kot jih sam določi pa potem poskusi.

lp

_Es_
04.01.2008, 21:17
Ne morem resetirat BIOSa, ker nimam slike. Sem poskušal na slepo (prižgal PC, stiskal F2, nato F5 in Z) pa nič ne mrdne. Odstranil sem baterijo, ništa. Tolčem se po glavi zakaj vraga nimam slike in upam, da ni krivec grafična (ker bi to blo bazuka v mojo denarnico). Ugotovil sem tudi, da če vstavim nove RAMe, ne dobim piska.

Hvala za odgovor amadej, vendar mi žal ne koristi.

Še kdo?

Slowhand
04.01.2008, 22:12
If you cannot enter the BIOS Setup, clear the CMOS:

Turn off all peripheral devices connected to the computer.
Disconnect the computer’s power cord from the AC power source (wall outlet or power adapter).
Remove the computer cover.
Locate the battery on the board (see figure below).
With a medium flat-bladed screwdriver, gently pry the battery free from its connector. Note the orientation of the “+” and “-” on the battery.
Wait one hour then replace the battery.
Replace the computer cover.
Plug the computer and all devices back in.

mal počaki,ko daš baterijo ven....zvečer pred spanjem,pa zjutrej not.....
pa priročnik preber,ker ram je kompatibilen s tvojo plato....
maš pa spiske podprtih ramov,tko da boš najbrž našel ustreznega....
v biosu potem nastavi auto prepoznavanje rama in pusti latence tko,kot jih plata zazna....(tud o tem nekaj piše v navodilih,sam prebrat jih je treba)

obstaja pa še tale opcija (glede na število piskov ) - Swap the motherboard.:(

_Es_
05.01.2008, 09:23
Swap the motherboard... sej plata ni neka uh in ah tako da to niti ni najhujši problem.

Ni mi jasno, zakaj ko dam oba nova modula v PC, zazna hitrost in kapaciteto RAMa, latence pa ne. Ali je možno, da plata "zavira" RAM?

Zdaj sem odstranil jumper za BIOS recovery in vstavil stare RAMe, toliko da se prepričam, če še sploh dela vseskupaj. Včeraj zvečer sem se odločil, da bom updatal BIOS.

*edit*

ftp://download.intel.com/design/motherbd/lt/D5601702US.pdf <- aha! praaase jedno.

Na strani 14 piše točno kakšne RAMe podpira moja plata. Ugotovil sem, da imajo moji RAMi privzet voltažo 2.1v, tam piše 1.8v.
SPD piše da podpira le 5-5-5 oziroma 6-6-6, kar mi je zelo zanimivo, saj ko sem vstavil RAMe in pogledal kako so latence, piše, da je SPD 5.0-5-5. Ali je možno, da s updatanjem BIOSa rešim ta problem?

Hvala za vašo pomoč do sedaj :angel:

Slowhand
05.01.2008, 11:18
Swap the motherboard... sej plata ni neka uh in ah tako da to niti ni najhujši problem.

to pomen,da je plata lahko defektna....žal....
maš tudi opozorilo v priročniku,da uporaba neprimernega rama lahko uniči plato....

po resetu biosa in uporabi starega rama,naj bi zadeva delovala,kot je prej....
če temu ni tako,je po vsej verjetnosti plata fuč in tudi upgrade biosa ne pomaga....:(

se ti je komp po resetu biosa in vstavitvi starih ramov zagnal kot je treba ?

_Es_
05.01.2008, 11:45
Jap, plata ni defekt, stvar s starimi RAMi dela.

Zdaj sem updatal BIOS in upam, da bodo RAMi pravilno prepoznani.

Slowhand
05.01.2008, 12:16
upam,da ti bo uspelo....:2thumbs::2thumbs::2thumbs:
drugače boš pa moral rame zamenjat....al pa nove kupit...:dontknow:

Slowhand
06.01.2008, 10:17
geil ultra je ultra ravno zaradi nižjih latenc....
bi blo mogoče bolje,če bi vzel navaden geilov ram (brez oznake ultra)...

Tzar
07.01.2008, 14:39
Imam Geil Ultra RAM, z nastavitvami 4-4-4-12 mi je vedno restartal mašino (Blue screen). Z nastavitvami AUTO je vse OK.

Slowhand
07.01.2008, 17:00
Imam Geil Ultra RAM, z nastavitvami 4-4-4-12 mi je vedno restartal mašino (Blue screen). Z nastavitvami AUTO je vse OK.

bi rekel,da ti deluje na drugih latencah,ki jih podpira plošča (mal počasnej - pa tega na uč niti ne opaziš)

_Es_
07.01.2008, 17:16
Jupi. RAMi ne delajo. Premalo voltov. :( :(

Zato bom kupil tole (http://www.mimovrste.com/artikel/2380030723/maticna-plosca-asus-p5kc-775) :veryevil: :veryevil:. Če se že spravim nadgrajevat računalnik, ga bom pa še bolj pošteno nagradil! :approve:

Aja pa še ena stvar mi je padla v oči: Zakaj je hitrost FSBja podana v 3 frekvencah? Recimo ta plata ma 1333/1066/800. Kaj to točno pomeni? :angel:

Slowhand
07.01.2008, 17:20
odvisno ker procesor vtakneš not....ker podpira od PIV do najnovejšega core duo quad....:approve: